761
Hozzunk ki minél többet az AutoCAD-ből
  • Atika :o)
    nem baj az is segitett
  • zenoka
    en is azert nem irtam csak ctrl+c ctrl+p:)
    koszi most gondolkozok hogy ra is googlizhattam volna :) (lusta vagyok)
  • zenoka
    http://discussion.autodesk.com/forums/message.jspa?messageID=5264718
    ha van egy block-om annak hogy tudom megvaltoztatni nevet??
    en mar hasznaltam LISP-et picit regebben :) egyetemen es nah jol jonne egy ket dolog amit gyakran hasznalok es azt megirni benne csak mar sokat felejtettem :)
  • zenoka
    lisp for president..azt tudtatok hogy regen a lispel kezdtem mesterseges inteligenciat is irogatni..pont a huyle szerkezete miatt:D (lista rendszer)
  • ZilogR
    A Műegyetem könyvtárából lehet előbányászni régi LISP/AutoLISP könyveket, volt szerencsém egy stencilezett kölcsönözhető példányhoz - ott érdemes kutakodni.

Az AutoCAD help-je is jó, segít a dologban.

Én javaslom, először a "LISP gondolkodásmódot" érdemes elsajátítani, majd ezt az AutoCAD környezetben megpróbálni használni. Pl.: ha offsetelni akarod egy DN400-as cső középvonalát, hogy a csövet megrajzold, akkor a cső 406.4mm-es külső átmérőjét el kellene osztanod kettővel, de megteheted azt is, h

o <ENTER>
    (/ 406.4 2.) <ENTER>

Ezzel is rá vagy kényszerítve, hogy ezt a "lengyel logikát" gyakorlod. Ha összetettebb dolgokat kell csinálni, akkor is érdemes kipróbálni, hogyan csinálnád LISP-ben, parancssorban, pl.: (1+2)/(6+4)=0.3, a következőképpen:

(/ (+ 1. 2.) (+ 6. 4.)) <ENTER>

és így tovább...
    Ezután jöhetnek a kimondottan az AutoCAD-hez és/vagy a programozáshoz kapcsolódó utasítások, parancsok (pl.: programok felépítése, azok futtatása CAD-ben, hogyan "látja" az AutoCAD az általam írt rutinokat, kis programokat, script-eket, alapvető szintaktikai szabályok, változók, értékadás, adatbevitel, kiírás, ciklusok, feltételes utasítások, stb..., aztán ha megy, akkor pl. hogyan lehet egy txt-fájlból x,y,z koordinátákat kiolvasva azt hogyan lehet CAD-del beolvasni polyline-nak, stb...)
    ha mar itt tartunk nem tudtok valami jo konyvet AutoLISP-re??
  • slylecz13
    A suliban sem volt problémám a rajzolással, rajtam kívül nem sokan szerették, ezért is érzem magamban, hogy érdekel a téma, mert ha idáig lapra sikerült, akkor a programban is fog. Csak mégsem ugyanaz (vagy legalábbis még így látom)

Köszi szépen az ötleteket!

• ZilogR
    én azt gondolom, először "műszaki rajzolni" kell megtanulni, utána már "csak" le kell tudnod rajzolni a szoftverrel azt, amit amúgy is le tudnál rajzolni.

Ezek a Pintér Miklós könyvek sztem is jók. Azt hiszem én egy kétkötetesből tanultam, ami az R14-hez volt, az első kötet a síkbeli rajzokkal, a második a térbeliekkel foglalkozott. Nagyon jó alapot ad, ha a szerint végigmész az egyes részeken, majd gyakorolsz, gyakorolsz és gyakorolsz, akkor igen hamar lesz annyi tudásod, hogy továbbképezhesd magad.

Ha már biztosan kezeled a programot, akkor ott a Google is. Vannak jó fórumok, ahol guru szinten űzik az ipart és segítenek, vagy már előkerült az adott probléma és van rá megoldás.

Sok sikert, mindenesetre és kitartás!
  • Petko
    Ilyen témához van egy könyv, ami nem a csúcs, de az alapokat megtanulhatod belőle:
    aztan ez is eszembe jutott :)
  • ZilogR
    vagy rajzolsz egy téglalapot @100,1 és annak az átlója, csak h egyszerűbb legyen...

a kör negyedelőpont snap-ek nem is biztos, h be vannak állítva... meghát bonyolult is, sztem... nameg ha fos matekproci van benne, lehet nem is olyan pontos, bár ezek a pontok épp sugárnyira vannak 90 fokra, elvileg működne "analitikus" pontossággal...

• slylecz13
    Pl: csapágyházakat, fogaskerekeket, tengelyeket, furatokat, csavarokat, meneteket stb. Egyszóval mindent, amit (fém)esztergálással el lehet készíteni.
  • Petko
    először azt kéne tudni mit akarsz rajzolni...
    teljesen más a munkamenete egy építésznek, egy építőnek, egy terméktervező gépésznek, egy épületgépésznek, egy épületvillamosnak
  • slylecz13
    Sziasztok!

Még kezdő vagyok, de szeretnék megtanulni AutoCAD-ben rajzolni.
    Hol lehet alapokat szerezni, milyen oldalakat ajánlotok és egyáltalán az AutoCAD-et tartjátok-e a legalkalmasabbnak a tanuláshoz...

A választ előre is köszönöm!
    koszi :)
  • zenoka
    en szoktam huzni egy kort 100assal aztan anak a wuadransaba 1esel es annak az also quadransaba huzom a vonalat..az 1%
    Sziasztok autocadben ha akarok egy vonalnak 1%-os esest adni azt hogy tudom megcsinalni???
    koszi
  • ZilogR
    A Total Commanderben a dwg fájlt nyisd meg a Nézőkével (F3), ami úgy kezdődik, h AC1015 az 2000-es formátum.
    Sziasztok letezik olyan program amiben nemg lehet nezni hogy a dwg milyen autocadben lett elmentve?? Az a lenyeg hogy mindent 2000 be kell lementenunk namost sokan dolgoztunk egy projekton es muszaj lekontrolalnom es semmi kedvem mindet kinyitni es ujra elmenteni. Koszi
  • bartuczcsaba
    ahan az jó
    mert a suliban időre kell rajzolni és így akkor inkább otthon megcsinálom:D
    vki nem tud vmi oldalt ahol vannak autocad-es rajzok mint pl amik itt van?
    thx csáó
  • zenoka
    persze formatum fuggo..lenyeg hogy mondjuk autocad 2000 be mentsd el asszem mondjuk pont 2007 es 2006 kozott nincs formatum kulonbseg:D viszont vannak ha csinalsz intelligencs blockot azt nem biztos hogy 2000 be eltudod menteni normalisan..
  • bartuczcsaba
    hy
    ha autocad 2007-ben rajzolok vmit akkor azt 2006 olvassa?
    thx cs
  • repvez
    nekem a régebbi kiadás van meg még r14-es autocadhez kezdésnek azzal is elég jol el lehetett boldogulni és mivel a szerzö ugyan az igy nagy hiba nem lehet benne, de talán jön majd más aki jobban benne van a témában és tud addni tanácsot könyv ügyben neked.
  • Gabor1990
    Valaki tudna ajánlani auto cad könyvet? Ezt néztem ki, de hátha tud valaki jobbat. Előre is köszi.
  • kaiber
    Megoldottam a problémát!! Ki kellett kapcsolnom a hardveres gyorsítást, és láss csodát, működik...Azért köszi
  • kaiber
    Ismerem az előző verziókat a 2004 óta... de ez most más. Itt teljesen szétesnek a vonalak és a regen parancs sem segít, mert pl a vonalak végpontja más helyen lesznek ha ráközelítek. Minden közelítésnél más szögben vannak a vonalak... szal ilyenek a problémák. Ha valaki tapasztal már ilyen akkor ossza meg velem, h h kell megcsinálni! Sp1 sem segített rajta. kössz
  • Petko
    ez már amióta létezik a világ mindíg is így volt... ha ráközelítesz regenerationt kell nyomni hogy frissítse a vektoradatokat
  • kaiber
    Helló! Feltettem az autocad 2009-et! Az a problémám vele, h a vonalak szétcsúsznak, elforognak, szaggatottá válnak, vagy egyszerűen eltűnnek... De csak akkor ha eléggé rázoommolok. Már 2 ATI videókártyás gépen próbáltam és ugyanaz a jelenség (mindkettőn vista 32bit-64bit). 1 xp-s gépen nvidia kártyával+1vistás gépen nvidiával jól működik. Vkinek volt már hasonló gondja? köszi (ja és a 2008as verzió tökéletes...)
  • Gabor1990
    2009-ben hogy lehet a ribbonhoz új panelt adni? A costumizebe megtaláltam amit hozzá szeretnék tenni, de nem lehet odahúzna, vagy vmi pipa, hogy show.

Előre is köszi
  • zenoka
    ZilogR: megcsinalnam ha volna itthon 2007es cadem mert jelenleg regebbi van csak..meloba meg csak jan5-diken megyek..

pfprg: ehh szep kis lisp..megkenne mar tanulnom lispet irni:) Tudtad hogy az elso ugy mond beszelgetos mesterseges inteligenciat LISP ben irtak anno pont a lista kezelese miatt:D
  • pfprg
    Az első megoldás a ZENOKA által körvonalazott megoldások valamelyike lenne, de mivel én csak R2006 verziót használok, és az AutoCAD méretező funkcióit sohasem használom, ezekhez pillanatnyilag nem tudok segítséget nyújtani neked.

A másik megoldás az, hogy az általad leírt attribútumos blokkot nem az AutoCAD INSERT parancsával illesztem be, hanem egy AutoLisp-ben definiált paranccsal, amely a beillesztés során végigvizsgálja a blokkdefiníciót, és ha az attribútumai között talál olyanokat amelyek címkéje "Y-koord" , "X-koord" vagy "Z-koord" értékű, akkor azokban automatikusan elhelyezi a beillesztési pont megfelelő koordinátáit.

Már régebben készítettem egy ilyen parancsot.
    Elindítása után bekéri a beillesztendő blokk nevét, a beillesztési szorzót, és a koordináták megjelenítendő tizedesjegyeinek számát, majd beillesztési pontokat, és irányokat kér, és elhelyezi a blokkreferenciákat. Ha azoknak van a fentiektől eltérő címkéjű attribútumuk is, azokat is bekéri.
    A parancs következő indításakor már nem kéri a blokk nevét, beillesztési szorzóját, és a tizedesek számát, de azok módosíthatók amig a beillesztési pont megadására szolgáló porompt aktív.

Ide biggyesztem a Lisp kódot, ha jónak találod, használd egészséggel.
    Használatának legegyszerűbb módja az, ha belemásolod az AutoCAD menüjéhez tartozó *.MNL fájlba. Ennek neve általában acad.mnl szokott lenni.

(defun c:koord_blokk ()
    (defun koord_blokk_nev ()
    (initget 1)
    (setq koordblokknev (getstring "\nBlokk neve: "))
    )
    (defun koord_blokk_meret ()
    (initget 3)
    (setq blokkszorzo (getreal "\nBlokk beillesztési szorzója: "))
    )
    (defun koord_blokk_tizedes ()
    (initget 5)
    (setq koordtizedes (getint "\nKoordináták tizedesjegyeinek száma: "))
    )
    (defun elem_alaplista_orig (eleml / q result)
    (setq result '() q -1)
    (while (setq q (1+ q) lista (nth q eleml))
    (if (not (member (car lista) '(-1 330 5 100 410 360 67 3))) (setq result (append result (list lista))))
    )
    )
    (defun blokk_attributumELIST_lista (blokknev / elem eleml result)
    (setq result '())
    (if (setq elem (tblobjname "BLOCK" blokknev))
    (if (logand 2 (cdr (assoc 70 (entget elem))))
    (while (setq elem (entnext elem))
    (if (= (cdr (assoc 0 (entget elem))) "ATTDEF")
    (setq result (append result (list (entget elem))))
    )
    )
    )
    )
    result
    )
    (defun blokk_attrib_ertekadas (elem_ cimke_ ertek_ / *eleml_)
    (if (setq eleml_ (entget elem_))
    (if (= (cdr (assoc 0 eleml_)) "INSERT")
    (while (not (equal (cdr (assoc 0 (entget (setq elem_ (entnext elem_))))) "SEQEND"))
    (setq eleml_ (entget elem_))
    (if (equal (cdr (assoc 0 eleml_)) "ATTRIB")
    (if (equal (strcase (cdr (assoc 2 eleml_))) (strcase cimke_))
    (progn
    (entmod (subst (cons 1 ertek_) (assoc 1 eleml_) eleml_))
    (entupd elem_)
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    ;
    (if (not koordblokknev) (setq koordblokknev (getstring "\nBlokk neve: ")))
    (if (tblsearch "BLOCK" koordblokknev)
    (progn
    (if (not blokkszorzo) (koord_blokk_meret))
    (if blokkszorzo
    (progn
    (if (not koordtizedes) (koord_blokk_tizedes))
    (if koordtizedes
    (while (setq qwe (initget "N M T") bp (getpoint "\nBeillesztési pont (Név/Méret/Tizedes) "))
    (cond
    ((equal bp "N") (koord_blokk_nev))
    ((equal bp "M") (koord_blokk_meret))
    ((equal bp "T") (koord_blokk_tizedes))
    ((and (equal (type bp) 'LIST)
    (equal (type blokkszorzo) 'REAL)
    (equal (type koordtizedes) 'INT)
    (tblsearch "BLOCK" koordblokknev)
    )
    (setq irany (getangle bp "\nBeillesztés iránya: ")
    irany (if irany irany 0.0)
    eleml (entget (tblobjname "BLOCK" koordblokknev))
    flag (if (logand 2 (cdr (assoc 70 eleml))) 1 0)
    egyeb '()
    )
    (entmake
    (list
    '(0 . "INSERT")
    (cons 2 koordblokknev)
    (cons 10 bp)
    (cons 41 blokkszorzo)
    (cons 42 blokkszorzo)
    (cons 43 blokkszorzo)
    (cons 50 irany)
    (cons 66 flag)
    )
    )
    (if (setq attrlist (blokk_attributumELIST_lista koordblokknev))
    (progn
    (setq q -1)
    (while (setq q (1+ q) eleml (nth q attrlist))
    (if (= (cdr (assoc 0 eleml)) "ATTDEF")
    (progn
    (setq cimke (strcase (cdr (assoc 2 eleml)))
    eleml (elem_alaplista_orig eleml)
    eleml (subst '(0 . "ATTRIB") (assoc 0 eleml) eleml)
    eleml (subst (cons 40 (* blokkszorzo (cdr (assoc 40 eleml)))) (assoc 41 eleml) eleml)
    eleml (subst (cons 50 irany) (assoc 50 eleml) eleml)
    eleml (subst (cons 11 (polar bp (+ (angle '(0 0 0) (cdr (assoc 11 eleml))) irany) (* (distance '(0 0 0) (cdr (assoc 11 eleml))) blokkszorzo))) (assoc 11 eleml) eleml)
    eleml (subst (cons 10 (polar bp (+ (angle '(0 0 0) (cdr (assoc 10 eleml))) irany) (* (distance '(0 0 0) (cdr (assoc 10 eleml))) blokkszorzo))) (assoc 10 eleml) eleml)
    )
    (cond
    ((= cimke (strcase "X-koord"))
    (setq eleml (subst (cons 1 (rtos (car bp) 2 koordtizedes)) (assoc 1 eleml) eleml))
    )
    ((= cimke (strcase "Y-koord"))
    (setq eleml (subst (cons 1 (rtos (cadr bp) 2 koordtizedes)) (assoc 1 eleml) eleml))
    )
    ((= cimke (strcase "Z-koord"))
    (setq eleml (subst (cons 1 (rtos (caddr bp) 2 koordtizedes)) (assoc 1 eleml) eleml))
    )
    (T
    (setq egyeb (append egyeb (list (cdr (assoc 2 eleml)))))
    )
    )
    (if (not (entmake eleml))
    (princvalt "eleml")
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    (entmake (list '(0 . "SEQEND") '(8 . "0")))
    (if egyeb
    (progn
    (setq q -1 elem (entlast))
    (while (setq q (1+ q) cimke (nth q egyeb))
    (setq ertek (getstring T (strcat "\n" cimke " attribútum értéke: ")))
    (blokk_attrib_ertekadas elem cimke ertek)
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )
    )

• ZilogR
    Az első lenne nekem a megfelelő, tehát nekem kell olyan blokk-definíciót gyártanom, ami tudja azt, hogyha egy térbeli csőhálózat egy pontjára "rárakom", akkor ott megjelenjen annak a pontnak a koordinátája, ahová raktam.

De ha leírod, amit a második alatt említettél, annak is nagyon örülnék - és talán más is! Előre is köszönöm!

Majd a leírásodból ki fog derülni, h mi a különbség a kettő között, mert annyira nem vagyok benne biztos, hogy értem pontosan (nem írok többet, mert úgyis kiderül, h te hogyan érted, amit írtál, aztán majd tudok kérdezni tovább, vagy megvilágosodni... :P )
  • pfprg
    Mit szeretnél gyártani? Blokkdefiníciót készíteni, amely képes mindazt automatikusan elvégezni amit leírtál, vagy a már definiált blokkot beilleszteni úgy, hogy a blokkreferenciák attribútumaiban automatikusan megjelenjenek a beillesztési pont koordinátái?
    Az utóbbiban tudnék segíteni.
  • zenoka
    2007 tol mar lehet dinamikus blokkokat csinalni kezdj el annak utana olvasni..nagyon sok hidas rajzon talalkoztam mar ilyennel ahol a colopcsucsok igy voltak megoldva. bar egy ketto meg ugy hogy volt a koordinata rendszer es annak az origojatol volt bemeretezve a pont es mikor a fogo pontjat mozgattad a-bol b-be akkor valtozott a merettavolsag es az lett kiirva..az is egy jarhato ut:D vagy irsz lispet:))
  • ZilogR
    Üdv! Egy kis Karácsonyi fejtörő - de még ma oldja meg valaki, ha lehet :P ;)

Gyártani akarok ilyen szép attributumos blokkokat:

Azt szeretném, ha beszúrok egy ilyet, az X, Y, Z koordináta feliratok helyén a nyíl hegyének koordinátája legyen. Ahová teszem, az legyen rajta a felirat.
    A nyílhegy legyen a blokk insertion point-ja az egyszerűség (és egyértelműség) kedvéért.

Ötlet?!??!
  • Jusy
    Ott minden rendbenlévőnek tűnik, bár fogalmam sincs hogy is kell beállítani, csak sejtem.