Vicky 1836-1939
  • gatoth
    presztízs megy fel évente magától is, hogy mekkora %-kal azt a culture tech első oszlop technológiái befolyásolják. 2. oszlop direkt módon növeli, de csak akkor dob sokat, ha az elsők között fejleszted ki. eventekkel is lehet, de azok gyanítom hogy japánnak nem ugrik be túl sok nagyobb értékű. más nem jut eszembe.
    jövedelem növelésre az iparosítás előtt alkalmas lehet a mezőgazdaság termelékenységének növelése, különösképp az industry tech első oszlopával. ez emellett viszont munkanélküliséget generál a parasztok között, aminek jó oldala, hogy könnyebben tudnak mássá konvertálódni (pl. clergyvé, egyéb feltételek mellett dob rajta), valamint ha civilizálódsz jó alapot teremt a munkások számának gyors növelésére és ezáltal gyors ipari növekedésre, viszont addig is elszegényedik egy jó részük, mivel nem kap munkát, így hajlamosabbak lehetnek a lázadásra. a szaldó viszont inkább pozitív szerintem.

Ami nagyon negatív viszont, hogy míg ezeket fejleszted, vonják el az rp-t a reformoktól, tehát jobban kitolják a civilizálódást. ez a baj ezekkel az országokkal, nagy csodát ne várj tőlük.

Mínuszba úgy mész, hogy először a saját nemzeti bankod megtakarításait éled fel, ha ezek kimerülnek, akkor külföldről. úgy vettem észre, hogy ők viszont nem hiteleznek korlátlanul (apd modban igen), tehát ha belső forrásból már nem tudsz, a külföld meg nem ad akkor csődbe mehetsz.
    Másik útja, ha az adott bevételi szint mellett nem tudod fizetni a kamatokat. ekkor úgy is csődbe mész, ha még vannak belső megtakarításaid. legalábbis így vettem észre, de nem szándékosan még nem csődöltem be soha, úgyhogy annyira nem vagyok jártas a témában.