127612
  • clio1616v
    nem kifogás kell, hanem tenni érte

ennek a semmirekellő immónak most igaza van

aki nem képes megtanulni idegen nyelveket, az hogyan fog elmélyedni egy egy érdekes témában?

csomó publikáció, tanulmány esetleg kísérleti eredmények már rendelkezésre állnak esetleg angolul, németül

rengeteget fordítottam saját magamnak és nem tanároktól tanultam meg a két nyelvet, hanem mert érdekelt

először is az mondhatja el magáról, hogy tud idegen nyelven, aki gondolkodni, viccelni, álmodni és az érzéseit kifejezni tud az adott nyelven
  • BRAT
    Ki lenne az? -mert ilyet én nem mondtam. (ha nem nekem szólt, úgy, kérem törölje a jegyzőkönyvből állításomat)

#114346 Cirmos cicám, anyanyelvet nem lehet váltogatni :), amiről én beszélek az a munkanyelv és ügyintézési nyelv. Az, hogy EU-n belül minél több helyen, minél több nyelven intézhesd ügyeidet. Ha már többen is attól vagytok bekakálva, hogy kihal a magyar nyelv [apró](minden nap 2 nyelv kihal és 2-3 új születik)[/apró], akkor logikailag is az lenne a helyes, ha minél több helyen lehetne magyarul ügyintézni.

GB-ben asszem 200000 magyar él. Életüket mennyivel megkönnyítené, ha ügyeiket intézhetnék magyarul és nem kéne skót, vagy wales-i akcentusú angollal makogniuk.
  • Lacee86
    Sztem abban amúgy van egy kis beütés, aki képes lenne a saját anyanyelvének megszűnése mellett letenni a voksát. :/
  • QuippeR
    idézem, amire videobaby reagált:

"Később fokozatosan megszüntetni a magyar nyelvet."

most még hivatalos nyelv a magyar, úgyhogy jó lenne, ha ezt az egyszerű mondatot sikerülne értelmezned.
  • tigeroo
    "strasbourg" részig olvastam, fantasztikus érvelés lehet :D
  • videobaby
    bogaram, épp azt mondom, hogy ha magyar vagy, legyen a hivatalos, az anyanyelv a magyar. értve?
  • BRAT
    Ha mindenki, így gondolkodna, akkor pl. Strasbourgba az Emberi Jogok Európai Bíróságához is lehetne francia, vagy angol nyelven kereseteket beadni, a magyart pedig lesöpörnék az asztalról. De mivel a magyar is hivatalos nyelve az EU-nak van esélyük azoknak a nyomorultaknak egy tisztességes eljárás lefolytatásához, akiket valamilyen jogsértő sérelem ért.
    A szemem jobban bántja a rovásírásos táblák megjelenése, amiből szinte senki se ért egy mukott se. És extraként valami IQ-fighter megalkotta a korszerű székely-magyar rovásírást, ahol már van ű ő ó...
  • videobaby
    az a bajom, hogy ez magyarország és magyar az anyanyelv. nem jelenti, hogy nem tudok angolul. más meg akármilyen nyelven. de hogy ez legyen a hivatalos...? hát be is szarok, de tényleg. muszáj lenne?
  • BRAT
    Mi bajod ezzel. Az EXIT nem magyar szó, mégis minden plázában és létesítményben ki van írva. A Kijárat már kevesebb helyen.
  • BRAT
    Hadügyi területen pl. az Zrinyi ARMA katonai szakanyaggal bővített vizsgáztatási rendszere elég jó mérője az idegen nyelvű haditechnikai tudásnak.
    Mérnököknél pedig a műszaki szakanyaggal bővített szakmai vizsgarendszereket találták erre ki.
  • Dzsini
    A házigazda is kért, hogy próbáld már meg kihagyni a személyeskedős felhangokat a hozzászólásból.
  • Molnibalage
    Most akkor dolgozok vagy skolába járok nyáron te zseni? Mert 17 éves koromtól kezdve minden nyáron dolgoztam...
  • Sir Quno Jedi
    Naazé!
  • Dzsini
    Most már van nemzetközi akkreditáció, a rigóstreettől függetlenül szervezhet és hirdethet nyelvvizsgát, és kötelező elfogadni, ha onnan van a vizsga.

Persze 5-6 éve volt egy kis csuklás, amikor az egyik vizsgaközpontnak megvonták egy időre az akkreditációját, de egyébként ilyen téren rend van, nekem szaktársaim pár éve még Szegeden is 5-6 lehetőségből választhattak nagyobb nyelveknél, hogy hol akarnak vizsgázni.
  • videobaby
    úr isten. komolyan gondoltad? kösz, kihagyom. mások erőlködnek, hogy magyarul beszélhessenek, mert ez az anyanyelvük.
  • Sir Quno Jedi
    Igen, de már az én időmben kezdték a baszakodást (még fű alatt), hogy a szaknyelvi az nem az IGAZI, me nem "rigó utcai", AZAZ nem fogadják el mindenhol stb. Gyakorlatilag ez egy nyelvvizsga maffia szvsz. Durván szopatták és szopatják mindmáig a népet vele és iszonyat pénzeket bekaszálnak.
  • Dzsini
    Ez jelenleg így van. Szaknyelvi nyelvvizsga abból létezik, amire van kereslet. lásd itt
  • Sir Quno Jedi
    +1
  • Dzsini
    Grüß Gott! :)
  • Sir Quno Jedi
    Ami ritka és nincs rá pénz, azt lezavarják egy általánoson, ami mezei, de elmegy és haller. Néhány mandró miatt, aki mongológiát tanul, ne szivassák már a többi százezret.
  • kamionosjoe
    Be kéne vezetni, hogy a magyar mellett a német(vagy angol) is hivatalos nyelv legyen az országban és mindent kiírni úgy is mindenhova. Az ország csak nyerne vele és sok turista jönne. Később fokozatosan megszüntetni a magyar nyelvet.
  • Dzsini
    Nem lehetne csak szaknyelvi nyelvvizsgákat tartani, mert félévente, évente 1-2 ember miatt sok nyelven egyszerűen nem lenne rá lehetőség / irgalmatlanul drága lenne mondjuk egy spanyol jogi szaknyelvet tanuló részére külön szakembereket, vizsgáztatókat találni, fizetni, összeterelni egy helyre, stb. Az általános nyelvi vizsga - innen nézve - azért van, hogy legalább legyen valamilyen számonkérési felület.
    (vendéglátási / kereskedelmi szaknyelv egyébként az egyik legelterjedtebb, és az ottani képzéseken a diplomához már a szaknyelvi nyelvvizsga az elvárt, míg műszaki téren nem)

Persze, egy angol műszaki szaknyelvnél is lehetne bőséges kereslet, de nem csak az létezik :)
  • Lacee86
    "általánosban oroszt (naná, mi mást, nem volt válogatás)" -> Hát, aki ilyen öreg.
  • Sir Quno Jedi
    Én meg általánosban oroszt (naná, mi mást, nem volt válogatás), gimiben franciát (érettségin is az volt), főiskolán meg angolt tanultam, DE csak angolból van vizsgám, az is szaknyelvi (fősulin kötelező volt). Akkoriban így ment, mostnaság meg nem izgat fel az oktatás. Már csak olyan helyre megyek, amit a cég fizet (nem vagyok csilliomos, "kissé" drágák ezek, pár napért félmillákat én sem szeretek kidobni), a többit magam szedem össze, ez a szakmám végülis.

Amit tudok angolul, azt mégis nagyrészt magam szedtem össze több évtizednyi rpg-zés, szgépes és video játékok, filmek/sorozatok és a meló/hobby miatti szakirodalom révén.

Részemről leszarom a sima köznyelvi nyelvvizsgát, akár meg is szüntethetik, rendes melóhoz olyan nem kell, hacsak nem vagy tolmács, vagy vendéglátós, esetleg ügyfélszolgálatos stb., DE azoknak meg ez lenne a szakmai ugyebár (kibővítve), így maradna nekik minden.
  • Lacee86
    Srácok, finoman. :/
  • Dzsini
    No, akkor mindketten ügyesek voltatok, innentől a személyeskedős részét elhagyva lehet folytatni a beszélgetést.
  • immovable
    Először is otthon hülyézz. Volt könyvtár, volt rá diplomáig 8-10 éved, dolgozhattál nyáron, jártál iskolába. Nem 97/98 táján diplomáztál. Kifogás mindig lesz.
  • immovable
    moderálva.

Ezt a stílust felejtsd el a fórum normálisabb részén.
  • Molnibalage
    Könyvre nemigan volt zsé. Idő még csak-csak lett volna, de ha nincs miből tanulni, akkor az időt is megette a fene. Tanár mint láthatod nem volt.

Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak játszod? Inkább maradnál a "leszarom" válasznál...
  • immovable
    Voltak könyvek, idő, szorgalom, tanár, iskola. Mi kellett volna még?
  • Dzsini
    Nekem 1993-ban, 14 évesen lett nyelvvizsgám (és általános harmadikban, orosz mellett kezdtünk angolt tanulni), otthon egy C64 és a Super Channel hétvégi reggeli rajzfilmei "segítettek" a nyelvtanulásban. Viszont piszok jó tanárokat fogtam ki, főleg ötödik/elsőtől a nyolcosztályos gimiben.
  • tigeroo
    németet "tanultam" 12 évig, de nem érdekelt és nemis foglalkoztam vele, 2-3as voltam belőle középsuliban is, az angolt meg elkezdtem tanulni 9. osztályban, és érettségi előtt már nyelvvizsgám volt belőle (köszönhetően a sok szerepjátéknak amit szótáraztam, a nyelvtan nem ment annyira jól de kurvanagy szókincsem volt a 3. évre belőle)
  • Molnibalage
    Egyedül milyen lehetőséged volt neked 1997/98 táján? Voltak méregdrága könyvek, magántanárok és kb. ennyi. A család anyagi helyzete meg egyiket sem engedte meg...

Angolul fórumozás, repszimfejlsztés és katonai repülés olvasgatása közben tanultam meg lényegében azt, amit most tudok. Ennek megfelelő a szókincsem is. Minden csevegés jellegűt a filmek és sorozatok nézése közben szedtem fel.
  • tigeroo
    mondjuk a nyelvtanulás szerintem tipikusan olyan "hobbi" hogy tanár mellett órán max elmagyarázzák neked a nyelvtant, meg a rendhagyó dolgokat és otthon önszorgalommal kell szókincset fejlesztened stb.
  • immovable
    Ki mondta, hogy iskolában tanulj. Miért nem "feküdtél rá" egyedül? Diplomáig volt rá 8-10 éved. Aki ennyi idő alatt nem tanul meg mondjuk angolul az ássa el magát. Nekilát az ember, 1 év alatt kis tanári segítséggel le lehet tenni egy szaros középfokút, főleg angolból.
  • Molnibalage
    Bírom az ilyen nagyhangon ítélkezőket...

Nekem általános és gimi alatt három különböző nyelvet oktattak. Általánosban 5 év német, amit dobhattam ki az ablakon a gimiben, mert ott angol és olaszt kellett tanulom. Az olasz is kb. annyira érdekelt, mint a német. Vagy annyira sem, lesz sem szartam, totál használhatatlan nyelv úgy minden téren. Egy országban beszéülek, természettudományos jelentősége 0. Idegenforgalmi terüeltet leszámítve semmi haszna nincs.

Gimi alatt első évben 5+3 angol/olasz, a másodikban 4+3 a/o, és 3. és 4. évben 3+3 órám lett volna. Igen, lett volna. Az angol tanárom sajnos beteges volt, aztán el is ment, így 1. évben az órák kb. 1/3-a maradt el, a 2. évben decembertől kb. március végéig nem volt angol órám egy szem sem, és utána minden órát más tanár tartott. Számold is ki, hogy 4. évre eső össz órák hány százaléka maradt el. Ja, és pont azok, amikor az alapokat kellett vonla felszívni és a legtöbb órám volt, akkor totálisan lemaradtunk. A 3. évtől votl stabilan órán.

Ne gyere azzal, hogy net és filmzésssel tanulmi és más marhasággal, mert 1997/98 táján ilyen lehetőség nem volt. Ma már sokkal könnyebb nyelvet tanulni, egy rakás jó minőségű ingyenes oktatói segdélet van és olyan témában olvashatsz és fejleszthetetd magad, amit nem szégyelsz.

Nos, ilyen háttérrel hogyna kellett volna elérni a középszintet? 2,5 év alatt?

Ellenben nem vágom, hogy mi frászakarikának kényszerítettek egy olyan nyelv tanulására ami:

ad 1. Annyira volt hasznos, mint púp a hátanom.
    ad 2. Használhatóság konvergál a 0-hoz, különösen egy mérnök számára.

Ergo szartam rá magas ívből és csak bosszantott, hogy nyilvánvaló pocsékolása megy azerőforrássoknak. Akkor inkább lett volna kisebb leterheltség. Vagy mennyivel faszább lett volna, ha angolt tanulok helyette, ami érdekelt is volna. Oroszt is tanultam volna szívesen, de a matek faktosoknak sajnos olasz volt a másik nyelv. A szerencsétlen sima gimiseknek meg latin (!). No comment... Az infósoknak volt oroszóra, de mivel minden osztálynak és faktnak saját időpontja volt, ezért nem járhattam át, pedig szerttem volna, de nem volt megoldható.

Eredmény? 30 éves fejjel szenvedek most az orosszal és saját erőből kellett megtanulnom az angol elég nagy részét.
  • Blum
    Es miert is tunik ez annyira lehetetlennek?

Lenne egy szakmai resze a dolognak,ami teljesen fuggetlen a kommersz nyelvvizsgatol meg lenne a sima nyelvvizsga ami az altalanos angol tudast merne fel.

"Gondolod, hogy van annyi szakmai nyelvbe jártas, aki lépést tart minden területen mindennel vagy szimplán van fogalma minden területről..?"

Azt mondod hogy a felso oktatasban ez nem jellemzo? Vagy olyan pedagogusok osztjak az eszt akik nem tudnak idegen szakmai nyelven lepest tartani a vilaggal? Hat akkor csesszek meg. Szerintem az lenne az alap,hogy valamilyen szinten ezt is megtanitsak.

A 2. resszel egyet ertek es elhiszem.
  • Dzsini
    ....és akkor ez még csak a mérnöki világ, diplomája / nyelvtudása sok más embernek is lehet :)

(nekem pl. volt olyan oktatóm az egyetemen, aki még szakmai oroszt tanult, azt keni-vágja, a németet nagyjából értette, de angoltudása nincs - tehát ha én angol forrásokból dolgozom, akkor ő nem is tudja ellenőrizni a tudásom, vizsgáztatni se tud szaknyelven)
  • Molnibalage
    Bocs, de egy széleskörű tudást te nem fogsz vizsgával ellenőrizni. Hogy a rákba tudná bárki pl. felmérni azt, hogy egy vízügyes szakmai angolja mennyire jó, vagy egy villamosmérnöké, vagy egy áramlástechnikusé, infósé vagy haditechnikai zsargonban jártasé? Gondolod, hogy van annyi szakmai nyelvbe jártas, aki lépést tart minden területen mindennel vagy szimplán van fogalma minden területről..?

Olyan széles a műszaki nyelv spektruma, hogy garantálom azt neked, hogy a középfokot némileg meghaladó és egyes területeken el sem érő tudásommal biztosan tudnék olyan mondani vizsgáztatónak, amit szakszövegben nem értene meg legyen csak két téma, az áramlástechnika-aerdinamika és a katonai zsargon.
  • Molnibalage
    Én vagyok az élő példa arra, hogy kedélyes bájcsevegésre az angolom annyira nem jó, de bármikor tartok egy kiselőadást a repülésről, termodinamikáról meg aerodinamikáról. Ellenben bemegyek egy pékségbe és gőzöm nincs, hogy angolul mi micsoda. Szó se róla, sokmnident még magyarul sem tudnék megnevezni...