• halgatyó
    #438
    Az a robbanás látványos, de Csernobillal nem említhető egy lapon. Ott 5 kilométernél magasabbra ment fel a hatalmas mennyiségű forró gáztömeg, és napokon keresztül, miközben a reaktor magas hőmérsékleten izzó maradványai (1700 tonna grafit, kb. 700 tonna urán) pöfögtek derekasan.

    Ne feledd, hogy a csernobili reaktorban a láncreakció megszaladt. Nem pár kiló fűtőelem-törmelékben a tartály alján, amit a gőz egy pillanat alatt szétoszlat. (attól még a reaktortartály sem sérülne meg) Hanem az egész reaktor! Nem síma radioaktív hőfejlődés volt, ami pár nap alatt elpárologtatta a vizet, hanem a reaktor fűtőelemeiben 3000-5000 fok alakult ki a másodperc törtrésze alatt, ami a legtöbb anyag forráspontja fölött van.

    Ha próbáltál már grafitot meggyújtani, nem soktonnás darabokatm hanem pár grammosakat, akkor el tudod képzelni, hogy az az 1700 tonna grafit egy pillanat alatt 1000 fokra hevült és meggyulladt. Nem csupán a felszíne volt meleg, de a belseje is. Ezért (is) nem tudták eloltani. Ha egy nagy tömb éghető anyagot mondjuk lánghegesztővel elkezdesz meggyújtani, annak a felszíne --ahol a láng éri-- felmelegszik, de a belseje kezdetben hideg, csak hosszabb idő alatt melegszik át.

    A világban sok helyen találtak forró részecskéket, és ahol nagyítóval megnézték, ott parányi gömb formába olvadt, magas olvadáspontú fűtőelem-anyagot találtak. Ennek dacára nem olvastam olyan híreket, hogy "X.Y. tüdőrákot kapott, és a tüdejében sugárzásmérővel forró részecskét találtak"

    Sőt, a csernobili reaktor környékén dolgozók közül sok embert egésztestszámlálóval is megvizsgáltak később. Ilyen forró részecskét --tudomásom szerint-- senkinek a tüdejében sem találtak.

    Bár a félelem jogos, én nagyon nem szeretnék ilyet a tüdőmbe. De nem is tartok tőle. Nagyságrendekkel nagyobb az esélye annak, hogy az utcán járva 100 kiló hó a fejemre zúdul valamelyik háztetőről (számos haláleset és még több súlyos sérülés történik ilyen okból) Vagy annak az esélye, hogy a pacon vett kolbásztól halálos botulinum mérgezést kapok szintén nagyságrendekkel nagyobb. Mégis sokan veszünk kolbászt piacon.

    Érdekes kérdésen gondolkodtam néha: ha nem öregednénk, és az életünk elvileg korlátlan ideig tarthatna, akkor vajon milyenek lennének pl. a közlekedési szabályok? És a többi szabály, pl. egy ipari üzem biztonsági (munkavédelmi, tűzvédelmi, stb.) szabályzata? Vagy az emelődaru-kezelési szabályzat? Stb..stb..