266
-
#106 > ha ennyire okos vagy ennyire vágod a témát miért itt osztod az észt miért nem te tartasz ezekről előadást?
Megvarom amig Rena11 neven irsz az sg.hu forumara. -
Laci54 #105 Bárcsak ott tartanánk eggy két jó embert érdekes lenne modellezni.
-
#104 Na, én pl. ipari robotokon (is) végeztem és külön szakként nyomtam a neurális hálók aka MI témát is. Sőt a diplomamunkám is az ipari robotok látórendszerei témakörre épült. ÉS? Attól még nagyon óvatos lennék atéren, hogy hülye feltételezésekbe bocsátkozzak... Evvan. -
#103 Jelenleg egyetlen gépen sincs beszédfelismerő rendszer... -
Rena11 #102 ha ennyire okos vagy ennyire vágod a témát miért itt osztod az észt miért nem te tartasz ezekről előadást?
-
Epikurosz #101 Szavak, szavak, szavak.
Amikor megromlott 1-2 fogam berakattam a koronát, minden további nélkül. Nem vártam, hogy kilyukadjon a belem a nem megfelelően megrágott kaja miatt. Ha ez meglesz nanóban, genetikában, azt is megcsináltatom, ha lesz rá pénzem. Kereslet és kínálat. A többi: filozófia.
:-) -
#100 > Sorolnád ezeket a problémákat?
- erzelmek: humor, banat, szeretet, gyulolet, vagyak stb. mibenlete, algoritmikus leirasa
- valodi terlatas (nem virtuails terlatas!), tererzekeles pl: egy targy ketdimenzios fenykepek segitsegevel valo lekepezese annak eredeti haromdimenzios masara
- collision avoidance (csoportos mozgas, atrendezodes utkozes elkerulesevel). A mai napig nem letezik olyan algoritmus amely tobbszorosen kialakult versenyhelyzeteket kreativ strategia alapjan oldja meg belathato idon belul.
- zajszures, alak- hangfelismeres pl: a tintafoltos maszatos betuk, netan ronda keziras felismerese, vagy "random" tajszolasu ember beszedenek felismerese
Csak nagy vonalakban gyujtottem ki. Ezeknek mindegyikere vannak algoritmusok, de a hatekonysaguk messze van az elvarttol.
Peldanak okaert hadd emeljek ki nehany fontosabb algoritmust:
Optimumkereses: a GA tortenete az otvenes evekben kezdodott, az elso gyakorlati alkalmazasa a hatvanas/hetvenes evekben tortent a fegyverkezesi verseny idejen (pl robotpilotak, raketak iranyitas + celra vezetese), csupan az elmult husz evben terjedt el szeles korben polgari alkalmazasokban.
Rejtett parameter kereses: A HMM elso publikalasa kb. a hatvanas evekben torten es a hivatalos mesekkel ellentetben mar a hatvanas evekben megkezdodott a gyakorlati alkalmazasa vadaszrepulogepekben beszedfelismeresre. Ilyen HMM-re epulo algoritmusok voltak mar az amerikai F-15 ill. az orosz Mig-25 gepek fejlesztesi/tesztelesi stadiumaban is, a megjelenesukkor pedig mar szerves resze volt a felhasznaloi interfesznek.
Tobbdimenzios adatbazis: A modell matematikai alapjai mar az otvenes evekben leteztek, az elso gyakorlati alkalmazasok a hatvanas evekben tortentek, sot meg operacios rendszert is epitettek ra. (lasd IBM, Pick)
Tehat ismetelten, az AI szoftveres algoritmusaink az elmult husz-harminc ev alatt hangyaleptekben vanszorognak, amiket ma a gyakorlatban alkalmazunk + csiszolgatunk + kiegeszitunk azok mar tobb evtizede, nemelyikuk pedig mar fel evszazaddal ezelott is leteztek. -
#99 Tobbek kozott alakfelismeres, targyfelismeres, beszedfelismeres, zajszures, neuralis halo. -
kukacos #98 Sorolnád ezeket a problémákat? Szinte minden területen rengeteg elméleti áttörés történt az utóbbi húsz évben, csak sajnos az agy hardvere még mindig fényévekkel jár a számítógépek előtt, így nehéz őket életszerű helyzetben kipróbálni. Én valószínűnek tartom, hogy csírájában ismerjük már az agy által használt összes algoritmust, de egyelőre nem tudjuk alkalmazni emiatt a távolság miatt. -
Sith #97 Ezzel a jóslattal kapcsolatban igen csak szkeptikus vagyok, joj o persze tudom hogy a teljesítmény rohamossan fejlődik, de igazán komoly eredményt eddig nem nagyon tudtunk felmutatni AI szinten és nem vagyok biztos benne hogy ez csak a teljesítmény kérdése, túl sok változóval kell számolni szerintem még odébb van
off
a tehcnikától valló függőségell kapcsolatban szerintem nem kell nagyon elrugaszkodott példákat venni pld a puszta közepén netezés vagy mobil telefon elég ha mondjuk az áram vagy a gáz szolgáltatást vesszük alapul ha ezek közül az egyik is megszűnik hoszabb időre bizony bizony sok ember nagyon rosz helyzetbe kerül.. -
#96 Csak majd be ne üssön a technológiai szingularitás... :) -
Loverman #95 szerintem pár embercsoportot már ma legyőz a kődarab intelligenciája is (pl white trash, "KGST indiánok", stb) -
#94 Megkérdezhetem, hogy mesterséges intelligencia tárgykörben milyen tanulmányokat végeztél? -
#93 Tehát 2030-ban a SkyNet átveszi az uralmat? :D -
BlackRose #92 Ha már az emberi agyat említed... elég sokat tudunk már a neurális hálózatokról és elég szép eredményeket im mondhatunk magunk mögött, viszont ami gond, hogy nagyobb számú neuron esetében megoldhatatlana kapcsolatok száma. De az AI több oldalon fejlődik és a neurális hálózatok csak az egyik ágazat. Mindenesetre egy funkcionális nyelvel sokkal többre lehet menni, különben John McCarthy éppen az AI alapkövein dolgozott amikor a LISP megszületett, nem véletlenül. -
Amergin #91 És öntudata mikor lesz a "mesterséges intelligenciának"?
Mert ha már magunkhoz hasonlítgatjuk ezeket akkor itt kellene elkezdeni... -
#90 "Úgy értem az elődtől különböző egyedek "születnek". Te sem vagy 100% apád"
Az szerintem igenis megvalósítható, hogy egy program tanuljon, megváltozzon, és így többszörösítse magát (a mesterséges intelligencia egyik lényege ha jól tudom éppen az, hogy nem kell mindent előre megprogramozni, képes a tanulásra a program)
A könyv pedig érdekesnek tűnik, bár hogyha az a végső nagy titok, hogy pozitívan kell gondolkozni, akkor az írója nem talált ki valami hű de nagy dolgot.
Azt viszont tényleg nem értem, ennek mi köze van a gravitációhoz -
#89 A jelenlegi AI kutatas a beka hasofele alatt jar. Lehet itt persze beszelni az autot vezeto AI-tol a kavicsbanyaban rumbat jaro harcirobotig, vagy beszed"felismero" mosogatogeptol a macskaszart jarolaprol felvakaro robotkutyaig mindenrol csak eppen erdemi fejlodesrol nem. Mert ugye itt is - mint mindenhol - az elmebeteg talalmanyokra megy el a kutatasi alapok legnagyobb hanyada. Azok a kulcsfontossagu algoritmusok amiket ma hasznalunk mar 20-30 evvel ezelott is rendelkezesre alltak, sot elsosorban ezekre optimalizalt programozasi nyelvek is, mint pl, LISP, Prolog, Fortran, stb. Ami azota valtozott az a hardver igy ezeket a kulcsfontossagu algoritmusokat egymassal kombinaltan, komplexebb feladatokra is lehet hasznalni. Valojaban a "fejlodes" abban nyilvanul meg, hogy igy az egysegnyi ido alatt vegrehajtott targykodu utasitasok szama megtobszorozodott a korabbi evekhez kepest. DE: az algoritmusok, adatbazisok/adatszerkezetek teren az elmult 20 ev alatt szinte egy helyben toporogtunk (tisztelet a maroknyi kivetelnek).
A mai napig tobb tucatnyi olyan lenyeges megoldasra varo problema van amire se a szamitastechnika, se a matematika, de ne is rohanjunk ennyire elore, mert meg a neurologia sem talalt kimerito valaszokat. Mondhatnam ugy is, hogy valsagos az eziranyu kezdemenyezesek tamogatasa es a szakember garda alkalmassaga. Viszont egy biztos, ha maholnap egy iraki eskuvokre raketat ravezeto algoritmussal allnek elo, en lennek a Discovery Channel 2008 Ev Embere, vagy a "Sir" ott fityeghetne a nevem mellett...
Ezek fenyeben most megint egy olyan nyilatkozatot hallottunk aminek se eleje, se vege. Fogalmazhatnam ugy is, hogy amire felepitette az elmeletet az mitosz, ahova pedig mutat az az alagut vege amit jelen pillanatban is szinte ongyujtoval keresunk a korom sotetben. -
nipponia #88 Én csak arra reagáltam, hogy beírtam a saját elképzelésemet, nézőpontomat. Erre többen is megrohamoztak, hogy baromságokat beszélek.
Én nagyon is örülök, ha mindenkinek más véleménye van és ezt meg is osztja velem. Ez a lényege egy beszélgetésnek, eszmecserének. De csak ha mindezt moderálva teszi.
Én hiszek abban hogy a világmindenségben minden összefügg mindennel. De nehéz elképzelni, hogy egy gépnek lelke legyen. Báááár, kéne tudni hogy mit is jelent a lélek, mielőtt ilyet mondok. Julius666 tökéletesen rávilágított egy lényeges pontra, az ember is csak egy gép. Egy tökéletesre alkotott gép. Úgyhogy inkább úgy fogalmaznék, szerintem a teremtmény sosem lesz/lehet okosabb az alkotójánál. Hiszen ha úgy vesszük, istenek leszünk amint megalkotunk egy olyan MI-t, ami gondolkozik, döntéseket hozz, esetleg megtanul érezni is. De ilyenkor elgondolkodok, hogy esetleg egy új fajt alkottunk meg. Így mi már elavultak leszünk és kihalásra ítéltek. Mert akkor már ők fognak szaporodni maguktól (bitek házassága:)), és az istenek nem járkálnak a teremtményeik között. Most sincsenek köztünk istenek, mert akkor el lehetne gondolkodni hogy esetleg minket is teremtettek az elején és nem az (csak) az evolúcíónak köszönhető a létezésünk.
Kicsit elkalandoztam, elmerengtem. Bocsi ha nem ide tartozott volna. -
bandypappa #87 "számítógépes vírusok. Szerintem elég jól szaporodnak"
Úgyértem az elődtől különböző egyedek "születnek". Te sem vagy 100% apád.
"De az érzések: mégis szerinted mik ha nem biokémiai folyamatok?" Persze hogy azokban nyilvánulnak meg, de a tudatunk hozza létre őket. Nem érezhetem jól magam, ha valami szörnyű dolgot tettem. Persze lőheti magát az ember drogokkal, de ez csak az egyik dimenziója az egész 1-nek. Most elsősorban az alkotásra gondolok. Egy művésznek az alkotás folyamata sokkal többet jelent, mint a kész mű, persze abban is örömét leli az ember, megoszthatja másokkal. A tudat hozza létre az érzelmeket, tudom hogy ez jó és ez jó érzéssel tölt el. Ha csak tisztán biokémiai folyamat lenne, mennék az utcán és fejbevágna a katarzis-élmény a feromonoktól az is érzés lenne. De nem ez a jellemző. Én úgy értettem hogy tudom hogy mi a jó nekem, nekünk és ezzel foglalkozom és ez jó érzés. Persze lehet hogy csak tisztán biológia az egész, feltalálom a csajozós parfümöt, kapok nobelt meg annyi bulát amennyit akarok. (persze csak egy példa)
"Ajánlok egy filmet: AI - Mesterséges Értelem"
Ajánlok egy könyvet: Rhonda Byrne: A titok. Mindenki számára érthető könyv, annyit fogadsz el belőle amennyit hinni szeretnél. Bár nem 100% (olyan nincs is) Csak ajánlani tudom.a titok -
#86 "Az MI nem alkot fajt mert nem képes a "halálra" és a szaporodásra. Ha a jövőben létezni fog MI az biztosan okosabb lesz az embereknél, de sohase lehet ember, érző lény, csak intelligencia. Jelenleg ott tartunk egy hasonlattal élve, hogy egy enzimre próbáljuk ráerőltetni a gondolkodást, pedig az csak egy részfeladatot lát el a sok közül."
Miért ne lenne képes a halálra? Egy gép tönkremehet, ami gyakorlatilag egyenlő a halállal.
A szaporodással kapcsolatban: számítógépes vírusok. Szerintem elég jól szaporodnak.
Az MI persze hogy sohasem lesz ember, mivel az autó se lesz ló. De az érzések: mégis szerinted mik ha nem biokémiai folyamatok? Ajánlok egy filmet: AI - Mesterséges Értelem -
bandypappa #85 Nagyjából egyetértek a nézeteiddel, de én szeretném megérni a mesterséges intelligencia "születését". Tudod te is hogy mi emberek különbözőek vagyunk és ez így van jól. Én hiszem hogy rendelkezünk egy szükséges plusszal és ha már itt tartunk az állatok, növények is valamilyen mértékben ami élővé tesz és hiszem hogy ez a chi vagy nevezd akárminek nem ér véget a "halállal". Az MI nem alkot fajt mert nem képes a "halálra" és a szaporodásra. Ha a jövőben létezni fog MI az biztosan okosabb lesz az embereknél, de sohase lehet ember, érző lény, csak intelligencia. Jelenleg ott tartunk egy hasonlattal élve, hogy egy enzimre próbáljuk ráerőltetni a gondolkodást, pedig az csak egy részfeladatot lát el a sok közül.
Szeretek én is gondolkodni. Lehet hogy igazad van, lehet hogy annak is igaza van aki az ellenkezőjét állítja, mert az ő nézőpontjából ez tűnik logikusnak. Van egy mondás amit szeretek: Mindegy hogy azt hiszed valamiről hogy képes vagy rá, vagy hogy nem, mindenképp igazad van. Nemrég döbbentem rá arra hogy csak azokkal a dolgokkal szabad foglalkozni, ami az embert jó érzéssel tölti el. Akik a rosszra gondolnak, rosszról beszélnek, azok a rosszat kapják. Szóval nem kell mindenkit lebaszni, mert máshogy gondolkodik, mint én. Ez nem elsősorban neked szólt. 1-1 bazdmeg még belefér, de az ember arra építse a gondolkodásmódját amit szeretne elérni. Ha valaki az MI-t szeretné megalkotni meg fogja csinálni. Csak egy kis része múlik a cselekvésen. Sokan alábecsülik a gondolatok erejét, pedig ez a leghatalmasabb erő a világegyetemben. Én tapasztalom hogy ez így van. Szóval Jó lenne ökörködni egyet a szimulált valóságban is ilyen mátrixos stílusban. -
assdf #84 "50 év alat 0-ról nagyából a csótányok szintjére már eljutottak, míg erre a természetnek 2-3 milliárd év kellett..."
A számitógépet az ember fejleszti (az emberek ha igy jobban tetszik). A természetet senkisem fejlesztette magától jött létre és magát fejlesztette.
A számitógép baromi gyorsan fejlődhet egészen addig a szintig mint az őt fejlesztő ember. De ha elérte azt a szintet akkor már nem fog tudni ekkora tempóba fejlődni. Itt hibádzik az egész.
Na hogy gyakorlatiasabb legyek és látványosabban megfogjam a témát ahhoz hasonlitanám mint amikor egy gyerek megszületik és elkezd nőni.
Na már most az ember gyereke kb. 0-18 éves korági rohamosan nő évi több centit nő és szélesedik és több kilót hizok. Sőt a babák egy év alatt megduplázzák a súlyukat. Na most ha valaki csak ezt a szakaszt ismerni (mert még sosem látott felnőtt embert pl) akkor kiszámolhatja magának hogyha ez a lény egy év alatt a duplájára nőtt (mondjuk 3 kilóról 6 kilóra), akkor 30 év múlva több tonnás lesz és jajnekünk. Azért mert abból indul ki hogy a folyamat lineáris de legalábbis folyamatosan növekvő. Pedig nem.
Nos a számitógépek fejlődése is ilyen. A vége talán az lesz hogy az emberek mindent megtanitanak a gépeknek amit ők maguk tudnak, de innentől kezdve a gépek fejlődése szintúgy belassúl (vagy akár meg is áll) hisz most már önerőből kellene nekik újat tanulni újat felfedezni megismerni stb (pont ahogy az ember teszi). Tehát a skála nem lineáris és nem folyamatosan növekvő.
Megjegyzem az összes korábbi "jóslat" is ezen bukott meg, ugyanis kiszámoltak hogyha 10 év alatt eljutottunk a holdra akkor ezzel a tempóval 30 év múlva marsbázis lesz. aztán mégsem... (és még egy csomó más technikai vivmány ami ma is csak gyerekcipőben jár, holott a 30 évvel ezelőtti jóslatok és számitások alapján már rég készen kellene lennie) -
#83 Neked meg egy nyelvtan tanárra. -
#82 "Megsúgom a számitógépeket az emberek fejlesztik. márpedig ha az emberek maguk nem fejlődnének akkor ez hogy lehetséges"
Az elméleted baromira megállná a helyét, ha csak 1 ember fejlesztené a mesterséges intelligenciát és a számítógépeket.
De sajnos nagyon nem így van, ennek legalább tízezerszerese (mármint a mesterséges intelligencia esetében csak)
És hogyha figyelembe veszed azt, hogy a számítógépek olyan 50 év alat 0-ról nagyából a csótányok szintjére már eljutottak, míg erre a természetnek 2-3 milliárd év kellett... hááát, lehetne számolni a nagyságrendeket -
assdf #81 "ajj te iqhuszár,ez súlyos volt...ősember 150ezer éve volt. Azért ez a fejlődési tempó aligha összevethető a számítógépek fejlődésével."
igazán? és mégis mond csak nekem ki fejleszti ilyen tempóban a számitógépeket?
Kik találnak ki egyre újabb és újabb módszereket? Megsúgom a számitógépeket az emberek fejlesztik. márpedig ha az emberek maguk nem fejlődnének akkor ez hogy lehetséges? És az is tény hogy egy ma élő ember fejében 100x annyi minden van mint egy 100 évvel ezelőttiében. Akkor ez hogy is?
azt probáld meg megérteni hogy nem csak mennyiségi fejlődés van hanem minőségi is (valójában pont itt buktak meg a korábbi MI elméletek amikor azt hitték hogy szimplán a mennyiség növelésével (több tranzisztor, gyorsabb cpu stb) majd eljön a kánaán és magától lesz egy intelligens számitógépünk. Hát nem lett.
az hogy neked van 1500 köbcenti agyad meg a szomszédnak is még nem azt jelenti hogy egyformán intelligensek vagytok. Ugyanis nem mindegy hogy mennyire használod ki ezt az 1500 köbcentit, milyen sürü benne a neuronhálózat és ezek kapcsolodása. Márpedig a ma élő ember egyre jobban és jobban kihasználja ezt. Ez a fejlődés egyik része.
A másik része pedig az hogy az ember agya is egyre nő. Ez is tény. Lehet hogy csak ezer évente 1 köbcentit és ez nem olyan látványos mintha 10 év alatt 1 gigaherztnyit gyorsulna egy processzor, de az is tény hogy a hiperszuper számitógépek által irányitott MI-t az ember röhögve alázza a játékokban és gyakorlatilag csalás nélkül nem is képesek nyerni vagy komolyabb ellenállást kifejteni. És ekkor az ember az agyának egy nagyon pici részét használta erre, hisz az agynak ezen kivül még ezer meg egy feladata is van. Na kapiskálod már a fejlődést?
"a tudás nem az ember fejlődése."
Hát akkor ki a lóf@szé? (már bocs). Akkor ki fejlesztette ki a tudást? Ki ismerte fel az összefüggéseket? És MIVEL ismerte fel az összefüggéseket? És ezen tudás megismerésével ki talál ki még újabb dolgokat és ezáltal ki fejleszti tovább a tudást? Tán a szentlélek vagy ki?
Igen komoly tévedésekben leledzel. Az ember folyamatosan fejlődik, mind testileg, mind lelkileg, mind agyilag. Értve ezalatt minőségi és mennyiségi fejlődést is. És ehhez hozzátartozik a tudás is. -
nipponia #80 Sadist igazad van, tévedtem. Neked nagyon is szügség lenne egy MI-re. -
#79 Aha, nagyon egyszerű... -
#78 Ahahahahaha, gondolom te a dzsungel közepén egy szál késsel hónapokig boldogan eléldegélnél. -
#77 "És ha nincs térerőd, lemerült az aksid, elromlott a telód? Vagy sérülten fekszel valahol és nem látod a kijelzőt csak a számot tudod beírni?"
Tudod erre találták ki a mindössze 3 számjegyből álló nemzetközi segélyhívó számot. Kitalálod egymagad is, okostojás? :D -
nipponia #76 "a felfogoképességeddel is komoly gondok vannak. a tudás nem az ember fejlődése."
Te gondolkozz el azon amit mondtál. Ha az ember nem jött volna rá hogy a tűz melegít, hogy ha állatbőrt hord akkor nem fázik, akkor az emberi testen még mindig 20 centis szőr lenne hogy védjen a hidegtől. És ez csak egy példa volt. -
#75 A sakk egy nagyon egyszerű dolog, mert az eseménytér teljesen lehetárolt... -
#74 Szórakozhatsz akármilyen programnyelvvel, ha egy probléma algoritmikusan megoldhatatlan. Ahhoz hogy jó AI-t lehessen írni, ahhoz előbb ismerni kellene mondjuk az emberi agyat. -
nipponia #73 Nem kell mad max-es világot elképzelni, hogy zord legyen a környezeted. Csak körbe kéne nézni a világban. Éhezések, katasztrófák, harcok és háborúk. Akiknek meg ilyen gondjuk nincs, az mind a vásárlási láz tartja hatalmában. Neki legyen egyedi, frankó, elsőként a többiek előtt mindenféle technikai kütyü, ami igazából hasztalan részben. Ráadásul ahogy toto is mondta, adósságokba vetik magukat ezért. Persze az ember dönthet hogy akkor nem veszi meg. Csak akkor hasonlóan itt egy-két emberhez, a közvélemény rögtön kiveti magából, elutasítja, lehülyézi. És ezt már gyerekkorától beleverik az emberbe. Én sem vagyok a technika ellen, nem dicsőitem az ősembereket, és nem érzem magam jól egy ketrecben. Nap mint nap használom és élek vele. Boldog lennék ha a technika segítségével hallhatna ismét egy süket, vagy járhatna ismét egy lebénult ember. De például mi a fenének kell nekünk egy igazi mesterséges intelligencia? Persze most mondhatjátok, hogy az űrkutatásba, orvoslásba, katonaságba, stb. De ezekhez egy jobb programot kell írni, nem egy összetett emberhez nagyon hasonlító intelligenciát. Egy számtech tanárom mondta egyszer, a technikai fejlődést az emberi lustaság viszi előre. Amit az ember lusta megcsinálni, arra megalkot egy gépet ami megcsinálja helyette. Most kérdezném, lusták lettünk/leszünk gondolkodni??? Ezzel megtagadjuk nagyrészt azt, ami évezredek alatt emberré tette az embert. A következő mi lesz? Virtuális valóság mert lusták leszünk megmozdulni? Vagy átrakjuk a tudatunkat egy gépbe mert pl lusták leszünk enni/inni/lélegezni? Én csak azt mondtam, hogy a technika segítségével nem kell agyatlan zombivá vállni. Egy állandó fogyasztóvá aki mindent megvesz amit elé raknak. Sir Quno Jedi mondta nekem, hogy ha eltéved, akkor előveszi a telóját és térkép segítségével kinavigál. Bár telne mindenkinek ilyenre magyarországon. De szerintem nem alapfelszereltség mindenkinél a gps-el ellátott műholdas telefon (tudom nem mondtad a műholdas telót, azt csak azért írtam hogy mindenhol működik). Nem bántani akartam senkit, de egyből nekem estek egy páran csak mert elmondtam a véleményem. Bocsánat, ha merek előre nézni az időben. Bocsánat, ha nem akarom hogy a gyerekem is egy agyatlan fogyasztótársadalom része legyen. Bocsánat, hogy gondolkozni merek. Mert úgy látszik, ez már manapság nem divat némely ember körében (tisztelet a kívételnek). Szégyen hogy már hülye aki kimondja a véleményét. -
#72 Fogadunk, hogy egy gép képes pl. sakkban földbe döngölni, bármiféle csalás nélkül? -
geli13 #71 ajj te iqhuszár,ez súlyos volt...ősember 150ezer éve volt. Azért ez a fejlődési tempó aligha összevethető a számítógépek fejlődésével.
"Aztán gondolj arra hogy egy mai fiatal mennyit tud meg egy 100 évvel ezelőtti mennyit tudott." a felfogoképességeddel is komoly gondok vannak. a tudás nem az ember fejlődése.
"Az autót már 100 éve fejlesztik, ehhez képest mégsem szaladgálnak vérre éhező gyilkos autók felügyelet nélkül az utcákon." ezt szerintem magad se tudod hogy álmodtad.Hogy jött ez ide?
Ugyanugy baromság az ohgy majd intelligens emberszabású robotok fognak szaladgálni a lakásokban meg az utcán. Merthogy helyettesitse a házvezetőnöt."
ebből ki is derül hogy fingod sincs az egészről.
A többit szintén nem tudom hol álmodod, elképszető:DDD -
TheZsenyka #70
...az parlament ma megszavazta a "A Nagy 2033-as Kenyérpirító Lázadás" veteránjainak megsegítését célzó törvényt... -
assdf #69 "Az AI pedig ebből következik. Teljesen mindegy,hogy most milyen szinten áll az AI,de fejlődik. Az ember nem. TEhát előbb vagy utóbb le fog minket hagyni. Vagy lassan fokozatosan, vagy egyik pillanatban kipattan egy szikra vkinek a fejéből,ahogy az lenni szokott.."
Ez mekkora baromság. Egyrészt az ember is fejlődik mind testileg, mind agyilag. Nézz már magadra meg egy ősember mindjárt rájössz hogy mennyit fejlődtél testileg. Aztán gondolj arra hogy egy mai fiatal mennyit tud meg egy 100 évvel ezelőtti mennyit tudott.
Aztán az MI nem fejlődik hanem fejlesztik. Nagy különbség. Az autót már 100 éve fejlesztik, ehhez képest mégsem szaladgálnak vérre éhező gyilkos autók felügyelet nélkül az utcákon... Érdekes módon a számitógépről valahogy mindig ez jön be egyes idióta "jósoknak".
Ugyanugy baromság az ohgy majd intelligens emberszabású robotok fognak szaladgálni a lakásokban meg az utcán. Merthogy helyettesitse a házvezetőnöt.
Hát kéremszépen valamikor lovon jártunk. Aztán alkottunk helyette egy gépet. És mit ad isten ez a gép nem egy négylábú fémló hanem egy autó aminek nem lába van hanem kereke, kormánya és nem gyeplője stb stb.
Ezzel csak arra akarok rávilágitani hogy az embereknek alapvetően célhardware van szükség amivel kiváltanak egyes tevékenységet, és ez a célhardware nem úgy néz ki ahogy az organikus "megfelelője" néz ki.
Nem mosónő kinézetü mosórobotunk van hanem mosogépek, nem robotlovaink hanem autonk és ugyanigy nem emberszabású robotjaink lesznek hanem a célnak megfelelő robotok. (persze ez nem zárja ki hogy lesz emberszabású is csak nem úgy mint a filmekben).
Aztán mi lesz 30 év múlva? a gyilkos mosógépek lázadasa vagy mi? wtf... -
toto66 #68 Nem a protézisekről van szó, hanem genetikai eszközökkel kifejlesztett "tökéletes emberről", mert az már aggályos...
-
geli13 #67 Miért fasiszta? egy vaknak miért nem adhatnánk látást? egy süketnek miért nem adhatnánk hallást? szerintem pont, hogy az ember fejlesztése az egyik legfontosabb feladatunk.
Az AI pedig ebből következik. Teljesen mindegy,hogy most milyen szinten áll az AI,de fejlődik. Az ember nem. TEhát előbb vagy utóbb le fog minket hagyni. Vagy lassan fokozatosan, vagy egyik pillanatban kipattan egy szikra vkinek a fejéből,ahogy az lenni szokott...