Betiltják a hagyományos izzókat Ausztráliában

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem árt észrevenni: a cikk NEM ARRÓL szól, hogy a vásárlók ÖNKÉNT áttérnek "energiatakarékos" fényforrásokra, és ennek hatására a gyártók leállnának a hagyományos izzók gyártásáról... ó nem!

Az történik, hogy az állam, a hatalom a piac (piacgazdaság) ELLENÉBEN hoz egy határozatot. Ami mindenkire kötelezõ. Vajon mekkora büntetést fog kapni az a boltos, aki hagyományos izzót merészel árulni?

És a repülõtereken majd megvizsgálják mindenkinek a csomagját, hogy van-e benne (esetleg 100 db) hagyományos izzó? Hát mit ne mondjak... déjavu érzéseim vannak

Ilyenkor persze nem tiltakozik a sok szabadpiac-hívõ meg liberális.... ebbõl is látszik, hogy az ál-környezetvédõk számára merrõl fúj a segítõ szél
A hagyományos izzólámpák élettartamát jelentõsen lehetne növelni, ha túlméreteznék azokat. ( Pl.: Hasonló jeleség, ha 110V-os hálózat esetén ~230V-os izzólámpát csavarsz be. Valamivel halványabb a fénye, de örök életû. )
Én tavaj decemberben vettem 2 fénycsövet, egy osram 24W(120W)-os 1200Ft, és egy Ground 20W(100W, 750 Ft)-nak megfelelõ teljesítményût. És az én szememet egyáltalán nem bántja, sõt.. én jobban szeretem ezeknek a fényét mint a hagyományos izzóét. igaz hogy meg kell várni amíg üzemi hõmérsékletre melegszik, de utána sokkal jobban világít mint a hagyományos. szóval nekem jobban bejött.

Sir Quno Jedi
Namost a kompakt fénycsövek szarra sem jók. Nálunk mindenhol az volt hosszú évekkel ezelõtt is és a szemem folyt ki, még a drágább daraboktól is. Most kipakoltam õket a konyhából és becsaviztam 4x100W-os párforintos izzót és olyan tiszta fényár van, hogy téli éjszakában is a tengerparton érzem magamat! ÉS nem fáj a szemem mégsem tõle, sõt! 1xûen kevesebbet használom és el van intézve.

Én fizetem az áramot, én is döntöm el mit használok és mit fizetek ki érte. Többe kerül nekem a szemorvos, meg a lencse és kezelések. Nem beszélve arról, hogy télen az embernek nagyobb a fényigénye a dokik szerint, amit hidegfényû szarokkal nem lehet pótolni.

Ha kevés az energia, építsenek több atomerõmûvet, ne szarakodjanak szénnel/gázzal/kõolajjal!

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

legalább nem kellene bele beton :-)
"Egyébként a számítógéphez valo hidegkatod csöben is van izzoszál"

A 80-as ide való!
Láttál már egymás mellett egy 24V-os 1A-es és egy 10 A -es trafót? Ekkora lenne a különbség a háztartási gépek motorjai között legalább nagyságban és súlyban is.
Te írtad le hogy katód. Az nem elektróda?
"A csövekben nem kémiai reakció zajlik ezért nem hiszem, hogy a por elhasználódna"

Ez nem hit kérdése. Fizikai elhasználódásról nem hallottál? Nem hallottál az anyagkifáradásról?Láttál már szivacsossá vált rézvezetéket pld? Persze az elektródák hamarabb elhasználódnak. Az mindenesetre furcsa volt számomra hogy elképzelnek kisülési csövet elektróda nélkül.
marha 1*û. ha fogsz egy fénycsõarmatúrát és a benne lévõ 3 fénycsövet mind külön fázisra kötöd, akkor nem érzékelsz villogást. ui. a három fázis (R,S,T)120 fokokkal van eltolva egymáshoz képest. önmagukban továbbra is villognak, de a három együtt már nem. A rendszer elõnye, hogy még a színt is be tudod állítani. két fehér egy sárga. különbözõ rendszerekkel még tovább lehet növelni az energiafelhasználás mértékét...

de hisz ezt neked tudni kellene...
Persze, tudom. Többek között ezért írtam az elõbbiekben, hogy olyan helyre szoktam tenni ezeket ahol nem kapcsolgatjuk sûrûn. A csövekben nem kémiai reakció zajlik ezért nem hiszem, hogy a por elhasználódna. A nemesgázban (nincs levegõ) keletkezõ UV fény gerjeszti a por fénykibocsájtásra, ez adja a fényt.
Én azon csodálkozom, hogy a kínaiaik, akik olyan kifinomult vázákat stb. tudnak készíteni, miért gyártanak gagyit, ha iparról van szó?
----
Különben én dolgoztam építõtelepen, ahol negyedkész épületben még 24 V-os hálózatról ment a világítás az egész épületben, meg ugye balesetveszély sem volt. Tény, hogy melegedtek a vezetékek, de alumíniumból voltak, és normál vastagságban. Persze, a hálózaton nem mûködött háztartási- vagy egyéb gép, csak 25 W-os ízzók.

Kara kánként folytatom tanításom.

Olyan szinten alulméreteznek, hogy az enyén szólva tulzás...
Multkor vettem helyzetjelzö fehér ledeket, 1400!!!! Ft volt 2, de mondom nem kell kókányolni a foglalatot, és ugyis világít évekig, kibirom...
Aztán 2 nap mulva az 1ik elkezdett villogni... na mondom ennek annyi.
A másikon lemértem az áramot, kb. 40mA nek kellene lenni talán, de már 8V-on megvolt annyi. Szétpattintottam a foglalatot, a benne lévö ellenállást a DUPLÁJÁRA kellett cserélni hogy üzemi feszültséget kapjon a LED. Mekkora gerinctelenség akár több millió ilyet legyártani, aztán cserélgessék csak hetente...
Egyébként a számítógéphez valo hidegkatod csöben is van izzoszál? Mert törtem el párat véletlen, és nem volt benne olyan, legalábbis hosszirányban nem... a két végén persze lehetett, nem vok jártas ebben a témában.

Conrad? Az lusta milliomosoknak való hely! 😊
Tényleg nem 5W-os, amire gondoltam, csak 4W. 😊 CREE XR-E Ezek hatásfoka egyébként állítólag meg megfelel a fénycsövekének.

Az igazsághoz az is hozzátartozik hogy akkora darabszámot a Japánok se más nem tud gyártani hogy az egész világot ellássák.Most vettem egy Eneloop töltõt akkuval, a töltõ kínai a hozzáadott akku Japán gyártású.
Dj Faustus
"az ázsiaiak teszik tönkre ezt a civilizációt. azóta ilyen szemét minden mióta õk látják el a világot a termékeikkel"
Nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy a gyártók (országtól/rassztól függetlenül), egyre inkább kevesebb felelõsséget viselnek a termékeik iránt, és egyre inkább a profitorientáltság lesz számukra a mérvadó.

Hogy Kínából jön minden? Kedves fórumozó társaim! Melyikõnk szeretne a nap 12 órájában agyonhajszolt, munkamániás, éhbérérbõl élõ gyári munkás (mint Charlie Chaplin a Modern idõkben) lenni Kínában? Szerintem egyikünk sem.

Aki a Tesco-ban akar venni 3000-ért az meg is érdemli, amikor Obi-ban 450 forintért vettem darabját már jó egy évvel ezelött... Mellesleg jóval több az élettartalma, így relatív olcsóbb is, mint a hagyományos villanykörte. Illetve a villanyszámla is kevesebb, felkapcsoláskor nem vesz fel hatalmas áramot sem, mint azt a villanykörte megteszi... Hõvesztesége jóval alacsonyabb, mint a villanykörtéjé.
Olvasásra munkára nem ajánlott, de pl konyhai mûveletekre, elõszoba, wc, fürdõszoba mindegyik hely megfelelõ neki. Persze nem ilyen vibráló mûfényben kell leélnie az embernek az életét, de akinek van hozzá türelme, az kiszámolhatja hogy élete mekkora részét tölti olyan helyen, ahol használja vagy használná a fénycsövet és rájön, hogy nem ettõl rossz a szeme, hanem pl azért, mert sokat tévézik vagy számítógépezik, esetleg születéssel együtt járó rosszabb látás...
Szóval nem kell rögtön ráfogni minden nyavaját a kompakt fénycsövekre!

De a multik helyezik ki legtöbbször a gyártást mert a bér és egyébb költségek Kínában alacsonyak. Egy Canon fényképezõgépet nem a kínai tervezett, hanem a Canon gyártatja ott.
Én nem gondolom, tudom. A neoncsövekben is van izzószál, nem tudod? Gyújtáskor úgy izzik mint egy izzó szála az ionizáció beindulása után már kisebb a hõmérséklete de elöbb utóbb elég.Hogyan vezet az ionizált gáz ha nincs elektróda? Az izzószállal gyújt be a csõ, utána elektródaként mûködik. Hogy képzeled hogy a fényporréteg a végtelenségig mûködik, soha nem használódik el? Az hogy levegõs is lehet a csõ az szinte jelentéktelen.
az ázsiaiak teszik tönkre ezt a civilizációt. azóta ilyen szemét minden mióta õk látják el a világot a termékeikkel. Ja, persze, tudom, az én gépemben is minden kínai de miért kell ennek így lennie??

Mibõl gondolod, hogy kiég? Az izzóban az izzószál izzik magas hõfokon. A kompakt fénycsõben a gáz vezet és ez gerjeszt fényt. Ha nem kapcsolgatod le-föl szinte nem mehetne tönkre. Hacsak az üveg el nem engedi a benne lévõ gázt, vagy a belsõ oldalán felvitt fehér por le nem válik.
Kompakt fénycsõnél hiába bírná az elektronika a csõ mindenképp kiég elõbb.
Vannak gyártók akik tudnak jó minõséget is gyártani! És van aki gyártósoron összeszerelteti. Na velük van a baj. Szerintem még a fogyasztóvédelem nem figyelt fel a silány cuccokra. Ki küldözgeti el nekik a néhány órát világított darabokat. Az elsõ példányokat úgy hírdették, hogy 10 ezer órát fog világítani! Rendesen visszavettek belõle, láttam 3 ezer órás példányokat is.
Nekem van olyan fénycsõarmatúrám amibea a fojtó 30 éves. Persze a gyújtó és a csõ ennyit nem bírhat ki, az lehetetlen.
Dj Faustus
Kedves Piel, épp ezt mondom én is, csak más aspektusból.
Gyárthatnának minõségibb kompakt fénycsöveket is, de ez nem lenne nekik annyira jövedelmezõ (van egy városi legenda(?), ami szerint egy multinacionális cégnél azt oktatják a mérnököknek, hogy a üzemórán belül tönkremenõ termék is hasznos, hisz a delikvens úgy is vesz egy új terméket).
Akkor vegyünk külön fénycsöveket és alkatrészeket - de mi garantálja, hogy ezek minõségi termékek lesznek?

Ide illõ filmajánló: The corporation

Költséghatékonyságnak hívják. És már szinte minden amit a boltokban kapni (kerékpárgumitól kezdve a kompakt fénycsõn keresztül a mosógépig bezárólag, de az élelmiszereket sem kivéve a sorból), az anyag és munkaerõ spórolás miatt hitvány minõségû. De ez nem baj, legfeljebb majd elõbb vesz a kedves vásárló még egy izét, persze korszerûbbet, szebbet, finomabbat,stb.

Amúgy nekünk volt kettõ tungsram kompakt fénycsövünk (anno 3E forint környékén mozgott darabja), azok 10 és 12 évet kibírtak. Végül is csak a fénycsöveket sikerült eltörni rajtuk (búrával együt), egyébb bajuk nem volt 😞. A maiak egy nagy rakás sz@rral egyenértékûek. Pár nap és behánynak. Párat döglöttet szétszedve egy kicsit elszörnyedtem. Az alkatrészspórolás bennük az nem semmi. Alulméretezett kondik, ellenállások, stb. Ez is néha légszereléssel, a véletlenre bízván a mûködést.

Tehát egyetértek a hozzászólásod tartalmával.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Semmi nem tiltja hogy az óra után letranszformáld a feszültséget csak egy dolgot elegánsan kifelejtesz hogy ha a tizedére csökkented a feszültséget ugyanazon teljesítményhez tízszeresére kell növelni az áramerõsséget. nagy Amper nagy melegedés, nagyobb veszteség, nagyobb tûzveszély. Úgyhogy nem úgy van az. Azt már nem is ecsetelem hogy a mosógép 24 V-os motorja mekkora súlyú lenne.
Kedves Faustus barátom! Nem a kompakt fénycsövet fikáztam, hanem a gyártókat. Manapság 300 millió tranzisztort építünk egy processzorba és mûködik évekig, ezzel ellentétben egy néhány félvezetõbõl, ellenállásból és kondenzátorból álló elektronikát nem tudunk legyártani úgy hogy kibirjon pár évet? Ja persze! Szerintem abban nincs üzlet és nem is akarják. A régi 15 éves Videoton televízióm is mai napig mûködöképes. Akkor még volt becsület is a világon. Ma meg csak a nyereség, nyereség,...
Dj Faustus
"Próbáltunk több tipust, de csak néhány bírta a több éves élettartamot."
Akkor hagyományos fénycsövet (amiben nincsen vacak alkatrészekbõl összerakott elõtételektronika) kell venni, meg minõségi alkatrészekbõl összerakott elektronikát (persze jó áron). Csak mi garantálja azt, hogy TÉNYLEG minõségi a minõségi alkatrész (hiba becsúszhat)? Örök dilemma...

"Tök rossz a 9300K színhõmérséklet."
6500K felett nemigazán találtam kompakt fénycsövet, de az igaz, hogy a fénycsöveknek magasabb a színhõmérsékletük (bár vannak alacsony színhõmérsékletû változatok is).

Egyébként léteznek érdekes megoldások.
Például a "Hybrid Solar Lighting". A lényege az, hogy egy nagy, Napot követõ, parabola alakú kollektor összegyûjti a Nap sugarait egy kisebb parabola alakú tükörbe, és ez a második tükör viszi tovább a fényt egy száloptikára. A száloptika pedig elszállítja a Nap fényét a lámpatestekbe (amelyek tartalmazhatnak "hagyományos" fényforrásokat - például fénycsövet is). Ez persze ott hatásos, ahol napközben is szükség van a világításra.

100 W-os izzó áramfelvétele 230 V-on 0,434 A. 100 W-os izzó áramfelvétele 24 V-on 4,16 A. Mennyivel több rezet kellene bedolgozni a villanyszerelõnek a falba? Ebbõl láthatod.
Én egy dolgot nem értek, de azt nagyon:
A lakásokban miért nem törpefeszültséggel világítunk (12 vagy 24 V)?
Mert az okés, hogy a villanyáram szállítása nagyfeszkóval gazdaságos, de ajtón belül miért nem lehet mindenkinek saját transzformátora és onnantól 12/24 V, ami nem balesetveszélyes. Hm?

"Nem hinném, ma egy 5W-os LED (ami olyan 4W-ot ad le fényként, ha lehet így fogalmazni) 1000Ft környékén van."

Nem nagyon van ilyen. A Conradnal 3-5 W-os 18-20 LED-es MR16-os LED-lámpa 4000 Ft.

Nekem van egy kínai, kb. 180 LED van benne, 28k Ft.-ba kerül, de egy nagy sz*r, néha pislog. A LED-ek kiválóan alkalmasak hangulatvilágításra, reklámtáblákhoz, hidak fényfüzéreiként, lépcsõk stb. cicomázására, de ott, ahol látni is akarsz valamit, ott el kell egyelõre felejteni. A Luxeon LED-es lámpákba min. 3 LED kell és kb. 8 ezer forintba kerül ez így. Az tény, hogy a fénye ezeknek melegfehér, de árban nem veszik fel a versenyt a többi alternatívával.

nekem egy 15w-os kellemes sárgaszínû izzó a háttérvilágításom ilyenkor este. Most akko egy bolygógyilkos szemétláda vagyok, mert nem vagyok hajlandó undorító fénycsövilágítás mellett ücsörögni?

Nem úgy értettem.
Ha veszel egy E27/14-es KF-et és összetöröd a menetes részénél a fehér hengert, csomó elektronikát fogsz benne találni, még abban is, amely elvileg nem elõtétes. Vagyis, mindegyikben van elõtét, mármint az E24/14-es menetesekben, csak nem mindegyik EE alkalmas nagy frekvenciák generálására.

Néhány tévedést szeretnék csak eloszlatni. A hagyományos izzó 97% hõt és 3% fényt termel. Mindemellett sokkal kellemesebb a fénye az emberi szemnek. A neon akkor is vibrál, ha szûrõ van elé kapcsolva. Ugyanis a szûrõ csak egy fojtó tekercs és nem a villogás megszüntetése a dolga. A kompakt fénycsõ egy zseniális gondolat, a hagyományos izzó beszüntetése még zseniálisabb. Ha betiltják a hagyományos izzót, lehet méregdrágán adni a kompaktot. Mér' is ne? A mai technikánkkal sokkal olcsóbban elõ lehet állítani a kompakt fénycsöveket mint azt a gyártók eladják. Néhány filléres alkatrészt így kell eladni drágán. Hátulütõje a dolognak még a silány minõsége is. Vettem én is néhányat, no meg ismerõseim is. Próbáltunk több tipust, de csak néhány bírta a több éves élettartamot. Évekig kell mûködnie ahhoz, hogy megtakarítsa azt az árammennyiséget amit ezekért a vacakokért (tisztelet a kivételnek!) kérnek. Az adott fény színhõmérséklete sem a legjobb, de én is használok kompakt fénycsövet olyan helyeken ahol keveset kapcsolgatjuk. Nem szabad kötelezõvé tenni! Szerintem.
Egyébként én a sima égõk fényét sem szeretem, a szobában egy 300W-os (szabályozható) halogénégõs állólámpával világítunk, nagyon barátságos fénye van. Beb***na, ha egyszerûen betiltanák, miközben az ipar ontja a széndioxidot, mert a kormány (ausztrál) nem írta alá a kiotói egyezményt...

Ez a mai fehér LED-ekre már nem áll, azok hasonlóan fényport gerjesztenek UV fénnyel, mint a fénycsövek.

Melyik kompakt 3-fázisos? Ha van is ilyen (nyilván jó drágán), annak nem lehet állítani a fényerejét.

Fényerõállítás fénycsõnél impulzus-szélesség modulációval megy, ami villogás jelent, bár több kHz-en (mondjuk pl. LCD monitoroknál inkább csak párszáz Hz-cel). Ez közvetlenül már nem látható, de ha valami mozog, láthatóvá válik (mozgassátok a kezeteket egy LCD monitor elõtt félfényerõnél <50%-os kitöltés>.)

"2000 Ft környékén kapható LED-es spotlámpa, hálózati feszültségrõl üzemeltethetõ, és asszem 40W-os hagyományos izzónak felel meg a fényereje."

Nem hinném, ma egy 5W-os LED (ami olyan 4W-ot ad le fényként, ha lehet így fogalmazni) 1000Ft környékén van.

Látszatintézkedés...

Ez is egy nagy semmi mint sok más óriási megtakarítás. Az Ausztrálok megtanulhatnának számolni.
"Minden kompakt fénycsõnek (KF) van elektronikus elõtétje (EE"

Igen mert a fojtást gerjesztést gyújtást ilyen kicsiben csak elektronikával lehet megcsinálni. A hosszú hengeres fénycsõnek a fojtótekercse több mint fél kilós, és bimetall gyújtója van és egy fénycsõhöz három foglalat kell.
rigidus
En mar lecsereltem a lakasomban az osszest.

Igazából a cikkbõl is kiderült, hogy 0,8 % a megtakarítás ha az összes izzót lecserélik... picsafüst!

Régebben én is nagy energiatakarékos izzó hívõ voltam, de az az igazság, egyre3 kevesebb ideig bírják.
Philips 6000 órás fénycsõ 1 hétig bírta, mire visszittem miszerint nem telt le a 6000 óra mert csak 168 van egy héten és nyilván nem használtam éjjel nappal... /sze nem cserélték ki.
Egyébként a Philips a legszarabb minõség az össze sközül.
Legelsõ kompaktom olyan volt, ma is megvan 17 éve világít de ezek az ujak egyre szarabbak.
Igaz az akkor 3000 Ft volt és a fizum 5900 Ft...

De a legnagyobb baj, hogy a mikro 1 KW eszik a mosógép 2KW-ot, A mosógató 1.5 KW-ot a hûtõ 300 at (eebõl van 3) a keringetõ szívattyú a fûtéshez 30 Wattot... az összes lámpa itthon hagyomásnyos izzoval 1.2 Kw lenne energiatakarékosban 300 watt kb. igazából 7-8% egy háztartás energiájában a világítás a fûtés, mosás stb viszi el a legtöbbet.

Baromi ronda ez az új dizájn!

picit off lesz most, nem tudja valaki, hogy mi történt az sg rss szolgáltatásával?
már 2 napja, nem frissíti nekem a listát :S Azaz nem kapom az új híreket rss-en 😞
Dj Faustus
"Minden kompakt fénycsõnek (KF) van elektronikus elõtétje (EE)."
Nem mindegyiknek, hanem a legtöbbnek (hisz az átlagfelhasználónak könnyebb az E14-es/E27-es foglalatba becsavarni a fénycsövet, mint külön elektronikát felszerelni+foglalatot kicserélni).

Kaphatóak elektronikus elõtét nélküli kompakt fénycsövek (nálunk is üzemelt pár, az elõtételektronika 10-15 évet bírta).
Itt lásd az elsõ 3,5 oldalt.

Gondolom három függetlenre gondolt, de úgy sem jó, mert úgy is villognak, csak mindig van 2 ami világít, de az, hogy ezek cserélõdnek is zavaró lehet.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

"Mostmár ugye van 1 megawattos is.."

Bebaszna lenne 1 megawattos is.... <#ejnye1> Tanuljunk meg számolni.az 1000 Wattos tápok 1 kW-sak...

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

Megmondanád hogy egy világítótestnek minek 3 fázis és hogyan mûködne?