Kezdi Csernobilt idézni Fukusima
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"
Igen, azt is felvetettem, de ezt az aspektust senki se emlegeti fel, csak te. Tehát velük én a "hullámtörõrõl" beszélgettem. A #233-ban is csak errõl van szó.
"Aztán meg kiderült hogy rossz helyen tárolták a kütyüket."
Amiket meg lehetett volna védeni (vagy áthelyezni), ha nem spórolnak.
Szvsz némileg drágább megoldás lett volna vízhatlanra alakítani a dízelgenerátorokat, nem a szabadban felállított tartályokban tárolni a dízelolajat, stb.
Még mindig nehéz elképzelni hogy nem elsõsorban a víz, hanem a sebessége által kifejtett romboló hatás az elsõdleges probléma? Pl. az üzemanyagtartályokat elsodorta a víz. Ha mondjuk ahogy írod nem 800 km/h sebességgel jön egy jól funkcionáló hullámtörõ miatt ami mondjuk nem tesz mást mint eltéríti és lassítja a hullámokat, már legalább ennyivel kisebb lett volna a károkozás. Persze az a hírekbõl nem derül ki ez volt-e a fõ probléma (ami miatt a vészhûtés 55 perccel késõbb leállt).
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”
Aztán meg kiderült hogy rossz helyen tárolták a kütyüket.
\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"
Az hogy védtelen helyre raktak létfontosságú dolgokat, az tervezési hiba."
És a "védtelen helyen" a dinamikus hatás okozta a problémát? Mert ha igen, akkor nem értem mirõl beszélsz.
Az hogy védtelen helyre raktak létfontosságú dolgokat, az tervezési hiba.
Az meg már a jogászok dolga, hogy a tervezõé a felelõsség, vagy a szabályozás hiányossága.
Egyébként nem könnyû feladat ám mindenre gondolni. Ezek szerint a katasztrófa mégiscsak valami mulasztás miatt történt.
Majd legközelebb biztonságos helyre rakják a szarjaikat 😄
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Én azt kezdtem nem érteni, hogy miért beszélünk ennyit errõl a kérdésrõl. Az épület nem volt kellõen megvédve a víztõl, és én felvetettem, hogy biztos van olyan kialakítás, ami ellenállóbbá tette volna.
Nem hiszem, hogy ha valaki elképzel mondjuk egy hadihajót, aminek ugyanilyen problémákkal kell megküzdenie, akkor legalább ne értené nagyjából, hogy mi a felvetésem, és milyen megoldást javaslok. (II. VH-s csatahajó? tele dízel generátorokkal, itt ömlik be a víz, onnan kap egy találatot stb.?)
Az, hogy most mennyibe került volna ez, és hogy lett-e volna értelme a beruházásnak, az egy egészen más kérdés.
Csak puszta jófejségbõl, mert az a tapasztalat, hogy a viták túlnyomó részt félreértésbõl adódnak igazi nézeteltérés nélkül.
Mondjuk oldalra, ha már nem érted. Ezzel némileg mentesítve egy ilyen szinten veszélyes erõmûvet.
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”
Akkor aztán végkép nincs értelme spóroláson, meg világméretû, ideológiai alapon szõtt összeesküvéseket keresni.
Egész egyszerûen rossz mûszaki megoldást alkalmaztak. Ha így van akkor annak megvannak a felelõsei is. Nem hiszem hogy bármi pénzbe került volna ezeket úgy telepíteni hogy mûködjenek is.
Végre!
De továbbra sem tudom, miféle falról beszéltek. Hol van itt ilyen fal?
Legalábbis nekem ez jön le.
Mondjuk fogalmam sincs hogy így van-e, de ha igen akkor tök mindegy hogy van-e hullámtörõ, vagy hogy milyen az épület alakja.
Az üzemanyagtartályok is kívül voltak, azokat is vitte a víz...
Ez az egész kb. olyan, mintha egy aktív, de éppen "szunyókáló" vulkán oldalán építkeznél, mondván, hogy az utóbbi 100 évben nem jött ki belõle láva, csak fortyog és füstölög magában.
A víz nem a földbõl emelkedik ki, hanem úgy áramlik oda. Az áramlás okozta pusztítástól véd a hullámtörõ. Tõlem hívhatod akárminek, pl. cunami-erejét-tompító-fal vagy akármi, de ez a lényegen nem változtat.
Egy cunamit ne úgy képzelje el, hogy jön egy 10 méteres szörfhullám, aztán utána bokáig érõ víz. A tengerszint növekszik meg 10 méterrel. Az erõmû percekig volt a víz alatt"
Hol írtam olyat, hogy megáll a víz???
Ha nem tudnád egy tsunami esetében nem a vízmennyiség a legnagyobb probléma (bár az sem elhanyagolható), hanem inkább a sebesség. Ezért is írtam elterelõ/gyengítõ jelzõket.
Tehát a hullámtörõ csak a víz erejét hivatott megtörni. (Ahogy az a nevébõl következik.)
Nem is neked magyarázom, hanem nekik...
Én úgy tudom szabályosan lett telepítve.
Esetleg fény derült valami hiányosságra?
Egy cunamit ne úgy képzelje el, hogy jön egy 10 méteres szörfhullám, aztán utána bokáig érõ víz. A tengerszint növekszik meg 10 méterrel. Az erõmû percekig volt a víz alatt
3 évtizedet fognak szánni az újjáépítésre, és a mostani katasztrófát veszik alapul a biztonsági elõírásoknál!
Vagy hasonló.
Jót teszel magadnak, ha erre nem veszel mérget... A valóságban minden az eszmével kezdõdik. De ez nem ide való téma.
Nem gonosz, csak spórolós...
"hanem egyszerû természeti katasztrófa történt. Sajnos megesik az ilyesmi."
Ki lehetett volna védeni.
Hogyne tudnék? A gond a helyigény és a domborzat."
Remélem a cikkeket el is olvastad, talán a képeket is megnézted, ha nem tedd meg. Látsz te ott domborzatot ami akadályozta volna a bõvítést? Ha meg egy atomenergiát termelõ üzem gondolom milliárdokat megszégyenítõ nyereség ellenére domboktól ilyedezik, hát nem írom le...
Sokmindenre nem számítunk, aztán mégis bekövetkezik...
Itt is volt némi túlbiztosítás: 1db nem vízhatlan dízelmotor helyett volt 3-5db nem vízhatlan dízelmotor... Így papíron megvolt a túlbiztosítás...