482
-
#82 Jó ez az SG, sokan sokfélét... ;-)
Ha jól emlékszem a hittantanulmányaimra, akkor elmondhatom, hogy még az általam nagyon tisztelt és szeretett katolikus plébánosunk is a térképen a Tigris és az Eufrátesz folyók környékét jelölte meg az özönvíz helyszínéül. Tisztában volt vele ő is -és ezt sokszor el is mondta-, hogy nem szabad a Bibliát szó szerint értelmezni -hiszen csak "könyvecskék" gyűjteménye és a Bibliát is csak emberek írták. Ezek olyan történetek a múltból melyek sok esetben a sokadik embertől, generációtól hallott és később rögzített történetek (ilyen a Tóra a Korán is)
A sok ateistát pedig üdvözlöm, ugyanis a mai modern gondolkodású emberek legtöbbjének 2 istene van: pénz és tudomány.
Csak ne felejtsék el közben azt, hogy amint a világból felfogunk, meg/le/kiMÉRÜNK az a tudomány szerint is csupán töredéke annak, ami valójában.
A tudomány az egyik legfiatalabb vallás... pár ezer év múlva talán Szent könyv lesz a Révai-féle nagylexikonból is. ;-) -
Ironka #81 Ilyen alapon bármilyen geológiai képződmény lehetne bármilyen vallási relikvia. Elég száni. De persze csak akkor tudjuk meg, ha a saját két szemünkkel látjuk. Ne sajnáljuk a pénzt, vizsgáljuk meg az összest! :P
Mielőtt hülyeségeket mondtok, miért nem veszitek a fáradságot pár betű bepötyögésére a Wikipediában? Nem törne le a kezetek. :PP
Ararát anomália
A bárka keresése
Bárkás urban legendek -
#80 Nah már megint kezdődik....
Szerintem nektek is el kéne gondolkozni pár dolgon.Megpróbálni más nézőpontból látni a dolgokat.Nyitottnak is kell lenni,de az abszolút baromságokat azért nem kell tényként kezelni,attól még,hogy ősi.Szervezzetek expedíciót,páran már írták ,hogy jönnének!Ha találtok valamit szánok rá időt,hogy komolyan elgondolkozzak a bibliai történeteken. -
fako #79 Ez egy Scud raketa amit a kurdok lottek ki a torokokre. A raketa repules kozben meghibasodott es lezuhant az Ararat hegysegben. Mivel hideg volt es a szallast is nehez lett volna megoldani ezert a raketa megkovesedett. -
data4 #78 Nagy tévedésben avgy mert az Biblia Ószövetség rész bezony a Tórára épül ez tény, nézz mégegyszer utána. -
wanek #77 "a te idiota szüleid" - ezért, és "ostoba barmok" - ezért szívesen beletaposnálak a földbe. Gondolhatod, hogy ezek után én minek tartalak. -
wanek #76 Te rettenetesen el vagy tévedve. Valami nemlétében nem lehet hinni. -
wanek #75 Én nem hiszek semmilyen istenben, de azt azért tudom, hogy a tóra még csak véletlenül sem azonos az ószövetséggel.
A zsidóknál talmud -> tóra -> ószövetség
A keresztényeknél újszövetség van
biblia=ószövetség+újszövetség
az iszlám merített dolgokat a bibliából, de nem csak az ószövetségből.
Hívő létedre tájékozottabb is lehetnél. -
Strabi #74 Van egy elmélet miszerint az első civilizációk a Földközi-tenger környékén jöttek létre. Már korábbi hozzászólásokban is említettétek hogy találtak településmaradványokat a Fekete-tenger fenekén. A bibliában az özönvíz úgy szerepel hogy az egész világot elárasztotta a sok víz és az előlények a bárkában élték túl ezt az időszakot bla, bla, bla... Itt fontos megjegyezni hogy az "egész világ" kifejezés alatt az akkoriban ismert világot takarja, ami jelen esetben ezeknek az ott élő népeknek a Fekete-tenger környéke volt. A geológusok bebizonyították hogy a Boszporusz anno egy földrengés miatt szakadt át és így beözönlött a víz az alacsonyabban fekvő területekre (klasszikus gátszakadás story). A bárka legendából körülbelül ennyi amit a tudomány be tudott bizonyítani. Az hogy volt egy férfi aki épített egy hajót meg hogy minden állatot megmentett (jah és itt én elgondolkodnék azon is hogy mennyi és milyen állatok voltak azok, gondoljunk itt ismét az akkor ismert állatokra, nem valószínű hogy kenguruk is rohangáltak volna a hajón...) na szóval a maradék történet az egyszerű fényezés, meg hogy hogyan került fel oda a hajó azt én sem tudom. Még az is elképzelhető hogy a hegyekben tavaszi olvadás következtében egyszerre egy nagyobb víztömeg zúdult le és az sodorhatta vmi más helyre a hajót (bár ez hülyeség mert akkor lefelé sodorta volna szal mind1) de ez egy akkori embernek egy világot elsöprő özönvíznek is felért ha még nem élt meg hasonlót... -
Kaziking #73 erről beszéltem én is #26 -
mrgenya #72 köszi az értelmes hozzászólást!
mindenkit óva intenék So0my-val való vitázástól, mert úgy tűnik, h sok értelmes dolog nem születne belőle. -
#71 Azért talán másképp is kifejezhetted volna a nemtetszésedet, minthogy az ide író /számodra/ "ostoba barmok" szüleit idiótának titulálod. -
Su0my #70 Az ateistákkal az a baj, hogy a nagy részük úgymond 'divat-ateista', azaz azért mondják magukat nagy ateistának, mert ettől ők akkora arcok lesznek, mint az Empire State Building.. És egyáltalán, tájékozatlanok a legtöbb esetben..De az első két szó, amit topikba írnak ATESITA VAGYOK! VÁÁÁ, igen, mert én MEREK AZ LENNI!! HŰŰŰHA!! De igazából minden ember hisz valamiben-mint már előbb valaki elmondta az atesiták pl abban, hogy nincs Isten;) -
mrgenya #69 ez leginkább azért van, mert ez "keresztény európa", így azzal foglalkoznak az emberek, ami itt van. a muzulmán vallás csak nagyon kis mértékben van jelen a közvetlen környezetünkben. ez kb olyan, h mo-n a cigányokat szidják, az usa-ban meg a négereket. -
fourgee #68 Én azt nem értem a "nagyokos" ateistákban, hogyha minden ószövetségi történetet meg tudnak cáfolni, akkor hogyhogy nem tudnak arról, hogy az Ószövetség nem más, mint a Tóra, ami a zsidóknak az egyik szent könyve, és a muzulmánok vallása is erre épül? Mindig csak a "biblia" meg "katolikus" szöveggel jönnek. Nektek ez nem tűnt fel? Én nem vagyok vallásos, csak áttanulmányoztam a témát, és arra jöttem rá hogy egy csomó alap dolog van, amivel a "hivatásos" ateisták nincsenek tisztában, pedig tudniuk kellene róla, ha tényleg ennyire foglalkoznak a témával... -
mrgenya #67 "...100 év alatt 2 világméretű háborút vívtunk meg. Ebből tanulni kell."
ez azt hiszem, kissé túl sok elvárás az emberek felé. aki már a saját(!) hibájából tanul, az a legbölcsebbek közé tartozik, de aki máséból is.... szl ha lenne egy kicsi ilyen jellegű tanulás is, akkor nem lennének már rég háborúk, vagy legalábbis sokkal keveseb.... és haladnánk a tökéletesség felé!:) -
Su0my #66 Utálom az ilyen ostoba barmokat, akik milyen okosnak hiszik magukat, hogy egy több száz(ezer) éves múltú mesét képesek megcáfolni... Az ember gondolkodása, jellemi fejlődése az ilyen meséken keresztül törént, mióta létezik és a te idiota szüleid is meséltek neked, mikor kicsi voltál... Mellesleg a világ egyik legbutább dolga megvetni a múltat: nem is kell régre visszamenni, 100 év alatt 2 világméretű háborút vívtunk meg. Ebből tanulni kell. Azontúl meg jó lenne megtudni, kik vagyunk és honnan jöttünk úgymond. Istenem, de utálom az ilyen, mekkora ateista okosgyerek vagyok, két lábbal a földön... Félreértés nem vagyok a szó értelmében vallásos, de nem az én dolgom eldönteni, van-é Isten, avagyon nincs.
A másik meg, hogy sokkal kézelfoghatóbb magyarázat ugye ez a Boszporusz-átszakadásos. Nem kell mindent egyből leugatni, mert ti milyen okosak vagytok. Ezeknek az apró felfedezéseknek is hatalmas jelentősége van! Pl ha nem bukkannak rá (véletlenül) a radioaktivitásra, hol lenne a mai legbiztonságosabb energiaforrás, az atomerőmű?? Nem is beszélve Trójáról, amit egészen a legutóbbi évtizedekig ugyanilyen mesének tartottak... mindenesetre ebben a kérdésben én is inkább közelebb állok az emlékműves, iletve természetes eredetről szóló magyarázatokhoz. De ettől függetlenül nem lenne hülyeség ide egy expedíciót küldeni, inkább erre menjen a pénz, mint a fegyveriparra!! -
mrgenya #65 jó:) -
#64 na ezt gondold át még egyszer. -
mrgenya #63 ne legyetek ennyire tiltakozók minden újjal kapcsolatban! legyetek nyitottabbak, mert különben olyanok lesztek, akik elítélték Galileo Galileit, aki olyanra jött rá, amit senki sem akart elhinni neki, pedig igaza volt. ez így nem szkeptikus hozzáállás, csak egyszerű tagadás. az érveitek alapján nem létezik a Stonhenge, sem a piramisok, mert "nem lehet őket megépíteni". ha így folytatjátok, még vallásosak lesztek!
bár a Bibliában tényleg sok a zagyvaság, és értelmetlennek tűnik minden állatból 6-7-et, vmint a kevésbé kedveltekből egy párt felvinni egy hajóra, azért még vmi valóságalapja kell, h legyen. meg kell várni a kutatás eredményét, a Bibliát meg ell kell osztani 100-al. vagy ezerrel;) -
mrgenya #62 a vízben levő jég tényleg olvadhat, az már nem növeli a vízszintet, de inkább a vízből kilógó jég számít. gondolj csak egy jéghegyre, ami a titanic-kal találkozott! -
data4 #61 I.e. 8800 körül volt nem 4400 éve -
#60 Az Oroszok is másképp látják.
Noé bárkája nincs az Araráton?
2005. március 30.
Orosz kutatók legújabb bejelentése szerint az Ararát hegyén semmi nyoma sincs Noé bárkájának - adta hírül a MosNews orosz napilap.
Amit egyesek egészen máig Noé bárkája maradványainak gondoltak a ma Törökországban található Ararát tetején, nos az orosz tudósok szerint mindössze természetes képződmény lehet. A Koszmopoiszk Tudományos Kutatóközpont munkatársai pénteki sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a bárkának nincs semmi jele a hegyen.
"Minden amit ott láttunk, minden ott begyűjtött és elemzett minta azt mutatja, hogy a Bárkának nyoma sincs az eddig feltételezett helyén, a nyugati lejtőkön" mondta el az intézet igazgatója, Vagyim Csernobrov. "Tulajdonképp a mindent elpuszító 1840-es vulkánkitörés után, mely a konzervált fát is megsemmisíthette, nem is érdemes beszélni egy egykori hajó még meglévő maradványairól."
Az orosz expedíció 2004 őszén kutatta végig a nyugati gerincet, és részletes videofelvételeket illetve begyűjtött mintákkal tértek vissza a laboratóriumba. A tesztek elvégzése után a kutatók arra jutottak, hogy a minták egyszerűen csak a vulkáni tevékenység eredményei, és nem Noé bárkájának maradványai.
-
#59 Van itt egy másik cikk!
Noé bárkája
Néhányan azt gondolják, hogy a Kelet-Törökországban lévő, 5000 méternél is magasabb Ararát csúcsának közelében lévő gleccserbe fagyva talált tárgy Noé bárkájának maradványa. A tárgy nagyjából 140 méter hosszú, 22 méter széles és 14 méter magas. Ez már igencsak nagy darabnak számít, egy futballpálya például kb. 110 méter hosszú. Vagyis egy olyan hajóról beszélünk, aminek hossza majdnem másfélszerese egy futballpályáénak, és egy öt kilométer magas hegy tetején van! Az 50 tonnás hajó azonosíthatatlan szerszámokkal megmunkált fából készült, amelyet kátránnyal tettek vízhatlanná. Az is igencsak figyelemre méltó, hogy a szerkezet 800 kilométeres sugarú környezetében nem is található fa.
Ez az Ararát tetején lévő tárgy tudomásunk szerint évszázadok óta ott van. Amikor Marco Polo az 1300-as években errefelé járt, naplójába is bejegyezte, hogy látta Noé bárkáját. 1840. július 2-án igen erős földrengés volt az Ararát közelében. A hegyre munkásokat küldtek, hogy lavina elleni védőszerkezeteket építsenek. Visszatérve a munkások arról számoltak be, hogy egy hatalmas hajó orrát látták kiállni egy gleccserből. A török kormány egy kutatócsapatot küldött ki a roncs vizsgálatára. A csoport meg is találta a roncsot, ami jó állapotban őrződött meg az idők során. Három helyiségbe is be tudtak menni a kutatók, és csak egyetlen volt súlyosan megrongálódva.
Egy francia felfedező, Fernand Navarra, 11 éves kisfiával, Rafellel együtt megmaszta az Ararát hegyét 1955-ben és leszedett egy másfél méteres darabot egy majdnem ötvén méter hosszú, kéziszerszámokkal megmunkált gerendából. Ebből a darabból a világ több helyére küldtek mintát vizsgálatra. A laborátóriumok között volt például a madridi Erdészeti Intézet, a Kaliforniai Állami Egyetem los angeles-i (UCLA) izotóplaboratóriuma, a massachusettsi Geochron laboratórium, és a Pennsylvaniai Állami Egyetem. Mindenekelőtt a radiokarbon kormeghatározást végezték el.
A radiokarbon módszer szerint a fa 1230 éves volt. A Biblia szakértői szerint az özönvíz 4400 éve volt, tehát a hajó túlságosan fiatal ahhoz, hogy Noé bárkája lehessen. A kormeghatározási ellentmondásokat néhányan úgy magyarázzák, hogy a hajó csupán egy nagy emlékmű maradványa, amelyet az özönvíznek szenteltek.
-
#58 A török az muzulmán? Nem lenne jó neki, ha kiderülne, hogy az ott csak kő?"
Nem lenne neki jó, mert a koránban benne van az egész tóra, tehát a muzulmánok ugyanúgy hisznek noé történetében, mint a keresztények.
Egyébként 1-2 nagyon vakok itt. Nem lehet egy több ezer éves történetet szószerint értelmezni, mindenbizonnyal volt özönvíz, még az is lehet, hogy noé is volt, a többi valszeg, csak hozzé lett csapva. Tehát nagy marhaság azzal érvelni a történet ellen, hogy nem is fért volna rá az összes állatfaj.
Caprioloval meg egyetértek, én lennék az első jelentkező, ha elindulna egy expedíció....tök minnegy mit kell csinálni, teveszart lapátolni, nekem minnegy. :)
A fekete tengeres történetet már én is hallottam, sőt ha jól emlékszem találtak is a tenger mélyén valami várost. -
#57 Még egy érdekes... Itt azt állítja, hogy elment oda, feltéve, ha ugyanarról a helyről van szó:
Noé bárkája az Araráton és Ausztráliában
Per a szaktudomány és a kreacionisták között
Móra Ferenc emlékezetes karcolata (Majompör – helyben) a tudomány és a vakhit nevezetes perének, a 72 esztendeje Tennessee államban lefolytatott „majomper”-nek állított emléket. Ebben a perben John Scopes biológiatanárt ítélték el azért, mert az iskolában tanítani merészelte az evolúciót. Aki azt hiszi, hogy a majomperek kora lejárt, téved.
1997 áprilisában Sydneyben ütközött meg a tudomány és a vakhit: Ian Pilmer, a Melbourni Egyetem Földtudományi Tanszékének vezetője beperelte a kreacionista (Biblia szövegét szószerint értelmező) Allen Robertset. Jogcím: az ausztrál kereskedelmi törvények megsértése. Roberts egy kreacionista szervezet, a Bárkakutató Társaság segítségével évek óta szóban, írásban és kereskedelmi forgalomban lévő videoszalagokon hirdeti, hogy Törökország keleti részén, az Araráttól 20 kilométerre megtekinthető Noé özönvízben használt bárkája. Az ügy lényege: a kereskedőket törvényes felelősség terheli a termékek hirdetésének valóságtartalma miatt. Roberts már 1989-ben azt állította reklámjaiban, hogy őt a török kormány elismerte mint „a Noé bárkáját felfedező régészt”.
1992-ben Roberts rendőrséggel távolíttatta el előadásairól a szakma nevében felszólaló Pilmert és tudóstársait. Pilmer nem sajnálta a fáradságot, és 1994-ben felkereste a „bárkát”. Megállapította, hogy egy érdekes alakú, de egyébként nem különösebben figyelemre méltó, gyűrődéses és részben lepusztult geológiai képződmény, úgynevezett ophiolit, amely körülbelül 115 millió éve keletkezett. Ebből következőleg a kreacionisták méltán vádolhatók tudományos csalással. A küzdelem eddig már csaknem 400 000 dollárjába, teljes magánvagyonába került Pilmernek, és az ügyet nehezíti, hogy a tárgyalás előtt 6 nappal a Bárkakutató Társaság csődöt jelentett.
Roberts magát az amerikai Szabadság Egyetem diplomásának adja ki, de kiderült, hogy az egyetem mögött mindössze egy floridai postafiók (!) áll.
-
#56 Nem találtam meg a cikket miszerint azt a gerenda szerű fát nem onnan hozták hanem a környéken találták. Még az Élet és Tudományban olvastam vagy 100 éve. Ellenben találtam másikat, ami adhat némi magyarézatot, hogy miért nem egyszerű elmenni oda. link -
data4 #55 -
Caprioli #54 Srácok, én senkit nem akarok megbántani vagy idézni. De: olvassátok már vissza, és döntsétek el, hogy mik vagytok! Tudományosan gondolkozó fiatalok, vagy olyan, magukat ateistának nevező gyáva kismacskák, akik ABBAN HISZNEK, H NINCS ISTEN!! Mind azt hajtogatjátok, h nem lehetséges, mert ez meg az. Legyetek nyitottak, ne ilyen befásult faxok! (bocs) Nem szavakkal kell bizonyítani, h igazi-e vagy nem a képződmény, hanem oda kell menni, a megfelelő nyilvánosság bevonásával, h ne lehessen semmit eltussolni, és meg kell vizsgálni. A magyarázatokat majd ezután várhatjuk, h hogy is került oda, ha hajó, vagy azt, h hogy lehetünk olyan vakok, h a mai technológiával egy hegygerincet hajónak nézünk. De ne előre magyarázzuk meg! Roszz a sorrend! Én is próbálok reálisan gondolkozni, de az elsők között jelentkeznék még teherhordónak is egy esetleges expedícióra, mert objektíve szeretzném tudni, a saját szememmel látni, mi van ott. -
Deffyant #53 srry nem vettem észre 1 hozzászólást amiben ezt 1szer már leírták srry :D -
Deffyant #52 teljesen biztos hogy olt valami "özönvíz" szerű de nem csak a legendák miatt hanem a tudósok is rájöttek hogy ott a földközi tenger keleti részén átszakadt 1 temészetes földgát és ekkor kezdett el feltöltödni a fekete tenger medencéje vízzel és ezt írják le a legendák -
#51 Gondolom a fa bárka nem egy mélyföld közepén lett megépitve pont azért mert akkor ahogy te is mondod finoman fogalmazva szarrá ment volna pl egy szökőár nyomása alatt, hanem egy hegyvidéken vagy egy magasabb hegyen épitették és akkor kibirja az állítólagos özönvizet , amúgy meg itt egy link: http://www.noahsarksearch.com/
Itt láthatjátok volt már az Araraton kutatócsoport és hoztak FA mintákat az "anomáliából".
-
HUmanEmber41st #50 Ehh alap fizika:
ha a vízben jég van és a jég elolvad, a vízszint nem emelkedik már feljebb, mert a jég már eleve "kiszorította" a térfogatával arányos mértékű vizet. A jég tömege felolvadva sem lesz több... ezen elgondolkodhatnátok.
Akkor lenne gond, ha a szárazföldön levő jég ( Déli-sark) olvadba el. Ez pedig pedig már évezredek óta csak növekszik..
Amúgy az özönvíz legendáját még Afrikában is ismerik, nagyon sok féle változatban.
Azt pedig hogyan mutatnák ki, hogy víz lepte be egy-két hónapig X ezer évvel ezelőtt az adott hegyoldalt? -
#49 Még ha lennei is valóság alapja ennek az eshetőségnek, akkor is ott van még az a probléma, hogy itt egy fa bárkáról van szó, ami kétlem, hogy kibírna egy ilyen szökőárféleséget. -
data4 #48 Szerintem pedig kell hit tudományhoz, nem egyházi tehát emberalkotta, de Istenhit mindenkép kell, azt feltételezni hogy az egész Univerzum és benne minden a semmiből jött és egy véletlen műve akkora hülyeség mint azt feltételezni hogy a szaharában addig fúj a szél amig össze nem áll párizsi Notredame csipkézett épülete és ennek nagyobb esélye lenne, szal hit nélkül kutatni olyan mint vakon autoversenyzni nem az igazi. -
#47 Teljesen egyértelmű, hogy az Noé bárkája! Több bizonyíték is van rá:
1.Sztem minden második UFO magazinban írnak róla
2.Már a Csupasz Pisztolyban is megtalálták az egyik darabját
Fogadok, hogy még azt se tudjátok, hogy a piramisok igazából űrhajók, amikkel régen egy földöntúli civilizáció érkezett a Földre..
De most komolyan.. Próbáljuk már meg szétválasztani a vallást és a valóságot. Mindkettő jó dolog, de nem jó ha összeeresztik őket! -
data4 #46 Komolyra forditva a szót: lehetséges hogy a víz olyan magasan volt egy rövid ideig, a magyarázat: egy amcsi csákótol származik, nememlékszem a nevére csak az elméletre, miszerint néha ismeretlen folyamatok hatására a tektonikus lemezek amik a föld kérgét alkotják, elcsusznak a litoszféra fölött, tehát a magmán, ez úgy kell elképzelni mint egy narancsot ahol a narancs belseje elfordul a héjához képest , a tehetetlenségi erő miatt a víz nemtud olyan gyorsan begyorsulni mint a közetlemezek ezért hatalmas szökőűrak alakulnak ki amig egyensúlyba nem jön a rendszer, vagy igaz vagy nem, ellehet dönteni. -
#45 lol -
Runo #44 Én is hallottam ezt, és ha visszaolvasol , akkor úgy látom más is hallotta ezt... -
Runo #43 Bár most, hogy jobban megnéztem a lépeket, mintha egy tengeralattjáró lenne.. nem tűnt el pár éve 1 az oroszoknak?!