761
Hozzunk ki minél többet az AutoCAD-ből
  • AarPoe
    nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a segítséget! :)
  • Klon
    elküldtem...
  • Klon
    Cső!
    Nekem van 2004-es és 2007-es magyar!
    már töltöm is felfelé, és ha kész, küldöm a linket mailben.
  • AarPoe
    Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Nagy szükségem lenne AutoCad könyvre elektronikus formában, lehetőleg magyar (de ha nincs, más is jó) nyelven.
    A mail címem: [email protected]
    Köszi!
  • ZilogR
    Régóta nincs nagy mozgás errefelé, akkor kérdezek egy könnyűt, mert nekem nem akar sikeredni - pedig biztosan egyszerű:

Kis szögeket (max 1-2 fok) akarok méretezni és ha a méretsegédvonalakon kívülre húzom a szöveget, akkor nem rajzolja alá a méretvonalat. Hogyan lehet ezt megoldani? Értelemszerűen a 2 fokot akarom beméretezni, nem a 78 fokot ;) :P

Az is különös, hogy a text megfogásakor nem megy vele a méretvonal vertikálisan, tehát a méretvonalra merőlegesen lehet mozgatni és a szöveg külön életet él. A lineáris méretekkel ilyen probléma nincs.

Előre is köszönöm - már 20 perce ezzel szórakozok. (AutoCAD 2006)
  • Atika :o)
    aaaaaa miert van az hogy nem tudom offsetelni a splinet?? Ha csinalok egy splinet kulon a rajzon kivulre siman mukodik ha megrajzolom ami nekem kell azt meg nemtudom :(
    be lehet allitani hogy a regi stilusban akarod e vagy az uj menuvel hat en siman a regit hasznalom :)
  • zenoka
    uhh vaz tenyleg mea culpa mea maxima culpa:)
  • Klon
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    a muszáj, pontos jé :)
  • zenoka
    [apró] lattam de nem probaltam maradi vagyok, majd ha muszaly lesz meglesem [/apró]
  • Malakai
    Én mondjuk officeban hamar megszoktam ezt az UI-t, azóta 2 másik programban is találkoztam vele, szerintem itt is hamar meg lehet majd szokni... (Amúgy már hozzáférhető a release.)
  • zenoka
    jaaaaj..ettol sirva fogok fakadni...:S
    remelem szet lehet szedni majd az UIt hogy vissza a regire:)
  • Malakai
    Jah ezt csak úgy mellesleg, mert ahogy látom nem volt róla szó:

kattra nagyobb

Igen, megkapta a microsoft féle Fluent UI-t.
    aha akkor nalam a hiba koszi
  • zenoka
    most neztem meg tokeletesen mukodik a spline eseteben is az offset..akkor a rajzal van gond..egyebkent arc lehet a megoldas csak ott korulmenyesebb a megrajzolas...
    Hello miert nem lehet a spline-t offsetelni autocadben? mivel tudok meg hasonloan rajzolni mint a splin-al es tudom offsetelni? koszi
  • zenoka
    ehh pedig akartam a 173 ra valaszolni csak elfelejtettem..nah ma osszeszedem magam valamikor es leirom mit hogyan bocsi:D
  • tigerbácsi
    pfff na én ennyire sem értek hozzá! :-D azt sem tom mit akarsz te ezzel a paírmérettel vagy mivel! :-) én kb 2 hete használom a CADet! s csak azt tom, hogy a modelltérbe rajzoljak, mert ha papírtérbe húzom a csíkokat, akkor nem jelenik meg a többi rajzon az én tervezésem! :-) de ahogy látom a Többiek sem tudják mit kék csinálni e problémával sajnos! ne add fel!
  • Petko
    1. aha, amúgy ha nem egyrajzos módban használod, a ctrl + tab bal amúgy is tudsz váltogatni ha több rajz van megnyitva
    2. azért van szürkén szerintem mert már meg van nyitva több rajz, és addig nem hagyja állítani amíg be nem zárod

amúgy cadistentől távol vagyok, mert én is annyit szopok vele mint a torkos borz, lásd #173
  • ZilogR
    két verri importante kérdés:

1.) ez lehetővé fogja tenni, h egy AutoCAD fut és ALT+TAB-bal tudok váltani a rajzok között?

2.) Hogyan lehet elérni, hogy bejelölhető legyen, ha ez nekem szürkén (nem változtathatón) jelenik meg és nincs beikszelve?
  • tigerbácsi
    ohhh köszönöm!

Te is a CADIstenek közé tartozól! ma végre folytathatom a melót! :-) köszy!
  • Petko
    beállítás/rendszér/egyrajzos kompattibilátás mód
  • tigerbácsi
    sziasztok! lenne egy kérdésem, bár lehet nem autoCad-es. most csinálták meg nekem a gépemre a felhasználófiókom. eddig még másikat használtam, akkor ha több autocades file-t nyitottam meg, akkor szépen felsorakoztak a tálcán egymás után. most meg csak az ablak megnyitásánaál (a legfelső sorban) ott tudom kiválasztani melyik file-ban akarok dolgozni. a tálcán a hasonló ikonok egybefúzése nincs kipipálva. szóval szerintetek mi lehet a bibi? vagy a rendszergazdánkat zaklassam ezzel?

köszy előre is!
  • Klon
    :D
  • zenoka
    nahjo de itt kerem autocadfan hondafanok vannak:)
  • ZilogR
    Jobb lenne ezt egy Autó-Motor\Hondafanok topicban kitárgyalni, nemdebár?! ;) :P
    Ha szépen megkértek, nyitok nektek - de én gépész létemre rohadtul nem érdeklődöm semmi gépjármű iránt, így jobb lenne, ha ti izgulnátok rá...
  • Klon
    dehogy. :)
    csak egy 6gen 3D 1.5i LS
  • zenoka
    ennyire bebuntetett?:DD
    gondolom ott typeR:D
  • Petko
    Kedves Urak! Nekem is lenne egy problémám. Nevezetesen az a {halmozott szitkozódást kell ideképzelni} Autocad 2006 nem jegyzi meg a papírtéres elrendezésekhez az oldal beállításokat. Tehát egy (2D rajzokról van szó) modellteres rajzból sok papírteres elrendezést csinálok kerettel, szépen beállítom az elrendezést, nézetablakokat stb. Az elrendezés beállításába természetesen belefoglaltatik a nyomató, és azon belül egyedi papírméret beállítása is. Ezek után az elrendezés térben teljesen jól jelennek meg. Viszont ha nyomok egy nyomtatási elölnézetet, vagy nyomtatok akkor már nem azt nyomtatja hanem a legutoljára beállított papírméretre cseréli a kimenetet helyette.
    Tehát csinálok 5 db elredezést különböző papírméretekke, mind jól jelenik meg a papírtérben. Utánna nyomtatnám sorban őket, de máris az első elredezés a legutoljára létrehozott és beállított 5. elrendezés papírméreteivel akar nyomtatódni (tehát állandóan mindent állíthatok újra, - és ezáltal minden értelmét elveszti a papírtér számomra)
    Erre van valami megoldás hogy beteljesítse az elvárt funkcióját a papírtér?
  • tigerbácsi
    ohh bocs hogy beleszólok, de én is szoktam bike-ot tervezni, meg már volt kivitelezés is belőle! na nem ez a lényeg, hanem én tom ajánlani 3 D tervezésre a ProdeskPot I négyzetet vagy köböt. én ebben végzem az ilyen tervek készítrését!

sok sikert a műalkotáshoz! :-)
  • Gabo
    Egy carbon vázas bringa vagy trike megtervezése lenne a nagyon ködös, távlati cél.
    Bár lehet, hogy az egész megmarad az álmodozás szintjén. ;o)
  • ZilogR
    ...err és mi az a miniprojekt, ha lehetek olyan kíváncsi?!?!?
  • Gabo
    Köszi a válaszokat!

Egyenlőre még csak a megfelelő eszköz keresgélésénél tartok egy miniprojekthez. Így merült fel az Autocad vagy annak valamelyik alternatívája.
    Lehet, hogy az üdvözítő megoldás az lesz, hogy valamelyik jól használható 3D modellező progiban elkészítem az alkatrészek 3D modelljét és egy DXF export után valamelyik cad progiban befejezem a folyamatot.
  • zenoka
    meg hozzatartozik hogy nem mindegy hogy milyen ossztetsegu a 2d-s rajz (egy alap fogaskerek vagy egy 911 es motorja)
    viszont nem biztos hogy az autocad kenne neked muszaki 3dre annal azert ma mar (sajnos) vannak fejletebb programok: solid, rhino..etc.
    de ha autocad mindenkepp akkor itt erdemes elindulni:
    http://www.caddigest.com/subjects/2Dto3D/index.htm
  • ZilogR
    2D modellből 3D modellt készíteni:

gondolom arra gondolsz, h van egy síkbeli rajz, megfelelő számú nézettel és metszettel, ebből hogyan lehet 3D testet gyártani.
    csak manuálisan, viszonylag sok melóval. Ha van változás, újra kell gyártani a változtatott testet. javarészt a megszokott módon lehet testeket gyártani: kihúzással, forgatással vagy elemi testekből. ezután ezek összeadásával, kivonásával, közös rész képzéssel lehet a kívánt testet előállítani - azaz ez nem automatizált, kell hozzá műszaki rajzot tudni olvasni és "látni" már előre a végeredményt. itt a CAD csak eszköz egy "létezőt vizualizálni" - persze a test a későbbiekben felhasználható más szoftverekben is.

3D-ből 2D rajz:

Sztem jól kezelhető, lásd SOLVIEW/SOLDRAW parancsokat. Pillanat alatt külön fólián kapod a látható és nem látható éleket. Neked a vetítés helyét kell megadni (melyik síkra) és a többit a szoftver megcsinálja.
    Metszeteket könnyen lehet testekről készíteni.
    Ha valami változik a testen, akkor újra kell síkba leképezni.
    Ez az út többet ad az előzőnél, mert egy "addig nem létező" módon vizualizálja a már kész testet, így a mérnöki tervező munkában javasolt útvonal is ez: kész testmodellből legyártani a gyártási terveket, levéve a mérnök válláról a vetületkészítéssel járó munkát.
  • Gabo
    Sziasztok!

Néhány kérdés az Autocad szakértőkhöz ;o) :
    Mennyire összetett 2D tervrajzból 3D modellt készíteni? Mennyire megoldott az, hogy a 2D vázlaton lévő módosítások átkerüljenek a 3D modellre is?
    Pl.: Kiderül, hogy az alkatrész méretein módosítani kell, esetleg át kell helyezni néhány furatot. A 2D vázlat módosítása után ezek átvezetése hogyan történhet meg a 3D modellre?

3D modellből kiindulva mennyire összetett a 2D tervrajzok előállítása? A 3D modell módosításai mennyire könnyen vezethetők át a 2D vázlatra?
    Pl.: A 3D modell tanulmányozása során kiderül, hogy az éleket le kell kerekíteni, esetleg változtatni kell a néhány hajlításon. Ezek visszavezetése mennyire megoldott a 2D vázlatra?

A fenti folyamatok mennyire "automatizáltak" vagy éppen mennyire "manuális" feladatok az Autocad-ben?
    Ha esetleg tudtok linket tutorialokhoz, netalán videókhoz amik a fenti kérdésekkel foglalkoznak, akkor az alapján én is meg tudom majd ítélni a dolgot.

Köszi a válaszokat!

U.i.:
    Nem használtam még Autocad-et. A fentiekre leginkább a lehetőségek megítéléséhez lenne szükségem.
  • zenoka
    Off:
    kerlek szepen egy 82'-es 1,3 as honda civic, automata valto, bor kagyloules, nagyon makacs, imadom:) ha cserelem akkor csak honda off course de mivel gondolkodunk gyereken igy egy crv vagy egy jazz johet majd szoba:)
  • Klon
    kicsit off, de ha már itt tartunk: neked milyen van ? :)
  • zenoka
    nm honda fanok tartsanak ossze:D
  • Klon
    köszi!