458
  • xrt
    #458
    A #454-et mindenki komolyan vette ezek szerint. Pedig csak viszonyításként válaszoltam az előzményére. Reméltem nem kell magyarázni. :(
  • F1End
    #457
    http://qntm.org/destroy
  • Artak
    #456
    Tökéletesen egyetértek veled. Talán csak az evolúciós zsákutcával nem. Az végülis nézőpont kérdése.
  • Penge4
    #455
    Ennyire azért ne szálljunk el magunktól. Olyanok vagyunk a bolygónak, mint lapostetű az emberi fanszőrzetnek. Kellemetlen kis élősködők, de a gazdatestben túl nagy kárt nem tudunk tenni.

    Magunkat elpusztíthatjuk nukleáris háborúkkal, néhány - az evolúció szempontjából szintén nem túl domináns, - állat -és növényfajt magunkkal viszünk, de a Földön pár százezer/millió éven belül újra kivirágzik az élet, mi pedig beírhatjuk magunkat az evolúciós zsákutcák sorába.
  • xrt
    #454
    "Jócskán túl van lihegve. Egy kis radioaktivitás és a sok birka máris összef*ssa magát."

    És hogy jellemzed ha mondjuk valaki felrobbantja a Földet? Kis környezetszennyezés?
  • Artak
    #453
    Jócskán túl van lihegve. Egy kis radioaktivitás és a sok birka máris összef*ssa magát.

    De valamivel el kell foglalni a népet, nemhogy eszükbe jusson gondolkodni.
  • xrt
    #452
    Nem tudom ki mondta, hogy lokális probléma meg egyébként is tiszta, de egy-két újabb hír:

    "Csütörtökre tovább nőtt a sugárszennyezés koncentrációja a fukusimai atomerőmű közelében a japán partoknál. A legfrissebb adatok szerint a tengervízben 4355-ször magasabb a radioaktív jód koncentrációja a megengedettnél."

    "A szigetország egészségügyi minisztériumának közlése szerint a feldolgozott marhahúsban a határértéket kismértékben meghaladó radioaktív céziumot mértek az erőműtől 70 kilométerre lévő Teneiben."

    "Szlovák beszámolók szerint március 29-én a szokásos sugárzási érték 500-szorosát mérték az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei."

    Budafokon is kimutatták a megemelkedett sugárzási szintet a levegőben. (Pontos idézet nincs, két helyen olvastam de azok a cikkek hamarosan eltűntek, mostanában csak néhol a hírekben olvassák be.)
  • dez
    #451
    A [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1301157185&no=282]#282[/URL]-es hozzászólásom részben egy félreérthető megfogalmazású hír félreértelmezésén alapult. Így szólt a szöveg:

    "A minták aktivitás-koncentrációja azonos nagyságú a légköri kísérleti atomrobbantások nyomán (talajban) mérhető aktivitás-koncentrációval, de az egyes izotópok aránya arra utal, hogy ezek most kerültek ki, valamelyik blokk sérült üzemanyagából"

    Ezt könnyen úgy lehet érteni, hogy közvetlenül 1-1 légköri kísérleti atomrobbantás után a környező talajban mérhető aktivitás-koncentrációról van szó, de valójában a Csendes óceán térségében végzett korábbi robbantások (és talán Hirosima/Nagaszaki is belejátszik) után szétszóródott izotópokról.

    Az előzőben lematadt a 2. link: link
  • dez
    #450
    Mégis csak átégett a tartály:

    "Richard Lahey, a fukusimai reaktorokat gyártó General Electric korábbi erőműbiztonsági főnöke a Guardian című brit lapnak azt mondta, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a japánok alulmaradtak az idővel folytatott küzdelemben, de továbbra is úgy vélte, nem fenyeget csernobili típusú katasztrófa. Hiába pumpálták a hűtővizet a három működő reaktor fűtőelemeihez, részben mindhárom reaktor magja károsodott. A 2. reaktornál a szakértő szerint nagy valószínűséggel leolvadt a mag, áthatolt az acéltartályon és lesüllyedt a reaktor alsó részének betonpadozatára." link

    2 évvel ezelőtt egy kutató hivatalosan figyelmeztette a TOPCO-t, hogy 896-ban egy a mostanihoz nagyon hasonló földrengés és cunami történt, de nem foglalkoztak vele.
  • Penge4
    #449
    "Ki az közületek aki feladná a jövőjét azért hogy a többiek a középkorba visszaesve élhessenek? Lemondani majdnem mindenről amit a tudomány, az ipar adott nekünk"

    A kettő nem zárja ki egymást
  • dez
    #448
    Azért az emberiség történetében volt már néhány fordulópont... És ha a közép- és időskorúak nem is tudnak olyan könnyen változtatni, az új nemzedéknek egy jóval könnyebben megy. Szükség is lesz rá, mert mit te is írod, nem pusztán az atomenergián múlik, hogy mindent ugyanígy csináljunk tovább még évszázadokig.

    Érdekes lesz megfigyelni a "német modellt", hány atomerőművet fognak leállítani, tényleg jóval drágább lesz náluk az áram, stb.

    Egyébként a kristálycukorra (szacharóz) egyátalán nincs szükség a túléléshez, valójában csak egy egészségkárosító és érzéktompító "élvezeti cikk".

    A sötétben világító zöldségekkel meg lehet barátkozni, de a több favágás -> több forgács elve alapján az egyre gyakoribb balesetek miatt egyre több születési rendellenességgel és végső soron a DNS-ünk romlásával nem. De talán az nem lenne rossz, ha az egyre nagyobb ellenállás a biztonság rövid távon akár ésszerűtlennek tűnő magasságokba emelését hozná magával. És vagy ráfeküdnének a tóriumra és/vagy a fúzióra.
  • dez
    #447
    Ja, addig nincs különösebb gond, amíg nincs különösebb gond. :) (Csak győzzük hova tenni az éves szinten jelentős mennyiségben képződő, többszázezer érig sugárzó hulladékot. [Ezért is jobb lenne a tórium, ott sokkal rövidebb ideig sugárzó hulladék keletkezik, ha jól emlékszem, 500 év.]) Csak hát szinte minden évre jut valamilyen baleset, ha nem is ennyire komoly. De az ördög sosem alszik.
  • dez
    #446
    Remélhetőleg nem vagyok az. :) Végülis néhány hónapig voltam rosszabbul, aztán még néhány évig nem voltam olyan igazán jól. :) Gyanús körülmény, hogy a katasztrófa utáni 1-2-3 hétben állítólagosan a keletről jött teherautók járták Pest megyét, igen nagy mennyiségű krumplit terítve feketén, igen olcsón. Se előtte, se utána nem láttuk őket. Apám is bevásárolt vagy 80 kilót...
  • Lucy in the Sky
    #445
    Namár, nemár..

    A konszenzus nevű dolog a harmadik út, kompromisszumokat kell kötni, ez itt nagyon nem megy, egymás látványos és mindkét oldalról megalapozatlan sárbatiprása annál jobban; a témában született több mint 1000 komment (egy ideje rém unalmas) olvasása után szeretném ha végre kilépnétek a rögeszméitek árnyékából. Beleszülettünk ebbe a nagy halom ganéba, ez az örökségünk, talán van kivezető út, erre összetartás helyett egymást rugdaljuk le a lépcsőn, pedig itt mindkét oldal jó ötleteire szükség lenne ám..

    a) A zöld /bár nem vállalja nyíltan/ valójában azt mondja hogy másszunk vissza a barlangba avagy fel a fára, ragadjunk kapát-kaszát és neveljünk kecskét és tehenet - nagyvonalúan megfeledkezve arról az apróságról hogy ez a húzás az általunk ismert világ végét jelentené, a népesség jelentős hányadának selejtezésével. Ki az közületek aki feladná a jövőjét azért hogy a többiek a középkorba visszaesve élhessenek? Lemondani majdnem mindenről amit a tudomány, az ipar adott nekünk (miközben sokmindent elvett, de ez van, nem lehet a múltat kiradírozni), uszkve halálra ítélve annyi emberi lényt amennyit a világ összes reaktorának egyidejű eldurranása sem tenne el láb alól sokkal hamarabb mint ezen egyének saját jól felfogott kockázattal járó rossz szokásai. Az ember már csak ilyen, a hirtelen észbekapó és gyökeresen megváltozó 7 milliárd kopaszmajomról szóló látomásokat tessék elfelejteni, hacsak nem birtokolsz valami tömeg-elmegyógyászati eszközt, ez a mi kis szuicid klubunk továbbra is imádni fogja a füstokádó gépeket, a hős favágókat, olajfúrókat és magasról tenni fog a kilátástalan jövőjére. Az atommal könnyebb rémisztgetni, mert láthatatlan, mert alattomos, valami nem evilági dolog - te meg jól érzed magad mert végre tettél a szebb jövőért. Aztán ha sikerrel jársz és betiltatod a roppant veszélyes atomerőművet, és elfogy a többi könnyen elérhető energiaforrás, ez a csorda beteljesíti a saját végzetét; lepusztítjuk ami még maradt, fát-szenet-olajhomokot égetünk majd hogy klímázhassuk az izzadó seggünket, a termőföld helyére energiamezőt telepítünk, aztán amikor a havi jövedelem már kenyérre vagy cukorra sem elég, szép sorban elhullunk. Ezt senki nem gondolhatja komolyan! Aki ilyenekkel jön az képtelen rendszerszinten és hosszabb távon gondolkodni.

    A rendelkezésünkre álló lehetőségek maradéktalan kiaknázása a nagyobb pusztítás elkerülése érdekében inkább kiút, és csak másodsorban potenciális végítélet - sajnos nem ismerjük előre a jövőt, de amit tudunk (és mennyi minden amit még csak sejtünk..) annak alapján jobb ha vállalunk némi kockázatot.

    b) A tudományos tálentum (borzalmas helyesírással) szajkózza a hivatalos, empirikus maszlagot miközben próbálja elbagatellizálni a probléma súlyát, az atomot már-már az egyetlen igaz hitté magasztalja, egyúttal (elnézést a kivételtől) úgy állítja be a dolgokat mintha a jelenlegi életmódunk fenntartható lenne pusztán azáltal hogy reaktorokat építünk. Egyelőre jobb ha imába foglaljuk hogy ne legyen hirtelen összeomlás és az ezzel járó sosem látott forradalmak/háborúk/vérfürdő világszerte, hanem egy "puha" leszálló ág amit kétségkívül részben az atomenergia nyújtotta lehetőségeknek köszönhetünk majd - már ha így történik. Még akkor is ha meg kell barátkoznunk a sötétben világító zöldségekkel :) - persze nyilván nem erről van szó, de ahol fát vágnak ott hullik a forgács.. Fel kellene vállalni a dologban rejlő kockázatot, akkor nem lenne annyira látványosan fals az érvelés. Még akkor is ha az energetika bármely másik ágában ugyanígy sumákolnak a következményekkel kapcsolatban. Ez itt nem az USA, az emberek többsége remélhetőleg nem kreacionista és minden bizonnyal a klímaváltozást is többen kezelik tényként mint "odaát", ezekkel az emberekkel lehet hogy érdemes értelmes hangnemben beszélni mielőtt a magas lóról elkezdenénk köpködni. Vagy ezzel már én vagyok a reménytelen álmodozó?

    Szóval mindkét oldalhoz szól a kérdés: Mit kezdtek az emberi természettel? Hogyan lesz az idealizmusból valóság? A pitiáner személyes diadalok hajszolása helyett mi lenne ha elkezdenénk konstruktívan hozzáállni? És mi lesz ha képtelenek vagyunk rá?
  • dez
    #444
    Egyébként azért itt is volt 1-2 meleg helyzet (és még lehet is), pl.:

    "At approximately 14:30 on 16 March, TEPCO announced that the storage pool, located outside the containment area,[43] might be boiling, and if so the exposed rods could reach criticality.[44][271] The BBC commented that criticality would not mean a nuclear bomb-like explosion, but could cause a sustained release of radioactive materials.[44]" link

    (Ebben a medencében 1331 fűtőelem van.)
  • F1End
    #443
    "Egyébként nekem akkoriban jópár évre igencsak megrogyott az egészségem, nyilvánvaló ok nélkül."
    Ha jól értelmeztem a leírásokat, a sugárbetegség a sugárterhelést követő néhány hónapban megy végbe. Ha pár évvel később történt, akkor viszont rákosnak kell lenned.
    Amennyiben nem, az érveitek alapján kijelenthetjük: Az atomenergiának semmi köze sincs hozzá. ;)

    "A fenti gondolatmenet alapján a rákot is a legkülönfélébb események is kiválthatják, sokat még a mai napig nem ismerünk, viszont vannak tényezők, amikről biztosan tudjuk, hogy szerepet játszanak a kialakulásában. Ilyenek a radioaktív sugárzás, a dohányzás, a szmog, a túlzott alkoholfogyasztás, a szintetikus élelmiszerek és E betűs mérgek 80%-ának fogyasztása (a maradék 20% csak azért kapott E betűs jelölést, hogy ne lehessen egyértelműen beskatulyázni a mérgeket), valamint a stresszes életmód."
    Csakhogy a hivatalos mérések alapján egy jól működő atomerőmű, de még egy távoli atomrobbanás sem növeli meg olyan mértékben a szervezetet ért sugárterhelést, mint például egy röntgenvizsgálat, ezért, ha arányaiban vizsgáljuk a dolgot kijelenthetjük, hogy egy atomerőmű a rák kialakulásának kockázatát kevésbé növeli, mint például a szobádban álló katódsugárcsöves televízió készülék. ;)
  • dez
    #442
    Persze, tudom. Szerencsére.

    700 tonna? Én kb. 180 tonnáról olvastam valahol. Mindenesetre, Fukusimában összesen valami 8-10 ezer tonna van. Bár grafit az nincs, ami éghetne.

    Nem hinném, hogy Eurázsia összes tüdőrákosát megmérték... Az apróbb szemcsék sugárzását talán ki sem lehetne mutatni kívülről, de a környező sejtek attól még megérzik.

    Furcsa, hogy nem találtak ilyet senki tüdejében Csernobilban sem. Vagy nem is nagyon kerestek, vagy nem ott hullottak le.

    Az a baj a dologgal, hogy alattomos. Egyébként nekem akkoriban jópár évre igencsak megrogyott az egészségem, nyilvánvaló ok nélkül.

    Tényleg érdekes kérdés. Valószínű nem is nagyon mennénk ki az utcára. :)
  • dez
    #441
    Most már én is kíváncsi vagyok, pontosan melyikről is van szó? :)
  • dez
    #440
    Jah, értem. Akkor 1:1. :)
  • halgatyó
    #439
    Ne haragudj, de ez már provokáció. Azt akarod kiprovokálni, hogy lehülyézzelek.

    Több száz hozzászólást írsz arról hogy mit miért nem írsz le. Ahelyett hogy leírnád.
    Ez már trollkodás de vastagon.
  • halgatyó
    #438
    Az a robbanás látványos, de Csernobillal nem említhető egy lapon. Ott 5 kilométernél magasabbra ment fel a hatalmas mennyiségű forró gáztömeg, és napokon keresztül, miközben a reaktor magas hőmérsékleten izzó maradványai (1700 tonna grafit, kb. 700 tonna urán) pöfögtek derekasan.

    Ne feledd, hogy a csernobili reaktorban a láncreakció megszaladt. Nem pár kiló fűtőelem-törmelékben a tartály alján, amit a gőz egy pillanat alatt szétoszlat. (attól még a reaktortartály sem sérülne meg) Hanem az egész reaktor! Nem síma radioaktív hőfejlődés volt, ami pár nap alatt elpárologtatta a vizet, hanem a reaktor fűtőelemeiben 3000-5000 fok alakult ki a másodperc törtrésze alatt, ami a legtöbb anyag forráspontja fölött van.

    Ha próbáltál már grafitot meggyújtani, nem soktonnás darabokatm hanem pár grammosakat, akkor el tudod képzelni, hogy az az 1700 tonna grafit egy pillanat alatt 1000 fokra hevült és meggyulladt. Nem csupán a felszíne volt meleg, de a belseje is. Ezért (is) nem tudták eloltani. Ha egy nagy tömb éghető anyagot mondjuk lánghegesztővel elkezdesz meggyújtani, annak a felszíne --ahol a láng éri-- felmelegszik, de a belseje kezdetben hideg, csak hosszabb idő alatt melegszik át.

    A világban sok helyen találtak forró részecskéket, és ahol nagyítóval megnézték, ott parányi gömb formába olvadt, magas olvadáspontú fűtőelem-anyagot találtak. Ennek dacára nem olvastam olyan híreket, hogy "X.Y. tüdőrákot kapott, és a tüdejében sugárzásmérővel forró részecskét találtak"

    Sőt, a csernobili reaktor környékén dolgozók közül sok embert egésztestszámlálóval is megvizsgáltak később. Ilyen forró részecskét --tudomásom szerint-- senkinek a tüdejében sem találtak.

    Bár a félelem jogos, én nagyon nem szeretnék ilyet a tüdőmbe. De nem is tartok tőle. Nagyságrendekkel nagyobb az esélye annak, hogy az utcán járva 100 kiló hó a fejemre zúdul valamelyik háztetőről (számos haláleset és még több súlyos sérülés történik ilyen okból) Vagy annak az esélye, hogy a pacon vett kolbásztól halálos botulinum mérgezést kapok szintén nagyságrendekkel nagyobb. Mégis sokan veszünk kolbászt piacon.

    Érdekes kérdésen gondolkodtam néha: ha nem öregednénk, és az életünk elvileg korlátlan ideig tarthatna, akkor vajon milyenek lennének pl. a közlekedési szabályok? És a többi szabály, pl. egy ipari üzem biztonsági (munkavédelmi, tűzvédelmi, stb.) szabályzata? Vagy az emelődaru-kezelési szabályzat? Stb..stb..
  • xrt
    #437
    Ezzel is igazoltad a #422-ben szereplő véleményem. So bb for now.
  • xrt
    #436
    "A hozzászólásaidat nem tudom szóról szóra felidézni, sőt még a saját hozzászólásaimat sem!
    Ezért kértem, hogy amennyiben tényleg létezik egy zöld kompromisszumos javaslat, azt írd le ÖSSZEFOGLALVA a lényeget."

    Ne már! Tényleg nem olvastad, de akkor miért vagy a fórumon? Sajnálom. :(((
  • halgatyó
    #435
    A hozzászólásaidat nem tudom szóról szóra felidézni, sőt még a saját hozzászólásaimat sem!
    Ezért kértem, hogy amennyiben tényleg létezik egy zöld kompromisszumos javaslat, azt írd le ÖSSZEFOGLALVA a lényeget.
  • A1274815
    #434
    "Operation Snapper
    This was an ambitious series to evaluate new weapon design principles and gather fundamental weapon design data. Among the new features tested included deuterium gas fusion boosting, external initiation, and the use of beryllium neutron reflector/tampers. Tests of new smaller implosion systems, and new schemes for achieving high core compression were also conducted. Other experiments calibrated the TOM internal neutron initiator, provided initiation time vs yield calibration data, and explored the curious "rope trick" effect seen with cable moored test devices. "

    Külső vs belső neutron forrás
  • xrt
    #433
    Látod?

    From Molnibalage: "Szerintem meg te. Ha a balfaszságnak lesz szobra, akkor rólad mintázzák."

    Ezek a legfőbb mozgatórugói. Az általa tudományosnak vélt érveit is erre a gondolatsorra alapozza. Így járt. :D
  • Molnibalage
    #432
    Szerintem meg te. Ha a balfaszságnak lesz szobra, akkor rólad mintázzák.
  • A1274815
    #431
    "2. "Orange Herald was the first British nuclear device to use an external neutron source." (linkelted) "

    Az extrenal neutron source pont olyan, mint a tóriumos reaktorodé. 1GeV-os elektronokkal bombázzák a hasadó anyagot, hogy neutronokat kapjanak. Van az "internal neutron source" is, ami polonium + belilium neutron forrás, és a hasadó anyag közepébe helyezik azért internal, amásik meg azon kívűl van azért external.
  • dez
    #430
    Pont erről beszéltem korábban, hogy nem csak az átlagos háttérsugárzáshoz képesti kisebb megemelkedés számít, hanem az efféle porszemeknek a milliárdjai, amit egy kontinenssel odébb is belélegezhetnek, megehetnek, és ha befészkeli magát valahova, szépen roncsolja a környező sejteket és azok DNS-ét.

    Nyoma sincs? LINK
  • xrt
    #429
    "A sötétzöldekre az jellemző, hogy a világ számos országában működő számos laboratórium adatait szelektálva fogadják el vagy sehogysem, ha ezek az adatok nem támaszták alá azt a prekoncepciót, hogy az atommal --őszerintük-- azonnal le kell állni, nem érdekes --őszerintük-- az sem, hogy relatíve jelentéktelen veszély elkerülése érdekében gyakorlatilag lerombolnák az emberiség jövőjét."
    "Elolvastam a hozzászólásaidat, de kompromisszumot nem találtam bennük, csak a "no atom" különböző változatait, jó bőségesen kifejtve."

    Ezekről beszéltem, ezek szerint tényleg nem értetted.

    A kommentjeim a Fukushimáról szóló cikkekben vannak szétszórva, sokszori felvetéssel, de mindegy. Ennyi idő alatt kikeresni is nehéz lehetett, de ha elolvastad akkor szimultán olvasási képességekkel rendelkezel.
  • halgatyó
    #428
    Elolvastam a hozzászólásaidat, de kompromisszumot nem találtam bennük, csak a "no atom" különböző változatait, jó bőségesen kifejtve.

    Arra kérlek, hogy pár mondattal írd le mi az a bizonyos kompromisszum. Nem hiszem, hogy túl nehéz lenne, ugyanakkor fontos.
  • halgatyó
    #427
    Azt soha egyetlen atomenergia párti sem állította, hogy az atomenergia teljesen kockázatmentes! Nem az. Mint ahogyan semmilyen más emberi tevékenység sem kockázatmentes.

    Csak azt állítjuk (már sokadszor) hogy a kockázatokat reálisan fel kell mérni, az alternatív lehetőségeket számba kell venni, és csak ennek alapján lehet megalapozott döntéseket hozni.

    A sötétzöldekre az jellemző, hogy a világ számos országában működő számos laboratórium adatait szelektálva fogadják el vagy sehogysem, ha ezek az adatok nem támaszták alá azt a prekoncepciót, hogy az atommal --őszerintük-- azonnal le kell állni, nem érdekes --őszerintük-- az sem, hogy relatíve jelentéktelen veszély elkerülése érdekében gyakorlatilag lerombolnák az emberiség jövőjét.
  • xrt
    #426
    "Milyen kompromisszumot emlegetett -- állításod szerint -- a zöld?
    Tényleg érdekelne, mert kompromisszumkészséget még nem tapasztaltam a részükről."

    Ezek szerint tényleg nem olvastad pl. az én hozzászólásaimat? Nem is érdekel ezek szerint. Az ide illő idézetet megint idézem, remélem ezt még olvasod: "A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne."
  • halgatyó
    #425
    Milyen kompromisszumot emlegetett -- állításod szerint -- a zöld?
    Tényleg érdekelne, mert kompromisszumkészséget még nem tapasztaltam a részükről.
  • dez
    #424
    Az 1.-nél a most-on van a hangsúly. Kiegészítések, bár már voltak:
    "Uranium-235 undergoes a small rate of natural spontaneous fission, so there are always some neutrons being produced even in a fully shutdown reactor."

    "if the spontaneous fission rate is sufficiently low it may take a long time (in 235U reactors, as long as many minutes) before a chance neutron encounter starts a chain reaction"
  • halgatyó
    #423
    Csernobil kapcsán van egy érdekes sztorim.
    Pakson a Dozimetriai Szolgálat időnként kézi műszerrel is mér mindnhol, bár a terepet nagyjából lefedik a telepített és a központi helyen kévő vezénylőkbe bekábelezett múszerek (több mint 3 ezer mérési csatorna)

    Szóval az udvartéren az egyik dozimetrikus talált egy helyet ahol a dózisteljesítmény nagyobb volt a szokásosnál, kb. a duplája. Méricskélt, de nem látott semmit, hát visszament egy ásóval és nejlonzsákba tette azt a földdarabot, ami a sugárzást produkálta.

    Az egyik laborban aztán nekiálltak vizsgálni, de szabad szemmel nem láttak semmit. Erre félbevágták a földdarabot, és a várakozásnak megfelelően az egyik fél inaktív volt, a teljes aktivitás a másikba került.

    Tovább felezték, aztám még egyszer, aztán még sokszor, és az aktivitás teljes mennyisége mindig csak az egyik félbe került.
    A végén már szabad szemmel alig látható talajmorzsa maradt, de még mindig nem lehetett látni a sugárzás forrását.
    Félvezetődetektorral gammaspektrumot vettek fel, és egy tipikus fűtőelemdarab spektruma jött ki, transzuránokkal együtt.

    Vagyis Csernobilban a sok ezer fokos hőmérsékletre hevült (megszaladt láncreakció) zóna megolvadt és szétfröcsögö cseppecskéi a szelek szárnyán messze eljutottak. Ehhez szükség volt arra a hatalmas erejű és magas hőmérsékletű feláramló levegő-kéményre, amit a reaktor produkált.

    Pont ez a vulkánszerű hőkibocsátás az, aminek Fukusimában nyoma sincs. Ezért most Csernobilt emlegetni nem túl tisztességes, leginkább olvasottság-növelő fogás.
  • xrt
    #422
    "Sajnos jól mutatja ez a vita, hogy a demagógokkal milyen nehéz vitatkozni. Gyakorlatilag nem is lehet.
    Ezeknek hiába ír le bárki bármit, néhány hozzászólás után újra előjönnek ugyanazzal az egetverő baromsággal."

    Jól írod, én már csak azért olvasgatom ezt a fórumot, mert kevés a kabaré az éterben. Molnibalage a csúcs főleg az utolsó hozzászólásai miatt, illetve a régebbi cikkekben is volt már több száz nevetésre ingerlő hozzászólása. No de mindegy.

    Az atommániások mindig mindent bizonyítanak, az atom tiszta, biztonságos, nincs jövő nélküle stb., sőt tudni (szerintem csak tudatlanságból) hogy semmi kárt nem okoz még ha Fukushimához hasonló történik sok esetben. Ha hihető lenne az sem lenne gond ha holnap felrobbanna minden atomerőmű.

    Kicsit elfogult vagyok, de a legtöbb zöld és mélyzöldnek nevezett hozzászóló egyetlen kompromisszumot felemlegető véleményére még csak nem is reagálnak a sötétfeketék.


    Remélem belátjátok idővel, hogy az ilyen szintű vitának nincs sok értelme.
  • halgatyó
    #421
    Indító neutronforrást régebben tettek a reaktorokba óvatosságból, de nincs rá szükség.
  • halgatyó
    #420
    Minden atomerőműben a láncreakció "magától" indul be. A fűtőelemekben ugyanis vannak transzurán elemek, amelyek a spontán hasadás miatt jelentős mennyiségű neutront produkálnak.
  • dez
    #419
    Én is alátámasztottam már... Elvileg most már tisztában kellene lenned vele, mikor opcionális és mikor elkerülhetetlen a használata, stb.

    1. "Most nuclear reactors include a "starter" neutron source that ensures there are always a few free neutrons in the reactor core, so that a chain reaction will begin immediately when the core is made critical." (linkelted)
    2. "Orange Herald was the first British nuclear device to use an external neutron source." (linkelted)