Az agy idézi elő a testen kívüli élményt

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

(Ami a tudati állapotokat és a tudatalattit illeti.)

LOLLER, azzal, hogy az általam itt leírtakat a saját megállapításaimnak tartod, újra megmutattad, hogy semmit sem tudsz a tudományos háttérrõl. Mellesleg ez ma már lassan az alapmûveltség része.

Miféle tényre hívtad fel a figyelmemet? A saját megállapításaid mióta tekinthetõk ténynek? Ne legyél már nevetséges!
1. Nem vagyok az "Édesed".
2. "megdönthetetlen érveket jelenthet, max 200 karakterben" - tessék?
3. Hiába írogatsz linkeket, meg ajánlasz könyveket, ha
- nincs egyértelmûen, tudományosan bizonyítva a TKÉ (a Nap létezése egyrészt egyértelmû, bárki észlelheti, másrészt tudományosan bizonyított is. Tanulj meg érvelni, ne csak halandzsázni)
- én magam, és a környezetem sem tapasztalta ezt soha
- nyilvánvaló marhaságokra nem ugrok. Tudod, ez olyan, mint amikor egy kis gyereknek azt mondod, hogy szaladj át a másik szobába, nézd meg, hogy ott vagyok-e, és a nagyon kicsik át is mennek. De ezt már egy 4 éves sem eszi meg. Ha a legkisebb esélyét is látnám annak, hogy a TKÉ van, akkor foglalkoznék a dologgal, vagyis akkor elolvasnék róla valamit. De így? Tudod, az egész UFO-s dolognak is nagy irodalma van, és hol is vannak az UFO-k? Maximum ezekben a fércmûvekben, meg pár hamisított képen/videón.

Sajnállak, szánalmas vagy.
(Amúgy jellemzõ, hogy wanek meg sem nézte... Pont ezt akartad tesztelni? Sikerült! 😄)

Csak elõször írd be a helyes linket! 😉

Náhány tényre akartam csak felhívni a figyelmedet. De látom, úgy vagy vele, mint amit egyszer egy szõke titkárnõ mondott: "Megvan a véleményem róla, ne akarjon már összezavarni a tényekkel!" 😄DD

NEXUS6
De ha itt, akkor tartunk mennyünk végig tételesen a Wikipédia Lucid dream bejegyzésén, és mondd el, hogy ott mi nem stimmel az általad ismert valósághoz képest.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Itt is elõjön a bámulatos ismeretszerzési módszered, szal ahelyett hogy utána néznél a dolognak, olyan érveket vársz egy HSZ-ban, ami megdönthetetlen érveket jelenthet, max 200 karakterben.
De ugye mi mellett vagy ellen?
Pl hogy van-e TKÉ. Édesem ez olyan evidencia, mint hogy van-e Nap! Amikor azt mondom elöször, hogy menj ki és nézd meg akkor nem vagy hajlandó, amikor asszondom, hogy ott a Wiki szerintem elfogadható szócikke, abból indulj ki azt mondod hülyeség.

Tudod hogy kell használni? Nem? Akkor most elmondom odamész az oldalra, elolvasod a cikket, aztán ha valamit nem tudsz elolvasod a linkekket is. Aztán ha még mindíg nem tudsz valamit akkor elolvasod azokat a könyveket pl. amit korábban ide beírtam. Magyar nyelven garantáltan elérhetõ.

Tudod a tudás az info nem azért igaz mert kõtáblába van vésve és nem Wikibe, amibe minden jöttment belefirkál, hanem mert az info tartalom koherens, egyrészt önmagában, másrészt az általában elfogadott dolgokkal, harmadrészt a saját tapasztalataiddal. Te ennek a három szintû koherenciának egyikét sem vagy hajlandó megvizsgálni! Pedig a tudás megszerzésének ez azért elég alapvetõ módszere, mondjuk embereknél.

Teljesen "értelmes" dolog egy ilyen lénnyel beszélgetni, kb olyan szinten vagy mint a neten is elérhetõ beszélõ automaták, a saját szókincsedbõl, meg az utolsó bejegyzésbõl írsz egy mondatot egy újabb hozzászólást, aminek az értelmét te sem tudod.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Hagyjuk ezt a wikipédiát. Már párszor megfigyeltem, hogy valami épületes narhaságot állít valaki, és igazolásként a wikipédiát hozza fel, ahol ugyanaz szerepel. Pár nap elteltével viszont érdekes módon eltûnik onnan.
Mivel a wikipédiát bárki szerkesztheti, így azt hitelesnek beállítani nincs értelme, mert akár te is beírhattad oda.
Maszatolsz. Hol vannak a "megdönthetetlen" érveid? LOL! Te mondod, hogy én nem érvelek? Te beteg vagy! Nyomod a 0 tartalmú dumát. Ennél általában többre szoktál képes lenni.
Érvelést nem nagyon írtál, csak passzív cáfolatot. Tudsz te többet is, hajrá! 😊
Pontosabban nem a határozottság a lényeg, hanem a többiek témaismeretének semmissé nyilvánítása, miközben a te "témaismereted" kimerül abban, hogy fél percet elgondolkodtál 1-2 szón. 😛

Azért az elképesztõ, hogy úgy mondasz határozott véleményt ebben a témában is, hogy nyilvávalóan halvány segédfogalmad sincs az egésztõl. Ez hogy fér bele a magadról kialakított "korrekt magatartású" képbe? Jahh, hát úgy, hogy szépen megtanítottad a tudatalattidat nem szembesíteni téged az ellenkezõjével, meg mellesleg a többi dologgal, amit nem akarsz észrevenni.

"Olvastam itt további hangzatosnak tûnõ, de szerintem minden alapot nélkülözõ megállapításokat a tudat különbözõ fokairól."
LOLLER. Bagoly mondja...

"A normál tudati állapotot szükségtelen taglalni, aki ezt most elolvassa, az pont normál tudati állapotban van."
Ezen belül is számos különbözõ állapot van.

" "Tudatalatti" - nos, az elnevezés, és amit értenek alatta, az köszönõ viszonyban sincs egymással. Szerintem tudat alattinak azokat az ösztönös dolgokat kell érteni, aminek a tudathoz ugye semmi köze nincs, a születéstõl kezdve vannak belénk "drótozva". Amit általában tudat alattinak mondanak, az inkább olyan, mint a passzív szókincs. Tudjuk, hogy mit jelent, de nem aktívan használjuk."

Ennek kb. 1%-a igaz. Azaz 99%-a helytelen. A genetika csak nagyon elnagyoltan kódolja ezeket a dolgokat (már eleve az agy fizikai felépítését is, annak pontos kivitelezése ugyanis az idegsejtekre van bízva , és mellesleg - bizonyos keretek között - egész életünkben változik). A tudatalatti nem kis részben az, amit magad (v. helyetted mások) programoztál bele egész életedben.

"Tudat feletti állapotról nem tudok."
LOL. A tudatalatti és -feletti nem állapotok, hanem mûködések.
Ettõl függetlenül számos különféle tudati állapot van.

"Az tény, hogy vannak tudatmódosító szerek, és ez mind KÉMIA alapon fejti ki a hatását (dez, figyeltél?)"
Ezzel most nagyon újat mondtál. Csak azt felejted el, hogy nem csak szerek vannak.

"de ez sem nem tudat alatti, sem nem tudat feletti állapotnak nem tekinthetõ, hanem egy mesterségesen összezavart normál tudati állapotnak."
Egyrészt ez így nem igaz, másrészt meg értelmetlenség. 😄

Kár, hogy neked nincs képzelõerõd, csak az elõregyártott sémákat húzod elõ.

Go meditate?

" "A materializmus a legrosszabb filozófia, leszámítva az összes többit, amit megpróbálnak az ember torkán lenyomni." - Zero."
Valamit talán összekevertél: az a churchill-i mondás nem a feudalizmusról szólt ám... 😉

"Írjátok fel, még egyszer híres mondás lesz belõle! 😛 😊"
Majd ez lesz a materializmus-múzeum bejárata fõlé írva. 😛

"(Materializmuson _nem_ a kétszáz évvel ezelõtti állapotát értem, amit mindig a számba akarsz adni.)"
Jaj, ne próbáljuk már kiforgatni szegény materializmust önmagából... A materializmusnak ott van vége, ahol a hullámfüggvény kezdõdik.

"Az leginkább a baj, hogy te sem tudsz sokkal többet a tudatról, csak ködösítesz. Vannak elképzeléseid neked is, tolod az arcunkba (mint mi a materializmust), de közben felmutatni gyakorlatilag semmit nem tudsz, ami alátámasztaná a teóriádat. (Ha igen, kérlek tedd meg! Szubjektív élmények nem érnek!)"
Talán azért látsz csak egy ködöt abból, amit írok, mert túl gyorsan rázod a fejed. 😊

Amit a vallásokról írtál, azt magad hallottad valami dialektikus materialista agytágítón? Á, olyan idõs nem lehetsz, valószínû már úgy adták tovább a dicsõ eszmét, és az annak fényében tett "megállapításokat". Mondanom sem kell, igencsak egyoldalú. Valójában aki keresi az egyezéseket, megtalálja.

NEXUS6
Hát jól elvoltunk az biztos!😉

NEXUS6
A wikipedia tudatos álomra vonatkozó része elég informatív:

Tudatos álom

(És persze hogy hogynem ebben is ott van az OBE, mivel egyes tudatos álmodók találkoztak a jelenséggel😉

Írnak egy csomó tesztet, amit álom közben elvégezhetünk, hogy beazonosítsuk az álmunkat. Tök érdekes mert régebben volt egy visszatérõ rémálmom, hogy hajnal körül felébredek, fel akarom kapcsolni a villanyt de nem tudom, vagy ha sikerül is csak valami halvány pislákolás lesz belõle, amitõl tökre beszarok, mert ez azt jelenti, hogy valami fog történni. Persze általában semmi nem történik.
Szóval a wiki oldalán meg írják, hogy ez gyak egy jó teszt mert álom közben nem változnak a fényviszonyok😉

Amúgy ezt a levegõbe ugrós tesztet soxor megcsinálom, csak már olyan rutinszerûen megy hogy autómatikusan elkezdek röpködni, így aztán nem tudok igazi tudatos álmot összehozni, mert a röpködésel megy el az idõ.

Ó, mamám, annyi téves információ hangzott el az utóbbi 100 hsz-ben (is), hogy már neki sem állok kiigazítani. 😛

Elszaladt veled a ló I. Fábián.

Az, hogy az agy hány %-át használjuk ki, ez régi téma, lezavartuk már itt, és akkor sem sikerült megtalálni azt a baromarcút, aki ezt a nagy marhaságot - mármint, hogy agyunk felét sem használjuk ki - elhintette.

Ha csak az agyad 20%-át használnád ki, az szépen elsorvadna, és maholnap olyan kicsi agyad lenne, mint egy teniszlabda.
Annyira dühös vagyok ennek a városi legendának a szerzõjére :-(

A másik személyes élmény:

Az álmodás folyamata valamelyest tudatosítható, ezt elfogadom.

Amit én elértem:
1. Tudom magamban tudatosítani, hogy ez csak egy álom, és ha eldurvulnak a dolgok, akkor - nem könnyen ugyan, de - képes vagyok felébreszteni magam. Illetve voltam, mert amióta kényelmes párnát vettem (kicsi, a régi egy nagy, ún. ortopédpárna volt, amely tönkretette az éjszakáimat! Ne higgy az ortopédpárnákban!) azóta nem nagyon van ilyen, gondolom fulladásos állapot miatti álmom.

2. Én is kora reggel fel szoktam ébredni, majd visszaalszom, és ráhúzok még egy-két órácskát. Nos, ha épp egy ronda álomból ébredtem, akkor a ráadás idején egy másik, kellemesebb forgatókönyvet álmodok végig, így amikor felkelek a teához/kávéhoz, már minden rózsaszín. :-)

Na, szóval vannak ilyen érdekességek, de ezek mind része a szokványos emberi életmûködésnek, nincs benne semmi különös, semmi TKÉ.

Kara kánként folytatom tanításom.

MEGALOL! TKÉ közben moderátornak képzelted magad?
"ha eléd állna valaki és felszállna a levegõbe, akkor sem hinnéd el" - tudod, mit? Mutasd ezt be nekem. De amíg erre képtelen vagy, addig ilyen bárgyú érvekkel ne gyere. LOL!
"mindig is sejtettem, hogy az sg-re az x-men figurák képességeit magasan lekörözõ emberkék írogatnak"

Nekem is feltûnt. Fõleg hülyegyerekek, szellemileg rokkantak és hazugok. Akik ráadásul mind... Á, inkább nem is írom le hogy mire is gondoltam.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Az az igazság, hogy a gyerekednek sem elég, ha megmondod 2+2 az 4. El kell neki magyarázni, hogy mik azok a számok, mi az az összeadás, és miért lesz két 2esbõl 4...
wanek: ebben a példában Te vagy a gyerek, aki próbálja megérteni a dolgokat, de még akkor sem vagy képes erre, ha alapvetõ, számodra is hozzáférhetõ/tapasztalható információt adok...ilyenkor szokták mondani, hogy nem akarásnak nyögés a vége.

De -bár lehet, h Téged meglep- vannak itt olyanok is, akiknek elég azt mondani, hogy 2+2=4 és tökéletesen értik. Õk azok, akiket zavarsz...
wanek: igazából meg sem próbálsz elvonatkoztatni...amikor bizonyítható és logikus dolgokkal próbálok érvelni, nem csak 'bele beszélek a levegõbe' akkor egybõl sértegetsz...ha eléd állna valaki és felszállna a levegõbe, akkor sem hinnéd el és megmagyaráznád, hogy biztos a légáramlatok vitték fel...

Kezdem azt hinni, hogy Te csak flame-elni jársz ide...pls hagyd az embereket beszélgetni...
Szánalmas.
Hát egyetlen Fábián, te is mehetnél a gagyitévékbe.
NEXUS6
<#taps>

Naccerû volt! Gratula!
Látom olyan mélyre tudsz merülni, hogy Búvár Kund hozzád képest egy kacsás úszógumival pancsikoló kislány a strandról!

Csak újfent javasolni tudom, hogy kiváló merülõképességedet inkább a lelked mélységeinek feltárására kéne használnod, mint arra hogy másokat pocskondiázol! A módszert megadtam,arra kéne elindulni. Bár valszeg hányzik belõled 2 fontos dolog, ahhoz hogy bámit is elérj, a kitartás és a bátorság.

Tudod marha könnyû itt a fórumba beirogatni és más felmenõit emlegetni, de kíváncsi vagyok hogy mi lenne a pelusban, ha hasonló élményben lenne részed mint amiben néhányunknak volt.

A tudatos álom az amikor tisztában vagy azzal, hogy álmodsz éppen és ezért az álmaidban is tudatosan dönthetsz, és mivel az álmokban minden lehetséges, ezért eléggé szórakoztatóak lehetnek az ilyen helyzetek...
Amúgy elég könnyen el lehet érni ezt az állapotot: nekem pl. 6:00kor kell kelnem a melóhoz, de az órát felhúzom 5:00re, 5:30ra és 6:00ra, az elsõ két csörgetésnél lenyomom és ilyen félálom szerûségben maradok, mire a 2.csengetés következik, már valószínû vissza is aludtam, de akkor megint kelek és 6kor meg végleg felkelek.

Ami fontos ilyenkor, hogy vagy írjuk le, vagy csak gondolkozzunk (intenzíven) az álmunkon, különben már a reggeli hugyozás közben elfelejtjük 😊

wanek: nincs igazad, a tudatalatti sokkal, de SOKKAL több az ösztönnél! Ebben amúgy az a legjobb (és legédesebb 😊), hogy ezt már évekkel ezelõtt bizonyították...a mai tudományos és hivatalos álláspont szerint, pedig a tudatalattinak olyan képességei(pl. villámolvasás, hogy csak egyet említsek...be lehet fizetni kurzusra is, de ettõl még 'hazudhatnak' 😛) vannak, amik felülmúlják a képzeletünket...
és ez bizony HIVATALOS és TUDOMÁNYOSAN megalapozott 😄
Nézzél csak utána a google-n a tudatalattinak, mert a Te tudásod róla, kb. 2 évszázaddal ezelõtti, viccen és sértegetésen kívül...
Csak hogy tisztázzuk: ami belénk van drótozva az az ösztön, Te gyk. azt mondtad, hogy a tudatalatti és az ösztön egy és ugyanaz...
Google-be néhány kulcsszó: C.G Jung, Freud, pszichológia, tudatalatti 😊

BTW: Az elõzõ kommentemet sajnos nem tudtam befejezni, de amit ki akartam hozni belõle, hogy:
Amit kizártok az életetekbõl, amire azt mondjátok, hogy ez lehetetlen, hogy ilyen nincs, azt a büdös életbe nem fogjátok megtapasztalni, mert korlátozzátok magatokat a hiedelmeitekkel. Én már nem akarok senkinek bizonyítani, rájöttem, hogy nincs értelme és elõbb rokkanok bele, mint hogy egy materialistát(pl) meggyõzzek az igazamról...és ez így van rendjén!

Valaki eccerûen még nem áll készen az ilyen dolgokra, ez nem azt jelenti, hogy hülye, hanem azt, hogy nem akarja a változást, fél az ismeretlentõl, a változástól és EZ egy tökéletesen emberi vonás, nincs ezzel semmi probléma...
A probléma ott kezdõdik, amikor LÁTATLANBA, ALAP nélkül azt mondja, -úgy, mintha le lenne írva a bibliában- hogy 'ilyen márpedig nincs'.

Én nem azt kérem, hogy higgyetek nekem, hanem azt, hogy NE tartsátok a dolgot lehetetlennek, inkább címkézzétek fel így: 'hiszem, ha látom' vagy 'lehetséges, de nem biztos'. Ezzel csak bõvítitek a saját világotokat: ha több van, az még mindig jobb, mintha kevés, legfeljebb szortíroztok, ha megbizonyosodtatok az ellenkezõjérõl.

Sokkal több hatalma van az embernek, mint hinnétek! Az agyunk teljes kapacitásából még most is csak MAX 20%ot használunk ki tudatosan. Akkor miért csodálkoztok, ha néha elõkerül egy olyan, aki kicsit többet tud, mint a többiek?
Evolóció, ezt így hívják...csak akik hátul vannak, azok inkább visszafele húznák azokat, akik elõl törik az utat...

Peace
Téged biztosan nagy elõszeretettel alkalmaznának olyan megaratyi tévékben, mint a Zenit, vagy a BpTv. Ilyen fazonok ott tûnnek fel, és ott próbálják hülyíteni a népet. Láthatók ott távgyógyítók, "táltosok", "boszorkányok", jósok, meg a parajelenségeket nagyon komoly arccal magyarázók. Szélhámos csaló mindegyik, nem is értem, hogy miért lehetnek szabadlábon.
Ha te tényleg komolyan is gondolod, amiket leírsz, nem pedig csak hülyíted itt a palimadarakat, akkor vigyázz, nehogy egyszer elszaladjon veled a ló, mert különben jól meg kell nézned, hogy mikor hajolsz le szappanért <#eplus2><#eplus2><#eplus2>
"De nem mindig. Van amikor dönthetsz az akaratod szerint. Az hogy ez még nem fordult elõ veled, az nem azt jelenti hogy nem is fog, és azt sem hogy nem is lehetséges." - mindig is sejtettem, hogy az sg-re az x-men figurák képességeit magasan lekörözõ emberkék írogatnak <#eplus2>
"honnan veszed, hogy ezt az álmodban tudatosan akartad?"

Realtime is így akarnám. Az életben nem kerülnék valami rohadt magas izé tetejére megfelelõ biztosítás nélkül (lsd.:ejtõernyõ, kötél, halhatatlanság,stb😊 ). Ez a gondolkodásmód meg úgy tûnik tükrözõdik álmaimban is.

"Teljesen passzív "nézõje" vagy a dolgoknak."

Néha igen. De nem mindig. Van amikor dönthetsz az akaratod szerint. Az hogy ez még nem fordult elõ veled, az nem azt jelenti hogy nem is fog, és azt sem hogy nem is lehetséges.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

NEXUS6
<#nyes><#nevetes2><#hehe>

Hát Öregem eccerûen hihetetlen vagy!!! Halványlila segésdfogalmad nincs ezekrõl a dolgokról de akkora arczal beírogatsz ide mint az IFA-ponyva!

Nem veszed észre hogy egy mamut vagy a porcelánboltban, egy õskövület, akit már 20 éve is feltûnõen konzervatívnak tartottak volna a nézeteiért? Nehogy te sajnálj már engem!

<#vigyor>

"Mostanában ha zuhanok, akkor álmodok hozzá egy ejtõernyõt, ha nem sikerül, akkor megpróbálok talpra érkezni" - honnan veszed, hogy ezt az álmodban tudatosan akartad? Szerintem az álom olyan, mint egy film. Teljesen passzív "nézõje" vagy a dolgoknak.
Zavarosban halászol. Szerintem te maximálisan meg vagy vezetve. Elolvastad pár szélhámosnak a könyvét, és beképzeled magadnak, hogy ezek mind igazak is. Most már sajnállak is, hidd el.
Én nem tudom hogy mi is lehet az a tudatos álom, de azt tudom hogy régebben volt ezeregymillió álmom, amikor zuhantam valahonnan lefele, és rohadt szar volt erre ébredni. Mostanában ha zuhanok, akkor álmodok hozzá egy ejtõernyõt, ha nem sikerül, akkor megpróbálok talpra érkezni. Ha ez sem sikerül, akkor csattanok egy jókorát álmomban, de ez már nem érint szarul, álmodom tovább a baromságokat.

Szerintem valami olyasmi lehet az értelme a tudatos álmodásnak, hogy álmodban nem csak 'úgy' történnek a dolgok, hanem aktív részese lehetsz, tudatosan eldöntve hogy mit is teszel az adott szituációban. Ebben semmi misztifikáció nincsen. Az emberi agy már csak ilyen érdekes jószág.

Olvastam itt további hangzatosnak tûnõ, de szerintem minden alapot nélkülözõ megállapításokat a tudat különbözõ fokairól.
A normál tudati állapotot szükségtelen taglalni, aki ezt most elolvassa, az pont normál tudati állapotban van.
"Tudatalatti" - nos, az elnevezés, és amit értenek alatta, az köszönõ viszonyban sincs egymással. Szerintem tudat alattinak azokat az ösztönös dolgokat kell érteni, aminek a tudathoz ugye semmi köze nincs, a születéstõl kezdve vannak belénk "drótozva". Amit általában tudat alattinak mondanak, az inkább olyan, mint a passzív szókincs. Tudjuk, hogy mit jelent, de nem aktívan használjuk.
Tudat feletti állapotról nem tudok.
Az tény, hogy vannak tudatmódosító szerek, és ez mind KÉMIA alapon fejti ki a hatását (dez, figyeltél?), de ez sem nem tudat alatti, sem nem tudat feletti állapotnak nem tekinthetõ, hanem egy mesterségesen összezavart normál tudati állapotnak.
NEXUS6
A tudatos álom az a te nézõpontodból egy olyan dolog, ami miatt másokat le lehet hazugoznod, szal érdemes vele foglalkoznod!😉

NEXUS6
Ha nagy általánosságban nézzük, nem stimmel.

Hogy ez csak amiatt van mert megváltozott az érzékelés, vagy mert valóban vannak különbségek az nem eldöntött.

Az élményre viszont jellemzõ egy eszméletlen koncentrált, logikus, tiszta tudatállapot, ami soxor tisztább, int a hétköznapi tudatod.
Azt lehet mondani, hogy a tudatos álom úgy viszonyul az álomhoz, mint a TKÉ tudatállapota a tudatos álomhoz, pl abban a tekíntetben, hogy mennyire tiszta a fejed vagy mennyire vagy tudatában a környezetednek.

Ehhez képest a TKÉ alatt a környezet enyhén szólva is furcsa, bár az ember automatikusan a lakókörnyezetével azonosítja.

Tudatos álom? Azt eszik, vagy isszák? Mitõl tudatos? Valamirõl nagyon lemaradhattam. <#nyes>
Én, ha álmodok, akkor három lehetõség van:
- jó/szép/kellemes álom
- rossz/rémálom
- teljesen lényegtelen/közömbös álom
dronkZero
"a saját asztráltested, ami kilép, vagy ami az álmokban te vagy"

Én álmodtam már olyat(többször is), hogy néztem magam a tükörben, és _még távolról sem_ hasonlítottam a valóságos önmagamra, és az volt a furcsa, hogy ez, abban a helyzetben fel sem tûnt. Csak mikor felébredtem tudatosult, hogy az az arc, amit a tükörben láttam, gyakorlatilag teljesen ismeretlen...

"és van, amin itt most megy a vita: az amikor a fizikai világban létezel az asztráltesteddel..."
Messze nem vagyok benne biztos, hogy az _tényleg_ a fizikai világ. Szerintem az is csak az agy által leképezett "virtuális" tér, amirõl azt hisszük, hogy a valóság. Pedig csak egy nagyon jól sikerült másolata. Persze majd ha sikerül kilépni a testembõl, megnézem a szomszéd személyigazolvány számát, és passzol, akkor talán majd elgondolkozom a dolog valóságtartalmán. De azt sem tudom megmondani, hogy az apróbb részletek egyeznek-e az ilyen félálomban nézelõdéskor, vagy csak általánosságban a szoba stimmel. Végülis ezt a legegyszerûbb leellenõrizni. Ha nem stimmel, akkor probléma megoldva.
Bár ha azt mondod, hogy nem lehet fókuszálni a tekintetet egy pontra, mert akkor felébredek, akkor ezzel sem lehet mit kezdeni, mert ha valamit jobban meg akarok nézni, akkor borul az egész.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

NEXUS6
"tudtam én, hogy végül a szómágiával fog próbálkozni."

Höhöhö... és ha tudnád, hogy ezenkívül még hány kifejezést használnak ennek a dolognak a megnevezésére!😉 Csak nézd meg a wikipédia idevonatkozó részét!

Amúgy nagyon szépeket írsz az emberi képzeletrõl, és végül is egyet is értek vele. De TKÉ mint különleges tudatállapot igen is létezik. Ezzel nem azt mondom, hogy ez valóban a fizikai test elhagyása, meg találkozás halottak szellemivel meg ilyenek. A hozzá kapcsolódó dolgok némelyikét én is belemagyarázásnak tartom, mert a dolog eszméletlenül összetett és lehetõséget ad rá, és mert a dolgot tudományos szinten elég kevésbé vizsgálják!

Megpróbálhatod persze beilleszteni azokba a dolgokba, amiket eddigi életed során tapasztaltál: képzelet, álom meg ilyenek. De ez a pszichológiai jelenség akkor is ezektõl eltérõ, és ezt nem azért mondom, mert így olvastam, vagy mert így gondolom, hanem mert úgy tapasztaltam.

De ezt nem fogom tudni neked bebizonyítani, mert ha még mondjuk életedben nem rugtál be akkor szerinted hogyan fogom neked bebizonyítani a neten keresztül, hogy van ilyen tudatállapot???😉))

dronk Zero: ilyen velem is volt már, kilépni még nekem sem sikerült...

BTW: Ezek a dolgok csak szubjektíven mûködnek...nincs más mód megbizonyosodni ezekrõl, csak úgy, ha te tapasztalod...csak az ajtót lehet megmutatni, belépni nem lehet helyetted...
Ha belegondoltok, a valóság is szubjektív: pl. (tegyük fel) a tibeti szerzetes életében nem hallott TV-rõl, nem is tudja, hogy létezik..innentõl fogva az õ valóságában nincs eccerûen TV...pedig TV az ugye létezik, mert nekünk van, tudunk róla, használjuk...de ha odamennénk a szerzeteshez és elõállnánk neki azzal, hogy van otthon egy dobozunk, amiben mozog a kép, hülyének nézne minket...

Azt hiszem ez eléggé hasonlatos példa arra, ami itt történik a fórumban...az egyetlen különbség, hogy a TV-t el tudjuk vinni neki és megmutathatjuk. DE. Mint fentebb leírtam, a TKÉ és társai mind szubjektív élmények...a saját asztráltested, ami kilép, vagy ami az álmokban te vagy, az bizony fizikailag nem látható...és akkor itt felfigyelhettek arra, hogy igen, mindenki átélt már TKÉ-t, amikor álmodik!

Az álmokat (amikor nem tudatosan álmodsz) teljesen valóságnak fogod fel, nincs ágyad, nem a házadban vagy, hanem egy másik valóságban, amit akkor tényleg(!!!) valóságként élsz meg.

Akkor jössz rá, hogy nem az volt, mikor felkelsz. Tehát, kijelenthetjük, hogy ez biza a TKÉ egy formája.
Van a többi, amikor tudatosan, de nem a fizikai világban mozogsz(pl. a tudatos álom)
és van, amin itt most megy a vita: az amikor a fizikai világban létezel az asztráltesteddel...ezt talán a legnehezebb összehozni, és ha ki is sikerül lépned, akkor is kellõ gyakorlás nélkül, mikor visszatérsz a testedbe, elfelejted, mint az álmaid legtöbbségét (mert ugye az bizonyított tény, hogy az ember az alvása egyharmadát MINDIG álmodással tölti, csak nem mindig emléxik rá)...

Huhh...kisregény...egyelõre ennyi 😄

Peace
dronkZero
Hm. Ültem a buszon, gondolkoztam a témáról. Eszembe jutott, hogy velem is történt már hasonló, nem is egyszer. Közvetlenül elalvás elõtt -elég ritkán- teljesen tisztában vagyok a környezetemmel. A szemem csukva, általában hanyatt fekszem, és mégis, mintha látnám a szobát körülöttem. Körül tudok nézni. Már eléggé félálomban vagyok, de a tudatom tiszta. A leírásaitok alapján, miontha egy testen belüli TKÉ lenne. Kilépni még nem próbáltam a testembõl, de a legközelebb kipróbálom, ha eszembe jut...

Ezt az egészet egyébként simán valami félálomnak tekintettem eddig, meg sem fordult a fejemben, hogy bármiféle természetfeletti vonatkozása lenne.

Viszont ha esetleg sikerül is kilépni a testembõl, csak akkor fogom elfogadni a dolgot, ha tényleg sikerül valami olyan információt szereznem, amit sehogy máshogy nem tudhatok. Mondjuk átnézek a szomszédhoz.

Ez az "átteleportálom a tudatot" kicsit misztikusan hangzik, de az viszont tény, hogy az emberek már most is képesek - igaz, segédeszközökkel - úgy információt cserélni, amire a puszta emberi mivoltuk által nem lennének képesek. Ugyebár ha én tudatni akarok a közelemben lévõ másik emberrel valamit, azt kimondom/leírom. Ha a másik ember nincs a közvetlen környezetemben, akkor erre képtelen lennék. De mivel van telefon, internet, stb., így mégis meg tudom tenni.

Az emberi képzelõerõ az agy egy igen fontos képessége. Ez segítette elõ a fejlõdést, de - sajnos - egyben hátráltatta is. Mind a technikai, stb. fejlõdés, mind a vallások és sarlatánok, stb. létrejötte nem ment volna a képzelõerõ nélkül. Ugye mindenki el tudja dönteni, hogy a "sajnos" mire vonatkozott.
Mivel a képzelõerõ pro és kontra az ember egyik képessége, a helyes arányt a mérlegelési képesség tudja jól kontrollálni. Ez a képesség ugyanúgy tanulható, mint bármi más, de az életkorral együtt spontán is fejlõdik, viszont meghatározóan a tapasztalatok és a megszerzett tudás hat rá a legerõsebben. A társadalmi és viselkedési normáknak megfelelõen az ember a döntési helyzetekben mindig mérlegel, és ennek a képességének a foka határozza meg a döntés milyenségét.
dronkZero
Ja, még annyit tennék hozzá, hogy nem zárkózom el a témától, érdekelne az igazság, és szórakoztat az téma. De bemondásra nem fogok elhinni semmit senkitõl. Ahhoz nekem is tapasztalnom vagy reprodukálnom kellene a dolgot.

dronkZero
Hát, dez, az a helyzet, hogy a materializmusra tökéletesen illik Churchill mondása a demokráciáról.

"A materializmus a legrosszabb filozófia, leszámítva az összes többit, amit megpróbálnak az ember torkán lenyomni." - Zero.

Írjátok fel, még egyszer híres mondás lesz belõle! 😛 😊
(Materializmuson _nem_ a kétszáz évvel ezelõtti állapotát értem, amit mindig a számba akarsz adni.)

Az leginkább a baj, hogy te sem tudsz sokkal többet a tudatról, csak ködösítesz. Vannak elképzeléseid neked is, tolod az arcunkba (mint mi a materializmust), de közben felmutatni gyakorlatilag semmit nem tudsz, ami alátámasztaná a teóriádat. (Ha igen, kérlek tedd meg! Szubjektív élmények nem érnek!)

Az az egésszel a gond, hogy az emberiség többezer éve feltételezi ezeket e dolgokat, de még a legalapvetõbb dolgokban sem tudnak közös nevezõre jutni. A lélek most vándorol, és újjászületik, vagy felmegy a mennybe/le a pokolba, aztáûn vakargatja a tökét az örökkévalóságig? A testünkben van ez a lélek, vagy nanocsövekkel rádiózik vele az agyunk?
Mivel technikai eszközökkel nem függ össze a spiritualizmus, így az eltelt párezer évben ennek a kutatásnak a terén fejlõdés nem történt. Az emberiségnek bõven lett volna ideje arra, hogy valami konszenzusra jusson ezekben a dolgokban, de ahány kultúra, annyiféle magyarázat.
Ahány ember, annyiféle spirituális elképzelés a világról. És van jónéhány, ami nyilvánvalóan, elsõ ránézésre átverés. Abban viszont mindegyik egyezik, hogy leellenõrizhetetlenek az állításai.
Az embereket az egyházak több ezer éve lehúzzák, kizsákmányolják, a pénzükbõl és a munkájukból hatalmas vagyonokat halmoznak fel, mindezt a spirituális útmutatás fejében. És mindegyik azt állítja, hogy az õ meglátása a helyes, és a többi (meg a materializmus) hibás.
Ezek után mégis, hogyan várod el, hogy akár egy pillanatra is komolyan vegyem egy önjelölt prófétácska állításait?

NEXUS6
Te valamit nagyon benéztél!😉
Valakivel összetévesztessz!

Rád akarok valamit tukmálni? Ezredszer is leírom NEM akarok neked semmit sem bizonyítani. Van egy módszer, ami mûködik. Ha akarod kipróbálod ha akarod nem. Nem mondtam hogy ha ezt megcsinálod, akkor a 10 elõzõ életedre visszamenõleg kigyógyulsz minden testi és lelki bajodból, protalan lesz a lakásod, a kajád tele lesz vitaminokkal és kifényesedik a macskád szõre.😉))