4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Molnibalage
    Neked meg mi bajod van? Lásd Zero kommentjét. Ez nem huge térkép. Igen, van olyan, de ez nem az.

Az neked okoskodás, hogy megmondom, hogy mit nem látunk azon, amit te betettél képen?

Az erdők ikonok és hegyek mérete megmutatja, hogy ez piszok kis térkép.

Megáll az ész...

Ennyire szar napod van?
  • dronkZero
    EZ a térkép kicsi. Ha van huge változata, az egy dolog, de nem azt látjuk, az 100%.
  • Jakuza001
    Te minek okoskodsz ennyit, hiszen ezt se probaltad ki. Hadd tudjam mar en hogy mekkora, mikor en jatszom vele.
    Megugom neked, hogy huge beallitasnal mindossze csak az amerikai kontinensrol eljutni japanba, a nyugati utvonalon, azaz azon az uton ahol rovidebb az ut, fregattal, +2 hajozhato hexaval, 7 korombe kerult.
    Az amerikai kontinens kozepetol, a nagy tavaktol, alaszkaba gyalogos egyseggel (scout 4 lepes) 7-8 kor.
    De te aztan tudod.
  • Molnibalage
    Látszanak a hexa méretek. Egyetlen város sem éri el a maximális területet a másik határai miatt.
  • Jakuza001
    A kep kicsi nem a terulet :D
  • Molnibalage
    Mi értelme ilyen nehézségi fokozatot és torítást beletenni? Én nem hiszem, hogy 5. szint felett valaa megverném a gépet.
  • dronkZero
    Próbálgattam a deity fokozatot, eléggé lehetetlennek tűnik.

Small map, normal speed. 30. körben elkezdik építgetni a csodákat. 50. körben a középkorban vannak. A 60.-at meg még nem láttam. :D
    Főleg, mikor a warrior+spearman+archer "seregemre" ráugrott négy szamuráj, három íjász, meg egy harci szekér... :P
  • Molnibalage
    Még arra sem jó. A köv játékot a beépített Föld pályán próbálom.

A játék nagy pozitívuma egyébként, hogy a térkép nincs teljesen belaka mire feltalálod a komoly hajózást. A Civ IV e téren teljesen elhasalt. mire tudtál rendesen hajózni, értelme = volt a 0-val...
  • dronkZero
    Jááj, ez nagyon pici map Földnek. Egy város per nép..?
  • Jakuza001
    En ezzel a moddal jatszom. Itt vegre a nemzetek a helyukon vannak.

http://www.weplayciv.com/forums/downloads.php?do=file&id=261
  • Molnibalage
    Azért viszont faszkorbács jár a készítőknek, hogy a harc elemzésekor felugró ablakba nem fér ki az összers bónusz és negatív hatás a játék végén. Hogy a pékbe nem számoltak azzal, hogy az összes lehetségesnek el kell férnie...?
  • Molnibalage
    Na, azért ez elég "vicces"...
  • bigapó
    Sziasztok.

Nekem első pár óra játék után tetszik, jobban, mint a 4. Jobb a harc szerintem, végre lehet taktikázni. Meg kell még tanulni ezt a social fát, de eddig az is használható és jó újítás.

Kérdésem: mennyire érdemes technológiai szerződést kötni az AI-val? Nyerünk vagy inkább veszítünk vele? Vagy ez nemzet-függő, mert akinek lassú a technológiai fejlődése az jól járhat vele, míg egy gyors fejlődésű inkább veszít?
  • sirdond
    ez lol :D
  • Skill
    a nehezebb játékmódban ugyan az az ai csak több kezdőbónuszt kap?
  • dronkZero
    Kezdtem egy szigeteset Emperoron. Gyorsan összeraktam egy hajót, meg utána küldtem egy íjászt. Jártam körbe a szigeteket, szedtem össze a falvakat és a barbárokat. Pont úgy jött ki, hogy három falu is ápgrédelte az egységet. Az ugye riflemant jelent. 230BC-ben. :P

Most van az az egy rifleman, halad szépen sorra az aztékok városain, karcolás nélkül puffantva le a jaguárjait és az íjászait.
  • SANTANTICA #878
    lol, csak most néztem bele a mod listába, már van egy csomó cucc amit hozzá lehet adni...luxus cuccok lista, stratégiai cuccok lista, óra meg népeket variáló cuccok, még egység módosítót is láttam...nem tudom ezek mennyire zavarhatnak be de a steam engedi őket installni, majd ki be lehet kapcsolgatni a kívánt plugint.
  • Warton
    Sima várost át lehet alakítani báb-várossá?
  • ollie
    köszi!
  • Csokis
    Bemásolod a .civ5mod file-t a Users\felhasználói név\Documents\My Games\Sid Meier's Civilization 5\MODS\ mappába, majd elindítod a játékot. Belépsz a MODS menűbe, Browse gomb, végül fent az Install mods és kész.
  • ollie
    Modok hogy működnek? Csak feltepítem valahova és kész?
  • Molnibalage
    Na, 2. game vége. Űrhajóval győztem. :)

A viszont mélyültés a javából, hogy semmi jópofa videó nincs más. Se eventnél, se csodánál, se semmikor...
  • lammaer
    Az igen, ehhez is Mod kell.... :) Én kerestem égre földre, nem hittem el hogy sehol sincs kilistázva.
  • Csokis
    Talált már valaki mod-ot arra, hogy meg lehessen nézni, hogy az egyes népekkel milyen viszonyban állok? Ha igen, akkor linket kérek! Arra már találtam, hogy lássam mennyi luxus cikket termelek ki epp! Ha ez utóbbi kell valakinek, akkor az letöltheti innen!

• Richardix
    Hello, 1-2 kérdéssel érkeztem.

Olvastam civilopediát, de erre nem találtam választ: Mitől függ, hogy egy város hány területre terjeszkedik egyszerre? Mármint, egy frissebb város most 2 egységet jelöl, a fővárosom hármat, és egy 3. meg csak egyet.

A másik dolog, hogy le van valahol írva, hogy milyen terület hogyan befolyásolja az íjászok lőtávolságát, vagy ezt úgy kell kitapasztalni?
  • dronkZero
    Miért jó az orosz? Tudom, milyen bónuszt ad, de nem voltam elájulva tőle...
  • SANTANTICA #868
    Steam frissített.

Sid Meier's Civilization V Update Released
    Product Update - Valve 14:08
    Updates to Sid Meier's Civilization V have been released. The updates will be applied automatically when your Steam client is restarted. The major changes include:

Modding - Installer and permissions fixes. Should address any
    remaining mod download and install issues.
    Full screen crash fix. Game will now restart in Windowed mode if
    it cannot find a suitable full-screen resolution on first start.
    Hall of Fame now records data correctly when using a Windows
    username with special characters.
    Fix for Puppet State production exploit.
    Misc crash fixes.
  • KingPunisher
    Most oroszokkal tolom és szerintem velük is fogom mindig ezentúl, őket szeretem és itt sem lettek rosszak. Most kezdek ráérezni a játék ízére és nekem iszonyat bejön, hogy minden egység minden hatszög, értékes.
    Nincs haszontalan dolog sosem érdemes felesleget tartani semmiből.
    Ha ott az arany költsd el, ha ott a sereg támadj vele :)
    A harc meg valami iszonyat állat, ha okos az ember szinte seregeket lehet megfogni pár egységgel. Pl. Katapult íjász nem lő át az erdőn a hegyen, most egy erdő mögé helyezett citadella egy fejlett egységgel.. :)
    Sosem bírtam azokat a játékokat ahol a mennyiség dönt.
    Egy bajom van tényleg nem lehet abbahagyni :P ..
  • Molnibalage
    Hogy a pékbe ne védenék egymást? Ha egymás melett vannak, akkor a flanking működik. 3 gyengébb, de olcsóbb egység rommá ver egy erőset simán.
  • jocking
    Megvan a megoldás.
    Ha a játék már véget ért time victory-val (tehát letelt az 500 kör) utána már nem lehet összerakni az űrhajót, bár a részeit le lehet gyártani.
  • NEXUS6
    A magam részéről az eddig sem túl magas lelkesedésem kezd egyre lelohadni. Pláne, hogy a gépemet megette szépen ez a civecske. 2,5 GB RAM minimális beállításokkal úgy 1500 A.D. tájékán elfogyott és a progi fagyást fagyásra halmozott. Normál map, marathon játékidő, eddig bírta.
    Meglestem a játékmentés fájlok nagyságát, 11 MB. Ami belegondolva, hogy ennél sokkal összetettebb játékmenetnél, sokkal nagyobb pályákon a CIV-IV-nél egy mentés olyan 1,5 MB, hát bizony szégyen kategória.

Most azt latolgatom, hogy van-e mélység a játékban.
    Végül is nem mondanám, hogy nincs, de kb. olyan Civ3 szint.

És valahogy úgy érzem mindig, hogy na most, na most fog beindulni és magába szívni, de ez nem igazán történik meg. Van varázsa az újdonságnak, de lassan kezd elszállni, és egyre komolyabban hiányzik a CivIV összetettsége.

A harcrendszer egyes elemei jobbak. Az hogy a harc általában nem az egyik egység totális pusztulásával jár, például a sebesült egységek menekítésének taktikáját hozza magával. Emiatt, hogy mindkét fél túlél és fejlődik nagyon jó kis hadseregek jönnek össze.
    A feketeleves az egymezős korlát, ami miatt egyszerűen nem férnek el az egységek, vagy nem lehet egy másikkal megvédeni. illetve az a régebben alkalmazott trükk, hogy az előléptetéssel az életerő is vissza jöhet. Itt is hasonlókat látok, megszórom a tök gyík semmi promó egységeit a szuper-ász katapultjaimmal, azok éppen hogy túlélik a folyamatos bombázást, erre mire odaérnek a városomhoz, nem hogy elpusztulnak, de a köv körben új erőre kapnak felszívják magukat és el is foglalják a várost bármit teszek. Hmmm érdekes!
    A megoldás persze az, hogy semmilyen egységnek nem szabad kegyelmezni, ki kell nézni a leggyengébbet és egy kör alatt legyalulni, aztán jöhet a következő. Csak ezzel pontosan ugyan oda jutunk vissza, mint a CivIV esetén, amikor a csata győzelmet, vagy halált jelentett.

A játék többi eleme, gazdasági rendszer, policyk, tudományos fa, akármi, egyszerűbb, mint a CivIV-ben, bár inkább más, de semmiképpen nem látványosan jobb.

Szóval ma még játszom egyet, megpróbálok valami élvezetet találni benne, de úgy vagyok mint az alkesz, amikor napközben a pia jut az eszébe, hogy egyre nagyobbakat nyelek, amikor a CivIV-re gondolok.
  • a.carkey
    Aranyos, amikor kinyiffantasz két városállamot, akik ott bohóckodnak az egyetlen warriorukkal a területeid közelében, erre minden városállam békekötés nélküli háborút indít ellened, plusz még a szövetségeseik, egyik-másik nagyobb birodalom. :)
  • a.carkey
    Majd a VI. részben leszoknak róla, ahogy leszoktak a diplomatákról az Empire és Napoleon Total Warban is. :)
  • a.carkey
    Régebben nem próbáltam ki Rómát, de nekem ingame az újdonság erejével hatott, hogy a római legionárius tud utat építeni.
  • dronkZero
    Na én meg olyankor mentem át AI módba... Amikor a fogalmam sincs, hol lévő, kitől foglalt, milyen fejlettségű városba kell a következő épületet megmondanom hogy mi legyen, akkor jellemzően elfogadtam az AI javaslatát. Már ha az nem barakk, vagy valami hasonlóan elmés dolog.
  • Molnibalage
    Főleg, hogy itt 5-6 város már sok. Régen a Civ II-ben vicces volt kézileg levezényelni 40-50 várost...
  • BladeW
    "A régi időkben tényleg az volt a csodálatos, hogy a játékokat fel kellett fedezni"

Nagyon jól megfogtad a lényeget, ezért is tetszik nekem az új rész.
  • apedro
    A CIV 4-ben én csak az úthálózat kiépítését bíztam a workerre, de azt is csak a vasút feltalása után, amikor a fő kapcsolatokat már kiépítettem. Az auto improve-ot ki sem próbáltam. Ez azért volt, mert a gépnek már a városalapításra vonatkozó javaslatait is rendre feül kellet bírálnom.
    Mondjuk, a CIV V-ben egyenlőre nem tudom, teszek-e minden tile-ra utat. Még a nyersanyagokat sem kötöm be - igaz nem is szükséges - olyan drága az útfenntartás. De ez nem kifogás, irreális, hogy mindenhol út/vasút fut.
  • dronkZero
    Egy darabig én is így csináltam, amíg fel nem tűnt, hogy több kört töltenek utazással, mint amennyit melóval. Ha a birodalom egyik végén dolgozott, akkor a következő kocka, amit kinézett magának, az tutira a világ hótttmásik végén volt, a tőle egy kockára lévő megművelendő területre meg persze szintén valami baromi messziről jött melós. Civ4ben mindez, itt még nem próbáltam.
  • lammaer
    Én minden Civ-ből hiányolom azt, amit a Call To Powerben csináltak improvement cimén... ott ugye nem wokerek vannak, hanem a termelés egy része improvement pontokba ment. Ebből aztán lehetett vásárolni a különféle tile improvementeket.

Szerintem az sokkal jobb volt mint ez a workerekkel hülyéskedés :)