• Fbn Lx
    #42
    Csakis jódozott sót használj. Mivel az utóbbi évtizedekben egyre kevesebb tengeri ételt fogyasztunk (egyedül a tengeri kajának van természetes jódtartalma), ezért a lakosság többsége enyhén jódhiányos, a mi szárazföldi országunkban kifejezetten. Muszáj ezt a sóval bevinnünk, szóval a helyzet különlegessége, hogy vagy fogyasztasz kellő mennyiségű sót, vagy jódhiányos leszel. Szerény véleményem szerint még mindig a jódhiány kellemetlenebb.
    A sót sem szabad ám teljesen mellőzni, úgyhogy nem baj, ha néha használod. Nem hiába kívánja az ember a sót, létfontosságú, valamint olyan betegség is létezik, hogy nátrium-klorid-hiány. Akkor jön elő, ha valaki nem fogyaszt elég sót...
    A cukorral kapcsolatban - talán a nádcukor a legjobb alternatíva ezek közül, gyümölcscukrot viszont senkinek ne jusson eszébe koncentrált formában fogyasztani kristálycukor helyett, én úgy tudom, hogy a pletykával ellentétben kivont, tömény formájában pont ez a legrosszabb.
    Amiről jókat hallani, az a nyírfacukor. Édes, de alapvetően megtévesztő a neve, ugyanis nem valódi cukor - cukorbeteg is fogyaszthatják, és állítólag teljesen ártalmatlan.