AutoCAD / AutoLISP

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Atika :o)
koszi

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

blockokat kell letrehozni es aba a szoveget attribute deinitionnal kell megcisnalni...tehat megrajzolod a becsetet a szoveg reszeket attdef parancsal konfiguralod es blokka alakitod..

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Sziasztok azt hogy tudom autocadben megcsinalni hogy van egy sarokpecsetem es ha editalni akarom rakattintok ketszer es kijon egy kis ablak amiben tudom editalni az eggyes mezoket na es ezt hogy tudom megcsinalni ha en csinalok uj pecsetet hogy az is igy legyen??

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

pedig az expressz jo en is szoktam hasznalni.. a super hatch-et is erdemes megnezni mert sajat geometriaval tudsz hatcheket keszinteni:D
meg khm...szoval nem ugy vettem eszre igy par ev utan (8év epitoipar/tervezes) hogy az epiteszek nagyon odafigyelnenek hogy milyen adatot szolgaltatnak (optimalizalas):)

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

sajnos az építészek archicadben szolgáltatnak adatot általában, és ezen nem tudok változtatni... épületvillamossághoz kell nekem az alaprajzot kitisztítani
de közben a prohardware-en is feltettem a kérdést, és ott azét kicsit elõbbrejutottam...
pl. az express toolst én sose raktam fel, pedig sok értelmes dolog van benne, pl. az attribútumokat lehet szétrobbantani szövegre
a másik dolog volt, hogy a sraffozási mintát át lehet rakni beépítettre, csak fel kell nyomni a MaxHatch változót 500 000-re
archicad meg autocad nagyon nem csipi egymast..
mondjuk en nagyon nem csipem az archicadet mert szamomra az hordozz irtozatosan sok felesleges informaciot..de ez emberre valogatja..:D
ha epiteszet es utomunka autocad akkor erdemes elotte nem archicaddel hanem autodesk architecture/revittel (regebben architecture desktop) dolgozni..lenyegesen jobb az osszhang..

Koszi a tippet en is ugy vagyok hogy elozot rajzolom at csak az a helyzet hogy ahol jelenleg dolgozok ott eleg nagy bordel van nekik es mindenki olyan layerokat csinal amilyet akar es engem ez picit zavar hogy jo nagy kupi van az egeszbe szoval ezert akarok egy kicsit rendszeresebben dolgozni hogy eligazodjak majd benne :)

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

ZilogR
:D vagy inkább :((( ez az, amikor az ipar és a vevõ igényei találkoznak illetve találkozniuk kell! Ugyanis aki fizet, az mondja meg a dolgokat. és sûrûn van olyan, h ha el akarsz adni egy építészeti tervet, azt szépen kell tálalni (gondolom én), h a laikus vevõ is értékelni tudja és meg legyen gyõzve, h a pénze jó helyre kerül.

nekem a gépészeti rajzaim javarészt vonalasak és nem is kell ennél több, mert a negyven éve a szakmában levõ szaki úgy olvassa a szabvány mûszaki rajzot, mint a huzat. a sok cicoma, felirat, sraff, fölösleges részlet csak bonyolítja a dolgot. aki húsz éve tartályokat hegeszt, annak nem kell térbeli razocska különbözõ napszakokban, télen-nyáron, fényes laminált parkettával a tartály alatt, vagy macskakõvel... :P

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
mivel sûrûn már egy rajzot folytat az ember, ezzel nem szok gond lenni, de én is gyártottam anno ilyeneket. igazából soha nem használtam.

talán új rajz kezdésnél segít némileg, de mostanában inkább elõveszek egy befejezett rajzot és más néven elmentve kigyomlálom, kipurgézom és mehet a rajz onnan.

ha viszont valóban üres lappal indulsz, érdemes írni egy kis startup.scr szkriptet, amiben beállítasz egy-két dolgot

setvar chamfera 1 ;élletörés beállítása 1mm-re
setvar chamferb 1 ;élletörés beállítása 1mm-re (másik él)
setvar filletrad 1 ;él lekerekítés sugár beállítása 1mm-re
setvar trimmode 0 ;letrimmelje-e vagy sem...
-layer set Vastag ;legyen az induló layer-em a "Vastag" nevû

;
; Script vége
;

persze az idõk során arra is rájöttem, minek a "Vastag" layer, ha ott van a "0" alapból :P

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

én kezdeném azzal hogy gyûlölöm az acadot mint a szart, egy rakás fos ami iszonyat sok felesleges munkát csinál az embernek, jól megnehezíti a hatékony munkát de sajnos ez az iprai standard, ezt kell használni

ami pedig kérdésem lenne, hogy nem tud valaki igazán jó kiegészítõ modulokat, pl blokk kezelõket ahol egy rakás blokkal lehet mûveleteket csinálni, pl átnevezni, instancokat kicserélni más blokkdefinícióra, egy rakás instancot különbözõ blokkdef ekkel egybeolvasztani egy blokkdefbe, tömegesen resetelni a blokkdef színeket layerre, attributomos blokkokat szétrobbantani, hogy az attributum aktuális értéke robbanjon ki
kéne valami sraffminta menedzser is, ami a rajzban levõ és a pat fileban nem létezõ mintákat tudja kezelni (mert a faszom kivan hogy ez az elbaszott fos szar geci nem képes kezelni a sraffokat egy olyan rajzban amiben custom minták vannak, és nincs MANUÁLISAN HOZZÁÍRVA a pat filehoz!)

elképesztõ többletmunkám van amikor egy építész által archicadbõl exportált acad filet kell tisztítanom és feldolgoznom... tiszta pokol amit az a rohadt archicad exportál, összevissza rak layereket és mindent blokkokba rendez, de úgy hogy mindennek saját blokkdefiníciója van, akkor a buzi custom sraffminták, meg a blokkos attribútomos helyiségpecsétek megint atomszarok és órákat kell dolgoznom hogy újraírjam õket
Koszi. Hat a valtas nem rajtam mulik sajnos mert meloban nem en dontom el hogy nekem uj kell e vagy se :) de ha joltudom volt rola szo hogy cserelve lesz :)

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

mentsd el a rajzot tamplate-nek save as-> autocad drawing template es ha uj rajzot kezdesz betudod tolteni...mar ha a layerekre gondolsz..mivel azta a cad a rajzba tarolja...
egyebkent a 2007 es cad egy [email protected] muszaly volt kiadni..lasd: acad2002 is ilyen volt...erdemes 2008ra valtani tenyleg jobb (bar szokasos autodeskes dolog hogy egy normalis SP-vel siman ki lehett volna valtani)

ha elkeszitek retegeket egy ures lapon azt hogy is tudom kimenteni a beallitasaimat tudom erre van valami a menuben csak mar nem emlekszek szoval nem siman elmentem mint a rajzokat. Elore is koszi

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

Hatt itt is tobb milliosak a projektok szoval megeri nekik megvasarolni minthogy aztan megszivjak egy ellenorzes soran :)

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

ZilogR
:D egy komolyabb projekt, amit egy kisebb cég (10-15 mérnök) le tud zavarni másfél-két év, a várható haszon a szoftver árának akár több százszorosa is lehet. Mindenképp megéri megvenni.

Amikor kikerültem az egyetemrõl, a próbaidõs projektem (nulla gyakorlat kényegében) 28MFt-os kisebb erõmûvi beruházás volt.

Hat cegben van szoval muszaj hogy origiban legyen nem en vettem sajat magamnak :) meg ilyen tobb licences a dolog ugy olcsobb ;)

(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>

2007 origi? Nem is tudom, mennyit kellene dolgoznom,hogy visszahozza az árát...
AutoCAD 2008 4475 €

...ebbõl látszik, milyen keveset kell vele dolgoznom . <#gonosz1>
Ez erdekes mert nalam is ugyan ez a hiba es en is lestem hogy ha mit csinaljak vele de nem oldodott meg de lehet hogy akkor irok az autodeskbe mert nekem original verzio van meg hatha tudnak segiteni :)

(&#175;`&#8226;.¸¸.&#8226;´&#175;`&#8226;.¸¸.&#8226;~>

4es!
... futott egészen ezelõtt 10 percig. Már segítettem magamon és fut a 2004-es install. Az jónak tûnt. Köszi, majd megpróba vmi jobbat, késõbb. Már 2009 is kijött. Igaz az mekanikal.

Tenksz fo' szupport! be kell adni még ma ezt a f.o.s.-t és még van néhány vonal...
ehhh..
1.)es minden rajznal ezt csinalja? vagy csak egy bizonyosnal..
2.) khmm rendes verzio vagy viragbolti?
3.) ha rendes irni kell a supportnak
4.) ha viragbolti akkor kell keresni masikat mert vannak szarul tortek..

hmm... asszem a gond továbbra is fennáll. maga a tulajdonságok , mint opció, elérhetõ és be is hozza a párbeszédpanelt, de azon nem észlel semmi kijelölést, illetve ha elmozdítom a pozíciójából, akkor egy nagy fekete felület ( láthatatlan) takarja el a fél képernyõt és nem lehet semmit se csinálni,mert a kezelõgombjai ( kilépés, alwaysontop,stb.) meg se jelenik. Ez vmi nagy BUG lesz!
hehe nekem az object tulajdonsagok az a ctrl+1 :)
ami neked kell az a tools->customize->interface->double click action-nel megkeresed a dimensiont es megnezed mi van benne elmeletileg a properties parancsnak kenne lennie ha nem az van akkor beteszed azt az alatta levo command listbol...ha jol emlexem ez 2007 es acadnal is mukodik:D

jah, autocad 2007 full version
Hello Mki!

Térjünk a lényegre: duplakattintás -> tulajdonságok

Ehelyett: duplakattintás, kiugrik a menü, de nem észlel objektumot ( Nincs kiválasztás) ; ráadásul annyira kinyúlt, hogy nem tudom a sarkánál megragadni, hogy kisebbé tegyem a párbeszédpanelt.
Valaki esetleg találkozott ezzel? Már egyszer újraraktam, de elba**ódott megint.
HELP!
Koszi

menu sor view-> regen all..
azert van mert vektorosan tarolja a cuccokat a cad es igy sporol neked eroforrast..hogy gyengeb videokarival is tudj jatszani:) ha egyszerre sok kort kell megjeleniteni esetleg..
paracncsorban meg siman asszem csak: re es enter:D

Hello az mitol van nekem autocadben hogy csinalok egy kort pl es szepen nez ki ha elmentem es kinyitom akkor meg mar olyan szogletes a korom nem szep a korvonala es ugyan ez van a korivvel meg mindennel valahol ezt be lehet allitani mert zavaro. elore is koszi

nem igazan kompatibilis..meg lehet hekkelni hogy fusson rajta de szvsz nem erdemes.. szolj a cegvezetosegnek hogy ha mar volt penzunk ceges vistara akkor legyen autocad frissitesre is..

Sziasztok!

Bocsánat hogy hivatlanul betolakodom...

Az lenne a kérdésem, hogy az AutoCAD LT 2000-es verziója használható Windows Vista-n? Feltételezem nem... De azért rákédezek...

Elõre is köszönöm!

Üdvözlettel: Lord Percy

volt nekem fasza kis jegyzetem minden fontos benne volt de eltunt nem talalom mikor szuksegem lenne ra :) koszi a segitseget

khm jah F1 help benne van minden elmeletileg:D rendszervaltozoktol kezdve minden:D csak jol kell keresni:D

Meg egy ilyen kerdes hogy van valahol neten az ilyen parancsokrol leiras vagy ez benne van az autocades helpben is?? Latszik hogy regen hasznaltam elszoktam tole sajnos :(

ahh ez az koszi szepen

:)
beiroda purge parancsot es ott kitudod torolni a nem hasznalt layereket blockokat fontokat etc..:D ami meg hasznalatban van ezt nem engedi:D

Sziasztok autocadben hogyan tudom kitorolni a nem hasznalt retegeket tudom hogy letezik ra parancs ami kitorli azokat amiket nemhasznalok mert van belle seok es nemtudom hogy melyik an hasznalatban es melyik nincs. elore is koszi

szia valszeg az van hogy a leptekezes at van allitva..tehat vagy atalitod a units parancsal a lepteket..vagy mikor atteted metrikusba egy select all utan basic pont megadassal a megfelelo meretre scalezed.

Hali,

AutoCAD 2002 verzióban van arra lehetõség, hogy amerikai méretformátumban készített rajzot át tudjak tenni metrikus formátumba?
Az amerikaiból még copy-paste-val sem tudok még egy vonalat sem átmásolni a metrikusan megnyitott rajzba. Hibaüzenetet sem találok, csak a parancssorba annyit, hogy pasteclip, de gyakorlatilag nem történik semmi. Az is elég volna, ha copy-pasteval át tudnék másolni dolgokat.

Köszi elõre is a segítséget.

(TudatLAN) Reload Realism|193.188.141.21:28970 (TudatLAN) COD2 SD KOCSMASZERVER:)|78.131.7.165:28980 (TudatLAN) COD4 1.7 SD HARDCORE - NO GL OR BAN!|193.188.141.21:28960

ZilogR
:) köszönöm a tippet, már néhány programrészletet copyztam magamnak, átbogarászom és ha elakadok, akkor beregelem magam arra a fórumra is!

itt nez korul:
http://www.cadtutor.net/forum/forumdisplay.php?f=21
ha nem talalsz valaszt ezzen a forumon keresd fuccaro mestert (magyarul is beszel) kifejezetten segitokesz genius:)

ZilogR
...nah, estig sem lettem okosabb és még most sem mûxik. A weben talált példaprogramok is csesznek mûködni... :P

ZilogR
akkor nekem (a topiknyitónak :P ) kellene némi tudás:

azt írja a kézikönyv, h ha összetett objektumok adataihoz akarok hozzáférni, akkor az (entnext()) paranccsal a "mélyére" lehet ásni ezeknek. Nekem ez eddig nem jött össze - biztosan rosszul fogok hozzá. A konkrét (saját magamnak kitalált) feladat az, h AutoCAD-ben csõ középvonalat megrajzolok polyline-ként és azt egy AutoLISP paranccsal elmentem olyan txt formátumban, amit a CAEPipe progi már be tud olvasni.

Elég sok anyagom megvan már, de ez a "sub-entity"-hozzáférés nagyon nem megy nekem, de még nem is ástam bele annyira magam... :P Este jelentkezem megint, hátha addig rájövök, hogyan mûködik az (entnext())...

Sziasztok!
"Az AutoCAD 2007-bol szeretnék exportálni rajzot WMF formátumban...."
SzakE23 kérdésére a válasz:
Kicsit bonyolult, de remélem sikerül.
1. Az AC-ben beállítasz egy új nyomtatót fontos, hogy vektoros legyen
peldaul 7586B
2. Beállitod a perspektivát, és ezzel a nyomtatoval nyomtatsz file-ba (hide a nyomtatáskor)Létre jön egy .plt file
3. Ha jól csináltad akkor ha CorelDraw-ba exportálod megjelenik a kép, és innen tudod exportálni. (wmf-be vagy akár dxf-be is)

Sok sikert!
Sziasztok!
Az AutoCAD 2007-bõl szeretnék exportálni rajzot WMF formátumban, de úgy, hogy 3D-s rajzot perspektívikus nézetbõl és a nem látható élek elrejtésével. Egyenlõre nem sikerült. Mi a megoldás? A sima Export parancs nem jó, mert akkor semmi nem látszik, vagy nem lesz perspektívikus és még a nem látható élek is látszanak!
Köszönettel:
SzakE23
shakyman
Hali

nekem olyan kérdésem lenne, hogy acadban rajzoltam egy olyan ajtót amilyen a buszokon van, hogy tudnám azt megcsinálni, hogy a hidraulika mozgassa nekem az ajtót?
Gondolom ehhez meg kell adnom neki az útvonal és forgás koordinátákat, ezeket megadhatom pl olyan útvonal meghatározás módszerrel mint a kihúzás útvonal mentén esetén?

Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt? :) Acer AS8935G Win7 Ultimate 64Bit

janos666
Valaki talált már Angol (vagy magyar) nyelvû 64-bites verziót az AutoCAD 2008-ból? (inkább sima, vagy legfeljebb civil verzió, nem MIP meg electrical istentudjami...) Mert 64-bites még csak spanyolból láttam (és nem sikerült átállítani angolra), moddolt installeres 32-bitest meg német nyelvû architecture verzióból. Dehogy lenne egy sima 64-bites vagy moddolt 32-bites angolul az túl egyszerû lenne....
janos666
Nah, nagynehezen találtam egy moddolt .msi és .ini filet amivel engedNE telepíteni, de az meg a német verzióhoz észült, nem a multishoz, és németül süketel valamit és szintúgy nem telepít. <#falbav>
janos666
Kiszedtem a setup.ini-bõl a machinecheck részt, így elkezdett telepíteni de a végefelé leált ugyanazzal a hülyeséggel hogy 64-bites vistára 64-bites autocad kell.
janos666
Nem tud valaki egy linket a 2008-as autocad 64-bites verziójához? A 2007-es fut 64-bites Vistán (opengl-ben nem, csak szoftveresen, de én úgy is csak 2D-ben használom alapszinten), most lehúztam a 2008-ast (torrent oldalakon sehol se látom kiírva hogy 32-es vagy 64-es, ha 64-esre keresek rá nem dob ki semmit) és azt mondja a telepítõje hogy a 32-bites autocas nem telepíthetõ a 64-bites vistához. (elég nagy baromság de na...)
ne ezt a topicot nem ismertem...beteszem kednvecekbe..ha valakinek kerdese van lehet hogy tudok segiteni...13 autocadezem kb:D

ZilogR
;) ...elvileg...

Az ilyen topicnak az a célja, h a "guruk" a "lámáknak" magyaráznák a hasznos dolgokat, de ez manapság a legritkább esetben szokott megtörténni. Én is ludas vagyok, mert nem volt annyi idõm, h a feldobott témáknak utána járjak és h elkezdjek végre én is AutoLISP-elni (pedig kéne)...