480
  • Sanyix
    "Ha lenne egy disztibúció amelyik sokkal jobbna el lenne terjedve, marha könnyen telepíthető lenne, akkor az megjelenhetne a felhasználók felé, mint "A Linux"."

Jó itt asszem be is fejezheted, ezzel le is írtad mennyire vagy naprakész a témában...
  • Alfa Of NS
    "azt megértem, hogy nem elérhető minden feature, meg kell javítócsomag, de hát hogy lehet így kiadni valamit a kezük közül?"

Az MS elsősorban üzleti oldalról közelíti meg a szoftvergyártást. Egyszerüen korán adják ki, mert ki kéne már adniuk és nincs rendesen letesztelve. Most is hülyeséget csinál szerintem hogy kierőltette a Vista-t korán, az XP terjesztését be akarja szüntetni és közben meg már készül a következő Win. Ahelyett hogy rendesen megcsinálta volna a Vistát a beigért újításokkal és késik pár évet. Az XP-t meg amúgy is megszokta a nép már.
  • Sanyix
    Ők is jobban értenek hozzá mint te, mert rajtuk nincs m$ vérfanboy® szemüveg.
  • Sanyix
    "Nem, a linuxosok simán csak nem értenek a windowshoz. Érdekes hogy nálam sosincs probléma. Lehet hogy túl profi vagyok?"

A windows iq light embereknek készült, linux nem. Valószínű hogy aki a linuxhoz ért az a vindózhoz is. Már amit lehet, mert a gányolt forráskódba nem nyúlhat bele senki, fullos ismert buglist sincs, mert több ezer oldal lenne, csak néhány helyen lehet talán ismert bugokra akadni, mint pl az xp dhcp bugja.

Nálad is van probléma, csak hazudsz, azt mondod mintha nem lenne, mint akiről beszéltem :) Kíndózon olyan hogy nincs probléma, olyan nincs, nálad sem, mert az egész rendszer alapjaiban rosz. Lehet túl kamus vagy? :D
  • Alfa Of NS
    Kérdés hogy a disztrók ekkora sokfélesége előny-e vagy már hátrány? Elsőnek jól hangzik hogy adott célra vannak külön hatékonyabb disztibúciók, de valójában felléphetnek anomáliák az egész Linux világban: inkompatibilitás a disztók között; az egyiken megszerzett tudás csak részben hasznosítható a másik változatnál stb. Ezen kívűl a széles körű elterjedést az segíti ha minnél egységesebb a rendszer a felhasználók felé. Nem várható el egy átlag embertől hogy most azon gondolkozzon hogy melyik disztró jó neki, elbizonytalanítja. Ha lenne egy disztibúció amelyik sokkal jobbna el lenne terjedve, marha könnyen telepíthető lenne, akkor az megjelenhetne a felhasználók felé, mint "A Linux".
  • palm pilot
    Menj te!
  • ivjoe
    Kérlek, menj innen. :(
  • Alfa Of NS
    "azért az már tényleg durva, hogy egy windowsos hír átment distro war-ba. inkább le se írom, hogy miert jó/nem jó a red hat."

Legalább annyira Linuxos hír, mint Windows-os. Amúgy nyugodtan leírhatod a véleményed a RedHat-ről, engem speciel érdekelne. Főleg hogy a RedHat-ről itt írtak rossz dolgokat is. Szóval ha rossz is és fizetni is kell érte, akkor hogy marad meg a többi disztro között?
  • palm pilot
    Tudtuk rólad eddig is.
  • ivjoe
    Mondtam ugye?
  • palm pilot
    Te meg egy hülye faszkalap vagy.
  • ivjoe
    Lehet, hogy csak szimplán idióta, mondjuk így jobban belegondolva ez több mint valószínű. :(
  • palm pilot
    Na megjöttek a pc-hez sem értő konzolosok is...
  • palm pilot
    Nekem már a 2. IBM notim van, soha semmi probléma nem volt vele, se hw, se sw. Természetesen vindózos.
  • palm pilot
    A sz*r tápláló! Ennyi légy nem tévedhet!
    Kérsz egy tányér barna linuxot? ^^
  • palm pilot
    Aha, és a 8 általános mellé befért még a gimi meg a fősuli/egyetem is ugyanabban a suliban? ^^
  • palm pilot
    Nem csak a linuxosoknál nem működik
    Ja igen, vannak még a konzolosok is.

ha nekem nem akarod elhinni hogy teljesen rosszul látod
    Miért is tenném, mikor nap mint nap az ellenkezőjét TAPASZTALOM?
  • palm pilot
    Nem, a linuxosok simán csak nem értenek a windowshoz. Érdekes hogy nálam sosincs probléma. Lehet hogy túl profi vagyok? ^^
  • homeless
    azért az már tényleg durva, hogy egy windowsos hír átment distro war-ba. inkább le se írom, hogy miert jó/nem jó a red hat.
  • sanyynn
    Elvitettem mielőtt valaki belém köt :D
  • sanyynn
    Fuh... Jó ideig eltartott az összes hozzászólást elolvasni :D

[Vista off]
    Nekem a Vistával egy gondom van: Nem fut a gépemen... Nem támogatja a videokártyáját a notinak (Linux alatt is ez a gond). XP alatt megy a videokártya, viszont rossz a rendszeridő. Elvitetem szervizbe, azt mondták semmit nem tudnak vele kezdeni, feltoltam egy Ubuntut és megy :D Most már nem fagy le flash/javanál...
    [/Vista off]

Nem is értem, miért szálltok vitába a sráccal, lerí róla, hogy egyáltalán nem ért a témához, nem használt és nem is fog életében használni Linuxot. Az érvei teljesen megalapozatlanok. Egyszerűen nem tudja felfogni...
    1. A warez nem letöltési alternatíva
    2. A Linuxot EGYSZERŰBB használni
    3. Igenis vannak natív 3d-s játékok Linuxra...

Megfelelő hardveren tökéletesen működik majdnem az összes "szemcukorka" meg játék... Egyszerűen tudatosan kell vásárolni, illetve ami gépet eddig Windowson játékra használtak rendelkezik a megfelelő alappal. Akár elismerik, akár nem Windowson igenis létezik egyfajta "random hiba generátor" mely alapján egyszer működik, egyszer nem. Volt olyan, hogy nem ismerte fel az alaplapot, máskor meg tökéletesen működött, pedig mindig ugyanúgy lett telepítve. Linuxnál ez nem így van... Felrakod... használod az idők végezetéig...

Windows-os játékokkal toltunk lan-party-t hálóban... (UT, CS, SC :)...)
    Egyszerűen megfelelő hardver kell, melyhez létezik "driver". Hozzátenném, hogy ez sem a Linux hibája, mivel pl. a Via-nál már évek óta könyörgünk a Linux support-ért... (Azt írják, hogy van, de nincs)
  • sly007
    Én ubuntu szervert is már sok helyen látok. :-)
  • Turdus
    Nmit :-) Szerintem célszoftverekre jó, amik kifejezetten az ő cuccaihoz készültek.
    Normál szerver esetén (http,smtp,pop3,ftp) a rendszergazda tudásszintjétől függően két alternatívát javaslok:
    1) egyszerűbb: debian, de még inkább ubuntu szerver (debian továbbfejlesztett változata), előfordított csomagokat használ, ezért nem bonyi.
    2) profi: gentoo. Ez forrásból telepít mindent, ami miatt a beállítás macerás, de a legapróbb részletekig konfolható, telepítés ideje 1-2 nap, viszont amit utánna kapsz, egy szörny :-D, amihez többszázezer csomag kiegészítő található.
    3) nem linuxos profi: netbsd vagy freebsd.
  • floatr
    Próbáltam mindkettőt, de a cedega nem volt annyival jobb h megérje a pénzét. Mellesleg a wine, mivel általánosabb, úgy tűnik több dologra jó, ráadásul az a néhány játék amit lecsekkeltem, pont wine-al ment jobban.
  • Palinko
    Köszi a kérdező nevében is hogy helyére raktad a dolgokat :) Biztos jó valamire a red hat is, talán tűzfalnak :) debian tényleg az egyik, ha nem A legkivállóbb web szervernek.
  • Turdus
    Most nézem az általad linkelt statisztikákat. Ezek szerint full felbontáson a wine átlagos háromszögelésben is 1,6%-ot ráver az XP-re
    OpenGL Triangles
    Minimum K Triangles
    1027.43
    1093.98
    +6.5%

Maximum K Triangles
    6582.69
    6949.10
    +5.5%

Average K Triangles
    4121.92
    4187.01
    +1.6%
  • Turdus
    Persze, messze van a tökéletestől, nem is vitás, de pont azért van a tagsági díj, hogy tesztelőket és programozókat fizethessenek belőle. A cedega és a wine egyébként nem összekeverendő, bár egy tőről fakadnak, van egy roppant fontos különbség: a wine-ba azokat az elemeket teszik bele, amik a normál működéshez kellenek, míg a cedegába a fullextrás DirectX 100-as legújabb cuccai kerülnek. Ez pont azért van, hogy aki gamer, az fizessen. Aki meg csak használni akarja, annak elég az ingyenes, szerényebb változat.
  • floatr
    Túlzó lenne azt állítani h a cedega/wine tökéletes. Egyrészt a windózos játékokat windózon tesztelik, nem wine-on. Másrészt ezen két engine azért a legtöbb esetben inkább elvesz a teljesítményből, mint hozzáad wine benchmark

Mindettől függetlenül amikor egyáltalán jut időm játszani még a pécén, akkor Ubuntu alól teszem, mert az X11 képernyőkezelése sokkal jobb, mint az XP/vista párosnak.
  • Turdus
    Én nem javaslom a RoHadtat. Használtam sokféle linuxot éles szerver környezetben (Debian, Ubuntu, Gentoo, Sose, RoHadt), és messze ezzel volt a legtöbb gond:
    1) lassú. Pl egy apache restart 2x, 3x annyi idő, mint debianon a sok script miatt
    2) inkompatibilis. Szabvány UNIX parancsok helyett Yast van, ami miatt ki lehet dobni az összes management scriptet, amit írtam, pedig gond nélkül működtek az összes többin.
    3) túl van bonyolítva. Ha tunningolni szeretnél, órákig keresheted a konfigokat, mert nem ott vannak, mint amit az FHS előír.
  • floatr
    Ez elég komoly hitvita, meg kell hagyni. Annyit nem értek csak h miért álltok le vitázni ezzel az emberrel, aki szemmel láthatóan híján van minden szakmai érvnek, és csak kötekedni tud.

Aki annyira játszani akar az nyugodtan vegyen magának windózt, kellenek a zombik, kevés még a viagrás marketing. Sok win exkluzív fejlesztő cég termékéhez is kell persze, ha már gyenge valaki az alternatívák felkutatásában. Aki warezol, az tud magának cedegát is warezolni. Egyébként meg játékra a konzol való, bár ehhez is kell pár év, mire megunja az ember az állandó szívást a pécén.

Egyébként nagyjából ezt próbálja az IBM is kihasználni.
  • Turdus
    "Mellesleg megy sok, csak néhány nem megfelelelő sebességgel (d3d emulálás)."

Ezt nem mondanám, a legújabb verziókban nagyon elegánsan egyszerűen lefordítják a DirectX hívásokat OpenGL-re, és semmi sebességveszteség sincs. Ha meg direkt olyan megoldást választasz, ami wrappert használ, akkor kifejezetten gyorsabb ugyanaz a 3d-s program linuxon (lásd sdl). Érdemes megnézegetni, elég sokat tud (oprendszerfüggetlen 3d, képkezelés (gif, png, jpg), hang (ogg, mp3 beolvasó), hálózatkezelés stb.)
  • Turdus
    Pénzes Linuxra: így van, a jó support mindig is pénzbe kerül, függetlenül az oprendszertől.

Javítócsomagra: értem én, de bakker, asszem jogosan várhatnám el, hogy a Sony laptopra gyárilag telepített intel driverek ne dobjanak fél nap használat után hátast... azt megértem, hogy nem elérhető minden feature, meg kell javítócsomag, de hát hogy lehet így kiadni valamit a kezük közül? És nem a Sony a ludas, mert linuxon semmi driver gondom nem volt, szabvány intel chipsetes minden.
  • Sanyix
    De a legnagyobb win védők visszatértek linuxról, miután nem találták a sajátgépet :D és ez egyben egy trauma is volt, ezért védik azt a tákolmányt.
  • Palinko
    Az én szemszögemből az említett linux disztribúciók.
    Ubuntu - felhasználó barát, otthoni, céges, oktatás ezekre alkalmas leginkább, szóval desktop gépnek, munka állomásnak, hasonló felhasználási kör mint a SuSe esetében.

Red Hat - Inkább szerver környezetben érzi jól magát, desktopra én nem használnám, arra ott az előző 2 rendszer, Red Hat "vetélytársa" nem az ubuntu hanem a debian (nem lőttél nagyon mellé az ubuntu debian alapú :) ) most hogy melyik a jobb? őszintén tapasztalatom erről nincs, de mint legtöbb kérdésnél, ugye a milyen célra csak egy a fontos tényezők közül...

Red Hat, fejleszti már a Fedora rendszert is ami inkább felhasználó barát desktop változat.

Szóval utánna sem néztem hogy kell e a red hatért fizetni, mert ezzel szerintem válaszoltam a kérdésre, attól függ mit értünk komolyabb cél alatt, desktop, kaptár pár tippet és még lenne pár említésre méltó, ugye kinek mi a kedvence,
    szerver, red hatról nem kerestem hogy fizetős e vagy sem, de ha fizetős az érthető lenne egy vállalati környezetben ahol sok tényező játszik ott el is várható hogy fizessenek mivel a vállalat valszeg pénzt keres a szerver által, nem hobbiból tartja...

A debian is legendás szerver környezetben, megjegyzem ingyenes.

Ne haragudj most nem biztos hogy összeszedett vagyok, bizonyos tényezők zavarnak a koncentrálásban, de remélem minden érthető volt, ha nem kérdezz csak bátran!
  • Sanyix
    Én minden vagyok, csak laikus nem. Egyszerűen szar oprendszert kell használnom. Rendessel nincs gond :)
  • zoritan
    Hány wines tért már át linuxra? Vitázhatnánk ezen is de nincs értelme... sokan!
    Hány linux felhasználó tért vissza winre? Ilyenről még nem hallottam.
  • Alfa Of NS
    "ha kell díszdobozos cd, supportal akkor igen máskülömben NEM!"

De ez disztribúciótol is függ. Red Hat pl nem ingyenes, ráadásul nem is olcsó igazán. Igaz szupport néven kérnek pénzt, de ha csak pénzért adják, akkor nincs ingyen. Meg kédés hogy milyen különbség van a fizetős Red Hat szerver között és mondjuk az Ubuntu szerver között? Mert ha vannak komolyabb dolgok, amire csak a Red Hat jó, akkor megint ott vagyunk hogy fizethetünk rendesen ha komolyabb célra akarja valaki használni. Ehez kénen valaki aki ismeri eléggé mondjuk a Red Hat és Ubuntu szervereket, hogy össze tudja hasonlítani.
  • NessieGraf
    Örülök. Nekem a 8 általánost az első iskolában sikerült teljesítenem. A többi már különböző témákban fejlődést hozott...

Mellesleg: "az emberek 90%-a Windowst használ" - A sz*r tápláló! Ennyi légy nem tévedhet!
  • Alfa Of NS
    "Egyik sem vagyok, vistát használok"...

Szóval laikus vagy.
  • Palinko
    Nem csak a linuxosoknál nem működik, és ezután állítasz olyat hogy strucc módra látom a világot? Hmm ismét érdekes gondolatok. Van nekem is windows fan ismerősöm, panaszkodik hogy jaj de lassú a gépe,pedig 2 magos minden fene szóval kéne vigye a vistát. Aztán mikor mondtam neki esetleg kipróbálhatna mást is, mondja minek mikor neki tökéletesen megfelel a vista. Én nem kötök kompromisszumokat azért hogy vistának hívják az op rendszerem, nekem a legjobb kell, szerencsére már nem kell tovább keresnem mert az ubuntuban megtaláltam a legjobbat.

Csak azt írtam, ha nekem nem akarod elhinni hogy teljesen rosszul látod, akkor nézd mások is azt mondják, de neeem te apukáddal erősebb ügyesebb okosabb sőt még szebb is vagy valószínűleg a kis rózsaszín világotokban, ott is kéne maradni nem itt mindenkit cáfolva terjeszteni téveszméid.