Életmentő lehet a sóbevitel csökkentése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Alle Ding' sind Gift und nichts ohn' Gift; allein die Dosis macht, das ein Ding kein Gift ist." (Paracelsus)
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
-a házi orvosom egyszer csak közölte, hogy csak aspirin, algopirint felejtsem el, mert elszáll a májam (lehet, nem tudom)
- ugyanazon a településen a nõgyógyászok egyszer csak, csak mercillant írtak fel a csajoknak (lehet, hogy minden teszt azt mutatta, hogy a település komplett nõi hormonháztartásásának ez a bejövõs, de azért ez már fura)
- vagy a #13-as hozzászolásban leírt kis cigi kisérlet
- esetleg, hogy egyszer csak másban kezdték el kisütni a mc-i krumplit és zsupsz megváltozott az íze (volt errõl is valami hiszti, már nem emlékszem)
természetesen lehet, hogy csak mi faszfejek hisszük, hogy az élelmiszer és más fogyasztási cikk kultúra folyamatosan változik az elmúlt 40 évben és néha csak akkor pozitív irányba, ha valaki, valamilyen csoda folytán végig tud verni egy pert az adott gyártón. (lásd amerikai szenátusi meghalgatás: a cigaretta rákot okoz? neeeeeeem)
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
A mai nyugati életmód mellett igenis figyelni kell a sóbevitelre.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
A pajzsmirigyemre az orvos néni azt monta, hogy jódozott sót egyek. 😊
A cukorbetegség pedig annyit tesz, hogy a hasnyálmirigyed felmondja a szolgálatot idõ elõtt, és nem választ ki inzulint, ami a vérben a cukor (szénhidrátok?) lebontsához kell. Felmegy a vér cukorszintje, és gondokat okoz az agyban megvakulsz, lepotyognak a végtagjaid... És genetikailag örökölhetõ a hajlam.
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
Itt viszont eléggé egyetértés van, hogy a marhanagy sóbevitel nem túl egészséges. Egyszerûen nincs rá igénye a szervezetnek. Sós kaják mellõzésével is ugyan olyan életet lehet élni, csak nem szárad ki a szád. Én már régóta alig sózom az ételeimet amit fõzök, hanem kakukkfüvet, tárkonyt, borsikafüvet, citromfüvet szórok inkább. Leszoktam a sóról, és nem is igénylem, fizikailag rosszul érzem magam egy elsózott kajától... Sõt, akkor döbbenet rá, hogy milyen brutálisan sós ételeket ettem régebben.
Ami a konspirációzásra utalt, már unalmas hogy minden cikk meg fejtegetés mögé hatalmas összeesküvéselméleteket kell képzelni. Mikor a cikk közel nem is errõl szól. Egyszerûen több tanulmány bizonyítja a mértéktelen sózabálás egészségtelen, ahogy a mértéktelen zsírfogyasztás is. Ezt a sóipar próbálja megcáfolni.
nyaljátok meg egy csimpánz hónalját :3
Ami egyszerûen NEM igaz. A só nagyobb mennyiségû fogyasztása patkánynál, csimpánznál a vérnyomás emelkedéséhez vezet, de az embernél nem. Kivételt képeznek az egyenlítõi és afrikai emberek, esetükben nem egészséges a nagyobb mennyiségû fogyasztás, náluk a sóvisszatartás képessége gyenge, így nagyobb mennyiségtõl a vérük térfogata megnõ, és ezáltal a vérnyomás is.
Hangsúlyozom, ez ránk, európaiakra nem jellemzõ, ugyanis mi adaptálódtunk a sófogyasztáshoz. itt a vérnyomásbeli különbségek címén a legtöbb kutatás szerint nagyobb sóbevitel esetén is csak 1-2 hgmm emelkedésrõl beszélünk, amit közel sem lehet jelentõsnek nevezni.
Nézz utána néhány dolognak, mielõtt konspirációsfaszfejezel. Természetes dolog például, hogy a sótermelõk növelni szeretnék az eladást, és így a bevételt. Ez az ipar minden ágazatára igaz a kapitalizmusban, jelen esetben pl. õk a rosszak, és velük akarják elvitetni a balhét - a jövõben nagyokat lehet majd kaszálni a csökkentett sótartalmú termékek és a sót helyettesítõ megoldások egész arzenáljával
Tényleg jó lenne valami állami beavatkozás, hogy tisztába tegyék itt a dolgokat, most nemcsak konkrétan a sókérdésre gondoltam. Sok félrevezetõ forrás, dezinformációk miatt az ember már nem tudja kiben bízzon. Vagy még rosszabb tudja, de tévesen. Sõt szerintem oktatni is kéne az iskolákban is, hogy hogyan kell egészségesen élni, táplálkozni, stb...
Az ilyen szar termékeket meg betiltani mind a pics..., vagy legalább ráírni, hogy rákot okoz vagy átírja a DNS-ed és kinõ még egy fül a homlokodon...
Talán megspórolnánk pár milla egészségügyi kiadást.
Annyira utópia ez?<#sir>#sir>
Ha minden cikkre hallgatnék és kizárnám az életembõl ami szerintük rossz, akkor kb éhen és szomjan halnék, hacsak nem jövök rá hogyan lehet életben maradni étel és víz nélkül. Állítólag vkinek sikerült,nemrég olvastam egy cikket . <#alien2>#alien2>
nem akarok itt most errõl vitát nyitni, csak mellékesen jegyzem meg, hogy miközben "konspirációsfaszfej"-ezel, nagyjából ugyanazokat a dolgokat mondod el konzekvenciaképpen, mint amit ezek a konspirátorok - nagy általánosságban - mondani szoktak. talán mégsem akkora faszfejek, legalábbis ha a mondanivalók tanulságát vesszük figyelembe...
Elsõbe beletett 2-3 evõkanál (!) sót, és ugyan annyi cukrot. Az sósságát 100%-ban elnyomta a cukor!!!
A második verzióba egyetlen csipetnyi sót rakott, és megfûszerezte különféle szárított fûszerekkel. Kiderült, hogy akik megkóstolták mindkettõt ugyan olyan sósnak érezték!
És ez a lényeg!
A készételekbe, mirelitkajákba, konverzvekbe, gyorséttermi, menzás ételekbe mértéktelen mennyiségû sót beletesznek, hogy ellensúlyozzák az étel rossz ízét.
Ellenben ha otthon saját magad készíted az ételeidet, ésszel és finoman fûszerezve, akkor a sóbevitelt egészséges szintre lehet hozni gond nélkül. A cikkbõl sem is az jön le, hogy a rossz táplálkozási szokásaink felelõsek ezért, nempedig az hogy sót eszel. (Csak a sok konspirációsfaszfej máris rémtörténetet költ mellé... no komment)
Szóval mi a tanulság? Fõzz magadnak, próbálj a kertben saját zöldséget termelni, só helyett pedig nagyon finom fûszereket lehet alkalmazni amik tökéletesen kiváltják az ízét. Ezen felül hanyagolni kell az undormányos gyorséttermeket, meg mértéktelen csipszzabálást. Nagypapáink hiába ettek szalonnát, kolbászt le is dolgozták, és a sóbevitelük állíttom még így is sokkal kevesebb volt mint nekünk a szarrásózott készételek világában.
Szegény ember vízzel főz! Persze ha van mit a tejbe aprítania... :)
A szavatosság/minõség többek között esztétikai jellemzõket is garantál. A sónál pl nem tapad össze addig. (A só nem fog megromlani.) A felvágott nem kezd el "nyálkásodni". A tej homogén marad. Ettõl még ezek a legtöbb esetben ugyanúgy elfogyaszthatóak csak nem túl gusztusosak. Csináld azt mint az õsember: szagold meg, óvatosan egy-két falat és ha valami baj van a gyomrod jelez: Ne edd meg!
A legjobb a méz. Persze az eredeti. (Persze amíg ki nem pusztulnak a méhek.)
Régen még a leglustább ember is mozgott annyit mint ma az átlag. Akkor nem volt légkondi és izzadt az ember. Az izzadással pedig sót válasz ki. (Írta itt már valaki.) Ugyanez a helyzet a zsírral és az egyébb dolgokkal. Ha csak a régi táplálkozást összehasonlítod össze a maival és figyelemen kívül hagyod az életmódváltozást akkor hamis következtetésre juthatsz.
Régen sokkal nagyobb volt a szelekció. Ma már csak a legszélsõségesebb esetben dolgozik. Korcsosulunk.
Az E-ket meg hiába nézed mert:
-E-katalógusszámmal jelölnek minden élelmiszeripari segédanyagot, a természetest ugyanúgy mint a mesterségest (E300 - C-vitamin)
-mostanában rájöttek hogy kevésbé riasztó a dibenzoil....
-nem mindegy milyen mennyiségbe van benne
-nem csak az adalékanyagok lehetnek veszélyesek hanem a bennük levõ esetleges szennyezések is
Szóval a kevesebb E nem feltétlenül jelent egészségesebb terméket.
Ez bizalmi kérdés. Ha megteheted válasz olyan terméket amelyik gyártójában megbízol.
Régen is ettek az emberek nagyon szar kajákat.
A gabona sokszor fuzáriummal volt fertõzött (mérget termel). De a rossz tároláskor is kaphatott fertõzést. Az anyarozs pl egy olyan gombaféle amelyik gabonamagvakon tenyészik és mérget termel. (Többek között lizergsavat amelybõl aztán 1938-ban Albert Hofmann LSD lehet készíteni.)
A füstöléskor a fából különbözõ mérgezõ gázok/gõzõk jönnek ki (pl: fenol) pont ezek a mérgek azok amelyek tartósítanak.
A hús pácolásához pácsót használtak/használnak. Pontosabb neve nitrites pácsó (ma már nem csak ilyet használnak). A nitrit az ami elpusztítja a mikroorganizmusokat, és persze számunkra is mérgezõ.
A régebben elfogyasztott víz sem volt éppen a legbarátságosabb.
A sót sem szabad ám teljesen mellõzni, úgyhogy nem baj, ha néha használod. Nem hiába kívánja az ember a sót, létfontosságú, valamint olyan betegség is létezik, hogy nátrium-klorid-hiány. Akkor jön elõ, ha valaki nem fogyaszt elég sót...
A cukorral kapcsolatban - talán a nádcukor a legjobb alternatíva ezek közül, gyümölcscukrot viszont senkinek ne jusson eszébe koncentrált formában fogyasztani kristálycukor helyett, én úgy tudom, hogy a pletykával ellentétben kivont, tömény formájában pont ez a legrosszabb.
Amirõl jókat hallani, az a nyírfacukor. Édes, de alapvetõen megtévesztõ a neve, ugyanis nem valódi cukor - cukorbeteg is fogyaszthatják, és állítólag teljesen ártalmatlan.
Legalábbis a kettes típusú - az 1-es típusú cukorbetegség az, ami genetikai jellegû ha jól tudom, de jóval ritkább az elõfordulása.
Lásd azokat a közösségeket, ahol az emberek nem fogyasztanak gabonát illetve tejet, a cukorbetegség ismeretlen. Pl. afrikai törzsek, eszkimók.
#28-ra: a kristálycukorról azt hallottam, hogy meszezik, azért fehér. A cukor igazi színe nem fehér. Tehát pont fordítva van, mint ahogy írtad: inkább igazi barna cukrot ennék, mit fehéret. Persze a méz, a nádcukor és a gyümölcscukor jobb, de persze mind drágább, mint a répacukor.
Aki le akar szokni a sóról, édességrõl, nasiról, tudok segíteni, DE kell hozzá jó adag lustaság is:
otthonra nem szabad venni se édességet, se sót, se nasit. Ha rád tör az "éhség", nem tudsz mit enni, mert nasi nincs otthon és mivel lusta vagy nem fogsz lemenni a boltba, tehát nem fogsz enni semmi feleslegeset. Ha van otthon gyümölcs, az nem baj, cukorpótlónak jó. 😊
Folyadék: víz. Hogy ásvány~ vagy csap~, azt szerintem eldönti a csapvíz íze. Ha pocsék, marad az ásvány~. Kóla és egyéb szarok feleslegesek. Az energiaital is eléggé necces, ha végigolvasod mi van benne, már el kell, hogy vegye a kedvedet az elfogyasztástól. Korábbi kedvenc üdítõm a gyömbér volt. (Néha még most is legurul kis rummal ízesítve. 😊 ) Ha megnézitek, gyömbért nem tartalmaz, akkor meg miért hirdetik gyömbérnek???
A plusz sózásról úgy szoktam le, hogy mindig elfelejtettem kivenni a kajámmal a sót a szekrényembõl. Leültem enni, s rájöttem, hogy hiányzik a só, DE lusta voltam a hivatalban elgurulni(!) az 5 méterre lévõ szekrényben található sóért. 😊))) Egy idõ után már nem hiányzott annyira. Igaz, a leszokásom nem sikeres, mert néhanapján megvegetázom a vajaskenyeret... :-(
Hattyú? Hol?
sajnos mindegyiktol ugy erzem, agysejt sorvadast, illeve arcomlemarom paink betegseget kapok.
ajanlom mindenkinek, hogy ovakodjon a so-tol
..oda szuletni kell...
áááh, nem olyan veszélyes az, a hû de kemény (még nem elit) katonai kiképzés is azért rövid (az is fõleg menetelés, torna) mert az állóképesség nagyon gyorsan, "szinte" a végtelenségig fokozható. Bárkibõl (aki mentálisan bírja, megvannak a végtagjai, stb.) szívos kisdisznót lehet csinálni relatív hamar, más kérdés, hogy inkább még egy pálya/rész a kedvenc játékunkból/sorozatunkból, mint hogy meg kelljen mozdulni. :-)
mozgás/cukor bevitel: én amióta az eszemet tudom benyakalok kb 1 liter/nap teát, (jó anyám vidéki lány volt, szóval 2 púpozott kanál cukor/liter a tanult arány), mivel 8 évet áldoztam arra az életembõl, hogy versenysportoló legyek így kb 15 éve 85 +-5% kg vagyok, ha eszem rendesen, ha nem. Kiváncsi lennék ez a bevitel mit kezdene egy tunya emberrel, aki mindezt beviszi + még egy kis sütike, malac cola, ilyesmi.
számomra a cukor ártalom fõ tünete: mire megtanultam, hogy tán éjjel nem ezt kéne, nos addigra majd az összes fogam tömött volt :-)
"Szerintem azért élünk most eddig, mert nem sokat kell tenni azért, hogy életben maradjunk" ezt viszont tanítani kéne, jó mondat :-)
Most olvasom, hogy a cukor bevitelünk 25%-át adja csak maga a megvásárolt kristály cukor.
A többi édes italok, édességek, péksütemény, kechup, mustár, joghurt, FELVÁGOTTAK (na most áll össze nekem is az elõzõ szalámi példám) konzerves termékek formájában fogyasztjuk el.
Szerintem azért élünk most eddig, mert nem sokat kell tenni azért, hogy életben maradjunk. Ha most ki kéne menni a földekre kapálni mint jobbágy és egy egész életet úgy leélni, lehet elõbb halnánk meg mint az akkori emberek.
könyörgöm kinek lenne ez jó??? fogyni kéne, nem gyarapodni. vagy legalább egy kicsit lassítani a gyarapodás mértékét, bazz.
és emellé még jön, hogy tömegközlekedünk/autózunk, városokban élünk, le a kalappal az orvostudomány elõtt, hogy ennyi ideig élünk :-)
cserébe van egy csomó új rákunk, na de valamit, valamiért
ha jól tudom vannak itt fokozatok is, gondolom olyan mint az alergia, valaki lenyalogatja a radiátort és nyuszi szemû lesz, valaki meg meghal, ha nem kapja meg 3 percen belül a szükséges ellenanyagot.
van egyáltalán olyan tanulmány, ami arról szól, hogy Béluka azért cukorbeteg mert anyu, apu alkoholista, vagy Janika azért hiperaktív, mert anyu, apu speed függõ?
az utsó bekezdés meg jogos, sõt a középkorban is hasonlóan magas volt az arány, bár mind két esetben hozzájárult az emberi tudatlanság pl: higénia hiánya, ne együnk zöld színû húst, ne ugyanaba a kútba dobjuk a döglöt nyuszit, amibõl iszunk, ilyesmi :-)
értelmes ember meg nem az E-tõl fél, hanem a számtól ami mögötte van, nem mindtõl, csak néhánytól ;-)
A cukorrépa cukor tartalma 18% és ebbõl állítják elõ az ipari fehér cukrot 95%-os tartalommal. Régen nem tudtak ilyen koncentrációt elõállítani, de szerintem nem is érezték szükségességét.
MO-n 100 évvel ezelõtt az 1 fõre jutó cukor fogyasztás 2kg volt évente, a II. VH-ig 10kg most 50kg. Igen a barna cukor semmivel se különb mint a kristály cukor, sõt... Annyi asszem, hogy az utolsó tisztítási folyamaton nem esett át. Tehát még egyéb érdekes anyagok is lehetnek benne. 😄
Én se vagyok szaki, de régen szerintem nem tudták akkor se ennyire túlzásba vinni az ízfokozást, pl gyümölccsel vagy mézzel, ha akarták volna se.
Szerencsére csak a lakosság elenyészõ százaléka mondhatja"
"Mintegy félmillió magyar embert érint a cukorbetegség."
"relatív kevés olyan tanulmány született, hogy basszus tévedtünk az elmúlt 30K ezer évben, nekünk nem is szabad almát ennünk!!"
Valamiért az õsember is csak 30 évig élt, pedig teljesen természetesen táplálkozott. 😊 Itt nincs természetes vs. mesterséges frontvonal, egyszerûen a biokémia dönti el, hogy melyik öl meg késõbb. Különbözõ összetevõknél más és más. Csak ez túl bonyolult, és a sok "E"-t látva könnyebb azt mondani, hogy ez természetellenes. (Pedig a víz, az élet alapja is E. 😄)
persze, hogy nem arra gondoltam, hogy egyél galócát, hiszen természetes, hanem olyan élelmiszert egyél, ami évezredek óta a táplálkozásod részét képezik. Szerintem jó móka tehén tejet (hangsúly a tehénen) inni, felteszem errõl pár több generációs városi múlttal rendelkezõ bélflóra máshogy vélekedik :-).
a mesterséges anyagok ellen:
relatív kevés olyan tanulmány született, hogy basszus tévedtünk az elmúlt 30K ezer évben, nekünk nem is szabad almát ennünk!! Nem vagyok inkvizitora a mesterséges anyagoknak, mert az én agyamra is hatnak a bónusz hozzávalók (havonta 2*, MUSZÁJ mekibe menni, mert KELL). ;-) csak hát ugye, ezeknél a cuccoknál az se baj ha mérgezõ, max a gyerekemnek nem veszek (vélekedhet így a gyártulajdonos).
imunitás: bármlyen természetes anyag ellen imunisá válhatsz (kobra méreg, cián, higany), csak gondolom a májad veséd elõbb döglik meg mint te :-)
cukorbetegeket belekeverni, meg nonszensz, bár jó lenne tudni, hogy mitöl alakult ki ez a betegség, hány éves múltja lehet.
Szerencsére csak a lakosság elenyészõ százaléka mondhatja, hogy azért nem ehetek meg bizonyos dolgokat, mert a hiba a génjeimben van.
meg hát ugye, ilyet ritkán hallasz: a dédnagypapa, a nagypapa, és az apukám is rengeteg nova bort ivott és amellett, hogy megvakultak, sajnos én pedig cukor beteg lettem
valamiben viszont meg kell halni, örökké senki sem él, a második jelölt a rák
tehát a korabeli sg majd így kezdi cikkét: "a sótlan étrend rákot okoz!"
manapság: álbarna cukor (rajta van az oldalán, hogy 99% cukor a többi szinezék)
kristálycukor
mi lehetett régen? gondolom méz (manapság nem trendi, mert a lakosság fele feldagad tõle mint a cipó), nádcukor kilõve, elvégre ez európa, esetleg gyümölcsökbõl kinyert gyümölcscukor, azt már kémiából is tanultuk, hogy a cukorrépában más van.
kéne ide egy biokémikus, aki megmondja, hogy a szabvány kristálycukrot lebontva mi keletkezik, illetve mi minden grátisz jár az édesítõ szerek mellé a májba meg a vesébe :-)
szerintem régen (a kérdés, hogy milyen régen) bizony túlzásba vitték a természetes íz fokozókat (fûszerek, méz, öntetetek).
Nem az számít, hogy természetes-e, hiszen a kígyóméreg is természetes, és megöl. Az számít, hogy milyen biokémiai reakciókat hajt végre. Hogy hosszútávon milyen hatásai lehetnek. Önmagában nem lesz semmi sem rossz, ami mesterséges.
"egyébként észrevettétek, hogy az utóbbi idõben egyre több az olyan reklám, ami betegnek titulál, ha: meghültél, jóllaktál, stb és valami "gyógyszernek nem minösülõ" készítményt akar rád sózni?"
Igen, észrevettem, a hülye reklámzabáló nem gondolkodók elõszeretettel falják ezeket a készítményeket. Pl. a homeopátiás készítmények definíció szerint olyan készítmények, melyeknek kimutatható hatásuk nincs. Azzal érvelnek, pl. ha beveszed a csótányport, akkor megerõsödik az immunrendszerek, meg ilyen ökörségek. Ennyi erõvel rakd a tûzbe a kezedet sokszor, és immunis leszel a tûzre.
A másik pedig, amit észrevevttem, hogy természetes > mesterséges kapmány is van. Pl. a Koronás Cukor reklámozza magát így, valahogy, hogy a mûvirág is szarabb az igazinál, ezért a természetes cukor is jobb a mesterségesnél. Mondd ezt egy cukorbetegnek! Semmit sem lehet így lebutítani, hogy természetes > mesterséges.
A másik pedig a stevia, a természetes cukormentes édesítõszer, egy növénybõl készült természetes cukorpótló. 20 g = 2050 HUF. "A Bizottság kijelentette, hogy a 95%-os steviol glükozid élelmiszer adalékként történõ fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes." És a maradék 5%-ról senki sem tud semmit.
És emellé jön az egészséges felmágnesezett víz, ami a mágnes elõl elvéve már le is mágnesezõdik, ezért sima víz lesz belõle, és a többi egészségmániás pénztárcafalás.
És persze ezeket a termékeket webshop gyógyszertárnak álcázott oldalakról lehet megvásárolni, és áltudományos blablát pottyantanak mellé, hogy elhiggyed, hogy milyen jó. Talán pont ezért gyanús...
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=17&menu=betegseg&news_id=3573&cim=A-sziv--es-errendszeri-betegseg-a-vezeto-halalok
Ha valaki cukorbetegségre hajlamos, lehet, hogy 40 évesen meghal gégerákban. Vagy 45 évesen cukorbeteg lesz. De az is lehet, hogy csak 55 évesen, attól függ, hogy mennyire volt édesszájú, de baromira számít az egyéni hajlam is.
Egyébként egyéni kivételek mindig is vannak. Az orvostudomány nem egyéni eseteket vesz alapul, hanem nagy statisztikus adatbázissal dolgozik. Néha az emberek az agyrákból is kigyógyulnak spontán, mégsem mondod azt, hogy nem halálos betegség.
mindenki tudja hogy az E200-as anyagok kapásból rákkeltõek
minden hiper szupermarket tele van ezekkel, nem is tudsz olyan venni amibe ne lenne - hat nagyapaink nem halmoztak fel mérgeket a táplálkozásuk során, nem a konyhasóvan van a baj...hanem hogy gyakorlatilag semmit nem tudsz megvenni ami ne károsítana.
A tudományos akadámia jelneleg rákkeltõ rovarírtókat ad ajándékba.
Sóbol a jódozott ajánlott nem az akadémia ajánlásával 😊
:-)
régen az átkosban volt egy mondás: amelyik gyárba kivezényeltek építõtáborba (az ifjúság kedvéért: olyan mint az osztálykirándulás, csak hosszabb és dolgozni kellett), na annak a termékét nem fogyasztottad többet.
Az én félelmem a témában:
az emésztõrendszerünk evolúciója, ugyanolyan lassú, mint a többi, gondolom nem hetek alatt alkalmazkodik, évezredekig ettük a cukrot, sót, ami nem kellett kiizadtad (aki már bulizott kifáradásig, az biztos látott már a ruháján sóvirágokat). Szerintem nem a csökkentés a cél, hanem a helyettesítés.
Ami elgondolkodtató:
Ha sportoltál kiskorodban, vagy neadj Isten sokat dolgoztál (5-10 év versenysport), akkor nem tudsz elhízni, sem lefogyni, bármit/bármennyit eszel, mert kemény munkával beállítottad a keringésed, anyagcserédet, sajnos így nem jársz gyakran gyógyszertárba, orvoshoz, tehát rossz fogyasztó vagy, nem is követendõ.
Kinek hiányzik ma rengeteg egészséges fiatal? Senkinek, így ahelyett, hogy a sportoláras buzdítanánk a népet inkább kitalálunk mindenféle fiktív indokot arra, hogy hogyan rontsunk tovább az egészségükön, hogy minnél több "gyógyszernek nem minösülõ" szart eladhassunk nekik, hát ez az én félelmem.
Többen írták már a lényeget: mozogj és egészséges maradsz, vagy keres valami hihetõ magyarázatot (pl egy "tudományos" cikk) arra, hogy miért vagy beteg, kövér, stb. Van erre egy szép kifejezés: Kognitív disszonancia csökkentése
Láttam egy mûsort a szalámi készítésrõl egy gyárban (asszem az volt 😊).
A darált húshoz hozzá öntöttek 1 vödör sót és 1 vödör cukrot. Nem értek hozzá, de cukor miért kell a szalámiba? Kompenzálják vele a sót ill a só kompenzálja a cukrot? 😄 Lehet 100 éve is így csinálták nem tudom.
Abban igazad van, hogy a mesterséges adalékok se a mi egészségünket szolgálják az biztos. Az lehet, hogy külön külön az egyes élelmiszerekbe egyik se lép át bizonyos határértéket, de ugye egy nap nem csak egy valamit eszünk. Úgyhogy felhalmozódhatnak szép lassan ezek az egészségre "nem veszélyes" anyagok.