• lpollo
    #84
    #krajcsovszkig
    "a játékprogramokat, amelyek közül egyre több és egyre nívósabb van meg Linux alatt is (ha máshol nem, akkor wine emuláció alatt)"

    Ez szép, de amíg nem lesz mind linuxon, amivel én windowson játszom, addig nem boldogít. Az emuláció meg nem az igazi.

    >>> Én így voltam a Civilization-nel, de mára teljesen megszoktam a FreeCiv-et. Ha van egy kis időm játszani, még érdekesebb is, mert több játék paramétert tudok állítani. Nem olyan szép a grafikája, de ugyanolyan élvezet és ugyanolyan nehéz a gép ellen nyerni, mint a fizetős Civilization programokban.

    "feltöltöttem a gépére a GIMP-et és azonnal rádöbbent, hogy ez olyan bonyolult[...]"

    Ez most lehet, hogy a szavaid kiforgatása, de mindegy.
    Szóval pont ez az, a GIMP bonyolult, bonyolultabb, mint a PSP, a Photoshop és főleg, mint maces szerkesztők, ez is itt a probléma. A tex, sőt, még az open office is sokkal bonyolultabb az MS Office 2007-nél, és az ilyen, egyszerű progik ritkák linuxra valamiért.

    >>> Valóban kiforgatod a szavaimat, mert a PhotoShop többet tud, mint a GIMP, és ezért bizony bonyolultabb. A kezelhetősége kb. azonos a két programnak (évekkel korábban PS-sel dolgoztam, de már vagy 5 éve csak GIMP-et használok), s aki nem tanul meg egy csomó fogalmat (pl. rétegek), annak reménytelen bármelyik program használata.

    Abban viszont egyetértek, hogy aki megteheti, annak elég a linux is és abban is lehet igazság, hogy ez a kör a legszélesebb.

    >>>Örülök, hogy ebben egyetértünk, mert ez volt a mondandóm lényege: az átlagembernek elég a Linux/OpenOffice/Opera-Mozilla/Thunderbird-Evolution/Aknakereső-Tetris-Mahjongg-Pasziánsz/CD_DVD lejátszó programcsomag. S ez jelenleg ingyen is van, ezért nem kell fizetni.

    Viszont én az ubit még mindig billegősebbnek érzem a windowsnál, és ha nincs is igazam, ez akkor is zavar.

    >>>Nekem nem billeg az Ubuntu. Nincs időm sokat vacakolni vele, minden nap 6-10 órát dolgozom rajta. Simán ki tudnám fizetni a M$ megoldást, s gondolkodás nélkül megtenném, ha hátráltatna a munkámban, hogy Linux-ot használok. Eddig mindössze két programot telepítettem parancssorból, de elindítás után rájöttem, hogy egyikre sincs szükségem és töröltem is azokat. A grafikus telepítés kényelmes, gyors. A napi frissítés nem túl fárasztó, 1-2 perc alatt lefut, egy gombnyomás meg a root jelszó megadás. A letelepíthető programok száma rengeteg, eddig mindenre találtam megoldást, az exotikus bétatesztes változatokra úgy tűnik nincs szükségem. Az Ubuntu Szoftverközpont (ez a grafikus telepítő) még az én átlagost néha meghaladó igényeimre eddig mindig hozott megoldást.