266
-
toto66 #66 Még valamit, lehet hogy azért hat úgy mintha én technika ellenes lennék, mert pl.: bár munkahelyem éppen foglalkozom az interaktív táblával (és magát technikát ugyan nagyon jónak tartom) de a tudatlan emberek misztifikálják, olyan tulajdonságokat állítanak róla ami nem igaz, ráadásul rosszindulatuan és arogánsan. (nekem az a véleményem hogy érdekből) Ezért próbálom azoknak az embereknek akiknek nincs rálátásuk ellensújozzni ezt az agymosás jellegű dolgot.
De a technikai újdonságoknál is sokszor olyan tapasztalatom van, hogy addig nem létező igényeket keltenek (a profitért) az emberekben. És sajnos eladósodnak a kevésbé tehetős emberek (hitelt is képesek felvenni, hogy legyen mindenféle kütyü) Magyarországon nem rozsás a gazdasági helyzet, az embereket bűn ilyenbe belevinni.
Ezért lenni kell olyanak is aki azt mondja ez helytelen (még akkor is ha szenvedélye a technika)
Az "Őserdő" metaforája lehet a modern város "modern ősemberekkel" akiknek ugyan van mobiljuk, de önnáló gondolatuk egy szál sem... -
lapaleves #65 "Ma már nem kell érteni a természetben való túléléshez az emberek 99,999%-nak."
az a "már" szerintem elég bátor. ha te vagy a putnoki látó és ismered az elkövetkező 50-100 évet, akkor bocs.
én úgy gondolom simán beüthet egy háború ésvagy klímakrízis (tetszőleges ok-okozat viszonyban), akkor meg elég nagy baj van.
részemről pont emiatt a legfontosabb középtávú célnak tekintem az autonóm fűtés megoldását, mert jelenleg 2 szolgáltatótól is függök.
utána meleg lakásban döglök majd éhen. -
LPG #64 Meg kéne tanulni használni, és kihasználni a technikát. A mai emberigés nagyon messze van ettől, talán mert hiányzik az erkölcsi és szellemi háttere hozzá!
toto66: Majd őkelme vált kondi vagy ájrobik bérletet jópénzért, és akkor nem lesz mozgáshiányos. A wellness csodás megoldás minden bajodra (ha már eléggé megrohadtál a divatterepjáróban, és az irodában - ami tele van jobbnál jobb tech. cuccokkal). Ki van ez találva, csak fogyassz. Míg mások éheznek kb ugyanezek miatt a nagy érdekkörök miatt. -
toto66 #63 "lyen totó féléktől mi az istent vársz?Méghogy technika nélkül az ember bazd...Látom neki a vinnyogó majmok és a tüzet csiholó ősember a példaképe.De egyébként, ha annyira akar, példát statuálhat és éljen technika nélkül.Biztos nagy örömet fog neki okozni"
Nos előbb olvasd el amit mások írnak azután mondj róla véleményt!
Én technikával foglalkozom amikor dolgozom.
Nem írtam semmi technika elleneset!
Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a technokrata szemléletnek veszélyei vannak, és a túlzott technikára hagyatkozásnak.
Pl.: Ha nem jársz gyalog, nem sportolsz mert van autód akkor az egészséged bánja...
Ha nem gondolkozol mert van számítógéped akkor a tudásod...
Ha nem olvasol mert ott az Internet akkor műveltséged...
Ha pedig mind így lesz akkor te nem csak az őserdőben leszel életképten...
De a technikában bízók akkor is bajbakerülhetnek, ha mondjuk egy háború, vagy kataszrófa esetén a technika nem tudja őket kiszolgálni...
Azt írtam még hogy amennyire függővé válik az ember annyira kiszolgáltatott...
És azt is írtam, hogy a technikát használni kell, de ne légy függő...
Én nem vagyok technika ellenes (sőt szeretem a technikát), de a fősulin azt is tanították, hogy a technokrata nézőpont is hibás... -
LPG #62 Kimaradt egy eshetőség. Valami oknál fogva (gazdasági válság, katasztrófa, polgárháború) mi történne a városi emberekkel ha: egycsapásra, vagy fokozatosan - de megszűnnének a (amúgy vadiúj) jóléti állam alapjai. (No benzin, no gyógyszer, no mars csoki, no internet.) Mert ugye ha nincs kaja a boltban, és nincs kiskerted.. Nem atombiztos a mi kis luxusuk, (a föld 3/4-ed részén ma is egészen más zajlik, csak oda nem szeretnétek ellátni). Értitek. Szép és jó, hogy mekkora technikai szinten állunk - de a természettől és az ésszerűségtől túlzottan elszakadni nem szerencsés. Örök élet, 100%-os egészség, nulla perces munkahét és egyéb marha utópiák- de hol maradnak az emberi értékek és egyéniségek? Ne féljetek, előbb húz le egy klímakatasztrófa, vagy előbb költözik be a harmadik világ a nappalidba pár menekült személyében - mint hogy elsatnyuljunk az imádott technológiánk által. -
bandypappa #61 Ghost in the Shell.
Attól még hogy valamit nem látunk megvalósíthatónak, megvalósulhat ha hiszünk benne.
A nanobotok tényleg nagyon nagyon jók lennének, de legalább annyira VESZÉLYESEK is. Attól függ mire programozzák őket. Régi példa a szürke anyag, ez addig másolja magát, míg az egész Földet be nem borítja, aztán szevasz élővilág.
A fejlődést illetőleg én spec örülök, hogy nem a kútbul kell felhúzni a vizet, A parasztozást meg sértőnek érzem. Van földem nekem is, jó érzés kijárni a szabadba meg cash is származik belőle.
Na a lényeg hogy ha a lehetőség és az igény találkozik akkor a tudomány fejlődik. -
kukacos #60 Az animisztikus őssámán beszél belőled: újrafogalmazása ez a bennünk genetikailag rögzített alapelvnek, hogy ami él, az más, mint az élettelen. Gondolj az evolúcióra, ami buta fizikai törvényekből felépített bennünket, vagy az okos gyerekekre, akit buta felnőttek csinálnak. Kb. ennyire paradoxon, amit írsz. -
kukacos #59 Ja és Lem könyvét a neten is meg lehet találni magyarul. -
DJ BP #58 ezt én paradoxonnak érzem. Amit az ember hoz létre, hogy lehetne jobb, okosabb, mint maga az ember, ami létrehozta? -
kukacos #57 Kurzweil nem tudós, inkább futurológus, és főleg prófétai minőségben tetszeleg. Attól még lehet, hogy bejön, amit mond, de nem azért, mert ügyes, hanem mert épp mázlija lesz, az ellenkezőjére is fogadnak épp elegen. De ő egyébként is elég keményvonalas egy figura, az emberiség gépek által elkövetkező pusztulásáról sajátos véleménye van... egyébként messze a legjobbakat ebben a témában Lem írta kb. 40 évvel ezelőtt, és ami meghökkentő, hogy mondandója mai napig nagyon ott van:
http://en.wikipedia.org/wiki/Summa_Technologiae
Mellesleg ő sosem állította magáról, hogy tudós. Az ilyen kristálygömbözést valóban inkább íróknak kellene csinálniuk.
-
#56 Ez is csak egy példa volt. Ma már nem kell érteni a természetben való túléléshez az emberek 99,999%-nak. -
endale #55 Szerintem meg 30 év múlva repülő kanapék lesznek, és a tesco e-mailben küldi a neten rendelt tartóstejet.
Az ilyen hosszú távú jóslatok nem nagyon szoktak bejönni, de nem baj, mert addigra senki nem emlékszik rá.
Egyébként nem lenne lehetetlen a megjósolt fejlődés de az a gyanúm, hogy sokak bizniszét rontaná, ha mindez megvalósulna. Olcsó és tiszta energia, egészséges és okos emberek. Ez most sem érdeke a vezetőinknek és ezután sem lesz. Persze egy réteg számára elérhetővé válhat, de nem hiszem, hogy mindenki számára eljöhet a kánaán. -
tomcsa4 #54 Én azt mondom, hogy az alapvetőket tanuljuk meg (na ez sem sikerül, nekem sem), aztán amire szükségünk van adat, azt meg tudjuk keresni, a környezetben lévő eszközöket tudjuk használni az adatfeldolgozáshoz. -
#53 "Ez ma már felesleges tudás. Régen ez kellett ma meg az, hogy értsz a számítógáhez, legyél jó matekból és beszélj egy idegen nyelvet elfogadható szinten."
Elég egyoldalú nézőpont. Így korrektebb és általánosabb: érts a számítógéphez, rendelkezz versenyképes tudással és beszélj angolul elfogadható szinten. Felesleges tudás, az ami versenyképtelen. Az hogy mi a versenyképes, azt az adott terület dönti el és a piaca. -
tomcsa4 #52 Nincs is szükség arra, hogy 5 számjegyig becsülgessünk. Oké, mérnöknek illik, de leginkább az ismert mennyiségeknél fordul elő! Meg a gyökvonás is, az ismert mennyiségeknél fordul elő (van, amikor egy szám sokszor előkerül és a környezetében lévőket is megbecsülöm, aztán elfelejtem). Ilyen az élet.
Telefonszám megjegyzése: magamét tudom, meg talán egyet-kettőt. Kell több? Minek? Nem arra vagyunk hivatottak. Persze van olyan aki ezzel dicsekszik, hogy "jajj de sok telószámot megjegyzek, zseni vagyok". Aztán írja a muszályt, a újjamat, meg még ilyenebbeket. -
#51 Van egy jó Murphy törvény a gépészettanból.
"Dolgozzanak a gépek, gondolkozzanak az emberek."
-
feamatar #50 a tudás és képesség nem redukálódik hanem cserélődik, és nem évezredes mértékkel, hanem elég pár évtized rá. Még egy nyavajás 286ost se tudunk legyártani, mert nem olyanok a gyártósoraink, persze egyénileg rekonstruálható a technológia, de nagybani alkalmazása fölösleges. Az hogy mondjuk egy kétezer éves technológia reprodukálása néha nehezebb megeshet, hisz sokkal kevesebb infonk lehet róla -
who am I 7 #49 Ilyen totó féléktől mi az istent vársz?Méghogy technika nélkül az ember bazd...Látom neki a vinnyogó majmok és a tüzet csiholó ősember a példaképe.De egyébként, ha annyira akar, példát statuálhat és éljen technika nélkül.Biztos nagy örömet fog neki okozni
Mi meg majd röhögünk rajta, és majd biztatjuk, ha akar, akkor egész élete végéig leélheti így picinyke életét, biztosítunk ketrecet egy kis illatos kerttel -
tomcsa4 #48 Hát közben csak jegyzetel. Pont az utókornak (többieknek) szoktak írni, hátha beül valami baj és folytassák az ő munkásságát (ha tudják és ha kiderül hogy leves, akkro sem volt hiába, levonják a megfelelőket). -
#47 Azért az veszélyes lehet, ha az emberi életkor még jobban kitolódik. -
Devotus #46 Nano robotok - emberek okosabbá tétele, és az öregedés megállítása, vagy legalábbis csökkentése...Mire egy tudós vagy kutató rendelkezne a szükséges tudással, hogy előálljon egy új és jobb találmánnyal vagy meghal végelgyengülésben, vagy elfelejti az alapjait az egésznek! Ebben a kutatásban van a legnagyobb veszély (felelősség) és lehetőség! Kíváncsian várom, mi lesz belőle és aztán hogyan használják fel...A tudás nem minden, főleg ha nincs mögötte a megfelelő érzelmi és lelki háttér. Minden új találmányt amiben veszély is rejlik, minimum egy pszichológia vizsgálathoz kötnék... -
TheZsenyka #45 A mesterséges intelligencia öntudatra ébredésének várható dátuma valahogyan mindíg kitolódik. -
tomcsa4 #44 Hmm ezt nem is tudtam. Akkor leeht mi is megéljük, mert az informatika elég gyorsan fejlődik és még jobb kereséseket, összehasonlításokat tudnak elvégezni! -
#43 Ez megnit csak azt bizonytja, hogy a tudás és a képesség redundásan van meg.
Az egyiptomiak is éhen haltak volna, ha hirtelen "elfelejtik" az öntözéses technikát. Érdekes módód nem felejtették el, pedig akkor az emberek nem volak olyan műveltek és alig tudott valaki írni olvasni és az adattárolás is nehézkesebb volt. -
#42 Pont az öregedés elvileg szabáyozható kéne legyen, mivel egy ideig a szervezetd kéeps önregenerációra és a sejtjeid egy szintig reprodukálják magukat és folyamatosan "megifjodsz", csak aztán, akár egy előre megírt program ez szép lassan el kezd lelassulni és minden hanyatlásnak indul! Ha megtalálják mi szabályozza ezt a folyamatot, voilá! Amúgy pl. örvényférgeknél és egyébb jófajta lényeknél már értek el igen szép erendényeket az élet meghosszabbítása terén. Azoknak meg a génkészlete majdnem megegyezik a miénkkel (minő cseresznye). -
tomcsa4 #41 A betegségek megállítása és visszafordítása elhihető, mai is alalmazzák nélhol. De az öregedést hogy lehet megállítani és visszájára fordítani? Félig ember, félig robot lények lesznek az emberek (mármint az öregedő szerveket lecserélik kibernetikusra)? Esetleg valamit az erekbe fecskendeznek és majd az kiüti a megfelelő bigyót? Ááá én ebben nem hiszek. Az öregedés egy olyan pont, amit nem leeht megállítani és befolyásolni (most tekintsünk el a filmekben lévő hibernálástól). De én laikus vagyok, szóval semmi tudományos alátámasztásom nincs afelől, hogy valóban nem lehet, csak mint laikus állítom! -
#40 Mobil előtt volt kérem a CB! Most is benn voltak a gépekben, csak kurvára nem is kellettek már!!! :D -
#39 Ja. És ilyen helyzetek a mobil előtt is voltak. Akkor mi volt? Szépen visszasétáltatok volna az első településig és másnap cuccal visszamentek, valszeg kicsivel több anyázással és egy kisebb (talán kimerítő) túra után.
Egy csajról akikről addig az sem néztem ki, hogy fel tud lépcsőzni egy ház tetejére végigjött velünk egy 16 órás 40 km-es gyalogtúrán a mátrában és bírta.
Miért godolja azt sok ember, hogy a mai ember nem találná fel magát a természetben?
És igazad van, nem Mad Max.. -
#38 Hja, térerő a rohadt védett erdők kellős közepén is van manapság, jártunk mi is úgy, hogy főerdésszel éjszaka közepén kiszakadt a terepjáró jobb első fuóműve tőből, gömbcsuklóstúl. Ott rohadtunk a semmi közepén, hideg, sár, köd, világvége, mégis elértük a fővadászt és voilá eltalált hozzánk egy nagyobb géppel és hozott SZERELŐT is, aki azonmód ott a fél méteres sárba és sziklák között (kicsit arrébb pakoltuk a kocsit közös izomerőből+motoros csörlő) meg is csinálta annyira a gépet, hogy vontatható legyen, mi meg egy másik tercsivel már hútunk is el (ami jó volt, mert kezdtem azon agyalni, hogy a jó öreg távcsövest embereken is tesztelni fogom :D). Ennyi. Miért kell lehetetlen helyzetekkel előhozakodni a laikusoknak mindig?!??!?
EZ NEM A MAD MAX! -
#37 "Az akkori ember (gondolom nem az ősembert hoztad fel példaként) valószínűleg tovább maradna életben egy zord világban, mint te."
De mi szükség erre amikor nincs zord világ már átlagembernek??? Nem érted? FELESLEGES dolgokat nem tanul meg az ember. Az ősember korában lehet, hogy én halnék éhen, de a mai világban meg ő életképtelen. Nehéz ezt felfogni? Mellesleg honnan tudod, hogy én mennyit bírnék ki a természetben. A törtnélelem folyamán sok emberről bizonyította be, hogy többet kibír mint azt elsőre magáról kézelné. -
#36 "Érdekes hasonlat. Nincs erőtök főzni a munka-család-pihenés mellett. De csaptelep javítására és gázkonvektor beállítására van időtök és energiátok. Ha mikrózzátok a kaját, miért nem hívtok szerelőt?"
Ez csak egy hirtelen írt példa volt. Ja és azért, mert én sé a fater ingyen csinálom a szerelő meg hétvégén mikor otton van valaki 10 felett... Nos? -
#35 "És ha nincs térerőd, lemerült az aksid, elromlott a telód?"
Akkor meg kia túrót akarok hívni és mivel? Utcai telefon itthon alig van, ami van annak a fele meg nem működik... -
#34 Na ez komoly. Azt hiszem nekik sz<vesen seg<tenk hätulrol -
#33 Baszki, előveszem a P535-ösömet, amit amúgy a WC-re is viszek magammal, beindítom az IGO-t és szépen elgyalogolok a legközelebbi helyig, ahol autót tudok szerezni, majd elautókázom akár Stockholm külterületéig címre, ha kell... Úristen! :D
Amúgy észak-dél már csak a mohákból, avagy a nap járárából is kijön, vagy árnyékból, stb.-stb. DE ha mégis tök hülye lennék hozzá, megnézném interneten a PUSZTA közepén, hogy hogyan ehet tájékozódni ilyen helyzetben (igen :D). Esetleg felhívnék valakit, aki okosabb nálam etéren stb.-stb. -
Peetor #32 A kényszer sok mindenre képes, tapasztalatból mondom. Ha hírtelen megváltozik az ember környezete, a körülmények akkor akinek kedves az élete az tud alkalmazkodni, ki hamarabb ki később. -
#31 Uhhh, ettől már én is kiborultam.
Főleg a számbeütős, különbenmeghalóstól... :D Ezeket magadtól találod ki?!?!??! :D
Főzni senkinek sem kell ma már tudni, azokon kívül, akiknek az a melója. Más kérdés, hogy jó ha az ember tud.
Amúgy az ősember éppúgy nem élne meg a mi világunklban, ahogy mi sem az övében, de SAJNOS az idő nem forog vissza csak úgy. :D -
nipponia #30 A Másik, akkor ezek szerint te is egy olyan ember vagy, aki ha leragadna a hortobágy közepén (nem is merek nagyobb területet mondani), fingja se lenne róla hogy merre induljon mert dusztja sincs arról merre van észak-dél. Merre is induljál. -
nipponia #29 "Mekkora léptékben? Mit értesz fejszámolás alatt. Egy prof szerint egy mérnök azért tudjon fejben gyököt vonni és becsülni 5-6 számjegyű összegig. Azért ez nem megy mindenkinek."
Az egyszerű osztás, szorzás, százalékszámítás, hatványozás, mértékegységek átváltása és ismerete. Nem kell rögtön a matek proffodat példának felhoznod. Ha már xxx X xxx számjegyeket kell összeszorozni, már nem megy a többségnek.
"Felesleges dolgokkal nem kell terhelni az ember agyát ami csak puszta adat. Semmi értelme. A fontosabb ismerőseim számát tudom fejből..."
És ha nincs térerőd, lemerült az aksid, elromlott a telód? Vagy sérülten fekszel valahol és nem látod a kijelzőt csak a számot tudod beírni?
"Mert napi 10-12 óra meló + utazás + pihenés és család mellett erre nincs ideje. Apám sem tud és én sem, de kiválóan kicseréljük a csaptelepet és beáállítjuk a gázkonvektort. Hány nő képes erre? Elég kevés.."
Érdekes hasonlat. Nincs erőtök főzni a munka-család-pihenés mellett. De csaptelep javítására és gázkonvektor beállítására van időtök és energiátok. Ha mikrózzátok a kaját, miért nem hívtok szerelőt? Most elképzeltem ahogy ültök az éhhalál szélén valamilyen oknál fogva, de veritek a melleteket hogy csaptelepet tudtok szerelni. Legalább tisztán és nem szomjhalált haltok, mert vizetek az lesz:).
"És az az ember aki régen csak erre volt képes az mit tudna ezzel a tudásával kezdeni?? SEMMIT az idő 99,999%-ban! Az idők váltonak. Ez ma már felesleges tudás. Régen ez kellett ma meg az, hogy értsz a számítógáhez, legyél jó matekból és beszélj egy idegen nyelvet elfogadható szinten."
Az akkori ember (gondolom nem az ősembert hoztad fel példaként) valószínűleg tovább maradna életben egy zord világban, mint te. Mert ő tudni fogja mit hol csináljon, mit hol keressen. Te meg majd foghatod a fejed hogy nem megy a google vagy rosszul kerestél rá, kiszámolhatod a valószínűségét hogy mikor bolondulsz meg a kudarcok halmazától, és majd idegen nyelven rimánkodhatsz a másiknak hogy tanítson meg életben maradni.
"Ennyi szar példát egy helyen."
Ennyi szar példát egy helyen. -
toto66 #28 Többek között 4 napos munkahét és 4 órás munkaidő szerepelt benne...
Igaz ha az eltartottak számával osztjuk a dolgozókét...
-
toto66 #27 Nekem a Mi világunk cimű folyóirat Munka és szabadidő 2000-ben 1980-ban kiadott része viszi el a pálmát!
Nagy mellé lövés volt...