Betiltják a hagyományos izzókat Ausztráliában

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

És itt nem csak árversenyrõl van szó.

Szerintem amíg a legtöbben hagyományos izzót vesznek, ez így is marad, mert addig nem lesz igazi verseny.

Tudni tudnának, de amíg a maxprofit határozza meg a felhasznált alapanyagok milyenségét, addig erre esély sincs. Mert nem elég napi 1000000$, ha kispórolják felét az alkatrészeknek és anyagoknak, akkor akár lehet napi 1000100$ hasznuk is. Sok kicsi sokra megy.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Kedves dez! Nagyjából jól látod. Viszont, hogy Epikurosznak is válaszoljak vettem olcsó nevesincs és vettem drága márkás KF-et. Nem volt olyan, hogy a bevált tipusú KF legközelebb ugyanúgy hosszú idõt bírt volna ki. Még a kezdet kezdetén 3000 Ft felett vásároltam 10 ezer órás márkásat. Pár hónapig bírta, pedig milyen büszke voltam magamra, hogy mennyi áramot fogok megtakarítani! Késõbb kipróbáltam a multik által forgalmazott olcsóbb 3 - 6 ezer órás változatokat is vegyes eredménnyel. Persze utánaszámolva egyik sem világította meg a dobozon feltüntetett órákat. A felháborodásom oka, hogy amíg nem tudnak (nem akarnak) a gyártók valóban jót gyártani, addig ne akarjuk beosztani a polgárnak mit vásároljon meg szemtelenül drágán.
Tipp: Vegyél ócsó kínai KF-et.
Választhatsz a 250 forintos praktikeres, vagy a 4-500 Ft-os ásziacenteres Forgeos között. Vegyük ez utóbbit.

A számítási idõszak 2 év, mert ennyire van garantálva gagyi KF, a hagyományos ízzó (HI) 1000 órára, amely napi 6 órával 166 napot jelent, tehát 2 évben kell venned 4-et.

HI:
4*50 á 60 W =200 Ft. + 0,06 * 28 Ft/kWh * 365*2*6 óra = 7558,40 Ft. -ért világítottál egy 60 W-os égõvel.

KF:
1*500 = 500 Ft. 0,015 * 28 Ft/kWh * 365*2*6 óra = 2339,60 Ft.

Vagyis a KF-el 70%-kal kevesebb pénzed fogyott, mint a HI-vel.

Pluty-pluty!

Kara kánként folytatom tanításom.

Neked végülis az a problémád, hogy a KF életének végére csak 3x gazdaságosabb, nem 14x, mint amennyiszer drágább, ugye?

Talán majd ha igazi verseny lesz a gyártók között ilyen téren is... Most relatíve kevesen veszik, de akik veszik, kifizetik ezt az árat is. Akik meg nem, veszik a hagyományost talán ugyanattól a gyártótól - mert világítani azért kell -, mégpedig talán többet is, mint az elméleti 6db, és még elõállítani is sokkal olcsóbb a hagyományost, ergo talán nem is érdeke a gyártóknak, hogy túl sokan KF-et vegyenek. A cikkbeli tiltás ezen is változtat.

Szerintem félreértettél. Én a világítóeszköz által árát viszonyítottam azonos árú elhasznált áramhoz, és megnéztem, hogy meddig kellene világítania. A hagyományos izzó 12777 óra alatt fogyasztaná el az árát áramból, kb. 12-ed részét világítja. A KF 989697 óra alatt fogyasztaná el az árát áramból, ehhez képest kb. 165-öd részét világítja. Tudom, hogy a KF kevesebbet fogyaszt, de ha nem az áramszolgáltatónak fizetünk, ekkor a gyártónak fogunk jó vastagon. Nem hiszem el, hogy ezért az árért csak ilyen gyenge minõségû világítótesteket tudunk elõállítani!
Valami gubanc van nálad.
Példa, 6000 órán át kell világítanunk egy 60 W-os izzónak megfelelõ fényerõsségû világítótestel.
Izzó 100 Ft/db, KF 1420 Ft/db, 28 Ft/kWh.

Izzó:
6*100 = 600 Ft lámpa
Áram: 6000*0,06 = 360 kWh => 10 080 Ft. Összesen 10 680 Ft.

KF:
1420 Ft lámpa
Áram: 6000*0,012 = 72 kWh => 2 016 Ft. Összesen 3 436 Ft.
Számolgattam egy kicsit mit és kinek fizetünk meg. Hagyományos izzó 60W áramfogyasztása 0,260 A, hasonlónak mondott KF 0,047A-t vesz fel. Az áramfogyasztás aránya 5-öd része a KF javára. Nézzük árban! A hagyományos izzó 100 Ft, az általam vásárolt ennek megfelelõ (minõséginek mondott) KF 1420 Ft-ba került. Az árarány 14,2-szeres a hagyományos izzó javára. Ötödével kevesebbet fogyaszt a KF, de 14-szeres árat fizetünk érte?
Nézzük a megtérülést:
Hagyományos izzó 12777 óra alatt fogyasztja el (fogyasztaná el) az árának megfelelõ áramot. A KF 989697 óra alatt fogyasztja el (fogyasztaná) az árának megfelelõ áramot. Mivel a hagyományos izzó élettartama 1000 óra, az általam példának használt KF élettartama pedig 6000 óra. Vajon mégis melyik a gazdaságosabb?
A KF valóban 5-ét fogyasztja a hagyományos izzó fogyasztásának, ám az ára ezzel szemben 14-szeres. Arról már nem is akarok beszélni, hogy az árának megfelelõ áram megtakarítást mikor fogja elérni. A hagyományos izzó sem tudja elérni, ám a KF esetében ez katasztrofális! Legalábbis szerintem.
Szerintem a lényeg az, hogy nem volna szabad betiltani a hagyományos izzót, hanem valami más módon kell ösztönözni a vásárlókat. A villanyszámla megtakarítás nem igazán jön be, mert az árát mire elvilágítja egy ilyen KF, biztosan tönkremegy. Szerintem a gyártóknak kellene megbízható és hosszú üzemidejû lámpákat készíteni. Persze a színhõmérsékletet is fontos szem elõtt tartani! Akkor biztosan áttérek (gondolom még sokan mások is) ezekre a lámpákra. A hagyományos izzónak vannak elõnyei és hátrányai is, ezért vétek lenne betiltani!
Újabbak már csak forgatnak. Most az, hogy ki hol használja, más kérdés. Amúgy van akár lakásban is használható változat.

Pontszerû-e vagy sem, lényeg, hogy alapvetõen az is EL alapú. Hogy azon belül van még más is, ami otthonra talán - egyelõre - jobb, az egy dolog.

Na igen, de annál kell némi hûtés, meg valami forgó bigyó, ami nem biztos hogy kihúz 100E órát. Továbbá kívácsi lennék hogy ki az aki hazsnál ilyen kénlámpár otthon, és ha igen, akkor hogyan tekeri bele a foglalatba :).

Illetve a ledek egy pontszerû fényforrásnak tekinthetõek, az EL világítás viszont négyzetméteres nagyságban is használható világító felületként.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

De, pl. a #176-ban volt linkelve, kénes változatban ilyen elektróda nélküli.

A LED-ek is elektroluminescensek. :) (Csak a fehérek ki vannak egészítve fluorescens rásegítéssel.)

De még mindig nem esett szó az elektróda nélküli pilácsokról (egyes esetekben >200000 óra élettartam - elektronikát nem beleszámolva)amelyek kimagasló hatásfokkal rendelkeznek, illetve az elektroluminencián alapuló világításokról :).

A CREE XR-E LED-ek 176 lument tudnak, nagyjából 1000, azaz ezer FT-ért. Ebbõl 6000Ft-ból lehet kihozni 1056 lument. Persze ez sem túl olcsó. De talán nem a 100W-os lámpákat kellene egyelõre erre cserélni, hanem mondjuk a 25W-os monitor mögé világító (ergonómia), vagy 40W-os olvasólámpát...

Na, most esett le.
Anno még tudtam, hogy egy 100 W-os ízzó kb. 1000 lument izzad ki.
No, a LED-ek 50-60 lumenjével nem sokra mész, mert kellene belõlük minimum 40, ami ugye 40.000 Ft.
Különben azt már korábban is bemutattuk, hogy egy szoba megfelelõ kivilágításához LED-ekkel 40.000 forintot kell elkölteni. Mondjuk, ha az emberi szépen elrendezi csillagos ég formában, akkor talán megéri, csak sokat kell fúrni, álmennyezetet szerelni.

Inkább azért van, sztem, mert körmünkre égett a gyertya. Állítólag már csak 14 évünk van, ha nem lépünk, akkor kampec.

Halottátok a rádióban? (Remélem, hogy csak rémhír!) Valami agyament az EU-ban is le akarja építeni a hagyományos izzókat. Megindult a lobbi, hogy bevezetessék az új fényforrásokat. Valószínûleg egy nagykutya érdekelt a KF eladásokban!
Lehet, hogy van bennük egy kis kapcsüzemû táp.

"Volts: 100 - 240 VAC =hoppá"

De 100V-on olyan kis fényerõvel világít hogy mi értelme.
Búra nélkül 1.140,- Ft. És bruttó ár.

Búra nélkül 1.140,- Ft. És bruttó ár.

Tápfeszültség: 230VAC
Fogyasztás: 3 W
Élettartam: >50.000 óra
Szinhõmérséklet: 7500 K
LED-ek száma: 12 / 25 db
Fényáram: 72 /150 lm

1.248,- Ft/ nem tudom, mert nem írták ki...

Te, ez nem oly drága. 14 dolcsi=2800 Ft.

G11 GLOBE BULB (MEDIUM EDISON BASE)
Watts: 1.2W
Volts: 100 - 240 VAC =hoppá!)
Output: 25 - 70 lumens
Color: White, Red, Blue, Green or Amber
Type: G11, Globe, Medium Edison Base
Length: 2.5 inch
Diameter: 1.5 inch
Dimmable: Yes
Usually Ships: 24 hours
PRICE: 13.95
110V AC frosted G-11 globe bulb, 1.2W (10W incandescent equivalent). 50,000 hour rated lifetime.
Output (Lumens) Cost In Stock?
Warm White (3200 K) 25 13.95 Yes
Cool White (5600 K) 30 13.95 Yes
<#heureka>

Mér, mér... Mert máshová túl drága lenne.

Igen ez igaz, de az amerikai honlapon az is kiderül, õk 30 000 órát mondanak az élettartamra, így hatékonysága még gyengébb.

Baromi ronda ez az új dizájn!

Igen, akkor már érdemesebb itthoni cégtõl rendelni.

Már csak a 110 voltos problémát kell megoldani, ha megvetted <#vigyor2>

Példa:

Ez már elmenne a konyhában.

Amúgy, akinek kedve van lehet on-line rendelni. Árak 2.500-10.000 Ft. között (plusz csomagolás és postaköltség Amerikából:-).

Így néz ki a XLamp® XR-E LED (350 mA (1 W), yielding 80 lumens of light typical, or up to 1000 mA (equivalent to 4 W), for 176 lumens typical):

Egyet felejtesz el megemlíteni:

ezeket a CREE LED-eket a gyártó nem otthoni (lakás) világításra ajánlja, hanem:
* Personal & portable lighting
* Emergency vehicle lighting
* Outdoor lighting (street & parking area)
* Industrial lighting
* General lighting (e.g., down lights, track lighting)

Vajh' mér'?

"Csak az ára"?

Hát az egész a pénzrõl szól!

(voltage drop) -> (dropout voltage)

Nézd meg a korábban linkelt CREE-seket.
1000mA/3,7V - 3,7W - 176 lumen - 47,56 lm/W
350mA/3,3V - 1,1W - 80 lumen - 72 lm/W
Mindez ~1000Ft/db.
Így már megközelíti, illetve meg is haladja a kompakt fénycsövek hatékonyságát (~60 lm/W). Így már csak az ára a bibi.

"Egyik sem igaz."
De igaz, normális feltételek között. (Fõleg ha érted is, mire gondolok.)

"Hogyan képzeled hogy a bemeneti kör pld 2A-t bír akkor a kimenetrõl akár 3 A-t is levehetsz anélkül hogy letörne a feszültség?"
Nyilván nem, de az nem elõírásszerû alkalmazás!

"Nem nyel ei az semmit mert nincs kapacitása"
Próbáld meg az "elnyel" (fõleg így idézõjelben) szót tágabban értelmezni...

"utána pedig azért kell szûrõalkatrész hogy a stabilizátoron átmenõ brummot csökkentse."
Dehogyis megy át a brumm!!! Úgy kell megtervezi az egészet, hogy - mint már írtam - a bemenõ feszültség (normális esetben!) sose kerüljön a kimeneti alá, beleszámolva a feszstab minimális feszültség-ejtését (voltage drop).

"Építettél már egyáltalán érdemi stabilizált tápegységet? És láttad oszcilloszkoppal az egyes részek görbéit?"
Igen. De a kedvedért mindjárt megnézem újra.

Ha már így belendültem exceles számolgatásba, kiszámoltam hagyomásnyos izzot figyelembe véve 1000 óránként kell csewrélni azaz 100 000 óra alatt 100x, azaz 6000 Ft lenne a beszerzése.
Fogyasztási különbségüket LED-el szemben (40 ill 100 W) 19 819 óra latt jönne be a beszerzési különbség, ez több mint 2 év folyamatos világitásnál napi 3 óra használatnál közel 20 így a hagyományos izzók elenében sem tünik olyan jó választásnak...

Aszt hiszem megcsinálom hangulatvilágításnak szorakozásból <#vigyor2>

Használni általános világítási feladatokra szeretném, ahogy az emberek többsége is, nemcsak olvasó lámpának.

Azt mondod több is lenne mint 40 000 Ft legyen mondjuk 50 000 Ft.

Tehát a 2W osból kell mondjuk 20 azaz 40 wattot eszik. 2x anynit mint egy kompakt fénycsõ.
Nézzük a megtérülést.
37 Ft os KW árral számolva (ennyi most) az energia takarékos 0,74 Ft ba kerül óránként a LED-es megoldás ennek duplájába 1,5 Ft ba.
Tungsram 15 000 órás (vegyük azt ennyit bír, amennyi rá van írva) 2 300 Ft.
Ebbõl a LED 100 000 órás életartalma alatt kellene 7 azaz 16 100 Ft....
Ez harmada sincs a LED-es megoldásnak, és fele annyit fogyaszt, nem éri meg sem rövid sem hosszú távon.
Azaz mivel 2x ynnyit fogyaszt a 100 000 óra alatt a kompakt 74 000 Ft ot enne meg, a LED es 2x annyit azaz 148 000 Ft ot.

Így a beszerzéssel és áramfogyasztással 74 000+5000 Ft= majd 80 000 Ft al kerülne többe a LED es megoldás <#rinya>
Hááát..

Ez attól függ hogy mire szeretnéd használni. Mivel a ledek fénye egy kicsit irányba áll(20-65°), és nem világít pl a plafon irányába, elég belõle kevesebb is, hogy a megfelelõ megvilágítást biztosítsa.

Például ha olvasólámpának használnád, akkor elég belõle egy darab is... Mellesleg az a 40000 forint, az egy kicsit több lenne, mert ezen 'nagyobb' ledeket már nem árt hûtõbordákra szerelni, meg áramgenerátorral meghajtani, ha nem akarja idõ elõtt kipurcantani az ember...

"2W, fehér 60lumen, 3,8V/500mA 1.920,- Ft"

Ez azt jelenti ebbõl kellen 20 db hogy egy normál 100 as izzót helyetesítsen?

Azaz 40 000 Ft?

Persze abban igazad van hogy az áram okozza a problémát a feszültség csak besegít. (látod a "szakértõ" még ezt sem tudta.
0,5W fehér LED, Ø8mm, 25 lumen, 25° 600,- Ft
1W, fehér(W) 40lumen, meleg fehér(V) 3,55V/350mA 1.680,- Ft
2W, fehér 60lumen, 3,8V/500mA 1.920,- Ft
3W, fehér(W) 80lumen, meleg fehér(V) 72lumen 3,55V/700mA 2.700,- Ft
5W, fehér(W) 160lumen, meleg fehér(V) 144lumen, 6.000,- Ft
Ø5 mm fehér LED, 20°, 20000 mcd(kb 1.9 lumen) 120,- Ft
mm fehér LED, 20°, >10000 mcd (~1 lumen) 72,- Ft

Bruttó árak. Rövid távon nem versenyképesek az áruk miatt. Legalábbis ha azt nézzük, hogy a 100W-os égõ kb. 1300 lument produkál. Viszont az élettartamuk nagyobb lehet mint százezer óra.

Ami feszültségstabilizátor az nem az áramot tartja szinten. Elég sok a pontatlan megfogalmazás ne szaporítsuk.Az igazi ökörség az amikor szakértõ a bíróság elött olyan épületes marhaságot ad elõ hogy az ember csak hápog.(mármint az elektromosság természetérõl)
Na akkor ennyitr errõl.

5 lumen az nem 50 <#vigyor2>

Nem tart még ott a tudomány.

Haverom csinált 10 éve 200 Ledbõl plafonra olyan sort, ami a csillagokat imitálta lekapcsoláskor egyenként aludtak el, éjszaka szép volt.

Káka és csomó tipikus esete.
Szerintem az itt a gond, hogy dez és én vhogy úgy akartunk rávilágítani a lényegre, hogy olyan embernek se okozzon nehézséget a megértése, akinek csak halvány fogalma van az elektronikáról. Ha netán azt mondanám hogy engem megcsapott a hálózati áram, akkor mindenki rögtön tudja hogy mirõl is van szó, de gyanítom te akkor is azt mondanád hogy csak a hálózati feszültség csapott meg :).

"feszstab két funkciót lát el: 1. kimeneti terheléstõl függetlenül adott feszültséget tart fenn, 2. "lenyeli" a bemeneti feszültség-ingadozásokat, zavarokat, így azok a kimenetre nem jutnak ki."

Egyik sem igaz.Hogyan képzeled hogy a bemeneti kör pld 2A-t bír akkor a kimenetrõl akár 3 A-t is levehetsz anélkül hogy letörne a feszültség? Nem nyel ei az semmit mert nincs kapacitása, utána pedig azért kell szûrõalkatrész hogy a stabilizátoron átmenõ brummot csökkentse. Építettél már egyáltalán érdemi stabilizált tápegységet? És láttad oszcilloszkoppal az egyes részek görbéit?
Szerintem a kettõ ugyanaz. :)
Egy normális feszstab két funkciót lát el: 1. kimeneti terheléstõl függetlenül adott feszültséget tart fenn, 2. "lenyeli" a bemeneti feszültség-ingadozásokat, zavarokat, így azok a kimenetre nem jutnak ki. Ez tulajdonképpen szintén szûrés. Viszont a feszstaboknak van egy adott sebessége (jóságtól függõen), így a gyorsabb változásokat nem tudják követni. Ezért hasznos még utána is kondikat tenni. De akár egy nagy kapacitású kondi önmagában nem lenne elegendõ még a 2. dologra sem, mert ugyan csökkenti a zavar amplitúdóját, de nem redukálja 0-ra. (Már ha van terhelés is.)

"ebbõl állít elõ stabil egyenáramot a feszstab"

A stabilizátor a feszültséget tartja azonos értéken!
Na, megnéztem, ez 5.59 lumen.

Erm, most látom, ahogy idemásoltam, hogy ez candelában van. Akkor átszámolva lumenre kevesebbre jön ki, de azért nem rossz, tekintve, hogy az átlagos fehér ledek 1000mcd körül vannak.