487
-
#167 egyszerű oka van: Vodanet -
daskal #166 Hi! Hogyhogy még egyikőtöket sem látni online-bevetéseken? -
#165 Vissza térve az éjszakai küldetésre elképzelhető, hogy van ilyen, mert a tüzérségi támogatás kérésénél legalul kérhetsz megvilágítást (illumination). Erről viszont nem tesz említést a kézikönyv. (Várjuk a következő patch-et, majd hátha ott.)
Köszi a jó tanácsot. -
kiskorúbézoltán #164 Köszi de a kézikönyv volt az első amit végignyaltam , az idevágó fórumokat is végignéztm a kérdések leőtt de nem találtam kielégítő választ sehol .
Erre a pick map dologra meg képtelen voltam rájönni hogyan működik de így már biztosan menni fig . THX.
Amíg a mostani melómat be nem fejezem sajnos addig nem hiszem , hogy befejeznék akár egyetlen küldetést is , de utána biztosan nekiállok gyártani őket akkor majd küldök mailban . Szeretek pepecselni a részletekkel így sokáig tart . A NATO és a VSZ elvek is keverednek most egy kicsit bennem , pedig szeretném mindkét oldalt a saját elvei szerint harcba küldeni .
Egyébként ha elég sok vagylagos útvonalat és feladatot használsz azzal meglehetősen randommá tehetők a küldetések . -
#163 Ha valaki nagy mágus a küldetés és térkép szerkesztőben pls dobjon már ide egy röpke összefoglalót mert sajnos az agyteljesítményem kicsi ezekhez a témákhoz ... :(
Kézikönyv 46. oldal 13. fejezet Küldetésszerkesztő (creating a mission), 58. oldal 14. fejezet térképszerkesztő (the map editor).
- hogyan lehet éjszakai küldetést csinálni ?
Nem tudom, szerintem ezt kihagyták a játékból. Nagy kár, pedig igazán nem kellett volna sokat dolgozniuk vele. Remélem a köv patch-ben benne lesz. Ha valaki már megoldotta írjon! Engem is érdekel.
- hogyan lehet az időjárást változtatni ? Lehet egyártalán ? Mintha nem is lenne szél játékban ...
Az időjárást nem lehet változtatni csak a látótávot ezt pedig a küldetés szerkesztőben tudod megoldani. Menü: options/visibility, ez egyszerű köd képében fog megjelenni a küldetésben.
Véleményem szerint az időjárás efekteket azért nem raktak a játékba, mert a megjelenő esőcseppek és a szélben lengedező fák igen szépen néznek ki, de valójában az időjárás (hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség/irány, stb.)nagyban befolyásolják az irányzást, és ezt nem tudták precizen lemodellezni. Azaz a ballisztikus computerek paraméterezését belekellett volna írni a játékba, ez pedig tudtommal hadititok.
- hogyan lehet elmenteni a szerkesztett térképet ? Szerkeszteni tudom , szerintem el is mentem, aztán amikor behívnám a küldetésszerkesztőben sehol nincsennek a szerkesztett elemek, tehát mégse mentettem el ... :((( amúgy is csak egy kis darabját adja be a nagy térképnek ... :(
1. menü: Map/pick map, új terep betöltése, itt kiválasztod az általad kreált térképet.
2. Amikor betöltöd az új terepet villog a select region, megfogod a négyzetet az egereddel és oda húzod a térképen ahova a térképszerkesztővel szerkesztettél.
3. Csak kis területet fog elmenteni, ugyanis a Pro PE nem tartalamazza a Larger mission areas funkciót.
Amit viszont vágok mint bálna f*sza az iszapot az a rohamhíd alkalmazása és a MICLIC-es műszakizár leküzdés. Most ezeket szeretném megbolondítani egy kis sötéttel és időjárás változatással .
Ha kész vagy a mission-nel, akkor elküldhetnéd e-mail-en, kipróbálnám. Nekem az a bajom ezzel a küldetés szerkesztgetéssel, hogy én csinálom benne a pályákat, és ebbőlkövetkezőleg tudom az ellen mozgását helyzetét, stb., ez nem kicsit ront a játékélményen.
-
kiskorúbézoltán #162 Ha valaki nagy mágus a küldetés és térkép szerkesztőben pls dobjon már ide egy röpke összefoglalót mert sajnos az agyteljesítményem kicsi ezekhez a témákhoz ... :(
- hogyan lehet éjszakai küldetést csinálni ?
- hogyan lehet az időjárást változtatni ? Lehet egyártalán ? Mintha nem is lenne szél játékban ...
- hogyan lehet elmenteni a szerkesztett térképet ? Szerkeszteni tudom , szerintem el is mentem , aztán amikor behívnám a küldetésszerkesztőben sehol nincsennek a szerkesztett elemek , tehát mégse mentettem el ... :((( amúgy is csak egy kis darabját adja be a nagy térképnek ... :(
Amit viszont vágok mint bálna f*sza az iszapot az a rohamhíd alkalmazása és a MICLIC-es műszakizár leküzdés . Most ezeket szeretném megbolondítani egy kis sötéttel és időjárás változatással . -
#161 "Nem vagyok sem katona, sem burzsuj amcsi köcsög"
"Amugy szerinted az a jopar ember aki itt a topicban megvette az mind "burzsuj amerkai kocsog"?!!!"
"Nos ahogy en tudom itt a topicban tobben katonak"
... :P :D
A második felére: ez is csak itt jellemző, hogy akik (hazai viszonylatban kis túlzással) az életüket kockáztatják, nincsenek normálisan megfizetve... Most egy kicsit utánanéztem konkrétabban, nagyon durva...
Amcsi katonai fizuk 2006ban:
E-1 with less than 4 months of service 1178.10 (USD/hó)
Bővebben
(Kissé szomorú, hogy ha besoroztatnám magam az amcsi seregbe, utolsó kopaszként többet keresnék, mint itthon mérnökként, 5-10 év szakmai gyakorlattal...)
De ez most már kezd nagyon offba hajlani.
A fanatikust semmiképp nem degradáló értelemben használtam, csak nem vagyok az. -
#160 Nyilván beleolvastam a topicba(egyébként miért akarnám megszerezni?), de erről nemigen volt szó. -
#159 Nos ahogy en tudom itt a topicban tobben katonak (akik nem a hudenagy fizetesukrol hiresek), es van itt olyan is aki feljleszto a jatekban...szoval a fanatikus az egy es elfogadhato jelzo...es en biztos vagyok benne hogy nem lesz warez belole.
az is biztos hogy en meg fogom venni, mar latatlanba is. -
#158 Nem, nem tartom őket annak. Van hazánkban is vagy 15%nak akkora havi fizetése, mint egy amcsi mcdonaldsos eladónak, persze. Ez meg még az átlag játékoknál is sokkal drágább.
Illetve vannak a fanatikusok, akik bármennyi pénzt kiadnak a hobbijukra.
Egyik kategória sem vagyok(remélem egyszer bekerülök az elsőbe), de a stuff érdekelne. Hozzáteszem, pont azért, mert komoly szoftvernek tűnik, és pont ezért érdekelne a fullos, de a "light", amihez várható crack, nem. Viszont ha megszakadsz, sem fogom megvenni úgy, hogy nem láttam. Legfeljebb nem nézem meg, és kimarad az életemből.
Warez meg mindig lesz, akár jó szemmel nézed, akár nem. Lehet, hogy ehhez soha nem lesz. Akkor így jártam. -
#157 Figy nincs veled bajom csak engem kifejezetten irrital mikor beeseik valaki egy topicba es azzal kezdi hogy hogyan lophatna el....
Amugy meg ha tenyleg erdekel a dolog megveszed bagoert az elso reszt es kepet alkothatsz rola hogy tenyleg erdekel e a dolog. -
#156 Nem nezem joszemmel a warezelest..en mar leszoktam rola par eve...
Amugy szerinted az a jopar ember aki itt a topicban megvette az mind "burzsuj amerkai kocsog"?!!! Mond ezt nekik es kapsz ket olyan pofont hogy anyadert kialtasz! -
#155 Te nem bírod ki kötekedés nélkül? :P
"katonáknak úgymond otthoni szórakozásra, gyakorlásra,"
Nem vagyok sem katona, sem burzsuj amcsi köcsög, de érdekelne a dolog. Kifizetni viszont nem fogok ~40e forintot zsákbamacskára. Ugyanis k*rvára nem biztos, hogy tetszene. -
#154 Mar rosszul allsz hozza... -
#153 Jó kérdés. Ahoz kicsit nagyobb érdeklődés kellene a játék iránt, mint alább említettem nagyon réteg játék, sőt inkábbkiképző program.
Nemsokára kijön az SB2 normál áron. (Szerintem ez már warez verzióban is megjelenik.) -
#152 Feltörni nem akarják? -
#151 Egy kis kedv csináló azoknak akik még nem ismerik, vagy nem vették meg eddig a második részt. -
#150 Steel Beasts Pro PE
Az eSim Games jóvoltából 2000-ben Steel Beasts néven megjelent egy harckocsi szimulátor, ami a megjelenésekor mindjárt az év szimulátora lett. Az eSim Games (www.esimgames.com) egy katonai tréning-szoftverfejlesztő vállalkozás. Székhelye Kaliforniában és Hannoverben van, csapat magját négyen alkotják, de valójában egy nagy nemzetközi csapat gyakorló harckocsizókkal. A Steel Beasts igencsak rétegjátéknak mondható az összetettsége és magas szintű realizmusa miatt, ugyanis elsősorban kiképző program. Erről árulkodik a szoftver felhasználóinak névsora is, többek között kiképzésre alkalmazza a West Point katonai akadémia, Ausztrália, Dánia, Finn ország, Hollandia, Norvégia, Spanyol ország, Svéd ország és a Kanadai légi erő is. A játékhoz igencsak komoly perifériákat is vásárolhat az ember, például az AFV Sim PC-khez kifejlesztett USB-s kiegészítőit: irányzó és parancsnoki kontrollerek Leopard 2-höz és Abrams-hez.
A szakmailag elismert és sikeres első rész után a fejlesztők a folytatást három részre osztották:
- SB Professional egy katonai gyakorlóprogram, amiben van térképimportálás és instruktor mód, elsősorban hálózati tréningekhez, ez csak hadseregek számára elérhető.
- SB Pro PE (personal edition) az előbbi személyi változata, katonáknak úgymond otthoni szórakozásra, gyakorlásra, ami mindenki által megrendelhető a fejlesztőktől 125$-ért.
- Az SB2 pedig hétköznapi játékosok számára fog megjelenni, meglehetősen leegyszerűsítve az SB Professional-hoz képest, de ennek megfelelően az ára sem ahhoz fog hasonlítani.
Egy szép napon úgy döntöttem, hogy kerül amibe kerül nekem az SB Pro PE kell. Megrendelés után 4-5 nap múlva a játékot kézben tarthattam. Nézzük csak, hogy 125$-ért mit is kaptunk. Ami kézzel fogható az nem túl sok: egy darab CD, egy 96 oldalas felhasználói kézikönyv és egy USB hardverkulcs. Nekem személy szerint az első rész a kedvencem volt, és sejtettem, hogy a közel 28 ezer forintot nem a materiális dolgokért kellett leszurkolni.
A kézikönyv egyik fele foglalkozik csak magával a programmal, a másik felében pedig olyan érdekes dolgokról olvashatunk, mint például a harckocsik lőszer javadalmazása (APFSDS, HEAT, stb.) vagy a páncélzat technológiája (kompozit páncélzat, NERA, Kontakt-5 ERA, stb.), és még sok minden másról. A kézikönyvön kívül kapunk még rengeteg dokumentumot a programhoz elektronikus formában is, itt találhatunk olyan érdekes olvasmányokat is, mint a 400 oldalnál is terjedelmesebb Battlecat Tacsop.
A programot feltelepítve a winchester-ünk tároló kapacitásából körülbelül 1,3 GB-ot foglal el, de ez a méret az idő múlásával nőhet. Ugyanis a játék a Dokumentumok könyvtárban létrehoz egy eSim Games könyvtárat amibe a különböző mod-okat, új pályákat, textúrákat lehet bemásolni. Ennek köszönhetően az első rész küldetéseit is újra játszhatjuk 1280x1024-es felbontásban és 3D-s környezetben. A játékot elindítva egyből szembe tűnik, hogy a menü az előző részhez képest semmit nem változott, csak a háttér képet cserélték le és a verzió szám növekedett.
A főmenüből elérhetjük az oktató részt. Ahol begyakorolhatjuk az irányzó a parancsnok és a harckocsi vezető különböző feladatait. Aki nem játszott a program előző részével azoknak nem árt ezzel kezdeni a játékkal való ismerkedést. Itt megtanulhatjuk, hogy hogyan kell a ballisztikus computert használni, és azt is, hogy ha ez nem működik miként tudjuk bemérni az ellenséget. Valójában itt minden célzást és felderítést segítő műszert kipróbálhatunk és begyakorolhatunk. Elsajátíthatjuk még a tüzérségi támogatás kérését, a páncélos és gépesített lövész egységek irányítását. A gyakorlás során alaposan megismerkedhetünk a következő páncélosokkal: Leopard 1A5, Leopard 2A4, Leopard 2A5, M1A1(HA) Abrams, M2A2 Bradly. Ha már mindent alaposan begyakoroltunk, akkor kipróbálhatjuk magunkat élesben.
A játék nem túl sok küldetést tartalmaz alapból, de ezt orvosolja a nagyon aprólékos küldetés-szerkesztő és a térkép-szerkesztő, ahol akár a harckocsik által használt lőszer típusát és számát is mi határozhatjuk meg. A küldetés-editor a NATO által használt szabvány jelöléseket alkalmazza. A két szerkesztő segítségével bármilyen helyzetet lemodellezhetünk, még akár saját környezetünk lerohanását vagy visszafoglalását is. De ha nincs kedvünk a taktikai térképen szöszmötölni, akkor az internetről is tölthetünk le mások által elkészített hadszíntereket (www.steelbeasts.com).
A Steel Beasts Pro PE is tartalmaz hálózati és internetes játéklehetőséget. Hálózatban egyszerre nyolcan játszhatunk maximum. Ilyenkor akár egy harckocsiban tevékenykedhet a parancsnok és az irányzó, de ha ahhoz van kedvünk, hogy külön egységeket irányítsunk, akkor azt is megtehetjük.
Az előző résszel összehasonlítva a játékot, a legnagyobb változást a grafikán vesszük észre, ugyanis a 640x480-as 2D-s képünk akár 1280x1024-es 3D-sre is változhat, mindez úgy, hogy az 5000 m feletti látótáv is megmarad. A használható járművek száma is kibővült, az első részből már jól ismert Leopard 2A4 és M1A1(HA) Abrams mellett most már Leopard 1A5-be, Leopard 2A5-be vagy egy M2A2 Bradly-be is beülhetünk, de ha kedvünk tartja, akkor akár ASLV25-öst, M113A3-ast vagy akár egy Humvee-t is irányíthatunk. Az ellenség arzenálja is bővült, legfőképp említésre méltó a légierő megjelenése egy Mi-24D Hind képében. Szerencsére a hangok maradtak a régiek, amik kimondottan hangulatosak és hátborzongatóan realisztikusak. A játékban a lövedékek fizikája, a harcjárművek sérülés modellezése is egy picit fejlődött, de ezzel az első részben sem volt semmi gond. Most már irányíthatunk huzalvezérlésű páncéltörő rakétát is egy infravörös fényforrás segítségével 3200 m-ig. A lézertávmérő, stabilizátor, ballisztikus computer, stb. működése maradt a régi jól lemodellezett, viszont a hőképelemző hatékonyságát sikerült normálisan belőniük az előző részhez képest.
A játék hardverkövetelménye közepesnek mondható, tapasztalataim szerint maximális grafikai beállítások mellett 1280x1024-es felbontáson egy mai átlag gépen röccenés mentesen elfut. Az igazi játék élményhez nem árt még egy joystick, de jó kézügyességgel rendelkezők egérrel is elboldogulnak.
Összegezve az eddigi tapasztalataimat a programmal kapcsolatban azt mondhatom, hogy akik az előző részével meg voltak elégedve azok nem fognak csalódni a Pro PE-ben sem. Akik viszont most veszik kezükbe először ezt a játékot azok számítsanak egy kőkemény szimulációra, ami hosszútávon remek szórakozást tud nyújtani annak aki kitartóan gyakorol. Ez a játék sem bugmentesen jelent meg, rengeteg apró idegesítő kis hiba maradt benne, ezt hivatott orvosolni a fejlesztők oldaláról letölthető méretes patch, ami nagyon ajánlott mindenkinek.
Kitartó tréningezést és jó tankvadászatot mindenkinek, aki belevág ebbe a hardcore szimulátorba. Fire at will!
f2d
-
#149 Semilyen...nincs autom (ahh ez meg alap brigna..jo bringa 4-500K...egy uber meg akar 1 misi is lehet...) -
#148 Az biztos jó bringa lesz = kb 3xSB Pro PE.
(Akinek ilyen drága bringája van, annak autója milyen lehet?) -
#147 Jah hat en mindenfelevel foglalkozok...most is pl brgingafelujitas/javitas volt napirenden..elkoltottem megint vagy 100K-t cuccokra....szal majd ha odajutok "anyagilag" akkor megveszem..ugyse szalad el... -
#146 Elment a cikk world doc-ban írva.
4 hónapja? Én nem bírnák magammal már csak a kiváncsiság miatt se. Valójában az SB Pro PE-t se most akartam megvenni, de nagyon fúrta az oldalamat a kiváncsiság, egyszerűen nem bírok magammal. -
#145 Ket munka kozott levezzeteskeppen -
#144 Jah ok..bar program 0.000%-os ismereteben nem lesz sok velemenyem rola...az elso rezs is itt van mar vagy 4 honapja dobozban a polcon es nem jutottam oda hogy kiprobaljam..mindig voltvalami "fontosabb" teendom...(persze a Pro PE-t is meg akarom venni ha egyszer odajutok mind anyagilag mind "idoben") -
#143 Akkor mikor játszik? -
#142 Majd Neuro megoldja, késővan hozzá, hogy legyen kedvem újra buherálni. A szöveges részét elküldhetem, legalább véleményezed. -
#141 Modntam en hogy nem er ra...mindig be van havazva (a szerencsetlen) -
#140 10 megaaaaa?!!! ehe..van mailcimem ami tud enyit sot 1 gigat is..de nem nyilvanos es "free" mail rendszer...kitekernek a nyakam erte..szal szerintem optimalizad a kepeket aztan ujra fuss neki! vagy egyenkent kuld at oket... -
#139 Itt 10 MB-ra gondoltam. -
#138 Persze nem sürgős, csak azt írtad, hogy hétfőre kirakod. Már azthittem, hogy valamiért nem megfelelő. -
#137 Freemail tud kb MB-ot fogadni? Mert képekkel együtt kb ekkora. -
neuro #136 nem volt rá időm foglalkozni vele :(
annyi munka összejött a héten, hogy alig látok ki belőle -
#135 Bopon kint van akezdetektol a kapcsolat alatt. -
#134 Címed? -
#133 Elkuldheted. En is ki tudom rakni. -
#132 Igyekeztem megamat modorálni a cikk írása közben. Inkább az a valószínű, hogy nem ér rá. Vasárnap már elküldtem neki, ha gondolod elküldöm neked is e-mail-ben. -
#131 Hogyhogy nem tetszett neki?! Kit szidtal benne vagy miert "lehet nem tetszett neki?" ...ha nem rakta ki lehet azert mert nem er ra. Majd kiteszi. Vagy max en kirakom. -
#130 Írtam egy cikket is a játékról. Neuro azt mondta, hogy kiteszi a bop-ra (de lehet, hogy nem tetszett neki). -
#129 itt kerheted -