1583
A fizika és csillagászat közös témái
  • immovable
  • 7th uwu
    Csak Newton tudott integrálni, te meg a jelek szerint nem.
  • forrai
    7th uwu. Éppen most akartam vitát provokálni arról, hogy egy elméleti, kiterjedés nélküli tömegpontnak nem lehet gyorsulási vektora, mert a felülete, és a térfogata is nulla. Mert a közepén a gyorsulásvektor nulla kéne legyen, széle meg nincs.
    Na most hogy akarod megmagyarázni a tehetetlenséget, amely éppen abból is származtatható, hogy gyorsulásnál a közepe nulla, a széle meg nem.
    Látod, infantilis gyerekként vitába szállok Isaac Newtonnal, pedig nincs is parókám.
    Baj?
  • 7th uwu
    LOL zuhan?
    Akkor ez mi?
    http://brucegary.net/AXA/WASP1/wasp1.html
  • forrai
    7th uwu. Ezek után a hozzászólásaid után csak még jobban tisztellek, mint eddig hidd el.
    Próbálj hát egy kicsit leereszkedni a sáros gondolataimhoz. Hátha találsz benne valamit, ami csillog.
  • forrai
    Jaj de 7th uwu. Olyan érdekes dolgok vannak az erkölcsi nevelése túl is. Most írtam az exobolygó topikba. Ha vigasztal, elmondom, hogy az elméleti csillagászattal is bajom van. Ugyanakkor az észlelőket meg üdvözlöm. Ebből is láthatod, hogy nem vagyok még egészen megátalkodott. Folytassunk inkább az árapályról párbeszédet.
    Hiszen olyan hülyeséget állítanak, hogy a WASP-1 bolygó zuhan, miközben lehet, hogy épp távolodik. Beszéljük inkább ezt meg!
    De tényleg- roppant érdekes. Ha ráérzel az izére (bocsi- az ízére), többé nem ereszt.
  • 7th uwu
    Nem ártana utánanézni annak mit is jelent maga a fizika szó, mielőtt egyesek olyan könnyelmű kijelentéseket tesznek, hogy a fizika nem foglakozik az árapállyal.
  • 7th uwu
    Az is bődületes ökörség, hogy nem foglalkoznak manapság newtoni fizikával.
    A protézisek készítéséhez pl elég komoly anyagmodellekkel kell számolni, hogy az emberi csont megfelelően helyettesíthető legyen. Ebben az alkalmazásban rákényszerülünk, hogy komplex anyagmodellt használjunk aminek 21 változója van, ennyi mennyiséget kell figyelemmel kísérni, ha egy elemi rész minden mechanikai tulajdonságát le akarjuk írni.
    Csak, hogy a laikusok is értsék miről van szó, ebből a 21 jellemzőből manapság az építőiparban 1-el szokás foglalkozni. A legtöbb esetben ugyanis elég az alkalmazott anyag rugalmassági modulus leírására alkalmas függvényt ismerni, amit legtöbb esetben egyetlen egyenessel követünk a szilárdsági határig, és más akkor is bonyolultnak tűnik ha megtoldjuk a képlékeny tartománnyal.
    Forrai úrnak még igen sokat kell tanulnia ahhoz, hogy vitába szállhasson azokkal akik jelenleg a fizika valamely területén kutatnak.
  • 7th uwu
    Az árapály erő csak a gravitáció kiterjedéssel bíró testekre gyakorolt hatásából adódó belső feszültségek összege. Semmi bonyolult nincs benne, már Newton is tudta számolni. Csak azok csodálkoznak rá, akik nem jártasak a fizikában. Egy triviális dolog ami a távolsággal fordítottan négyzetes hatásterjedést alkalmazva az adott geometriára levezethető.
  • forrai
    Figyuzz: ez itt a fizika, és a csillagászat...

A te témád pedig szerintem is nagyon fontos, hiszen a beégés tűzveszélyes dolog! De itten azonban mégiscsak csak "off"! Nem a jó helyre fordultál! Javasolom tehát, hogy írd meg a moderátornak, hogy én szerinted beégtem, és hogy küldjön ide neked tűzoltókat egy kétcolos slaggal, nehogy te is begyulladjál.
    Ne felejtsd el, hogy pont kétcolos legyen, mert az egycolos kicsi, a háromcolos meg dága, és vízpazarló.
  • forrai
    Te égtel be, és az fáj neked.
    Azt képzelsz a világról, meg magadról, amit akarsz.
    De gondolom, nem azzal próbálod elütni az időt örökké, hogy állandóan csak "bégetsz", bocsi "beégetsz"? Én nem unom meg, de a többiek?

Szólj tehát hozzá érdemben. Meglátod majd, hogy milyen jó érzés a hatékony gondolkodás. Nem is akarsz majd mást.Kezdetben, mikor még sokat hibázol, majd segíteni foglak.
    Jó lesz...hidd el.
    Oké?
  • 7th uwu
    Ha beégsz, mindig új topikot nyitsz?
  • forrai
    Szándékosan emelem ki a "Forgás fizikát", és "Forgás törvényeket", hogy így kiemelve nem léteznek, pedig legtöbbjük ismert ma is.
    De nemigen láttam olyan publikációt, ami példáula Nap forgásváltozását, a csillagokét, a galaxisokét, az univerzumét stb. figyelembe venné, amikor azok távolodását vizsgálja. Sőt meglepő a meglepődésük, hogy menél távolabb vannak, annál gyorsabban távolodnak. Nagy felfedezés! Teljesen logikus. Ha az univerzum minden ele mének a forgásimpulzus-változását figyelembe vennék, akkor egész a sötét tömegekig esne le az álluk.
  • forrai
    Egyébként csak a művészettörténeti rész 9 kisebb-nagyobb kötet. A legrövidebb, csupán néhány oldal- a leghosszabb: Leonardo "Utolsó Vacsora" seccója, több mint száz.
    Többszáz oldal a matematikai rész, és a tudományos szintén.
    Vagyis nem hiszem, hogy bárki végigolvassa. Ha csak az Utolsó Vacsorát egyedül, azért is mély tiszteletem.
    Nem tudom, hogy élvezetesek e, de hogy mind meglepő, az szinte bizonyos.
  • forrai
    Mint szinte minden a mai tudományban, az "árapály" kifejezés is történetileg, a tengerjárásokkal kapcsolatban alakult ki. Ma viszont már ilyen néven ismeri, és vizsgálja a csillagászat, a geodézisa, és szinte minden más tudomány: kivéve a fizikát!
    Pedig ő kellene hogy vizsgálja, mert az árapály pont uganolyan általános a világmindenségben, mint a gravitáció.
    Ezzel szemben, furcsa módon, az a tudományág, aki ilyen témákban ugyanúgy a legilletékesebb, mint a matematika a sazámok között, ezt az ügyet lefitymálja.
    Talán azért, mert amint megjelentek a "modern tudományok", a relativitás, quantum fizika, stb, minden fizikus vad hajszába kezdett utánuk, sutba dobva a "klasszikus fizikát"?
    Így most számos jelenséget, amely azzal is megmagyarázható lenne (pld. Hubble törvény), hiába próbálnak megoldani a legkorszerűbb technológiákkal, és legvadabb elméletelekkel.
    Ezért én nem is foglalkozok a relativitással (pedig érdekel) amig a klasszikus fizikában hézagokat látok.
    Ilyen pld. a tehetetlenség, az árapály, és sorolhatnám tovább...
    A hivatkozott művészettörténelmi hasonló félreértések segíthetnek megértetni azt, hogy a gondolkodásunk könnyen megvezethető, és hogy a letaposott útról már nehéz visszalépni.
  • forrai
    Hát, nem fogadták el.
    De azért nekirugaszkodtam.

Nem illik szerintem reklámozni itt a saját honlapom. De mert itt mégis szívesebben vitatkoznék róla, mint ott, (mert oda senki se ír), azt hiszem, csupán egy linknek tekinthető, s így nem kifogásolható. Hiszen itt beszélünk majd róla.
    Szöval egy linket írok be: www.megismerhetetlen.com

(nem tudom hogy kell aláírni ezt)

Azonban nagyon ajánlom, hogy a művészettörténeti részt is olvassátok el. Sőt- azt elsőként. Mert a reneszánsz- nem annyira művészeti, mint filozófiai döntési pont volt. Ami Leonardo és Michelengelo között játszódott le.

Azt gondolom, hogy korunk minden jó-és rossz vivmánya az ő filozófiai küzdelmük eredője. Ez mindenestre furcsa, egy fizikai topikban. És telve van minket érintő, ismeretlen ismeretekkel: kissé rólunk is szól.
    De javasolom, olvassátok el, azután itt, vagy egy másik topikban vitassuk meg.
    Biztos vagyok benne...hogy azt megértitek majd.

• immovable
  • patiang
    "Az árapály nagyon érdekes téma!"
    Azzal tisztában vagyok, hogy itt a földön mit jelent. De a világűr viszonylatában ez mit takar? De egyszerűen magyarázva.
    Talán azt, hogy amilyen a vonzerő, a taszító hasonló?
    Ha igen, akkor miért tágul a világegyetem egyre gyorsuló mértékben?
    Lesz egy pont, amikor az árapály elveszti a jelentőségét?
  • tigeroo
    énis ezt mondom :)
  • qetuol
    nem fogadták el.... roflmao, mily meglepő....
  • patiang
    mert másképp szarban tapicskolnál
  • jhetedikj
    Mi ez a honlap?
    Engem is érdekelne meg biztos másokat is, rakd ki az aláírásodba úgy jársz a legjobban.:)
  • ZilogR
    ... most meg hogy leült a topig ...
    Segítek, úgy kezdődik, h: www.
    :D
  • ZilogR
    1szer már ráakadtam, de azóta sem találom, mi lenne az a bizonyos személyes honlap, ahonnan lehet ilyen dolgokat letölteni? Privátba is mehet, pls!
  • forrai
    Javasolom, hogy egy topikra mindig csak egyetlen troll szálljon, rá, azzal egyedül is elbánok. Ez azért lenne jó, mert a többi meg addig csimpaszkodhatna egy fügefán, az oránzsgutánokkal versenybe, élvezve a jól megérdemelt pihenést.
  • forrai
    Az a téma, amin meghúztak a kisdoktorin, és amin te háhá-zol, ma még aktuálisabb,mint valaha. Rajta van a honlapomon, és naponta 8-10 -en olvassák.
    Ha kell még egy Csernobil, csak haházzál nyugodtan. Hiszen közbe volt már egy Paks is.
    A dolgok, amiről beszélni szerettem volna itt, velem nem múlnak el. Megmaradnak, és böködik a feneketeket, amíg csak nem tesztek valamit. Amiről pedig már itt és most is szó lehetne.
  • forrai
    Bocsi, de ezek remélem csak a kezdeti problémák. Mert nem tehetek róla, ki mit mond. Majd lemaradnak, remélem, de nekik is válaszolnom kell, ha nem akarok percenként az adminhoz rohangálni. Annak örülnék, ha valaki végre a tárgyról írna- a fizikáról. Ha van téged érdeklő téma ezen a területen, akkor vesd fel, beszéljünk arról, vagy az enyémekről
    Én pld. megpróbálnám bizonyítani., hogy valamennyi bolygó árapály miatt távolodik a Naptól. Az árapály nagyon érdekes téma!
    Így tényleg befullad a topik, és nyernek azok, akiknek az az öröm, ha valami tönkremegy. Mindig azok nyerjenek?

• tigeroo
    igazatok van, kellenek kukások is az országba
  • pxxl
    "3. Kozmológia: Big-Bang, Little-Bang (mi az?), sötét tömegek stb."

gang bang-et vágom ha érdekel mesélhetek
  • immovable
    háhá
  • nan76
    Ez miez???Azt hittem valami tudományos topik..belépek..és ez egy oltogassukegymástmertaszájkaratepowa-topik!!Hol a fizika???Hol a tudomány???...no comment
  • forrai
    Pedig azok is szépek, csak nem a te izlésed. Úgylátszik, hogyha egy kis p...illat is körbelengi, minden téma kapósabb.
  • forrai
    "Vagyis ez a járulékos "sebesség" kifelé ma 10^-9 m/s nagyságrendű." Az pedig nem erőtől van. Az teljesítmény, és energia.
  • jhetedikj
    ez már jobban tetszik, mint az előző témáid

+fav
  • forrai
    A Fizika gyönyörű, és izgalmas. De nektek fizikát tanítanak.
  • forrai
    Végre valamiben igazat adtak itt...
  • forrai
    A Holdat az árapály távolítja, alig mérhető gyorsulással, ami azonban még csökken, ahogy távolodik. Kezdetben 20-30 cm/év távolodás mostanra csak 3,8-4,5 cm/év.
    Vagyis ez a járulékos gyorsulás kifelé ma 10^-9 m/év nagyságrendű.
    Ebből kiszámítható a plusz erő is: ami távolit.
    Azonban mindenre ugyanaz a törvény szól. És ezért nem csak a Föld távolodik az árapály miatt, hanem a csillagok, a galaxisok, univerzumok: minden- minden. Kivéve, ha valamely oknál fogva közelednek is. Az egyik ilyen ok az ÁRAPÁLY.
    Az árapály dönti el, hogy valami zuhan, vagy távolodik. Erről már irtam, és még írok is.
  • patiang
    Mindig elfelejtem kitenni a ?-t.
  • patiang
    Nos én csak azért említettem a dolgot, hogy ami a kicsiben, talán az a nagyban is. Érthetőbben, ha mindenre egyazon törvény vonatkozik (jelenlegi ismereteink szerint), akkor nem ugyanazon eset áll fenn pl a Hold-Föld viszonylatában is. Talán a hold szabadulni igyekszik a Föld vozásköréből, de ugyanakkora ellenerő lép fel. Mondjuk kisebb, mert a Hold távolodik.
  • David2
    igazad van