Strabi#74
Van egy elmélet miszerint az első civilizációk a Földközi-tenger környékén jöttek létre. Már korábbi hozzászólásokban is említettétek hogy találtak településmaradványokat a Fekete-tenger fenekén. A bibliában az özönvíz úgy szerepel hogy az egész világot elárasztotta a sok víz és az előlények a bárkában élték túl ezt az időszakot bla, bla, bla... Itt fontos megjegyezni hogy az "egész világ" kifejezés alatt az akkoriban ismert világot takarja, ami jelen esetben ezeknek az ott élő népeknek a Fekete-tenger környéke volt. A geológusok bebizonyították hogy a Boszporusz anno egy földrengés miatt szakadt át és így beözönlött a víz az alacsonyabban fekvő területekre (klasszikus gátszakadás story). A bárka legendából körülbelül ennyi amit a tudomány be tudott bizonyítani. Az hogy volt egy férfi aki épített egy hajót meg hogy minden állatot megmentett (jah és itt én elgondolkodnék azon is hogy mennyi és milyen állatok voltak azok, gondoljunk itt ismét az akkor ismert állatokra, nem valószínű hogy kenguruk is rohangáltak volna a hajón...) na szóval a maradék történet az egyszerű fényezés, meg hogy hogyan került fel oda a hajó azt én sem tudom. Még az is elképzelhető hogy a hegyekben tavaszi olvadás következtében egyszerre egy nagyobb víztömeg zúdult le és az sodorhatta vmi más helyre a hajót (bár ez hülyeség mert akkor lefelé sodorta volna szal mind1) de ez egy akkori embernek egy világot elsöprő özönvíznek is felért ha még nem élt meg hasonlót...