127612
  • Dzsini
    Vannak olyan szakmák, ahol nincs igazából "nemzetközi munka" - lásd pl. itt közvetlen alattam a jogot.
    Vagy van olyan szakma, ahol a "nemzetközi munka" pl. latinul folyik, így elvétve van szükség arra, hogy élő nyelven kelljen mással folyékonyan beszélni, azon társalogni - forrásokat olvasnak, értelmeznek a szakemberek.
    Plusz megteheti azt, hogy nem vállalja el, mert tudja, hogy az ő tudása nem felel meg az ilyen feltételeknek. Ettől még lehet jó szakember, lehet rendkívül nagy tudású, a munkahelye szempontjából nélkülözhetetlen személy. Esetleg lelkileg képtelen arra, hogy mondjuk egy konferencián előadjon, nem hogy idegen nyelven, magyarul se.

Ahogy tegnap írtam: differenciálni kellene, nem általánosítani.
  • immovable
    LOL

Aki nem tud 4 év gimi/középsuli + 3-5 év főiskola, egyetem alatt egy hulladék, "nulla" felkészülést igénylő, középfokú nyelvvizsgát letenni az ássa el magát.
  • Blum
    Pont azert szigoritanam,hogy ne egy szimpla vizsgaja (ertsd: papir) legyen az adott nyelvbol hanem a nyelvvizsga megszerzesebol adodo TUDASA legyen.

Az,hogy erti a szaknyelvet meg onmagaban szart sem er. Tegyuk fel,felkerik egy nemzetkozi munkara,akkor oke hogy erti a szaknyelvet de hogy fog kommunikalni a tobbi emberrel? Vagy ez nem lenyeges?
  • Dzsini
    Na most ha szigorítanád a nyelvvizsga követelményeket, majd leírod, hogy a nyelvvizsgának igazából nem sok köze van a nyelvtudáshoz, akkor hogy is van a dolog? :)

Plusz ha valaki a szakmájában a szakszövegeket jól érti, jó szakember, tud olvasni és ismeretet szerezni a szükséges szaknyelveken de nem tud jól beszélni/előadni/társalogni, akkor az miért is tragédia bizonyos szakterületeken?
  • Pluskast
    Az elég vicces lenne. Szaknyelvi tudás megszerzése tudod mennyi időt vesz igénybe? Baromi sokat. Ahhoz kevés 1 év, és ha nincs meg a megfelelő nyelvtudás akkor a büdös életbe nem szerzi meg az illető. Egyébként meg ahogy itt írták is nem mindenki készül külföldre. Eleve vannak olyan szakmák amihez a magyar diploma megszerzése nem jelenti azt, hogy azzal te külföldön is tudsz dolgozni (csak egy saját példa: jogi diploma). Az meg, hogy valaki csak és kizárólag azért tanul nyelvet mert külföldön akar dolgozni meg egész egyszerűen nem igaz.
  • Blum
    Eleg nagy hulyeseg,inkabb szigoritani kelljen rajta.
    Tobb olyan ismerosom is van,aki veri a mellet a nyelvvizsgara de amikor kene akkor egy kukkot nem tud megszolalni.

Legjobb pelda erre a noverem,akinek 2 diplomaja van,nemet nyelvvizsga de amikor kiment nemetbe dolgozni akkor 2 honapig megse tudott szolalni.
  • immovable
    Leszarom.
  • BRAT
  • jazzy
    Nyilvánvalóan a nyelvórákról beszélünk, nem tudom eddig hol jártál.
  • Lacee86
    Nekem egyetemen angolórán anyanyelvi tanárom volt a szóbeli órákon, kanadai ipse. Tud magyarul, de ő is csak a legeslegvégső esetben szólalt meg így. Nagyon jók voltak az órák, csak sajnos kevés volt az óraszám. Ha ilyen tanárom lett volna 4 év alatt középsuliban, akkor bizony sokkal-sokkal jobban beszélném a nyelvet. :/
  • BRAT
    Erre jó pl az Italki
  • BRAT
    Felsőoktatási intézményekben a kurzusok nyelvét a Kar határozza meg. Magyar nyelvű kurzuson nem lehet idegen nyelven oktatni.
  • ressy14
    Persze jobb, mint a semmi, de a szóbelire soha sem fog megfelelően felkészíteni egy 30+ fős kurzus, ahol 1-2 mondatnál többet senki sem tud mondani, mert nincs rá elég idő.

Aztán vannak olyanok, mint haverom, aki tanár, angolóra és egyéb képzés nélkül tette le a középfokot. Máig csodálkozom, hogy a beszédkészségen hogy ment át.
  • Lacee86
    Hát, nem az egyetemen kell igazság szerint elsajátítani a nyelvet. Az a középiskola feladata lenne, szerintem.
  • jazzy
    Mert az emberek nagy százaléka csak azért megy be, hogy átmenjen kettessel. Aki tanul, annak ér valamit. De ez a nyelvnél alapból így van. Aki tanul megtnaulja, aki nem nem.

Én nyelvvizsgával mentem már főiskolára, nekem 1 kukkot nem kellett tanulnom és színötössel végigmentem az angolokon. De volt olyan tanárom, akinél csak én kaptam ötöst, de én is csak azért, mert látta, hogy igyekszem (az ő óráira tanultam is). Nagyon jól tanított és nem idiótáknak való dolgozatokat tett elénk, hanem megkövetelte amit tanított. Hozzátenném ő angolul tartotta az órát is, ahogy mindenkinek kéne, csak a végső esetben mondta meg a dolgokat magyarul, előbb 2 féleképpen körülírta angolul.

Ha minden tanár ilyen lenne megtanulnák a nyelvet a diákok.
  • ressy14
    Kelljen a nyelvvizsga, még inkább a nyelvtudás a diplomához. Azonban sajnos sokszor a végzett hallgatók még a magyar helyesírást sem tudják használni.
    De a B-kategóriás jogsit is a követelmények közé emelhetnénk, az egyetemi nyelvórákon kb. annyit tanul az ember, mint autót vezetni. Persze biztos van kivétel is, de a saját és ismerősök tapasztalatai alapján nem érnek semmit az egyetemi idegennyelv kurzusok.
  • Lacee86
    Valamilyen objektív nyomának akkor is lennie kell, h na én ezt és ezt a nyelvet tudom. Az meg úgyis az első 1-2 alkalommal kiderül, h vki csak vette az ecserin a bizonyítványát. Ha régen csinálta a vizsgát, és nem használta azóta a nyelvet -bár nyilván sok tudás kopik-, attól még a hajdani tudás nem marad nyomtalan.
  • Dzsini
    "a szakmai tudáshoz" - sok száz "szakma" van, és van közöttük jó néhány, amelyiknél valóban szükség van a kurrens nyelvtudásra (nem nyelvvizsgára), de van bőven olyan is, ahol a nyelvtudást se a tanulmányok, se a későbbi munka alatt nem fogja használni.

Differenciálni kellene, nem mindent általánosítani.
  • Fbn Lx
    ez ebben a formában nem igaz. tudnék neked olyan négyzetmétert mutatni a szobámban, ahol jelenleg sincsenek szélsőségesek.
  • Fbn Lx
    ilyet ne remélj, mert hazafelé elbasz a villamos miután emgbuktál
  • clio1616v
    vannak szélsőségek mindenhol
  • QuippeR
    angolul, németül beszélek, franciát már elfelejtettem, de pár éve még az is ment volna. köszönöm kérdésed, jól érzem magam Magyarországon, a hazámban.
  • hugopareiros
    Nyelvtudás kell a munkához/szakmához nem nyelvvizsga.
    Rengeteg olyat ismerek akinek megvan a nyelvvizsgája mégse tud egy kukkot se kinyögni.
    Illetve olyat is aki anyanyelvéből (12 évesen költöztek MO-ra) elment nyelvvizsgázni és meghúzták.

A nyelvvizsga nem a tudást méri, hanem valami hülyeséget.
    Btw szombaton megyek nyelvvizsgázni, remélem első és utolsó alkalom lesz.
  • clio1616v
    teljesen mindegy, kevés kisebb ország van Magyarországnál, ahol boldogulni tudsz és saját nyelven kommunikálnak
  • BRAT
    Jó, csak melyik két nyelv?
    beás cigány és latin, vagy angol és német?

Miért csak kettőt?

pl. egy építészmérnök murvára el van veszve, ha csak az angolra koncentrál némettel sem van sokkal előrébb. A legtöbb építkezés itt van: Kína, E.A.E, Szaúd-Arábia, India, Brazília, Oroszország, Azerbajdzsán. És ezekben a fránya országokban (Indiát talán leszámítva) a fő munkanyelv az ország nyelve(i).

Az építészmérnöki képzés pedig csak egy a rengeteg szakma közül, amiben főleg külföldön érvényesülhetsz és se az angol, se a német felsőfokú nyv. nem elég. De beszélhetnénk az orvosok norvég nyelvvel való barátkozásáról is :)
  • clio1616v
    igen mert ez a válaszom a mai kérdésre

- a nyelvvizsgát el kell törölni - másképpen is fel lehet mérni valakinek a rátermettségét és idegennyelvi kommunikációs képességét
    - és kell, hogy két idegennyelvet ismerjen, aki diplomához szeretne jutni
  • tigeroo

na ez most remélem jó lesz
  • Lacee86
    Most te miről beszélsz? Leírtad, h te szerinted mindenki ismerjen FELSŐFOKÚ szinten KÉT nyelvet, aki diplomát szeretne...
  • clio1616v
    mert ki az a hülye, aki több nyelven beszél és az a célja, hogy magyarországon fog élni hosszútávon?
  • Lacee86
    Hát, de te most a külföldi munkáról beszélsz, de alapvetően egy magyar egyetem nem külföldi munkára készít célzottan...
  • clio1616v
    akik erre nem képesek mégis tehetségesek, azok maradnának itthon dolgozni
  • Lacee86
    Naaa, ez azért túlzás lenne. Nem sokan lennének erre képesek.
  • Fbn Lx
    nem háborít fel
    de csak akkor értek vele egyet, ha tervbe van véve, hogy magyarország gazdasági és tudományos világhatalommá válik
  • clio1616v
    mindenki felsőfokú szinten ismerjen két idegen nyelvet, aki diplomát szeretne, de ne nyelvvizsga kelljen ehhez, hanem a szigorlatot illetve a diplomamunkáját meg tudja védeni legalább az egyik idegen nyelven szakmai szinten is
  • tigeroo
    de itt nem ez a lényeg, hanem hogy a munkaerőpiacon verseny van, és valahogy kikell tűnnöd, meg ezis csak egy szűrés a munkaadó részéről...
  • tigeroo
    tökmindegy, mert a munkavállaló meg ki fogja kötni. egy ismerősöm van most épp így, levelezőn nem kellett a diplomájához nyelvvizsga, de az álláshoz kellene neki amit kinézett.
  • BRAT
    -Jó ötlet, a nyelvismeretnek semmi köze a szakmai tudáshoz.

Nyelvvizsga nyelvtudással!

Az angolt ma aki nem tudja (érti) az nem tudja használni a diplomáját. Az \'érti\' szót külön kiemeltem, mert angolul rengeteg ember érti a Operation Manualokat, tervdokumentációk szövegezését, üzleti leveleket, filmes párbeszédeket csak éppen nem tud rájuk reagálni érdemben.

A nyelvvizsgát nem 1 nem 2 ismerősöm gyakorlatilag megvette. Csak be kellett menniük. Középfokú nyelvvizsgával a kezükben még egy felmondó levelet se tudnának adott idegen nyelven hibátlanul megfogalmazni és mégis boldogulnak a munkahelyükön diplomás pozícióban.

Valamelyik cég angolt, valamelyik németet, és újabban oroszt, spanyolt, arabot vár el. Az, hogy valaki levizsgázott angol középfokból, attól még meg kell tanulnia más nyelven is. Ha nem tud, akkor nem veszik fel, vagy kirúgják.
  • jazzy
    Szerintem kelljen hozzá. A válasz szövege viszont marhaság, mert nem felháborító. Én minden felháborodás nélkül úgy gondolom, hogy aki letesz 1 diplomát, annak van annyi esze, hogy letegyen egy nyelvvizsgát is. A nyelvtudás nagyban könnyíti az elhelyezkedést diplomával is.
  • Molnibalage
    Mint utólag kiderült, sanszosan sikerült volna. Akkor 70/80%-kal csináltam meg, amire bevallom nem számítottam.
  • Lacee86
    Nem, de te meg gondolom hanyagságból nem csináltad meg előbb, nem azért, mert nem tudtad volna.
    Az idősebb generációt meg hagyjuk. Sajnos elég nagy baj az, h nem voltak ösztönözve korábban, mivel nem kellett nyelvvizsga, nem ez volt az elsődleges. Vagy ha tudnak is nyelvet, max az orosz emlékfoszlányai vannak meg...