12193
X3 - Terran Conflict / Albion Prelude
  • VLaco
    Szia

Igen eredeti a játék,patchel még nem probáltam.
    Milyen verzio számu javitások léteznek hozzá-mit keresek?

Köszi
  • Gunslinger
    Hi!
    Próbáltad feltenni a legújabb patchet és úgy elindítani?
    Eredeti a játék?
  • VLaco
    Sziasztok

Következő lenne a problémám:Win7 alatt szeretném nyomni a gamet,de a telepítés után Tages Drivers hibát produkál és nem tudom elindítani.
    Kicsit vissza olvastam,láttam másnak is volt ilyen problémája.Nem sikerült valami megoldást találni rá?

Előre is köszönöm a segítséget.
  • mindero
    Kifejlesztettem egy jó kis elfogó taktikát (nagy hajókra) a rakétaleírás alapján. (Thx mégeszszer :)

(Kell: egy hajó ion fegyverrel, firestorm, mosquito rakéták, rakétafregatt 4 pod 20 marine-nal)

1. Nagy hajó pajzs lerombolása (tetszőleges módszer Firestorm torpedóktól kezdve, PPC bombázásig) 10%-ig.
    2. Átváltani valami csak pajzsot sebző fegyverre (lehetőleg a lőtávol határán legyünk, a célpont és a rakétafregattunk között, bármilyen hajó megteszi). Pajzs maradékát lebontani.
    3. Kiadjuk a rakétafregattnak a piracy menüből a boarding opción keresztül a támadási parancsot (4 boarding pod kell).
    4. Külső nézetből nézzük a hajónkat kicsit eltávolodva, ha megpillantjuk a podokat elkezdünk mosquito rakétákat lődözni mondjuk 1 mp-ént folyamatosan, amíg a podok el nem érik az ellenséget.
    5. Visszavonulunk és várunk.

Sok újdonság tudom nem volt, de ezt a módszert teszteltem és rendkívül szórakoztató lett a foglalás. Megmarad a harcok intenzitása, és nem verjük szét a billentyűzetet az idegeskedés miatt. Persze aki akarja az megcsinálhatja az egészet egyedül rakétafregattal 100km távolságból (a célpont akkor nem érzékeli a rá kilőtt rakétákat), de az úgy szerintem nem poén.
  • mindero
    Meg kell célozni a csávót. Mintha el akarnád ütni. Ha van hely a hajón fölszáll, ha nincs akkor meg fölrobban
  • Tillabilla
    Hát szerintem nem kell hozzá rang de milyen rangnál jársz?
  • Tillabilla
    Ja akkor nem tudom miért nem sikerül én is az állomáson beszéltem vele de aztán el kellett mennem egy kapuhoz és a hajóból katapultált
  • silver75
    Hali

Van a hajon cargo life support ,és elég hely is.
    Nekem bent van azon az állomáson a hol beszéltem vele,de nem mozdul onnan ,meg egy hajó is.
    Nem kell hozzá valami rang,vagy más is?
  • Tillabilla
    Ja és ha nincs a hajódon cargo life support akkor nem tudod felvenni de ha van nyert ügyed van
  • Tillabilla
    Hello Mahi Ma ugyanabban a sectorban van ahol beszéltél vele csak nem az állomáson hanem egy az egyik kapu mellett lesz és a hajójából fog kimenni tehát egy asztronautát kell felvenni.
  • Nothing117
    gondolom fel kell venned a raktérbe
    vagy 1 állomáson van vagy az űrben
    én még nem tartok ott
  • silver75
    Szeretnék egy kis segítséget kérni .

El akadtam a HUB-os küldetésben,azon a részen mikor meg kell keresni a roncs hajót,utána pedig vissza kell menni beszélni Mahi Ma-val ,beszéltem vele ,és ki írja hogy"Pick Up :Mahi Ma"
    tudnátok segíteni hogy itt mit kell csinálni.
  • silver75
    Hali
  • Gunslinger
    Hát én eléggé rakétamániás vagyok és amennyit eldurrogok ebből-abból végül amúgy is építettem volna pár megakomplexet.
  • Gunslinger
    Jaja, mondjuk én Boron cuccokkal oldottam meg (Bofu, Bogas), nem Argon kajával, de ugyanaz a felállás, később kapóra is jött a temérdek rakétagyáramhoz, más fegyvert nem nagyon gyártok, egy Elephantban halmoztam fel a harcok során összegyűjtött temérdek fegyvert, több, mint 70 PPC, 20-on valamennyi IBL, több tucat ISR, CIG, Flak van most benne, elég ritkán volt, hogy fegyvert kellett vennem az új hajóimhoz (leginkább csak Terran fegyvereket kell vennem), a Xenonok imádják eldobálni a cuccaikat :-D Inkább pajzsot érdemes gyártani, azokat bezzeg nem dobálják :-))) Terran fegyvereket lenne érdemes nagy tömegben gyártani, de marha macerás, mert nem lehet őket összekapcsolni, kénytelen vagyok szállítóhajók tucatjaival megoldani ezt a gondot. :-(
  • mindero
    Na igen, valószínűleg egyikünk se épített volna ilyen komplexeket, ha nem muszáj.
  • Boron Power
    Még egy haszna, hogy kénytelen voltam akkora complexet létrehozni ore és silicon bányákkal, XL SPP-kkel, cahoona bakery-kkel, cattle ranch-okkal, crystal fabokkal, stb, stb. hogy utána egy hajó legyártásához a nyersanyagot egyszerűen áthordom a PHQ-ra. Meg ha úgy érzem, hogy bármilyen fegyver hiánycikk, egyszerűen veszek egy olyan gyárat, hozzákenem a 70+ állomásos complexhez és ontja kifelé a cuccot(amiből a felesleg meg marha nagy pénz).
  • bgabor
    Köszi.
  • mindero
    Így igaz, nem tudod megcsinálni a küldit ha nincs hubod. Ez a hub egyetlen haszna

Hej. de baromi jó volt az a Hub plot.
  • Gunslinger
    Azért kötelező, mert az Aldrin plot szerves része egy kapu reroutolás, ugyanis el kell szigetelni egy Kha'ak szektort az új Terran kolóniáktól.
  • mindero
    EGOSOFT HUB topik

Itt megtalálod. Annyit érdemes tudni róla h több fajta lehetőség van (csak az egyiket kell persze fölrakni hagyományosan a Plugin Manager-rel), és csak az előző szakasz elvégzése után fog működésbe lépni (azt nem tudom h konkrétan a nyersanyagbeszerzés után, vagy csak a kapupár megnyitása után mert nekem a kettő egybeesett).
  • bgabor
    Ezt a HUB könnyítést én is felraknám. Merre találom? (a bannerban lévő link halott)
  • mindero
    Hát én egész a 600 000 silikonig kitartottam.
    Aztán fölraktam a Hard HUB könnyítést. Így csak tizedannyit kellett összeszedni, meg is lett egy nap alatt seta nélkül. Mondjuk a 7500 chip még így is vicces lesz. Most van kb 20 microchip gyáram, de még legalább ennyit föl kéne húznom. Meg persze ki is kéne kapcsolnom h az NPC-k is vásárolhassanak a gyárakból, de legalább dől a lé :D
  • Tillabilla
    Ja és még egy nem tudom mi lehet a probléma hogy van ez a xenon hubom és vanegy pák kapu kifelé de akármelyiken megyek kifelé mindíg kidob a játékból vagy lefagy csak jumpdivval tudom megoldani a problémát
  • Tillabilla
    nagyon durva amúgy egy kis idöbe biztos bele telik majd hogy összekell vagy legyáű
  • bgabor
    Én ott hagytam a fenébe az egészet. A kis híján félmillió ore-nál.
    Volt vagy 12 ore bányám, plusz a semlegesek, meg egy flottányi szállítóhajó. Így is csigalassússággal ment, szóval hagytam a fenébe.

A fejlesztők óriási realitásérzékről téve tanulságot, az Aldrin miissionok feltételéül szabták a HUB első szintjének teljesítését. (a 450.000 ore leszállítása) No comment.

• Tillabilla
    ore t nektek mennyi ideig tartott összeszedni az anyagot
  • Tillabilla
    Syiasztok eljutottam egy részhez amikor van egy xenon hubom de brutál sok Teleadiumot pontosan (150 000)et és utánna majd (450 000
  • Gunslinger
    Nagyon szépen köszi :-)
  • Gunslinger
    Köszi szépen. A puszta számadatokat igyekeztem kerülni, ekkora terjedelmű szövegnél csak fölösleges információ, az olvasó úgy sem tudja mindet megjegyezni és a pontos rakéta sebesség, rombolás és ár értékeket úgy is le lehet nézni másodpercek alatt a játék adatbázisból. Inkább csak viszonyításként tértem ezekre ki, hogy közepes vagy gyors vagy lassú, a leggyorsabbnál és a legerősebbnél persze azért leírtam, hogy az mégis mennyi :-)

Hajókról most nem nagyon tervezek írni, a Corporation küldetésekkel kapcsolatban kezdtem bele egy hosszabb irományba, legközelebb az jön :-)
  • mindero
    Nem rossz kis összefoglaló, mehet is a bannerba leírásnak :)
  • Zilo85
    jav. nekem tetszik!
  • Zilo85
    Alapos munka, neked tetszik.
    Bár részben ejtettél róla szót azért csak a teljesség kedvéért kiegészíteném a rakéták átlagárával.

Jöhet a következő esszé, mondjuk az M7, M7M és M8 kategória! :)

Ha már rakéta árak. Csak nálam van, hogy Cmod3-ban a Remote Guided Warhead kb. 236 eCr-et ér? (10x ár?)

• Boron Power
    Illetve 4-et gyártottam, mert az első elfogottat a terv visszanyerésére áldoztam be.
  • Boron Power
    A nagyon drága relatív. Az első m2-est nehéz megszerezni, vigyázni is kell rá, de aztán később...

M2-esből van 4 Tyr-em(3-at már úgy gyártottam), 1 Osakam, 2 Akumam, és akármennyit csinálhatnék, pénz, nyersanyag rogyásig, csak sajna már nem dob fel.

Annak viszont örülnék, ha hosszabban lövöldöznék egymást, lenne értelme több hajóval több szögből támadni. És persze tetszene mint korábban írtam valami folyamatos háború benne, akár új hozzácsatolt szektorokban (hogy a core rendszerek ne kerüljenek más kezébe) némi rts beütéssel.

De persze így is tetszik a játék, csak egy idő után elfogy az ösztönzés.
  • Gunslinger
    Mivel legutóbb is szóba kerültek a rakéták, ezért írtam egy kis elemzést az általam tesztelt típusokról, ami gyakorlatilag az összes rakéta, kivéve a Kha'ak verziókat. Osztályoztam is őket egy 10-es skálán, természetesen szubjektív és objektív adatokat figyelembe véve, nem kötelező velük egyet érteni. :-) Akinek van egy fölös 5-10 perce az kérem olvassa át és véleményezze, hibákat is jelezze, hogy esetleg mit rontottam el. Próbáltam a száraz tényeken túl egy kis háttértörténetet is némelyikhez hozzáírni, már amelyik fajta rakétánál ismerni lehetett.

Általános alkalmazású rakéták:

Terran rakéták:

Poltergeist rakéta: A Terran vadászok rakétája, a Commonwealth Wasp rakéta Terran megfelelője. A legkisebb Terran vadászra is rámegy, de majdnem az összes Terran és ATF hajó ki tudja lőni, 2 S méretű. Viszonylag gyenge swarm típusú rakéta, hatótávolsága és sebessége is elég kicsi kategóriájához képest, valamint ennek a rakétának van a legkisebb hatótávolsága is. Kilövés után nyolcfelé válik és mind a nyolc rakéta önállóan követi a célt, hasznos tulajdonságuk, hogy a célpont elpusztulása után a megmaradt rakéták ráállnak a következő legközelebbi ellenségre. Egy Poltergeist képes megsemmisíteni egy M5-öst, egy M4-es ellen már több is kell, M3-as és annál nagyobb célpontra nem érdemes indítani, esélytelen, hogy egyáltalán megkarcolják a 25MJ-nál nagyobb pajzsot. A PHQ plot során jöhet nagyon jól, amikor a becélozhatatlan Yaki aknákra kell vadászni.
    Osztályzat: 2/10

Spectre rakéta: A Terran flottában a Beluga rakétát váltotta, erejéhez képest gyors rakéta, hatótávolsága közepes. Terran és ATF M3 és annál nagyobb hajók hordozzák, elég erős rakéta, 260000 KJ a sebzése, egy rakéta bármelyik M3-ast nyomban megsemmisíti, az M6-osok nagy részével is már 3 rakéta képes végezni. 5 M méretű és nagyon olcsó, gyártani is lehet az Aldrin plot végigjátszása után.
    Osztályzat: 9/10

Wraith rakéta: Swarm típusú hőkövető és közelségi gyújtós torpedó. Kilövés után nyolcfelé válik. Gyors és nagyon erős, de a manőverezése és ez által találati pontossága kifejezetten pocsék, olyan mintha a Shadow prototípusa vagy kistestvére lenne, M7M rakétának is elmenne. Csakis M7 és annál nagyobb méretű célpontokra érdemes indítani és csakis szemből, egyébként holt versenyben a Firestorm Torpedoval a harmadik legerősebb rakéta a játékban. Viszonylag olcsó, lehet gyártani és mindössze 1 L méretű. M6-tól fölfele képesek kilőni a Terran és ATF hajók és bonuszként a Paranid Hyperion Vanguard is.
    Osztályzat: 5/10

Commonwealth rakéták:

Mosquito rakéta: A legolcsóbb, leggyengébb, a második legkisebb hatótávolságú és a második leggyorsabb rakéta az X univerzumban, majdnem az összes commonwealth hajó képes kilőni. Sebzése elenyésző, még nagyon nagy számban bevetve sem ér semmit egy hajó ellen sem. Használható elterelésnek rövid ideig (25 másodperc után megsemmisíti magát), hogy lekössük vele az ellenség lövegtornyait, valamint rakéták ellen (rakétaelhárítás) lehet még jó fegyver.

Wasp rakéta: Gyakorlatilag a Mosquito Swarm megfelelője, hatótávolsága és sebzése alig nagyobb, sebessége picivel kevesebb. Nagyon olcsó és M4/M5 hajók ellen lehet ideálisan bevetni, valamint szintén elterelésnek, de mindig csak nagy számban. Rakétavédelemre nem jó swarm mivoltából. Terran rokona a Poltergeist.
    Osztályzat: 3/10

Rapier: rakéta: A leggyorsabb (657m/s) és legnagyobb hatótávolságú (100km) rakéta a játékban, erősebb a Mosquitonál is és néhány példány már elég egy M5-ös leszedésére. Rakéta védelemre és elterelésre kiváló nagy távolságból indítva. Gyakorlatilag egy fejlesztett Mosquito rakétának felel meg, Argon eredetű.
    Osztályzat: 6/10.

Dragonfly rakéta: Közelségi gyújtós általános célú rakéta, M4-esek ellen ajánlott bevetni, néhány példány már képes egyet elpusztítani, M5-ösök ellen nem érdemes indítani, mivel hozzájuk képest lassú (250m/s). Kicsi nagyon a hatótávolsága, akkora, mint a Waspnak, összességében eléggé alsó kategóriás rakéta, az X3:R idején még dumbfire volt, tehát indítás után nem követte a célt.
    Osztályzat: 3/10

Silkworm rakéta: Gyakori általános célú rakéta, leginkább M4-esek és alsó-közép kategóriás M3-asok (pl. fapados Nova, Perseus, Falcon) ellen kitalálva. Sebessége, hatótávolsága átlagos, ára alacsony, gyakorlatilag az egész rakéta átlagos, semmi kiemelkedőt nem nyújt. Negatív pontja, hogy 2 S méretű.
    Osztályzat: 4/10

Cyclon rakéta: Boron rakéta, viszonylag ritka, a Silkwormhöz legjobban hasonlító rakéta, de annál valamivel nagyobb hatótávú, erősebb, de lassabb. 3 M méretű és közepes árkategóriába tartozik. M4-esekhez lassú, többet ráindítva egy M3-asra sikeresek lehetünk vele, de mivel lassabb, ritkább és drágább a Silkwormnél ezért gyakorlatilag semmire sem jó azon kívül, hogy jó pénzért eladhatjuk a csata után felszedett példányokat valamelyik EQ-ban. Xenonok gyakran hagyják hátra, egyébként vásárolni és gyártani is lehet. Leírása szerint eredetileg swarm szerűnek tervezték, vagyis indítás után több robbanófejre oszlik és a Blizzardhoz hasonlítják. Mivel a Blizzard rakéta nincs benne a játékban és a Cyclone sem swarm, ezért eléggé félkész szerzetnek tűnik nekem, pedig ha tényleg swarm lenne, akkor be tudná tölteni a hézagot a Wasp és a Typhoon között és akár használható is lehetne.
    Osztályzat: 2/10.

Wildfire rakéta: A Xenonok és kalózok által második legsűrűbben hátrahagyott rakéta típus. A leírása szerint eredetileg az Argonok fejlesztették ki, de sosem került nagy tömegben gyártásba, mert a Kha’ak lerombolta a gyártóüzemeket még idő előtt, ám néhány rakéta szállítmány kikerült a forgalomba, ezt dobálják az ellenfelek örömteli elmúlásuk után. A rakétát gyártani és megvásárolni nem lehet, de mégis sokat lehet belőle szerezni. Olyan, mint a Silkworm, rombolása és hatótávja hasonló, ám sebessége 30%-al nagyobb és csak 1 S méretű, M5+ kategória is indíthatja már. Kitűnő M4-es pusztító, gyors, elég erős és jól manőverezik. Két Wildfire rendszerint elég egy M4-es megsemmisítéséhez.
    Osztályzat: 8/10

Banshee rakéta: A Xenonok és kalózok által legsűrűbben hátrahagyott rakéta, gyártani és vásárolni nem lehet, mégis temérdek mennyiséget lehet belőle szerezni a harcok során. Sebessége M3-asokhoz mérhető, közepes kategória, rombolása is arra a kategóriára van belőve, gyakorlatilag 1-2 Banshee elpusztít egy átlag M3-ast. Röviden a Banshee egy M3-asok elleni Wildfire. Negatív pontja, hogy gyakorlatilag közelharc rakéta kicsi hatótávja okán, bár a sebessége is inkább arra ösztönöz, hogy közelről indítsuk, 1 S méretű, M4+ fölötti kategória indíthatja.

Thunderbolt rakéta: Olyan, mint a Banshee, rombolása csaknem hajszálra megegyezik azéval, ám sebessége és hatótávolsága nagyobb, viszonylag ritkán hagyják hátra az ellenfelek, de gyártani és vásárolni is lehet belőle, méghozzá elég kedvező áron. Komoly negatív pontja, hogy 6 M méretű, ekkora rakétának ilyen teljesítménymutatókkal nem nagyon van létjogosultsága, pláne a Banshee mellett. Amúgy jó kis M3-as pusztító.

Tempest rakéta: Hasonlít a Thunderboltra, sebessége ugyanakkora, ám drágább és rombolása valamivel kisebb, cserébe viszont az űrben repülő megmaradt Tempest rakéták a célpontjuk elpusztulása után átállnak új célpontra. 5 M méretű M3-as pusztító, két Tempest nagy eséllyel kivégez egy átlag M3-ast. A Thunderbolthoz képest valamivel gyakoribb rakéta, kalózok sokszor hagyják hátra.
    Osztályzat: 6/10

Beluga rakéta: Régi Terran rakéta, a Spectre rakétával váltották le a Terran flottában, elsősorban a Xenonok használják, gondolom jelentős mennyiség maradhatott nekik régről. Ugyanolyan zöld csóvát húz, mint a Hammerhead és ugyanúgy is néz ki maga a rakéta, egyébként a személyes kedvencem. Gyors, nagyon jól manőverezik, a harmadik legnagyobb hatótávolságú rakéta és roppant halálos, 211-el hasít és 100000KJ a rombolása, tehát egy Beluga szinte az összes M3-ast egyből lekapja, kiválóan használható M6-osok ellen is és mindössze 1 M méretű. Mind nagy távolságokon, mind közelharcban kiváló teljesítményt nyújt. Sajnos vásárolni és gyártani nem lehet, de cserébe a Xenonok gyakran hagyják maguk után, miután elhullottak, ezért garantált az utánpótlás.
    Osztályzat: 10/10

Remote Guided Warhead: Nagy hatótávolságú, M3-as átlagsebességű és erős rakéta, nevével és leírásával ellentétben nem irányítható manuálisan, ezért gyakorlatilag olyan, mint egy szerényebb teljesítményű Beluga. Rombolása a Belugáéval megegyezik, de sebessége jóval kevesebb, csak 142. Manőverezése nagyon rossz, vadászok után alig-alig bír menni, leginkább M6-osok ellen ajánlott bevetni, persze több példányban. 3 S méretű, közepes árú rakéta, egyetlen komoly előnye, hogy elég nagy sugarú körben pusztít, Kha’ak clusterek ellen hatékonyan működik.
    Osztályzat: 4/10

Hornet rakéta: Ereje a Beluga erejének kétszerese, ám hatótávja kb. fele akkora, sebessége valamivel kisebb, de nem számottevően. Az X univerzumban sokáig a legerősebb rakéta volt (pl. X-BTF idején). Néhány példány már simán elpusztít egy M6-ost és egy aszteroidát is szét tud robbantani. Nagyon olcsó, ám kevés helyen kapható fegyver, szinte csak M6 és annál nagyobb kategóriájú hajó képes kilőni, egyedüli vadászként az Paranid Medusa Prototype (M3+) rendelkezhet vele. Gyengén manőverezik, ám számottevő a kill radiusa, több száz méter sugarú körben pusztít, 3 M méretű.
    Osztályzat: 7/10

Hurricane rakéta: Gyakorlatilag egy csökkentett teljesítményű Hornet, a Paranidok fejlesztették ki elsősorban a Kha’ak Clusterek ellen és kis mérete miatt a vadászok is ki tudják lőni. Nagyon gyors és nagyon jól manőverező, közepes hatótávolságú, sebzése kicsi, M5-ös kategóriához mérhető, ellenük is van kitalálva, azon belül nagyon jól alkalmazható Kha’ak clusterek és scoutok ellen. Tipikus felhasználási módjai: pajzs nélküli M4-esek kivégzése, M5-ösök instant eltörlése, valamint egymás után kettőt indítva akár a legnagyobb méretű cluster scoutjainak maradéktalanul eltörlése. Az első rakéta megbontja a clustert, a második a nagy kill radiusának segítségével kivégzi a scoutokat és csak a fighter marad meg. Olcsó, gyártható (Paranid Shipyardok), de forgalomban nem megvásárolható rakéta, viszont xenonok és kalózok gyakran hagyják hátra, 3 M méretű.

Disruptor rakéta: Yakik által kifejlesztett rakéta. Nagyon gyors és sebességéhez képest erős rakéta, akárcsak a Hurricane, szintén M5-ösök ellen kitalálva. Nem gyártható, nem megvásárolható, de a Xenonok a Belugánál gyakrabban hagyják hátra és a kalózok is sokszor dobnak belőle, tehát nem annyira ritka fegyver. Kiválóan manőverezik, nehéz leszedni, hatótávolsága közepes, olyan, mint egy jelentősen felturbózott Rapier. 1 S méretű, második személyes kedvencem.

Typhoon rakéta: Leginkább a Silkwormre hasonlít, csak annak erősebb swarm változata, kilövés után nyolcfelé válik, és pörögve repülnek a célpont felé, ezáltal baromi nehéz őket eltalálni, viszont gyengén fordulnak. M6-osok hordozzák főként, szintén csak a Medusa Proto tudja egyedüli vadászként kilőni. Közepes árú, nagy hatótávolságú, közepes sebességű rakéta, 3 M méretű, M6-osok ellen ideális alkalmazni.
    Osztályzat: 6/10

Firestorm Torpedo: A Wraith rakétával holtversenyben a harmadik legerősebb rakéta. M6 és nagyobb osztály fegyvere, egyedüli vadászként a Medusa Proto tudja kilőni. Második legnagyobb hatótávolsággal rendelkezik és sebessége is figyelemreméltó. Sajnos ritkán kapni, pedig nem drága rakéta, gyakorlatilag feleslegessé teszi az M8-asok rakétáit, bár azoknál lassabb és nagyobb időközönként indítható, de ha talál, akkor nagyon pusztít. Jelentős méretű a kill radiusa is, mivel nukleáris torpedó.

Hammerhead rakéta: A második legerősebb rakéta, nukleáris robbanófejjel, gyakorlatilag a „mindenölő” fegyver. Terran eredetű, akárcsak a Beluga, de a Terran hajók már nem tudják kilőni, helyét a flottában a Shadow váltotta fel. Kill radiusa hatalmas, több mint 1 kilométer és sebessége is igen jó, ám rendkívül gyengén manőverezik, nagyjából úgy, mint a Wraith. Nagyon veszélyes fegyver, mind a célpontra, mind a felhasználójára nézve. Ésszel kell használni, semmi esetben sem szabad kilőni akkor, ha épp tűz alatt vagyunk, ha vadászban vagy korvettben ülünk, és közvetlenül indítás után kilövik a rakétát, vége a dalnak. Figyelem! A saját hajónk elülső lövegtornya is gond nélkül ki tudja lőni a rakétát, tehát vagy úgy lőjük ki, hogy a parancs konzolban leállítjuk a front turretet, vagy csak akkor lőjük ki, ha nincs a közelben ellenség, akire tudna lőni a turret. 3-4 ilyen rakéta képes kifektetni egy átlag M7-est és M4+ kategóriától fölfele szinte az összes Commonwealth hajó képes kilőni (M7M és M8 természetesen kivétel). Vadászra és M6-ra csak akkor indítsuk, ha azok szoros kötelékben haladnak, így akár egy rakétával fél tucat vadászt és M6-ost is leszedhetünk, de egy magában álló M6-osra nem érdemes kilőni, masszív overkill lenne, erőforrások felesleges elpocsékolása. Kalózok és Xenonok hagyják hátra, gyártani és megvásárolni nem lehet, egyébként a legdrágább rakéta az X univerzumban, jó pénzért tudjuk értékesíteni, persze az ember általában nem adja el, drága kincsként tartogatja a Xenon capshipeknek.

Dumbfire rakéták:
    A dumbfire rakéták olyan rakéták, melyek nem követik a célt kilövés után. Vagy eltalálnak valamit vagy üzemanyaguk kifogyása után megsemmisítik önmagukat. Egy kivételével mind meglehetősen használhatatlan rakéta kategória, még nagy számban alkalmazva is.

Firefly rakéta: A leggyengébb dumbfire rakéta, közel olyan gyors és erős, mint a Wasp vagy a Rapier, a második legolcsóbb rakéta, gyakorlatilag az égvilágon semmire sem jó. Hiába kisméretű (1 S) még ennyiért is kár rá pazarolni a rakteret. Az Argonok fejlesztették ki, viszonylag sűrűn hagyják hátra az ellenfelek, de ne vegyük fel és ne is vásároljuk meg, mert alig érnek két garast.
    Osztályzat: 1/10

Aurora rakéta: Manuális robbantású dumbfire, gyors rakéta, M5 szintű vadász megsemmisítésére alkalmas rombolóerővel. Több száz méteres kill radiusa révén aknamezők megtisztítására lehet alkalmas, de erre vannak sokkal jobb módszerek is. 3 S méretű, ha lehet ne vegyük fel ezt sem.

Firelance rakéta: Gyenge, de gyors dumbfire, gyakorlatilag Firefly kategória, nem sokban különbözik tőle. A rakéta leírása szerint a Paranidok fejlesztették ki, de már ők is rég kivonták a szolgálatból és a kivonás során a raktárakból ellopott példányok találhatók meg kint az univerzumban. Használhatatlan papírnehezék egyébként, ne vegyük fel a raktérbe.

Windstalker rakéta: Közepes sebzésű és hatótávú dumbfire, ha véletlenül eltalálunk vele valamit, akkor egy M4-est képes egyből elpusztítani, annál nagyobb célt leginkább csak megkarcol. Olyan, mint egy Cyclone csak dumbfireben, sebessége átlag M3-as szintű. Manuális robbantású, mint az Aurora.

Tornado rakéta: Az egyetlen valamire jó dumbfire, méghozzá elég jó. Swarm rakéta, de nem a szokásos swarm, hanem sorozatban egymás után indít nyolc rakétát. Sebessége elég jó (312m/s), hatótávja közepes, megvásárolni nem lehet, de a Xenonok gyakran hagyják hátra és gyártani is lehet. A Splitektől lehet Tornado gyárat venni, én személy szerint annyira megkedveltem, hogy vettem is egyet. Egy gyár 32 Tornadot tud eltárolni egyszerre és elég gyorsan le is gyártja őket, ez fontos, mert sok fogy a rakétából harc közben. 8 M méretű, tehát viszonylag sokat foglal, de megéri magunkkal vinni a harcba, 10 ilyen rakéta már leradíroz egy áltagos M7-est és M4+ osztálytól felfele indítható. Mivel dumbfire, ezért csak közelről lehet vele hatékonyan harcolni és nagyon jól is kell vele tudni célozni, használata gyakorlást igényel, de cserébe az ellenség teljesen ignorálja, meg sem próbál rálőni a turreteivel, inkább velünk törődik, tehát elterelésnek nem igazán jó, de persze ahhoz drága is lenne.

Speciális (hajóosztály specifikus) rakéták:

Phantom rakéta: Közelségi gyújtós M8 kategóriához való Terran rakéta, egyedül a Terran Claymore képes kilőni. Gyors, nagyon erős, közepesen manőverező és nagy hatótávolságú rakéta, két ilyen leszed bármilyen M6-ost, mindössze egy barrage (8 rakéta) leszed egy Xenon Q-t. Vadászokra nem érdemes indítani, annyira nem manőverezik jól, de az M3-asokat még néha el tudja kapni. Mindössze 1 M méretű, tehát nagyon nagy mennyiséget lehet belőle eltárolni a Claymoreban.
    Osztályzat: 7/10, mivel csak egyetlen jármű képes kilőni és annak a járműnek is csak ez az egyetlen rakétája.

Ghoul rakéta: Terran M7M-hez való kifejezetten vadászok elleni swarm rakéta, a Skirnir képes csak kilőni. Nagyon gyors, nagyon jól manőverező swarm típusú rakéta, minden vadászt eltöröl. Az egyetlen Terran rakéta, amit nem lehet gyártani és nagyon drága is, valamint kevés áll rendelkezésre egyszerre egy gyárban.
    Osztályzat: 8/10, mivel nem lehet gyártani, ha lehetne 10/10-et kapna.

Shadow rakéta: Swarm típusú közelségi gyújtós torpedó, a Terran flottában a Hammerhead rakétát váltotta fel, de a Shadow szigorúan az M7M osztály számára lett létrehozva, egyedül csak a Skirnir képes kilőni, akárcsak a Ghoult. A játék legerősebb rakétája, olyan, mint a Wraith csak szteroidokon, mert annál sokkal gyorsabb és erősebb is, egy rakéta 6040000 KJ-t rombol, tehát a legtöbb M7-est azon nyomban elpusztítja, egy Xenon K-t két Shadow úgy eltöröl, mintha ott sem lett volna, egy Xenon Shipyardot, ami 40Gj pajzzsal rendelkezik egy barrege Shadow (8 rakéta) gond nélkül megsemmisít. Nagyon nagy hatótávolságú és kilövés után nyolcfelé válik, tehát a védekezés is igen nehéz ellene, olyan jól manőverezik, hogy még az M3-asok sincsenek biztonságban tőle, 245-ös sebessége folytán pedig le sem tudják hagyni. 18 L méretű és olcsó is.

Tomahawk nehéz rakéta: A Phantom rakéta Commonwealth megfelelője, tehát M8-as specifikus rakéta. Hatótávolsága, sebessége, manőverező képessége és rombolása valamivel kisebb, mint Terran testvérének, de nem számottevő az eltérés, egy M6-ost ugyanúgy leszed két ilyen. Ára ugyanannyi és 2 M méretű.

Flail Barrage rakéta: A Ghoul rakéta Commonwealth megfelelője, szintén csak M7M kategóriás viszont már lehet gyártani. Terran testvérénél gyorsabb, nagyobb hatótávolságú ám valamivel gyengébb, áruk megegyezik.

Hammer nehéz torpedó: A Shadow rakéta Commonwealth megfelelője, szintén csak M7M kategóriás fegyver, a Shadownál picivel gyorsabb, de kisebb hatótávolságú és nem swarm, tehát kilövéskor csak egyetlen rakéta távozik. Romboló ereje is csak töredéke a Shadowénak, 300000 KJ, tehát kevesebb, mint 5%-a, viszont sűrűbben lehet indítani, de nem szignifikáns a különbség, a Shadow sokkal jobb rakéta nála, kevesebbet is foglal a raktérből, mint a Hammer. Ha a Hammer is swarm lenne, jó rakéta lenne, így csak közepes.

Boarding pod: Speciális M7M rakéta, nem rombolásra, hanem katonák szállítására használatos, egy rakétába 5 marine fér és becsapódás után még a marine-ok mechanical skilljéhez is hozzáad egy keveset. Gyors, nagy hatótávolságú drága eszköz.

Mindegyik harci M7M és M8-as rakéta eredeti célpontjuk elpusztulása után új célpontra áll rá!
    Kha’ak rakétákra nem térek ki, nem teszteltem őket, egyébként három féle van csak belőlük, és ritkán használják őket.
  • Zilo85
    Miért kell, hogy látszódjon a pajzs? (Star Wars-ba is van energiapajzs oszt nem látszik, csak pár ezredmásodpercre - kivéve a dokk bejáratánál lévő pajzsnál ami élénk kéken virít)
    Meg lehet kerülni a pajzsot és a hull-t sebezni csak kell egy mass driver.
    Mit csináljon a hajó ha nullára ér a hull-ja? Amíg nem ér nullára sérül, sérülnek az alrendszerek ("alrendszerek" kifejezetten a video enhancement googles, jumpdrive, transporter, triplex scanner előszeretettel adja fel a szolgálatot ha a hajó pajzsa hirtelen nagyot esik, tipikusan egy M3-nál amikor bekap egy PPC találatot) bár abban tökéletesen igazad van, alrendszert célzottan nem lehet támadni, nem fog a hajó hajtóműve csütörtököt mondani, sem a navigáció sem a létfenntartás... majd az X4-ben!
    Bonyolult a játék, bonyolult a kezelése, lassú a játékmenet és lassan lehet flottát építeni, parancsokkal ellátni őket, pár nap kell, hogy az ember 1-ről 2-re jusson - Ezért játszunk vele!
    Sőt meg merem kockáztatni, hogy Te is ezért játszol vele. :)
  • bgabor
    Egyet kell értsek veled.

Sajnos az X3nak és a TC-nek sosem az űrharc volt az erőssége, a játék tényleg nagyon közepesen teljesít ezen a téren. Nagyon drágák a nagy hajók, és nem sok öröm van benne amikor végre megszerzed őket. Nincs a hajóknak cockpitje, megfelelő hangjai, nem lehet alrendszereket támamdni, a hajó nem sérül, csak felrobban ha nullára ér a hullja.
    A pajzsnak sincsenek effektjei, csak ha elfogy, sebezheted a hullt.
    A fegyverek se az igaziak, nincsen egyedi hangjuk, karakterük.

Ehhez jön még a magas gépigény, és az űrnek az ábrázolása se túl szerencsés(kicsi,zsúfolt, kockaalakú szektorok amiket egy apró kapun át lehet megközelíteni). A küldetések sem éppen nívósak, és bizony a menüs-gombos kezelési rendszertől idővel hülyét kap az ember, mert irtó macerás a kezelése. Emellett sok a bug rengeteg feature van logikátlanul, átgonolatlanul kivitelezve.

Mindezektől függetlenül az űrhajós-termelős játékok kedvelőinek kötelező darab. De nem azért mert olyan nagyon kiválló minőségű lenne akár ez, akár az alap X3, csakhát ebben a stílusban tízévente ha egy játék megjelenik.

Sajnos azok a fejlesztők, akiknek lehetőségük lenne tényleg nagyot alkotni űrszim témakörben (Lucasarts, Microsoft-freespace), azoknak több mint tíz éve eszük ágában sincs foglalkozni a témával.
  • r4pt0r
    Ez nem Star Trek hogy fél óráig lövik egymást. És lehet manőverezni csak az AI hülye hozzá.

Kis hajó: kis pajzs, kis fegyver, gyorsan ölik egymást
    Nagy hajó: nagy pajzs, nagy fegyver, szintén gyorsan halnak

Ennyi az egész. :D
  • mindero
    Még egyszer utoljára:

Mindegy h az én sorozatom találja el az ellenséget vagy az övé az én hajómat (amit NEM én irányítok hanem az AI -amúgy minden hajót le lehet lőni egy vadásszal- nem poén )TÚL GYORSAN VÉGE VAN A HARCNAK. Egyenlő pajzsok, egyenlő fegyverek, egyenlő hajó. 10mp az egész.

Jó az anyahajós példa h egy lövéssel kilőhető egy drága rakétával (ez legyen is így tőlem), de ezért találták ki a pajzsokat. Hallottál már olyanról h 10 ágyúlövedék elsüllyeszt egy anyahajót (tegyük félre a lőszerraktár eltalálásának a lehetőségét). Órákig lövi egymást míg átszakítják egymás páncélját és az egyik elsüllyed. (Ebbe a játékba amúgy se lehet alrendszereket támadni - kilőni a fegyvereket, pajzsgenerátort, hajtóműveket, szenzorokat, bármit.) Marad a pajzs leépítése. Ettől lesz élvezetes. Nekem.

Vadászokkal az rendbe lenne h 10 lövés egy hajó, miután fél óráig kergetik egymást, de a csatahajók nagyok és nem tudnak manőverezni ezért elvárható lenne h lehessen egy kicsit taktikázni. Meg foglaljam már el magam amig a gyáraim termelik a sok lét, ne kelljen folyton SETA-nom.

Persze értem én h az X univerzum ilyen, de én nem ezt szoktam meg, és nem is ez a logikus (Starwars, BSG, Freespace, Nexus, Babylon 5 stb...). Egy M6-ost tőlem lőjön ki egy lövéssel egy M2, de két M2 ne harcoljon már másodpercekig.

Ne értsetek félre, nagyon tetszik ez a játék, főleg h ez az egyetlen amibe engedik a nagy hajók irányítását is, de moddolatlan formába nekem elveszik a gigász összecsapások hangulata. Ez az én véleményem és persze tiszteletben tartom a tiéteket, de ne próbáljatok meg meggyőzni róla, h az eredeti koncepció milyen király mert NEKEM nem tetszik. Nektek meg igen. Ami nagyon jó, úgyse fogjuk egymás meggyőzni mert teljesen más dolgokat várunk ebben a témában.

És szerintem most már ne folytassuk ezt a vitát, mert bár pörög a topik, de lassan már a többiek unják szerintem. Kifejtettem én is most már részletesen az álláspontomat, meg ti is. Nincs mellébeszélés