13596
H001.jpg
  • csige791
    Most megint feledékeny vagyok. :)
    Izrael háború útján jutott azokhoz a területekhez vagy csak oda települtek zsidók?
    Amennyiben elfoglalta háborús eszközökkel, akkor nem teljesen jogos Abbasz követelése, maximum erkölcsileg. Ha meg oda települtek akkor meg Izrael a "geci".
    Most érted, elkezdenek Magyarország határain innen építkezni a Románok nem azt mondom hogy fejezzék be, hanem hogy amit már felépítettek azt is takarítsák el a határokon túlra.
  • [NST]Cifu
    So-so szituáció. Abbasz ugye a határok miatt nem hajlandó találkozni már lassan másfél éve az Izraeli miniszterelnökkel. Ez részben az zsidó telepek létesítésével kapcsolatos az 1967-es határokon belül. Netanyahu tett egy gesztust, hogy idén szeptemberig felfüggesztette a telepépítéseket, cserébe azt várta/várja, hogy Abbasz leül vele tárgyalni. Abbasz erre reagált azzal, hogy amíg Izrael nem ismeri el az 1967-es határokat, addig ő nem ül le tárgyalni.

Izraeli szemszögből Abbasz felé tettek egy gesztust, és várják, hogy leüljön tárgyalni.
    Palesztin szemszögből a telepépítés magában elítélendő, és Izraelnek az 1967-es határokat kellene elismerni, és amíg ez egyáltalán kérdéses, addig nem ülnek le tárgyalni.

Írtam, hogy szerintem Netanyahu egy kicsit rájátszik erre a telep ügyre, mert elviekben Abbasznak igaza van. Másfelől viszont Abbasz miért ellenzi konokul a tárgyalásokat, nem tudom - a médiában való üzengetés nem éppen a legideálisabb politikai párbeszéd...
  • csige791
    Na hát akkor most izraelnél pattog a labda, igaz nem teljesen a gázai kérdésben.
  • [NST]Cifu
    BTW most megszólalt az Arab Liga is, nyíltan támogatják Abbasz-t abban, hogy ne üljön le közvetlenül tárgyalni, amíg a Palesztin fennhatóság határaival kapcsolatos kérdésekre nem születik egyértelmű megoldás. Ugye Olmert javaslata szerint az izraeliek azon területekért cserébe, amit telepeseikkel megszálltak, más területen való földet kellene átadniuk. Abbasz talán még ebbe is belemenne, de első sorban egyértelműen az 1967-es határokat szeretné visszaállítani. Amíg ezt nem garantálja Izrael, nem hajlandó Netanyahuval találkozni. Ezt az álláspontot erősítette meg most az Arab Liga is.
  • [NST]Cifu
    Nem. Cisz-Jordánia esetében Izrael részéről az a kérdés, Izrael szeretné, ha Jordánia és Cisz-Jordánia határát a saját katonái ellenőrizhetnék. Attól tartanak, hogy ha nem így lesz, akkor Cisz-Jordániába helyeződhet át az Izrael-ellenes fegyveres csoportok bázisa. Ugyanakkor ez az Izraeli igény elfogadhatatlan Abbasz számára. Ezért vetette fel, hogy független katonai szövetség (NATO) erők lássák el a határvédelmet.

A Hamasz Cisz-Jordániában eléggé el van nyomva, gyakorlatilag alig van jelen, mert a Hamasz-Fatah harcok idején onnan kiszorították őket (a Hamasz egyébként is inkább Gázában vot erős, így nem okozott gondot onnan kitúrni a Fatah-ot).
  • csige791
    De nem azért akar rendfenntartó szerepet Izrael, hogy ne tudjon fegyverkezni a Hamasz? Ha meg ezt megoldja a NATO akkor...
  • F E R I
    "Tudsz nekem mondani olyan politikust, aki nem hazudott nyilvánosan? :)"

Hát álltólag O.V. még sosem hazudott :):):) na de most be is fejezem, mert átmegy az egész offba :D
  • Molnibalage
    Még egymással sem tud Abbasz és a Hamasz kibékülni. Palesztín a palesztínnal...
  • csige791
    Ezt a palesztinokra mondod?
  • Molnibalage
    Szép szavak, tettek = 0.
  • [NST]Cifu
    Tudsz nekem mondani olyan politikust, aki nem hazudott nyilvánosan? :)

Kb. olyan esélyt látok rá, mint hogy kezet fogjak a Lochness-i szörnnyel. :)

Szó se róla, ha esetleg valaki valóban őszinte, szókimondó és becsületére adó ember próbál politikusi pályára lépni, alapból esélytelen volna bármiféle sikerre is.

Ez persze nem von le semmit a tényből, hogy igen, oda kellene figyelnie arra, amit mond, de pont egy Izraeli miniszterelnöknek (vagy legalábbis jelöltnek), akinek meg kell felelni a lakosság széles spektrumának, hááttt... fogalmazzunk úgy, hogy csaknem kivitelezhetetlen dolog.
  • F E R I
    Nem meglepő, csak sajnos pont ilyen egy-két nagyon rossz propaganda szöveg miatt bélyegzik meg őket...és emiatt is van nagy felelőssége egy politikusnak...
  • [NST]Cifu
    Most egy picit ne a közvetlen témával foglalkozz, csak a környezeti tényekkel:

-Egy politikus, aki előadást, megbeszélést tart 2001-ben. Miután 1999-ben, első miniszterelnöki terminusának végén csúnyán kikapott Baraktól, 2000-ben úgy dönt, hogy visszatér a politikába.
    -Az előadás egy "előretolt", nem teljesen tiszta helyzetű zsidó telepen történik.

Nyilvánvaló, hogy azt fogja mondani, amit az adott hallgatóság hallani akar. Ha azt kezdené el feszegetni, hogy holnaptól felszámolják az eféle telepeket, talán ott helyenben le is lövik. :)

Ezek fényében meglepő, milyen kijelentéseket tett?
  • csige791
    Netanjahu: "Amerikát könnyű irányítani"; "én gáncsoltam el az oslói békemegállapodást"
    Ugyan kurucinfó, de forrás megjelöléssel. Bár nem tudok utána járni, hogy mennyire hiteles, de én hiszek nekik, a véleményükkel meg nem foglalkozom, csak a hír érdekel.
  • csige791
    "Első körben Palesztinának kell ez ügyben tiszta vizet önteni a pohárba és Izraellel megegyezni."
    - A palesztinok hajlandóak rá, hiszen ők mondják.

Ebbe a külföldi szerepvállalós dologba most nem mennék bele, mert túl bonyolult a kérdés, és nem akarok elterelni a témát, de azt elismerem röviden, hogy nem teljesen jó és tiszta az álláspontom. Nem is lehet kijelenteni feketén v. fehéren ,hogy támogatom-e vagy nem.

• [NST]Cifu
    Nem önként kell vállalkozni hanem a NATO tagállamoknak kell.

Első körben Palesztinának kell ez ügyben tiszta vizet önteni a pohárba és Izraellel megegyezni. Utána lehet szó NATO katonai erőről.

pl. mi a lószart keresnek Magyar katonák Afganisztánban?

Az Afganisztáni NATO misszió ENSZ felhatalmazással megy, jogilag ugyan az a helyzet, mint a KFOR, SFOR vagy a Ciprusi kéksisakosok (utóbbi helyen is vannak Magyar katonák egyébként a Görög-Török határvonalon).

Megjegyzem semmilyen külföldi szerepvállalást nem támogatok

Ez engem arra emlékeztet, amikor az égő ház előtt ordibál egy ember, hogy jöjjön gyorsan valaki, jöjjön gyorsan valaki. Ahelyett, hogy maga is kezdené el oldatni a tűzet.

Ha a külföldi szerepvállalás ellen vagy, akkor a logikát végigkövetve innentől kezdve az Izraeli-Palesztin ügy is kettejük belügye, nekünk (és senkinek) nincs oka beleszólni. Ugyanez igaz a Gázai (és más) övezetben dolgozó civil aktivistákra - mit keresnek akkor ők ott?
  • [NST]Cifu
    Abbasz elég keveset emlegeti a Gázai helyzetet, neki nem a Gázai blokáddal van baja első sorban, hanem a Cisz-Jordániai helyzettel és Kelet-Jeruzsálemmel.

Már nem tudom hol olvastam, de egy elemzés szerint Abbasz kvázi lemondott a Gázai övezetről, mivel nem lát esélyt a kiegyezésre a Hamasszal.
  • csige791
    Izrael szeretne a Palesztin állam területén biztonsági szerepet vállalni, akkor amit erre költenének azt költsék a NATO biztonsági erőkre. Nem önként kell vállalkozni hanem a NATO tagállamoknak kell. Tehát a NATO azt mondja megyünk, adjatok katonákat, ez jelenleg is kb így zajlik, pl. mi a lószart keresnek Magyar katonák Afganisztánban? Ennyi erővel mehetnek Gázába is. Megjegyzem semmilyen külföldi szerepvállalást nem támogatok (főleg az USA oldalán), de ha már lúd legyen kövér, ha Afganisztánban is vannak akkor lehetnek Gázában is.

• Molnibalage
    Csak nem palesztín területen tudtommal. Izraeli kikötőben izraeli területen ellenőriznek, aztán mehet a dolog. Abbasz arról beszél, hogy 3. fél legyen jelen vagy a határon vagy palesztín területen.

- Senki sem akar erre önként vállalkozni igazán.
    - Ki és miből finanszírozza ezt?
  • csige791
    Tudom, de valaki azt is írta, talán épp te (ebben nem vagyok biztos), hogy jelenleg is vannak ott valami ellenőrök akik a segélyszállítmányok ellenőrzésében vesznek részt.
  • Molnibalage
    A probléma már ismertetve volt. Szép, hogy Abbasz harmadik felet akar, de senki nem akar oda bárkit küldeni. Cifu talán nem is egyszer leírta, hogy miért.
  • Molnibalage
    A cikket el sem olvastam. Minek. Az a szó, ahol világbéke le van írva, egy ökörség. A büdös életben nem volt ilyen és talán nem is lesz soha.
  • csige791
    2 különböző felmérésről van szó 4 év eltéréssel. De persze attól még nem kell vele egyetérteni, én sem vagyok biztos benne, hogy melyik két országot jelölném meg. Mondjuk USA az benne lenne, izrael nem biztos.
  • Freeda Krueger
    A felmérés nem 10-20 emberen zajlott valóban,de ez országonként alig több mint 1000 ember ha jól látom.
    Nem túl reális kép,ebből messzemenő következtetést levonni azt hiszem.
  • csige791
    Abbasz konkrét feltételei a közvetlen tárgyalásokhoz.
  • csige791
    Azt hittem az ENSZ célja ez lenne, ok hogy szerintem is lehetetlen, illetve már kifejtetted a véleményed az ENSZ-ről, de a felmérés nem 10-20 emberen zajlott. Egyébként a linkelt cikk több pontjával sem értek egyet, és nem "kötekedésnek" szántam, csak gondoltam, nem árt ha ide van linkelve, így legalább látszik, hogy az Unió kinek az oldalán van.
  • Molnibalage
    Az ilyen "világbékés" baromságokon szogtam röhögni..
  • csige791
    "Az Eurobarometer 2003-as felmérése szerint az uniós polgárok elsőként Izraelt, másodikként az Egyesült Államokat tekintették a világbékére legveszélyesebb országnak. Észak-Korea és Irán csak utánuk következett. A felmérést az Európai Bizottság külső nyomásra leállította és – mint arról lapunkban nemrégiben beszámoltunk –, azt nem kívánja megismételni. Az akkori közvélemény-kutatás eredményeit a BBC Világszolgálata által megrendelt, 27 országban 28 ezer ember megkérdezésével elvégzett közvélemény-kutatás 2007-ben megerősítette. "

A fenti idézet egy a Magyar Nemzet újságírója által jegyzett cikkből származik, ugyan a kuruc infó is közzé tette, én ott találtam meg ezért ide is ezt linkelem.
    Íme a cikk
    Nagyon hosszú és igazából csak a második fele vonatkozik ehhez a topichoz. Az Unió közel-keleti politikáját boncolgatja. Az első fele inkább uniós dolog.

• csige791
    Köszi szépen, ezekkel kb egyetértek.
  • Molnibalage
    - Túlságosan merev álláspontot képviselt idáig blokád ügyben. Eszement elve alapján rakták össze a bevihető dolgok listáját. Ez már változott.

- Túlzott rugalmatlanság. Bár annak fényében, hogy Arafaték visszadobátk azt amit ez is relatív. Mennyire legyenek és mikor? Egy olyan Hamasszal szemben, aki nem tekini legitimnek őket...?

- Célok nélkül mentek be legutoljára és háborúztak a semmiért. Ez igazából saját katonáik ellen is bűn - mert a civilek is a semmiért haltak meg - és volt is balé belőle, mert alulról bizony visszaszóltak, hogy a "jó anyátokat zavartok be minket a semmiért". Asszem a visszaszólás miatt hadbírósági ügy is volt.

- Saron háborús bűnét (ha volt ilyen) simán elsikálták. Viszont mutass egy esetet is, mikor gyakorlatilag az ország vezetőjét elítélték ilyesmiért. (Nürnberg nem számít.) Magyarán ezt kicsit olyan, hogy akkor a fél világra lehetne mutogatni, de neked mégis Izrael a gumicicád...

Ezeket tartom nagy hibának.
  • csige791
    Utoljára elismételnéd nekem ha szépen megkérlek Izrael "bűneit" ?
  • Molnibalage
    Bőven. És is felsoroltam párat és Cifu is.

A költő kérdésed megint csak szokásos trollkodás.

Ahogy írtam, rohadtul nem figyelsz. Write only módban vagy...
  • csige791
    Ha azt mondom ,hogy izrael mindent amit tesz nagyon jól és helyesen teszi akkor nem leszek troll? (költői)

Egyébként szerinted van olyan dolog amit izrael ellen fel lehet hozni?
  • Molnibalage
    Komolyan mondom, hogy te nem is figyelsz ránk. A napokban volt leírva, hogy az Arafat átal elutasított megoldásaban izraeli területeket is adtak volna át, ha jól emlékszem. Nem megszálltatat azt, amit a '47-as ENSZ határozatban Izraelek ítéltek.

Hova engedjen még Izrael? A túloldal el sem ismeri őket.

Bocs, de ez csak trollkodás amit művelsz.
  • Molnibalage
    Nem volt. Csak úgy hívták a területet történelmi okok miatt. Ciuf összefoglalását elolvastad az elején a topiknak? Nem ártana...
  • csige791
    Azt hittem az ENSZ arról szól, hogy minden ország enged egy kicsit egy szebb és jobb világ érdekében. Úgy látszik ezt nem mindenki akarja. Minden országot elítélek nem csak a zsidókat akik nem akarnak egy szebb világot, de mivel ez a közel kelet topic nem sorolom fel az összeset pl Kínát vagy Usa-t.
  • csige791
    Azt hittem Izrael megalakulása előtt nem volt Palesztina.

"A második világháború után, amikor az egész világ előtt ismertté váltak a holocaust szörnyűségei, a világ közvéleménye számára a korábbiaknál sokkal megalapozottabbnak tűnt a zsidók azon követelése, hogy önálló államot teremtsenek maguknak Palesztinában. A haláltáborokat túlélt zsidók nagy része nem kívánt visszatérni abba az országba, ahonnan elhurcolták, százezrek várták a menekülttáborokban, hogy új otthonra leljenek. A Palesztinát mandátumként kormányzó Nagy-Britannia"
  • Molnibalage
    Izrael semmiféle nukleáris energiával és fegyverkezéssel kapcsolatos egyezményt nem írt alá. Ergo mi is kötelezné erre? Most n+1-ik alkalommal ismertessem a NAÜ funkióját, kötelezettségeket és az NPT alapelveit? A Goggle neked is elérhető...

További ismételten felhívom figyelmedet, hogy Hamasz szerint nincs Izrael. Akkor én elegánsan úgy kezelem, hogy nincs rá vonatkozó ENSZ határozat sem. Azt is jó lenne megnézni, hogy az ENSZ tagok közül hányan ismerik el Izraelt...
  • Molnibalage
    Az ENSZ baja az, hogy egy 60 évvel ezelőtti állapotot tükröz egy még korábbi elvvel megspékelve. Egy Népszövetség 2.0 és újabban kb. annyira is hatékony a valódi kiterjedt vagy elnyúlt konfliktusok kezelésében. Végtelenül elavult valami, egy őskövület.
  • csige791
    Izrael bojkottálja az ENSZ határozatot (atomlétesítmények ellenőrzése)
    Ensz határozat a fal lebontására. Leszarva.
    ENSZ - Aránytalan katonai választ adott Izrael arra, hogy palesztinok rakétákat lőttek ki a területére.
    A végére egy kis kuruc, hogy lehessen turbómagyarozni :)