-
Bírom az ilyen nagyhangon ítélkezőket...
Nekem általános és gimi alatt három különböző nyelvet oktattak. Általánosban 5 év német, amit dobhattam ki az ablakon a gimiben, mert ott angol és olaszt kellett tanulom. Az olasz is kb. annyira érdekelt, mint a német. Vagy annyira sem, lesz sem szartam, totál használhatatlan nyelv úgy minden téren. Egy országban beszéülek, természettudományos jelentősége 0. Idegenforgalmi terüeltet leszámítve semmi haszna nincs.
Gimi alatt első évben 5+3 angol/olasz, a másodikban 4+3 a/o, és 3. és 4. évben 3+3 órám lett volna. Igen, lett volna. Az angol tanárom sajnos beteges volt, aztán el is ment, így 1. évben az órák kb. 1/3-a maradt el, a 2. évben decembertől kb. március végéig nem volt angol órám egy szem sem, és utána minden órát más tanár tartott. Számold is ki, hogy 4. évre eső össz órák hány százaléka maradt el. Ja, és pont azok, amikor az alapokat kellett vonla felszívni és a legtöbb órám volt, akkor totálisan lemaradtunk. A 3. évtől votl stabilan órán.
Ne gyere azzal, hogy net és filmzésssel tanulmi és más marhasággal, mert 1997/98 táján ilyen lehetőség nem volt. Ma már sokkal könnyebb nyelvet tanulni, egy rakás jó minőségű ingyenes oktatói segdélet van és olyan témában olvashatsz és fejleszthetetd magad, amit nem szégyelsz.
Nos, ilyen háttérrel hogyna kellett volna elérni a középszintet? 2,5 év alatt?
Ellenben nem vágom, hogy mi frászakarikának kényszerítettek egy olyan nyelv tanulására ami:
ad 1. Annyira volt hasznos, mint púp a hátanom.
ad 2. Használhatóság konvergál a 0-hoz, különösen egy mérnök számára.
Ergo szartam rá magas ívből és csak bosszantott, hogy nyilvánvaló pocsékolása megy azerőforrássoknak. Akkor inkább lett volna kisebb leterheltség. Vagy mennyivel faszább lett volna, ha angolt tanulok helyette, ami érdekelt is volna. Oroszt is tanultam volna szívesen, de a matek faktosoknak sajnos olasz volt a másik nyelv. A szerencsétlen sima gimiseknek meg latin (!). No comment... Az infósoknak volt oroszóra, de mivel minden osztálynak és faktnak saját időpontja volt, ezért nem járhattam át, pedig szerttem volna, de nem volt megoldható.
Eredmény? 30 éves fejjel szenvedek most az orosszal és saját erőből kellett megtanulnom az angol elég nagy részét.