266
  • Sir Quno Jedi
    Én azt hittem ez mind-mind valóság már??!??! Mostakkor mégsenem?! Harminc éve is átvertek?!?!? Pedig akkor még csak 4 éves vótam... Rohattak! Én tudósnak mán nem hiszek!
  • Sir Quno Jedi
    És a félelmetes MI:
  • Sir Quno Jedi
    Bár ez jobb:
  • Sir Quno Jedi
    Roboautó:
  • toto66
    Számtalan faj kipusztulásához vezett már a túlzott alkalmazkodás, amikor a körülmények megváltoztak...
    És ma is fennáll annak a veszélye, hogy a technikai környezet összeomlik, de minnél fejeltteb lesz ez annál valószínűbbé válhat...
    És ha túlzottan kiszolgáltatottá válik az ember az most sem jó...
    Ha elveszted a JPÉ logikáját, mert minek gondolkodni akkor becsapnak...
    Le egyszerűsítve hiába van zsebszámológéped, a piacon átvernek, ha nem tudsz fejszámolni...
    Az Internet jó, csak ha nem olvasol el egy könyvet sem, akkor az Internetszemetet hogy választod el az információtól?
    Tehát lehet hogy nem túl jók a példák, de fontos meglátni a lényeget!
    A technika fejlődésével járó negatív hatások ellen védekezni kell, amúgy meg használni a technikát (de pl.: nem pótszernek).
  • Sir Quno Jedi
    Nodehát itt a Mársz béz:
  • Peetor
    Na igen, de azóta eltelt 30 év és a fejlődés azért 30 év alatt elég nagy volt. Ezen cikkben felsorolt kihívások nem tűnnek számomra viccesnek és szerintem nincs is olyan túl messze már. A #11-es hozzászólásomban már írtam, hogy minden összefügg, de legfontosabb az emberiség jövőjének biztosítása és akkor a fejlődés jóval nagyobb mértékű lehetne. Ezt kellene felismernie az emberiségnek, a nagyhatalmú politikusoknak ill. azon országoknak melyek diktálják jelenleg a fejlődés ütemét.
  • assdf
    Viccesek ezek a jóslások. Pont a multkor volt talán az indexen vagy valahol ahol ismét bemutattak egy cikket ami 30 éve készült és arról szólt hogy milyen lesz az élet mára...
    Mit ne mondjak, az ember szabású robotoktól kezdve az állandó mars bázisig minden meg volt szépen jósolva. Majdnem elfogott a röhögőgörcs, főleg mikor arra gondoltam hogy a multkori robot versenyen valami nevetségesen kevés kilométert sem tudtak megtenni a csupán robont és mi vezérléső autók...

• Molnibalage
    "Az emberiség mai fiataljainak 40-50%-a nem tud fejben számolni,"

Mekkora léptékben? Mit értesz fejszámolás alatt. Egy prof szerint egy mérnök azért tudjon fejben gyököt vonni és becsülni 5-6 számjegyű összegig. Azért ez nem megy mindenkinek.

"Az emberek többsége nem jegyez meg telefonszámokat, mert arra úgyis ott a mobil memóriája."

Felesleges dolgokkal nem kell terhelni az ember agyát ami csak puszta adat. Semmi értelme. A fontosabb ismerőseim számát tudom fejből...

"Nem tud főzni, mert bedobja a mikróba és kész."

Mert napi 10-12 óra meló + utazás + pihenés és család mellett erre nincs ideje. Apám sem tud és én sem, de kiválóan kicseréljük a csaptelepet és beáállítjuk a gázkonvektort. Hány nő képes erre? Elég kevés..

"Az emberiség nagy része nem tudna életben maradni a vadonban vagy technika nélkül, mert elkorcsosult"

És az az ember aki régen csak erre volt képes az mit tudna ezzel a tudásával kezdeni?? SEMMIT az idő 99,999%-ban! Az idők váltonak. Ez ma már felesleges tudás. Régen ez kellett ma meg az, hogy értsz a számítógáhez, legyél jó matekból és beszélj egy idegen nyelvet elfogadható szinten.

Ennyi szar példát egy helyen.
  • Sir Quno Jedi
    Nem is kell kibírniuk. Egy adott állatfaj elszigetelt populációja is az adott élőhelye körülményeihez alkalmazkodik. Nem kell tudnia máshol megélnie. Az ember ráadásul képes megváltoztatni a környezetét, ahelyett, hogy alkalmazkodnia kéne. A saját technológia függőségünknek számos hátránya van, de ugyanannyi előnye is. Technológia nélkül sokkal jobban ki lennénk szolgáltatva a "termnészetes" élőhelyünk viszontagságainak (már ha van olyan még). :D

CSAK okosan kell használni, amit kitaláltunk.
  • toto66
    Igen már most létezik a technika okozta analfabétizmus...
    Az interaktiv táblát eröltető politikusok a pedagógusok szerepét a tanításban szinte negativnak állítják be és csak a technikát tarják fontosnak, pedig pont fordítva van a nevelés a legfontosabb, ha az jó akkor akar majd a gyermek okos felnőtté válni...
    A politikusok (az oktatási miniszterrel együtt) semmit nem értenek a gyerekneveléshez...
    Vagy az a céljuk, hogy a fent említett analfabétizmus terjedjen...
  • Molnibalage
    2030-ra? Sírjak vagy röhögjek? Jelenleg nincs még semmiféle olyan dolog amit intelligenciának lehetne hívni igazán.
  • nipponia
    Megellőztél:).
  • toto66
    Ha tehát az orvostudomány olyan szintre jut ahol már teljesen kikapcsolható a természetes kiválogatódás, az hosszú távon egyre életképtelenebb emberiséget eredményezhet, ha csak ennek az ellenszerét, pl.: géntechnika ki nem fejlesztik, csakhogy az elég aggályos erkölcsi kérdéseket vet fel...
    A szuper ember megalkotása elég fasiszta gondolatokat ébreszthet...
  • nipponia
    Szerintem egy gépi intelligencia soha még a nyomába sem fog érni az emberi agynak, emberi gondolkodásnak. És sosem szabad elfelejteni, a gépet ember programozza és fogja is mindig. Hiába írnak egy olyan MI-t aminek az a feladata hogy programozzon, ő mindig félre fogja értelmezni a dolgokat. Hiszen még egy ember sem tudja elmondani mi az érzelem, megérzés, ösztön, hallgatás a szívre. Miként tudná ezt beleprogramozni egy gépbe? Sehogy. Az emberi agy tároló kapacitása is végtelen. Egy tanulmány szerint az emberi agy a kialakulása óta elraktároz mindent. Illatot, tapasztalatot, érzést, hangot, ízeket, képeket. Mindent amióta kialakult. Az egy másik kérdés, hogy maga az ember annyira elsatnyult, hogy nem képes előhívni segítség nélkül ezeket az emlékeket. Lássuk be, a gépek nagyrészt nem megkönnyítik az életünket, hanem elsatnyásítanak minket. Az emberiség mai fiataljainak 40-50%-a nem tud fejben számolni, mert arra úgy is ott a számológép. Az emberek többsége nem jegyez meg telefonszámokat, mert arra úgyis ott a mobil memóriája. Nem tud főzni, mert bedobja a mikróba és kész. Az emberiség nagy része nem tudna életben maradni a vadonban vagy technika nélkül, mert elkorcsosult. Természetesen én is használom a technikát, de el is tudok készíteni egy ebédet vagy vacsorát. Meg kéne találni az egyensúlyt, ami még nincs kárunkra. Éppen ezért nem fog egy MI soha okosabb lenni nálunk. Nincsenek meg az alap ösztönei, az élethez való ragaszkodásai.
  • Peetor
    Korrekt cikk, és szerintem egész jó jövőkép.
    Valójában a felsorolt kihívások nagyon összefüggő dolgok, nem elég 1-2 dologra koncentrálni, de azért mindenekelőtt fel kell állítani bizonyos sorrendet a hatékonyabb fejlesztés, kutatás, fejlődés érdekében.

"A legfontosabb kihívás az emberiség jövőjének biztosítása." Ez nagyon fontos dolog, ez mindennek az alapja meghatározza az emberiség fejlődésének ütemét. Az energiaigéynek rohamos növekedése miatt szerintem az elsődleges feladat a környezetbarát energiaforrások fokozatosan növekvő használata.

"Ray Kurzweil elsősorban a nanobotok megjelenésében és képességeiben bízik."
    Mint ahogyan az egész emberiség, ez hatalmas mérföldkő lenne az emberiség számára, de egyuttal rendkívüli veszélyeket is rejt szerintem ha nem "okosan" használják ki a technológiát. Ha ez a technológia tényleg képes lenne pl. az emberi szervezet, agy úgymond "javítására" és okosabbá tenni azt, akkor az emberiség hatalmas "lépést" tenne.

E 2 dolgot tartom nagyon fontosnak így kicsit átgondolova a dolgokat, bár szerintem mindenki máshogy van vele. :)
  • toto66
    A technika veszélye viszont abban van még, amire szerintem kevesen gondolnak:
    Az ember kiszolgáltatottá válik, mert csak az adott kor technikájával marad fenn. A ma élő ember a technikai környezete nélkül életképtelen (annélkül az emberek 90% talán egy hónapig sem bírná)
  • toto66
    Egyébként pedig inkább az ember kiegészítése most is a számítógép és nem ellenfele...
  • toto66
    Én hiszem, hogy egyszer lesz MI ami vetekszik az emberri aggyal, de a technika fejlődése lassulni fog az elkövetkező időkben szerintem...
    Úgy hogy várni kell még egy pár évtizedet, a patkány szintjéhez is...
  • Sir Quno Jedi
    A mai AI próbálkozások (hivatalosan), a béka segge alatt vannak. Az egy dolog, hogy segédelképzelésünk sincs mindmáig az emberi elméről és működéséről, de a technológiánk is enyhén kőkorszaki még. Eszméletlen milyen lazán hasból tippelnek a "TUDÓSOK". Már ha ezek azok...
  • BlackRose
    Ha ezt ami most körülöttünk van inteligenciának nevezünk (főleg ha a politikus és szakember társaikat vesszük figyelembe), akkor elhiszem, sőt már lehet, hogy most is megvan. És nem is viccelek.

Különben ha az emberi inteligenciát vegyük mint egy lehetséges szintet - ugye volt és van most is ilyen dolog még ha nem igen látni akkor is :) akkor ismerve valamennyire (nem túlságosan) az AI kutatások és fejlesztések jelenlegi állását, nem nagyon hiszem el, hogy 22 év választ el bennünket egy géptől amely Leonardó festményeket, Mozart szerzeményeket, Petőfi verseket, Tesla találmányokat, Mises gondolkodást, vagy Einstein fiyikát fognak tudni, hát netán még ezt legyőzék. Mert ez az emberi inteligencia. Különben amit fontos megemlíteni, hogy az egyik oka miért is fejlődik ilyen lassan az AI éppen az, hogy az átlag fejlesztő IQ-ja nem elég magas ahoz, hogy pl. LISP és hasonló AI-hoz sokkal de sokkal jobban megfelelő nyelveket egyáltalán fel tudjanak fogni. A másik dolog a matematika katasztrófális visszaesése mint ágazat (gondolok itt, mindenekelőtt arra, hogy napról napra kevesebb ember foglalkozik ezzel), nagyon is megnehezíti az AI fejlesztéseket.
  • dzsagon
    Mesterséges Intelligencia? Még egy szaros számítógépes játékot sem tudnak készíteni, ami csalás nélkül meg tudná izzasztani az embert.
  • Zoli007
    Ez vicces! Még sehol sem tartanak érdemben az AI-jal, de már valami dátumot is vélni tudnak. Én mindenesetre jobban félek ettől:
  • muerte2
    Hajjajaj! Mennyi ilyen jóslatot hallottunk már.
  • 0Speed0
    És eljő a Skynet kora... :)
  • Yv@n
    Attól függ mit veszünk viszonyítási alapnak.
    Sokakat már most legyőzött ... :)