Fallout: New Vegas
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A gépem: i5-650, 9800gt 1gb, 4Gb ram, win7 64bit.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
War, war never changes.
War, war never changes.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
War, war never changes.
Az elsõ benyomások nem voltak biztatóak, ugyanaz a képi világ, mint a Fallout 3 esetében, semmi újítás, nagyobb gépigény, már az elején észre lehetett venni, hogy bugos, a tájat elõttem rajzolja ki, beragadt scriptek, stb. Nem volt valami pozitív az elsõ benyomás, ráadásul még az újdonság varázsával sem rendelkezett, mint az elõdje.
Még szerencse, hogy nem a fentiek alapján ítélek meg egy játékot, így tovább játszottam és milyen jól tettem. Mert tartalomban sokat fejlõdött ez új rész. Több párbeszéd, több és élvezetesebb mellékküldetés, összetettebb világ, több visszajelzés a cselekedeteinkrõl, több RPG elem.
Míg a F3 akció RPG volt, addig a New Vegas bátran mondható RPG-nek, semmi szégyenkezni valója nincs még a nagy öreg RPG-kel szemben sem. Ahogy már az elõzõ részben is volt, a fõ szál nincs túlbonyolítva, könnyen végig lehet vinni, azonban az igazi kaland akkor kezdõdik, mikor elindulunk felfedezni és mellékküldetéseket megoldani. A világ és annak mûködése komplexebb lett, megjelentek a frakciók, vannak köztük nagyobbak, kisebbek, van, amelyik kicsi ugyan, de mégis nagy jelentõséggel bír, illetve vannak mini frakciók. Ezek a frakciók nem csak ki vannak helyezve a térképre aztán jól van, hanem beleillenek a világba és ha az ember elég alapos, sokat beszél és sokat böngészi a terminálokat, leveleket, akkor rájön, hogy minden aprólékosan meg van alkotva. Gondolok itt például a különbözõ karavánok egymással való rivalizálására, a házak egymáshoz való viszonyára, stb. Sokszor futottam bele olyan feljegyzésbe, ami utólag más értelmet adott, vagy épp megmagyarázott valamit egy régebbi mellékküldetésben.
Ha az ember nem elég alapos, akkor könnyen úgy tûnhet, hogy tudja kik a jófiúk és kik a rosszak, azonban a helyzet nem ilyen egyszerû. Sok információ, beszélgetés, olvasgatás után az ember rájön, hogy senki sem egyértelmûen jó, vagy rossz, mindenki próbál rendet teremteni a káoszban a saját elmélete szerint. A komplexitás adott, minden összefügg mindennel valamilyen úton módon.
Mellékküldetés bolond vagyok, így én sokáig nem is foglalkoztam a fõszállal csak küldetéseket oldottam meg. Már az F3 is lenyûgözõ volt a morális döntéseket követelõ, csavaros, igényes mellékküldetéseivel, de a New Vegas rátesz egy lapáttal. Némelyik mellékküldetés izgalmasabb, mint a fõszál és nagyon változatosak, valamint sok van belõlük. Némelyik csak egy feljegyzés vagy még az sem, valaki említ valamit és nem lesz róla bejegyzés a quest menüben, de utána lehet járni. Mindenképp elismerésre méltó, hogy a 95 óra alatt egyetlen percig nem vált unalmassá, montonná, vagy grindszagúvá a játék, elég változatos volt, hogy végig fenntartsa az érdeklõdésemet. Valamint az se semmi, hogy a játékidõ nagyobb részét harc nélkül töltöttem, hála a különféle megoldásoknak, a legtöbb küldetés megoldható vérontás nélkül, sõt, még a fõszál végén a Boss is megdumálható, én rávettem, hogy jobban jár, ha lelép…. A visszajelzések is parádésak, attól függõen, hol tartasz a fõszálban változik az NPC-k szövege, megemlítenek dolgokat, valamint újabb beszélgetési opciók nyílhatnak meg. És persze a frakciók reagálnak arra is, ha az ellenség páncéljában virítasz, vagy épp elvegyülhetsz az ellenség közt, ha viseled a ruhájukat.
Vannak olyan NPc-k, akikkel jó 15-20 percen keresztül lehet társalogni…A társak igen változatosak, a legkomplexebb Boone, akinek a lelkivilágával is foglalkozhatunk.
Itemek tekintetében is ott van a játék, nagyon sok fegyver, különbözõ lõszerek, upgrade, étel, ital, stb. van.
Sajnos a Balance nem épp a legjobb, tanultam az F3 béli hibámból, ahol közepes nehézségen már a játék felénél nem volt ellenfelem. Itt very hardon, HC modban nyomtam, valamint pár saját szabályt is alkalmaztam: nem használok energia fegyvert, csak lõfegyvert, sem páncélt, max bõrpáncél jöhet szóba, de még így sem volt elég szívatós (egy poszt apokaliptikus világban hadd pisáljak vért mindenért), úgyhogy pár móddal nehezítettem. Párat említenék, amik növelik az élményt, bár a modok nevét nem tudom fejbõl:
-Amit mindenki használ, hogy a nálunk lévõ üres üvegeket feltölthessük vízzel.
-Minden 5x annyiba kerül
-Kevesebb loot
Ez a kettõ együtt igencsak megnehezíti a dolgokat, kevés loot van a ládákban = kevesebb eladható cucc, és mivel minden drága, alaposan át kell gondolni, mire költünk, én minden egyes lõszert beosztottam. Gyakran csináltam azt, hogy mivel tudtam, hogy egy lövéssel nem ölhetem meg a célpontot, ezért hogy spóroljak, a lábába lõttem, hogy ne tudjon mozogni és hagytam, hogy a társam legyakja (alapfegyverrel örök lõszere van a társaknak), vagy kilõttem az ellenfél kezébõl a fegyvert, hogy a társamnak legyen ideje kiiktatni.
-Evés, ivás jobban jelen van és erõsebb a negatív hatásuk.
-Hordozható tábortûz és ágy a feeling miatt.
-Grafikai mod, éjszaka, ha nincs a közelben fényforrás, akkor nagyon sötét van.
-Testrészt ért sérülés jobban hat, ha mindkét lábad meglövik, akkor mozdulni sem tudsz, ugyanez vonatkozik persze mindenkire.
-Nagyobb súlya van minden tárgynak, mint amit a Hc mód ad.
-Stimpakk, jet, stb effekt. Sugárzás hatására jobban homályosodik a kép, stimpak beadása rövid idõre megváltoztatja a képi világot.
Már a következõ végigjátszást tervezem ezúttal a Ceasar oldalán. Igyekeztem hagyni meglepetéseket a következõ nekifutásra is, például mikor a Ceasar táborában jártam lett volna lehetõségem mellékküldetéseket csinálni ott is, de direkt kihagytam, hogy legyen anyag a következõ nekifutásra is. Sok küldetés amúgy is ütötte egymást, meg kihagytam 1 vagy 2 kísérõt is, és persze a küldetések számos módon oldhatóak meg (speech 100, lady killer perk, terryfing presence skill hármassal annyi szituációból dumáltam ki magam….), úgyhogy még van a játékban olyan 50 órányi anyag.
A negatívumokról is írhatnék egy oldalnyit, de szerintem az ilyen open world igazi lehetõségekkel teli RPG játékoknál ugyanazok a bugok szoktak elõfordulni: Beakadt triggerek, nem megoldható küldetések, eltûnik, akinek nem kéne, beragadunk ide-oda, röviden: tele van bugokkal. De aki ilyen játékkal játszik, annak kell, hogy legyen annyi tapasztalata, hogy ezzel tisztában legyen, és 10 percenként mentsen külön slotba. Mondjuk idõnként a crash-ek felidegeltek, fõleg, hogy elõre kiszámíthatatlan módon jöttek, valamint az outrónak 6x futottam neki, mert pont közben crashelt állandóan.
Több RPG elem/küldetés/helyszín/npc/tárgy/fegyver, mindenbõl több és jobb a New Vegas, mint a F3 volt. A V.A.T.S tovább lett finomítva, majdnem minden harcomat vats-sal vívtam (nekem nagyon tetszik ez fajta „tisztelgés” a körökre osztott játékmenet felé), mikor kifogyott, menekültem. A játék pedig függõséget okoz, ritkán érzem, hogy valamivel akár egész nap el tudnék lenni, lévén, hogy baromi válogatós vagyok. Angoltudás kell hozzá, anélkül ostobaság játszani, mert pont a lényegérõl marad le az ember, irdatlanul tartalmas lett, szerintem az utóbbi 5 év legjobbja minden szempontból. Ilyen játékért örömmel adok pénzt, kb. 150 óra játék, ami nem válik montoná, és ki tudja milyen modok jönnek még hozzá….
Obsidian eddig legjobbja és alig várom, hogy adjanak ki hozzá DLC-ket, amik szigorúan olyan minõségiek kellenek, hogy legyenek, mint az elõd esetében.
Pár kérdés, amire kíváncsi lennék (SPOLIERES LEHET)
-Brotherhoodéknál segítettem leváltani a vezetõt és rávettem õket, hogy nyissanak a külvilág felé. Ezután megjelentek brotherhood harcosok a Hoover gátnál és a Mccaren támaszponton is. A BoS katonák mindenképp megjelennek, vagy ez annak a hatása, hogy rávettem õket, hogy elhagyják a bunkert? Vagy azok csak NCR katonák Power armorban? De az, hogy lehet, annak a viseléséhez képzettség kell, ki képezte ki õket a viselésére? Lehet, hogy van rá magyarázat, csak átsiklottam felette….
-Hol van Esteban? A Mccaren támaszponton mondja egy nõi katona, hogy keressem meg Esteban holttestét, nem kerül be a quest menübe, feljegyzést sem kapsz róla, de attól még küldetés….
http://www.hunositokteam.weboldala.net/news.php
ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
Don't need to be accurate, just shoot more bullets!
Megérteném ha lett volna vmi epikus csata,és dicsõségem megkoronázásaként szétkúrtam volna a fejét egy .50kaliberessel és azt mondanám melldöngetve,h ÉÉNNN VVAAGYOK A KIRÁÁÁLLYYY!!!
De csak bementem a sátorba és halomra lõttem mindenkit azt is azért h Bennykét elengedjem.😞
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
Segítségre lenne szükségem. Az intro után se szó, se beszéd kilép a windosba. Többször újratelepítem, de semmi váltózás. Találkozott valaki ezzel a problémával?
A gépem: i5-650, 9800gt 1gb, 4Gb ram, win7 64bit.
Intel i7 920, Asrock X58 Extreme, 6 GB DDR3 RAM, HD4890 Vapor-X, stb.
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
Cézár kiiktatásához egy adalék: sátorba belépni, a szent gránátot behajítani középre (nem hardcore módban marad a fatman), ha egyáltalán marad életben vki, azt akkurátusan agyonlõni a 12.7 hangtompítós kéziágyúval.
Amúgy valóban meg lehet csinálni úgy a vezérlõtermet a robisereghez irányítva a záramot, hogy a szervós NCR katonák nem jönnek rá, hogy az ellenségük vagyunk. Pl. be kell kamuzni, hogy a parancsnokuk életveszélyben van és elmennek neki segíteni. 😄DDD Így az NCR a legeslegvégéig haver marad és csak a tábornokot fogjuk meglepni azzal a végjátékban, hogy lesz szíves letakarodni a gátunkról a népes pereputtyával. 😄DD (persze én finomabb voltam vele, mer alapvetõen kedvelem õket és szükségem lesz rájuk, mint pénzköltõ közönség)
Na ha Cézár halott, az a végkifejleten nem sokat oszt/szoroz szvsz. sajna.
neked az abakuszt kéne tologatnod vagy a csattogó lepkét sztem, nem a számítógép elõtt ülni, már ne haragudj, így játszani egy ilyen játékot..
<#wow2>#wow2>
Stikkes majom. A BC2 tonkretetelenek elinditoja. A Rövid Szöveges Üzenet küldők klub
- van DT-je a sisaknak is
- van VATS-ban is pontos fejlövés %-os (célzott lövés)
- vannak fejlövés erõsítõ/pontosító skillek
- van kritikus lövés
- van a végtagoknak/fejnek HP %-a
- végtagokat és fejet ki lehet lõni (eltörni, kicsinálni stb.), amitõl gyengül az ellenfél (lassul, pontatlanul céloz, csökken a teherbírása/sebzése stb.)
AKKOR?!?!?
Stikkes majom. A BC2 tonkretetelenek elinditoja. A Rövid Szöveges Üzenet küldők klub
A vicc, hogy 20 métereket repülök ha megütnek, mer ballistic fist. Így tényleg nagyon élvezetes harcolni.
Load-> mielõtt bementem, leraktam a bejárat köré 4 pack C4-et, Boone-t leállítottam kicsit arrébb, aztán bementem-kimentem 😄DD Ömlöttek ki utánam a guardok, aztán BUMM, így lett a chockapic!! 😉
Tényleg, szinte mindenhol megmarad.
Én nem mertem mindenhova csak úgy lerakni a cuccokat, de ezek szerint több ilyen hely van.
Ha már beszéltél House-zal, akkor lehet oda felmenni.
Én pénzszerzésre a snowglobokat használom, meg ugye a kaszinókat. Csak a kaszinóban lehet gyûjteni, úgy 40k-t.
Pl primmben a sheriff viskójában az összes bútor ilyen - szóval szerintem több hely van ai megõrzi a cuccost mint ami nem 😊