789
Final Fantasy XIII, XIII-2, Lightning Returns
Várható megjelenés: 2013-
#349 Jól tudod -
#348 jól tudom hogy a grafikáért, a Crystal Tools Engine (eredetileg: White Engine felelős) ??? :) -
red13 #347 Na meg is van. Eddig a játékban a legge.cibb csatám volt. De már meg is van Lightning-nak az apokalipszis kardja. :D -
red13 #346 A 35-40 óra nem olyan hosszú egy Jrpg-ben, mondjuk ha mindent megakarsz csinálni, akkor már igen. Értem ezalatt a 64 missiont, 20 chocobo kincset és a ultimate fegyvereket. A többi már szerintem ilyen accsi féle lehúzósdi. Meg nem csinálom mindegyik karakternek a összes fegyver összes felszerelés kimaxolva.
46-os missiont megcsinálta már valaki? Jól jönne néhány ötlet hozzá. vagy csak egyszerűen rohadt gyenge vagyok hozzá. -
#345 nem akarom nagyon védelmezni a játékot, mert énis először egy nagytérképes titkokkal teli maxolós játékra számoltam.
de azt kell hogy mondjam, a történe a játékidő, még így is átlagon fellüli.
énnekem így is jobban bejön mint a többi rétegjáték.
de lehet csak én vagyok el így ezzel a résszel, talán túl sokáig nem nyomtam hasonlót és azért tetszik. :D -
Fratello #344 "Gondolom akkor játszottál a legtöbb FF játékkal és úgy mondod ezt."
Héttől felfelé igen, mínusz a X-2 úgyhogy az FF XIII nem úszta meg a folyamatos összehasonlítgatást...
"Nekem a legtöbb karakter már az elején érdekes és/vagy szimpatikus volt."
Elismerem hamar feladtam úgyhogy simán elhiszem hogy onnantól esetleg csak jobb lesz a sztori és szerethetőbbek a karakterek, de amit addig produkáltak az az "érdektelen" és az "idegesítő" pontok között rohangált fel-alá, attól függően éppen melyik karakter nyilvánult meg... Sajnos nagyon úgy tűnt nekem hogy szegény japánok most NAGYON drámai karaktereket akartak összehozni, de csúnyán túllőttek a célon... (Nem ez volt az első JRPG ahol így jártak).
Ellenpélda: FF VIII - lentebb már leírtam miért
"A fejlődés nem linárisabb szerintem mint egy átlagos RPG-ben."
A fő problémám hogy úgy éreztem konkrétan átvágott a Square:
Elsőre rohadt bonyolultnak és szerteágazó ágas-bogas mókának tűnt a Crystalium-térkép (ha jól írtam). Ámde ha az ember belemélyed akkor bizony koppan egyet a csigalépcső-effektus miatt: csak előre mehetsz, nincs választásod hogy "akkor most szerintem még HP kéne szegény karakternek úgyhogy arrafelé indulok, de majd azért közben letérek pár érdekesebb skillt is begyűjteni..." Nem, itt ilyen nincs, mész előre és zabálod csokorban a kristályokat mint valami elbaxott japán Pac-man...
Ellenpélda: FF X (kicsit FF XII) fejlesztése ahol azért lehetett kedved szerint barangolni azon a fejlesztési táblán. Ok, nem teljesen jó a párhuzam mert ott az összes "kaszt" egy táblán volt, de ez rögtön adja a következő kérdést: egyáltalán miért szeparálták el kasztonként a crystariun-táblát...
"Persze, ha olyan fordulatra számítottál, mint a Hatodik érdzékben,"
Természetesen nem, beértem volna bármilyen aprócska fordulattal akár... :)
(Itt is fenntartom hogy tévedhetek hiszen nem játszottam végig csak utánaolvastam neten mi a vége a sztorinak)
Ellenpélda: hát, az FF XII kivételével aminek hasonlóan felfújt és érdektelen sztorija volt bármelyik epizód... (Személyes kedvenceim sztori oldalról az FF VII és FF X)
No, kb. ennyi, várom tovább az FF Versus XIII-at... FF XV tippem szerint úgyis rohadt sokáig nem lesz mivel előtte útjára akarják bocsátani az online FF XIV-et... -
#343 Az első pár epizód maga volt a katasztrófa de úgy a a komplett első DVD full unalom, aztán beindul és teljesen rendben van szvsz, a harc is jó már, vannak nehezebb bossok lehet már taktikázni, jönnek a képességek. A Story karakterek meg a zene kimondottan tetszik, sőt egyenesen tökéletes atmoszférát teremtenek, lehet őket szeretni, jók a morális dolgok benne és a több szálon futó történet, mármint a karaktereket bemutató és végigkövető váltakozások. Lineáris igen, nagyon is és nagyon nagyon idegesítő hogy nem tudtam a Nautiluson semmit sem csinálni, mert ott sem adott egy deka szabadásgot sem, de ez ilyen ettől még nagyon profi az egész és érdekes. Most voltam a Chocobonál a parkban, szóval még benne vagyok nyakig a játékba, de egyre jobb. -
Caine #342 Érdekes amit mondasz, elsőre nekem se pont az volt, amire számítottam (FF7-8 nextgen), de nagyon hamar megszerettem.
Gondolom akkor játszottál a legtöbb FF játékkal és úgy mondod ezt.
Nekem a legtöbb karakter már az elején érdekes és/vagy szimpatikus volt. Egyedül Hope-ot nem kedveltem (de nagyon) és Lightningnak nem bírtam ezt a mindenkinek-beszólok-mer tazt-hoszem-magamról-hogy-de-tökéletes-vagyok-közben-meg-csak-egy-nagy-idegroncs, de mind a ketten szépen kifejlődnek a végére és a többiek is szépen lassan hozzácsiszolódnak az eseményekhez és erős, szerethető karakterekké válnak.
Az eleje tényleg cső, de a legtöbb FF így indult, itt "csak" jól elhúzták ezt a részt.
A fejlődés nem linárisabb szerintem mint egy átlagos RPG-ben. Nézd meg a Mass Effectet, a Dragon Aget, a Lost Odysseyben van egy kis csavar, de ettől nem kevésbé lineáris a fejlődés, vagy valamelyik DnD-re épülő klasszikust, a fejlődési rendzserben szerintem semmi szégyellni való nincsen, megállja a helyét.
Nekem idáig etalon a fejlődési rendzserben a FF2 (azt hiszem a második volt, már régen volt), ahol ha a karakter-t megütötték (fogyott a HP), akor a csata végén a HP-ja nőtt, ha varázsolt, akkor a manája, ha kardot lóbált, akkor az a képesség. Nagyon szuper, nincs XP. ilyen volt még ha jól emlékszem a Morrowind is.
A fegyver és tárgy fejlesztés nem köteklező én a 10. fejezetig nem is foglalkoztam vele, simán eljutottam volna a Gran Pulsera úgy, hogy nem is használom. Ez csak egy plussz. Ha használod, kapsz egy kis bónuszt, ha nem úgy is túl lehet élni. Szerintem jó, hogy van.
Amúgy kb. egy órát töltöttem a naplóbejegyzések olvasásával, hogy ki-kicsoda, mi-micsoda, mi a világ történelme és egyáltalán mi történik körülöttem. Rádásul a gyüjtői váltizathoz rengeteg extra van, nagyon bele tudtam élni magam az egész világba és a történetbe.
Vannak benne csavarok, nemrég jártam a léghajón, utána meg a bárkán és amit ott megtudtam teljesen alapjaiban váéltoztatott meg mindent azzal kapcsolatban, hogy mi is történik és miért. Persze, ha olyan fordulatra számítottál, mint a Hatodik érdzékben, ... nos olyan nincs. De azért nagyon jó a sztori, ahogyan FF-től elvárható. Szerintem.
Úgyhogy engem szépen lassan magába szipantott a világ, nagyon élvezem a játékot, persze vannak benne fárasztó/frustráló/unalmasabb részek is, de hát melyik játékban nincsenek.
Tényleg kár, hogy így érzel, mert szerintem egy élményről maradsz le.
Add el, vagy cseréd el, biztos kelleni fog valakinek. -
Caine #341 Nos, kiértem a Gran Pulsera.
Kíváncsi vagyok mi jön ez után, most már ha jól sejtem minden lehetőség kinyílt a játékban, kicsit olyan érzésem volt, mintha egy 20 órás tutorial lett volna a játék eleje :)
Lightning, Fang és Snow/Hope társasággal nyomom. -
Fratello #340 Bocs, kicsit hosszú úgyhogy röviden: Szerintem ez a legrosszabb darabja a Final Fantasy szériának, aki nem kíváncsi egy hosszas negatív listára az nyugodtan ugorjon...
Hát kövezzetek meg, de nagy Final Fantasy-rajongóként ez a rész kb. 15 óra játék után ment a kukába... Az ok rendkívül egyszerű: az égvilágon semmiféle motivációt nem éreztem amiért érdemes lett volna folytatni. Röviden:
- Csőjáték, kb. nulla szabadsággal MINDEN téren (dungeonok, fejlesztés, stb) a létező leggusztustalanabb módon. Annak idején az FF X-et ugyanezért szidtam, de ott legalább a "térképeken" belül valamiféle szabadsága volt az embernek, mindenhol volt mit bejárni, felderíteni, folyamatosan voltak miniquestek.
- Csőjáték - Csőfejlesztés: rendkívül nagy ötlet volt olyan fejlesztési rendszert betenni ami kasztonként csak egy irányban enged lékedni: felfelé... "Kövesd a csigavonalat jó lesz az neked paraszt" elv...
Arról nem beszélve hogy a játék elején agyatlanul mindenkit mindenre kell fejleszteni, hála a gép "sztori" szerinti random partiösszeválogatásának köszönhetően... Tudom, majd a huszadik óra után Gran Pulse-on megnyílik a lehetőség a specifikus, ésszerű fejlesztésre, nade ha nem jut el odáig az ember mert belefullad az unalomba?
- Ugyanez vonatkozik a fegyver- és tárgyfejlesztésre: MINEK? Elsőre remeknek tűnik hogy minden cuccodat felhúzhatod amennyire csak akarod, a baj csak az vele hogy nem igazán éri meg vele vesződni... Ahogy lentebb mondták, harcosnak erőt, mágusnak mágiát adó cucc kell, és kb. ennyi...
A fegyverfejlesztés ötlete meg egyenesen nevetséges, de pont ellenkező okból: nem opcionális. Azért "kényszerít" kötelezően a játék agyatlan farmolásra hogy utána legyen EGY jó fegyverem? Ha nem fejlesztek akkor meg nem lesz fegyverem... Azt meg nem hiszem hogy épeszű ember eldob egy méregdrágán felhúzott fegyvert csak azért mert talált egy lvl1-es másikat, és poénból megnézi hogy mit lehet ebből kihozni...
- A sztorija említésre sem méltó: egy rohadt jó, izgalmas alapötletet (Cocoon - Pulse / emberek - Fal'Ciek) sikerült maximálisan kihasználatlanul hagyni. A hetedik fejezetnél ahol abbahagytam megpróbáltam kitalálni mi lesz a játék nagy csavarja, mi lesz a végén a slusszpoén: utána neten megnéztem és döbbenten láttam hogy SEMMI (nem önmagában persze hanem az eddigi FF-ek tükrében)...
- A sztori "hiányosságait" kompenzálandó a Square megpróbált iszonyatosan mély, komoly érzésekkel és morális dilemmákkal felruházott karaktereket alkotni akik elviszik a hátán a játékot (hamár játszani nem lehet vele), de ez is valami fantasztikusan balul sült el: Ennyi szociopata, depressziós, értelmetlenül, kb. egy ötéves gyerek szintjén folyamatosan siránkozós, ütnivalóan idegesítő karakterhalmazzal még egyik korábbi részben sem szembesültem...
Márpedig ugyancsak nehéz olyan karakterekkel játszani akiket legszívesebben kinyírnék minden csatában csak hogy elkerüljem hogy utána megint megszólaljanak és valami borzasztó erőltetett módon szenvedjenek tovább... Érdekes módon az FF VIII-ban ugyanezt profin meg tudták oldani: depressziós, szociopata főhős, a többi karakter se volt egy kerek százas, mégis volt bennük annyi természetes esendőség hogy az ember szó szerint harcolt azért hogy kicsit jobb kedvre derítse őket... Az FF XIII-ban két csata között Hope és Vanille válogatott kínzásait dolgoztam ki gondolatban...
- Csak hogy jót is mondjak: a harcrendszer rohadt jó, tetszett az új taktikázós móka amit kitaláltak (Paradigm Shift + Stagger), de egy jó harcrendszer nem visz el a hátán egy játékot (hacsak nem verekedős vagy FPS-ről van szó)...
Elismerem, lehet más (pozitívabb) véleményem lenne ha végigjátszottam volna, de amiket fent írtam az ettől úgy érzem független...
A Square eldönthetné mit akar, mert ez így egy koncepciótlan borzalom lett... Remélem a Final Fantasy Versus XIII más (jobb?) lesz... -
#339 Kint a profil beállításoknál lehet megváltoztatni az ikonodat, nagy dolog mondhatom.Adtak volna vmi más extrákat inkább.
Gilgamesh shopja a 46-os küldi végeztével nyílik meg (én nem találkoztam vele) -
red13 #338 Még annyit, hogy maga a történet nem annyira hosszú, olyan 35-40 óra. Ami nem is gáz, de nem is olyan jó egy Jrpg-hez képest.
Ja és Gilgamesh boltját hogy lehet megnyitni? -
red13 #337 Nekem 50 óra volt. A végső három boss közül csak a második jelentett kihívást, ott párszor elvéreztem. De a többi nem volt gáz, a utolsónál meg is szereztem Lightning artwork?-jét. Apropó, hogyan lehet ezeket megnézni, mert rákattintok installálja és ennyi. Hunt-ok közül nekem kb. 20, ha megvan és ezek közül csak 10-nek van meg a 5-ös csillag. Azt kell mondjam, hogy így a végén kellemes csalódás volt a játék, közel sem annyira szar mint ahogyan a japánok elmondták, persze teljesen megtudom őket érteni. Nálam a X. részt simán lekörözi, a XII. résznek a történetét megeszi reggelire. AZ első három résztől röhögve százszor jobb, de a 4. résztől is talán, majd még ülepedik és eldöntöm. :D Az 5. résszel van talán egy színvonalban, vagy talán jobb is. Annak is nagyon jó története van, ott is sokat lehet taktikázni, és valamelyest a job and ability rendszer is hasonlít erre, de ott sincs olyan sok titok. A 6-9 részt természetesen meg sem közelíti. :) -
#336 Na befejeztem. 53 óra.Vége kemény volt, 2,5 boss egymás után (a fél csak amolyan levezetés volt,aki ott meghal az nagyon profi játékos XD )
Hunt-ok fele megvan,még egy 15 óra simán belemenne csak a többit megcsinálni, plusz ha mindenkinek mindent ki akarunk fejleszteni, úgy plusz 30 óra minimum XD Utána már nem nagyon van több motiváció
Személy szerint élveztem minden percét, adok rá egy 8 pontot -
red13 #335 Szerintem három karakterre összpontosíts, akiket úgy nagyjából fogsz használni majd a játék második felében. Bár én mondjuk Shaznak ilyen felhúztam a fegyverét olyan 15 körülire, de eszem ágában sincs már használni őt. Accessoryt meg érdemes olyanokat fejleszteni ami a str és a mag értékeket növeli. Pl. nálam Lightning és Fang a támadó ember nekik str+180 van, míg Hope a varázsló karakter neki magic+180. -
mzoleeeex #334 Egy tanácsot szeretnék kérni. Most Tartok a 6. fejezetbe és nem tudom hogy érdemes a fegyvert és accessoryt fejleszteni. 1 characternek húzzam nagyon magas vagy mindenkiét párhuzamosan. Eddig Lighting Gladius-sa L11-es -
red13 #333 Na sikerült, most ki is húztam a Grand Pulse-ra. Egy darabig elleszek, fejlődök egy kicsit, végig viszem a játékot, majd mehet minden 100%-ra. :D -
#332 Végére még iktass be egy summon-t mielőtt lejár a stagger csík
A motherloadban igen az upgrades anyagok vannak. Nekem minden ott lévő anyagból van minimum 1 db,a Cobaltite-t pl most használtam el Hope fegyverére.A Gladius-nak meg Uraninite kellett már eszembe jutott. -
red13 #331 Hát nem tudom. :D Ugye 3,8 millió az élete. Leverem addig amíg újra nem tölti magát, addig nincs is gond, megy simán. De miután újra tölti az életét nagyon kemény. Ugyanazt csinálom, hogy mágiával feldobom a staggert és elkezdem püfölni, de hogy kinyírjam 1 stagger alatt. Meglehet csinálni? :D Na visszamegyek, mert már elkezdtem fejlődeni, de az itteni szörnyekkel nem nagyon lehet.
Egy kérdés: van a shop-ban ez a motherload, ahol van kb. 8-10 cucc amit semmire nem tudok használni. Van egy olyan sejtésem, hogy ezek kellenének a upgrade-hez a fegyver váltáshoz, de senkinél nem lehet beváltani.Pedig meg van az adott szint hozzá. -
#330 Melyik boss-t? Az újratöltődőst? Nemrég szedtem darabokra, pedig nem voltam olyan fejlett mint te. A lényeg, hogy 1x tutira feltölti magát újra. 2. alkalommal stagger-be ki kell mindenképp nyírni. Felviszed mágiákkal kb 6-700%-ra,majd commandósokkal kivégzed. 2. alkalomra sikerült.Utána(pár tucat ellenfél leverése után) majd lesz teleport amivel vissza tudsz menni Pulse-ra,előtte sajna erre már nincs lehetőség. -
red13 #329 Hol lehet vissza menni a 12-es chapterben a Grand Pulse-ra? Az istennek sem tudom kinyírni ezt a boss-t. -
red13 #328 Gondolom a Grand Pulse-on vannak. Én elősör végigviszem a játékot, aztán mehet a fejlesztés és a gyűjtögetés. Ha jól tudom az utolsó kristályt is úgy adja be, ha csak végigviszed a játékot. Meg Gilgamesh boltját is, bár ebben nem vagyok biztos, lehet a misson beadja. Tonbery meg biztos olyan kis köcsög mint a többi részben. :D -
#327 ÁÁ, végre találkoztam egy Cactuar-ral. Jópofák ahogy röhigcsélnek. Jó sokat kell ütni, könnyű, 5000 cp-t érnek, de elég nagy az esélye most is, hogy a vége előtt elspuriznak. Tonbery kiváncsi vagyok mikor lesz -
#326 Igen ott kell. Én csak Lightningra fókuszálok,a többiek fztam,akkor már volt egy olyan cucc a tárgylistámban amivel másik fegyver lesz belőle. Lehet vmelyik boss-tól,már nem tudom -
red13 #325 Én is Lightning-Hope-Fang triót, szerintem a legjobban velük lehet taktikázni. Néha Hope-ot lecserélem Vanille-re, mert neki jóval több Hp-ja van.
Fegyverek nekem mind az alap van kimaxolva, ugyanis nem találtam egy olyan cuccot sem amivel tovább lehetne fejleszteni. Vagy egyáltalán nem jó helyen próbálkozom? Az upgrade-nél kell nem?
Lightning: 1249/905 HP: 5860
Hope: 670/1236 HP: 4090
Fang: 1403/751 HP: 5680 -
#324 Na ott még nem tartok. Fejlesztgetek még.
Te hogy állsz stat ügyileg?Kiket használsz leginkább?
Én Lightning-Hope-Fang triót erőltetem és eléggé bevált a csapat.
Lightning: 1322 str(kimaxolt Helter Skelter, 2 millám még egyelőre nincs az ultimate weapon alapanyagra, ami azt illeti 100k-m sincs:) ), 1021 mag , 4850 hp
Hope: 553 str, 1004 mag, 3735 hp
Fang: 1030 str, 646 mag, 5020 hp
-
red13 #323 Én is 42 óra körül tartok, pont a 12. fejezet legvégén. Ezt a mocsok Rosch gépét nem tudom kinyírni. Másfél milliót simán leütök neki, de amikor teljesen feltölti az életét utána nagyon bekeményít, és rohadt hamar kinyír. Tápolni meg nem igazán lehet, mert nehezek az ottan ellenségek, és ez még hagyján is, de lószar CP pontot adnak. -
#322 Dehogynem nyílnak meg új lehetőségek. Viszont a sztori szerint kapod meg az új szinteket.
100-150 kristálypont XD jaj anyám de régen volt. 18000 kell most már mindenhez XD -
Caine #321 Van valami értelme a role level növelésének?
Úgy értem, hogy a kristály hálózatban vannak olyan kristályok, aminek az a neve, hogy role level.
Ha kifejlesztem, akkor mondjuk a medic szintem nő eggyel. De azon kívül, hogy elköltök rá 100-150 kristály pontot és kiírja, hogy nőtt a szintem nem történik semmi.
Nem kapok új rolet, nem nő az erőm vagy a magicem, nem lesz több hp-m, nem nyílnak meg új fejlesztési lehetőségek. Semmi.
Vagy legálbbis semmi, amit észrevettem volna. Tudja valaki? -
#320 55 cm,persze 16:9-ben -
#319 Nem értek hozzá hogy a col hány centivel egyenlő de 82 centis samsungon a Cg-nél nagyon tapasztalom, átvezetők nekem se olyan vészesek. -
#318 A nem CG átvezetőknek aligha kellene kockásodnia. Mondjuk az én hatalmas 22 colos lcd-men szerencsére minden átvezető kristálytiszta :) -
#317 Most vagyok az utolsó előtti, 12. fejezetnél. 42 óra. Végét olyan 46-47 körülire becsülöm. Persze ha csak mennék most amerre menni kell. Viszont csinálgatom a huntokat, Gran Pulse elég nagy és azért van felfedezni való és helyszín bőven, még egy 15 órát minimum elleszek. -
#316 Hát állítólag 60-70 óra. Első DVD 10 órás volt 2. 20 remélem a 3. lesz vagy 30. Amúgy csak nekem túnik fel nagyon vagy másnak is hogy az xbox verzióban a videók néha már nagyon látványosan kockázódnak.Átvezetők és CG egyaránt. A hdtv-n nincs beállítva valami jól?:/ -
#315 Nos én most pörgettem ki a 2. DVD-t és így már mondtahom hogy azoknak a táborába tartozom akiknek tetszik a játék. Tényleg sok téren leegyszerűsített de más téren nagyon penge telitalálat. A történetre is sokan mondják hogy hülyeség de szerintem egyáltalán nem így van. Nekem minden szereplő nagyon bejön egytől egyig szimpatikus karakterek és tényleg érdekel a sorsuk. Igazából az volt számomra a XII legnagyobb hibája hogy Basch-on kívül senki nem volt szimpi és így igazán nem is érdekelt a sorsuk. Számomra sokkal jobb mint a XII és a végén derül ki hogy jobb-e a számomra etalon X-nél(megjegyzem VII-el nem játszottam szal azért nem az az etalon:)) -
#314 hy mennyi hozzávetőlegessen a játékidő? -
#313 Majd eljön az ideje :) -
mzoleeeex #312 köszönöm a segítséget, így már értem a történet elejét ponotsan ki kivel van. Jelenleg sikerült eljutnom a CP részhez crystariumba. Most 1 olyan kérdésem lenne hogy lehet a kristályok szintjét növelni, és mikortól és hogyan lehet fegyvereket upgradelni? -
red13 #311 Itt Flash uranium van írva. Azt hiszem végig viszem először a játékot, majd aztán szórakozok itt a dolgokkal. -
#310 Szerintem nem a flash uranium volt,hanem vmi M-mel kezdődő, Mirelit vagy vmi hasonló XD
Pulsa-ra visszadom igen ha a stáblista után elmented és azt betöltöd.A boss előtt mentéshez kerülsz,ahonnan vissza lehet menni csinálgatni a hunt-okat,achievmenteket.