Életmentõ lehet a sóbevitel csökkentése
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://index.hu/tudomany/2010/05/10/a_tudosok_nem_kepesek_megfejteni_a_hetven_eve_koplalo_jogi_titkat/
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Nemrég láttam Jamy Oliver egyik mûsorát, ott taglalták ezt a témát. Tényleg gusztustalan némelyik gyártó magatartása, amit igenis vissza kéne szorítani, mert tényleg káros az egésségre.
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
Régen sokat használták a DDT-t. Már kb 50 éve szinte be van tiltva. (Azért szinte mert rovarölõnek kiváló: nincs kimutatható toxicitás, általános nagy hatású insekticid. Budapestrõl, és egész európából a maláriát terjesztõ szúnyogot ezzel tudták kiírtani.) Nagyon lassan bomlik le. Bekerült a táplálékláncba. Mivel zsírban oldódik, a csúcsragadozóban dúsult (ember). Az anya a tejével átadta a csecsemõjének. Mivel az egyik bomlásterméke nõi hormont utánzó anyag, ezért van ma ennyi buzi.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Kíváncsi lennék mik azok. De ha vannak is nagyon kevés lehet. És mire van a máj?
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Én a kuru-ról halottam. Azt nem vírus vagy baktérium okozta. Egy úgynevezett prion-betegség, hasonló mint a kergemarhakór. (Az ember egyik saját fehérjéjének a szerkezete módosul, és elkezdi átalakítani a többi hasonló fehérjét is. Nagyjából.)
Új-Guineában fordult elõ rituális kannibalizmus során, az elhuny hozzátartozó agyát ették meg. Ott nem lettek immunisak. De a betegség abbamaradt a régi szokás felszámolásával.
Lehet hogy nem erre gondoltál, de ez elég hasonló.
arról, hogy mindenféle mesterséges méreganyag nélkül is vannak a tejben olyan (természetes részét képezõ) anyagok, amik az embernek nem válnak egészségére. és nem, nem a laktózérzékenységrõl beszélek, az már lerágott csont.
Statisztikai átverés. Egy-egy ilyen eset van, de nem jellemzõ nagy számban. :) Például az ebola vírus ellen nem lettek immunisak, és úgy terjed afrikában, hogy egy vadász egy majomtól elkapja, az elpatkol, aztán temetkezés úgy zajlik, hogy az egész család lemossa a halott testét, és a testnedvével érintkezve az egész család megfertõzõdik. Biztos halálozás, nincs ellenszer. Sokat találkoztak az ebolával, és mégse lettek immunisak, ahogy sok másra sem.
Ez ritka jelenség, és valami véletlen mutáció elterjedésének következtében jön létre. A véletlen mutáció megvédte az ember, az szaporodott, akik örökölték, szaporodtak, akiben nem volt benne, az elpatkolt, és végül csak olyanok maradtak életben, akik immunisak voltak.
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
Mint említettem, régen az ember 30 évig élt, és nem 70 évig.
Pista bá megpermetezi a növényeit, az lemegy a fõdbe, pár év múlva legelõ lesz belõle, a legelõ növényzetébe bekerül a méreg, a tehén megeszi, te megiszod a a tejet, és benned van a méreg. Ez kb. olyan, mint mikor a lányok pisilnek, így a hormonok a Dunába kerülnek, onnan az öntözõberendezésbe, onnan a paradicsomba, onnan megeszed, és lányos leszel. (Volt cikk SG-n.)
hallani sokfélét :D
Szegény ember vízzel fõz! Persze ha van mit a tejbe aprítania... :)
Amúgy meg nem hiszem, hogy félni kéne bizonyos vegyületektõl, csak mert hasonlítanak másokra. Ez olyan, mintha valaki hidrogént lélegezne be, akkor még nem marja szét sósav a tüdejét, pedig a sósavban is van hidrogén. Ilyen alapon...
Az más dolog, ha a szervezetben ezek a vegyületek veszélyes összetevõkre bomlanak. De azért ez ritka - pl az amalgám tömés ügyét se sikerült még igazolni egyértelmûen, és a mai napig használják néhol.
De ez sajna ugyanúgy megtalálható a búzában, gyümölcsökben stb... Szóval bármit eszünk mindenben ottvan a szar... Annyi tényezõ miatt emelkedik a rákos esetek száma, hogy megse tudnánk számolni.
Becslések szerint, minden második ember élete során rákos lesz egyszer, de a jövõ kezeléseinek hála talán általánosan karbantartható betegség lesz. Mint az AIDS, vagy cukorbetegség. Õssejtterápiákban, és nanotechnológiában, személyreszabott genetikai kezelésekben, vagy implantátumokban nagyon bízok. Itt még nagy fejlõdési lehetõség van... Ha nem tör ki valami óriási világháború, akkor ezek lesznek a fõ területek a gyógyászatban.
hanem arról, hogy állítólag van benne 1 csomó minden még, ami nem jó az embernek.
más kérdés, hogy valóban volt idõnk hozzászokni, tehát az fix, hogy ha káros is, sokkal kevésbé, mint a cigi, a kávé, a drog, a szmog, a stressz, és még sorolhatnám.
Volt egy hasonló eset kicsit "gusztusosabb" :D. Valamelyik kannibál törzs idõvel immunis lett egy halálos betegségre (vírus, baktérium nem tom), amely akkor került a szervezetükbe mikor az emberi agyat megették.
mondjuk nekem nem asztalom a biológia és a kémia, nem értek hozzá. csak hallottam vmi elõadáson :)
Komolyan én már várom, hogy elérhetõek legyenek a gél alapú izmok, ideg-gép interfész... csonkoltatnám is le magam, azt mennék egy robottestbe. Csak a gerincvelõ meg agy maradna. Japánok nemrég már egéragyat ültettek robottesbe, és egy régi kísérlet során, egy majom fejét levágva átültették egy másik majoméra. A lehetõségek határtalanok. Akkor aztán nem kéne aggódnunk ilyen baromságokon. Csak az agyat kéne táplálni szénhidráttal, meg más tápanyagokkal.
Akkor nemlenne ez az állandó para, ami jelenleg kitölti az emberek életének nagyrészét....
Valóban minden rákkeltõ. Az élet maga is rákkeltõ.
Sokkal de sokkal boldogabb volt az élet, amikor nem nem tudtak az emberek a rémhírekrõl, összeesküvéselméletekrõl stb... Csak éltek, ettek ittak amit szerettek, aztán meghaltak ha eljött az ideje.
jobbára igaz a mondás: az élet káros az egészségre, mert mindenképp halálhoz vezet.
ja és, nyugalom, a hosszú élet ritka :)
amúgy meg semmi olyasmirõl nem derül ki, hogy egészségtelen, amire óriási iparág épül. vannak persze triviális dolgok, mint a cigi...arról azért nehéz lenne bemesélni, hogy jót tesz. de a tejjel pont az a gond, amit írtál, hogy évezredek óta fogyasztjuk, a gasztronómiai kultúra része, így az emberek akkor se hinnék el, hogy nem jó, ha nyilvánvaló lenne.
egyébként meg nem az, de azért vannak kísérletek, kutatások, amik igen érdekes eredményeket hoztak.
Az alkohol, cigaretta, zsíros gyorskaják 1000x károsabb hosszútávon, mégis isszák, eszik, szívják az emberek nap mint nap.
Viszont én is azt mondom, hogy finom és reggelihez, vagy egy túrósréteshez pl kiváló ital. Szóval iszom is, mert jó :).. Viszont a témához kapcsolva, a sóval már nem így vagyok, mert átállt a szervezetem a kevesebb sóra, így a túlsózott kaják érezhetõen megterhelik a gyomromat, ráadásul az ízük se túl kellemes... régen ezzel szemben kétpofára zabáltam a csipszeket és észre se vettem hogy mennyire sósak. Meglehet lenni nélküle szerintem...
Ezt se kell túlzásba vinni, ahogy mást sem.
A steszröl nem is beszélve
COMMODORE BASIC V3.5 60671 BYTES FREE 3-PLUS-1 ON KEY F1 READY.
Aha az 6 milliárdhoz képest nincs 0.5%"
Itt nem arról van szó, hogy szimplán megmentik az életket. Az átlagélettrtamot növeli meg a sófogyasztás csökkentése. Úgy hogy összességében 5 év alatt 9 millió emberrel több marad meg.
az emésztõrendszerem bírja, a szervezetem kívánja
bár gondolom, azért mert az ember, mint faj mindenevõ, ez nem jelenti azt, hogy minden egyedre igaz ez az állítás
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
A kérdés ez esetben csak az, hogy kinek életmentõ - a mûanyagiparnak biztosan...
ezzel szemben az ember.......már csak azért mondom, mert a tejrõl is lehet olvasni érdekes dolgokat. azt már elég sokan tudják, hogy a pasztörizált bolti tej nem túl egészséges (fõleg nem a tejnek csúfolt reggeli ital), de azt kevesebben, hogy igazából semmilyen tej sem egészséges, a frissen fejt házitej sem az. persze nem halsz bele, ha iszol, én is szoktam tejet és tejtermékeket fogyasztani. meg sót is. sõt, havonta, kéthavonta 1x még a mekibe is beülök :)
" Az állatok sem sózzák a kaját, vagy tévedek?" az állatok nagyon sok mindent nem csinálnak, amit mi emberek igen.
Milyen kirízisállapot??? szent szar, jó, hogy nem mindjár sejt membrán holokauszt, megdöbbentesz
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Aha az 6 milliárdhoz képest nincs 0.5%
De hozzá kell tennem azt is,hogy átlagban az emberek 5 %- ka sóérzékeny ,a többi embert a sóbevitel nem érint,már a káros hatásaira gondolok.
Szerintem a sóbevitel igen fontos az ember számára,mivela vizháztartását állítja be.A nélkül felborul!
Én nem fogok csökkenteni a sófogyaztásomon,mert 5% érzékeny! EZ csak propaganda,nem hiszek neki.
Amúgy csak annyi sót eszünk amennyi jól esik,nem jut az eszembe +sót kajálni.
Inkább a szar mü cukrokkal foglakoznának,ami majdnem minden kész élelmiszerbe benne van,nem a sóval.
Nem akarom hirdetni itt a gyorsbüféket,a cukor helyett édesítöszerek,használata köztudottan fokozza az étvágyérzetet ,így nem fogyunk a mücukroktol hanem hízunk,lásd:diszniknak is adnak bellölle ,hogy nagyobb legyen az étvágyuk.
Szóval együnk sót ,de csak annyit amennyi jól esik,.
COMMODORE BASIC V3.5 60671 BYTES FREE 3-PLUS-1 ON KEY F1 READY.
Én meg élvezem az étel természetes ízét, nem mártom tövig a saját sütésû krumplimat a sóba, hanem finom fûszerekkel, citrommal, zöldségekkel ízesítem, és így 100x jobb íze lesz. A leveseket sem 5 kiló sóval fõzzük, hanem inkább mindenki utánízesíti saját ízlése szerint... Borzasztónak tartom, ahogy a menzákon, gyorséttermekben az ételek szar ízét mértétktelen elsózással és elcukrozással kompenzálják.
Csak meg kell nézni, milyen amikor megzabálsz egy nagy zacskó csipszet, utána "krízisállapot" lép fel a szervezetben, a veséknek nagy mennyiségû vizet kell visszatartania, a vizelet összesûrûsödik. Sürgõsen pótolni kell, mert különben kiszáradás fenyegethet. Szerintem ez igen messze van a test normális mûködésétõl.
A szervezetünk nem erre van kitalálva egyszerûen. Régen amikor a só kuriózum volt, mert kevés lelõhely volt, és fizetõeszközként használták, akkor is teljesen jól megéltek minimális sózással. Az állatok sem sózzák a kaját, vagy tévedek? :D
Egyszerûen a só egy ételízesítõ, aminek nulla a tápértéke. Annyi hogy mértékkel kell használni, nem 10-20 grammokat zabálni belõle. Erre próbál utalni a cikk is. Nemkell konspirációkat vetíteni mögé...
Egy érdekes szösszenet. Egyik ismerõsõm évekkel ezelõtt a mcdonalds-ban dolgozott. Ott például a sültkrumplinál az volt az elõírás, hogy megpucolt állapotában x idõre cukros vízbe tették. Ezzel állítólag +éhségérzetet okoztak a fogyasztónak több, vagy nagyobb adag vásárlására ösztönözve azt. Gondolná valaki, hogy a sós sültkrumplival cukrot is vissz be a szervezetébe???? Ráadásul azt a sültkrumplit duplán kell megsózni, mert el kell nyomni az édes izt is. Tele van az élelmiszeripar ilyen trükkökkel!
A sóval is csinján kell bánni, de nem csak a mértékkel hanem a választással is. Majd olvassátok el a dobozon feltültetett tartalmukat. Ki gondolná, de még a sóban is van mindenféle állomány javító, színezõ hogy szép fehér legyen, csomosodás gátló hogy ne álljon össze a konyhai párás levegõben, stb......
Minden szennyezet, színezett, feljavított ezen a világon, legszívesebben elköltöznék egy másik bolygóra<#mf1>#mf1>
AsRock B450 K4|AMD RyZen 9 3900x| Zalman 1000W| Corsair DDR4 2x16GB|Samu M.2 1TB + Patriot 1TB SSD|MSI 2070S|NZXT big tower|Samsung 32"+ACER 24"+HP 24"|WhiteShard, Spirit of Gamer....
Már csak azt nem értem, hogy miért jobb 50 évesen egészségesen elpatkolni...
Errõl azért mást is lehet olvasni...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Éspedig európai embertípus vagyok. A kólától, meg bolti zöld teától szoktam még ezt érezni.
A barna bionádcukor nem esik át az utolsó finomító eljáráson (ami egészségtelenné tenné) és ráadásul nyomelemekben gazdagabb, az íze is tartalmasabb a hófehérre finomított változatnál.
(Igaz, nem olcsó, mert kb. 450-500 Ft-ba kerül 50 dkg.)
A tengerisó is egészségesebb a kõsónál, ez nem is olyan drága, és mindenütt kapható!
Aztán folytathatnánk : az olívaolaj is egészségesebb a disznózsírnál...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ \"A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást.\"