4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Alienator
    Én moist tervezem a megvételét, letöltöttem a demót és eléggé ledöbbentem amikor I.E. 3640-ben Bismarck fogadott plusz találtam egy várost Bukarest néven. Ennyire össze-vissza vannak a korok vagy ez valami bug?
  • Molnibalage
    Áh, 7. szinten tök reménytelen. 6. szinten kezdtem el egyet, még ezen is izomszakasztó győzni.

Egyébként miért van az, népek fele kb. semmire sem jó? Német, songhai, mongol, török képességei szeritnem semmit sem érnek. Barbárok ellen plusz meg hajó elfoglalás? Vicc az egész olyanokkal összeveve, hogy várost veszel az orsztrákkal, 50%-ka durvábbak a városállamok vagy az angol longbowman és hajó és kém bónuszával összevetve.
  • Molnibalage
    7 .szinten panteont nem tudok alapítani nemhogy vallást...
  • NEXUS6
    Nem egészen. Néhány szerintem érdekes bónusz:

Pantheon Beliefs:
    Fertility Rites: 10% faster Growth Rate
    Goddess of Protection: +30% increase in city Ranged Combat Strength
    Monument to the Gods: +15% Production of Ancient/Classical Wonders
    Religious Settlements: +15% faster border growth

Founder Beliefs:
    Ceremonial Burial: +1 Happiness for each City following Religion
    Church Property: +2 Gold for each City following Religion

Follower Beliefs:
    Asceticism: Shrines provide +1 Happiness in Cities with 3 followers
    Religious Center: Temples provide +2 Happiness in cities with 5 followers
    Swords into Plowshares: 15% faster Growth rate for city if not at war

Enhancer Beliefs:
    Defender of the Faith: +20% Combat near friendly Cities that follow this Religion
    Just War: +20% Combat near enemy Cities that follow this Religion
    Religious Texts: Religion spreads 34% faster (68% with Printing Press)
  • Molnibalage
    Nekifutottam utoljára a mentésnek. Az industrial age elején lenyomtak. Most nem tökölte, lenyomtam a hollandokat az elején. Így egy ideig még jó voltam. Az angolra ráuszítottam még két népet, de egy idő után a technikai fölény lenyomott. A tengerpari városokat ironcladdal szétkapta és utána nem volt esélyem a crossbowman és kevés riflemannal.
  • Molnibalage
    Ezek +1 típusú bónuszok. Kerekítési hiba az Excel táblában ketegória.
  • donatus13
    Kapsz production bonuszt vagy pl science bonuszt ami nagyon kemény + ott van még a happy vagy gold bonusz, mind nagyon brutális kikell választani.
  • Molnibalage
    Hogyan csináljátok? Semmi komoly dolgot nem lehet csinálni a vallással. Nekem olyan, mintha ott sem lenne. Lehet venni faith-ból nagy vezetőt. Ennnyi.
  • NEXUS6
    Így van, én mindig halálra kerestem magamat a vallásokkal és mindenki heppy is volt. Ebből aztán olyan sereget vettem magamnak, amilyet nem szégyelltem.
    :D

A Civ5-ben így már szintén egy hasonló pozitív spirálba lehet vinni a vallásokkal a birodalmat, csak győzze elfoglalni az ember a többieket.:D
  • Molnibalage
    Teegnap indítottam egy új játékot 7. szinten. Most nem archipelago-t sorsolt a random. Elmentettem az 1. körben. Rómaiakkal vagyok. Itt már tényleg pofátlan csal a gép. A holland első próbálkozásra 5 várost alapított, míg én kettőt. A 2. próbálkozás alatt már én 3-at, mire ő kettőt. Aztán meg semmiből háború és megjelent két katapult meg öt warrior. Nekem volt két spearmenem...
  • donatus13
    Én szinte most mindig vallásra hajtok olyan happy bonuszt ad hogy ihaj libertyvel kilehet hozni jó kombot de nagyon gyorsnak kell lenni ami nehéz, pagodak is nagyon jók +2 faith +2 culture +2 happy pl.
  • uwu401
    Azért a civ4-ben nagy térképen igencsak hasznosak voltak a vallások.
    Nem azon keleltt izzadni hogy te szerezd meg, sokkal jobb volt elfoglalni a szent városokat.
    Ez persze a csak single playerbe volt igaz, multiba nem volt értelme nagy mapra menni. A nagytemplomokkal megtérített városokkal +1 arany jött. Sok város és több vallás esetén ez rengeteg pénz volt, mert volt egy csoda ami ezt duplázta. Ha megvolt az 5 templom, 20 megtérített várossal számolva 200 extra arany körönként nem kevés. Pacifizmusba a boldogságbónusz sem volt elhanyagolható.

Én nem néztem az új kieget, de gyanítom, hogy itt is lehet ütős kombinációkat kihozni, legalábbis ebbe reménykedek. Remélem csak nem nézted meg elég alaposan, mint a 4. rész esetén:)
    Bár úgy lenne.
  • Molnibalage
    Én semmire sem tudom használni a vallást. 7. szinen még alapítani sem tudok. 6. szinten is mire lesz vallásom gyak. minden értelmes elfogy. Ha nem, akkor egy értelmeset láttam. A trade rout-os városok +2 science adnak.

Szerintem a vallás semmire sem jó, alá Civ IV. Még mindig a nyers erő a menő, bár a városállamoknál a kémekkel lehet jól mozogni.

Azt egyébként járható út velük, hogy mindig csak a választás előtt 3 körrel dobom át őket, addig meg kémkednek? Ha kimozog egy városból, akkor az ellenfél ellen mindig újrakezd a számláló?
  • NEXUS6
    Hmmm. én is toronymagasan vezetek 6. szinten, folyamatosan húzom fel 10-20 körönként a csodákat a fővárosban, talán 3-4-et szalasztottam el.

Valamiért nem erősödött meg más civilizáció a többi kontinensen. Még katonailag is én vagyok a legerősebb, pedig azon takarékoskodni szoktam. Ja simán csak scoutok ülnek a városokban, csak hogy a boldogságpontokat megkapjam. A nagy seregem meg gyűjtöm. Szenet mondjuk nem dobott, szal le kell rohannom a görögöket.:D

Gyorsan letudom aztán lehet, hogy átnyergelek magasabb szintre én is.

A vallás meg szerintem tök jó, elég dúrva bónuszokat dob boldogságra, vagy tudományra, kultúrára, népességre, vagy éppen a seregre. Csak mondjuk sietni kell ugyanis ha későn alapítasz akkor a jó bónuszokat már elkapkodja a gép, neked meg a maradékból kell okosnak lenned.
    Szal ahogy írtam nálam 3-4 warrior aztán első a Stonehenge, amit megépítek az körönként nyom 5 hit pontot. Abból viszonylag gyorsan megvan.

Még nem próbáltam, de talán ha később futottál és jobb a másik vallása akkor érdemes elfoglalni a fővárosát majd nyomatni mindenhova.
  • donatus13
    Áh, libertivel képtelenség eredményt elérni egyszerűen nem lehet tartani a tempot az unhappyvel :(( marad a honor.
  • Molnibalage
    Régen 6. szinten sem volt esélyem. Kétlem, hogy én lettem szupercives. Mintha kevésbé csalna a gép.
  • donatus13
    Vallás libertyvel könnyen szerezhető nagyon, mással nem tudtam eddig hamar elérni, de én már 7 es fokozatot nem szívesen játszok, hiába tudok nyerni nagyon fáraszt a gép hülye csalása így inkább kihagyom ezeket.
  • Molnibalage
    A vallás továbbra is rejtély. 7. szinten úgy csal a gép, hogy én még faith-et sem termelek, ő már vallást alapít. Vicc. Semmire sem jó a vallás. A kémek szerepét kezdem átértéknelni. Az új sok-sok küldetéssel és velük a városállamok igencsak hullámzónan kerülnek át népekhez.

A diplomácia is tud egy ideig nagyon stabil lenne, de meglöksz egy domniót és olyan háborúk indulnak, hogy ehaj. És a gép nem totájik. Már az óceán sem akarály. Olyan partaszállásokat nyom a gép, hogy ehaj.
  • Molnibalage
    Róma egyértelműen. Meglepő, de az indiai sem rossz. Ugyanis a játék elején két nagyváros (12-es méret vagy felette) siám össze lehet hozni. Ezek után már tudod nagyobb városzám esetén is biztosítani, hogy ne legyen sok unhappy, csak nem lemming módjára kell terjeszkedni.

7-ik (!) nehézségi szinten kis szigetes térképen értem el velük, hogy nem tudtam más építeni csak egységeket mert akkorára hízott, hogy mindent felhúzott. A csodákat meg becsalta a gép. (A reneszánsz korban már azt sem tudta!) Egyetlen ellenfél tudott csak elhúzni, a bizánci. Rejély, hogy hogyan, neki is csak annyi városa volt, mint másak és olyan sokkal nagyobb sem volt.
  • donatus13
    Most libertyre próbálok játszani, socialba és szerintetek melyik nép a legalkalmasabb nagy civilizáció építésére? ahogy láttam Róma és Francia ország nagyon jó ilyesmire talán még Oroszország, egyéb ötlet?
  • Molnibalage
    Igen. Ugyanis birka jellemű vezérnek adni a rómait elég ciki sorsolás lehet.

A római légiós azért lehet annyira durva, mert a fél ismert világot meghódították a légiókkal.
  • NEXUS6
    A flottát tényleg flottul használja;) A későbbi korokban US NAVY szerű akciókat csinál repülőgép-hordozókkal, partra-szálással. Baba, ha az ember hátrányban van, iszonyat kell kapaszkodni!!!
    Azonban az atombomba után beül, én meg hiába nyomom rá ezerrel. Nem tudom miért nem használja.

Szal azt kell mondanom, hogy ugyan elég jó a harc, kicsit már erősebb spec egységei vannak az egyes népeknek, de a római légiós százalékos arányaiban még mindig túl dúrva.
    Vagy a többit kéne még felnyomni, vagy ezt levenni. A későbbi korokban egy nép hátrányból csak a saját spec egységeire alapozva nem tud új birodalmat létrehozni. 1500 körül becsontosodik az erősorrend. Olyat nem tud senki csinálni, mint Japán, Kína Korea, akik 50-100 év alatt több évszázadot hoztak be a valóságban. A játékban talán Korea kivétel, mert ők olyan tudományos bónuszt kapnak, hogy képtelenség őket behozni. 2-3 játékom is volt mostanában, hogy 1950-re kész az űrhajója és csókolom. (Persze addig is végig vezettek, de ilyen tudományos bónusszal nem nehéz).

Csináltam most egy játékot unrestricted leader tulajdonságokkal. Hát mit mondjak. Nekem van 1200 pontom 1700 körül. Az utánam következőnek meg 500.
    Vagy kezdek rájönni a játék ritmusára, vagy ez az unrestricted mód egy faxság, mert átlagban csak legyengíti az ellenfeleket.
  • Molnibalage
    A nehézségi szinten mintha finomítottak volna. 7. szinten már majdnem ellenfele voltam az MI-nel. A csodákat és a vallást pofátlanul összecsalja és előnyt kap a kutatásnál is, de 3-4-nél jobban lemaradva nem voltam, csak a legerősebb ellenféllel szemben.

Random map generálással nyomtam indiaiakkal. Mit adj isten, archipelago szerűt generált le. Ennek ellenére egész jól ment a dolog. Gyakorlatialg semmiféle komoly háború nem volt, hatalmas flották és seregek épültek ki. Ha nem pofázok és semleges maradok, akkor gyak. még itt sem basztat a gép. Aztán mentés után az egyik városállam kérésére bemocskoltam az egyik népet. Igazi lavina lett a vége ennek az egyetlen eseménynek. Igen hamar megromlott a viszony és ketten betámadtak. Az MI igen durván használta a flottát és jól kezelte a partaszállást is.
  • Atesz91
    Hali, van egy gondom barátomtól elkértem a tört verziót hogy kipróbálhassam működik e egyáltalán a gépen, eléggé a minimum követelmény körüli a teljesítménye gépemnek, feltelepítettem, menüben járkálok egész jó betöltési idő is van, viszont nem tudok egységet kiválasztani, barátomnál működik kicsivel jobb gépen, mitől lehet az, hogy nem tudok egységre kattintani?
  • Carmang
    Azért mielőtt megvennéd kérdezz rá, hogy beregelte-e a játékot Steam-en az eladó. Mert ha igen, onnantól kezdve az a példány (termékkulcs) az övé. Ennyi.
    Ha nem regelte be, csak simán felbontotta a dobozt, akkor viszont még használható.
  • Botond #2389
    A dobozosból a CD kulcs a lényeg, amit egyszer lehet aktiválni steamen, utána mehet a kukába az egész, onnan a steam login és password a játék, anélkül fel sem tudod installálni a dvd-ről se, hiába van nálad. Szóval steam accountot tudnál max venni, de az hülyeség. Ha dobozos kell vedd meg boltban, a használt annyit ér, mint egy MMO doboza, amiből aktiválták a kulcsot, pont semmit.
  • biz11
    igen, kb 3ezerért meglenne az alap. viszont most egy kicsit elbizonytalanodtam mert tényleg nem akarom kidobni az ablakon a pénzt,hogy ha nem is működne utána. utánajárok a dolgoknak,de aztán lehet,hogy mégis csak steames vásárlás lesz. a dobozos verzió meg úgyis a régi játékoknál dobogtatja meg a szívem :D
  • Pluskast
    Sőt, itt az alap illetve a kieg össz-vissz nem éri el a 10k-t.
  • Molnibalage
    Nem értem, hogy mit rugózól ezen. Ennyivel olcsóbban kapnád? Steamen 30 euró. Ez 8500 Ft...

Én nem kockáztatnám, hogy veszek használhatatlant.
  • Pluskast
    Nem az a baj, hogy nem tudsz játszani, hanem, hogy mi a garancia arra, hogy megveszed valakitől és ő leszedi a steam-ről és többet nem rakja vissza? Bár lehet van itt valaki aki ebben meg tud engem cáfolni. Amúgy meg ha jól emlékszem az alap játékkal is tudsz játszani, csak az advenced setup-nál mikor beállítod, hogy milyen opciókat akarsz berakni, akkor ki tudod szedni a pipát, hogy a gods and kings dlc-t nem akarod játszani. Multiban biztosan emlékszem, hogy ez az opció benne van.
  • Molnibalage
    Én is azt hittem. Vártam a kieget mint állat - bár nem tudom miért - oszt pénteken közölték, hogy nem jött meg. Az árra kíváncsi lennék - ma sincs fent - de a szar valutaárfolyam mellett sem volt 9 ropi. Itthon az új játékok jellemzően 10-12k-ról indulnak. Nem elég, hogy el kell menni érte, de még drágább is. Nem mintha nem telne rá, de itt az elvekről van szó...
  • biz11
    nekem pont fordítva van, mert gyerekkoromban szinte egy játékom se volt dobozosan, nagyrész mind warez volt de mindig is áhitattal néztem azokat a kincset érő dobozokat, így most már felnőtt fejjel igyekszem ezt a vágyat kielégíteni azzal,hogy a régi nagy játékaimat mind ilyen formán szerzem be főleg ebayről, aztán gondoltam a CIV 5nél is ezt kéne tennem :)
    van itt valaki aki meg tudja erősíteni / cáfolni,hogy használtan nem menne fel a gépemre?
  • Pluskast
    Nem az install során van egy kód amit be kell írnod, de az egyenlő azzal mintha a steam-be írnád be, mivel csak steam-en keresztül futhat a játék.
  • biz11
    tehát ha megveszem mondjuk a boltban a dobozos verziót, akkor mielőtt felinstallálom, a steamen aktiválnom kell, mielőtt elindítja az installt?
  • Pluskast
    Gyerekkoromban nekem egy rakás 3 centi vastag dobozos játékom volt. Elfoglalt egy egész polcrendszert:) Aztán pár év után rájöttem, hogy teljesen értelmetlenül foglalják a helyet. Persze lehet, hogy úgy 20 vagy még több év múlva sokat fog érni teszem azt egy ilyesféle dobozos game (ez egy nagy kedvencem volt :) )
  • biz11
    hát valszeg régimódi vagyok de nekem jó érzés a polcon tudni a játékot, igaz,hogy manapság ezek a dvd tokos szarságok közel se olyan tartalmasak mint anno a 3 centi vastag papírdobozos kiadások :(
  • Pluskast
    Teljesen egyetértek. Semmi értelme a dobozosnak. Csak a port fogja meg a helyet.
  • Pluskast
    Hááát én nem tudom, hogy használtan egyáltalában érdemes é. Csak mert a kód a lényeg amit beütsz a steam-be. Nem tudom, hogy egy kód két gépen, hogy szuperál. Szerintem sehogy.
  • Molnibalage
    De, ennek működnie kell.
  • Molnibalage
    Szerintem a dobozos vásárlások ideje lassan lejárt. Normális kézikönyvet úgy sem adnak. Ha nem gyűjtőit veszed, akkor csak macera. Vagy a postaköltséget kell fizetni, vagy el kell menni a cuccért. A doboz csak a helyet foglalja, stb.

Múlt héten meg sem jött. Inkább lemondtam, leszedtem Steam-en. (Annak ellenére, hogy a felülete hányinger meg béna a szoftver maga az alapelv jó.)