480
  • palm pilot
    Te informálsz félre.

Gusztustalan vagy sem, ez van, ezt kell szeretni, Lehet álmodozni hogy mi lenne ha..., csak épp senkit se érdekel. Mi a valós alkalmazásokhoz választunk oprendszert.

OpenGL játékokból is csak azok futnak linuxon, amelyiket portolták rá.

A linuxot is muszáj megvenned ha supportot is akarsz hozzá.

Figyi, mi nem kernelfordítással, driver vadászgatással, meg parancssoros hekkelgetéssel akarunk foglalkozni, hanem simán csak használni akarjuk az oprendszert arra amire való: hátteret nyújtson az alkalmazások futtatásához. Számunkra a rajta futó programok a cél, nem az oprendszer barkácsolás. Van aki szereli az autót, és van aki vezeti.

Az MS-nek nem kell rábeszélnie senkit a lazsálásra, lazsálnak a gyártók maguktól is. De téged ez nem is értem mit zavar, hiszen a linuxodhoz nem kell xp-s driver. ^^
  • sly007
    Hmm.... Mit értünk fejeltség alatt??? No mind1. Szerintem mindegyik másban fejlett. Szóval nézőpont kérdése szvsz.
  • Palinko
    "Ja, Billy szerint meg a Windows a legfejlettebb, Sztív szerint meg az OSX."
    nem erről van szó hanem arról hogy kiargadással csinálod a félre informálást!

nem az a lényeg hogy nem tudja miből, számomra gusztustalan ha egy op rendszer gyártó ilyen eszközökkel, marketingel, korrupcióval marad fenn és nem azért mert egy jó OS rak össze.

nem elmehetne, hanem opengl es játékok FUTNAK linuxon, írhatsz akármit ezt a tényt nem bírod megmásítani.

windowsnál sok esetben nincs döntésed, mert muszály megvenned ha hozzá szeretnél jutni egy termékhez, látszik itt is próbálod megmásítani a tényeket.
    linux nem értem számodra miért szenvedés, de ha az akkor tökéletes mintája vagy annak hogy bemutattak neked egy OS és csak azt tudod használni, nem vagy annyira nyílt hogy mást is megismerj, nem kipróbálj és rájössz nem egy jobb windows akkor eldobod, hanem megismerj!
    nem felesleges jönni a más út dumával, fontos hogy megismerjenek más rendszereket is a döntés képes felhasználók, ki számára mi az autópálya és mi a földes út azt mindenki eldöntheti ha megismert már több rendszert, de ha meg sem ismer mást a windowson kívül akkor igen is jönni kell a más út dumával.

a driver írás tényleg nem a M$ dolga, de abban már benne lesz a m$ hogy ahhoz a bizonyos laptophoz is ne írjonak xp kompatibilis drivert.
    a linuxnál elkapnak minden elképzelhetőt a hardware gyártók csak hogy írjonak drivert rá.
  • palm pilot
    Ja, Billy szerint meg a Windows a legfejlettebb, Sztív szerint meg az OSX... De még ha úgy is lenne, akkor is van legalább a láthatáron egy jobb utóda, míg a linuxnak még ötlet szintjén sincs.

A linux nem is tudja miből pénzelni a játékfejlesztőket, mert a kemény 0 Ft-os árból nem sok jut rá. ^^ De nekünk tökmindegy ki pénzel kit, mi vásárlók senkit nem fogunk, nem találunk ki linuxos directx-et, meg egyebeket, csak épp azt vesszük ami számunkra fel is tud mutatni valamit a pénzünkért. A miértek nem mérhetők Ft-ban.

elmehetne linuxon is
    Ha a nagymuternek töke volna, nagyfaternak hívnák...

A windowsnál is eldöntheted hogy szeretnéd-e használni (ha nem, szenvedhetsz linuxxal ^^), sőt még azt is hogy fizetsz-e érte, vagy warez. ^^ Már itt 2x annyi lehetőséget kínál neked a windows. :D Felesleges jönni a "más út" dumával, autópálya helyett senki nem választ földutat. ^^ Majd talán ha leaszfaltozzák...

xp hez nemvolt legtöbb eszközéhez driver
    Miért nem szóltál a hardver gyártójának hogy írja meg? Ez nem az MS dolga!
  • Palinko
    #70 "Hát erről van szó. Pedig a linux még Torvalds szerint is technológiailag elavult."

Azt a cikket ugye nem írták be amikor Torvalsd szétnézett a vista a leopard és a linux disztrók háza táján és szerinte a linux a legfejlettebb mind közül.
    Igen azt is mondta hogy a linux elavult, persze azt szépen kifelejtetted hogy a windowsra és osx re is ugyan úgy érvényes, mivel azoknak sem oo nyelvben lett megírva a kernelük, ilyen igazság ferdítéseket azért már nem kéne írni!

#71 99% ezt elég csunyán elmérted.
    "Máskülönben ki venne windowst pénzért?"
    épp ez az, ezzel most beláttad hogy ha nem pénzelné a ms a játékgyártókat hogy dx ezzenek akkor lehetne még több ogl játék ami ugyan úgy elmehetne linuxon is, egyébként is ha többen álnának át biztosan több játék jelenne meg linux kompatibilisen.

Ami a windowsról még pár gondolatom ami a leggusztustalanabb a működést leszámítva:
    terjesztés, a linuxról eldöntheted hogy szeretnéd használni vagy, nem, és ha szeretnéd szabadon dönthetsz sok változata között, osx el is hasonló a helyzet, ha kell veszel egy applet, bekapcsolod és működik, eldöntötted ez kellett.
    Winnel mi a helyzet? legtöbb számítógéppel ismerkedő számára, új gépekre felrakják és használd, nem mutatják be hogy van más út is, ezt kaptad és kész, hozzácsapták a gép árához, azt részükről le vagy tudva, szerintetek ez rendben van? szeretnél venni egy bizonyos laptopot csak vistával van, ha megvetted nem igényelheted vissza a vista árát ha te nem azt szeretnéd használni! haverom vett laptopot, azzal nem adtak OS de csak vistát lehetett rá feltenni mert xp hez nemvolt legtöbb eszközéhez driver! és ez csak pár kiragadott példa a közéletből az ilyen és ehhez hasonló példákból könyvet lehetne írni (írtak is tanulmányokat) elérhető több anyag azzal kapcsolatban is hogy terjed kormányzatokban, oktatásban stb, akit érdekel az úgy is utánna néz, esetleg dob egy privit nekem most ezzel nem akarok fárasztani senkit akit nem érdekel, örülök ha valaki egész idáig eljutott és hátha tudtam benne egy két gondolat menetet elindítani.
  • palm pilot
    Minden sarkon motorgeneráloznád? ^^
  • sly007
    Örülnék ha olyan Trabantom lenne mint a Linux. :-D
  • palm pilot
    A linuxosok meg leginkább a trabant bütykölgető hippikre emlékeztetnek.
  • palm pilot
    Nem láttam AIX-ot élőben (gondolom vagyunk ezzel páran így), ezért írtam hogy állítólag.
  • palm pilot
    ja az is a problémád hogy nincs játék? nekem a "modern" játékok totál nem jönnek be régi kedvenceket is már untam
    Igen, ez elég sok ember problémája, kb. a home userek 99%-ának. Az a te egyéni szocproblémád hogy nem akarsz játszani, de a többség meg igen. Máskülönben ki venne windowst pénzért? De megveszik, méghozzá ezért.
  • palm pilot
    Hát erről van szó. Pedig a linux még Torvalds szerint is technológiailag elavult.
  • Sanyix
    linux közösség nem erre épít :)
  • Palinko
    Linuxosat nem tudsz ingyen? :)
  • Sanyix
    Szerzek neked almácskás kenyérpirítót, 120k darabja. Kell? :D
  • turul16
    "de a két, egymással nem kompatibilis grafikus üzemmód"
    Ilyen nincs.

Amire te gondolhatsz két nagyobb egymással vetélkedő gui ToolKit/grafikus környezet. (Qt/KDE vs. GTK/GNOME)
    Mindkettő használatával írt alkalmazások futhatnak ugyan azon a desktopon. Miért szokták rühelli mégis az egyik toolkitet prefelálók tábora a másik tábor programjait?
    Elmondom.
    Azért, mert ha csak az egyik tábor programjait futtatod,és elindítod közben a másik tábor programjából az elsőt, az valami 2-12Mb többlet library betöltéssét és némi intcilizálást jelent, ami akár 1s-ig is eltrathat :) (következő ilyen programot már büntetés nélkül töltöd be)
  • Sanyix
    de meg mindig rohadt korulmenyes pl beloni a netet alatta stb.

Ezen hangosan felröhögtem! :D

á durva nehéz, desktop telepítős úgy megy, hogy telepít, böngésző indít, és hopp betölti a gugli.hu-t :D

netinstallos meg annyi, hogy "kapcsolat konfigurálása dhcp-vel" 5 sec, "összetevők letöltése 460 kb/sec" Ez borzaztó nehéz. Még amikor közvetlenül modemre volt kötve a gépem, akkor is annyi volt, hogy pppoeconf enter. Hálókártya kiválaszt, jelszó felhasználónév beír, pon enter, és hopp van net.
  • nedudu
    Jó lehet az anyag, mit szívsz?
  • nedudu
    Te hol találkozol a 240 és 40 kilós sztk szemüveges linuxos kockákkal? Egyszer megnézném én is őket, hogy tudjak idomulni :-) Ha kell akkor holnaptól nem fürdök, nehogy kilógjak a sorból.

Egyébként Linus zseniális fazon, de nem kell isteníteni. Ahogy Bill is az és Steve is ;-)

Egyedül kilóg a sorból a táncoló majom.
  • gkalcso
    Attól lesz gáz egy topik, ha szakmai érvek helyett a másik képességeit kezdik el szidni. Ezt hívják személyeskedésnek és jobb helyeken nem szokták megtűrni.
  • NintendoGC
    Lol... :D

Én csak azt nem tudom megérteni... hogy MI A FRANCÉRT NEM LEHET ELFOGADNI.... hogy valaki WIN valaki meg Linux párti?!?!?!?!

Komolyan... nem fér a fejembe!

Jobb, hogy folyton fikázza egymást a két tábor? Bakker nem lehet egy hasonló témához sem hozzászólni fikázás nélkül... eszem megáll.

Tolerancia csak úgy döng bennetek! Csak gratulálni tudok.

Én is használok Linuxot, szeretem is jó rendszer (Ubuntu 8.04) de inkább a Windows-t részesítem előnyben.... és egyiket sem fikázom, mert MINDKETTŐT szeretem!
  • homeless
    troll2
  • FlyingV
    homeless te vagy a szánalom, hogy nem vagy képes elviselni egy másik véleményt.

Amúgy a Linux tényleg eléggé egy helyben topog (és itt most ne jöjjé' hörögni hogy jajdehogydenagyondehűdehaj fejlesztik).

Dzson: nemtom miről beszélsz, de a gyökér 240 kilós (vagy épp csak 40) sztk keretes fejű szagos mosdatlan linuxos kockák seregére inkább rámondanám a 'Torvalds-jugend'-et, mint egy olyan emberkére, aki bátorkodik szembeszállni a Torvalds az Isten, Linux az Ő Gyermeke, hát imádjuk Őt együtt szektával..

• tomcsa4
    Akár csak Te. De várj, bocsánat. Eddig ez a legértelmesebb hozzászólásod. Nem engem minősít...
  • homeless
    szánalom
  • gkalcso
    > Ki nem szarja le a Linuxot?
    Te biztos nem, ha ennyire zavar.

Olvasmány a Trollokról.
  • Dzson
    Beindult a bill gates jugend. :))))))

Veszélyben a vindóz motherland! :))))))
  • Kheller
    még, hogy nem kell linuxot hackelni...
    próbálj csak meg a legfrissebb ubuntun vmware szervert üzemeltetni, havonta forgathatod újra amikor csak megjelenik egy patch. Újra kell inditani a gépet és a következő inditásnál is szállt a vmware, kezdheted hackelni, patchelni, majd újraforgatni megint, egészen a következő legapróbb kernel patch-ig működik. Winen ugyanez a vmware server hiba nélkül fut nemhogy egy patchig, de az egész oprendszert lecserélheted alatta, vagy sp-t felrakhatsz. Hát ez az architektúruális különbség a két rendszer között.
  • assdf
    "Állítólag ma technológiai szempontból az IBM AIX a legfejlettebb oprendszer, lehet inkább azt kéne ingyenesen elérhetővé tenni pc-re, és sok open cuccos támogatót megnyerni hozzá."

Na ezek szerint te sosem láttál AIX-t. Több gond is lenne vele:
    -unix és nem linux
    -mint olyan célhardwarre van és nem pistike gépére. Lehet nem is futna egy mezei tákolt pc-n. Ez egyébként a többi unixra is igaz.
    -Milyen értelemben a legfejlettebb?
    -a usernek nem egy szervernek kiváló oprendszer kell, hanem egy desktopnak jó. Az ubuntu már eléggé kezd ilyen lenni.
    -csomagot forditani rá eddig is lehet ha valaki akar
    -nem ingyenes, ez az ibm oprendszere
  • Palinko
    #44 húú 1 vagy nem láttál mostanában még csak messziről sem linuxot, 2 vagy még soha életedben nem láttál... 3 esetleg rossz disztróval próbálkoztál.
    #48 ja az is a problémád hogy nincs játék? nekem a "modern" játékok totál nem jönnek be régi kedvenceket is már untam, itt vannak még ötletes érdekes játékok, amivel elszórakozok, egy kicsit aztán annyi. de érdekes dolog azt a linux hibájára írni hogy nem fejlesztenek rá a játék gyártók, egy értelmes komment:#35

felesleges programról nem tudok, hogy van választási lehetőséged nem tudom miben korlátoz téged... én gnome alatt is simán futtatok kde alkalmazásokat.
    ja hogy sok disztró van, valszeg mind a 100+ ot végignézted, és azért nem volt még időd utánna olvasni mi miért van, remélem egyszer majd megteszed, de összefoglalva a lényeg, hogy ésszerű a nagyobbak, elterjedtebbek közül választani, amiket kábé 1 kezeden is meg tudsz számolni, itt is ugyan az mint a "felesleges program" nál hogy miért zavar ha van több? ha te megtaláltad, akár mások véleményére alapozva, a kedvenc disztród akkor miért idegesít hogy van még mellette jó néhány.
  • tomcsa4
    Palmnak igaza van. Jó jó, nem kell konzolban vacakolni már (pontosabban nem kötelező, mint a Windowsnál), de a két, egymással nem kompatibilis grafikus üzemmód, sok sok felesleges program (5db böngésző, 7 db szövegszerkesztő stb) egy egy verzióban. Jó, megadható pl Suse-nél, hogy miket tegyen fel. De nem hiszem, hogy mindenkinek kedvére van a dolog. Ráadásul nem is ismer mindent. Ráadásul vannak olyan felhasználói programok, amik az egyik grafikusüzemmódra vannak tervezve és a másikra. És ha nincs meg a közös hang, akkor szopás van. Ezt a szabad szoftver mizériát elbaszták, Linuxot le lehet húzni a WC-n jelenlegi állapotában. Majd ha lesz egy egységes, akkor.
  • nedudu
    Milyen Linux utódról beszélgetünk? Nem tudok róla hogy valaki is Linux utódót fejlesztene.
  • nedudu
    Te is régen láttál linuxot, mostanában semmit nem kell hekkelni. Bent a cégnél a Vista mellé felraktam egy OpenSUSE 11-et. Az Evolution megy az Exchange-el, minden hardverem megy. 3D-s szemcukorka megy (compiz). A Vista élményindexem 1.0, a Suse viszont nagyságrendekkel reszponzívabb.
  • palm pilot
    Legyen csak alternatívája a windowsnak, de ez nem annyiból áll hogy mindenki használjon linuxot, amit kézzel hekkelget, meg játék nuku, hanem valódi alternatívát kéne felmutatni.
  • palm pilot
    hahaha
  • palm pilot
    Ha mégcsak nem is ingyenes, akkor végképp mit akar a Windows mellett? ~~
  • palm pilot
    Miért lenne? Linux utódból talán van béta?
  • palm pilot
    Ugyanmár, a linux sosem lesz valódi alternatíva amíg így szét van forgácsolva millió disztro közt, és játszani se lehet rajta (1-2 jelentéktelen kivételtől eltekintve). Bonyolultabb üzemeltetni mint a windowst ahol csak pár klikk és minden kész, itt meg fordíts kernelt, vadászgass drivereket, hekkelj parancssorból... ez az emberek többségének nem alternatíva, ők nem barkácsolni akarják az oprendszert, hanem csak használni. 2 (,3,4,5,...) oprendszert se fog senki telepíteni, főleg ha van 1 ami mindent ellát.

A linuxnak max az adhatna esélyt ha az MS annyira szétszopatja a windowst drm-el, hogy használhatatlan lesz a mezei júzereknek. Az MS saját hülyesége nélkül azonban esélytelen.
  • nedudu
    Van már Midori béta? :-) Egyébként meg a Midori egy böngésző neve, az MS találhat ki újat :-)
  • palm pilot
    Állítólag ma technológiai szempontból az IBM AIX a legfejlettebb oprendszer, lehet inkább azt kéne ingyenesen elérhetővé tenni pc-re, és sok open cuccos támogatót megnyerni hozzá. A 25 millió féle, de alig pár ember által használt linuxok nem alternatíva. Egységes és erős háttér kéne hozzá, mint a windowsnak az MS - ezt az IBM el is tudná látni.
  • palm pilot
    Hát kell is gyurmázniuk rendesen, főleg ha a Midorival szemben is fel akarnak mutatni valamit.