Hunter

Életmentő lehet a sóbevitel csökkentése

Az élelmiszerekbe rejtett só több millió ember halálát okozza világszerte. Az étkezési só csökkentése tehát rendkívül fontos a közegészségügy számára, emellett messze a legolcsóbb és legegyszerűbb módja az egészség védelmének, redukálása mégis heves ellenállásba ütközik.

Lássuk elsőként a puszta tényeket. A sóbevitel csökkentése jelentősen csökkenti a vérnyomást, ezáltal alacsonyabbá válik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. 2007-ben látott napvilágot egy jelentés, ami az összes létező bizonyítékot számba véve megállapította, hogy a sóbevitel világszinten történő 15 százalékos csökkentésével 2015-ig közel 9 millió életet menthetnének meg. Ez gyakorlatilag megegyezik a koleszterin és a dohányzás csökkentésének közegészségügyi előnyeivel.

Ezen felül több más elemzés is kimutatta, hogy ha 5 grammal kevesebb só kerül napi szinten a szervezetbe, az már 23 százalékkal csökkenti az infarktus és 14 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, az előnyök azonban itt még koránt sem érnek véget. Egyértelműnek tűnik a magas sóbevitel és a krónikus májkárosodás, gyomorrák, valamint a csontritkulás közötti kapcsolat is.

Kétségtelen, hogy túl sok sót fogyasztunk a mindennapokban. A New Scientist elemzése szerint egy átlagos brit felnőtt nagyjából 8,6 gramm sót fogyaszt el egy nap. Az amerikaiknál ez az érték 10 gramm fölött mozog, ami duplája az USA-ban ajánlott mennyiségnek, és ami megdöbbentő, hogy hatszorosa annak a mennyiségnek, amire a testnek valójában szüksége lenne. Összehasonlításként Magyarországon az OÉTI tanulmánya szerint a napi sóbevitel elérheti a 15-20 grammot is. Az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint legfeljebb 5 gramm sót lenne szabad egy nap elfogyasztanunk, ami még így is jóval több testünk szükségleténél, ami mindössze 1,5 gramm egy felnőtt esetében.

A legszomorúbb, hogy ez a beviteli többlet nem rajtunk, a fogyasztón múlik. A fenti értékek legfeljebb 15 százaléka kerül saját sótartónkból a szervezetünkbe, a többit a vásárolt élelmiszerek rejtik. A sóval ízletesebbé válik az étel, emellett növeli a húskészítmények víztartalmát és nem utolsó sorban szomjúságot okoz, ami mind az élelmiszer- és az italgyártók malmára hajtja a vizet.

A rejtett só miatt fontos a készítményeken található összetevőket felsoroló tájékoztató elolvasása, és érdemes a kevesebb sót tartalmazó termékek megvásárlása. Persze ennyire nem egyszerű a történet, hiszen sokaknak nincs meg a megfelelő ismeretük az étrendi szélsőségekkel kapcsolatban, a rohanó világban pedig nem mindenki ér rá a csomagolás tanulmányozására, illetve étrendje jelentős átalakítására. A legtöbb megkérdezett szerint a szabadpiaci gazdaságnak és a kormányoknak kellene fellépniük az egészség védelmében, ami különösen igaz a gyerekekre, akik jóval sebezhetőbbek a magas sóbevitellel, mint a felnőttek. Ennek meg is van az alapja, gondoljunk csak a dohányzás betiltására a közterületeken, így valóban nem túlzott elvárás az ételek sótartalma fokozatos csökkentésének szorgalmazása.

Az Egyesült Államokban a New York Városi Egészségügyi Hivatal pontosan ezt teszi. Az úgynevezett Nemzeti Sócsökkentési Kezdeményezéssel városokat, államokat és egészségügyi szervezeteket koordinálnak, hogy segítsék a termelőket és az éttermeket a só alkalmazásának önkéntes visszaszorításában. A cél öt éven belül 20 százalékkal csökkenteni Amerika sófogyasztását, ami a tanulmányok szerint több tízezer életet menthet meg évente, nem is szólva az egészségügy terén megtakarítható dollármilliárdokról.

A cél pedig elérhető: Angliában az élelmezésügyi hatóságok 2004 óta dolgoznak az ipar képviselőivel, hogy egyértelmű címkézéssel fokozatosan csökkentsék a sófogyasztást. Ennek közvetlen eredménye, hogy egy átlagos brit napi sóbevitele 9,5 grammról 8,6 grammra esett vissza.

Más országok, köztük Japán, Finnország vagy éppen Portugália ennél is sokkal jobban teljesít. Szabályzásaik, a csomagolásokon feltüntetett tájékoztatások, közegészségügyi felvilágosító programjaik és az élelmiszeriparral való együttműködések eredményeként napi szinten több mint 5 grammos csökkenést sikerült elérniük. Ez nem kis szó annak fényében, hogy a sóipar sok milliárdos üzlet, amit a terület szereplői nem szeretnének visszafogni, ezért az Egyesült Államokban egyre több írás jelenik meg olyan jelentős médiumokban is, mint a The New York Times, arról, hogy nem egyértelműek a só csökkentésével kapcsolatos bizonyítékok.

Ezek az ellentmondó kutatások igen kis számú tudóstól származnak, akik kapcsolatba hozhatók a sóiparral. Eredményeik félrevezetők, mindazonáltal igen hamar zavart okoznak a tájékoztatásban, miközben ugyanez a folyamat már egyszer lezajlott a dohányiparban. Az iparág képviselői évtizedeken át nem vettek tudomást a dohányzás káros hatásairól. Sikeres stratégiájukkal, melybe kiapadhatatlan pénzforrásaiknak köszönhetően a tudományt is alaposan belekeverték, sikerrel zavarták össze a köztudatot. Összességében az élelmiszeripar jóval etikusabb, azonban messze nem mentes a visszásságoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #114
    Nem lettünk okosabbak:
    http://index.hu/tudomany/2010/05/10/a_tudosok_nem_kepesek_megfejteni_a_hetven_eve_koplalo_jogi_titkat/
  • xyl #113
    Hozzászólás a tej témához: Azért a boltban kapható tej és a tehénből fejt nem ugyanaz. Édesanyámnak a bolti tejtől allergiás kiütései vannak, érdekes módon a házi tejtől meg nem. Egy ismerősöm tejgyárban dolgozott, ő mondta, hogy kis mennyiségben NaOH-t adnak a tejhez, hogy ne aludjon meg. Kérdés, hogy milyen reakciók mennek közben végbe. Az biztos, hogy időnként a tej megkeseredik, ahelyett, hogy megaludna.
  • johnfly #112
    Sajnos ez a cikk nem tér ki arra, hogy az élelmiszergyártók mennyivel több sót tesznek egyes élelmiszeripari termékekbe ízfokozó gyanánt, mint amennyi a megfelelően sós íz eléréséhez lenne szükség, a túl sós ízt pedig egyszerűen cukorral, vagy mesterséges édesítőszerekkel nyomják el.
    Nemrég láttam Jamy Oliver egyik műsorát, ott taglalták ezt a témát. Tényleg gusztustalan némelyik gyártó magatartása, amit igenis vissza kéne szorítani, mert tényleg káros az egésségre.
  • Intensify #111
    Nem láttam a műsort és elnézést kérek,hogy így megvárattalak a válasszal. Sejtésem nincs,hogy mivel keverted össze csak azt tudom,hogy a mai napig kutatják az ebola forrását mivel nagyban hozzá járulna a gyógyításához,ha meg lenne....Egyébként igen mindenki ember aki feltéved a fórumra(legalábbis remélem)és mivel bízom benne hogy az,mindenki tévedhet is én is biztos tévedtem és fogok is.Tényleg nem szántam sértőnek azért tettem a jelet is oda.
  • djhambi #110
    Bevallom, nem saját gondolat, a Discovery-n láttam, ahol a tíz legádázabb fertőzést vették górcső alá (volt HIV, pestis, ebola, himlő, meg egyebek, elképzelhető, hogy keverem valamivel, ha van sejtésed, szívesen veszem ötleteidet). De fenntartom azt, amit mondtál, én is tévedhetek, és szoktam is tévedni, és túlzott vakhit motiválja azt az ember, aki ezt nem képes felismerni magában.
  • philcsy #109
    Ehhez hasonló:
    Régen sokat használták a DDT-t. Már kb 50 éve szinte be van tiltva. (Azért szinte mert rovarölőnek kiváló: nincs kimutatható toxicitás, általános nagy hatású insekticid. Budapestről, és egész európából a maláriát terjesztő szúnyogot ezzel tudták kiírtani.) Nagyon lassan bomlik le. Bekerült a táplálékláncba. Mivel zsírban oldódik, a csúcsragadozóban dúsult (ember). Az anya a tejével átadta a csecsemőjének. Mivel az egyik bomlásterméke női hormont utánzó anyag, ezért van ma ennyi buzi.
  • philcsy #108
    "arról, hogy mindenféle mesterséges méreganyag nélkül is vannak a tejben olyan (természetes részét képező) anyagok, amik az embernek nem válnak egészségére"
    Kíváncsi lennék mik azok. De ha vannak is nagyon kevés lehet. És mire van a máj?
  • philcsy #107
    "valamelyik kannibál törzs idővel immunis lett egy halálos betegségre (vírus, baktérium nem tom), amely akkor került a szervezetükbe mikor az emberi agyat megették."
    Én a kuru-ról halottam. Azt nem vírus vagy baktérium okozta. Egy úgynevezett prion-betegség, hasonló mint a kergemarhakór. (Az ember egyik saját fehérjéjének a szerkezete módosul, és elkezdi átalakítani a többi hasonló fehérjét is. Nagyjából.)
    Új-Guineában fordult elő rituális kannibalizmus során, az elhuny hozzátartozó agyát ették meg. Ott nem lettek immunisak. De a betegség abbamaradt a régi szokás felszámolásával.
    Lehet hogy nem erre gondoltál, de ez elég hasonló.
  • Intensify #106
    "Például az ebola vírus ellen nem lettek immunisak, és úgy terjed afrikában, hogy egy vadász egy majomtól elkapja, az elpatkol, "Te tényleg mindent tudsz.Ja és gratulálok mert ezek szerint megtaláltad az ebola rezervoárját és mivel olyan régóta keresik ez nem kis elismeréssel és érdemmel fog járni.Csak örültem hogy te sem vagy tévedhetetlen
  • Justil #105
    de mind1 amúgy, hagyjuk a tejet. vannak sokkal égetőbb problémák is annál, hogy vajon mi van a tejben, meg mi nincs :)