A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[HUN]FaTaL
Persze, hogy nem azt jelenti különben már összedõlt volna a nyugdíjrendszer... Még nem, majd csak fog.

http://goo.gl/gd6Zi5

: D
clio1616v
ezek társadalombiztosítási járulékok - tehát amiért én dolgozok, és értéket teremtek a munkámmal, abból a kb. 340 ezerbõl azért lehet szétosztani havonta mindenfele

az, hogy a nyugdíj járulék ebbõl milyen arányú nem azt jelenti, hogy a nyugdíjasok csak azt az 56 ezer forintot kapják meg

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

clio1616v
ne haragudj, de nem érdekel

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

Dzsini
És ennek mi köze bármihez?

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

clio1616v
a májusi bérem mérlege úgy néz ki, hogy

189 617-Ft-ot vontak le tõlem munkavállalói járulékként
emellett
156 641 Ft-ot fizetett ki a cég utánam munkáltatói járulékként

[HUN]FaTaL
De MA hol van ilyen képzés? Mert nem az volt a kérdés, hogy hány évesen kezdtél dolgozni és milyen képzés után..

Dzsini
Egy átlag feletti fizetéssel egy bõven átlag alatti nyugellátást biztosítasz.

Ha a pár hozzászólással késõbbi forrást elolvastad volna tudnád, hogy az átlag ellátás idén márciusban 107,1 ezer forint. Tehát ma belõled 2 kellene egy átlagos nyugellátásban részesülõ ellátásához.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

clio1616v
Budapesti mûszaki egyetem VEK 5 éves képzés

clio1616v
én 56 000,- nyugdíj járulékot fizetek, az már valakinek a nyugdíja

[HUN]FaTaL
Milyen 5 éves egyetem? 😄

3+2 év (a jogit és az orvosit nem számítva)

clio1616v
Tanulni és dolgozni is szeretek.

A kettõnek együtt van értelme.

2004-tõl dolgozok és optimális volt a munkába állásom. 24 évesen van értelme elkezdeni dolgozni, így már addigra el tudod végezni az 5 éves egyetemet.

David2
ne röhögj, mert 30 év múlva 2 kifliért a te fejedbe is beleállítják majd a baltát <#idiota>

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

Calver

"The trees move. Do you not see it?"

David2
az teljesen mind1, h mennyi pénz van a bankokban, ha 1 millió dolgozóra jut 7 millió eltartott, az a társadalom egyszerûen összeomlik.

Das Schlimmste ist, wenn das Bier alle ist!

Dzsini
Csak sikerült összekeverni 😊 köszönöm, természetesen bruttó.

brutto 250ezerbõl* inkább

★★★★★

HTS s3rg1nh00
egyébként pont azért találták ki a magánnyugdíjpénztárat,hogy ha az állami kevés/bedõl,akkor is legyen az embereknek mibõl élni,csak ugye azokkal a pénzekkel tudjuk mi történt...

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

Dzsini
Jaja - egyre kevesebb gyerek (kevesebb, mint 2 családonként), egyre magasabb várható élettartam, plusz egyre késõbb állnak munkába az emberek (egyetem, stb...) = egyre kevesebb aktív keresõ, és egyre több ellátott. A mostani nyugdíjrendszer változtatás nélkül fenntarthatatlan.

Dzsini
Mert a várható élettartam is növekszik.

Sõt, már most több nyugdíjas van, mint dolgozó: márciusban 2,863 millió (ebbõl 2,2 millió öregségi) nyugdíjas, és 2,67 millió a foglalkoztatottak száma. forrás

HTS s3rg1nh00
mert elöregedõ társadalomban élünk

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

Lacee86
Miért lesznek többen a nyugdíjasok, amikor folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár?

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Dzsini
Az lehet, hogy neked nincs bajod vele, de amit befizetsz, abból a mostani nyugdíjak egy részét fizetik. Amikor majd te kerülsz nyugdíjközelbe, és esetleg nincs saját félretett pénzed, akkor reménykedhetsz, hogy akkor számodra, mint a lakosság többségének a kisebb csoport (az akkor dolgozók) elég járulékot befizetnek.

Te most mondjuk nettó 250 ezerbõl fizetsz 25 ezret nyugdíjjárulékra. Ez kb. 1/3 ember nyugdíja, tehát belõled 3 kell, hogy eltartson egy nyugdíjast. És ma még a dolgozók vannak többen. 30 év múlva a nyugdíjasok lesznek többen.

A többi sima szorzás-osztás.

Lacee86
Nem akarok bevezetni másik rendszert. Nekem semmi bajom az állami nyugdíjjárulék fizetésével, de ilyeneket ne mondjunk már, h elavult rendszer meg mittomén. Senki nem úgy vág neki az életnek, h á úgy se élem meg, és akkor majd mibõl él vki?

Dzsini
Olvass utána egy kicsit közgazdasági irányból, érdemes.

kevesebb, mint 1 év van a választásokig, le lehet váltani a mostani vezetõket és bevezetni egy másmilyen rendszert, hajrá

★★★★★

Lacee86
MI az hogy elavult rendszer? 10%-át levonják a fizetésemnek minden egyes hónapban nyugdíjjárulék gyanánt...

engem vajmi kevéssé foglalkoztat, hogy hány évesen leszek nyugdíjas, vagy, hogy leszek-e egyáltalán.
szerintem ez a nyugdíj-dolog már kezd elavult rendszerré válni, hamarosan kivonják a forgalomból amúgy is
chhaya
Nyilván sok minden tényezõtõl függ... Szereted-e a munkádat, mennyit fizet, napi hány órát kell dolgoznod, mennyire megerõltetõ. Sulival ugyanez, mennyit kell tanulni és hajtani a jó jegyért, szívatnak-e, ad-e hasznos tudást, stb stb. Nagyon összetett.

Amúgy most a dolgozás mellett teszem le a voksom. Hatalmas pozitívum, hogy végre van saját fizetésem, amivel azt kezdek, ami jól esik (már amennyi megmarad belõle a rezsi után persze). Munka után realtíve "szabad" vagyok, nem kötelezõ otthon még a jó minõsítésért nekiállni a tanulásnak, mert nem kell sem túlóráznom, sem hazavinnem a melót. Egyetlen negatívuma, ami tekintetben az egyetemet sokkal jobban szerettem, hogy sosem volt annyi szabadidõm, mint akkor. A vizsgaidõszakot leszámítva persze... Munka után kb. este érek haza, nagyon kevés idõ marad bármire, nincs nyári szünet, és kötött idõben kell bejárni... Szóval néha úgy érzem, hogy nincs idõm élni. De tanulás mellett meg pénzem nem lenne rá, szóval nem tartanék elõrébb. Dolgozni jobb.

Munka mellett tanulni viszont halálosan fárasztó, alig várom, hogy befejezzem...

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

Lacee86
Nana, nem tudhatod te azt. xDDDD

daeemoon
Dolgozni. 20-22

Személy szerint, akartam menni egyetemre/fõsulira, csak píz nem lett volna... Majd az elkövetkezendõ években, munka mellett. Technikusit szereztem anno, ennek köszönhetem, hogy eddig viszonylag jól fizetõ félirodista állásokat szereztem.

A munka mellesleg csak azért jobb, mint tanulni számomra, mert a hobbikat, utazgatásokat, és ilyeneket nem lehet a tanulásból finanszírozni. Max ha 70 ezres az ösztöndíj. 😄 De akkor meg szülõk nyakán lógás megy.

[HUN]FaTaL
A nickjérõl nem is beszélve 😄

[HUN]FaTaL
Meglepõdnék, ha 58 éves nõként az sg-n ebbe a topicba írkálna, ráadásul házigazdaként. 😄

Pluskast
Ez helyzet függõ. Ha szereted a munkádat és leköt meg érdekes akkor nyilván tanulni rosszabb. Kicsit ilyen az is, hogy mikortól ideális dolgozni. Én gyakorlatilag 24 éves voltam mikor elkezdtem teljes munka idõben melózni, miután elvégeztem az egyetemet. Nekem szerencsém volt, mivel a szüleim képesek voltak az egyetem alatt finanszírozni a költségeimet. Sajnos vannak akik nem ilyen szerencsések nekik nyilván hamarabb kellett elkezdeniük. De szerintem a 24-26 lenne a legjobb.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

SötétBarom
Tanulást szerintem csak az írja, aki még nem keresett soha jól.. 😄

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

Tanulni.

24-26.

"a takarítón? az ?rület határát súrolja, aztán a légifolyosót mossa föl"

szerintem dolgozni, és 24-26

QuippeR
megszólítva érzem magam, mert az életben nem dolgoztam a diploma megszerzése elõtt, és éppen a munkaidõmben gépezgetek.

szóval ha nem vagyok hasznos, akkor minek fizetnek? sokszor nem a dolgozó hibája, ha nincs munka, hanem a cégé. és a cég ezzel néha még tisztában is van.

egyébként meg ez a "nem csinálsz semmit az irodában és felmarkolod a sok pénzt" felvetés még igaz is lehet, de akkor is annak a kritikája, aki kimondja. mert nem õ kapja a nagy fizetést kevés munkáért, hanem más. azért sokan vagyunk, akik nem mindenféle ismeretség okán szerzünk jól fizetõ irodai állást, szóval valamit csak jobban csinálunk azoknál, akik megszakadnak minimálbérért. különben õk csinálnák a mi munkánkat sokkal olcsóbban. ismertem autószerelõbõl lett informatikust is, szóval nincsen kasztrendszer, meg semmi egyéb korlátozó tényezõ, ha valaki nagyon akarja, tehet is érte, hogy jó állása legyen. de persze olyan példát is tudok, amikor nagy hanggal nekiindul a dolgozó egy fõiskolai képzésnek, hogy most megmutatja a hülye irodistáknak, aztán meg a felsõoktatást vagy egyszerûen csak a sorsot szidja, amiért nem akar sikerülni az elsõ félév.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Dolgozni. Szeretem a munkám, pénzt is kapok érte, az iskolát ki nem álltam. Sok volt a köcsög, meg sok szart kellett tanulni, ami nem érdekelt.
A második kérdés meg hülyeség. Mi az, hogy optimális? Amikor elvégzed a sulit, akkor utána minél elõbb optimális, azonban ez a sulitól is függ. Egy orvos nyilván nem fog 18 évesen munkába állni, ahogy egy általános iskolát végzett ember se nem fog várni 28 éves koráig (ha csak kényszerbõl nem).
Dzsini
Jelenkori helyzetrõl van szó, nem tudhatod, hogy Lacee nem 58 éves nõ 😊

[HUN]FaTaL
Jó vicc. Addigra rég összedõl a nyugdíjrendszer, 90 év lesz a nyugdíjkorhatár, 60 év munkaviszonnyal.

QuippeR
ahogy zsoltioregon is írja, szerintem ne nagyon számolj vele, hogy lesz nyugdíjad, hacsak nem változnak a demográfiai folyamatok gyökeresen a következõ húsz évben.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

zsoltioregon
Mire mi 30-hoz közeliek nyugdíj közelébe kerülünk, akkor vagy már összeomlott a rendszer, vagy 70+ év lesz a nyugdíjkorhatár, vagy annyit kapsz, hogy a gyógyszerre nem lesz elég, vagy csak annyid lesz amit magánba félreteszel.

\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"

Dzsini
Életkor VAGY munkaviszony - ha 18 éves korodtól állandó munkaviszonyod van (és nõ vagy), akkor 58 évesen mehetsz 😊

Lacee86
Én elsõsorban a majdani nyugdíj miatt tartanám fontosnak, mivel elméletileg kell 40 év munkaviszony, ami -25 éves kortól melóval- még folyamatos munkaviszony mellett is 65 évesen jön össze...

zsoltioregon
Anyám óvónõként ment nyugdíjba neki valamennyit beszámoltak a fõsuliból, mint munkaviszonyt. Igaz õ gyakorló óvodában kergette a kis geciládákat, nem csak padban ülésrõl szolt a történet.

\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"

SzirmosSzisza
Beszámítani be lehetne, de a munkáltatókat nagyon nem érdekelné, õk nem számítanák szakmai tapasztalatnak.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

zsoltioregon
A munkáltató (aki min 3 RELEVÁNS munkatapasztalatot követel) az életrajban az elsõ munkahely között pl a Gödöllõi Egyetemet találná.
Kb az lenne a véleménye: "Majd értesítjük"
bazze. Mérnöknek tanultam. Politológiát, jogi ismereteket, ergonómiát, tárgyalástechnikát meg sok szar -kötelezõen választanadó 1-2 kredites szert- szart tanítottak nekem. A jogot 3-ra a többit 4-5-re teljesítettem. Hupilila fasz köze sincs a rel- muntapasztalathoz, hogy én megjegyeztem a sok szart.
Munkahelyen: tudod, amit kérnek, ha nem tudod: szia...
iskolában: ne puskázd le a 30 éve elavult tananyagot...

immovable
Amint látszik te még az általánost nyomod, mert, hogy be nem fejezted még az tuti.<#nevetes1>
Dzsini
A technikum és a szakképzés alatti gyakorlat most is beleszámít, nagynéném most megy úgy nyugdíjba, hogy ezekkel együtt megvan a 40 év munkaviszonya.

Egyetem ilyen szempontból érdekesebb kérdés, hiszen nem feltétlenül "szak" képzést ad.