Fbn Lx#56
A cikkből az jön le, hogy: "A sóbevitel csökkentése jelentősen csökkenti a vérnyomást, ezáltal alacsonyabbá válik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata."
Ami egyszerűen NEM igaz. A só nagyobb mennyiségű fogyasztása patkánynál, csimpánznál a vérnyomás emelkedéséhez vezet, de az embernél nem. Kivételt képeznek az egyenlítői és afrikai emberek, esetükben nem egészséges a nagyobb mennyiségű fogyasztás, náluk a sóvisszatartás képessége gyenge, így nagyobb mennyiségtől a vérük térfogata megnő, és ezáltal a vérnyomás is.
Hangsúlyozom, ez ránk, európaiakra nem jellemző, ugyanis mi adaptálódtunk a sófogyasztáshoz. itt a vérnyomásbeli különbségek címén a legtöbb kutatás szerint nagyobb sóbevitel esetén is csak 1-2 hgmm emelkedésről beszélünk, amit közel sem lehet jelentősnek nevezni.
Nézz utána néhány dolognak, mielőtt konspirációsfaszfejezel. Természetes dolog például, hogy a sótermelők növelni szeretnék az eladást, és így a bevételt. Ez az ipar minden ágazatára igaz a kapitalizmusban, jelen esetben pl. ők a rosszak, és velük akarják elvitetni a balhét - a jövőben nagyokat lehet majd kaszálni a csökkentett sótartalmú termékek és a sót helyettesítő megoldások egész arzenáljával