5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
W B #1067
akkor tesék kitalálni!
annyi segítséget adok hogy ez egy kivet faj a JP:OG-ból -
W B #1066 ha holnap délelöt 10ig nem dobsz képet akkor dobok ujra -
W B #1065 SHARK 13 dobhatod a képet...
kitaláltad -
W B #1064 dobhatod a képed.
amúgy meg: ki mondta hogy a T-rex csapatok ne gyilkolták egymást?
a másik: a T-rex lasu egy, Hadrosaurus eltud menekülni. (nem tudom elolvastátok az amit írtam?! azt vadászatot??? a Parasaulophusosat?????!!!!) -
SHARK13 #1063 Liopleurodon. Remélem így kell írni...
A Trexre visszatérve: Figyeld meg a mai nagy növényevőket. Csak addig védelmezik a csodra tagját amíg van remény. Az oroszlánokkal szembefordulnak a bivalyok,de amint a zsákmány bivaly már fekszik felhagynak a mentőakcióval. És ha vannak borjak akkor a felnőttet inkább hagyják "elesni" mert a kicsikat védik jobban. Ez a viselkedési forma a társas növényevőknél mind megfigyelhető. Régen sem nagyon lehetett másképp. Persze minden csak elmélet.
Sue történetéről én is hallottam. 2-3 egyed nincs kizárva,pláne párzási időszakban. De Sue halálát egy fajtársa okozta,aki tarkón harapta Zsuzsikát. És más sérülései is voltak,amiket valószínűleg szintén fajtára okozott. Tehát nehezen jöhettek ki egymással,legalábbis elég gyakran verekedtek. A több zsákmány ejtésével két gond van még. Egyszerre,vagy max másnapig meg kellene enni,mert a vérszagra odajön szinte minden húsevő. A sakálok is elkergetik az oroszlánfalkát is. A másik pedig az,hogy amíg leölnek egyet(tricit),addig annyira belefáradnak,vagy talán meg is sebesülnek,hogy még eggyel szerencsésen elbánni már nehezebb,sokkal nehezebb lenne. Persze kevésbe veszélyes vagy védtelen szákmány(hadrosaurida) ellen minden további nélkül elképzelhető. De azokkal elbírt egyedül is,nem szükséges falka.
Teht pro és kontra is ésszerűen hangzik,talán mindkettő igaz is. -
W B #1062 -
#1061 Az, te jössz. -
W B #1060 Tsintaosaurus. na így jó -
W B #1059 Tistanosaurus.
amúgy meg... ledből támad a T-rex megöli az egyik Tricit, de jönn többi... -
#1058 A falkában vadászó Tyrannosaurusra nemigen van közvetlen bizonyíték. Tény, hogy találtak T-rex méretű ragadozókat egymás mellett (Carcharodontosaurus, Mapusaurus), amik elképzelhető, hogy egy falka tagjai voltak. Viszont ezek mind 30-40 méteres sauropodák környezetében éltek, szóval volt miért falkába verődni. A T-rex idejében már ritkák voltak a nagy sauropodák, a nagyobb hadrosauridákat pedig simán elejthette egyedül is. Lesből támadva a ceratopsidákat is (mindig bírtam azokat az illusztrációkat, amiken a T-rex frontálisan megy neki a Triceratopsnak...)
Amit egyszer hallottam a T-rex társas viselkedése kapcsán, hogy a Sue nevű példány túlélt egy lábtörést, ami azért egy kétlábú ragadozónál nem kis teljesítmény. Szóval itt hozták fel, hogy esetleg falkatagok etethették miközben lábadozott. De ez is csak spekuláció.
Kép:
-
W B #1057 már írtam a bizonyítékot. na mind egy akkor:
1 T-rex vs 1 csorda Trici. Kimenetel= felnyársalt T-rex
2 T-rex vs 1 csorda Trici. Kimenetel= 2 fenyársalt T-rex, vagy kető vagy egy sérült T-rex és jó esetben elejtenek egy nyomorék Tricit
egy falka T-rex (kb 5 egyed vagy több, de annak az összehangoltsága nem túljó) vs 1 csorda Trici. Kimenetel= jó esetben egy sérült T-rex sem és akár egynél több elejtett állat.
Igaz a T-rex sokszor sérült, de gyorsan felépült. (jó ha fejét törik akkor nem) a T-rex nem dögevő mert nincs annyi dög. és Egycsomó kövület került elő, miszerit a T-rec Triceratopsokat "könyen" elejtett. De fent írtam. egy t-rex 0 -
SHARK13 #1056 A falka elméletet bizonyítsd,vagy legalább érvelj mellette! -
W B #1055 atómég dobjá új képet -
#1054 A képen Monolophosaurus van. Az intelligencia témát szeretem, majd beszállok én is, de mára ennyi voltam... :)
-
W B #1053 én feladom... nemtudom mivan a képen -
W B #1052 1, a T-rex nagycsapatokat alkotot. van olyan lelet mi szerint egy csapat t-rx (több mint 5 egyed) bekerítet egy csapat parasaulophust. és nem egy álatot ejtetek el! a nagy husevők is csapatban éltek nagy csapatban ami több kisebb csapatra oszlot. párokra és ha nagyobb zsálmány lehetőség van akkor több pár is össze csatlakoztott a csapaton belül.
2, a T-rex agya a többi nagy husevőjéhez képes nagy
3, a a kutatások szerint mégsem ösztön lények voltak a Sauropodák. (jo igazábból speciálisan a Brachit kutaták) -
SHARK13 #1051 [email protected] várok minden infót -
SHARK13 #1050 A csúcsragadozóknak nem kell olyan okosnak lenniük ami a vadászaton túlmutat. Sauropodák szerintem ösztönlények voltak,mert az ő létük sem kívánt összetett feladatokat vagy bonyolult társas viselkedést. A memóriájuk csak a rájuk nézve is veszélyeset jegyezte meg szerintem, másra nem volt szükségük. -
SHARK13 #1049 Dinok tanulási képességei. A ragadozók biztosan értelmesek voltak,nézd csak a mai hüllőket. A krokodil memóriája kiváló(ezt kísérletekkel is ellenőrizték) és a varánuszoknak is egész jó a problémamegoldó képességük. És ezeknek még viszonylag könnyű dolguk van a vadászatnál. A kisebb ragadozók csoportosan vadásztak,de a nagyobbak is össze-össze állhattak a siker kedvéért. De a kisebbek valószínűleg állandóan rá voltak kényszerülve és emiatt okosabbak és társasan fejlettebbek voltak,mint a nagytestű therapodák. Trex falkát nem nagyon tudok elképzelni,max a párzási idő alatt állhattak egy rövid ideig párba vagy esetleg a fiatalok 2-3 fős csoportokba. Persze nem kizárt hogy a felnőttek is párosával vadásztak,de 3-4 egyednél több biztosan nem,mert akkor már nem elég egy zsákmány! Erre is gondoljatok,hiába lesből támad egy ragadozó,akkoris csak egy szája van. A legjobb esetben is max 2 kisebb zsákmányt ejthettek,nagytestűt csak 1-et. Ha sokan voltak,akkor nem tudtak annyit enni,hogy visszanyerjék a leadott energiát. Tehát a létszám mindenképpen 5 alatti,de inkább max 3. -
W B #1048 van kitömöt béby sárkány.
igaz ne tusom menyire igaz. ha kell részletezem róla az infókat -
SHARK13 #1047 Sárkányok. Hmm,érdekes téma,mert nem lehet kizárni hogy van olyan nagyobb testű ritka hüllőfaj,amnek még nem találtuk meg a maradványait. Csak az a hiba a képben,hogy olyan sokféle a leírás. Márpedig egy ritka állatfaj nem igazán lehet sokféle. A hat végtag azért is kizárt,mert ahhoz más felépítésű csontozat kellene,már gerint és bordák,sokkal nagyobb szív és tüdő. Esetleges prteosaurida tűlélők? Ahhoz hogy az ember találkozzon velük az a probléma,mint amit a dinok fennmaradásánál már egyszer részletesen leírtam,az idő és az evolúció. A 2020 tényleg szépen megcsinált film,de egy akkora ragadozó léte nem múlik el nyomtalanul,pl nagyon megritkulnának a nagytestű állatok. Nem valószínű,hogy egy sárkány egerekre vadászna,ha van őstulok,vadló, vaddisznó. És akkor a zsákmányállatok is fejlődtek volna. Tehát tudományosan kizárhatjuk a létezésüket. De pl egy nagyobb testű gyík vagy krokodil alapot adhatott a meséknek. Gondoljatok bele,pl egy rómaiak által behozott varánusz,ami ugye jó sokáig él és vadászik is. Elszökött vagy elengedték nem számít. Látta pár tanulatlan szerencsétlen és kész is a legenda. Elég nagy volt az állatkereskedelem a régi időkben is. Nem zárható ki teljesen,hogy összeakadt egy pár és akkor akár 200 évig is élhettek "sárkányok" egy erdőben a szaporulat miatt. De ugye vagy a vadászat,vagy a belterjesség...a hüllők érzékenyek az utóbbira.
Szerintem ez elég korrekt válasz. Aki nem ért egyet,hallgatom. -
Cobraz #1046 Kihaltak? -
W B #1045 a sárkányost az én leírásomból másoltam ki -
W B #1044 1, én már viszonylga tudom, hol a helyem
2, a dínók mindenféle képen taníthatók lenének. igaz lene egy csomó nehéz eset. de pl: a Veloci vagy a Troodon na ezek nem oly veszéjesek. de értelmük van. szerintem egy közös nyelvezetet is fel lehetene egy Troodonnal építeni. ( ilyet sikerült a delfinek, csimpánzok és gorilák esetében) a Sauropodák is inteligensek, a legujabb kutatások szerint a hangjuk mint a bálnáké, és a bálnák hangja kifinomult beszélgetés vagy ilyenre a magas inteligenciáju lények képesek. Tehát a sauropodák is inteligensek voltak.
egy tanulmány szerint: nem az agy térfogat a nagyonjelentős, hanem az agysejtek közti idegkapcsolódások menyisége.(vagyis egy agysejt nem csak a közelében lévő agysejtekkel van összekapcsolódva, ha nem akkár jóval messzebbiekkel is)
na így lehetséges egy csomó dínónál a magas inteligencia. (rossz péda... a méreteket ne vegyük számba akkor viszonylag jó: a papagáj agya kicsi, mégis nagyon inteligens. jó igaz egy dínó agya nagyobb valamivel de a teste több ezerszerese...)
3, Ha léteztek sárkányok akkor ez volt lehetséges:
Az anatómia érdekes. A sárkányok ábrázolását 3 fő csoportba oszthatjuk:
1, 4 láb, 2 szárny.
2, 2 láb, 2 szárny
3, 4 láb, és nincs szárnya
Persze megemlíthet a hosszúnyak meg ezek, de nem ez a lényeg.
Hat végtag nem lehet hisz ilyen (most van a fogalomzavar, nem hüllő mert a lábai a teste alatt vannak, legtöbb ábrázoláson) szárazföldi gerinces állat nincs, a legelső kétéltűeknek is csak négy végtagjuk volt. Tehát az első dolog kizárt.
A második valószínűbb. A testfelépítésük hasonló lehetett, mint a Pterosaurusoké. (már fent említve van, hogy talán ilyen lények voltak) Ez esetben a szárnyuk bőrszárny és ez a lábbal össze van nőve. (illetve a láb és farok között is folytatódhat) az állat nem tudott a két hátsólábán járni. Csak úgy tudhatott, mint a denevérek és a Pterosautusok.
De a bőrszárny nagyon sebezhető. De legalább tud repülni. („2020: A Tűz birodalma” című film, ábrázolja ezt a legjobban)
Ha meg négy végtagjuk volt, akkor szerintem nem kell semmit részletezni. Lehet hogy két lábon vagy négy lábon jártak.
A tűz okádás nem túl összetett dolog. (a kémiai részt leszámítva)
A Sárkány koponyájában egy vagy több mirigy oly kémiai anyagokat termelhetett, amik egymással érintkezve belobbannak. (persze ezek a folyadékok nem a mirigyben egyesültek) Valószínűleg a sárkány kifújta a szájából a két folyadékot mielőtt belobbant volna. Az így kifújt folyadék az állat száján kívül lobbant be, és 10-15 méterre vagy messzebbre is elérhetett a lángcsóva. Igaz ez a mirigy túl sokk ilyen folyadékot nem tudott „raktározni” és az előállítása is lassú lehetett. De ez elegendő lehetett a sárkányvadászok ellen. Igaz nem tudni, hogy ha volt ilyen mirigy az hol helyezkedett el a koponyában, de biztos hogy nem alul. -
Xpeditorr #1043 Rendicsek :) Bár szinte mániákusan próbáltam nem 'tolvajnyelvezni', dehát elkapott a hév..:C ...Pistaszaurusz, ez jó:D Aaafőődi unikalitás:P Öröm nézni az itteni 'bennfenteseket'! Most látom, h lehet missziózni costa ricaba..egész nap gebedsz, s még Te fizetsz érte :D ?ég érdeklődöm. (Héé, és nem vagyok bölcsész, bár tudom, h az is 'divatos' manapság, tk még nem találtam meg a helyem az életben.) Több, mint 2 év külföldi lét után most itt őgyelgek Magyarországon:P ..Egyébként véleményetek szerint taníthatók lattek volna a dinoszauruszok? S mit tudunk az értelmi képességeikről? (Ezt a szakértőktől kérdezem.) Vannak ezzel kapcsolatos tanulmányok..? A sárákányokról egy pillanatra: Sok fantasy-regényben emberalakot tzudnak ölteni, s mágiával vannak 'felvértezve', szóval ennyi erővel ma is élhetnek/létezhetnek..amber alakban :O Csak ennyit akartam most:P -
W B #1042 akkor nem tudom....
de talán más biztos -
#1041 Nem -
W B #1040 G betűs a neve? -
#1039 Egy taraj van a fején...
-
W B #1038 ja tényleg.
de akkor mi a ****? -
#1037 Nem Guanlong. -
W B #1036 Guanlong Wucaii. a T-rex egyik őse. vagyis akkor Tyrannosauridea... vagy nem? de ez az állat tollas volt. -
#1035 5 m körüli, felső jura, Kína.
És a fejdíszéről kapta a nevét. -
W B #1034 ez nem az ami ausztriában a Minmivel (nem Mimi) egy idejüleg élt? (nem sarki Allosaurus) mert akkor a nevét nem tudom -
SHARK13 #1033 Passz.
-
W B #1032 Acro nem lehet hisz a háta és a fejformája
Carcha sem mertkicsi a kezes és hosszú a pufája
Tyrannosauridea sem mert 3 uja van
Allo sem hisz a feje más mien
Carno sem és Carnotaurus sem.
meik körban élt? és mekora volt? mert lehet, hogy ez csak egy kis termetü és csak én nézem nagyragadouónak -
#1031 -
W B #1030 na dobjad a képed -
#1029 Egy rettentő hülyén illusztrált Deinonychus. De csak azért tudom, mert láttam már a képet :)
A másik gondolom a szokásos Tenontosaurus.
-
W B #1028
nya... a pulykán van a hangsuj, de a másik is érdekell