Vista helyett Linux a notebookokon

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

és megint kell majd várni 1 vagy max 2 hetet és lesz warez vista....😊

amúgy az ms egyenlõre nemfogja a leghíresebb törések ellen felvenni a harcot,mert Neki az jó,ha terjed a vista,az mindegy,milyen módon...sima usereket nem fognak elõvenni.

egyébként nem mindegy ki mit használ? mindenki azt ami Neki a legmegfelelõbb.
"Az internet szolgáltatóknál 98%-ban LINUX, vagy UNIX serverek pörgetik az adatokat egyik helyrõl a másikra!"

tévedsz. 98%-ban routerek "pörgetik" az adatokat, azok pedig vagy egyedi szoftvert használnak, vagy ha komoly fajták, akkor IOS-t futtatnak. Router linuxot gyakorlatilag csak a gagyi SOHO-ban futtat.

"Az összes netmegosztós ADSL/Cable routerben LINUX fut, hogy legyen net min. 4 gépre + a wirelessrõl nem is beszéltem"

szintén baromság, de tényleg sokban fut linux. (megjegyzem azóta indulgatnak újra a hulladék dlinkek is, nagy terhelésnél pl torrentnél mióta linux fut rajtuk <#vigyor2>)

"Az összes hálozati eszköz, ami komolyabb switch és ilyenek LINUX fut"

szintén tévedés, a switcheken is inkább IOS fut, vagy saját fejlesztés, de elve csak a managed switche-eken "fut" bármi is, a sima switcheknen nem fut oprendszer

"A HP asztali gépeinek a tesztprogramja, ami szinte az alaplap összes kondijától kezdve minden alkatrészt megvizsgál egy bootolható LINUX"

na ez viszont igaz, és össze is foglaltad, hogy mekkora baromság az egész amit összehordtál, ugyanis mindennek az ég egy adta világon semmi köze nincs ahhoz, hogy használható-e akárcsak konzolos karakterek megjelenitésére is egy linux akár kliens akár szerver oldalon...

"de a "warez Linux" nem törli le a winchestert"

a warez win se törli le. ha nektek letörölte, akkor ritka nagy lámák vagytok, mert az nem win volt.

"mikor megadjuk a Kürt Kft elérhetõségeit"

kürt kft warez win miatt? errõl inkább mélyen hallgassál, kevesebben néznek majd hülyének.

"Ja csak jelezném a Vista SP1-be már bele integrálták az összes warez kódot és crack-er program kivédését "

bruhaha
"És hány ilyen rendszerrel felszerelt gépet láttál desktop környezetben?"
Desktopban nem sokat, workstation-bol azert AIX-os elofordul.

"Régen volt az uptime project, ott második helyezett egy Windows Server volt asszem 5 évvel. Elsõ BSD, igen, ebben gyõztetek."
Ott emlekeim szerint eleg keves nagygepes OS volt. Meg van ennek is az oka... 😊

The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

1 néhány dolgot felejtenek el csak a windows-os hívõk, akik ûberatyaistennek hiszik a programjukat:

- Az internet szolgáltatóknál 98%-ban LINUX, vagy UNIX serverek pörgetik az adatokat egyik helyrõl a másikra!

- Az összes netmegosztós ADSL/Cable routerben LINUX fut, hogy legyen net min. 4 gépre + a wirelessrõl nem is beszéltem!

- Az összes hálozati eszköz, ami komolyabb switch és ilyenek LINUX fut

- A HP asztali gépeinek a tesztprogramja, ami szinte az alaplap összes kondijától kezdve minden alkatrészt megvizsgál egy bootolható LINUX

Nem azt mondom, hogy a Linux az isten, de a "warez Linux" nem törli le a winchestert, mikor Pistike otthon kb 1 hónapja beszívta a legalizációs ellenõrzést, majd ott sírnak a szervízbe, mikor megadjuk a Kürt Kft elérhetõségeit! Nem tíltja le a hálózatot se a nem legális Linux! Mondjuk ez nekem jó, mert a hüjékbõl nagyon jól meg lehet élni. Ja csak jelezném a Vista SP1-be már bele integrálták az összes warez kódot és crack-er program kivédését 😊 (Ez MS Információ)

"AFS?"

nem nyert, talán átfutottál a transaction szón. Itt nem a filerendszer van szétszórva gépekre, hanem egy tranzakció. Azt mondom a saját gépem kernelének, hogy inditok egy xyz azonositójú tranzakciót, amelynek résztvevõje a helyi c lemez egyik ntfs kötete, egy távoli gép egyik sharejének egyik állománya ill egy userlandben futó alkalmazás (mondjuk web service) xy hivása. Majd elkezdek dolgozni a tranzakción belül, felülirok fileokat a helyi gépen, a távoli gépen, belehivok a web service-be, majd kiderül, hogy valami gáz van, rollback az egész. És innentõl a kernel levezényli a helyi ntfs, a távoli share (jah, akár távoli registry is lehet) ill a web service visszaállitását a tranzakció elõtti állapotba.

"Melyik reszet kellene kombinalni userland-el?"

lásd fent

"Jo hat persze, Win API nincs benne"

kár, hogy ez nem win api. és kár, hogy nem is ugyanezt várnám a vms (de lehet tõlem linux is) kernelétõl, hanem csak egy ennek megfelelõ absztrakciójú és komolyságú apikat. Nem kell ezt erõltetni, köze nincs egy vms-nek ilyen szintû dolgokhoz. Hát errõl beszéltem, hogy majd akkor hasonlitgassuk õket, ha hasonló szintû szolgáltatásokat nyújtanak.

"Ha szamodra ez azt jelenti, hogy ossz-vissz. 2 db van, akkor sajnalom"

jó látom továbbra sem érted az egészet. Én vállalati SAJÁT FEJLESZTÉSÛ több száz alkalmazásról beszélek. (amit aztán ki lehet egésziteni érzés szerint néhány KÜLSÕ alkalmazással is, ami szintén szivás mikor megáll az új kernel miatt, de valójában elhanyagolható probaléma, mivel azoknak más a felelõse)

"tehat ott nem kell kernelt buheralni"

ehh, de nem érted... nem a kernelt kell buherálni, azt már szétbaromlta más, neked a saját dolgaidat (és a 3rd party) alkalmazásokat kell újra és újra az állandóan változó kernelhez heggeszteni.

Sanyix
"Kb nyers fordításban hasonlót jelentett ez a hozzászólásod. És az még jóval egyszerûbb, mint forrásból fordítani."

Õõ hát a semmibõl megszülni egy regisry kulcs helyét, vagy egy lehetséges névre rákeresni registryben, sztem nem olyan egyszerû, nem egyszer fordult elõ, hogy egy kulcs nem a legegyértelmûbb néven volt a registryben így 1 óra keresés után találtam meg a keresett kulcsot, ráadásul van olyan amirõl nem is nagyon írkálnak orrba szájba hogy ezt is lehet a registryben állítani.

Forrrásból fordítani bizony nagyon nehéz: kicsomagolás a tar-ból, configure programnév, make programnél, make install programnév. Tényleg iszonyú bonyolult, és nagyon sok programozási tudás kell hozzá...

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Penge4

"Ha valamit mégsem, akkor forrásból megcsinálod magadnak."

Hallottál már engem valaha, hogy bárkinek is azt írtam volna, hogy "De balfasz vagy, pedig csak a registryben kell módosítani az xy kulcsot.

Kb nyers fordításban hasonlót jelentett ez a hozzászólásod. És az még jóval egyszerûbb, mint forrásból fordítani.
Szóval ha én ez akarom, akkor már komoly szinten kell tudnom programozni hozzá és idõmbe is telik.
Akárcsak ha valamit csomagkezelõben nem találok meg, akkor szintén, mert hiába fasza minden, de ott nincs letölt, aztán next, next.

"rádásul elõbb volt mint a Vista kijött."

És amikor a Win 95 kijött a Linux hol volt a normális GUI-s desktop rendszerek terén?

"Nem egészen értem mit akarsz mondani amúgy ezzel? Azért szar mert jobb??"

Szubjektív, hogy kinek mi a jobb. Csak azt írtam, hogy egyszer hülyeség az Aero meg fikázzátok, máskor meg "Csak szar Aero, a Beryl sokkal jobb."

"Ez egy ördögi kör"

Tudod mennyi ilyen van a világon minden téren?
Nem tudom miért tartjátok elképzelhetetlennek, hogy a Windowst valaki jobban szeresse és inkább azt használja, mint a Linuxot és miért hiszitek azt, hogy ha Linuxot is ugyanúgy tanulhatna mindenki, akkor azt szeretnék annyira, mint a Wint?
Azt meg ne mondd, hogy én például egységsugarú MS fan vagyok, mert IE-t sem használok, hidegen hagy a biztonsági rések száma, egyszerûen buta maga a szoftver, Operát használok és nem érdekelnek a kompatibilitási problémák és hogy egy csomó oldalon hátrányban vagyok az IE-s táborhoz képestm. Ezzel azt akartam mondani, hogy nem a kompatibilitás és szoftverellátottság kényelme miatt használok Windowst. De amikor kipróbáltam 3 Linux drisztrót (Ubuntu, blackPanther, UHU, megint Ubuntu) utána élvezettel használtam a Windowst, valami olyasmi érzés töltött el, mint azokat, akik Mac-re váltanak.

"Muhaha. LOL. Itt kopognak a zsaruk az ajtón, segítség, mindjárt visznek a hûvösre, mert warez Wint használok, muhaha..."

Nem is ezen volt a hangsúly, hanem hogy van olyan programozni magas szinten tudó cracker (nem is egy), aki rászánja az idõt, hogy null fizetségért egy olyan szoftvert crackeljen, amibõl neki érdeke nem származik (mostmár igen, de amikor még nem volt monopol helyzetben a MS, addig nem, és végsõ soron õk segítették ehhez a helyzethez).
Pedig egy magas IQ-jú cracker hogy nem világosul meg, hogy a Linux az istencsászár és miért az ellenség malmára hajtja a vizet? 😄DDD

a 8 éve kiadott photoshop vigan fut vista-n

Azért ne essünk túlzásokba...

"Ne a linuxhoz hasonlitsd, hanem pl. a VMS-hez, vagy az AIX-hez. Ja, hogy azon az atlag uptime nagyobb, mint egy Windows-termekciklus hossza? En kerek elnezest."

És hány ilyen rendszerrel felszerelt gépet láttál desktop környezetben? Az Uptime megint szerver szinten lényeg. Régen volt az uptime project, ott második helyezett egy Windows Server volt asszem 5 évvel. Elsõ BSD, igen, ebben gyõztetek. <#idiota>

"a vistával beszopta a windows akárki akármit mond."

Nem a Windows szopta be, hanem a Microsoft. <#bee1>Én a saját tapasztalataimnak hiszek. Egy rossz szót nem tudok rá szólni, a kompatibilitási problémák a szoftvergyártók sara, nem a MS tehet róla.

http://www.thevenusproject.com/ http://magyaropera.blog.hu

"Mondjuk kernel szintû multi computer distributed filesys transaction"
AFS?

"Esetleg ugyanez kombinálva userland-del, kernel felügyelet alatt?"
Melyik reszet kellene kombinalni userland-el?

"communication foundation szintû hivások? Workflow foundation?"
Jo hat persze, Win API nincs benne.

"Soroljam még?"
Erzes szerint, de jo lenne ha kevesbe MS-specifikusan, es kevesebb buzzword-el tenned, pl. ugy, hogy feladatot irsz, es nem Microsoft termeklistat.

---

"még a tizes számrendszerben is maximum KETTÕt tenni ki a többszáz használt szoftverbõl"
Nem allt szandekomban az osszeset felsorolni. Ha szamodra ez azt jelenti, hogy ossz-vissz. 2 db van, akkor sajnalom.

"Jó esetben csak újraforgatni, rossz esetben megkeresni, hogy miért nem fordul le az új kernellel, átirni, újra tesztelni, hogy a módositás mit rontott el stb-stb. Aki látott már komolyabb vállalati rendszert az tudja, hogy ez nonsense. Ill nem nonsense, csak egy rakás idõ és pénz."
Pl. a RedHat Enterprise Linux, vagy Oracle-nal a sajat linux disztrojuk, (es ugyanigy pl. az AIX, HP-UX vagy a Solaris) tamogatott platform, tehat ott nem kell kernelt buheralni. Nem tamogatott dolgokra meg olyan nagyon fel sem akar menni.

"aludj ahogy jólesik"
Koszonom.

The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

http://www.youtube.com/watch?v=bTx8QRLyy78
Ne terelj, mondd el, mennyit kapsz! 😊
"Vagy csak nekem tûnt fel, a "per second" felirat? "

hoppá, attól félek, hogy csak neked <#vigyor2>
pedig én megesküszöm rá, hogy lassabb az ff ajax alatt, mint az ie. De ez akkor rossz példa volt rá <#ravasz1>
"Lapunk információi szerint a Windows Vista SP1 nem hoz majd látványos változásokat, nem kerülnek a szoftverbe új funkciók, a Microsoft jószerivel csak a hibákat javítja, illetve felkészíti a Vistát a Windows Server 2008-cal történõ zökkenõmentes együttmûködésre. A Vista SP1 várhatóan mindössze 40-50 megabájt méretû lesz. " (hwsw)
Ezt aztán várhatjuk 😄
DVD-s telepítõhöz képest nem sok... :-(
Azonkívül a Vista egyelõre tényleg bukta, tekintettel arra, hogy sokan vesznek még mindig xp-t, azonkívül xp-bõl annó többet adtak el és azóta azért több gép is van... És pont emiatt van egyre nagyobb érdeklõdés a linux után. (Meg olcsóbb és úgyanúgy lehet rá (kétes eredetû) xp-t/vistát rakni)
"Mondjuk az SAP, vagy az Oracle 11g belefer ebbe a kategoriaba?"

belefér, de ez a kettõ egyrészt nem saját fejlesztés, másrészt még a tizes számrendszerben is maximum KETTÕt tenni ki a többszáz használt szoftverbõl amit aztán lehet újraforgatni. Jó esetben csak újraforgatni, rossz esetben megkeresni, hogy miért nem fordul le az új kernellel, átirni, újra tesztelni, hogy a módositás mit rontott el stb-stb. Aki látott már komolyabb vállalati rendszert az tudja, hogy ez nonsense. Ill nem nonsense, csak egy rakás idõ és pénz.

"Jah, rosszul fogok aludni miatta. "

aludj ahogy jólesik, a TÉNY-eken nem változtat.
Sanyix
Ezzel a linkkel csak azt erõsítetted meg amit írt, hogy 2x gyorsabb az ff meg az opera, sõt többször is, ez fura ezek nem ms javára elferdített adatok 😊

Vagy csak nekem tûnt fel, a "per second" felirat? Abban pedig a több gyorsabb szokott lenni 😊 és asszem ez a "As you see Opera is still the fastest browser in JavaScript DHTML (but I can’t check Safari because I have no Mac). Also there is no big difference between 64-bit and 32-bit versions of Internet Explorer in DHTML operations" felirat is ezt erõsíti meg.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

"máris nekiállok megirni, eskü, addig mással se fogok foglalkozni és természetesen a forrást is ide fogom neked paste-olni..."
Koszonom, tudtam, hogy rad szamithatok.

"El vagy tévedve, õk nem újraforditanak, hanem kiadnak egy új verziót."
Ez csak reszben igaz.
root@vmwsrv:~# vmware-config.pl
(...)
What is the location of the directory of C header files that match your running
kernel? [/usr/src/linux/include]
(...)
Building for VMware Server 1.0.0.
Using 2.6.x kernel build system.
make: Entering directory `/tmp/vmware-config0/vmmon-only'
make -C /usr/src/linux/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules
make<1>: Entering directory `/usr/src/linux'
CC /tmp/vmware-config0/vmmon-only/linux/driver.o
CC /tmp/vmware-config0/vmmon-only/linux/hostif.o
(...)
make<1>: Leaving directory `/usr/src/linux'
cp -f vmnet.ko ./../vmnet.o
make: Leaving directory `/tmp/vmware-config0/vmnet-only'
The module loads perfectly in the running kernel.
(...)
Akkor ez most mit is csinal?

"Na ez az ami nem mûködik többszáz vállalati LOB alkalmazásnál."
LOB == ? Mondjuk az SAP, vagy az Oracle 11g belefer ebbe a kategoriaba?

"De amikor egy ingyenes termék 10 év alatt nem tud 2-3%-os részesedést elérni, ahol meg elért ott meg ingyenességtõl függetlenül szorul vissza egy méregdrága termék ellen, na ott már emelkedik a fekália..."
Jah, rosszul fogok aludni miatta.

FF 1.5 LOL

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

"ez szerinted megint tükrözi amit mondtál? "

amennyiben találsz tõlem bármilyen idézetet, statisztikát, hivatkozást kinai állapotokra, akkor valószinûleg nem. (az más kérdés, hogy a kinai statisztikákat elég óvatosan érdemes kezelni, ugyanis ott az szerepel amit az aktuális diktátor jóváhagy)
de én továbbra is világszinten beszélek, elõkeressük a 40 ezer website-ot statisztikáját összesitõ statisztikát 1%-os linux részesedéssl?
According to Lu Shouqun, China's sale of Linux was 175 million yuan ($21 million) in 2005, increasing 81% compared with the previous year. The sale of other open source software that year was 160 million yuan ($19 million). In the operating system market, the share of Linux increased from 4.2% to 9.8% between 2003 and 2005.

But Microsoft also won in that game. "In fact, China's increase of Linux users didn't impair the use of Windows," Lu says. According to his figures, Windows' share of the operating system market increased from 55.1% to 64.8% between 2003 and 2005. Linux mainly took users from Unix, whose share decreased from 30.9% to 19.8%.

ez szerinted megint tükrözi amit mondtál?
"és 2* olyan gyorsak"

ezen mondjuk röhögnöm kell:
IE vs FF parse speed

"és pont itt olvashatod a cikkben, hogy a vistával beszopta a windows akárki akármit mond. "

tényleg? hol? épp egy hónapja adtak el többet belõle mint az összes mac. (ami kb ugyanannyi mint az összes linux) És mindjárt jön az sp1, amire elég sokan várnak.
"Abbol a feltevesbol indultam ki, hogy pl. a takaritoknak ritkan kell MCSE"

mondtam én, hogy ti a kis pár négyzetméteres álomvilágotokban éltek, ideje lenne felébredni. A számitógépet használó emberek 99% nem informatikus. (sõt, nem is takaritó)

"Konkretan mit hianyolsz belole?"

hmm lássuk csak. Mondjuk kernel szintû multi computer distributed filesys transaction? Esetleg ugyanez kombinálva userland-del, kernel felügyelet alatt? Esetleg communication foundation szintû hivások? Workflow foundation? Soroljam még?
Ha olyan szar lenne a linux mint itt sokan mondjátok akkor nem lenne(idézem):
"Vista helyett Linux a notebookokon"
"En esku vegigkattintgattam mindent, a forrast is neztem, de szerintem te hagytad ki az ezt alatamaszto meresi jegyzokonyv URL-jet."

máris nekiállok megirni, eskü, addig mással se fogok foglalkozni és természetesen a forrást is ide fogom neked paste-olni, addig kényelmesen állján féllábon... <#vigyor2>

"Vajon hogy csinaljak... "

El vagy tévedve, õk nem újraforditanak, hanem kiadnak egy új verziót.
Na ez az ami nem mûködik többszáz vállalati LOB alkalmazásnál.
De egyébként a dolog nyilván nem lehetetlen, én csak a dolog röhejességére mutattam rá, az állitólagos "standard" linux api kapcsán, szemben a winessel ami évek múlva is vigan elfut. Ez olyan tipikus linux-os dolog. Nem baj, ha 5x annyi munkába kerül, ha sziv vele mindenki, a végén el lehet mondani hogy "ugye, hogy ezt linuxon is meg lehet csinálni, nemcsak winen". Hát ezért tart a linux 10 éve ott ahol. Ja igen holis? Épp visszaszorul a webes piacról is:
Folyamatosan teret veszít az Apache a Microsoft IIS-sel szemben

Ami elég szarügy. Ugye ha a windows szorulna vissza, akkor mit is mondanak redmondban? Ejj gyerekek ezt túláraztuk, ennyiért nem kell a népnek, leviszik az árát. De amikor egy ingyenes termék 10 év alatt nem tud 2-3%-os részesedést elérni, ahol meg elért ott meg ingyenességtõl függetlenül szorul vissza egy méregdrága termék ellen, na ott már emelkedik a fekália...
Véletlenül rád kattintottam, bocsi.

smokedoc
miért szerinted mi a fontos egy átlag munkásembernek?

kalandra fel!

Ez mind szep es jo, de miert nekem irod?

"Tisztában vagyok a linux rugalmasságával és programozhatóságával."

Ja ha valami komolyat és idõ állót akarsz megírni, akkor vagy java, vagy 0-ról újra íród a rendszert és beleteszed a programodba.

Látom össze üllt megint a Linux Párt, bár érdekelne, hogy abban egyetértenek-e, hogy melyik disztribet támogassák. Illteve a konzol vs. GUI ügyeben is megállapodnának már kész csoda lenne. Kedvencem az amikor két linuxos azon veszikszik, hogy melyik disztrib a jobb, de pontosabban inkább csak azon veszekednek, hogy szerintük a másikié a sz*r.

Kicsit bulváros a cím. Szó sincs arról. Az elsõ ötsorból már látszik, hogy nem helyette, hanem a Windows-os (mind XP-és, mind Vista-ás) notebook-ok mellet adnak Linux-osat is. Majd meglátjuk hogy mi lesz a sorsuk azoknak a Linux-oknak. Ha a Sulinet-et veszük alapúl, akkor 80%-ra még aznap Windows kerül.

Nem mert nekem nem ez az életem 😊
Tisztában vagyok a linux rugalmasságával és programozhatóságával.Ha nem is annyira mint egy programozó, de nem értem egyesek ölre menõ vitáit ilyen egyértelmû ügyben...hogyha szerver akkor linux, ha egyszerû átlagJúzer akkor windows.Tudom, h jobb lenne a linux minden gépen (antikrisztus effekt) és csúnya lefizetõs microsoft eltünne a Föld színérõl(az univerzum sötétanyagának martalékává válna), és már az oviban is a susét meg unixot meg ubuntu "fogásokat" tanítanának, de ez most fontos egy átlag munkás embernek??<#pardon1>

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

smokedoc
vállalati környezetben a cégek lassan ott vannak, hogy a desktop nem számít.
:application szerver megoldások, webes rendszerek fejlõdése, java.

alap problémájuk nekik is a ms IE böngészõje, mert inkompatibilis a szabvánnyal.
ezért dupla annyi idõt vesz igénybe a fejlõdés, mert kétfelé kell fejleszteni.

Windows IE nek és a szabványnak.

ezt Te minek nevezed?

Egyébként ennek a szemléletnek köszönhetõen igen gyors a firefox opera terjedése, mivel jobban lefedik a szabványt, és 2* olyan gyorsak, ja, és visszafelé kompatibilisek.

Otthoni felhasználásra pedig mind a kettõt sajnos meg kell idõvel tanulni Mancikának, de a linux fejlõdik, és pont itt olvashatod a cikkben, hogy a vistával beszopta a windows akárki akármit mond.
Most jöhet a suse meg a debian,
És hogy egy jó pontot a windowsnak is: az ntfs és az excel jó lett.
bár az ntfs-t is volt IBM-esek fejlesztették Billnek jó pénzért 😊

kalandra fel!

Sanyix
Hát úgy néz ki nem órabérre, hanem teljesítménybérre megy, mert órabérrel nem kéne ennyire erõlködnie. Bár lehet annyira fanatikus, hogy ingyen is megvédi szeretett cégét 😊

"A profession.hu-n amit kerestél azok az informatikai állások."
Abbol a feltevesbol indultam ki, hogy pl. a takaritoknak ritkan kell MCSE. De ha van kedved, keress ra minden szektorban (en mar bezartam a tabot), nem hiszem, hogy gyokeresen mas eredmeny lenne.

"innen is meg lehet közeliteni, a megrendelõ pedig arra a platformra kéri amelyikre a legolcsóbban elkészül (és nála alkalmazható a platform)."
Azert ez egy ennel kicsit komplexebb dontes eredmenye (es ennel altalaban sokkal nagyobb sullyal esik latba, hogy mi van neki jelenleg. Nem mindenhol Windows, kulonosen, ha nem Mancika PC-jerol van szo).

"ha majd gy vms vagy aix akárcsak nagyságrendelig megközeliti a win vagy .net api nyújtott szolgáltatási szintjét"
Konkretan mit hianyolsz belole?

És ki elõtt is járatom le?a kocka linuxosak elõl?hopp ez aztán a fontos dolog...asszem el is megyek sírni egy hétig a sarokba <#rinya><#wave>

"megértem a frusztráltságot mikor a wines c# (ill IL) kód gyorsabb mint sok linuxos nativ hulladék"
En esku vegigkattintgattam mindent, a forrast is neztem, de szerintem te hagytad ki az ezt alatamaszto meresi jegyzokonyv URL-jet. Megtenned, hogy potolod?

"elképzelem, ahogy mondjuk az adobe úgy dönt, hogy kerül amibe kerül õ kiadja a linuxos photoshoppot, nyilván zárt forrásban, aztán elképzelem az arcokat amikor fél évente az egészet újra kell forditani, patchelni, publiselni a világnak, mert linuxok megint szétbarmoltak valamit linuxon..."
Ezt pl. a vmware nem csak kepzelgeti, es furcsa modon nekik valahogy mukodik is, pedig ugyebar ott a photoshoppal ellentetben a kernelbe is bele kell turni egy egesz picit. Vajon hogy csinaljak...

komolyan érdekel, mennyit fizetnek? 😊
"amibol barmilyen erdemleges kovetkeztetest le lehetne vonni, de azert felmerul az emberben a kerdes: honnan jott az a 99%?"

felmerül a kérdés, hogy igen rossza a szövegértésed. A profession.hu-n amit kerestél azok az informatikai állások. Mint azt már leirtam, ez a teljes piacnak/világnak egy igen csekély részét teszi ki, én viszont az egészrõl beszéltem. (aki informatikusnak tanul az bizony tanuljon unix-ot, mert az alapismeretekhez tartozik)

" A szoftverek arra a platformra keszulnek, amire a megrendelo keri."

innen is meg lehet közeliteni, a megrendelõ pedig arra a platformra kéri amelyikre a legolcsóbban elkészül (és nála alkalmazható a platform).

"Ne a linuxhoz hasonlitsd, hanem pl. a VMS-hez, vagy az AIX-hez. "

ha majd gy vms vagy aix akárcsak nagyságrendelig megközeliti a win vagy .net api nyújtott szolgáltatási szintjét akkor majd beszélhetünk róla. Addig viszont: burhaha

"Ja, hogy azon az atlag uptime nagyobb, mint egy Windows-termekciklus hossza?"

detto...
"Valahogy nem válaszoltál arra, hogy akkor tényleg azt gondolod e, hogy az aki ismeri a linuxot azért nem kapna munkát mert nem tudna elboldogulni a winnel..."

pontosan azt. Egy átlag jucika (az emberek 99%-a) egyáltalán nem boldogulna winnel, ha csak linuxot látott korábban. Neki az is kihivás, ha egy ikon máshol van.

" a dolog arról szól, hogy nyilván több cég választaná a váltást egy ingyenes platformra, ha biztosítva látná, hogy ismerik az alkalmazottjai"

ez forditva mûködik. Ha egy cég úgy látja, hogy ingyenes programokkal el tudja látni a feladatait (beleértve az nálatok elég ismeretlen TCO fogalmát is) akkor egyszerûen átáll rá és megkeresi azokat az embereket akik tudják használni. (vagy továbbképzést ad) Hogy ez mennyire igy mûködik arra a példa az a néhány cég ahol ezt meglépték. Innentõl az egész gondolatmeneted értelmetlen, kinálati piac van, azt tanulják az emberek amit a vállalatok igényelnek és nem forditva.

"hogy ha a linux lenne elterjedtebb annyira, hogy a winnek csak 5% jut akkor is a winre fejlesztenének ugyanennyi szoftvert."

ott bukik már megint az elméleted, hogy soha nem lenne 95%-os linuxos piaci részesedés amig ilyen katasztrofális a fejlesztés rá. (akár api, akár fejlsztõ környezetek, akár a kompatibilitás szintjén)

"ha tegyük fel(hogy ne kezdõdjön itt egy mellékvita), hogy a teljes összeget amibe a licenszek kerülnek rá kéne költeni mondjuk szakemberekre vagy akármi másra"

ismét téves az elméleted, ezt nagyon jól kiszámolják a vállalatok, a két összeg nem egyenlõ. Többszörösébe kerülne a linuxra váltás (és utána karbantartás, fejlesztés, menedzselés) mint amennyit license-ekre költenek. Ha egyenlõ lenne a kettõ, akkor igazad lenne.
"és akkor mi lenne? Semmi, mivel a cégek 99%-ánál soha nem találkozik vele a user."
Hirtelen nagyon kivancsiva tettel, uh. csinaltam egy nem reprezentativ tesztet: profession.hu kereso, IT/telco szektor, talalatok kulcsszavak szerint:
Windows: 128
Unix: 83
Linux: 63

Ellenproba, jobline.hu, IT szektor:
Windows: 81
Unix: 71
Linux: 50

Ez nyilvan nem az a fajta statisztika, amibol barmilyen erdemleges kovetkeztetest le lehetne vonni, de azert felmerul az emberben a kerdes: honnan jott az a 99%?

"baromság. A szoftverek arra a platformra készülnek amire a legkönnyebb elkésziteni õket."
Baromsag. A szoftverek arra a platformra keszulnek, amire a megrendelo keri.

"Van ugye többféle multiplatform-os környezt is pl java, mégsem használják"
Van benne valami. Multkor is, amikor jottem hazafele, lattam legalabb 6 ehenhalt java developert az ut szelen. Bezzeg a Visual Basic!

"Egyrészt stabil az api"
Muhaha, stabil api. Ne a linuxhoz hasonlitsd, hanem pl. a VMS-hez, vagy az AIX-hez. Ja, hogy azon az atlag uptime nagyobb, mint egy Windows-termekciklus hossza? En kerek elnezest.

ez kicsit félkész lett,de rohannom kell...

smokedoc
kezded kapizsgálni

és kezdetben volt a unix...

remélem nem sokkoltalak le 😊

kalandra fel!

"általában ezt állitjátok, csak forditott elõjellel"

Valahogy nem válaszoltál arra, hogy akkor tényleg azt gondolod e, hogy az aki ismeri a linuxot azért nem kapna munkát mert nem tudna elboldogulni a winnel...

"és akkor mi lenne? Semmi, mivel a cégek 99%-ánál soha nem találkozik vele a user."

😊 újra: a dolog arról szól, hogy nyilván több cég választaná a váltást egy ingyenes platformra, ha biztosítva látná, hogy ismerik az alkalmazottjai. Szerintem ez igaz. Tehát az is igaz, hogy a legtöbb cégnél (de nem 99%nál) MOST winnel találkozhatsz, DE ez nem LENNE így ha legalább a fejekben elterjedt lenne a linux, HA nem lenne mesterségesen állami pénzbõl biztosítva, egy plusz akadáj, hogy azoknak akiknek spec megfelelne a linux jelenlegi szoftverellátottsága (és akkor arról ne is beszéljünk, hogy egy ilyen helyzet mellett, nyiván több szoftvert is fejlesztenének rá)

"A szoftverek arra a platformra készülnek amire a legkönnyebb elkésziteni õket."

😊 ezt komolyan elhiszed? erre nem is akarok komolyabban reagálni, de nem bírok megállni egy reductio ad absurdumot: amit írsz abból az folyik, hogy ha a linux lenne elterjedtebb annyira, hogy a winnek csak 5% jut akkor is a winre fejlesztenének ugyanennyi szoftvert. köh, köh.
(és még annyit, nagyon zárójálbe: hogy azért azt nézzük, meg hogy az világ egyik legnagyobb pénzhegye, mennyire kiváló és elõre mutató szoftvert produkált 6+ év feljesztéssel. Miközben a linux közösség tartja magát sõt nõ a népszerûsége. Mégegyszer egy közösségé. Miközben azért nem kicsi az ellenállás. Talán azért mert mégis csak számit az amit az autonomitásról és önálló fejekrõl írtam, mert hiába van annyi zs az MS-nél, a szabad fejek nem oda áramlanak, max a szatócs lelkeket tudja bevonzani, meg marketingeseket és társaikat, de a jövõ cuccait nem õk alkotját.)

"a teljes mûködési költségnek igen kis hányada a program ára."

ez az érv azért gyenge, mert, ha tegyük fel(hogy ne kezdõdjön itt egy mellékvita), hogy a teljes összeget amibe a licenszek kerülnek rá kéne költeni mondjuk szakemberekre vagy akármi másra. Akkor sem mindegy, hogy ez a pénz hol kerül elköltésra. Pl, hogy az állam(és mindeki más) az MS-nek fizeti ki, vagy pedig helyben foglalkoztatott informatikusoknak. Azt szokták gondolni, hogy gazdaság erõsítõ, ha a pénz helyben marad.

"Fejlesztõeszközök? Eclipse+CDT, Glade, QTdesigner+Kdevelop."

A kismillió grafikus API miatt nem tudsz egy olyan normális Linux progit írni, ami minden disztriben ugyanúgy néz ki.

"A szoftverek arra a platformra készülnek amire a legkönnyebb elkésziteni õket. Van ugye többféle multiplatform-os környezt is pl java, mégsem használják"
Hol nem használják a Javat? Oké, kernelt valszeg nem abban írnak, de ilyet ne mondj hogy nem használják...

Flamewar, muhahaha, imádom😄

nademost nektek fizetnek a flameért és mennyit?
"Gondolom most az "entörprájz" szísárp nevû csodára gondolsz"

gondolhatok akár arra is, ami jelenleg a legelterjedtebb platform és olyan "apró" alkalmazások állnak mögötte mint mondjuk a világ leglátogatottabb website a myspace vagy éppen a nasdaq...

"Jöhet a bloated C++ kód helyett a még bloatedebb .net framework + C# + 2 giga ram."

megértem a frusztráltságot mikor a wines c# (ill IL) kód gyorsabb mint sok linuxos nativ hulladék <#vigyor2> De ettõl még sajnos a tényeken nem változtat per pillanat a legfejletebb nyelv a .net családja a legfeljettebb fejlesztõkörnyezet pedig a visual studio...

"Hol nem stabil az api a linuxban mi? A kernelben"

például ott. bár ez nyilván apróság...

"akkor is minden open-source program karban van tartva, így napok alatt kijön az új kernelhez a verzió."

elképzelem, ahogy mondjuk az adobe úgy dönt, hogy kerül amibe kerül õ kiadja a linuxos photoshoppot, nyilván zárt forrásban, aztán elképzelem az arcokat amikor fél évente az egészet újra kell forditani, patchelni, publiselni a világnak, mert linuxok megint szétbarmoltak valamit linuxon... Winen meg a 8 éve kiadott photoshop vigan fut vista-n... Aztán ugyanezt képzeljük vállalati környezetben a saját akár több száz kis programjukról ami szintén hanyatt vágja magát fél évente. Ismét egy álomvilágotokba csöppentünk.

"Eclipse+CDT, Glade, QTdesigner+Kdevelop"

bruhaha, majd azért nézzél már meg egy "bloated" visual studio-t komolyabban aztán röhögjünk ezeken a játékszereken egyet. Kb mint a photoshop meg a gimp...
szerintem ne égetsd Bstage-t azzal,hogy a pártján állsz.nagyon messzer állsz tõle,mert õ legalább jól csinálja,amit csinál(annak elenére,hogy nincs igaza),de te csak agresszív vagy és bugyuta.magadat is lejáratod.jó virusírtást.
Sanyix
"Istenem, eddig semlegesbe voltam a linuxosokkal..."

hah 😊 te semlegesben akkor voltál utoljára amikor még nem tudtál beszélni.

Ha a Linux 1991-ben lett volna olyan szinten, mint ma, akkor talán még lenne eséyle desktop vonalon. Most már nincs.

"ezek azok az emberek, akik inkább a lebukást, adott esetben a börtön kockázatát vállalják, minthogy az ingyenes linuxal szivjanak. Sok mindent elárul"
Muhaha. LOL. Itt kopognak a zsaruk az ajtón, segítség, mindjárt visznek a hûvösre, mert warez Wint használok, muhaha...

"a linux ingyenes az államnak és utána nekem is."
Szerinted.

"Nos akkoriban még nem voltak ilyen felhasználóbarátak, de elboldogultam vele, és rájöttem, hogy ezzel is el tudom végezni a feladataimat. Azóta nem adok az MS-nek, és nem fogom Bill bácsit hízlalni, mert rájöttem, hogy mennyire fontos a szabad szoftver."
Nos, egy kezemen meg tudom számolni, hány általam használt Wines proginak Linuxos portja, vagy legalább alternatívája.

Figyeld Karót, hogy nyomja wazz, megmagyarázza mi a helyzet 😄 Szerintem õ az AntiKrisztus linuxos laptoppal.Tuti ez jön majd ki belõle <#vigyor>

A tényeken nem, de a te predikcióidnak semmi valóságalapja sincs.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

"Szerintem neked még sokat kell figyelned ebben a világban mi vesz körül, mi mibõl lett"

Ekkora baromságot úramisten, h a halálba jön ez a linux vs windowshoz te SZERENCSÉTLEN?Istenem, eddig semlegesbe voltam a linuxosokkal...de, h ekkora elsötétült barmok legyenek.Ezt nem gondoltam volna.....

Képesek ilyen ölre menõ vitát vívni amiatt, h linux vagy windows úristen <#nyes> ez azért nem semmi...Linuxal házat is lehet építeni igaz?a kereket is a linuxszal tervezték/találták fel, sõt a pékek is a linuxszal sütik a kenyeret...sõt az egész világ egy nagy linuxszos szerveren fut (csak, h legyen mire verniük a linuxkockáknak a farkukat estére <#nyes> )

aztaqvakockaéletbe <#mf1><#lama>

"A szoftverek arra a platformra készülnek amire a legkönnyebb elkésziteni õket."
Bruhahahahahaha.
Aha, mondj csak még egypár ilyen égbekiáltó baromságot.
Gondolom most az "entörprájz" szísárp nevû csodára gondolsz, mert a windows API, meg az MFC is egy kalap trágya.
Jöhet a bloated C++ kód helyett a még bloatedebb .net framework + C# + 2 giga ram.

Hol nem stabil az api a linuxban mi? A kernelben, de már ott is van stabil userspace driver API. A kernelt folyamatosan tartják karban, a kompatibilitást a library-ken keresztül biztosítják, ha meg egyszer csak mégis szakítanak, akkor is minden open-source program karban van tartva, így napok alatt kijön az új kernelhez a verzió.
Fejlesztõeszközök? Eclipse+CDT, Glade, QTdesigner+Kdevelop.