75
  • kukacos
    #75
    Egyébként én a pilótafülke képét azzal kombinálnám, hogy vész esetén a gép feletti uralmat át lehessen venni a földről. A mai automatizált technikákkal a gép beavatkozás nélkül képes leszállni. Nincs több 9/11 és pilóta kiesése miatt leeső repülő, talán géprablás is kevesebb, bár persze a földi irányítást is lehet zsarolni.
  • kukacos
    #74
    Mai hír ezzel kapcsolatban:

    http://index.hu/tudomany/2009/09/05/az_airbus_kidobna_a_feketedobozt/

    Jól értem, hogy az egyébként milliókba kerülő gépeken 50 ezer dolláron akarnak spórolni? Vagy ez repülésenként értendő?
  • rigidus
    #73
    "Különben a II. képen az a snájdig fiatalember meg a kopasz úr szerintem színészek lehetnek."

    Nem nyert. Ez a William Cooper altal kozzetett eset ahol a hajot napokig vonszoltak (ejszaka) be a Wright-Patterson repterre ugy, hogy egy masik csapat ment elotte nappal es roviditettek a kandellabereket az ut mellett, hogy azok elferjenek alatta.

    "Filmből vett kép."

    Videobol. De ha mar filmnel/videonal tartunk mi tortent veled azota, hogy az oroszok altal lelott hajonal ez nem tunt fel?
  • Epikurosz
    #72
    Különben a II. képen az a snájdig fiatalember meg a kopasz úr szerintem színészek lehetnek. Filmből vett kép.
  • Epikurosz
    #71
    Szióka!

    Beh jó lenne, ha igaz lenne. :-)
    Mert az ufonauták kiszednének minket a pácból. Addig is, én már csak a pöfögő kamcsatkai vulkánokban hiszek. Hátha annyi hamuval megszórják bűnös fejünket, hogy lelassul a globális felmelegedés.
  • rigidus
    #70
    "nincs annyira egyértelmű bizonyíték, mint például egy repülőgéphangárban tárolt UFO."



  • kvp
    #69
    "AZ utolsó felélvel azért vitatkoznék. A MANPAD találatot bekapott gép Irak felett is Airbus volt és elég komoly strukturális kárral szállt le, durván tették oda és mégsem esett szét."

    Az egy A300-as volt. Az utolso meg fembol keszult, fly by wire nelkuli, hagyomanyos gep. 1972-es technika, az airbus-ok mai hibai nelkul, teljesen hidraulikus kormanyrendszerrel es annak ismert, de kezelheto gondjaival. Az elso die by wire rendszer es az elso kompozit strukturalis elemek az A320-asokra kerultek, 12 evvel kesobb. (es ezert van meg mindig 1978-as elektronika az uj airbus-okon is, az A380-ig gyakorlatilag az A320 terveit foltozgattak)

    Az airbus-okban az A320 ota a szamitogep vedi a gepet a pilota altal kiadott a gepnek tul nagy megterhelest jelento parancsoktol. Ha a szamitogep leall vagy kikapcsoljak, akkor ez a vedelem megszunik es a pilota egy rossz mozdulatatol szeteshet a gep. A masik gond, hogy nincs teljes koru redundans vezerles, tehat fly by wire helyett mondjuk mechanika vagy hidraulika. (esetleg egy analog elektromos szervo rendszer, bar ezt az uj A380-on mar elvileg potoltak, idovel meglatjuk hogyan)
  • Epikurosz
    #68
    Megmondom az őszintét: szerintem (!) titkos katonai kísérletek folynak, most próbálgatják a jövő fegyvereit. Hogy a lopakodó repgép után mi jöhet még, halvány lila gőzöm sincs, de hogy suttyomban fejlesztgetnek, az nyílt titok.
  • Epikurosz
    #67
    Már vártam erre az ufós felvetésre. Egy szavukat sem hiszem!
  • Molnibalage
    #66
    AZ utolsó felélvel azért vitatkoznék. A MANPAD találatot bekapott gép Irak felett is Airbus volt és elég komoly strukturális kárral szállt le, durván tették oda és mégsem esett szét.
  • kvp
    #65
    "Igen leesett a gép. Ez az egyetlen biztos pont a történetben. Az, hogy miért, még kérdéses. Akkor is, ha mindenféle másodkézből származó feltevést szajkózol itt."

    Csak azokat a hibak hoztam fel, amik a tobbi hasonlo airbus-nal eddig elojottek. A sebessegmero hibaja az egyik, ebbol adodik a robotpilota megbolondulasa, minek kikapcsolasa utan viszonylag konnyu szettorni a gepet egy hirtelen mozdulattal. Ez nem az adott baleset, hanem a korabbi balesetekbol szarmazo tapasztalat.

    "A rádiónavigáció nem abból áll, hogy a légi irányító megmondja a frankót, hanem legalább három, egymástól független rendszerből áll. A következő három rádiónavigációs rendszer minden utasszállítóba kötelezően beépítendő: VOR-ILS, NDB, és a rádióiránytű. Ha ezek nincsenek a gépben, akkor nem kap repülési engedélyt a nemzetközi repülőszövetségtől. VOR-ILS. Ez az óceán közepén nem működik, kicsi a hatótávja. (Mielőtt belekötsz.)"

    Nem fogok belekotni, viszont gps es loran jel nem jott a hibajelentesekkel egyutt, sot a pilotak sem nagyon lathattak gps adatokat a kijelzokon. Ennek a hianyat emlegetem.

    "NDB navigáció. Körülbelül 5000 kilométer a hatótáv, használni is szokták.
    Rádióiránytű. Bármely műsorszóró adó irányát be tudja mérni, csak rá kell állítani. Ha elég erős az adó, a Föld bármely pontjáról meghatározható az irányszög az RH sávban."

    Ha hasznaljak. Tovabba magassagot ez nem mutat, sebesseget is csak nagyon korulmenyesen lehet vele szamolni.

    "Ezen kívül még ott az Omega-nav. Bár az nem terjedt el annyira. Nem kötelező beépíteni."

    Az omega mar evek ota nem mukodik, a loran meg igen, a hajosok hasznaljak is. Egy olcso loran vagy gps vevo kepes lett vona sebessegadatokat adni a pilotanak es pozicioadatokat a hibauzenetekkel muholdon at a menteshez/nyomozashoz.

    "Meg még ott vannak a hagyományos mágneses iránytűk is. Navigálni azzal is lehet, ha nincs más."

    Nem az irannyal volt a baj, a gep jo iranyba ment, csak az a kerdes, hogy jo magassagon es sebesseggel tette-e ezt?

    "A pitotcső jegesedése. Ez a légsebességmérő mintavevője. Mellesleg a légnyomásos magasságmérőjéé is, meg a variométeré is. Kötelező fűteni, a jegesedést elkerülendő. Ha ennek ellenére valaki azt mondja, hogy jegesedés miatt bedugult, az hantázik. Komolytalan na!"

    Nem, ez az airbus-okon mar elofordult. Nem dugul be teljesen, csak hibas adatokat mutat. Nem veletlen, hogy a gyarto visszahivta oket. Az airbus mar csak javasolta a cseret, az airfrance meg ezt halasztotta el a szokasos nagyjavitasig. Egyre kisebbnek tekintettek a hibat, ahogy haladt elore az informacio a gyartotol a legitarsasagok fele.

    Azt meg, hogy az airbus-ok kompozit anyaga nem viseli jol a nem rendeltetesszeru terhelest, mindenki lathatja. Egy repulogepnek nem szabad egy erosebb kormanymozdulattol szetesnie, marpedig az airbus-okkal mar joparszor megesett ez. Csak a szamitogep tartja fent a gepet, a nelkul egy atlag pilota egyszeruen nem tudja elvezetni.
  • Vogel
    #64
    Futómű nem okoz nagy kárt, letörik mint a ropi. Igaz New Yorkban is leszállt a 737es de az nagyságrendekkel kisebb gép mint az itt említett. Héjszerkezetű a törzs, ha valahol megroppan, oda az egésznek a stabilitása. Ha megnézed a videót, láthatod, hogy amelyik szárny nem ért vízbe az is letört az erőhatásoktól, pedig nem mondhatni, hogy agresszívan tette le a gépet. Ropi az egész, ha nem rendeltetésszerűen van röptetve a gép.
  • Molnibalage
    #63
    Az kötelező kapcsán azért egy apró megjegyzés. Stephen Barlay könyvében ismertetve volt egy baleset ahol kiengedett orrsegédszárnyak nélkül próbáltak felszállni, pedig azt is kötelező lett volna kiengedni...

    Viszont tényleg nem kellene feltételezésekre építeni.
  • teddybear
    #62
    Attól függ. Ha nagy sebességgel csapódik be, akkor összetörik, de azonnal el is merül. Előfordulhat, hogy nem szabadul ki semmi a belsejéből.
    Ha viszont a pilóta hasra szállt, az az a futómű kiengedése nélkül tette le a vízre, akkor általában egybe marad, bár többnyire a törzs és a szárny alja és ennél a típusnál a két hajtómű is megsérül. Általában többnyire ekkor még van annyi idő, hogy tutajra szálljanak.
  • teddybear
    #61
    Na nézzük a hülyeségeidet.

    A fésűs példád eleve rossz. A műanyag fésű általában nem vezető anyagból van, a felgyülemlett elektromos töltés nem tud hová távozni benne. Ha valaki hozzáér akkor sül ki egy szikrával. Sokat játszottunk mi is ezzel az alsótagozatban.
    De! Ha a fésű alumíniumból, vagy más fémből készül, akkor hiába dörzsölgeted, sohasem fog feltöltődni. Egyszerűen kisül azon a kezeden át, amivel tartod.

    Ha a te feltevésed lenne igaz, akkor a repülőgépből kilépő első embert kellemetlen áramütés érné.

    A repülőgép külső burkolata nem csak azért készül vezetőanyagból, hogy a statikus töltést elvezesse, hanem azért is, hogy a belső elektronikát leárnyékolja. Különben annak a zaja lesüketítené az összes rádióvevőt a fedélzeten.

    Igen leesett a gép. Ez az egyetlen biztos pont a történetben. Az, hogy miért, még kérdéses. Akkor is, ha mindenféle másodkézből származó feltevést szajkózol itt.

    A rádiónavigáció nem abból áll, hogy a légi irányító megmondja a frankót, hanem legalább három, egymástól független rendszerből áll. A következő három rádiónavigációs rendszer minden utasszállítóba kötelezően beépítendő: VOR-ILS, NDB, és a rádióiránytű. Ha ezek nincsenek a gépben, akkor nem kap repülési engedélyt a nemzetközi repülőszövetségtől.

    VOR-ILS. Ez az óceán közepén nem működik, kicsi a hatótávja. (Mielőtt belekötsz.)
    NDB navigáció. Körülbelül 5000 kilométer a hatótáv, használni is szokták.
    Rádióiránytű. Bármely műsorszóró adó irányát be tudja mérni, csak rá kell állítani. Ha elég erős az adó, a Föld bármely pontjáról meghatározható az irányszög az RH sávban.

    Ezen kívül még ott az Omega-nav. Bár az nem terjedt el annyira. Nem kötelező beépíteni.

    Meg még ott vannak a hagyományos mágneses iránytűk is. Navigálni azzal is lehet, ha nincs más.

    A pitotcső jegesedése. Ez a légsebességmérő mintavevője. Mellesleg a légnyomásos magasságmérőjéé is, meg a variométeré is. Kötelező fűteni, a jegesedést elkerülendő. Ha ennek ellenére valaki azt mondja, hogy jegesedés miatt bedugult, az hantázik. Komolytalan na!
  • Vogel
    #60
    Ha egybe maradt volna, elhagyják a gépet a felfújható csúszdákkal aztán sodródnak az árral. De ez tutira nyílegyenesen belefúrta magát, ami az úszó roncsok alátámasztanak. Kis darabok.

    Itt ez a videó, simán kifogyott az üzemanyag (+egy-két apróság) és millió darabra szakadt. Ennek ellenére sok túlélő maradt.
  • Vogel
    #59
    Ha vizet ér szerinted egybemarad a géptest?
  • kvp
    #58
    "Először is, a kompozit anyagú borítás egyik eleme alufólia. Másrészt a másik eleme karbonszál (grafit), az is vezető anyag. Másrészt, a repülőgép felszíne a körülötte áramló levegő dörzsölő hatása miatt statikusan feltöltődik, ezért raknak rá a szárnyvégekre kisütő elektródákat. Ezek viszont nem érnek semmit sem, ha a feltöltődött felület és a kisütő elektróda között nincs vezető réteg."

    A dorzsolessel feltoltott muanyag fesu is rendelkezik elektrosztatikus toltessel, de azert az emp vedelme kozel 0. A kerdeses alkatreszek egyszeruen alul vannak meretezve, mivel nem a megfelelo anyagbol epitettek oket. Az azota megtalalt farokresz is ugy nez ki, hogy egyszeruen leszakadt a geprol...

    "Ami a robotpilóta hibáját illeti, volt ilyen, de már kiküszöbölték vagy tíz éve. Most már dudál, és automatikusan lekapcsol, ha nincs bejövő jel."

    Ennek ellenere leesett a gep. Ha meg leall a robotpilota vagy lekapcsoljak, akkor egy erosebb kormanymozdulat kepes szetszakitani a gepet. GPS pedig nem nagyon volt, legalabbis nem volt osszekapcsolva a fedelzeti rendszerrel, mivel a hibajelzesekhez a gep nem kuldott magarol pozicio adatokat (ez uzenetenkent kb. 10-16 extra byte lett volna, ami a teljes adatmennyiseghez kepest nem jelentos). A radionavigacios rendszer pedig nem igazan tudott mukodni, mivel az ocean adott terulete sotet folt, tehat ott senki nem latja a gepeket. Ezt egyszeruen elrontotta az airbus, tehat gyakorlatilag ott tartunk, hogy meg jo 20 evvel a vezerlorendszer kifejlesztese utan sem tudtak egy stabil es megbizhato rendszert osszehozni.
  • teddybear
    #57
    Ami viszont biztos, a pilóták nem jeleztek semmit az irányítóközpontnak. A baj hirtelen jött, és komoly hibákat okozott. Az hogy a géptörzs mikor nyílt fel ennyi adatból nem dönthető el, de fel kellett nyílnia, különben az utasok holttestei nem úsznának a felszínen, hanem a gépben süllyednek el.

    Ennyit lehet most tudni, a többi kitaláció.
  • teddybear
    #56
    Először is, a kompozit anyagú borítás egyik eleme alufólia. Másrészt a másik eleme karbonszál (grafit), az is vezető anyag.
    Másrészt, a repülőgép felszíne a körülötte áramló levegő dörzsölő hatása miatt statikusan feltöltődik, ezért raknak rá a szárnyvégekre kisütő elektródákat. Ezek viszont nem érnek semmit sem, ha a feltöltődött felület és a kisütő elektróda között nincs vezető réteg.

    Ami a robotpilóta hibáját illeti, volt ilyen, de már kiküszöbölték vagy tíz éve. Most már dudál, és automatikusan lekapcsol, ha nincs bejövő jel.

    Egy interkontinentális utasszállítón mindenképp van GPS, de több más módszer is van a helyzetmeghatározásra. Elsőnek ott van az inerciális navigációs rendszer, másodiknak a többféle rádiónavigációs rendszer, és még a radar is van, ha meg minden kötél szakad, kérhetnek rádióbemérést is.
    Az hogy nem közvetítenek mindent, az normális, tekintettel kell lenni az átviteli sávszélesség korlátaira is. Egyre több gép repül egy adott légtérben, hamar bedugítják a sávszélességet. Másrészt, van olyasmi is ami nem tartozik másra, ezért nem is küldik el, akkor sem, ha képesek rá.
  • kvp
    #55
    "Faraday-kalitka, nézz utána!"

    Az airbus-ok joreszt muanyagbol vannak, ami nem arnyekol semmit. A fedelzeti elektronika pedig nincs 100%-ban arnyekolva, csak 4-szeresen redundans. Viszont a sebessegmero miatt mar jopar airbus leesett, mivel a robotpilota megbolondul ha valamelyik muszer elromlik. Ez ismert tipushiba es mivel (mint azt mar jopar helyen irtam ezen az oldalon) nagyon regi a vezerlorendszer (1978-as szabvany) ezert szinte az osszes 1980-as evek ota epitett fly by wire alapu airbus-t erinti. Nem javitjak ki, csak a meghibasodo muszereket probaljak megbizhatobbra cserelni es szolnak a pilotaknak, hogy ha gyanus ertekeket latnak a muszereken, akkor kapcsoljak ki a robotpilotat, mert az esetleg megprobalhatja megolni oket. (pl. automatikusan leszallni a nyilt tenergen, mint iden januarban egy ausztral airbus) Adat pedig annyi van, amennyit a gep kuldott, tehat a fontosabb repulesi adatok megvannak, csak eppen a gep tenyleges pozicioja nem, mert a gep muholdas adatkapcsolatot kapott, gps-t viszont nem. A fekete dobozbol igazabol a hangrogzito lenne erdekes, mert a repulesi adatokat a fedelzeti szamitogep lezuhanas kozben automatikusan bekuldte a francia kozpontba.
  • teddybear
    #54
    Talán nem ezt a bulvárhíradót kéne szakértőnek venni.

    Ami a villámcsapást illeti, okozhat kárt, de nem túl komolyat. A Malév egyik gépét is érte villámcsapás, kisebb károkat okozott, de semmi komolyat. A legkomolyabb sérülés az egyik iránytű átmágneseződése volt.

    Faraday-kalitka, nézz utána!

    Per pillanat annyit lehet tudni, hogy lezuhant a gép, és mivel több halottat is találtak, valószínűleg a géptörzs is felhasadt.
  • Molnibalage
    #53
    Ahhoz bizonyíték kell és nem spekuláció. Jelenleg szinte 0 adat van. Ez alapján a piréz marslakók is lehetnek a felelősek... És egy büdös szót sem szóltam volna. Nyilatkozat: Ha lesz valami majd szólunk, találgatással és egyéb hülyeségek nyilatkozásával csak rontják a helyzetet szerintem.
  • item
    #52
    Hát, erre mit is mondhatnék, 1 éve tudtak a hibáról és tessék. Amúgy köszi a linket.
  • szlovákiai hun
    #51
    Több szakember is megmondta, meg tudható, hogy a gépek fel vannak készítve villámcsapás ellen, önmagában a villámcsapás még nem kell hogy feltétlen lezuhanjon, a burkolat mint egy villámhárító van felszerelve, kisül a villám...persze ettől tehet kárt az elektronikában...a mostani hirek szerint az sebesség mérő ezeken a gépeken elromlott gyakran, az a sebesség mérő műszer típus...Tudtak a hibáról az Air France-nál - Tények-riport
  • szlovákiai hun
    #50
    Mert az ember már csak ilyen, szeretné tudni az események okozatát, te nem?
  • Molnibalage
    #49
    Repülők első osztályain már csak ilyen emberk szoktak utazni. Nincs ebben semmi rendkíbvüli. Nem értem, hogy miért keres manapság mindenki mindenhol konteót...
  • stremix
    #48
    Ha oxigén probléma volt, akkor talán elképzelhető h elaludt a személyzet és az utasok is, a gép meg adta a hibaüzit.
  • item
    #47
    "ha nem romlik el a rádió....." Furcsa, hogy minden csak úgy éppen elromlott a fedélzeten.. EMP... lehet mégsem egy villám vágott bele a gépbe ?? Mert ugye többek között erre is gondoltak,hogy a zivatarban esetleg belevághatott a villám.
  • szlovákiai hun
    #46
    A másik dolog, hogy ha jül hallottam a hirekbe, a fedélzeti számitógép ötpercenként küldte a hibaüzennetet, ennyi időalatt még van idő felvenni a kapcsolatiot a földi személyzettel, ha nem romlik el a rádió.....
  • szlovákiai hun
    #45
    Igen, mint írtam nem zárom ki a szabotázst sem, de azt soha nem fogjuk megtudni mi volt az igazi ok, de az elgondolkodtatásra ad okot, hogy igen rangos világcégek üzlet emberkék is voltak a gépen az egyik a Micheliné, és még pár nagy világcégé....
  • item
    #44
    Úgylátszik itt elég sok jel utal arra,hogy furcsa körülmények között tűnt el a gép. Nem lepődnék meg,ha kiderülne, hogy valamelyik kormánynak esetleg köze van hozzá. Nem vagyok összeesküvéselmélet rajongó mielött mindenki arra gondolna. Rengeteg dolog van amire nem kapunk választ,vagy mert idő, pénz illetve emberi tartalékokból folyton kifogyunk,vagy pedig azért mert pont ez a célja annak a "szervezetnek" vagy azoknak embereknek akik szeretnének mindent eltitkolni a világ elől. Rengeteg dolog van amit ha "megtapasztalnánk" lehet fel sem fognánk milyen jelentőséggel bírna az a mindennnapi életünben,vagy az egész eddig jól megszokott életvitelünkben. A legrosszabb pedig az,hogy bármikor velünk is megtörténhet egy hasonló dolog,és nem valószínű hogy a természeti erők vagy a véletlen meghibásodás okozza majd azt.

    Nagyon kiváncsi leszek,hogy valóban lesz e valami eredménye ennek a mélytengeri kutatásnak.
  • kukacos
    #43
    Másképp: ma már a legutolsó vacak Cessna is vagy két redundáns GPS-szel repül, nemhogy egy A330-as...
  • kukacos
    #42
    Mintha még mindig nem lenne világos, hogy VOLT a repülőn GPS, nem is egy, de az *helyzetmeghatározásra* való, nem rádiózásra! A pilóták tudták, hol vannak, hívhatták is volna a földi irányítást, ha akarják. A rejtély itt épp az, hogy miért nem szóltak semmit - ez váratlan problémára és gyors lezajlásra utal.
  • szlovákiai hun
    #41
    3. Ja, igen. Több gép kikerülte a zivatarfelhőt. Az airfrance miért nem tudta? Egyszerre romlott el a rádiójuk, a fedélzeti radarjuk (ha volt) és a sebmérőjük? Amúgy sem értem miért kell zivatarfelhőbe repülni, amikor az a legveszélyesebb légköri elem, ezt oktatják is.

    Ettől gyanús a baleset, a vészjelzést sem a pilóták, ha nem a fedélzeti számítógép adta le mikor már megvolt a baj, és ne csak a GPS-ől beszéljünk, más technológia is adott a repülőgépek útjának nyomon tartására, ez nem fér a fejembe a 21 századba, a pilóták az időjárási adatokat is mindig lekérik az aktuális időjárási adatokat, tehát kellett, hogy legyen tudomásuk a viharról, elkellett volna tudnia kerülnie...de sajnos soha nem fogjuk megtudni, hogy mi volt a baleset kiváltó oka
  • stremix
    #40
    1. A GPS csak a "föld feletti" sebességet képes mérni (GS=ground speed), a szélhez viszonyított sebességet nem (airspeed), a repülőgép sebessége pedig a szélhez képest számít.

    2. Én sem értem h a XXI.sz.-ban miért kell egy gépnek ellenőrizetlenül repülnie... A tengerbe rádióadót telepíteni túl nehéz és túl drága lenne, de talán mégis egyszerűbb és olcsóbb mint egy lezuhant gépet összevakarni.

    Amúgy az újabb tipusokon van összeütközés-elleni rendszer (TCAS) és a környező gépeken láthatták h hol volt ez a gép. Ha ez a rendszer rögzíti az adatokat (erről nem tudok), akkor vissza is lehetne nézni.

    3. Ja, igen. Több gép kikerülte a zivatarfelhőt. Az airfrance miért nem tudta? Egyszerre romlott el a rádiójuk, a fedélzeti radarjuk (ha volt) és a sebmérőjük? Amúgy sem értem miért kell zivatarfelhőbe repülni, amikor az a legveszélyesebb légköri elem, ezt oktatják is.
  • Molnibalage
    #39
    1999-ben az AF alatt Szerbiában nem volt elérhető tudtommal, érthető okokból.
  • Epikurosz
    #38
    Mentségükre legyen szólva, a GPS nem egy tuti biztos megoldás, mert az amcsik bármikor lekapcsolhatják. De tartalék nyomkövető rendszerként akkor is alkalmazható lenne. Amikor esetleg nem működne, - de én nem tudok olyan esetről, hogy az USA lekapcsolta volna, persze ettől még előfordulhatott - akkor nyomatnák a hagyományos módszerekkel.
  • Epikurosz
    #37
    azért ne bonyolítsd túl.
    a repcsi vészjlezett, ezzel nincs gond.
    GPS meg nincs rajtuk. Hogy miért? Csak. Mert balekok ülnek mindenütt.
    Ha a politikusok hülyék - márpedig azok! - akkor ők szintén hülyéket neveznek ki a felügyeletek, hatóságok, űrközpontok, intézmények, intézetek élére. Hülye a hülyének kedvez.
    Mi meg csak fórumuzunk itt, ingyen, és próbáljuk elkeülni az ilyen gázos helyzeteket, ha tudjuk. Legtöbbször nem tudjuk.
  • szlovákiai hun
    #36
    Ezzel a válaszommal Molnibalage is válaszoltam, tehát a technológia adott mégsem élnek a lehetőségével a biztonság rovására!!!