Fejlődnek a szintetikus életformák
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A kategorizálás nehézségei épp azt mutatják, hogy létezik evolúció, az anyag szervezõdése fokozatosan, lépésrõl lépésre történt, átmeneteken keresztül.
Kara kánként folytatom tanításom.
Az emberi lélek még a "mesterséges élet" kategóriába sem illeszthetõ be az én felfogásom szerint, mert nem része az anyagi világnak, habár annak produktuma (e téren materialista vagyok!). Nem kellene kavarni a szezont a fazonnal, mert odajutunk, hogy elkezdünk vitatkozni azon, hogy az angyalok élõlények-e.
A kristálynövekedés a fenti okokból esik ki a definícióból.

Az élet nem olyan, hogy vagy van vagy nincs. A vírus az életnek egy alacsonyabb szintje, mint a sejt. Hülyén hangzik de a sejt jobban élõ mint a vírus.
Ez a biológiai életre vonatkozik csak. A számítógépen is lehet életprogramot írni, ami az adott környezetben élõként viselkedik. Az emberi lélek is önálló életjelenségeket produkál.
", amely képes - ideiglenesen, helyileg - legyõzni az entrópia törvényét"
Nyílván érthetõ hogy mit akarsz mondani, de valóban pontosabbn kell fogalmazni. Az élõlények egyik tulajdonsága, hogy az entrópiát csökkentik.
", és információkat (DNS, RNS vagy ezekhez hasonló komplex szerves molekulák révén) átadni nemzedékrõl nemzedékre."
A szaporodás nem szükségszerû jellemzõje egy élõlénynek. Az emberi lélek is élõként viselkedik pedig nem is szaporodik.
A mai biológiai élõlények lényegében optimalizált élõlények, ergó semmi nem bizonyítja, hogy lehet olyan robotot vagy mesterséges életet létrehozni ami _hosszú_távon_ erõsebbnek bizonyulna mondjuk az embernél. Hülye példa, de hiába tud lecsapni egy terminátor egy embert könnyedén, ha a Skynet idõvel kifogy mondjuk az aranyból és nem tud csipeket készíteni emiatt és egyszerüen elfogynak a robotjai. Az embernek meg kell némi szerves anyag és víz és szaporodik mint a nyúl. Az élõlények hihetetlen mértékben optimalizálták magukat a környezetünkben elérhetõ erõforrásokra, ezzel lehet hogy nem is lehet versenyezni.
A vírusok kizárásával az a gond hogy ha nem élõlények, akkor mik? Ha megnézel egy kicsit bonyolultabb vírust a maga többszáz génjével, komplex szabályozó mechanizmusaival, biomechanikus szerkezetével, elég nehéz nem élõlénynek tekinteni csak azért mert nem a megszokott sejtes sémát követi.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Egy tízemeletes ház nagyságú aszteroida robogott el a Föld mellett hétfõn - a 2009 DD45 kódjelû kisbolygóról eddig nem tudtunk.
Ö. Z.| Népszabadság| 2009. március 4.| nincs komment
nyomtat email plusz mínusz kedvencek / megosztás
Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!
KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!
Most is csak azután vették észre a csillagászok, hogy elszáguldott mellettünk. Az égi objektum mindössze 72 ezer kilométerre volt tõlük - ez a Föld-Hold-távolság ötöde. Mielõtt lenéznénk a 21-47 méteresre becsült kisbolygót, vegyük figyelembe, hogy az 1908-ban Szibériában ezer atombomba erejével pusztító aszteroida hasonló méretû volt. (A Tunguzka-folyó környékén kétezer négyzetkilométeren 80 millió fát tarolt le.) A csillagászok az következõ napokban meghatározzák a kisbolygó pályáját; arra is következtetni lehet, hogy jelent-e bármilyen fenyegetést a Földre. Jelenleg úgy tûnik, hogy a 2009 DD45 tizenöt évente kerüli meg a Napot.
kell jobban félni, meg a földi oligofrénektõl.
Úgy látom, a saját gondolataid (már ha vannak egyáltalán) megfogalmazásával még súlyos problémáid vannak. <#vigyor>#vigyor> Maradj csak a mások gondolatainak bemásolásánál (copy+paste), azt már professzionális szinten ûzöd.
Miért nem adod meg te a saját definíciódat, te ...nem mondjam, hogy mi?
Én amit leírtam, pusztán saját tudásomra támaSZKODVA ÍRTAM LE, CSAK UTÁNA KERESTEM HOZZÁ wikis szupportot, mert a hozzád hasonlók csak azokban hisznek, nekem nem.
Eléggé reménytelen eset vagy. Ha bedugnád az orrod az Akasha Könyvtárba - persze ettõl nem kell félni, mert minek neked a könyvtár? - páros lábbal rúgnálak ki.
Ezt azért gondold át még egyszer. Annyira nem értelmes, sõt.
púúúúú
Vagyis az élet még ideiglenesen sem gyõzi le a termodinamika 2. fõtételét (amit te helytelenül az entrópia törvényének hívsz), bárkire is hivatkozol.
Egészen mellesleg számos olyan jelenség van még, amely a te buta értelmezésedben ideiglenesen "legyõzi" a 2. fõtételt, elég csak egy hûtõszekrény belsejére gondolni. Szóval nem egy olyan nagy dolog az, hogy egy nem zárt rendszerben csökken az entrópia, nem is kizárólag az élet kiváltsága.
Inkább tanulj, ne írj butaságokat!
Persze, kicsit sajnálom, hogy Alvarez99-bõl kivertem a szuszt, és most valszeg elsompolygott, nyalogatni a sebeit, de majdcsak visszajön. :-))
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
“ I’d look for an entropy reduction, since this must be a general characteristic of life. ”
Thus, according to Lovelock, to find signs of life, one must look for a “reduction or a reversal of entropy.”
Na, ez volt a kegyelemdöfés.
Amúgy, sikerült magad megint lejáratnod, és eltelik megint jó sok idõ, amíg KIÉRDEMLED, hogy szóba álljak veled.
Mersz te Schrödingerrel, vagy velem, vitatkozni? Te hangyapörsenés!
Imádom az ilyen kis beképzelt gömböcöket. Jön egy latin idézettel, és azt hiszi, hogy övé a világ. ha meg az orrára koppintok, akkor reklamál.
Mikor nõsz te fel entrópiás vitapartnernek?
Az entrópia törvénye azt mondja ki, hogy egy (khm..zárt) rendszerben a rendezetlenség egyre nõ. Az élet pediglen a rendezetlenség, a káosz tagadása, hisz rendezett formákat hoz létre.
Ezt támasztottad alá te magad is, amikor értelmileg ugyan rendezetlenül, de legalábbis alfabetikus szempontból, a magad módján, rendezetten leírtál pár primitív mondatot.
Si tacuisses, philosophus mansisses.
Áruld már el, vajon az élet hol képes akár csak ideiglenesen is legyõzni az entrópia törvényét???
Azt meg már csak félve merem megkérdezni, szerinted mi az entrópia törvénye - mert én csak a termodinamika második törvényényérõl (vagy fõtételérõl) tudok... Ezzel viszont az élet még csak véletlenül sem ellentétes, ideiglenesen sem.
OK, tudom, a te érveidet ki kell érdemelni, addig csak ex cathedra kijelentéseket teszel... <#bohoc>#bohoc>
Grat.
Úgy tudtam hogy nem ússzuk meg egy hittérítõ nélkül!
Az amisokat tisztelem valamijen okból!
Õk remekül elvannak a hitükkel nem használják a civilizáció adta kényelmet és tudást!
Szerintem, az élet az anyag magasan szervezett formája, amely képes - ideiglenesen, helyileg - legyõzni az entrópia törvényét, és információkat (DNS, RNS vagy ezekhez hasonló komplex szerves molekulák révén) átadni nemzedékrõl nemzedékre.
Lehet kapálózni.
Maga eltévedt, de nagyon. Ez itt nem szószék, sem ex-cathedra, itt bizony válaszolnak a beírásainkra. Sõt!
Legalább is a definíció szerint. Egy idõben nem tekintették élõnek, de változik mindig a meghatározás.
- kémiai
- renszer
- darwini
- evolúció
<#mf1>#mf1><#mf1>#mf1><#mf1>#mf1><#mf1>#mf1><#mf1>#mf1>
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Ez most komoly??? Magukat tudósoknak nevezõ emberek képesek ilyen 5 éveseknek való, definíciónak nem mondható sallangot elereszteni az életre?
Ez egy vicc.