Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ollie
Azért idiótának nem kéne lenned.

Molnibalage
Te magad mondtad, hogy multizni kell. Multiban képtelenség annyi egységet gyártani és fenntartani, hogy ez probléma legyen.

A kampány azt sem tudom mi, én csak normál játékot toltam és két multis próbálkozást, ami mindkétszer meghalt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Aha szerinted az szubjektív, hogy egy egység/hex-en nem fér el az AI serege????
Azért hülye, nem tud mit kezdeni a hellyel, és nem tudja kihasználni az erõfölényét, csak ezért könnyû leverni. Elég egyesével leszedegetni õket.
Mellesleg ez az egész abból indult ki, hogy az új kampány el van kúrva. 8-as nehézségen 7 ellenséget kell kiírtani ami matematikailag is lehetetlen. Nem gondolták át eléggé.
Az hogy emeleltt fél óra alatt összedobható map editorral, az is tény. Bár ettõl nem feltétlenül kéne enyhén szólva gyengécskének lennie, ami már az én szubjektív véleményem.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Molnibalage
Nem értelek, mostanában szinte folyamatosan "üvöltve" nyilvánítasz véleményt. Miért?

Mellesleg, de igen sok szbujektivitást tartalmazott felsorolásod. A kiherélése elõtt én inkább játszottam V-tel, mint hogy a IV-hez bármilyenmód nyúljak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

AZ ANYÁD PICSÁJÁT.

Na ez a trollkodás.
Nem soroltam fel egyetlen szubjektív véleményt sem. Van pár dolog ami nagyon el lett rontva ebben a részben, ennyi, ezt írtam le.
Maga a civ viszont van annyira jó, hogy szándékos pusztítással is a legjobb játékok közt maradjon.
Képzeld játszok vele ,azért van véleményem róla. Szeretem is a játékot, csak az elõdökhöz képest gyengécske, eddig minden réssze jobb lett, kivéve ezt.
Az olyan hibák amik a játszhatóságot érintik nem szubjektív dolgok, hiába tetszik neked is, ezek mellett nem jehet elmenni.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Molnibalage
A mindenhova nem túl elõnyös. Úgy nem lesz science. Nálam az vált be, hogy 1-2 ipari város volt, az többi meg vegyesen farm és zsé termelés. Farm kell, mert ha 4 kaját ad egy mezõ, az lehetõvé teszi, hogy még két pénzes tile legyen. Ha mindenhova pénzest teszel, akkor nuku méret. Kevesebb pénz is, mert a trad route váromérettõl függ...

2 hex távolságra +20% harci bónuszt ad az egységeidnek. Eszedbe se jusson erõdöt csinálni belõle.

AI csalásról: prince fokozaton csak nagyon minimálisat csal, ha sokkal erõsebb akkor érdemes átgondolni az eddigi stratégiát.

Alap stratégiának javaslom a kezdõbbeknek, hogy trade postokat építsen mindenhova (hegyre természetesen mehet a bánya), sokkal jobban megéri mint a farm. Ha farmot építesz túl gyorsan szaporodik a város, ami nagy unhapinesst eredményez, pénzed viszont nem lesz fenntartani a hapiness-t adó épületeket.
Nekem a Great General-al kapcsolatban lenne kérdésem:
- Érdemes azonnal erõddé "alakítani", vagy csak ácsorgjon valahol?

Az ácsorgás elõnyét sehol sem találom, de néhány képen/videón azt látom, hogy a város mellett ott szobrozik a General. Miért?

Illetve mitõl függ az, hogy háborút indít ellenem valaki? Néha kifejezetten kedves vagyok, minden igényt kielégítek, mégis hirtelen az összes ellen megtámad...egy körön belül! Miért?
..persze sosem tudnak bevenni egyetlen várost sem, de akkor is frusztráló!
😄 Köszönöm a választ. A másik meg az h az összes civbe csal a gép, és nagy rohadék. Ha 8-an vagytok, könnyûn nevetségesen beaprítok mindenkit, ha meg emelem egyel a nehézséget, idõszámításunk elõtt lerohan az összes 😄
Molnibalage
Legyél maritme város haverja / szövetségese.

A gép meg csal.

Nekem az lenne a problémám, h a gép városai sokkal gyorsabban nõnek mint az enyémek. Gondolom a kajától függ, de micsináljak, ha a környékemen csak bánya van, nem lehet szállítani másik városból v vmi?
Én eddig 86 órát játszottam a játékka, és úgy 70 achievmentet unlockoltam. Nem vagyok - sosem voltam - egy vérbeli Civ fan, de néhány órácskát mindegyikre rászántam.
- uwu szerintem egy pöttyet komolyabban veszi a dolgokat, mint kéne. Már néhány topikban elmondtam, ahol elõkerültek a fikázók, hogy ez(ek) csupán játék(ok)! Az ember addig játszik velük, amig élvezi. Ha már nem élvezi, akkor keresni kell egy másikat, ami leköt.

Amint elkezdem megunni ezt a Civ-et, uninstall, és keresek másik játékot. A ráköltött 11e forintot már bõven 'lejátszottam', tehát nem fogok sírni, és a készítõket anyázni...vagy a játékot.

no offense
Amiga
uwu, nem értem, mit kell ennyit trollkodni. Tudjuk, hogy csalódott vagy, de a játék folyamatos fikázása azért egy kicsit túlzás. Ha ennyire nem tetszik, játssz a 4. résszel, senki nem kényszerít rá, hogy ezzel próbálkozz.

A pisztácia elfogyott, csokoládé nem is volt.

Jó persze, nem lehet megoldani bármit, annyira azért nem gáz.
Egyébként eredetileg a dzsingiszkános scenarion akadtam ki.
Ha már kiadtak egy ilyet, igazán fektethettek volna bele fél óránál több melót is. Ez gyakorlatilag egy mapeditoros start, egyetlen eventtel.
Ez annyira szar, és rangon aluli lett, hogy a játék meglévõ hibái és tökéletlenségei mellett csak olaj volt a tûzre. Úgy hazavágta a játékmorálom, hogy nem találok rá szavakat.

Molnibalage
Nem haxára értettem. 3 fõ irányból jött összesen kilenc egység. Összevissza 3 riflemant és a városok minimális tûzereje állt rendelkezésre.

Molnibalage
Az még nem állt rendelkezésre, mert nem gyárottam le még egyet sem.

Egyébként ilyen nem lehet, mert nem férnek el....

Lehet hogy egy 10 évesnek eszébejutna ágyút használni<#hehe>

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Ha nem tetszik a városllam ki lehet kapcsolni.
A könyvtár kiherélése viszont még primitívebbé tette a játékot. Pedig azt hittem ennél már nincs lejjebb.

Az egészet azért csinálják hogy a 10 évesek is el tudjanak vele pötyörészni. Mert összedõlne a világ, ha manapság egy 14 éves gyerek átlagos IQ-ja szükséges lenne egy játékhoz.

Végül is el lehet rajta pötyörészni, csinálni vég nélül ugyan azt , gondolkozás nélkül. Van akinek ez tetszik, sõt õk vannak többen.
Az elõzõ részben rengeteg stílusba lehetett nyomni, itt nem nagyon van választásod.

Régen a civ sorozat magasan a többi játék fölött járt összetettségben. Évekig lekötötte az embert. 3-4 év után is volt újdonság, új taktika. Több ezer meccs után is érdekes volt, és folyamatosan tanulta az ember a játékot. A civ arról volt híres, hogy azt nem lehet megtanulni, mert mire végére érne az ember kijön a következõ rész. Tényleg egyedülálló volt. Mostanáig.

Most aztán kijött ez a fos a 10 évesek nagy örömére.
Tudom hogy a profit mozgat mindent beleértve a játékpiacot is, de ez az elkurvulás igen érzékenyen érintette a lelki világomat<#rinya>

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Molnibalage
Mikor 3 irányból jött 9 rifleman a 3 infantrym ellen?

Egyesével. Ebbe a részbe nem kihívás harcolni AI ellen.

Molnibalage
A városállamokkal az a baj, hogy a játék közepe / vége után semmire sem jó, kivéve a martime, de azt meg butították. Sõt, a játék elején is lényegében az a legtápabb, a culture addig jó, amíg nem tudsz azt termelõ épületeket felhúzni.

Azt viszont állatság, hogy városszámmal nõ a golden age happy face igénye. A könytvár kiherélésén szó szerint üvöltenék.

Ezek szerint a bátyám egy játszhatatlan játékot tolna orrvérzésig? Érdkes. Eszében nem jutna Civ IV-hez nyúlni.

Molnibalage
Azért megnézem, hogy 3-szoros számszerû túlerõt hogyan szed le bármelyik noob.

A diplomácia tényleg jobb lett.
A városállamok is jó újítás és az új civic-eket is jó ötletnek tartom.
Ennyit azért csak hozott ez a rész, de sajnos alapjaiban van elrontva ezzel az új harcrendszerre a már leírtak miatt, és ez hazavágja az egész játékot.

Egyébként ha nem lenne lagg meg az AI képes lenne úgy játszani mint egy ember, semmi baj nem lenne ezzel, tényleg taktikus is lehetne ez az új rendszer, de sajnos nem lehet eltekinteni ettõl a körülménytõl. Lagg mindig van, az AI meg sose lesz ember. Úgyhogy lõttek ennek a rendszernek egyenlõre. Legalább is visszalépés az elõzõekhez képest játszhatóság szempontjából. És lehet egy játék bármilyen jó és ötletes, ha JÁTSZHATATLAN.

Érdekes, hogy nekem nem okozott gondot ha sokan volt az ellenség, csak neked<#nevetes1>
Az ellenség azért van hogy sokan legyen, fõleg ha nehézre állítod.
Ez arányaiba most se változottt, most is õk vannak többen, csak nem férnek el, és bármelyik n00b leszedegeti õket egyesével veszteség nélkül. Ha ezért tetszik hát akkor inkább ne is beszéljünk róla többet, mert felesleges.

Most is irreálisan sok egységet fos ki magából, ez nem változott, csak épp nem fér el a területén, és nagyon nehézkesen lépked emiatt, ezért olyan ügyetlen ,és ezért olyan szar az AI.

Lagg az minden játékban van, csak nem mindenhol ilyen drasztikus a következménye. Ha töb egység is állhatna egy mezõn nem lenne ekkora gond.

Molnibalage
Az, hogy a multikód szar, nem jelenti azt, hogy harcrendszer szar. Ha defektes a kocsid kereke nem jelenti azt, hogy gumi helyek fakerék kell. Meg kell javítani vagy le kell cserélni. Mármint a kereket és nem az egész kocsit...

Az MI 5-6 szinten meglepõen értelmesen lépegetett a pacth után. Addig volt gáz, amig az adjecnt és flanking bonust tüzérségi egységekkel próbálta összehozni. Errõl amennyire láttam, leszokott.

A te stílusoddal élve, lehet magyarázni mindenfélét, de a CiV IV stack redszere egy fos. Az nem érv, hogy azért fos, mert a csaló MI telefossa egységekkel a térképet amit a valóságban nemhogy legyártani, de eltartani sem tud.

Konkrétan ez volt az egyik fõ ok, amiért azt mondtam, hogy szivasson mást a Civ IV. Ha eggyel több egysége volt az ellennek benne és minden ellen volt egy hatásos, akkor legyakhatatlan volt. Mivel a diplomácia csak dísz volt a játékban harctéren esélyed sem volt. A csaló MI legyalult. A Civ sorozat nálam megfakult a III és kicsit a IV résszel is, az V hozta vissza azt a reményt, hogy talán lesz belõle valami. Talán. A IV-bõlt két kieg és tonnányi MOD sem csinált élvezhetõ játékot.

Megjegyezem, hogy eddig összes 1,5 játékkal találkoztam, ahol tényleg jó is a diplomácia valamire. A 0.5 az a Civ V, az egész meg a Galactic Civ 2. Viszont egyikben sincs tisztességes vagy semmilyen kémkedés. Paff...

Nekem meg az nem érv, hogy neked jobban tetszik a IV. Pont annyira erõs, minthogy nekem meg az V jön be.

Pedig már bebizonyosodott, hogy a CivIV stack rendszere sokkal használhatóbb, játszahatóbb játékot eredményezett, csak te nem multizol, és nem tudhatod.

A lagg az meg lagg. Nem tudsz lépni, és csak pisloghatsz mikor leírtják a sereged, vagy épp te nem tudod lecsapni az ellenséget mert laggod van mikor ütni kéne.
Ilyen jellegû kis véletlenek amik eldönthetnek egy játékot nem voltak az elõzõ részben. Nem elég hogy ennyire lutri, még ráadásul sokkal többet is jelent 1-1 egység. Ha laggolsz, bármilyen béna az ellenfél, biztos hogy õ gyõz. Lagg az régen is volt, csak nem volt ilyen drasztikus következménye. Single player az más tészta, ott azért szar, mer az AI nem tud mit kezdeni magával az 1 egység / 1 hex rendszerben.
Lehet itt magyarázni, meg mellébeszélni, de gyakorlatilag sajnos ez a rendszer egyszerûen szar. Megjelenéskor egyébként nem gondoltam volna, de a tapasztalat sajnos bebizonyította, hogy ez mekkora hiba volt.
Az meg hogy neked ez jobban tzetszik, az nem érv.

Molnibalage
Mit értesz lagg alatt? Miért múlik a véletlenen? Én pl. mindig úgy törtem elõre, hogy az elsõ és hátsó sor helyet cserélhessen. A CiV stack rendszere egy olyan modellezés, amit 15 éve is sírva röhögtem volna a Panzer General elsõ része után.

Persze minden játékról mindenkinek szubjektív véleménye van.
De azért akadnak olyan pontok ahol egymás mellé állíthatóak.
Tény hogy ez a patcs az ajándék scenarioval gyorsan kijött, de annak idején pl. a warlorddal azért kaptunk pár scenariot, és mindegyik jól ki volt dolgozva. Volt balance, egyedi egységekkel és egyedi tech tree-vel. És még csak véletlenül se került bele olyan, hogy matematikailag is képtelenség nehézre állítva megnyerni.
Mondjuk a beyon the sword-el jöttek olyan megcsinálhatatlan scenariok mint a középamerikás, de az legalább megmagyarázható azzal, hogy az aztékok ki lettek írtva a valóságban. A civ IV-es dzsingiszkány scenario sokkal jobb volt mint ez, bár istenigazából az se tetszett.

Maga az alapjáték meg már ki lett tárgyalva. Nagyon gagyi az elõdökhöz képest. Igazából az 1 egység / 1 hex megoldás nagyon lerontotta az AI hatékonyságát, és a kevés egységszám miatt multiban is nagyon sok múlik a véletlenen, de leginkánb a laggon.
Multiba az a gáz, hogy 1 egység ugye sokkal jelentõsebb mint régen, és nem lehet megvédeni, csak ha menekülsz. Mivel nem állhatsz rá sermmivel megvédeni, aki gyorsabb, és nem épp a lagg miatt szopja a faszt el tudja tüntetni a másik seregét egyesével akár sokkal kevesebb egységgel is. Szóval multiba az gyõz akinek a lagg istenek kedveznek. Az AI meg iszonyú béna így, hogy nem fér el a serege a területén, és csak özönlik az értelmetlen halálba. Szóval úgy el van kúrva ez az egész ahogy van.
Most várhatunk 5 évet mire megint lehet civezni TALÁN, mert az is lehet hogy azt még jobban el fogják kúrni. Pedig a világ legjobb sorozata volt.

Molnibalage
Azért a kifogástalan szó elég erõs. Legalábbis nekem. A CiV még kiegekkel és MOD-dal sem tudott lekötni. A Civ V-höz egyszer talán még visszatérek. A IV-hez soha.

Részemrõl skip ez a kampány.
Majd egyszer talán megcsinálom princ-en ha nagyon unatkozok.

Nem ez az elsõ hibája a játéknak.
Az a helyzet, hogy kiszúrták a szemünket egy átgondolatlan összecsapott kampánnyal. Azért lássuk be ezt a kampányt ebben a formában 20 perc alatt össze lehet hozni map editorral. Ez is olyan lett mint maga a civ5. Kurvanagy égés az elsõ 4 kifogástalan rész után egy ilyennel elõállni.

Botond
Próbáltam, nem mûködik, kiírtás kell. Amúgy ha már ilyen scenarió van, akkor lehetne a techben is korlátozás, hogy mondjuk a fejlettebb lándzsások után future tech egybõl vagy vmi, hogy ne legyen muskétás, rifleman meg ilyenek.
Lehet ám hogy csak a fõvárosokat kell bevenni, és rávenni õket a kapitulációra. Ezt még nem próbáltam, csak most jutott eszembe.
Mostanában nem is fogok vele játszani. Ha valaki kipróbálja, írja már le ide, hogy mûködik-e; majd késõbb meglesem én is.

A kínaiak nagyon fejlettek, ki is néztem belõlük, ezét kell velük gyorsan végezni.
Egyébként fura módon mikor elkezdtem emperoron lassabban ment a kódítás az elején. Ott talán 20 kört toltam le, azóta nem játszottam vele. Ott 6 népet kéne kiírtani, de az is soknak tûnik.

Botond
Nekem kingen 40. körben megjelentek az elsõ kínai riflemanek...
A Dzingiszkános hadjáratot csinálta már valaki?
Elsõre megpróbáltam deity-n, de van az a szívatás hogy a nehézséget növelve egyre több népet kell kiírtani.
A két kínai lement, és a perzsáknak estem neki mikor észrevettem az 50. körben.
Alapból 4-et kell, az megvan 100 kör alatt, de 7-et ne mtudom hogy gondolták.

12 ló van a térképen ami megszerezhetõ, bár az oroszoknál meg a magyaroknál még van, de az azért elég messze van. Tehát 12 csapat lóval kell számolnunk.
Ekkora sereggel egyszerre csak 1 irányba lehet terjeszkedni, nem beszélve arról hogy az elsõ 20 körben nagyon pici a sereg. Így aztán tök mindegy milyen szintre van álítva, de 7 népet semmiképp nem lehet 100kör alatt kiírtani szerintem, ráadásul deity-n az 50. körben már muskétásokat kell írtani, gondolom a legvégén meg rifleman-t.

"Civilization V lead designer Jon Shafer" http://globalgame.hu/news/12490/Firaxis_Jon_Shafer_kilepett

Amúgy most érek lassan a végére az új patch óta indított maratoni játszmámnak, és azt kell hogy mondjam fejlõdött a játék, igaz még mindíg nem tökéletes, de az AI-ra rá se lehet ismerni, már tud használni repülõket is, és nem fél annyira a víztõl 😊)

Molnibalage
A városba be kell menni és ott lehet venni tilet.

A városos pédád meg tiszta. Tundra és egyéb helyzet nem termel elég kaját. Ahhoz, hogy tisztességes iparú város legyen 2-3 hegy kell, de legalább ugyanennyi tile, ami folyó mellett van és ad 4 kaját. Anélkül nem megy.

na a tile vásárlást sose tudtam hogy kell. még trade routét se tudtam soha létrehozni vagy kereskedelmi megállapodást.

ami engem érdekelne az, hogy ha egy ipari várost akarok létrehozni, és pont úgy vannak az értékes tile setek, hogy egy város nagyon rossz élelmezési körülmények között jönne ki jól a területkihazsnálás szempontjából, de mivel nincs élelmiszertermelõ terület nem tud fejlõdni lakosságilag, mi a módja vagy lehet-e mégis fejlõdésre bírni vhogy ? pl: mostani játékomba Xtrém helyzet, hogy lenne neki 2 ezüst, egy hód meg mégvalami ipari hegyes, dombos, tundrás és havas területettek a termelési rádiuszban. 3nál tovább nem tudom felvinni

Molnibalage
Ez nekem nem mond semmit.

NEXUS6
És az volt már, hogy John Shafer kilépett a Firaxistól?

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Molnibalage
Igen.

Aha. És vásárolni területet csak 3 hex távolságban lehet?
Molnibalage
A város csak 3 mezõig termelhet. A cultural border ettõl még mehet távolabb.

Na, most nem tudom, hogy "bug or feature", de sok AI-nak 5 hex távolságra van a határvonala a városaitól. Felvilágosítana valaki, hogyan lehetséges ez?
Vannak UI-t modok, nézzetek szét, hátha lesz egy olyan ami ezt orvosolja.
Molnibalage
A financial részben le van írva, de hogy egy egység fenntartása mennyi azt még soha nem tudtam elõre jelezni. Az egység fejlettsége, birodalmad mérete is megahatározó lehet. Igazából kurva mérges vagyok, hogy egyes dolgokat a kézikönyv sem ír le.Pl. ezt. A modern korban jellemzõen 5-8 arany egy katonai egység fenntartása.