482
  • Kelta
    aha, ok..komoly érvek..
  • valamit
    a hittel kapcsolatban, elgondolkodnék olyanokon, hogy vajon mi a "sötét anyag", ami ugye a világ nagy részét jelenti, meg, hogy mik a "testen kívüli élmények", meg a "telepátia" jelenségen, de lehet, hogy a "gömbvillám"-on is érdemes volna...
  • dez
    Bocs, hogy megsértettelek azzal, hogy esetleg nem vagy olyan intelligens, mint pl. Einstein...
  • data4
    ez az érv igen, és ha tudod hogy kell teremteni akkor nem az:)
    azt nemértem hogy mitnem értesz, elmondom hétköznapian, nem sivatagos példával mert azt láttam hogy nemkomálod, van egy roncstelep jön egy tornádó, és a roncsokbol felépit egy müködőképes Boing 747-est, na ennek nagyobb az esélye mint annak hogy az Univerzum (és itt az egészre gondolok az ismeretlen részekkel együtt)létrejöjjön, és ezt nemén mondom hanem magfizikusok, illetve mikrobiologusok, biokémikusok akik nap mint nap az ismeretlent kutatják, egyébként a te elképzelésed hogy a semmiből lesz valami mennyivel életszerübb, semmiből szerinted lesz valami mert haigen akkor ez szintén vicces álláspont, Big Bang elött szerinted mivolt a nemlétező anyag meg energia aztmondta jujj most már ideje létrejönnünk a semmiből és egy Ősrobbanással egy Univerzumot létrehozni akkor most had viszonozzam te se nevetess és Béke veled is.
  • dez
    "de nekem ebbe a teremtés és a hit mint olyan nem fér bele.."

A lényeg a "nekem". Értsd már meg, ez a te személyes ügyed. Sok biológusnak, tudósnak meg belefér. Ne ehhez mit szólsz? (Nem az elvakultabbakra gondolok.) Azaz, te itt a saját hitedet terjeszted. Semmivel sem jobb, mint amit maestro85 csinál.
  • Kelta
    ja igen,
    "ha valami magátol nem jöhetett létre, akkor teremteni kell " ?????
    ezt honnan vetted? ? nevetséges..már megbocsáss...
  • Kelta
    Nem személyeskedés?
    "idegesitö, kevéssé intelligens,beszükült, elmaradott" hm...ezek nem jelzök valakire..tényleg...
    de ha komoly érved van hited mellett,
    nosza..szivesen vitatkozom veled, róla...de csak róla
  • dez
    (Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor most már az x vagy y vallás lesz az etalon.)
  • Kelta
    Semmilyen lehetöséget kizárni nem fogok, csupán azért mert nem értek vele egyet.
    nem ez a gond
    Univerzum szerkezete tul bonyolult, ahoz hogy csak ugy létrejöjjön???ez az érv?? ahoz nem tul bonyolult hogy valki teremtse??????? na ne viccelj már, légyszives:) ez az érv??? és még én nem értek a tudományhoz meg a többihez???????
    vicces....
    És mit értesz az alatt hogy univerzum?? hm? a mi világunk? vagy a teljes?? mett ugye az nem ugyanaz..:)
    az élet tul bonyolult?? neem, az élet és az univerzum annyira bonyolult, hogy még gözünk sincs róla!! csak kapisgáljuk a felszinét...
    keresni kell a magyarázatot a müködésére, keresni kell a törvényit, szabályait a világunknak
    de nekem ebbe a teremtés és a hit mint olyan nem fér bele..
  • dez
    Én ilyen "messzemenő" állításokat nem szándékoztam tenni, csak azt, hogy ma már a materializmus (nem az ateizmus, bár van egymáshoz némi közük) tudományosan (rég óta) túlhaladott.
  • data4
    ezt nembirom megállni bocs, én nemfogok személyeskedni , nem is szeretek, de szerintem, dez arra utalt, hogy Univerzumunk szerkezete túl bonyolúlt hogy véletlen legyen, és az élet is túl bonyolúlt , ahhoz hogy csak úgy a semmiből létrejöjjön, és ezt pár tudosbácsi már felismerte, ez nemcsak hit kérdése ez már tudomány ha valamiről belehet bizonyitani hgy magátol nemjöhetett létre akkor teremteni kellett, és evvel nem a Bibliai Ádám Éva teremtésre utalok csak az Univerzum teremtésére, és mégegyszer nemakarok személyskedni csak nemértem miért kell enyire feltünően elutasitónak lenni, nemkérem senkitől hogy legyen Istenhivő, de azért az minden embertől elvárható hogy egy lehetőséget se zárjon ki idő elött.
  • dez
    "Szeretem, hogy az össz érveitek a személyeskedő megjegyzések....nagyon komoly érv"

Ez nem személyeskedés. Csak be kellene látnod, hogy magát a tudományt sem ismered igazán.

"érdekes érv az, hogy akár lehetséges is,mert a tudomány nem tudja bizonyitani hogy nincs.
    ami nincs azt nehéz bizonyitani."

Nem ez volt az érv. Annak észrevétele alól szépen kibújtál. Nem akarod látni a "nézeted"-del szemben álló dolgokat. Ez is vakhit.
  • dez
    Nagyon is van köze. A politika nem csak a buta, alpári "politizálást" jelentheti (pl. kommunistázás, amikor már "senki" sem akar itt olyat, stb.), a politikai rendszerek nagyon is meghatározó dolgok. Történelmi tény, hogy a kommunizmus legnagyobb "tombolásakor" százezreket végeztek ki pl. a SZU-ban, mert egyes vezetők isten helyére tették magukat, és úgy gondolták, bármit megtehetnek az emberekkel, mert azok nem mások, mint 50-100 kiló anyag. És kötelező anyag volt a dialektikus materializmus...
  • Kelta
    Szeretem, hogy az össz érveitek a személyeskedő megjegyzések....nagyon komoly érv
    érdekes érv az, hogy akár lehetséges is,mert a tudomány nem tudja bizonyitani hogy nincs.
    ami nincs azt nehéz bizonyitani.
    légyszives egy 3 éves gyereknek tudományosan bizonyitsd be, hogy a télapó nem létezik. vagy akár nekem..
    bármit mondasz, az lesz a válaszom, hogy de igen, létezik, mert én elhiszem.és kész, ez ellen nincs érved.
    nekem se lehet tudományos érvem a hited ellen, mert te elhiszed, akkor miröl vitatkozunk...?
    te nem érveket hozol fel, hanem személyeskedsz, és a hittel bizonyitasz.
    ne haragudj, ez meddö vita.
  • dez
    Ma is vannak nagy, elismert tudósok között hivők. (És vélhetően ők kissé intelligensebbek nálad...) Na nem olyan beszűkült módon "hisznek", mint egyesek! Akár nem is ragaszkodnak egy adott valláshoz (ami a sejthető dolgok adott formába öntése). A tudomány nem tudja bizonyítani, hogy nincs semmiféle istenszerűség, de azt már lehet látni, hogy akár lehetne is. Ma már a tudomány nem egyenlő a materializmussal. Te (v. tanáraid, stb.) kicsit le vagy maradva.
  • Kelta
    ezt most nem értem, de biztos :)

Darth: bezony jó könyv, és a Da Vinci kód is az..:)
    nem véletlen hogy hisztizik ellene az egyház és a vatikán rendesen...pedig csak egy könyv :)
  • Darth Sith
    ehez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy van egy jó példa a vallás hatására, és a Vatikán elnyomására, Dan Brown - Angyalok és démonok címü könyvében. Nagyon jó, aki még nem olvasta, annak ajánlom. :)
  • valamit
    szerintem az az ember, aki ma azt mondja, hogy ő ateista és neki (mondjuk) Ferrari és lapos kijelzős 160 centis tévé kell, az a mai világban nagyon hasonló ahhoz, mint aki 400 éve azért fizetett különböző cédulákért, hogy a másvilágon jobb léte legyen
  • valamit
    ma, a fejlett államokban, a különböző szórakoztatóipar, reklám és marketing, szal röviden a kapitalizmus képes átvenni a vallás meghatározó szerepét, és ahogy az felfutott az 1600-as évektől (talán az angol bekerítésektől kezdve) nagyjából azzal egyidőben csengett le a vallás (a reformációval és a vele megjelenő tudományos fejlődéssel), de, ehhez gazdag államok és (viszonylag) gazdag polgárok kellenek, és szerintem ezért elvetéltek azok a demokrácia kísérletek, amelyekel (nagyon) szegény országokban próbálkoznak, előbb a kapitalizmust kell elhozni (legalább csíráiban), az (ha lassan is, de) hozza magával a demokráciát, és idővel például a faji vagy éppen vallási egyenlőségeket. de egy szegény állam, még szegényebb lakóinak a vallás nagyon olcsón képes megadni mindent. szórakozást, tudományt, erkölcsöt, reményt a jövőre, stb., szal gyakorlatilag mindent. ugyanakkor az kapitalista demokráciákra is valószínüleg egy idő múlva ugyanolyan megvetéssel fognak tekinteni a fejlett társadalmak, mint most vallásos abszolutizmusra, csak ez még odább van.
  • Kelta
    Hááát lehet..lehet
  • Kelta
    Akkor a 6 évet nem a földi idöszámitás szerint értetted?
  • Esrohnoil
    Amit írtam annak semmi köze az időszámításunkhoz. :)
  • haxoror
    "de csak higgyetek, addig se csináltok rosszat"

Erről beszéltem végig, már önmagában csak ezért volt és van is szükség még most is a vallásra :)
    Ja és a vallásnoknál nem a hitről beszélek hanem az erkölcsről.
  • data4
    az enyém mindig 1-el több stipi-stopi
  • Kelta
    mér pont 6 év múlva??
    mé nem most??
    ez is micsoda hülyeség, naon tetszettek ezek a 2000 évi világvége kalandok.
    kedves hivök elfelejtik, hogy az idöszámitás mint olyan gyarló emberi találmány, és semmi köze a világ létezéséhez.arrol nem is beszélve, hogy vagy 20féle létezik, kitudja hány variácioban:)
    de csak higgyetek, addig se csináltok rosszat:)
    ez poén volt, nem bántásnak irtam.....

• Kelta
    Hát persze...
    béke veled
  • data4
    najó itt befejezem egyrészt mert vasárnap reggel jobb dolgom is van, másrészt látszik hogy, nemcsak elfogult vagy de a szükséges ismeretanyagod is hiányzik egy komolyabb vitához, nemsértésnek szántam, de ennyiből már nyilvánvaló.
  • Esrohnoil
    Na, majd csak lestek mikor 6 év múlva visszatérnek a földre "az istenek". :)
  • Kelta
    háát, objektivitásrol beszélni, miközben a hit mellett teszed le a voksot, elég merész:)
    az minden csak nem objektiv..
    igy igaz, anyagi világunk nagyon bonyolult, és mi még csak alig ismerjük szabályait, fizikai stb..törvényeit,
    és nyilvánvaló okosságokat irsz (sivatagospélda)csakhogy ezek közhelyek, és nem saját gondolatok, hanem ezer éve ismételgetett dogmák.
    Bebizonyosodottat honnan veszem?? Hm, ha ezt a kérédst komolyan kérded, akkor azt hiszem nem tudok rá válaszolni. Elég lenne ha körülnéznél kicsit...
  • data4
    az anyagi világrol meg annyit hogy új kutatások szerint bonyolultabb mint azt eddig hittük már évtizedk óta tudják hogy nemcsak 3 dimenzió létezik és ezt tanitják is , ugyhogy ezt a "bebizonyosodott" dolgot nemtom honnan veszed, anyagi világ létezik de ez miért zár ki akármit is, ez olyan mintha aztomndanám hogy mikor egy sivatagban sétálok hogy itt csak sivatag van, de arrébb lehet még tengerpart meg városok is.
  • data4
    Ez szubjektiv hozzáállás , a tudománynak pedig objektivitás kell, és elég ha a kis dolgokkal kezdjük a kutatást, de akkor sem kell semmit elvből tagadni.
  • Kelta
    Természetes, a tudomány vizsgálja az ismeretlent.
    (abba már nem mennék bele mennyi mindent nem vizsgál amit kéne)
    de, szerintem isten vagy bármi léte már nem képezheti a vizsgálat tárgyát, mert szerintem bebizonyosodott az anyagi világunk léte,és a hit kizárolag belsö indittatásu, és nem létezik semmilyen külsö irámyitó, létrehozó...
  • data4
    csak annyira voltam személyeskedő mint te, nemjobban, szerintem, de én sem kötözködni akarok csak véleményre véleménnyel válaszoltam.
    És a tudománynak mióta az az álláspontja hogy az ismeretlent tagadja, javits ki ha tévedek de a tudománynak pont az az alapja hogy minden lehetséges amig benem bizonyosodik az ellenkezője ebből kiindulva a korábban általad írtak problematikusak.
  • Kelta
    Ja és még egy..itt nem személyes istenhitröl volt szó, hanem a vallásrol mint olyanrol....
    te nem választottad ketté amit én irtam.
    de nincs harag, élj boldogan.....
    Nagyon szivesen beszélgetek veled, mással ilyenekröl...vessük össze egymás érveit, de ne személyeskedj..nem méltó hozzád
    asszem...
  • Kelta
    Halvány fogalmam sincs?? ezt vajon miböl szürted le?
    de ne is válaszolj, mert én nem személyeskedtem se veled se mással, ellenben ti mást se tesztek.....ennyit a vita kézségetekröl.
    soha nem állitottam itt olyanokat amit a számba adsz....és nem félek semmitöl, és az hogy nem hiszek egy ilyen magasabb irányitó teremtő izében, az még nem vegetálás, szerintem.
    ha szerinted az, gondold ezt, attol még nem ugy van.
    Béke veled...
  • Kelta
    Kissé szélsöséges amit irsz, de én enm gondolom hogy igy lenne..te igen
  • data4
    Már nemakartam hozzászólni mert mindent elmondtam de idegesitő amiket írsz, először is válaszd már el az Istenhitet, a különböző egyházi vallásoktol mert a kettő nem ugyanaz, a másik amiket mondasz arra hutal hogy halvny fogalmad sincs csillagászatrol, mikrobiologiáról, qvantumfizikárol, és még sorolhatnám mert ha lenne akkor nemmondanál olyanokat hogy ez mind a semmiből magátol, véletlenül, spontán jött létre, neked az ateizmus jön be, sok ateista mondja másokra hogy igen nekik így könnyű így szükségük van valamire, de szerintem pont forditva igaz, ti féltek valamitől, nektek egyszerübb így hogy mindent tagadtok, egyébként ez a szemlélet sehova nemvezet, csak vegetálni jó.
  • Alien_AM
    az ember nem azert nem gyilkol mert erkolcs van hanem azert mert torvenyek iranyitanak !!!

Es FONAK-nak igaza van mar evek ota ez van mindenki raszarik mi lesz a kov. generacioba, es a vilag ilyen lopni csalni olni kell hogy eletben maradj, mar alig vannak igazi hivo emberek, es ez igy van rendjen lassan eltunnek az "Ujkorban"

az oregek fosnak a halaltol ezert jarnak templomba, ennek bizonyiteka hogy a mai miseken kb 10 ember van jelen ebbol ketto suket a tobbi mar nem is lat annyira oreg, fiatalok sehol nincsenek, es en kb 10 evet adok a templomok rombolasaig

• Kelta
    Lécike, tisztellek, de ne hozz ide politikát, jó??
    ehez a vitához semmi köze az elmúlt 40 évhez, ok?
    kösz
  • fonak
    Úgy gondolom az állami szintre emelt ateizmus (ami szintén meg akarja mondani mit gondolj és megszabja a feltételeket, max. nem istenre hivatkozik hanem a "tudományra", persze úgy értelmezve, ahogy neki tetszik) sem jobb. Volt náluk is ilyen rendszer 40 évig. A liberalizmus pedig kb. ugyanúgy meg akar szabni mindent, azaz saját magát teszi minden mércéjévé, és ehhez képest akarja megszabni, hogy mi tolerálható és miért jár kirekesztés...