810
  • Celebrau
    Lehet rá törekedni, de minek?
    Meg az is tökéletesség, ha valaki tökéletesen kijátssza a karaktert, nem pedig hibátlanul osztja a kritikusokat.
    Pont nemrég láttam egy szerepjátékosokról szóló filmet (szerintem tudni fogjátok mire gondolok :D), amiben egy isten felajánlotta a JK-nak, hogy kérhet akármit. Mondták is neki, hogy lehet 20. szintű akármi, vagy kérhet bármilyen tárgyat a könyvből, vagy végtelen kívánságot, vagy hogy isten lehessen... Ennek ellenére a JK azt kérte, hogy az isten feltámassza a végső csatában elhullott NJK-t...
    És a törpét fel lehet fogni nem élő, lineáris transzformációkkal mozgatott pixelhalmaznak, de ugyanígy Forgrimmnak is, aki Ardo jó cimborája volt és fűti a bosszú tüze, hogy megtalálja annak gyilkosát...

Más.
    Ferdokban lehet valakitől tanulni méregtelenítő varázslatot? Egy igen vagy nem elég. Csak hogy hiába ne járkáljak, annyi időm azért nincs rá. :D

• enlightened
    A karakter tényleg nem él, pixel darabokból áll össze, amit a gép bizonyos lineáris transzformációkkal átmozgat más pontokba a képernyőn, ettől látod úgy hogy él. Amúgy egy egész jó kis algoritmust írtak a játék alá, ezért érdemes a szabályokat maximálisan kiaknázni. Mivel ez nem a való világ hanem egy játék pont ezért lehet optimális karaktert fejleszteni, mert a körülmények se valódiak, hanem mesterségesek. Haas -nak is azért tetszik a játék, mert rengeteg a szabály és minden apróságot figyelembe lehet venni. Ha ilyen sok lehetőséget nyújt a játék, akkor maximálisan ki kell használni. A tökéletesség természetesen nem érhető el, de törekedni lehet rá maximálisan.
  • SaGa
    Szerintem marhaság egy játékot így játszani, de ha neked ez kell, tegyed...

A szórakozás ényege, hogy könnyedén végezzük, ha nem optimális a fejlesztés, hát nem az. Az életben sem optimálisak a körülmények. Az ember kipróbálja, nem sikerül, megpróbálja másképp. Hülyét tudok kapni azoktól az "szerepjátékosoktól" akik a DM kézikönyv alapján rakják össze a karaktert és aszerint fejlesztik...

Játszd ki a karaktert, amit választottál. Mivel sarlatánt indítottam, aki egy félig alvilági, félig meg társasági ember, kifejezetten így "képezem" és választom meg az egyes feladatok teljesítésének módját. Ennek a játéknak nagy erénye, hogy van ilyen választási lehetőség...
    Lehetne hatékonyabb is, de akkor nem él a karakter, hanem egy automata, hatékonyságra tervezve...

A többieket is így képzem...
  • enlightened
    Ez nem egy akciógame, ahol csak lődözgetni a pontokat és menni hentelni. Ha már ilyen gammel játszok oda figyelek a maximális hatékonyságra. Pont ez adja a játék szépségét, hogy rengeteg szabály és képlet van és ha odafigyelsz akkor nagyon hatékony karit fejleszthetsz.
    Válasz Saganak:
    Már túl vagyok a felvételin 4 éve. Most már felsőoktatásban tanulom a matekot, programozónak tanulok. Analízis 2.-őt nyomom már. De van még lineáris algebra is meg még egy halom jó kis tárgy. Megszoktam hogy logikusan és hatékonyságra törekedve gondolkodom. A matematika nem egy tudomány hanem egy gondolkodásmód.
  • tomcsa4
    Ez nem WoW (régi WoW), ahol matematikában kell gondolkozni. Fejleszted és kész. SaGa Jr írta, hogy bőven lesznek pontok, szóval lehet pakolgatni.

Inkább a buffokra figyelj.
  • Calver
    Balm of Healing-nél max módosító emlékeim szerint vhogy úgy néz ki h (ráköltött pontok+1)/2. tehát, ha 3 lenne a max módosító amit aktuális szinten elérhetsz, elég ha 5 pontot dobsz rá.
  • SaGa
    Te most játszol, vagy felvételire készülsz matekból?
  • enlightened
    Nagy de rövid meg kicsi de hosszu:D Ezt sem értem konkrétan, hogy konkrétan, hogy mire érted. A varázslat cast idejét nem lehet csokkenteni, a sebzést meg effectet lehet, de akkor se derul ki hogy miért remaining sp az sp* neve. Az oké hogy minél tobbet teszek rá a spellre annál nagyobb lesz az sp*, tehát az effectje is, persze balm of healingnél ez se igaz pl( mert itt 4 sp-vel elérhetjuk mind a 4 modifiert és maximális hatást). sp*-ot mi alapján dobja ki erre sincs semmi leírva( annyi kiderult hogy a rákoltott SP-nél nem lehet nagyobb).
  • enlightened
    Hát nem lettem okosabb. Lehet hogy egyesek megelégszenek azzal, hogy minél többet rakok valamire annál jobb. De én midnent akarok tudni, mert matematikai pontosággal akarom leosztani a pontokat. Sajnos a belinkelt oldalakon csak a talent test dobásnál csak annyit irnak hogy a ne aggodjak mert a program kiszámolja nekem:D. Ez szép és jó, de akkor esély sincs arra hofy esetleg megtudjam mi a szar alapján. Mert azok oké hogy novelni kell a talent pontot a talenten meg a 3 hozzátartozo tulajdonségot is de az sehol se derul ki, hogy mi alapján dobja ki végul azt a 3 értéket ami uzán failelek. Konzol képernyo csak az eredményt irja ki.
  • SaGa Jr
    Mindazokra is megadja a választ a program amiket kérdeztél, csak nem olvastad el a hozzászólásomat végig. :)
    A töltőképernyőn az összes egyéb információból csemegézve tippeket kapsz, hogy mi mire való, minek milyen hatásai vannak. Így játék közben tanulod ki a rendszert.

Emellett írtam én is meg már más is, hogy olvass vissza a fórumon. Be lett linkelve egy oldal ahol lefordítva megvan az egész játékmechanizmus.
    A sikerhez a vonatkozó tulajdonságok alá dob a program (minden talent és varázslat esetén 3 tulajdonság számít, amit a jobb klikk alkalmazásával megtudsz).
    Ha bekapcsolod a konzolt ezt szépen ki is írja az eredményekkel együtt.

Ezért kell nem csak a talenteket növelni, hanem a tulajdonságokat is, mert nem csak átlagos próbák lesznek ahol elég sikeresen aládobálni a tulajdonságnak, de lesznek nehezebbek is, ahol eleve negatív módosítóval indulsz, amit a talent értéke önmagában nem biztos hogy kompenzál.

A varázslatok kapcsán is nem egy tanácsot és információt találsz itt az oldalon az elmúlt pár tucat hozzászólás között. A varázslatok maximális hatékonysága a szintedhez és a spell értékéhez egyszerre kötődik. Ha az egyik nem elég magas akkor nem fogod létrehozni magas szinten.
  • SaGa Jr
    Mérgezés ellen vagy antidote ital kell, vagy Golmoon Tea, de ekkor meg akivel használni akarod (mindegy hogy magán vagy máson) kell legyen Treat Poison talentje. Ha nincs, semmit nem fog érni. A másik löttyhöz nem kell talent, csak megiszod azt jólvan.

Tűz elmúlik magától, csak közben folyamatosan sebez. A játék utolsó harmadában lehet majd megszerezni a tűzálló kenőcs receptjét, ami 45 mp-re immunissá tesz a tűzre. Ez mondjuk így nem igaz, mert a folyamatos sebzést például továbbra is elszenvedték a manusaim, csak a direkt tűztámadást (például tűzcsóva mikor eltalál) azt nem.
  • SaGa
    Mérgezésre a golmoon tea való, illetve van egy varázslat, ami megtisztít és átmenetileg ellenállást is ad.
  • HaaS
    Van X SP-d egy spellnél, varázsolsz vele, Y SP-ért: a maradék (X-Y) az az SP*.

Mire jó? Hát pölö lehet valami naaagy, de rövid, és lehet ugyanez kicsi, de hosszú. (Pajzán megjegyzésként persze most mondhatnám, hogy a nagy és hosszú az igazi, de nem teszem:D)
    Szóval a lényeg, hogy balanszolni lehet egy spellt vele:).
  • Solid Snake
    Én is bemérgeződtem mindjárt a játék elején, de nem volt nálam semmi orvosság, bevágtam 1 sört és egyből meggyógyultam
  • kHares
    Igazad van nem figyeltem, a speckó cuccokra gondolt. A balm-nál nem írja, már én is csodálkoztam ezen.

Elvileg minden varázslathoz tartozik 3 tulajdonság, azok alapján dob mint pl. lockpick-nél, aztán itt a tav-nak a ráköltött sp felel meg.
  • enlightened
    Combat talenteket nem tudod a viaszpecséttel fejleszteni. Meg kell őket tanulni NPC-től előbb. Ugyanígy a spelleket is.
  • enlightened
    Másik kérdésem mi a különbség az SP és SP* között. Igen tudom az egyik spell prowess a másik meg remaining spell prowess. De mire jó a remaining és hogy sorsolja ki?
  • enlightened
    Ez igaz az összes spellnél, de ott ki is írja, hogy pl a modifiert csak akkor kapod meg ha az SP mint a szinted, vagy SP/2 stb... Viszont balm of healingnél nem ír semmi ilyet és neten is fórumokon utána olvastam azt írják nincs értelme pontot rárakni. Csak azt nem értem akkor mi a szarért inditja a healing maget a játék 8 as balm of healinggel:S.
  • Bucser
    Poisoning ellen mit lehet tenni?

(azaz milyen italt igyanak drága feleim, hogy ellenállóbbak legyenek? Ugyanez igaz a tűzre is.)
  • kHares
    Bár a modifier valóban a karakter szintjéhez van kötve kell minimális pontot ráfordítani hogy azt megkapja. Tehát level 8-as kari nem fogja tudni 2-es módosítóval elsütni ha nem fordított rá pontot, hiába engedélyezné a szintje.

Dzsí Pí:
    Kell hozzá xp, meg jobb alul a piros viaszpecsét-re clickelni.
  • Dzsí Pí
    Ai, pls írja már le vki, hogyan tudom fejleszteni pl a combat talentjeimet?
  • enlightened
    Egyet nem értek, van ez a balm of healing nevu varázslat, aminek az effectje gyógyit egy bizonyos dice rollnyi VP-t + modifier-szer 5 öt. A modifier 1-el nő minden 4. karakteren levelen. Az SP szó mégcsak elvétve se szerepel se a varászlat effectjében se pedig a modifierjében. Kérdés: Mi értelme SP-t költeni erre a spellre, ha egyáltalán nincs hatással rá, se arra hogy mennyit gyógyít, se arra hogy modifiert mikor kapok és mennyit. Esetleg az SP-nek szerepe lehet a Testnél? hogy success vagy failure lesz? Légyszíves egy hozzáértő válaszoljon. Köszi.
  • enlightened
    Ja és ami nagyon pozitív a manulba a végén van egy két oldalas, szöveggyűjtemény amiben le van írva az összes 2 betűs rövidítés jelentése, mert ezekből a két betűs dolgokból nem kevés van a játékban.
  • enlightened
    Király ez a game, most, hogy mindent értek, tényleg minden apróságnak van értelme benne, szeretem az olyan gamet ahol lehet szöszmötölni apróságokkal és mindenből ki hozni a maximumot.
  • enlightened
    Na kiolvastam a manualt, most elkezdem elölről a gamet, mert sok midnent elszúrtam de most értem azt is hogy mi az a 12/3 str bonus a fegyon meg stb. Végre elkezdhetem élvezni a gamet.
  • Fletley9
    ezeket is írja a játék csak töltés közbe game tip-ként....
  • enlightened
    "A játékban gyakorlatilag bármire jobb klikk és leírja mire való. A Manualban sem elsz ennél több." A manualban egyébként több van. Pl most tudtam meg hogy akiknek shieldje van körönként kétszer is parryzhetnek, játékban ezt sehol se írja. Meg hogy a ranged támadásokat nem lehet parryzni csak dodgeolni.
  • enlightened
    Konkrétan azt nem tom, pedig mrá fellőttem a konzolablakot is, hogy amikor például leszedek egy plantet akkor valojában mi torténik? Mert kiir 3 értéket zárojelben amik kellenek a plant leszedéséhez, most pontan nem tom mi az a 3. De kiirja oket valami alapján és akkor vagy success vagy failed, de akkor mi alapján sorsolta ki azt a 3-at? és mikor lesz success vagy fail. Ha teszek a lockpick talentre konkrétan semmit nem ir jobb klikkre hogy mi fog vele megváltozni. Mert healnél még 4 szintenékt ad modifiert. De ha pakolok a lockpick, akkor mi nő meg? És hogy sorsolja ki hogy ki tudom e nyitni a ládát, mert azt tom hogyha hairpn van nálam akkor nem von le 10-et és az jó, de így se irja hogy pontosan hogy sorsolja ki a számot és mennyinek kell lennie hogy success legyen.
  • SaGa Jr
    Miket nem ír le?

A játékban gyakorlatilag bármire jobb klikk és leírja mire való. A Manualban sem elsz ennél több. A tippeket/trükköket meg a töltőképernyőkön is írja, miközben tölt be egy állást vagy éppen egyik területről mész a másikra.

Ha meg a játékrendszer mechanizmusára vagy kíváncsi, az itt is be lett linkelve pár oldallal korábban.
  • enlightened
    megnéztem az english manualt de ott se írja ezeket. Sajna így nem tom élvezni a játékot, hogy nem pontosan mi mit csinál csak nagyjából. Sokak nagyon élvezik ezt a gamet, ezért valszeg biztos jó, de most eléggé kezdek beleunni a gamebe emiatt.
  • Fletley9
    na de én pl ezt az egész SP-t nem értem ezt miből számolja vagy ez milyen érték egyáltalán?
  • HaaS
    SaGa: uaz, amit mondtam... nem a sisakok közt van különbség, hanem a storm ennyire jó, csak 0,5 encumbrance, a barbute uazokkal a statokkal már kétszer ennyi, azért volt a DV mínusz, mert eggyel nőtt az össz encumbrance-je a karakterednek.

SaGa Jr: akkor már nálad is van elméletileg egy AT/PA csökkenés asszem, ha jól láttam hármas enc után, azaz 4-re váltva -2 DV és -AT/PA, egy vagy kétkezes fegyvertől függően. Jaja, a skilleknél nálam sem gond. Csatamágusnál viszont nagyon vigyázok, hogy mindig nulla legyen a terheltség, kettes már neki is az armor use, brutális védelme van.

A megidézésnél (fix SP-s) meg tényleg, igazad van, nálam is dobott ma egy olyat, ami nem tudott varázsolni, tényleg attribútumokkal dob neki, és "áteshet" rosszabb/jobb osztályba a megidézett, de azt tartom, hogy csak a fix SP-s summoningoknál van ilyen váltás, a modosoknál talán csak a modtól függ, nekem legalább is nagyon úgy tűnik.
  • SaGa
    A terheltség csökkentésére a páncélhasználat képességet kell tanulni.

Érdekes pedig a DV is. Pl a barbute és a storm(?) sisak között csupán az a különbség, hogy a barbute rontja 1-gyel a DV-t és máris esetlenebb lesz a karakter...

Ráadtam a sárkányból kinyert full armort a nem sokkal előtte felvett konzervdobozra, de ott hagytam a házban. A fő karakterem sarlatán, a spéci rapierjával, erősítő és tüzes sebző spellekkel, plusz méregteleníti csapatot, mag főzi a létyókat. Mellé ott az amazon, aki íjászkodik és a sárkányölő szabjával darál, a csatamágus a dzsinnjével és a tűzlabdáival, meg az arab íjász a sárkányölő hosszúíjjal.

Sok csatát épp csak túlélnek, de ha kicsit is figyelek a taktikára, nyernek...
  • SaGa Jr
    Full armor igazán embernek nem is lesz. Törpicsek ami igazán jól felpáncélozható, mert nekik legalább vehető igazi plate, nem csak light. Embernek sajna a light plate a maximum (nem mintha nem adna elegendő védelmet).

Eddig nem zavart a leterheltség. Aki így be van öltöztetve az úgysem arra van képezve, hogy zárakat nyisson, csapdákkal bíbelődjön vagy növényészkedjen. A kovácsolást meg nem zavarta eddig a sok vas.

Parry-t még nem csökkentett a leterheltség (nem vettem észre), csak dodge-ot. Attack érték sem csökkent, pedig a felvett warrior koma jelenleg 5-ös encumberance mellett futkos de nem zavar.

Magas az ereje, jó a constitution értéke, a courage, az agility is fejlesztve már, így a harci alapjai 10-es értéken vannak. Dodge tekintetében nem brillírozik, de nem zavar. 8-10, sőt lábon 11, pontnyi védelemmel nem izgat a dolog ha hátulról gyepálják. Van neki még plusz védelmet növelő harci képzettsége így védett a srác.

Ahol meg sok az ellenfél ott elteszi a nagy bökőt és előkapja Ardo kardját meg egy pajzsot és azzal verekszik. Ezzel a párosítással a védelem sem gond és így is hatalmas pofonokat kioszt. Pláne a tripla ütéssel, +3-as erő gyűrűvel és strength potion + strength növelő varázslattal.
  • HaaS
    Jamégjuteszembe, tegnap egy órán keresztül pakolgattam a páncélokat... ti foglalkoztok a terheltséggel? Skilleknél is bezavar, de nálam ott nincs gond, hanem a "nehézgyalogságnál": mindig csak addig pakolok armort, amíg az attack vagy a parry nem csökken... a DV különösebben náluk nem izgat, ott a pajzs... pedig kegyetlen armorok vannak! Használ valaki full armort?
  • HaaS
    Hát én nem tudom, ez már aggasztó. Elég magasra teszem a mércét, és elég hamar megunok játékokat, főleg az újabbakat, de ez itt csak egyre jobb lesz, komolyan.

Egy vastagabb munkafüzetet lehetne írni a karakterépítésről, egyet a mágiáról, aztán a csatákról megint egyet... ez a maradék SP-s dolog, ez valami álom megint... ehh, nálam kiverte a biztosítékot a játék, 100%. Pedig még csak 12. szintűek a karakterek... és még nyolc szint elérhető elméletben, aaz igen.

Most éppen a mágiától vagyok elájulva, egyetlen ütőgép van már csak a csapatban, darabokra szaggatunk mindent, lángcsóvák, mágikus lebernyegek, kék, zöld, barna... robban, ég minden, imádom:D!

Saga Jr: én azt hiszem, nem igazán úgy van a megidézés... általában igaz, hogy az SP maxon belül dob a gép egyet (attribútumoknak megfelelően, ahogy figyelem), de a megidézés tökfix, az összes SP-t elnyomja rá, nincs dobás, csekkold le a logban. Csak és kizárólag a moddertől függ, milyen erős a megidézés... aztán az lehet, hogy a lény statjai változnak, de a tudása (milyen típusú a megidézett, milyen cuccokkal, tud-e varázsolni) az sztem csak modderfüggő.
    Ami persze hálás dolog mert - lényeges lehet - vannak olyan megidézett lények, amelyek _nem_ tudnak sneakelni... ezzel igencsak megnehezítve néhány küldetés végrehajtását.

enlightened: ha elrontod, újrakezded, na bumm. Leírás alapján játszani tizede élvezet lesz, ezt akár alá is írom. Kérdezz, ha van kérdés, próbálunk jópáran válaszolni, ebben tuti vagyok. Vagy figyeld Jocisan linkjeit:)! Szerintem beszélgetni jobb róla... ezek után a linkek után mindig behal a fórum:D!
  • Jocisan
    Végigjátszás frissítve, Speciális Képességek – Közelharc, felrakva magyarul. Térképek: MOORBRIDGE, kripták.
    Itt lehet szemlélődni!
  • SaGa Jr
    Amire akarsz, arra teszel pontot. Elrontani itt nem lehet semmit. Ne akarj mindenre képes delikvenst gyártani, mert azzal nehezebb a játék. Arra lesznek a felvehető társak, hogy kiegészítsenek és kisegítsenek olyan területeken, ahol gyenge vagy, netán képzetlen.

Az Adventure point és Experience point között a különbség, hogy az utóbbit elköltheted, előbbi meg mutatja az eddig összesen megszerzett pont mennyiségét. Ha ez elér egy bizonyos szintet, akkor szintet lépsz. Kezdetben 500 pontonként, aztán 1000 pontonként, majd 1500, végül 2000 pontok kellenek majd az újabb szintekhez.

De olvass vissza pár oldalt itt a fórumba és rájössz mi mire való. Páran már leírták az egész mikéntjét és hogyanját itt.
  • tomcsa4
    Nem? Nem úgy van, hogy 500,1000,1500,2000 stb? Na majd belogolok és megnézem, sajna a héten nem játszottam a játékkal.
  • enlightened
    Én nagyon félek hogy el fogom szúrni a akrakterfejlesztést, mivel buildeket nem találok neten, főleg nem healerhez, fogalmam sincs mire kéne tennem foleg az elején. Ha most elszúrom képes már nem lehet visszacsinálni és kezdhetem előlröl az egészet.