Betiltják a hagyományos izzókat Ausztráliában
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Lüktetõ egyenáram, ezt 'simítja' egy nagyobbacska kondenzátor, ebbõl állít elõ stabil egyenáramot a feszstab."
Erre:
"Nem egyenáramot állít elõ mert az már meg van."
Nem értem. Hol van itt az ellentmondás?
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
Hát akkor itt a kánaán!
csak 20 LED kell akkor egy kb 100 wattos lámpa helyettesítéséhez?
Hol láttál Te ilyet?
Mennyit fogyaszt?
Hány V?
Baromi ronda ez az új dizájn!
Nem egyenáramot állít elõ mert az már meg van. Hanem az egyenáram feszültségét tartja értéken mindaddíg míg nem vesznek ki több áramot mint amit a bemenõkör képes pótolni.
Ha profi erõsítõt szeretnél építeni, akkor a végfoknál a tápból származó brummot az erõsítõ elektronikájának a segítségével kell kigyomlálni(nem egyenlõ a feszültség stabilizálásával), a tápot meg fel kell tuningolni sokezer uF-os kondikkal, hogy azért bírja az áramlökéseket. Elõerõsítõnél és egyébb alacsony jelszintet buzeráló áramköröknél (ha nem kommersz mindentbeleic-s megoldásokat veszünk figyelembe) a tápellátásnál el lehet felejteni a stabkockákat (78xx és 79xx), mert kapcsolóüzemben dolgoznak, ezért néha gerjedést és zajokat idézhetnek elõ -bármiféle szûrés ellenére is- az adott céláramkörben (riaa korrektor, eq, pick-up elõerõsítõ,stb). Továbbá a fentebb említett stabkockákat nem árt hidegíteni pár 100nF kondikkal, mert ezek is képesek begerjedni. Na minegy, inkább nem kötözködöm tovább....
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
Ugorjunk!
Kara kánként folytatom tanításom.
Megnéztem egy árjegyzéket mennyibe kerülnek a Graetzek. Hát még ezt se tudják hibátlanul leírni?<#nyes>#nyes><#nyes>#nyes><#nyes>#nyes>
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Jessz!
Vedd ki, sürgõsen!
Adj neki ajándéka egy jóminõségû KF-et, és ezt õrizzed, mint a hímes tojást. szerintem már most nagy az értéke, múzeumi darab. Ne hagyd kiégni. Az eBay-en szerintem jópénzért el lehetne adni, de ne tedd. Családi ereklye, még szerencsét (fényt:-) hozhat.
Kara kánként folytatom tanításom.
A nagynyomású nátriumlámpa fényének színképe
Forrás: Wikipedia
Forrás: Jim Elder - Emission spectra of some compact fluorescent lamps (CFL bulbs)
Normál izzólámpa: 6-19 lm/W
Normál fénycsövek: 58-86 lm/W
Kompakt fénycsövek beépített elektronikus elõtéttel, menetes foglalattal: 40-65 lm/W
Kisnyomású nátriumlámpák (monokromatikus fényû): 100-181 lm/W
Nagynyomású normál, egy- vagy kétfejû nátriumlámpák: 70-130 lm/W
Javított színvisszaadású, nagynyomású, egyfejû nátriumlámpák: 80-95 lm/W
Forrás: Arató András - Világítástechnika (2.1, javított és bõvített kiadás)
Aki annak nevezi az legalább annyira hülye mint a politikusok.
Csakhogy a pufferkondenzátor simítja a görbét akár akarod akár nem. És az simít a legjobban a nagy kapacitásból erdõ kiegyenlítõképesége miatt. A többi brummot már könnyebb másik szûrõelemekkel simítani.
Márha persze legalább párezer mikrós elkót teszek puffernek nem kicsi kapacitásút
Az egyenirányító ad egyenáramot. Mi az a zavaros forrás?
A párhuzamos tekercs egyenáramnál ugyan jókora zárlat, és nagy frekvencián szakadás, de ettõl még minden átmegy a vele párhuzamos áramköri elemen.
Soros kondi, egyenáramon szakadás, majd egyre jobb vezetõ, azaz a nem szûri ki a nagyfrekis zavart, ellenkezõleg, pont azt ereszti át.
Elektronika egyes alá.<#nezze>#nezze>
Te semmit nem figyeltél az iskolában?
Mikor egy soros kondenzátor -20 db/dekád-al vágja le?
Vagy egy párhuzamos tekercs.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Amúgy pl. egy egyszerû 7805-öt akár 1db kondival (ami elõtte van, és pufferként funkcionál, nem szûrõként) is lehet járatni, akkor is viszonylag sima egyenáram keletkezik. Persze javít a mûködésén, ha utána is van (immár szûrõként) kondi.
Vannak 20mA-es és 1 A-es Zenerek is. Ott ahol 20 mA folyik a körben oda felesleges 0,5 A-es zenert tenni.
"Ezt ugye a "gazdaságtalansága" miatt nem engedhettük meg magunknak."
Magam is ezt írtam korábban.
Olvasd el figyelmesebben a #142-t, van szó benne hagyományos feszstabról.
A zener-dióda nem stabilizálásra való, mivel csak alacsony áramerõsséget bír.
A háromfázisú generátor áramtermelését nem lehet változtatni, és nem is szabad. Elemi fogalmaid nincsenek errõl. Én az energiaszektorban dolgozom. Tudod mit csinálnak ha csökkenteni kell a kiadott teljesítményt mert kisebb az elvétel? Leállítanak megfelelõ generátorteljesítményt. Errõl olvashattál volna bizony.
Én egyébként az elektronikai dolgokhoz nem értek annyira, de mintha létezne egy olyan áramköri elem, hogy feszültségstabilizátor. Meg a Zener-diódát is arra találták ki tudomásom szerint.
Ezekkel sem lehet eléggé kiegyenesíteni a jelet?