337
  • Piel
    100 W-os izzó áramfelvétele 230 V-on 0,434 A. 100 W-os izzó áramfelvétele 24 V-on 4,16 A. Mennyivel több rezet kellene bedolgozni a villanyszerelőnek a falba? Ebből láthatod.
  • Epikurosz
    Én egy dolgot nem értek, de azt nagyon:
    A lakásokban miért nem törpefeszültséggel világítunk (12 vagy 24 V)?
    Mert az okés, hogy a villanyáram szállítása nagyfeszkóval gazdaságos, de ajtón belül miért nem lehet mindenkinek saját transzformátora és onnantól 12/24 V, ami nem balesetveszélyes. Hm?
  • Epikurosz
    "Nem hinném, ma egy 5W-os LED (ami olyan 4W-ot ad le fényként, ha lehet így fogalmazni) 1000Ft környékén van."

Nem nagyon van ilyen. A Conradnal 3-5 W-os 18-20 LED-es MR16-os LED-lámpa 4000 Ft.

Nekem van egy kínai, kb. 180 LED van benne, 28k Ft.-ba kerül, de egy nagy sz*r, néha pislog. A LED-ek kiválóan alkalmasak hangulatvilágításra, reklámtáblákhoz, hidak fényfüzéreiként, lépcsők stb. cicomázására, de ott, ahol látni is akarsz valamit, ott el kell egyelőre felejteni. A Luxeon LED-es lámpákba min. 3 LED kell és kb. 8 ezer forintba kerül ez így. Az tény, hogy a fénye ezeknek melegfehér, de árban nem veszik fel a versenyt a többi alternatívával.
  • Anteris
    nekem egy 15w-os kellemes sárgaszínű izzó a háttérvilágításom ilyenkor este. Most akko egy bolygógyilkos szemétláda vagyok, mert nem vagyok hajlandó undorító fénycsövilágítás mellett ücsörögni?
  • Epikurosz
    Nem úgy értettem.
    Ha veszel egy E27/14-es KF-et és összetöröd a menetes részénél a fehér hengert, csomó elektronikát fogsz benne találni, még abban is, amely elvileg nem előtétes. Vagyis, mindegyikben van előtét, mármint az E24/14-es menetesekben, csak nem mindegyik EE alkalmas nagy frekvenciák generálására.
  • Piel
    Néhány tévedést szeretnék csak eloszlatni. A hagyományos izzó 97% hőt és 3% fényt termel. Mindemellett sokkal kellemesebb a fénye az emberi szemnek. A neon akkor is vibrál, ha szűrő van elé kapcsolva. Ugyanis a szűrő csak egy fojtó tekercs és nem a villogás megszüntetése a dolga. A kompakt fénycső egy zseniális gondolat, a hagyományos izzó beszüntetése még zseniálisabb. Ha betiltják a hagyományos izzót, lehet méregdrágán adni a kompaktot. Mér' is ne? A mai technikánkkal sokkal olcsóbban elő lehet állítani a kompakt fénycsöveket mint azt a gyártók eladják. Néhány filléres alkatrészt így kell eladni drágán. Hátulütője a dolognak még a silány minősége is. Vettem én is néhányat, no meg ismerőseim is. Próbáltunk több tipust, de csak néhány bírta a több éves élettartamot. Évekig kell működnie ahhoz, hogy megtakarítsa azt az árammennyiséget amit ezekért a vacakokért (tisztelet a kivételnek!) kérnek. Az adott fény színhőmérséklete sem a legjobb, de én is használok kompakt fénycsövet olyan helyeken ahol keveset kapcsolgatjuk. Nem szabad kötelezővé tenni! Szerintem.
  • dez
    Egyébként én a sima égők fényét sem szeretem, a szobában egy 300W-os (szabályozható) halogénégős állólámpával világítunk, nagyon barátságos fénye van. Beb***na, ha egyszerűen betiltanák, miközben az ipar ontja a széndioxidot, mert a kormány (ausztrál) nem írta alá a kiotói egyezményt...
  • dez
    Ez a mai fehér LED-ekre már nem áll, azok hasonlóan fényport gerjesztenek UV fénnyel, mint a fénycsövek.
  • dez
    Melyik kompakt 3-fázisos? Ha van is ilyen (nyilván jó drágán), annak nem lehet állítani a fényerejét.

Fényerőállítás fénycsőnél impulzus-szélesség modulációval megy, ami villogás jelent, bár több kHz-en (mondjuk pl. LCD monitoroknál inkább csak párszáz Hz-cel). Ez közvetlenül már nem látható, de ha valami mozog, láthatóvá válik (mozgassátok a kezeteket egy LCD monitor előtt félfényerőnél [50%-os kitöltés].)
  • dez
    "2000 Ft környékén kapható LED-es spotlámpa, hálózati feszültségről üzemeltethető, és asszem 40W-os hagyományos izzónak felel meg a fényereje."

Nem hinném, ma egy 5W-os LED (ami olyan 4W-ot ad le fényként, ha lehet így fogalmazni) 1000Ft környékén van.
  • dez
    Látszatintézkedés...
  • babajaga
    Ez is egy nagy semmi mint sok más óriási megtakarítás. Az Ausztrálok megtanulhatnának számolni.
  • babajaga
    "Minden kompakt fénycsőnek (KF) van elektronikus előtétje (EE"

Igen mert a fojtást gerjesztést gyújtást ilyen kicsiben csak elektronikával lehet megcsinálni. A hosszú hengeres fénycsőnek a fojtótekercse több mint fél kilós, és bimetall gyújtója van és egy fénycsőhöz három foglalat kell.
  • rigidus
    En mar lecsereltem a lakasomban az osszest.
  • Godefroy
    Igazából a cikkből is kiderült, hogy 0,8 % a megtakarítás ha az összes izzót lecserélik... picsafüst!

Régebben én is nagy energiatakarékos izzó hívő voltam, de az az igazság, egyre3 kevesebb ideig bírják.
    Philips 6000 órás fénycső 1 hétig bírta, mire visszittem miszerint nem telt le a 6000 óra mert csak 168 van egy héten és nyilván nem használtam éjjel nappal... /sze nem cserélték ki.
    Egyébként a Philips a legszarabb minőség az össze sközül.
    Legelső kompaktom olyan volt, ma is megvan 17 éve világít de ezek az ujak egyre szarabbak.
    Igaz az akkor 3000 Ft volt és a fizum 5900 Ft...

De a legnagyobb baj, hogy a mikro 1 KW eszik a mosógép 2KW-ot, A mosógató 1.5 KW-ot a hűtő 300 at (eeből van 3) a keringető szívattyú a fűtéshez 30 Wattot... az összes lámpa itthon hagyomásnyos izzoval 1.2 Kw lenne energiatakarékosban 300 watt kb. igazából 7-8% egy háztartás energiájában a világítás a fűtés, mosás stb viszi el a legtöbbet.

• LoMAX
    picit off lesz most, nem tudja valaki, hogy mi történt az sg rss szolgáltatásával?
    már 2 napja, nem frissíti nekem a listát :S Azaz nem kapom az új híreket rss-en :(
  • Dj Faustus #41
    "Minden kompakt fénycsőnek (KF) van elektronikus előtétje (EE)."
    Nem mindegyiknek, hanem a legtöbbnek (hisz az átlagfelhasználónak könnyebb az E14-es/E27-es foglalatba becsavarni a fénycsövet, mint külön elektronikát felszerelni+foglalatot kicserélni).

Kaphatóak elektronikus előtét nélküli kompakt fénycsövek (nálunk is üzemelt pár, az előtételektronika 10-15 évet bírta).
    Itt lásd az első 3,5 oldalt.
  • Caro
    Gondolom három függetlenre gondolt, de úgy sem jó, mert úgy is villognak, csak mindig van 2 ami világít, de az, hogy ezek cserélődnek is zavaró lehet.
  • who am I 7
    "Mostmár ugye van 1 megawattos is.."

Bebaszna lenne 1 megawattos is.... Tanuljunk meg számolni.az 1000 Wattos tápok 1 kW-sak...
  • babajaga
    Megmondanád hogy egy világítótestnek minek 3 fázis és hogyan működne?
  • Epikurosz
    Igen, így van, csak egy kiegészítés.
    Minden kompakt fénycsőnek (KF) van elektronikus előtétje (EE).
    A spéci EE 30 kHz frekvenciát generál, ezért nem zavarja a szemet, csak drágább. Én vettem ilyent 3000 Ft.-ért, sajnos hamar kipurcant (2 is). A gyártó (Landlite) meg ne,m vállal garanciát, úgyhogy dobhatod ki a szemétbe. Egyelőre az EE-vel felszerelt KF-ek drágák, nem kifizetődők. Persze, műtőben, ipari alkalmazásoknál már igen.

LED-es téma:
    A színspektrumuk tényleg keskeny, de vannak ún. melegfényű LED-ek (Luxeon LED-ek), ezek viszont drágák, és eléggé melegednek, vagyis az energia jó része hővé alakul, és akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Előnyük viszont, hogy akár 5 évig is működnek (bár állítólag van olyan Edison égő, amely 100 éve müxik!), és bírják a rázkódást. Persze keveset fogyasztanak, kb. a KF-ekkel hasonló szinten vannak, 1/5 árammal nyomatják.

Hasznos világítástechnikai cikk (mínusz LED-ek)
  • Skeez
    1: ""Én nem tudtam. Miért az és ki állítja, hogy balesetveszélyes? Létezik egy hivatalos tanulmány, ami igazolja az állításodat"

Ezt nem én állítom, mindenki tudja aki valaha forgácsolóüzem egyáltalán szerszámgépüzem környékén járt.A baleseti oktatás része hogy közvetlen a gépeken a műveletet megvilágító lámpa csak izzó lehet."

Ez így van. Különböző fizikai okosságok miatt neonos megoldásnál a forgó alkatrész állónak látszik. Mondjuk egy nagyobb ventinél elég kellemtlen meglepetésben lenne része az emberünknek. Igaz a látvány kárpótól az okozott kárért.
    Vagy ha valakinek lehetősége van, figyeljen meg egy légcsavart induláskor. Lesz egy pillanat, amikor úgy tűnik, mintha állna, vagy nagyon lassan forogna.
    2: Most jut eszembe, hogy mit ugrálnak itt az izókkal? Amikor lassan a pc-k tápja 500 W-ról indul. Mostmár ugye van 1 megawattos is..
    Asszem egyszerüen csak nem bírják az energiaszolgáltatók az iramot.
  • Feriboy
    ausztráliában be fog indulni a villanykörte csempészet :D:D
    ha akciós lesz akkor veszek párat és indulok is :D:D:D
  • Viet
    lol. Ekkpra marhákat...bár ha jobban átgondojuk igazuk is lehet (van).
  • Dj Faustus #33
    No meg a magas frekvenciájú (40-90 kHz) elektronikus előtéttel a villogás elkerülhető, vagy Egyenáramu fénycsőelőtét (kissé buhera dolog) használatával a villogás megszüntethető.
  • raingun
    Lehet, nem tudom, a spektrumon hallottam bár 15 sec-et kevésnek tartok, de a 15 perc valóban soknak tűnik. Azért is kérdeztem
  • brueni
    na ez a rossz hozzáállás
  • brueni
    csak a forgó gépeknél, de ha ott is 3 fázist használsz, akkor már nem vibrál és nem lesz strobi-effekt.
  • babajaga
    "mert a villogasuk miatt allonak latszodhatnak a nagy sebesseggel forgo gepek. Nem veletlen hogy a cikk is kiemeli, hogy pl. mutokben tovabbra sem fogjak hasznalni oket. Valoszinuleg gyarakban sem"

Na ez az.
  • kvp
    Kisfeszultsegu halogenest erdemes venni. Szep a fenyuk, jobban hasonlitanak a napfenyre es sokkal tovabb birjak bar nem fogyasztanak annyira keveset. (eleg nagy infra tartomanyuk van)

A kompakt fenycsovek pedig azert veszelyesek a munkagepek kornyeken, mert a villogasuk miatt allonak latszodhatnak a nagy sebesseggel forgo gepek. Nem veletlen hogy a cikk is kiemeli, hogy pl. mutokben tovabbra sem fogjak hasznalni oket. Valoszinuleg gyarakban sem...
  • kisgabo
    olvasásra nem igazán jó a fénycső... kompakt se.

7 éve van egy philips 100w fényerejű kompaktom, akkor 1000 huf volt, azóta műxik -kopp kopp-. lehet jó cuccot is gyártani... hagyomásos izzókat 1-2 havonta cserélem, az se bírja a kapcsolgatást.
  • NEXUS6
    Amúgy kibaszottul nem bírják a kapcsolgatást ezek a kompakt fénycsövek. Van amelyik addig se tart mint a hagyományos izzó. Szal a előszoba, wc, fürdő kilőve. Itt a rövidebb idejű világítás miatt simán maradhatna a hagyományos izzó.

Egy darabig eröltettem a dolgot, de most már csak a szobában van kompakt, persze abból is a sárga színű. Az viszonylag elviselhető.
  • Caro
    Ez egy 20W-os típus esetén azt jelentené, hogy 3600 W az áramfelvétel, ha 5 mp-ig tart a bekapcsolás.
    Nem lehet, hogy inkább 15 mp.-nyi? Az reálisabb lenne.
  • babajaga
    Nem mondasz valótlant ugyanis a csövet be kell "gerjeszteni", mint miden gerjesztéses szerkezetet, és a gerjesztés nagyobb energiát igényel mint a folyamatos üzem.A TV képcső is ilyen. Azért nem kapcsolgatják állandóan le mert az nemcsak többet fogyaszt de az élettartanra is káros.
  • babajaga
    "A neon és a kompakt fénycső között hatalmas a különbség"

Mindkettő ugyanazon az elven működik ezt illene tudni mielött valótlant állítasz.
  • raingun
    Azt hallottam hogy egy takarékos égő felkapcsolása azonnal elfogyaszt 15 pernyi folyamatos világításhoz elegendő energiát? Ez igaz? Mert ha igen akkor baromira nem takarékos sok helyen!
  • babajaga
    "Én nem tudtam. Miért az és ki állítja, hogy balesetveszélyes? Létezik egy hivatalos tanulmány, ami igazolja az állításodat"

Ezt nem én állítom, mindenki tudja aki valaha forgácsolóüzem egyáltalán szerszámgépüzem környékén járt.A baleseti oktatás része hogy közvetlen a gépeken a műveletet megvilágító lámpa csak izzó lehet.

A kompakt fénycső meg a hosszú neoncső ugyanaz.
  • Mighty
    Ha nem fognak gyártani mást, nem hozhatnak be az országba mást, akkor csak azt használhatják majd, nem?
  • aaaaa
    Mindenki azt vesz amit akar. A "betiltják"-kal van a baj. Inkább győzzék meg az embereket, miért jobb , vagy rosszabb, de ne tiltással próbálkozzanak, mert akkor csak azért sem fog kellőképp elterjedni.
  • waterman
    ja ledes lámpákról: aki azoktól nem őrül meg annak gratulálok. annyira egy hullámhosszra vannak belőve, hogy a szememet egyenesen zavarja a fényük. nagyobb spektrumban kéne leadnia a fényét. vagy ha csak megközelítenék a nap, vagy a régi körték sárgás, meleg fényét.. de szerintem ott még nem járnak. például azt vettem észre, hogy a 3 ledes hegymászó lámpa fényénél nem látok annyit, mint amikor a sima, jólfókuszált 3,5 voltos izzóval világítok.. egyszerűen jobban látni a kutyát a szomszéd kertjében (pedig a led még 4 méterről is jobban vakít mint az izzós lámpa). erre is azt mondanám, hogy az emberi szem jobban alkalmazkodott a nagyobb spektrumban érkező fénysugarakra.