91
  • janitor
    #91
    nálam mindössze annyit produkált a windows 7 mióta fent van, hogy negyed óránként frissít és indul újra... ezen kívül az érdekes "fícsörén" kívül más "hasznát" még nem láttam

    de még azért nem írtam le teljesen
  • rubidin
    #90
    Nekem az volt a Windows 7-tel a tapasztalatom, hogy miután feltettem, és kínkeservesen beállítgattam, feltelepítgettem a progikat amiket használok stb... használtam is egy kb. bő két hétig a kipróbálási időn belül, miután elkezdett újraindulgatni, és nem indult, végül beadta ezt a képet:



    Hangsúlyozom, hogy jól emlékszem, hogy készítettem rendszervisszaállítási pontot ! Itt ez a képernyő felkínálta hogy visszaállítja a rendszert....
    Hát vissza is állította, de egy teljesen új telepítésnek megfelelően:

    tehát az összes azóta feltelepített programom elszállt róla, az összes beállításommal együtt, még jó hogy az adataim megmaradtak a másik winyón.



    Szóval én imádom ezt a Windows 7-et és ajánlom bárkinek !

  • SityiSXT
    #89
  • gvrv
    #87
    Már megint a szokásos vita... a lényeg, hogy a winfos kinyalja a felhasználó seggét, ezért tetszik azoknak, akiket nem érdekel, hogy működik az a szar számítógép. Csak ezt kell tudomásul venni. A Linux meg azoknak való, akik még nem láttak másféle oprendszert, akik azon kénytelenek dolgozni, mer ingyen van és persze azoknak, akiket érdekel, hogyan működik a gépe lelki világa... :D
  • hiftu
    #85
    "felhasználók 31 százalékának akadt valamilyen gondja a Windows 7-tel."
    Ez a felhasználók azon csoportja, akiknek a korábbi felmérésekben gondja
    volt a gépből gombnyomással előhúzható pohártartóval...
  • lpollo
    #84
    #krajcsovszkig
    "a játékprogramokat, amelyek közül egyre több és egyre nívósabb van meg Linux alatt is (ha máshol nem, akkor wine emuláció alatt)"

    Ez szép, de amíg nem lesz mind linuxon, amivel én windowson játszom, addig nem boldogít. Az emuláció meg nem az igazi.

    >>> Én így voltam a Civilization-nel, de mára teljesen megszoktam a FreeCiv-et. Ha van egy kis időm játszani, még érdekesebb is, mert több játék paramétert tudok állítani. Nem olyan szép a grafikája, de ugyanolyan élvezet és ugyanolyan nehéz a gép ellen nyerni, mint a fizetős Civilization programokban.

    "feltöltöttem a gépére a GIMP-et és azonnal rádöbbent, hogy ez olyan bonyolult[...]"

    Ez most lehet, hogy a szavaid kiforgatása, de mindegy.
    Szóval pont ez az, a GIMP bonyolult, bonyolultabb, mint a PSP, a Photoshop és főleg, mint maces szerkesztők, ez is itt a probléma. A tex, sőt, még az open office is sokkal bonyolultabb az MS Office 2007-nél, és az ilyen, egyszerű progik ritkák linuxra valamiért.

    >>> Valóban kiforgatod a szavaimat, mert a PhotoShop többet tud, mint a GIMP, és ezért bizony bonyolultabb. A kezelhetősége kb. azonos a két programnak (évekkel korábban PS-sel dolgoztam, de már vagy 5 éve csak GIMP-et használok), s aki nem tanul meg egy csomó fogalmat (pl. rétegek), annak reménytelen bármelyik program használata.

    Abban viszont egyetértek, hogy aki megteheti, annak elég a linux is és abban is lehet igazság, hogy ez a kör a legszélesebb.

    >>>Örülök, hogy ebben egyetértünk, mert ez volt a mondandóm lényege: az átlagembernek elég a Linux/OpenOffice/Opera-Mozilla/Thunderbird-Evolution/Aknakereső-Tetris-Mahjongg-Pasziánsz/CD_DVD lejátszó programcsomag. S ez jelenleg ingyen is van, ezért nem kell fizetni.

    Viszont én az ubit még mindig billegősebbnek érzem a windowsnál, és ha nincs is igazam, ez akkor is zavar.

    >>>Nekem nem billeg az Ubuntu. Nincs időm sokat vacakolni vele, minden nap 6-10 órát dolgozom rajta. Simán ki tudnám fizetni a M$ megoldást, s gondolkodás nélkül megtenném, ha hátráltatna a munkámban, hogy Linux-ot használok. Eddig mindössze két programot telepítettem parancssorból, de elindítás után rájöttem, hogy egyikre sincs szükségem és töröltem is azokat. A grafikus telepítés kényelmes, gyors. A napi frissítés nem túl fárasztó, 1-2 perc alatt lefut, egy gombnyomás meg a root jelszó megadás. A letelepíthető programok száma rengeteg, eddig mindenre találtam megoldást, az exotikus bétatesztes változatokra úgy tűnik nincs szükségem. Az Ubuntu Szoftverközpont (ez a grafikus telepítő) még az én átlagost néha meghaladó igényeimre eddig mindig hozott megoldást.
  • krajcsovszkig
    #83
    "LOL alig?"

    De ezeket mégsem lehet annyira észrevenni... Vagy eleve rajta van a gépen, vagy szó nélkül települ magától... Ritkábban látni windowson, hogy ezt-meg ezt még töltsd le, hogy menjen, olyat meg még kevesebbszer, hogy a függőségnek is van függősége.

    "Ez nem meglepő :D ők nem a szakma csúcsai szoktak lenni"

    Itt most az informatikai kabinet rendszergazdáiról van szó, ezek azért jobbak az átlagnál, meg felelősségrevonás is lenne, ha mégsem.
  • Sanyix
    #82
    "És a külső programok elég komoly számban most is parancssorral telepíthetők csak."

    Igen? A repositorykba is külső programok vannak... mindenféle feladatra vagy 3 féle. A népszerűbb programoknak saját repojuk van, aminek a linkjét csak hozzá kell adni a hivatalosok mellé. A maradék programnak meg van nyers deb csomagja amire a letöltés után duplaklikk és telepítés és megy. Átlagfelhasználónak soha nincs szüksége ennél többre, sőt haladóknak sem. Csak profiknak akik sourceból fordítják a legújabb bétaverziókat... Telepítőkhöz van gui évek óta.
    Én jópár éve ati drivert telepítettem, cedegát, wines játékokat futattam, nemnagyon volt szükség paranccsorra, persze azért használtam, mert gyorsabb, és egyszerűbb.

    "Valószínűleg azért nem kezel, mivel windowson alig vannak függőségek, ezzel egyáltalán nem is kell foglalkozni a legtöbb program esetében."

    LOL alig? directx, visual c runtimeok(ezekből is van annyi verzió mint a szemét, és persze nem kompatibilisek ám), .net csomagok, live szarok, stb. Ezektől a programok nagy része függ, és még mennyi van ezeken kívül...
    Ezért is figyel be vista óta az assembly akármi mappákban a dll-ek különböző verzióinak eltárolása, mert még 1 library sem kompatiblis különböző verzióknál.

    "Eddig a legkomolyabb hiba, amit WHQL driver csinált az volt, hogy a túltuningolt vidkari miatt feljött egy kis buborék, hogy "az atimdiag.dll leállt és újraindult" és emiatt kikapcsolt a dreamscene."

    Én mondok egy olyat, hogy vistán egy régebbi whql-es ati driver extended desktopra való videolejátszásnál néha néha eljásztotta az, hogy megáll a kép. villanás, kiírja buborékban hogy a driver leállt, de újraindította, majd ezt pár másodpercen belül még 5x-ször, és az ötödiknél kékhalál, rendszerhiba az atiakármi.dll miatt. Ha még az 5. előtt sikerült kilőnöm a video lejátszást, megmenekülhettem a kékhaláltól. És ez egy derék m$-es tesztelők által tesztelt driver volt. Szerencsére 2 kiadással később ezt javították, asszem a changelogban is megvan. Úgyhogy ennyit a tesztelt wines programokról.

    "Én meg elég jó gépeken láttam esni-kelni. De a frissen felrakott, tökéletesen betweakelt (hozzáértő őslinuxos csinálta, nem én) ubuntun a firefox, vagy a ~ mappa megnyitására illetve a frissítéskezelő tevékenységére bekövetkező keményre fagyás biztosan user error volt akkor."

    biztos. Furcsamód én akármilyen gépre rakom nincs ilyen. Pedig én még nem mondhatom magam profi linux usernek...

    "Ha lefagy, feladatkezelő, hülyéskedő program kiválaszt, feladat befejezése, igen; és kész. Esetleg kézzel újra kell indítani a leállított progit (pl explorer.exe), ha kell a gépnek."

    Vagy nem :D pl akkor amikor le se szarja hogy a folyamat leállítására klikkeltem, mert nem zárja be(ezt sokan ismerik). Vagy nem sikerül elindítani semmit, mert az egérkurzor se látszik.

    "ubuntut az egyetemi rendszergazdák se szokták tudni."

    Ez nem meglepő :D ők nem a szakma csúcsai szoktak lenni, mint általában az állami intézményekben dolgozók. Ott ugyanis nincs felelősségrevonás, se szigor.
  • Ronny
    #81
    nem akarok belefolyni a vitába, de vannak más vitális elméletek is, amik azért nem kerültek be a köztudatba, mert nincs meg mögöttük a politikai támogatás.
  • krajcsovszkig
    #80
    "Egyébiránt azok sírják vissza az xp-t akik nem képesek megszokni az új kinézetet és kezelést, pedig kb. 2 hét alatt át lehet állni és cserébe egy lényegesebben szebb jobb és biztonságosabb oprendszert kapunk mint az xp."

    Én is addig szidtam az új tálcát, amíg nem próbáltam :D

    A többi "kényszerű" újdonság pedig már a Vistában is benne volt, ott pedig már a megjelenése előtt is tetszett...
  • krajcsovszkig
    #79
    "Rákeresni valamire a neten, a sok spam és fizetős program közűl kibogarászni valami használhatót, letölteni majd telepíteni"

    Itt most nem a program beszerzéséről volt szó, hanem a telepítéséről. És a külső programok elég komoly számban most is parancssorral telepíthetők csak.

    "Míg esetleg winen meg utána kell vadászgatni a dll-ekre mert nem kezel semmilyen függőséget"

    Valószínűleg azért nem kezel, mivel windowson alig vannak függőségek, ezzel egyáltalán nem is kell foglalkozni a legtöbb program esetében.

    "Mindennaposabb esetekben mi az ami bonyulult egy ubin? Mindennapos annyi hogy klikk kiválasztom a zenét, videot, elindítom a böngészőt, vagy az ofiszt. Mi ebben bonyolult?"

    Különböző beállításokra gondoltam, de lehet, hogy csak azért, mert a windowst szoktam meg.

    "hát akkor tényleg nem használsz túl sok mindent, hiszen ilyen hibákkal már egy átlagfelhasználó is találkozhat vistán és 7-en is"

    Ezek szerint szerencsém volt akkor. Egyébként elég sok szart fel szoktam rakni a gépemre, főleg Vistán agyon-vissza fagynak is, de az oprendszert nem szokták lerohasztani.

    "De mondok jobbat! Instabil, bugzó WHQL driverek is léteznek, ami bizony tesztelve volt állítólag"

    Eddig a legkomolyabb hiba, amit WHQL driver csinált az volt, hogy a túltuningolt vidkari miatt feljött egy kis buborék, hogy "az atimdiag.dll leállt és újraindult" és emiatt kikapcsolt a dreamscene. Pedig minden hónapban frissítem minden driveremet.

    "Na látod. 2 egyszerű ms programmal nem tudhatod milyen több változatos alkalmazást használni, és mennyi kompatibilitási probléma van a w7-el."

    A Microsoftos dolgokat direkt nem raktam bele:
    http://sbc.atw.hu/img/progs.jpg
    http://sbc.atw.hu/img/progs2.jpg
    http://sbc.atw.hu/img/progs3.jpg
    http://sbc.atw.hu/img/progs4.jpg
    http://sbc.atw.hu/img/progs5.jpg
    ;-)
    (Egyébként használtam hiba nélkül olyan Nerot és Adobe Readert, aminek minden indításánál kiírta, hogy ismert kompatibilitási problémája van, illetve a drivereim és programjaim nagy része Vista-, sőt néha XP-verzió.)

    "hmm az érdekes lehalt grafikus felületen megoldod a grafikus felület problémáit"

    Fekete képernyőt még nem láttam, explorer.exe, dwm.exe hibáját megoldani kb 5 kattintás, rundll32.exe és svchost.exe meg úgy indul magától újra, hogy a programok se érzik meg. Nemtom mitől, de a linux csak keményre fagyni és iszonyatosan belassulni szokott nálam. (iszonyatos belassulás = egérmozdítás megjelenítése negyed órát késik, nem vicc)

    "Elég rozoga gépeken láttam ubit betonstabilan futni"

    Én meg elég jó gépeken láttam esni-kelni. De a frissen felrakott, tökéletesen betweakelt (hozzáértő őslinuxos csinálta, nem én) ubuntun a firefox, vagy a ~ mappa megnyitására illetve a frissítéskezelő tevékenységére bekövetkező keményre fagyás biztosan user error volt akkor. A Windowst felrakom és megy, nem kell vele csinálni semmi különöset. Ha lefagy, feladatkezelő, hülyéskedő program kiválaszt, feladat befejezése, igen; és kész. Esetleg kézzel újra kell indítani a leállított progit (pl explorer.exe), ha kell a gépnek.

    "Én a w7-et is egy olyan rozoga kis husángokon álló kunyhónak érzem a hegyi patak közepén, ahogy már a 3.1 óta így érzem "

    Én csak a 98-at éreztem, de azt se annyira, mint az ubuntut, ami néha ok nélkül meg-megáll és olyankor még az egeret se követi. És win98-nál a kékhalálok 70-80%-ából visszahoztam a gépet, ubuntut az egyetemi rendszergazdák se szokták tudni.


    De mint mondtam, nem az ubit fikázom, csak azt mondom, hogy mindennapos szempontokból nem jobb a windowsnál, aztán hogy kinek melyik tetszik jobban, az kizárólag ízlés és megszokás kérdése.
  • Partyface
    #78
    Flang3r kommentjeihez már nem is fűzök semmit, felesleges....
    Csakhogy tárgyilagosak legyünk minap telepítettem ismét egy win7-et, mivel 1GB RAM volt a gépben inkább a 32 bitest választotttam mivel az egy picit kevesebb memóriát használ futás közben. A proci egy 3200+ 64-es de még nem az X2 2Ghz órajellel a gép maga egy HP valami gyengébb integrált videokártyával 80-as sata disk. A telepítő már felismerte hogy nem egy izmos VGA-val van dolga így az aero-t nem is erőltette, ezt leszámítva hogy így picit csúnyább az összhatás az aero hiánya miatt abszolút használható a gép arra amire a gazdája fogja: netezni, zenét hallgatni és videót nézni. Ennél többre pedig az átlag felhasználók 60% nem is használja a gépét. Nem kellett bajlódni semilyen driverrel szépen leszedte magának a netről. Ezek után nem is értem egyesek miért bajlódnak az xp-vel mivel tudvalevő hogy a win7 rengeteg újdonságot hozott a biztonság terén is (aminek nagyrészét egyébként a sokat szidott Vistától örökölte). Egyébiránt azok sírják vissza az xp-t akik nem képesek megszokni az új kinézetet és kezelést, pedig kb. 2 hét alatt át lehet állni és cserébe egy lényegesebben szebb jobb és biztonságosabb oprendszert kapunk mint az xp.
  • Garrett27
    #77
    A legszomorúbb az egészen, hogy a fellépésével megpróbálja magát összemosni a nemzeti oldallal, és ezzel sikerül néhány tini szemében elvetni a nemzetellenesség magját. Ezt pedig csinálja egy számtech fórumon, a stílusról pedig hadd ne szóljak, mert tökéletesen követi a gyerekek vitáját a "nem meeeert ez az ééén jáátékooom"-szerű hsz-eivel.
  • krajcsovszkig
    #76
    2GHz-nél gyorsabb, ne adj isten többmagos proci és 2 gigánál több ram esetén lemossa még a Vista is az XP-t sebességben és a rendszer visszalassulása se olyan gyors és drasztikus. Tudod, OPTIMALIZÁCIÓ. Ez persze nem az XP hibája, az ő idejében 1 magos procik voltak meg 512 mega ram, de az az idő elmúlt, vele az XP használhatósága is.
    Például a Cryengine editorja csak 64 biten működik, amire az XP-nek csak egy annyira fos verziója van, ami kiérdemelte a "minden idők legrosszabb operációs rendszere" megtisztelő címet. Manapság már egyre kevesebb feladatra elég a 32-bit, 64-bitre pedig kevés az XP. Ennyi.
  • Gundark1234
    #75
    LOL. A norvég IP-s netcigány újra támad.
    Mivan Flanger, az elmebajosok otthonában mindenkit kitúrtál a linsuxos gép elől csak hogy a windowst fikázhasd minősíthetetlen stílusban. Te "aki 30 év számtek szopással vagy a hátad mögött"? Hát gratulálok. Valaki LŐJJE MÁR LE!!
  • Garrett27
    #74
    ne gójozz, mert mind egy embertől származunk, egy fura képű négertől, akinek anno több asszonya is volt, de mivel a többi ág kihalt, és az egész emberiség így terjedt el a Földön. A múlt héten mutatták a Discovery-n, ha nem hiszed, járj utána, bár téged inkább a windows 7 panasz érdekel, mintsem az eredet...
  • eto demerzel
    #73
    "4: kinek kell ma egyáltalán 4 giga RAM? nemhogy annál több..."
    peldaul nekem mikor kinyitom az indesign, illustratort es photoshop-ot es dolgozom, konyvet, plakatot, csinalok. igaz te ezekol meg hirbol sem halotal.

    hat en azt hittem eddig hogy hogy konyitasz valamit ahoz amit mondasz (tulzassal) de evvel a kijelentessel elastad magad. anyi kozod van neked a szamitas tehnikahoz mint nekem az autojavitashoz. te egy nagy HOAX vagy eshu dilletans. de meg az sem. az aki ert valami az informatikahoz tudja (erted TUDJA) hogy vannak olyan alkalmazasok amiknek DEFAULT-bol kell a RAM. ilyen a fent emlitet 3 program de van tobb is. 3D MAX, stb... oszt nehogy gyere mar nekem avval hogy 12 MB RAM eleg arra hogy rendereljel, meg miegymas mert korbe rohoglek. ha anyira nagyvagy ad meg a cimed (privatban, persze ha bevalalod, nm adom ki senkinek, bar szerintem nm lesz belole semmi, mert a nagyszadon kivul, bocs CAPSLOCK-on kivul minden csak ures fecseges nalad) viszek neked 1 gepet 512 ram van benne, 1.2 Ghz intel proci (bar szerinted ez mar tull nagy, de tekintsunk el tole) oszt ted fol ra az XP-t de en azon a gepen 3D grafikat akarok renderelni, real time-ban, es ugyan abban az idoben a fent emlitet alkalmazasokall A3 plakatot csinalni.
  • Sanyix
    #72
    "Egész egyszerűen úgy érzem, hogy egy kevésbé hozzáértőnek bizonyos dolgok nehezzebbek lehetnek ubin, mint macen vagy winen."

    Hát a tapasztalatok, nem ez mutatják... főleg az nem hogy a mac gyakorlatilag síkhülye biztosra készült.

    "Szerintem annál nem bonyolultabb egy wines telepítő, sőt. És az ennél egyszerűbb és mindennaposabb feladatok esetében is van már az ubin nagyobb bonyolultság."

    Nem? Rákeresni valamire a neten, a sok spam és fizetős program közűl kibogarászni valami használhatót, letölteni majd telepíteni nem bonyolultabb, mint egy csomagkezelőbe beírni mire való programot akarsz, ráklikkelni és megvárni míg letölti a csomagkezelő és a feltelepíti függőségestül? Míg esetleg winen meg utána kell vadászgatni a dll-ekre mert nem kezel semmilyen függőséget (ez főleg akkor fincsi mikor ki sem írja a hibaüzenetben a hiányzó dll-et, és dependency walkerrel kell kikeresni mit hiányol).

    Mindennaposabb esetekben mi az ami bonyulult egy ubin? Mindennapos annyi hogy klikk kiválasztom a zenét, videot, elindítom a böngészőt, vagy az ofiszt. Mi ebben bonyolult?

    "Maccel is jártam így, Vistával és 7-tel soha." hát akkor tényleg nem használsz túl sok mindent, hiszen ilyen hibákkal már egy átlagfelhasználó is találkozhat vistán és 7-en is. De mondok jobbat! Instabil, bugzó WHQL driverek is léteznek, ami bizony tesztelve volt állítólag :)

    "Nem jutottam még el a pasziánsz szintig, csak a registry kézzel szerkesztéséig és a más által készített szoftverek Visual Studioval történő kézi debuggolásáig."

    Na látod. 2 egyszerű ms programmal nem tudhatod milyen több változatos alkalmazást használni, és mennyi kompatibilitási probléma van a w7-el.

    "No, ilyet én windowsban grafikus felületen szoktam futás közben megoldani, ha néha-néha előfordul, és nem parancssorral."

    hmm az érdekes lehalt grafikus felületen megoldod a grafikus felület problémáit. Ennyire sokat kellett ezt csinálni, hogy már vakon megy(mert ugye lehalt grafikus felületnél nem sok infot látni a képernyőn :D)?

    "Ezt én is szó szerint ugyanígy elmondhatnám a magam nevében is, viszont ezek kevésbé idegesítőek nekem, mint mikor hard resetelni kell a gépet miatta, mert megáll, aztán meg újrakezdeni a munkát az elveszett adataimon. A winen xp óta ilyenem nem volt, az ubin sokszor."

    User error. Elég rozoga gépeken láttam ubit betonstabilan futni, és úgy is maradt amíg a gép meg nem halt, vagy a user valami egetrengető marhaságot csinált a root jelszó segítségével, viszont vistánál és w7-nél sem kell ilyesmit tenni hogy néha valami furcsaság történjen... bár az xp sokkal rosszabb volt, az az útóbbiakhoz képest elég gyakran okozott meglepetéseket.

    Én a w7-et is egy olyan rozoga kis husángokon álló kunyhónak érzem a hegyi patak közepén, ahogy már a 3.1 óta így érzem (úgy hogy akkor még azt sem tudtam hogy van olyan hogy linux, vagy a winen doson, és os/2-n kívül más os a világon), és bár fejlődik a win de még mindig széles mosollyal gyalulnám le a gépemről minden nyomát, ha a játékok használhatóak lennének máson, és ezzel nem vagyok egyedül, és ezért is létezik a directx ;)
  • SityiSXT
    #71
    1. Az 512 MB milyen matematikai művelettel lett 15x nagyobb, mint a 64? És csak úgy mellékesen: a Windows XP ugyanolyan lassú 64 MB-tal, mint a Win7 512 MB-tal...
    2. Nagyvonalúan fogadjuk el, hogy az 1 GHz kb. 5x-e a 233 MHz-nek, de itt is áll az, hogy minimálprocin az XP is csak szenved...
    3. A kedvedért megnéztem, hány service futhat az egyes Windowsokon. WinXP: 103 - Win7: 165, viszont ebben már benne vannak a Live által telepített szolgáltatások és az egyéb, telepíthető Windows kiegészítések. Nem mellesleg az általam linkelt oldalakon ott van, mit érdemes lekapcsolni és miért. Így gyors átfutás után nekem úgy tűnik, hogy XP alatt a srác többmindent tiltott le XP alatt, ami automatikusan elindul, mint Win7 alatt, ott ugyanis sok szolgáltatás eleve kézi indításra van konfigurálva. Ha DRM alatt az aktiválást érted, akkor ezt megint benézted, mert minden Win2000-nél újabb Windows-t aktiválni kell.
    4. Mondjuk aki játszani is akar. Egy 32 bites alkalmazásnak maximum 2 GB memóriát tud a Windows adni, és épp emiatt, hogy a háttérben futó egyebek (szolgáltatások, driverek, maga az OS) ne kerüljön swap területre, nagyon ajánlott a játékra szánt gépekbe a 4 GB memória - ennek egyenes hozadéka a 64 bites oprendszer használata.

    Továbbra is fenntartom, hogy gyáva vagy, mert csak elbújsz a WinXP-d mögé ahelyett, hogy harcolnál. Nem mellesleg amiket fentebb leírtam, kőkemény tények, és mint az közismert, tényekkel szemben nehéz vitatkozni...
  • Hunreal
    #69
    Flang3r nem véletlenül Molnár F. Árpád? :) Esetleg a tanítványa? Nagyon hasonlítanak...
  • krajcsovszkig
    #68
    Annyit még, hogy akkor a teljesen "átlag" felhasználóknak, akik csak neteznek, IM-eznek, nagyon alap szövegszerkesztenek és flash-játszanak a gépükön azoknak a Chrome-OS lesz a legjobb.
  • krajcsovszkig
    #67
    "a játékprogramokat, amelyek közül egyre több és egyre nívósabb van meg Linux alatt is (ha máshol nem, akkor wine emuláció alatt)"

    Ez szép, de amíg nem lesz mind linuxon, amivel én windowson játszom, addig nem boldogít. Az emuláció meg nem az igazi.

    "feltöltöttem a gépére a GIMP-et és azonnal rádöbbent, hogy ez olyan bonyolult[...]"

    Ez most lehet, hogy a szavaid kiforgatása, de mindegy.
    Szóval pont ez az, a GIMP bonyolult, bonyolultabb, mint a PSP, a Photoshop és főleg, mint maces szerkesztők, ez is itt a probléma. A tex, sőt, még az open office is sokkal bonyolultabb az MS Office 2007-nél, és az ilyen, egyszerű progik ritkák linuxra valamiért.

    Abban viszont egyetértek, hogy aki megteheti, annak elég a linux is és abban is lehet igazság, hogy ez a kör a legszélesebb.


    Viszont én az ubit még mindig billegősebbnek érzem a windowsnál, és ha nincs is igazam, ez akkor is zavar.
  • krajcsovszkig
    #66
    "Felhasználók nagy százaléka max passziánsz szintű játékokkal játszik, meg flashessel."

    Nem is cáfoltam ezt, csak azt állítottam, hogy az 5%-nál azért több az olyan, aki nem.

    "itt meg kell kérdeznem te neked valami gondod van a szöveg értelmezésével?"

    Kommentírás közben elfelejtettem, hogy átlagfelhasználókról van szó. Én kérek elnézést, az én kurvaanyámat, rögtön megyek is harakirit elkövetni...

    "Mellesleg ezeknek nagy része van"

    Pontosan, tehát nem mind. Linuxos videovágót pl. nem ismerek (ez nem azt jelenti, hogy nincs persze) és tudtommal az XSI/Maya és egyéb hasoló toolok is inkább winre vannak.

    "más képernyőkoordinátákon van a kívánt funkció, és az a makró nincs betáplálva az agyába :D"

    Ez nem biztos, hogy az ő hibája, egyszerűen szar az oktatási rendszer

    "Mondod te klikkdroidként, a gondolkodás mentességgel."

    Légyszíves ne nyilváníts úgy véleményt, hogy nem ismered azt, amiről véleményt nyilvánítasz. Én tudom kezelni ezeket, nem a magam nevében beszéltem. Egész egyszerűen úgy érzem, hogy egy kevésbé hozzáértőnek bizonyos dolgok nehezzebbek lehetnek ubin, mint macen vagy winen.

    "többek között az egyszerű csomagkezelős telepítések miatt, és az egyszerű drivertelepítések miatt "

    Szerintem annál nem bonyolultabb egy wines telepítő, sőt. És az ennél egyszerűbb és mindennaposabb feladatok esetében is van már az ubin nagyobb bonyolultság.

    "de még nem találkoztam ilyennel"

    én már a az elvileg tesztelt programokkal is jártam így, többször is. Maccel is jártam így, Vistával és 7-tel soha.

    "Nem passziánsz szintig kéne eljutni, és tudnál is az ilyenekről. "

    Nem jutottam még el a pasziánsz szintig, csak a registry kézzel szerkesztéséig és a más által készített szoftverek Visual Studioval történő kézi debuggolásáig.

    "az nem zavarja hogy konzolra váltva vígan megy és csak a videodrivert baszta el a kedves user"

    No, ilyet én windowsban grafikus felületen szoktam futás közben megoldani, ha néha-néha előfordul, és nem parancssorral.

    "Én már win7-en is találkoztam az xp-től a winek védjegyévé vált bezárhatatlan, beragadt folyamatokkal, klikkelhetetlen 5. dimenzióban lévő ablakkal, széteső, összekeveredő gui-val, olvashatatlan cd miatt minden io művelet beállásával vistánál(mert állítólag azóta van io prioritás amivel ez nem történhetne meg, ami igazából nincs is ezt már win7-nél is tapasztaltam), bár nem is átlagfelhasználó szinten használom."

    Ezt én is szó szerint ugyanígy elmondhatnám a magam nevében is, viszont ezek kevésbé idegesítőek nekem, mint mikor hard resetelni kell a gépet miatta, mert megáll, aztán meg újrakezdeni a munkát az elveszett adataimon. A winen xp óta ilyenem nem volt, az ubin sokszor.


    Nem azt állítom hogy az ubi szar, a win meg jó. Csak azt, hogy ugyanúgy, ahogy a windowsnak, az ubinak (és a macnek) is vannak komoly hibái, tehát nem kéne őket isteníteni a windowst meg fikázni csak azért mert az "menő", amikor maximum a hibák mibenlétében különböznek, a számukban és idegesítőségükben egyáltalán nem...
  • lpollo
    #65
    Az általad felsorolt programok nem átlagfelhasználósak, persze kivéve a játékprogramokat, amelyek közül egyre több és egyre nívósabb van meg Linux alatt is (ha máshol nem, akkor wine emuláció alatt). Nem győztél meg, változatlanul az a véleményem, hogy az átlagfelhasználónak bőven elég egy ingyenes Linux és semmi szüksége fizetős operációs rendszerre. A lányom most próbálkozik grafikát tanulni, persze a Photoshop-ot ajánlották neki, feltöltöttem a gépére a GIMP-et és azonnal rádöbbent, hogy ez olyan bonyolult és olyan sokat tud, amire álmában sem gondolt, amikor tőlem erről a programról hallott. Messze-messze többet tud annál, mint amire neki szüksége van. De nem hallott másról, csak a Photoshopról, így azt hitte, ez kell neki. Így vannak az átlagfelhasználók az operációs rendszerrel, a szövegszerkesztővel, a táblázatkezelővel, a prezentáció készítővel, a levelező szoftverrel, az internet böngészővel, de még a pasziánsz szoftverrel is. Azt hiszik, nincs más, csak a Microsofté.
  • Sanyix
    #64
    Felhasználók nagy százaléka max passziánsz szintű játékokkal játszik, meg flashessel. (de komolyabb képszerkesztő/modellező/cad/videovágó progik is csak windowsra, esetleg macre vannak) itt meg kell kérdeznem te neked valami gondod van a szöveg értelmezésével? Hol használ ilyet az átlagfelhasználó? Sehol. Mellesleg ezeknek nagy része van, csak a sok begyepesedett klikkdroid nem képes használni mert más képernyőkoordinátákon van a kívánt funkció, és az a makró nincs betáplálva az agyába :D

    "De a kezelése is még mindig az ubinak a legbonyolultabb a három "nagy" közül."

    Mondod te klikkdroidként, a gondolkodás mentességgel. De bizony aki nem begyepesedett klikkdroid, vagy még nem látott soha számítógépet bizony előbb hosszászokik egy ubuntu használatához, mint egy winéhez... többek között az egyszerű csomagkezelős telepítések miatt, és az egyszerű drivertelepítések miatt (persze nem dzsunka hw esetében). És persze azért mert nem egy linux nevű windózt vár a linuxtól...

    "linuxot viszont nagyon haza tud vágni egy rosszul megírt szoftver, és az opensource mentalitás miatt sokszor arányaiban több is az ilyen...
    Vá"
    Fail, a csomag repositorykba a disztribhez tesztelt programok kerülnek fel... forrásból, egyéb helyről telepíteni meg saját felelősségre. Bár én telepítettem külső csomagból és forrásból is de még nem találkoztam ilyennel.

    Mellesleg a win7-et is megfektetik a rosszul megírt szoftverek. Nem passziánsz szintig kéne eljutni, és tudnál is az ilyenekről. Épp nem rég volt a fekete képernyős hiba linkelve :) (a linuxot nehezebb is kifektetni mint egy win7-et, max a usernek az jön le hogy meghalt mondjuk egy fekete képernyős indulásnál, az nem zavarja hogy konzolra váltva vígan megy és csak a videodrivert baszta el a kedves user).
    Én már win7-en is találkoztam az xp-től a winek védjegyévé vált bezárhatatlan, beragadt folyamatokkal, klikkelhetetlen 5. dimenzióban lévő ablakkal, széteső, összekeveredő gui-val, olvashatatlan cd miatt minden io művelet beállásával vistánál(mert állítólag azóta van io prioritás amivel ez nem történhetne meg, ami igazából nincs is ezt már win7-nél is tapasztaltam), bár nem is átlagfelhasználó szinten használom.
  • krajcsovszkig
    #63
    Szerintem azért annál azért több embernek nem felel meg az ubuntu és főleg azért, mert nincsenek rá a nekik szükséges programok (gondolok itt főleg a játékokra, de komolyabb képszerkesztő/modellező/cad/videovágó progik is csak windowsra, esetleg macre vannak). De a kezelése is még mindig az ubinak a legbonyolultabb a három "nagy" közül.
    A Win7 tényleg elég kiforrottan jött ki, főleg azért, mert csak a Vista felhasználói visszajelzések alapján történő javított továbbfejlesztése, így nincsenek most meg a szokásos kompatibilitási meg kiforratlansági problémák (Illetve az is jól jött, hogy milliók használták hónapokig a bétát és az RC-t...)
    Egyéb okokból meg annyiban jobbak még a(z újabb) windowsok másoknál, hogy nagyon kordában tartják a rajtuk futó programokat és nem hagyják magukat hanyattlöketni egy lefagyott akármivel. Macen ennek hiányát ellensúlyozza a zárt, belterjes platform amire többnyire csak ellenőrzött, biztonságos dolgok jönnek, linuxot viszont nagyon haza tud vágni egy rosszul megírt szoftver, és az opensource mentalitás miatt sokszor arányaiban több is az ilyen...
  • lpollo
    #62
    Minden új op.rdsz. az elején tele van hibákkal, de ha nincs az alapoknál nagyon elszúrva, akkor azok 8-10 hónap alatt rendbe jönnek. Nyilván a gyártó már akkor kiadja, amikor már többet lehet használni, mint amennyi a szívás vele. Én még nem telepítettem, de úgy látom a hozzászólásokból, hogy a M$ hagyományokhoz képest a W7 kimondottan jól kitesztelten jött ki és semmi kétségem afelől, hogy rövidesen a legtöbb felsorolt hibát rendbe fogják hozni. Én is szerettem az XP-t, de ha már fizetnék, akkor inkább a W7-et választanám. De nem fizetek, mert nekem az Ubuntu Linux tökéletesen megfelel, s nem is értem, hogy miről írnak azok, akiknek nem működött. Az Ubi is csak egy op.rdsz., ha normálisan használod, lehet vele élni, ha teleszemeteled mindenféle egymással inkompatibilis könyvtárakkal, akkor ez sem működik, ugyanúgy, ahogy a windózok sem. Nincs "hülyebiztos" op.rdsz.! Nekem volt UNIX-os múltam, talán ezért volt könnyebb rá átállni. Amúgy meg meggyőződésem, hogy a hazai felhasználok 95%-ának elég lenne az Ubuntu, nincs szükségük semmiféle fizetős op.rdsz.re. A M$ kitűnő marketing, PR és propagandamunkát végez, amikor elhiteti, hogy ez kell minden magyar user-nek, csak csodálni tudom őket azért, milyen profin csinálják ezt. Nem mellesleg én is azért álltam át elég későn, mert jó volt az XP; a megszokás nagy megtartó erő!
  • mg1992mg
    #61
    Flang3r: Rájössz majd te is, hogy az XP kegyetlen lassú egy idő után... :P Persze, te csak arra használod a géped, hogy itt szapuljad azokat az embereket, akik Windows 7-et használnak. (Hoppá, akkor hamarosan engem is basztatni fog :P)

    Mellesleg a Windows 7 fényévekkel gyorsabb, és jobb, mint az XP, vagy a Vista, semmi baj nincs vele, a telepítéssel se volt gond, vinyót se öli(pedig hozzá se nyúltam a defrag izéhez, csak hónaponta 1-szer ráküldök kézileg egyet :D)

    Szóval hiába szarozod le a WinDOWS 7-et, akkor is sokkal jobb lesz, mint a te szaros XP-d... :P De ha már úgy kellene döntenem, hogy Vistát vagy XP-t tegyek fel, akkor XP-t tennék, mert a Vistánál minden jobb, minden gyorsabb...
  • Vorpal
    #60
    Jó mert a Windows XP használatával zsidó-bérenc vagy.
  • Csak77
    #59
    "Szeva! Hát nálam is folyamat használja a winyót. Hol lehet ezt kikapcsolni? Köszi!"

    Itt a megoldás!
  • Thomas Von
    #58
    Hu, kapott itt mindenki mindent:D Mind két gépemen Win7 van.Az egyik ebből egy Dell Latitude C400-as noti (1,2 Ghz, 512 RAM, 64 Mb Intel VGA, 120 gigás vinyó)és sokkal stabilabb és jobb 7-el, mint xp-vel vagy ubuntuval.Apropó ubuntu: szar az egész, mert minden billentyű leütéshez jelszót kér:)De ne vitatkozom a linuxosokkal, mert ők nagyon türelmesek, h képesek órákat áldozni a gépükre, csak, h az egér működjön:)Az asztali egy combosabb gépezet (3Ghz C2D, 2GB RAM Kingstone dualban, 8600 Gf VGA 256 rammal, 1 terrás Samsung SATA, Asus P5KR lap), 7-el vagy jó 3x gyorsabb, mint XP-vel, fél éve nem raktam újra a masinát. Telepítése kényelmes és pofon egyszerű, minden játék teljesen jól fut, egyedül a Kresz programnak nem tetszett, de csak mert 64 bites Op.
  • Cat 02 #57
    Erre gondoltam.
  • SityiSXT
    #56
    Gondolom a telepítés első fázisára utalt, amikor partícionálod a viccmestert, formatálod és a telepítő feldob egy minimálrendszert.
    Az XP telepítésénél mindig is zavart, hogy rá kell nézni, mert az egész folyamat kellős közepén érdeklődik CD-kulcsról, időzónáról, meg ilyenekről. Ezt a Vistánál sikerült száműzni, és 7 folytatja ezt a hagyományt - ergo elég a telepítés elején és a végén foglalkozni a géppel, közben lehet más csinálni.
  • SityiSXT
    #55
    És te ezzel a száddal csókolod meg anyádat? Ez a neofasiszta-neonáci stílus lehet, hogy a te szűk környezetedben elfogadott, de ez itt egy országos weblap - nem hinném, hogy az ilyen jellegű mocskolódásoddal alá tudnád támasztani a mondanivalódat, sőt, ettől leszel komolytalan.
    De hogy érdemben is reagáljak az érveidre:
    Régi gépekre én sem javaslom sem a Vistát, sem a Win7-et. Azok a gépek XP-re lettek kitalálva, nem látom értelmét avítt vason modern oprendszert futtatni. Új gépekre viszont a Win7-et érdemes felpakolni, mert jobban kihasználja a rendszert. Jobban optimalizált a többmagos procikezelése, a 64 bites Home Premium 16 GB RAM-ot tud kezelni szemben az XP 3 GB-jával (tudom, némi hackeléssel ezt kicsit feljebb lehet tornázni, de a kezelt RAM mennyisége (rendszermemória és VGA) akkor sem lehet több 4 GB-nál). Ha már ennyi memória van a gépben, miért ne gyosíthatna a rendszer saját magán - lásd SuperFetch? Mire a modern VGA, ha nincs kihasználva - asztal megjelítésének gyorsítása, CPU tehermentesítése és a komplett GUI GPU által való üzemeltetése?
    Saját eladási statisztikáinkra tudok megintcsak referálni: két hónapja egy darab XP-t nem adtunk el, pedig van még a polcon, Win7-et annál többet. Magyarul a választás lehetősége adott, az emberek mégis a Win7-et preferálják.
    Ráadásul valahogy az esetek döntő többségében pont a tweakelt XP-s gépekkel van a legtöbb probléma. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz dolog finomhangolni a rendszert, de nagyon sok esetben pont a túlzott, esztelen, barbár kiherélés a fő oka annak, hogy javításra jön hozzánk az adott gép. Ahogy olvasgatom a hozzászólásaidat, te is ebbe a kategóriába tartozhatsz...
    Viszont ha a fentiek értelmezésével netán gondjaid lennének, hadd foglaljam össze a te szinteden:
    A Windows Vista és 7 ellenség! Aki megfutamodik az ellenség elől, az gyáva! Te visszamenekülsz a Windows XP melegébe, ahelyett, hogy felvennéd a harcot az ellenséggel, és megmutatnád, hogy igenis, a Windows 7-ből (a Vistától nagyvonalúan tekintsünk most el) is lehet használható oprendszert faragni! Tehát te gyáva vagy!
  • Sanyix
    #54
    dos felület? LOL?
  • Cat 02 #53
    Nem azért de mióta w7-em van nem volt még se fagyásom, se lassulásom. XP-vel ez mindennapos volt. Most ilyen egy rossz op rendszer ? Akkor milyen 1 jó ? Kávét csinál ? -.-'

    w7 telepítés: ugyanaz mint az xp, csak könnyebb mert nem ~ dos felületen kell intézni, hanem van rendes 'ablakos' telepítés folyamat. Hülyék mindig is voltak, csak az a baj h tudták magukról és inkább kussoltak, de te nem fogod ezt fel.
  • rumkola
    #51
    LOL
    :DDDDDDDDDDD
  • Kerub
    #50
    Na... csak eljött a nap hogy én is cionista zsido bérenc lettem mert használni mertem egy OP rednszert... amit ugyanazok készítettek akik az XP-t is.

    Ahogy a biosz tanárom annó sokat mondogatta:
    "Minden ember egy csoda... csak vannak kisebb csodák és nagyobb csodák."
  • cateran
    #45
    Kulcsszavak:amerikai iYogi, "Szakértők szerint sokan figyelmen kívül hagyják a Microsoft használati utasítását, amely például rögzíti az új program hardverigényét, illetve azt is, hogy Windows XP-ről nem lehet Windows 7-re frissíteni."

    Ennyi..agyhalottakkal nem lehet mit kezdeni (lasd flang3r kollegat)
  • Vorpal
    #43
    Ezzel a Win7 el nagyon beégtél, nem lennék a helyedben ennyi demagógia és agitáció után így pofára esni,D