A FERMAT SEJTÉS története
-
forrai #144 1. Mi az a +fav?
3. Én is annyit tudok még csak róluk, hogy egészek az osztóik, de legfőbb ismertetőjelük, hogy nem felírhatók, s így irracionálisok.
A köbgyök 35 (=2^3+3^3) -ről, ami irracionális tört, például sok mindent tudunk. Tudjuk, hogyan képződik. Tudjuk, hogy létezik. Tudjuk, hogyan használjuk, ha egy gömb térfogatából a sugarát keressük.
De mert nem szakaszos tört, nem ismerhetjük végig, számjegyekkel nem felírható.
Ugyanúgy a Fermat irracionális egészekről is tudjuk, hogyan képződnek. De mert végtelen számú egészek szorzatai, szintén nem tudjuk felirni, sőt- csak a bináris rendszerben lehetünk biztosak abban, hogy az első jegyük az egység.
Ami arra utal, hogy az eltérő számrendszerekben (a tizesben is) eleve van egy bizonytalansági faktor a binárishoz képest. Vagyis nem egyenértékü információ hordozók vele. Persze ez a piacon, amikor 5 kg tonhalat veszünk, nem zavaró.
4. Az én szemembenm ez még furcsább. Mert Fermat, aki szívélyesen ugratta angol "tudós barátait" (véletlenül egy Walles nevüt) ilyen találos kérdésekkel, ezuttal túl lőtt a célon.
Ugyanis szerintem az utolsó mondatot írásjel nélkül fejezte be, jelezve hogy az végtelen. Erre viszont valaki, aki nem tudta elviselni, hogy az hiányzik-(próbáld ki-normális embernek is elviselhetetlen, ha hiányzik a mondatvégi pont), azt pótolta
Ugyanígy pótolták Leonardo Utolsó Vacsoráján az ott hiányzó glóriákat a másolók. Tönkretéve a nagy filozófus művész azon felfedezését, hogy azt a szellemi világba helyezte, ahol úgyis csak szentek vannak.
Vagy a kép közepén a tükröt, ami szimbolikus művészti önarcképe, azt is lámpává festették át.
Igazolva, hogy ami félreérthető, azt félre is értik. Sőt, ami teljesen is érthető, azt is. Szomorú, Papp Jancsi viccek ezek.