A FERMAT SEJTÉS története
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
És tudod, én is féltem, amíg éltem...
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Saddam Hussein ☑ - Osama Bin Laden ☑ - Moammer Kadhafi ☑ - Kim Jong Il ☑ - Tirexi ☐ - DarkSector ☐
Hát tudod, nem szeretem ha visszabeszélnek nekem!
Az enyém forrai
Sajnos, Fermat kézirata eltünt...
de aztán lehet h tényleg rettegésben van tartva az egész fórum, nekem is épp Fibonacci tart pisztolyt a tarkómhoz, h nehogy rosszat írjak véletlenül. még szerencse h van itt olyan bátor ember aki nem fél.
Merek annyit, amennyit férfi merhet, ki többet mer, nem ember.
2: miért kell minden mondat után entert ütni?
-tRs-Landor
Ha pedig értenék is hozzá, a ti idõtõk lenne kevés.
Elsõként megpróbálom bebiggyeszteni az eredeti másolatot (vagy másolati eredetit?) amit a fia adott ki.
Küzdelmes lesz...
Mondottam ember, küzdj és bízva bízzál, bicajozz, hogy el ne hízzál.
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
És köszönöm a jó tanácsot, meghallgatom majd.
Akkor folytatom azzal, hogy bemásolom Fermat másolata fordítását, és értelmezem. Hátha lesz érdeklõdõ...
Néhány kiegészítést tennék hozzá a;b;c (x;y;z) egészek, n is egész, mint hatványkitevõ.
Természetesen negatív értékük is lehet.
a;b;c relatív prímek, az egyikük páros, a másik kettõ páratlan.
n=1 a+b+c=0 alakban van egész megoldás.
n=2 alakban a^2+b^2-c^2=0 szintén van.
Több pedig nincs.
Ezt sejtette meg Fermat, azt állitva, hogy megtalálta a bizonyítást, csak az nem fér el a könyv margóján, ahova írt.
Mert mindezt egy talányos bekezdésben egy könyv margójára, szavakban írta le.
Azután ezt a fia kiadta, de hogy-hogy nem, az eredeti kézirat elveszett.
A tudós világ pedig többszáz évig gyötrõdött a másolaton, még a nagy Gauss is elfordult tõle- õt nem érdekli!
Végül egy német milliomos, aki szerelmi bánatában fõbe akarta lõni magát, de a sejtés az utolsó órában érdekelni kezdte, jelentõs összeget nem hagyott arra, aki megoldja.
Szörnyû, és reménytelen versenyfutás kezdõdött, amíg valaki (A. Wiles) meg nem oldott valami egészen mást, amire azt mondták, hogy az a Fermat sejtés.
Igazán kalandos, egy szép könyvben le is van írva.-
Ha ez nincs itt a fórumon, csak azért van így, mert mindenki retteg tõle.
Én nem.
Én sokat dolgoztam, és el tudom mondani, amit Fermat nem mondott el.
Angolszász megszólítás, általános jellegû. Azt hittem, szeretni fogtok érte.
Elég sokat foglalkoztam a Fermat sejtéssel.
Te nem tartod furcsának, hogy A. Wiles (aki egészen mást oldott meg, és bizonyára jól) egyedül a Fermat sejtés megoldója?
Hiszen nem õ jelölte ki a Fermat sejtés bizonyitási formuláját, hanem Frey!
Márpedig azé a sejtés, aki megmûveli, aki megmondja, hogyan kell bizonyítani.
A. Wiles csak a zárókövet tette rá.
Amúgy látom, tréfálkozol az n,x,y,z számokkal, amire igaz.
ha még topikot sem tudsz nyitni bazdmeg akk ne csodálkozz. ha meg vki elmagyarázná másnak, amit te nem, mert akkora király gyerek vagy, akk még azt írod h ne tegye.
hát gratulálok hozzád, lehet nem ilyen témák utána kellene nézned, hanem pl. hogyan éljük a társadalomban...
Merek annyit, amennyit férfi merhet, ki többet mer, nem ember.
"Azt állitom ugyanis, hogy Fermat nemcsak fölirta a titokzatos sejtését, hanem ugyanolyan titokzatosan, kódolva a megoldását is leírta, ugyanakkor. "
hova? melyik megoldását? a bizonyítást vagy azokat az n, x, y, z számokat, amire igaz? ha google-ból tudod, hogy egyáltalán mi a sejtés lényege, miért állítasz ilyeneket?
Vivimos por ti, vence por nosotros.
Pontosan tudja Õ, csak azt szerette volna, ha elismétlem.
Majd rákattinthat a googlera, kicsit felkészül.
Szóval, Frey bizonyítási formulája nem helyes, a Fermat sejés problematikája egészen más.
Mondom én.
Szóval a Nagy Fermat sejtést még a Nagy Fermat oldotta meg, aki alapjába véve egy francia bíró volt, nem pedig matematikus.
Talán ezért is leginkább azt mondják, hogy õ nem oldotta meg.
Ugyanakkor mások másképpen csak parciálisan oldották meg.
Amit pedig a generális megoldásnak állítanak, amelyet a matematikusok vívtak ki, az enyhén szólva ostobaság.
Az alap feltevés szerint a^n+b^n=c^n
ha n=2, akkor található megoldás, míg a többi (2-nél nagyobb) szám esetén nem.
aki kételkedik, az gondolkodik
nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(
Beirja a googleba, és már tudja.
Én is onnan tudom.
Nem magyarázok.
(Nokia6300, "iker")
http://www.kompletta.hu/ http://yanet.hu/
Ezért új témát javasolok.
Azt állitom ugyanis, hogy Fermat nemcsak fölirta a titokzatos sejtését, hanem ugyanolyan titokzatosan, kódolva a megoldását is leírta, ugyanakkor.
A. Wiles pedig minden bizonnyal megoldotta az elliptikus egyenletek egyes fajtáinak kapcsolatát a moduláris formákkal, ami önmagában is dicsérendõ szándék, és tett volt a részérõl.
Azonban a Nagy Fermat sejtést, amelynek A Wiles csak a "zárókövét" helyezte állitólagosan el, Frey oldotta meg, és sajnos, meglehetõsen rosszul.
Úgyhogy legyen A. Wilesé a saját dicsõsége, és Fermaté ugyanúgy a sajátja.
Mert két külön dicsõség az!
Ugyanis Frey bizonyitási formulája, amely valójában a Fermat tételre vonatkozott, önmagában is nyilvánvalóan hibás volt. (Talán pont ezért nem õ lett a "dicsõ"?)
Hogy ez a katyvasz mégis átment, azt képtelen vagyok megérteni.
Bizonyára a többi matematikus sem érti, azért ment át.
Hogyan is mondta Einstein? "...és ki a második, aki érti?"