Kezdi Csernobilt idézni Fukusima

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Neked is: nem csak a hullámtörõt vetettem fel, hanem a kritikus részek izolációját is. Ha a dízelmotor izolálva van, és a levegõt az épületkomplexum tetején át veszi (ezt most csak példa, hogy megértsd az elképzelésemet), akkor miért nem jelentett volna megoldást az, amit javasoltam?

A "gömbsüveg" csak a javaslat egyik része volt.

Csak a nyílt óceánon halad ilyen sebességgel a hullám, miközben a magassága kisebb. A part közelében (ahol egyre kisebb a mélység) az eleje erõsen lelassul, éppen az így kialakuló torlódás duzzasztja fel több méteresre az árt. Nézzetek már meg náhány videót!

hdo
Marhára mindegy, hogy mennyi víz, meg milyen sebességgel, ha víz alá kerül a dízelmotor akkor már tökmindegy, hogy kap-e üzemanyagot vagy nem, leáll!

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

Arról hogy hullámtörõrõl, meg gömbsüvegrõl fantáziáltok, miközben a probléma meg tök más.

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

"Meg azt is felvetetted hogy spórolásból, meg gonosz összzeesküvésbõl lett a katasztrófa😊"

Igen, azt is felvetettem, de ezt az aspektust senki se emlegeti fel, csak te. Tehát velük én a "hullámtörõrõl" beszélgettem. A #233-ban is csak errõl van szó.

"Aztán meg kiderült hogy rossz helyen tárolták a kütyüket."

Amiket meg lehetett volna védeni (vagy áthelyezni), ha nem spórolnak.

Még semmi sem tutibiztos, de valószínûsíthetõ, hogy "elõnyösebb lett volna", ha nem állnak le a szívattyúk...
Szvsz némileg drágább megoldás lett volna vízhatlanra alakítani a dízelgenerátorokat, nem a szabadban felállított tartályokban tárolni a dízelolajat, stb.

"Oldalra? Ahogy mózes szelte ketté a vörös tengert? Még mindig nehéz felfogni hogy minden víz alá került?"

Még mindig nehéz elképzelni hogy nem elsõsorban a víz, hanem a sebessége által kifejtett romboló hatás az elsõdleges probléma? Pl. az üzemanyagtartályokat elsodorta a víz. Ha mondjuk ahogy írod nem 800 km/h sebességgel jön egy jól funkcionáló hullámtörõ miatt ami mondjuk nem tesz mást mint eltéríti és lassítja a hullámokat, már legalább ennyivel kisebb lett volna a károkozás. Persze az a hírekbõl nem derül ki ez volt-e a fõ probléma (ami miatt a vészhûtés 55 perccel késõbb leállt).

„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.”

Meg azt is felvetetted hogy spórolásból, meg gonosz összzeesküvésbõl lett a katasztrófa😊
Aztán meg kiderült hogy rossz helyen tárolták a kütyüket.

\"Tanulni és nem gondolkodni hiábavalóság, nem tanulni és gondolkodni pedig veszedelmes\"

"Az erõmû nem dõlt össze. Tehát nem a dinamikus hatás jelentette a problémát.
Az hogy védtelen helyre raktak létfontosságú dolgokat, az tervezési hiba."

És a "védtelen helyen" a dinamikus hatás okozta a problémát? Mert ha igen, akkor nem értem mirõl beszélsz.

A hullámtörõnek nem az a feladata, hogy megvédje a generátorokat (vagy üzemanyagtartályt, vagy akármilyen kritikus berendezést) attól, hogy azokba víz kerüljön. A hullámtörõnek szimplán annyi a feladata, hogy biztosítsa, hogy ezek a kritikus berendezéseket az elsõ hullám ne vigye 3 faluval arrébb.

Az erõmû nem dõlt össze. Tehát nem a dinamikus hatás jelentette a problémát.
Az hogy védtelen helyre raktak létfontosságú dolgokat, az tervezési hiba.
Az meg már a jogászok dolga, hogy a tervezõé a felelõsség, vagy a szabályozás hiányossága.
Egyébként nem könnyû feladat ám mindenre gondolni. Ezek szerint a katasztrófa mégiscsak valami mulasztás miatt történt.
Majd legközelebb biztonságos helyre rakják a szarjaikat 😄

hdo
Oldalra? Ahogy mózes szelte ketté a vörös tengert? Még mindig nehéz felfogni hogy minden víz alá került?

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

hdo
A sodrá erõsségérõl meg annyit hogy 800 km/h-val érte el a partvonalat ... egy ekkora hullám. Ezt milyen fallal állítod meg?

<#eljen>

Kétféle hatás okozhat problémát a víz esetén, az egyik az, hogy elviszi a víz az adott dolgot (mondjuk egy generátort), a másik az, hogy beszivárog és mûködésképtelenné teszi.

Én azt kezdtem nem érteni, hogy miért beszélünk ennyit errõl a kérdésrõl. Az épület nem volt kellõen megvédve a víztõl, és én felvetettem, hogy biztos van olyan kialakítás, ami ellenállóbbá tette volna.

Nem hiszem, hogy ha valaki elképzel mondjuk egy hadihajót, aminek ugyanilyen problémákkal kell megküzdenie, akkor legalább ne értené nagyjából, hogy mi a felvetésem, és milyen megoldást javaslok. (II. VH-s csatahajó? tele dízel generátorokkal, itt ömlik be a víz, onnan kap egy találatot stb.?)

Az, hogy most mennyibe került volna ez, és hogy lett-e volna értelme a beruházásnak, az egy egészen más kérdés.

Még ne örüljél, nem nekem írtad. A célszemély, még nem jelezte hogy vette az adást. Én csak megfogalmaztam másképp amit írtál.
Csak puszta jófejségbõl, mert az a tapasztalat, hogy a viták túlnyomó részt félreértésbõl adódnak igazi nézeteltérés nélkül.

Tévedés. Nem néztél egy videót sem? A legtöbb házat a sodrás vitte el, omlasztotta össze. Az erõmûnél is szerepet játszott ez is, sokmindent elsodort, pl. dízeltartályokat. Amellett, hogy persze magának a víznek a jelenléte is gondot okozott.

"Ja, pár tucat falu le is gyengítette szó se róla ... Mit akarsz egy betonfaltól? Meg mit beszélsz ott eltérítésrõl ami egy egész szigetcsoport partvonalát érte? Hova téríted?"

Mondjuk oldalra, ha már nem érted. Ezzel némileg mentesítve egy ilyen szinten veszélyes erõmûvet.

&#8222;Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.&#8221;

Aha. Ez gondolom már tutibiztos tény, hogy ha ezek mûködnek akkor nincs baj.
Akkor aztán végkép nincs értelme spóroláson, meg világméretû, ideológiai alapon szõtt összeesküvéseket keresni.
Egész egyszerûen rossz mûszaki megoldást alkalmaztak. Ha így van akkor annak megvannak a felelõsei is. Nem hiszem hogy bármi pénzbe került volna ezeket úgy telepíteni hogy mûködjenek is.

Elakadtál az elsõ mondatnál?

hdo
Egyrészt az atomerõmût védõ fal volt 5-6 méteres, ami lazán víz alá került, másrészt más településeknél is van ilyen fal, a 10 méteres amit említettem csak egy példa volt.

hdo
"Mondjuk fogalmam sincs hogy így van-e, de ha igen akkor tök mindegy hogy van-e hullámtörõ, vagy hogy milyen az épület alakja."

Végre!

Valóban nem egy nagy hullám, de nem is órák alatt emelkedik meg, mint dagálynál, hanem percek alatt, miközben nagy mennyiségû víz változtat helyet, igen nagy sodrással. A sodrásnak ellenálló fal is védelmi jellegû.

De továbbra sem tudom, miféle falról beszéltek. Hol van itt ilyen fal?

hdo
Ja, pár tucat falu le is gyengítette szó se róla ... Mit akarsz egy betonfaltól? Meg mit beszélsz ott eltérítésrõl ami egy egész szigetcsoport partvonalát érte? Hova téríted?

szerintem csak arról akar téged informálni, hogy nem hullám dinamikus hatása okozott problémát, hanem maga a víz az õ ott létével.
Legalábbis nekem ez jön le.
Mondjuk fogalmam sincs hogy így van-e, de ha igen akkor tök mindegy hogy van-e hullámtörõ, vagy hogy milyen az épület alakja.

Pl. a dízelmotorok nem bírták a vizet. 😊
Az üzemanyagtartályok is kívül voltak, azokat is vitte a víz...

Ez az egész kb. olyan, mintha egy aktív, de éppen "szunyókáló" vulkán oldalán építkeznél, mondván, hogy az utóbbi 100 évben nem jött ki belõle láva, csak fortyog és füstölög magában.

Nyugodj meg.

A víz nem a földbõl emelkedik ki, hanem úgy áramlik oda. Az áramlás okozta pusztítástól véd a hullámtörõ. Tõlem hívhatod akárminek, pl. cunami-erejét-tompító-fal vagy akármi, de ez a lényegen nem változtat.

"Ja a víz megáll a betonfalnál, nem folyik körbe, nem ám...LOL
Egy cunamit ne úgy képzelje el, hogy jön egy 10 méteres szörfhullám, aztán utána bokáig érõ víz. A tengerszint növekszik meg 10 méterrel. Az erõmû percekig volt a víz alatt"

Hol írtam olyat, hogy megáll a víz???
Ha nem tudnád egy tsunami esetében nem a vízmennyiség a legnagyobb probléma (bár az sem elhanyagolható), hanem inkább a sebesség. Ezért is írtam elterelõ/gyengítõ jelzõket.

&#8222;Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amiről hisszük hogy igaz de mégsem az.&#8221;

hdo
A nevébõl az következik hogy hullám bmeg ... de már mondtuk hogy ez NEM hullám!!! A tengerszint emelkedik meg!!!

Egy személyautónál nem lenne ésszerû ilyen fokú túlbiztosítás, egy atomerõmûnél annál inkább. Kérdés, hogy csak papíron akarják túlbiztosítani, vagy ténylegesen. Az elsõ jóval olcsóbb, szó se róla. De a második költsége sem lett volna "végtelen", sõt...

A hullámtörõ azért kell, hogy ne romboljon szét a víz olyan létesítményeket, melyek kritikus fontosságúak. Az épületen belüli izoláció pedig felelõs azért, hogy a víz által el nem vitt kritikus fontosságú létesítmények azok el is lássák a feladatukat.

Tehát a hullámtörõ csak a víz erejét hivatott megtörni. (Ahogy az a nevébõl következik.)

Nem, nem értettem, csak eltaláltam mit szerettél volna írni.

hdo
Ja, és a vicc az, hogy a dokumentumfilm végén amibõl részben informálódtam, azt mondták hogy egy délnyugati törésvonal is ugyanígy pattanni készül - már rég esedékes lenne - és most csak találgatnak hogy vajon ez a mostani rengés oldotta a feszültséget ott, vagy fokozta! <#ijedt>

hdo :
Nem is neked magyarázom, hanem nekik...
Hogy idézhetnék valamibõl, amire nem is emlékszem? (Látni azt láttam, egyik kedvenc filmem.)

Mindent ki lehet védeni, ha a jövõbe látsz.
Én úgy tudom szabályosan lett telepítve.
Esetleg fény derült valami hiányosságra?

hdo
Ezt magyarázom én is, de hiába ... az ilyen erõviszonyokat lehetetlen elõre kiszámolni, pontosabban lehetetlen elõre számolni vele ...

<#eljen>

hdo
Tehát akkor mégiscsak értetted, csak a mondatszerkezetet találtad furának!

Ja a víz megáll a betonfalnál, nem folyik körbe, nem ám...LOL
Egy cunamit ne úgy képzelje el, hogy jön egy 10 méteres szörfhullám, aztán utána bokáig érõ víz. A tengerszint növekszik meg 10 méterrel. Az erõmû percekig volt a víz alatt
Hát hogyne. A dolgok meg elfelé esnek, csak én nem látom ugye?

Egyébként gondolom azt akartad írni hogy:
3 évtizedet fognak szánni az újjáépítésre, és a mostani katasztrófát veszik alapul a biztonsági elõírásoknál!
Vagy hasonló.

"A valóságban sose célokról meg eszmékrõl van szó, az csak maszlag a magadfajtának."

Jót teszel magadnak, ha erre nem veszel mérget... A valóságban minden az eszmével kezdõdik. De ez nem ide való téma.

"itt megint nem gonosz emberek állnak a háttérben"

Nem gonosz, csak spórolós...

"hanem egyszerû természeti katasztrófa történt. Sajnos megesik az ilyesmi."

Ki lehetett volna védeni.

hdo
Jó, akkor költözz bunkerba, mert statisztikailag bármennyire is valószínûtlen, veszélyeztetett vagy, mert bármikor fejbetalálhat egy meteorit, ami úgy szabja át az agyagcserepet a fejed fölött mint a vajat, és lazán kinyír!

Mikor arról van szó, hogy le kellene mondani valamirõl, mindenkinek más ugrik be. Én pl. örömmel lemondok a kávéról. Senkinek semmi baja nem lenne kávé nélkül, sõt! És akkor még sorolhatnám...

"Csak hogy a mostani katasztrófánál maradjunk. Nem tudsz elképzelni tsunamikat elterelõ/gyengítõ passzív építményeket?

Hogyne tudnék? A gond a helyigény és a domborzat."

Remélem a cikkeket el is olvastad, talán a képeket is megnézted, ha nem tedd meg. Látsz te ott domborzatot ami akadályozta volna a bõvítést? Ha meg egy atomenergiát termelõ üzem gondolom milliárdokat megszégyenítõ nyereség ellenére domboktól ilyedezik, hát nem írom le...

"senki sem számított rá"

Sokmindenre nem számítunk, aztán mégis bekövetkezik...
Itt is volt némi túlbiztosítás: 1db nem vízhatlan dízelmotor helyett volt 3-5db nem vízhatlan dízelmotor... Így papíron megvolt a túlbiztosítás...

Akkor mit idézgetsz belõle?