• Sanyix
    "És a külső programok elég komoly számban most is parancssorral telepíthetők csak."

Igen? A repositorykba is külső programok vannak... mindenféle feladatra vagy 3 féle. A népszerűbb programoknak saját repojuk van, aminek a linkjét csak hozzá kell adni a hivatalosok mellé. A maradék programnak meg van nyers deb csomagja amire a letöltés után duplaklikk és telepítés és megy. Átlagfelhasználónak soha nincs szüksége ennél többre, sőt haladóknak sem. Csak profiknak akik sourceból fordítják a legújabb bétaverziókat... Telepítőkhöz van gui évek óta.
    Én jópár éve ati drivert telepítettem, cedegát, wines játékokat futattam, nemnagyon volt szükség paranccsorra, persze azért használtam, mert gyorsabb, és egyszerűbb.

"Valószínűleg azért nem kezel, mivel windowson alig vannak függőségek, ezzel egyáltalán nem is kell foglalkozni a legtöbb program esetében."

LOL alig? directx, visual c runtimeok(ezekből is van annyi verzió mint a szemét, és persze nem kompatibilisek ám), .net csomagok, live szarok, stb. Ezektől a programok nagy része függ, és még mennyi van ezeken kívül...
    Ezért is figyel be vista óta az assembly akármi mappákban a dll-ek különböző verzióinak eltárolása, mert még 1 library sem kompatiblis különböző verzióknál.

"Eddig a legkomolyabb hiba, amit WHQL driver csinált az volt, hogy a túltuningolt vidkari miatt feljött egy kis buborék, hogy "az atimdiag.dll leállt és újraindult" és emiatt kikapcsolt a dreamscene."

Én mondok egy olyat, hogy vistán egy régebbi whql-es ati driver extended desktopra való videolejátszásnál néha néha eljásztotta az, hogy megáll a kép. villanás, kiírja buborékban hogy a driver leállt, de újraindította, majd ezt pár másodpercen belül még 5x-ször, és az ötödiknél kékhalál, rendszerhiba az atiakármi.dll miatt. Ha még az 5. előtt sikerült kilőnöm a video lejátszást, megmenekülhettem a kékhaláltól. És ez egy derék m$-es tesztelők által tesztelt driver volt. Szerencsére 2 kiadással később ezt javították, asszem a changelogban is megvan. Úgyhogy ennyit a tesztelt wines programokról.

"Én meg elég jó gépeken láttam esni-kelni. De a frissen felrakott, tökéletesen betweakelt (hozzáértő őslinuxos csinálta, nem én) ubuntun a firefox, vagy a ~ mappa megnyitására illetve a frissítéskezelő tevékenységére bekövetkező keményre fagyás biztosan user error volt akkor."

biztos. Furcsamód én akármilyen gépre rakom nincs ilyen. Pedig én még nem mondhatom magam profi linux usernek...

"Ha lefagy, feladatkezelő, hülyéskedő program kiválaszt, feladat befejezése, igen; és kész. Esetleg kézzel újra kell indítani a leállított progit (pl explorer.exe), ha kell a gépnek."

Vagy nem :D pl akkor amikor le se szarja hogy a folyamat leállítására klikkeltem, mert nem zárja be(ezt sokan ismerik). Vagy nem sikerül elindítani semmit, mert az egérkurzor se látszik.

"ubuntut az egyetemi rendszergazdák se szokták tudni."

Ez nem meglepő :D ők nem a szakma csúcsai szoktak lenni, mint általában az állami intézményekben dolgozók. Ott ugyanis nincs felelősségrevonás, se szigor.