6609
Dragon Age II
-
Pares #2968 "akárhogy nézzük játékos/kritikus szemmel, ez a játék akkor is lebutított."
És még nekem mondják egyesek, hogy folyton a saját igazam bizonygatom, amikor pont az ellenkező tábor szajkózza ezt. De mindegy... -
Pares #2967 "Akkor ezek szerint akinek nem jön be a gamma az egy hülye? akkor sok hülye van köztünk, már nem azért :)"
Én ezt egyszer sem mondtam. Pont ellenkezőleg hangzott el itt a topikban ez a mondat, tehát hogy akinek tetszik, az defektes. -
Pares #2966 Először is sose nem én kezdtem a sértegetést és a személyeskedést. Másrészt meg nem csak negatív kritikát kap a játék, csak ugyebár egyesek szándékosan ezt emelik ki, és az is köztudott, hogy a negatív véleményű emberek mindig hangosabbak... -
keysersoze #2965 Én végignyomtam. Utána el is olvastam a Riftwar könyveket, sokat segített az angol tanulásban. :) -
keysersoze #2964 Egyáltalán nem volt bonyolult a mágia, minden AD&D 2E játék ezt a rendszert használta. Az volt a jó benne hogy kombózni kellett, DD spellek mellett kellett keményen használni a védelem leszedőket is, nem csak klikk-klikk-klikk-tyu-tyu-tyu... -
MrAndree #2963 Pedig nem rémlik, hogy beszólt volna érte. :) -
#2962 Nem tudom te mit játszottál, de nekem szová tette a táborban is és ha nem hazudtál neki akkor otthagyott. -
MrAndree #2961 Na azért az elsőben is vicces volt, hogy ha Leliana veled van és meggyalázod Andraste hamvait akkor szegényem ott helyben agyvérzést kap, de ha épp a táborban üldögél amikor megteszed akkor utána még egy ejnye-bejnyét sem ad érte. -
#2960 Igen ez is egy nagy negativum lesz, nagyon jó volt például mikor sternt kellett meggyözni a maradásra vagy szóval vagy erövel. Egyszóval erős egyéniségek voltak a társaink. -
#2959 Nem de az interjukbol lehet tudni hogy fog müködni ez a rendszer. -
MrAndree #2958 Ezek szerint már végigvitted, hogy így tudod, hogy rossz az új rendszer. -
unusual #2957 BAK-al mai napig játszok. ;) Soha nem volt elég időm+erőm végigtolni ;) -
MrAndree #2956 Minden sárkányt közeli nézetben öltem le, és nem volt semmi gondom az átláthatósággal. :) -
#2955 Az uj barát /rivális rendszerrel is van probléma, hisz gondoljatok bele lehet az ember akármilyen paraszt, a csapattársaink ugyanugy kitartanak majd melettünk, max rivális lesz, de még igy is romantikázhatsz vele, na ez is elég szánalmas. Orgins-ba ha teljesen a csappatárs nézeteivel ellenkezöt csináltál akkor otthagyott faképnél a francba, vagy nekedtámadt, igy a döntések igazi sulya elveszik. -
#2954 a műholdas nézet, nem csak nightmaren volt jó, de bármely más szinten is, nem csak a AoE varázslatokhoz, de pl egy sárkányt h vágsz le közeli nézetben ha beteríti az egész kijelzőt és nem látsz semmit? :D de da2be ez nem lesz probléma.. nincs sárkány. -
Celern #2953 Én most is nehezen tudom elképzelni, hogy a nightmare fokozat - ahol ugye lesz friendly fire - taktikai nézet nélkül élvezetes lehet. Ez a döntés nekem sem tetszik, de ezt írtam is. -
#2952 A harcrendszerböl pont a taktikai nézetet veték ki, tehát erős csusztatás azt mondani, hogy nem egyszerüsödött az is, pedig nightmare fokozaton nagyon kellett. -
Celern #2951 Öööö... vicces kérdés, mert az egyik legkedvesebb szerepjáték emlékem amikor a jobb híján házilag rögtönzött kb. 4 értékes szabályrendszerrel Középfölde világában játszottunk. :) Az is el tud sülni jól.
De azért témánál maradva: a M.A.G.U.S. és a Kaland, játék, kockázat között arányaiban szerinted hasonló nagyságrendű különbség van, mint a DA:O - DA2 között?
Meg ha már így témánál vagyunk: mi egyszerűsödött? Az eddigiek alapján a skillrendszer tűnt el, az Enchantmentek egyszerűsödtek és az NPC-k páncélját nem tudjuk megszabni. Én értem hogy miért ezek tűntek el, valószínűleg a játék legekvésbé élvezetes részeitől akartak megszabadulni, más kérdés, hogy ha inkább egy kis kreativitással átalakítják ezeket a dolgokat, kevesebb elégedetlenkedő lenne. :)
Amiben összetettebb lett (mert ilyen is van) - az egyértelműen a talentek.
A harcrendszer PC-n gyakorlatilag változatlan. Az animációk lettek gyorsabbak. Ez ugye nem mindenkinek tetszik, ez teljesen izlés kérdése. Viszont ezen kívül minden ugyanaz ami a DA:o-ban volt, leszámítva az izometrikus nézetet, pontosabban annak hiányát, amiért irgumburgum a BW-nek. :) Néhol nagyon jól jött. -
#2950 és most nézem h tényleg... sry, valahogy elsikkadtam felette, köszi h szóltál - mindenesetre ez örömhír. -
#2949 A sisak ki-be már a demoban is benne van. -
#2948 zseniálisan kifelejtettem válasz erre gombot megnyomni ofc... lwb [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1278598299&no=2833]#2833-as[/URL] hozzászólására ment volna. -
#2947 ha már végigvitted, megengedsz pár kérdést?
mégpedig hogy:
- alkímia mennyiben változott? írtad h most már konkrétan egy alkimista készíti az italokat, ettől megmaradt az első részből jól ismert 0 pont willpower-re + potion spam technika?
- kap végre lehetőséget a játékos hogy azt az átkozott sisakot kikapcsolja, vagy megint várhatunk a modokra?
- csapattársakat hogy "kapod meg" - minden képesség elosztva, vagy azért csöppet "formálhatóbbak", akár olyan szinten h semmire sincs kiszórva egy pontjuk sem?
- kaszt balansz mennyire van meg? jó pár helyen olvasgattam már h "jajj a íjászok messze túl erősek", de ezen túl mi a helyzet? mágusok táposak az egyértelmű (főleg mert még mindig megvan úgy nézem a képességük h teljesen irányításuk alá vonják a harcot), de pl kétkezes harcosok hogy állnak - használhatóak tankolásra és pofozásra is, vagy egy ilyen ötlet gyors halált eredményezne? -
#2946 szerintem a Fallout-ok még, amik nagyon jó CRPG-k lettek (főleg a 2. rész)
majd meglátjuk, hogy mire jutnak a Dragon Age 2-vel.. tán nem arra, mint a C&C 4... -
#2945 neutral good talán... de igazad van abban h ilyen szempontból UAI komikus (és sokszor abszurd) volt, én kedves főkarakterem is Carsomyr-ral (ami ugye egy ejjdeszent paladin kétkezes kard) futkározott... emberbőrből készült páncélban -
MrAndree #2944 A DA 2 és a Diablo 2 harcrendszere ég és föld... -
#2943 de ami nem volt bonyolult, azt miért kell egyszerűsíteni ?
ha most hirtelen azt mondaná neked a mesélő, hogy játszatok MAGUS-t, Vampire-t, vagy akár mit kaland/játék/kockázat szabályrendszerre ezentúl(ami többnyire annyiból állt, hogy volt kb 4 főértéked oszt csókolom), akkor elgondolkodnál azon, hogy mi értelme lenne a dolognak, nem ? -
Celern #2942 Najó csak érted: Imoen sosem venne magára egy emberbőrből készült páncélt. A jelleme Chaotic Good volt, ha jól emlékszem. ;) -
#2941 A Planescape storyja vállán vitte az egész játékot, igy minden hibája feledhető volt. Hirtelen nem is tudok mondani még egy olyan jó crpg-és storyt, talán a KotOR első része ami még közelébe volt. -
Celern #2940 Pontosan ezt mondom én is :) A Vampire nem kevésbé RPG-sebb attól, hogy egyszerűbb. Nem lesz ettől különbség a szerepjátszás minőségében. -
#2939 valóban, a Planescape-ben eleinte fura és zavaró volt, hogy korlátozottak a lehetőségek páncél-ügyben..de nagyon hangulatos lett az egész játék...és a DA2 is lehet az, nem állítom az ellenkezőjét, csak sokan nem azt várták, hogy átmegy Diablo-féle hack'n'slash akció RPG-be, hanem követi a megkezdett irányt... -
#2938 de az emberbőr adott +20% mágiaellenállást
meg mondjuk az pont belefért szvsz, olyan szempontból is, h tolvajoknak D&D 3e-ben is megmaradt az a képességük, h bármilyen felszerelést képesek legyenek használni -
#2937 én nem tennék különbséget a MAGUS vagy a Vampire között, hogy melyik RPG-sebb..mindkettő RPG-s, csak más..mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai..egy valódi szerepjáték a játékosok által lesz szerepjáték, ha most csupa olyan játszik, aki csak addig jut el, hogy "támadom - talált - meghalt" és ebből áll az egész, azt tudom sajnálni.... CRPG-knél más a helyzet, szerintem még jó ideig nem fogják tudni visszaadni a valódi rpg hangulatát...de attól még lehetnek jók...amitől nekem rpg-s érzetet ad egy crpg, az a nagyfokú személyre szabhatóság, az érdekes és fordulatos cselekmény és történet, a párbeszédek során a nagyfokú választási lehetőség, s hogy a küldetéseket ne csak egyféle módon lehessen megoldani, illetve egy-egy küldetésnek akár teljesen más megoldása lehessen attól függően, hogy gonoszabb vagy jó beállítottságú a karakter...
-
Celern #2936 Egyébként a társak öltöztethetőségéről: ha valaki emlékszik a Planescape Torment-re, bizony ott se nagyon lehetett mindent ráaggatni a társakra. A társaknak megvolt a nagyon határozott saját személyiségük - jellegük. Csak bizonyos cuccokat voltak hajlandóak magukra venni. (és ez bizony szerepjátékosabb összhatásában mint a nehézpáncélzatban rohangáló druida/kósza - BG1, vagy az emberbőrből készült páncélban mászkáló megszeppent jó jellemű tolvajlány - BG2) -
#2935 Baldur's Gate-nél azért meg kell hagyni, h a szabályrendszer (és főleg a mágia része) valami elképesztően bonyolult volt... pofozógépek esetén még talán nem is annyira, de a mágia terén ha valaki nem olvasta el a manualt (vagy, alternatívaként nyomult FMT/Paladin karakterrel és Carsomyr-ral) kb az első védelmi mágiát használó kismágusnál kiherélték az egész csapatát és ezüsttálcán kínálták fel neki a golyóit - és ez magasabb szinten csak még komplikáltabbá volt, valamint egyre több lett a "leverhetetlen" kombináció
szóval azért a "régi RPG-k" szabályrendszerei, nos, csöppet komplikáltabbak voltak mint akár a DAO-é - és ezt közel sem úgy mondom, mintha probléma lenne, szimplán... más. mindkettő remekül megfelel a célnak, és amíg a játékélmény jó, addig teszek rá h mennyire bonyolult az egész szabályrendszere. valamint többnyire lényegtelen is - a Baldur's Gate első része sem az AD&D 2e miatt lett minden idők legjobb RPG-je számomra, hanem a nagybetűs TÖRTÉNET miatt. és történet írni a BioWare nagyon tud.
és még ha már igazán "taktikázós" RPG-t is megemlítetted: Temple of Elemental Evil. pont. ott ha nem taktikáztál rendesen és tudtad nagyon jól h mit csinálsz, akármennyi túltápolt lehetett a csapatod, szemkápráztató gyorsasággal szaglászták meg alulról azt az a bizonyos ibolyát. -
keysersoze #2934 Ultima. :) -
Celern #2933 A Wizardry nekem kimaradt, (mea culpa...) csak az utolsóval (7-es?) játszottam, de az EoB nagy kedvenc volt. Vérbeli realtime Hack&Slash ütlegelés, de k. jó volt :) -
keysersoze #2932 Nemcsak a M&M, de olyanok is mint a Wizardry vagy az EOB (volt egyáltalán aki nem strafelt a beholder előtt?). Talán csak a POR, DKOK, BAK használt némi stratégiát i a harcban. -
#2931 Pares imádni fog... -
#2930 -
Celern #2929 Bocsánat de azért kérdezném az RPG-s urakat, hogy játszottak-e már eredeti papíros játékokkal? HA igen, akkor melyik az RPG-bb: a M.A.G.U.S, vagy a Vampire The Masquerade? Csak mert a Vampnak mérföldekkel egyszerűbb a szabályrendszere mégsem jutott soha senkinek eszébe, hogy ez valami rossz dolog és hogy butításként aposztrofálják. Én a magam részéről díjaztam, hogy a kockadobás és számolgatás kevesebb időt visz el a tényleges játéktól - igaz ettől még nem lett kevésbé élvezetes a "tápolás" sem.
No meg ha már szóba jöttek a régi CRPG-k, engedjetek meg csak két példát:
A Baldur's Gate klasszikus 2. kiadású AD&D szabályrendszert használt - a karakter formálásába gyakorlatilag semmi beleszólásod nem volt miután megalkottad. A mágusok esetében csak kicsivel volt jobb a helyzet hiszen ott legalább a mágiák közül válogathattunk.
A párbeszédek nagy átlagban 3-4 válaszlehetőséget adtak. Ez sem volt több a ME2 - DA2nél. A harcok a mágiákon kívül arról szóltak, hogy ráklikkeltél az ellenre, embered odament és gyepálta. Nem voltak képességek, nem volt semmi amivel befolyásolhattad volna mi történik. Auto-attack. :) - Persze a maga idejében ez zseniális volt. Senki ne értsen félre. Számomra a mai napig a legkedvesebb játék.
Might & Magic sorozat: hát... Ez volt aztán az igazi RPG-nek álcázott Hack & Slash. Szörnyek ezreinek lemészárlásáról szólt a játék egy fél darab párbeszéd nélkül. Cserébe volt barbibaba öltöztetés, ötezer kütyü - mütyűr amit ráaggathattunk a karakterekre.
Ez csak két kiragadott példa azoknak akik azzal jönnek, hogy "bezzeg a régi RPG-k". Nyílván a sort lehetne folytatni hosszan.
Külön érdekesség a konzol témához, hogy a legösszetettebb rendszerű RPG-k (mint amilyen Final Fantasy sorozat) konzolokon láttak napvilágot. A magam részéről sosem szerettem ezeket, de átlátni se nagyon tudtam. :D
A célom nem a flémkeltés volt, mindössze hogy megpróbáljam egy kicsit árnyalni ezt az elég uncsi és parttalan vitát. És a vallomás: nekem tetszett a DA2 demó és többször játszottam végig a DA:O-t. :)