Dinoszaurusz

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

B0B0
A média és Hollywood találmánya 😞

Úgy mint ahogy a Jurassic Park 3-ban a Spinosaurus nagyobb mint a T.Rex, csak az a bibi, hogy a Spinosaurus kb 2/3-a volt a T.Rexnek

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

Dying Soul
Én hallottam vmi "szuperszauruszról", lehet rosszul írom a nevét, de az a dög állítólag lazán gyilkolta a T-Rexeket. O_o

B0B0
A Megaraptor egyenlõre még csak egy bizonytalan találgatás eredménye

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

B0B0
Iguanodon bernissartensis:

B0B0
Iguanodon bernissartensis:
http://www.researchcasting.ca/images/iguanodon%20skeleton.psd.jpg[/img]

Iguanodon atherfieldensis:

B0B0
Az Iguanodon (Leguángyík-szerû) az legismertebb dinoszauruszok egyike.
Az "elsõ dinoszaurusz" jelzõt azért érdemelte ki, mert Gideon Mantel és felesége eme dinoszaurusz leltét "fedezte fel" elõszõr az 1840-es években. Persze, biztos, hogy régebben is elõfordult már, hogy dinó leletekre bukkantak, mégis ez a felfedezés indította el a dinoszauruszok tudományos tanulmányozását. A Mantel házaspár elvitte a leleteket egy angol egyetemi tanárhoz, Richard Owenhez. A tudós hosszas munka után rakta össze a hiányos "puzzle"-bõl az állat csontvázát és erre jutott:

Látható, hogy az állatnak "tülköt" adtak, ám ez valójában a "hüvelykujja" volt. A képen látható rekonstrukció az akkori média felkapása volt, hiszen ilyen kis Iguanodon szobrocskákat árultak. Természetesen ma már tudjuk, hogy az állat nem így nézett ki. Ám az alkat sokáig így "maradt". Ez örökítette meg Waterhouse Hawkins, korabeli szobrász, kinek két szobra ma is ott áll a londoni kristály palota kertjében:

Egyik készülõ szobrában tartották meg az ún. dinoszaurusz-estet, ahol a legelismertebb szaktekintáélyeket verbuválta össze Owen és ahol megszületett Owen javaslatára a DINOSZAURUSZ (rettentõ gyík) elnevezés.

1873-ban a Belgiumban, Bernissart bányájában 23 szinte teljesen ép csontvázat ástak ki, melyek preparálása egészen a 20. század második feléig elnyúlt. A leletek végképp eltörölték az egykori "tülkös gyík" formát, amely már addig is vitatott volt. A csontvázakat a korabeli nézetnek megfelelõen felegyenesített két lábon járó testtartásban állították fel és a világ sok részén megtalálhatóak, mint pl.: Londonban, Brüsszelben, New Yorkban...
Ma már tudjuk, hogy az Iguanodonnnak volt egy másik fajtája, a kissé kisebb és gyengébb felépítésû Iguanodon atherfieldensis. Ezek a leletek is óriási jelentõséggel bírtak, hisz ezek segítették elõ a felismerést, hogy a dinoszauruszok nem felegyenesedve jártak, ahogy azt addig hitték, hanem a testük vízszintben egyensúlyra törekedett a hátsó lábukon járva. Az Iguanodon ráadásul mellsõ kép lábát is használta járásra és futásra is.
Az Iguanodon az alsó kréta legáltalánosabb növényevõ dinoszaurusza volt. Rendkívül elterjedt volt az föld minden részén. Az elsõ Hadrosauriaként tartják számon.

B0B0
Története hétfõn

B0B0
Az Iguanodon, az "elsõ dinoszaurusz":

B0B0
Kész vagyok teljesen <#rinya>

B0B0
Nem hittem volna, hogy a Dinó téma ennyire népszerûtlen lesz itt <#conf>

B0B0
Néz mit találtam neked

B0B0
A Tyrannosaurus talán a leghíresebb dinoszaurusz. Idestova ma már három fajt sorolnak ide:
1. a legismertebb és legnagyobb Tyrannosaurus Rexet mely Észak-Amerika területén élt
2. a Tarbosaurus Bataart mely Ázsiában volt honos és
3. a Nanotyrannust mely a legkisebb és Dél Amerikában találták meg.
Az alábbiakban az elsõrõl lesz szó. Hatalmas méretével, félelmetes kinézetével és klasszikusan a föld valaha élt legnagyobb ragadozója címével érdemelte ki eme nemes titulust. Kevesen tudják, hogy nemcsak a legnagyobb volt, hanem a legjobban szagló dinoszaurusz. Ez is alátámasztja az újabban fény derülõ dögevõ mivoltát. Sok sok ember T.Rex képét dönti romba ez az elmélet, ami ugyan a legkorszerûbb, mégis a legvalószínûbb, hogy ezt vadászás mellett tette. A vadászat mellet szól mindenképp gyors "futása", melyre lábnyomai a bizonyítékok. Ezekbõl derült ki, hogy a Tyrannosaurus egy lépéssel majdnem 4(!) métert tett meg! Ez kb. 60-70 km/h-s sebességet jelent, melyet minden bizonnyal az állat tartósabban is tudott tartani. Hatalmas húsdarabokat tudott egy harapással leszakítani áldozatairól, és ekkor 19 cm hosszú tépõfogai gyakran mélyedtek bele a csontokba, amit sok megtalált csontváz õriz.
A Tyrannosaurus kicsiny "kezei" sokáig rejtélyt jelentettek a paleontológusoknak. Több elmélet volt rá, hogy mire használhatta, mint pl.: a zsákmány megragadása, párzás közbeni szerep, felkelés, stb. Mára fény derült a "titokra". A két lábon járó dinoszauruszok helyes testtartásának felfedezése segítette elõ a felismerést. A testtartás lényege, hogy a lábak középen megtartják a testet, és a nehéz farok egyensúlyozza a fej és a test elülsõ részét. A Tyrannosaurus feje hatalmas, még gigantikus testéhez képest is. De ennek ellenére a természet megtartotta az egyensúlyt. A T.Rex fejének növekedésével arányban a "kezei" folyamatosan elcsökevényesedtek. Ez persze nem zárja ki a korábbi elméletek egyikét-másikát, de mindenképp ez az oka, hogy ennyire redukálódottak a végtagok.

B0B0
Na akkor ma legyen a Tyrannosaurus Rex, a zsarnokzsíkok királya!

Sheva
kiskorom kedvencei

.:.FORZA AC MILAN!!!.:.

FrezeR
link
link2
link3
link4
link5
link6
link7
link8

pár jó oldal. csemegézzetek😊
az utolsónál videók is vannak

B0B0
Burian Brachiosaurusa:

B0B0
A Brachiosaurus a föld valaha élt legmagasabb állata volt 12-14 méteres magasságával. Emellet a súlyát 100 tonnára becsülik, és ezzel a legnehezebb jelzõt is kiérdemli. A nyaka több mint 8 méteres, ám ebben a versenyben csak a második helyre szorul a Mamencsisaurus mögött. A végtagjai szokatlanok a többi sauropodához képest. Neki a mellsõ, nem a hátsó lábai voltak hosszabbak. Ennek, és hosszú nyakának, köszönhetõen õ tudta lelegelni a legmagasabban lévõ lombokat és így nem akadt versenytársa. Egy ilyen kolosszusnak, mint organizmusnak, a mûködését sokáig nem tudták a tudósok értelmezni. A korai elképzelések szerint az õshüllõ a víz alatt élt (a feje búbján elhelyezkedõ orrnyílások alapján) és így testsúly nagymértékben csökkkent. Az lélegzése azonban 10 méteres mélységben lehetetlen lenne, így csakhamar kiderült, hogy ez az elmélet hibás. Ezt az állapotot ábrázolja Burian festménye az állatról. Ma már tudjuk, hogy teljes mértékben szárazföldi állat volt és ennek ellenére is nagy csapatokban vándorolt. Az élelem megemésztésének könnyítésére gastrolitokat, ún. zúzóköveket nyelv és így a táplálék a gyomrában hamarabb felaprítódott. A Brachiosaurus egyszerre csak az egyik lábát emelte fel haladás közben (csakúgy mint a többi sauropoda), így viszont igen lassan haladt. A kifejledt példányoknak méretük mivoltából ez lényegtelen volt, hisz nem akadt ellenségük.

B0B0
Brachiosaurus:

B0B0
A Protoceratops az a dinoszaurusz amit a kissrácok szívesen tartanának otthon, hisz mérete megegyezett egy átlagos kutyáéval. A faj nevezetessége, hogy az õ tojásai voltak az elsõ dinoszaurusztojások amiket találtak. Egy 1937-es amerikai expedíció büszkéledhet ezzel.

A Protoceratops ceratopsidák korai képviselõje, ennek a családnak a legútolsó és legnagyobb tagja a Triceratops.
A Protoceratops a Góbiban élt és a legfõbb zsákmánya volt a Velociraptoroknak.

Ezt egy rendkívüli lelet erõsíti meg. Egy õskori csata emléke elevenedik meg a híres összegabajodott Protoceratops és Velociraptor csontvázaiban. A kér állat hozzú ideig hempergett a porban, mígnem mindkettõ kimúlt. Ez a lelet bizonyította be egyébiránt, hogy a Velociraptor egyedül is vadászott, ha kisebb zsákmány volt a célpontja, hisz a jámbor Protoceratops aligha tudta volna (élete árán ugyan) megállítani a félelmetes gyilkost.
A faj érdekessége még, hogy a csontozatban látványosan mutataja a nemet. A hímek koponyára sokkal zömökebb és vaskosabb volt, mint a nõstényeké.

B0B0
No akkor a mai dinó legyen a Protoceratops:

B0B0
Helyes! 😊 Csak ne tedd egy könyvtárba egy protoceratopssal mert a végén még megeszi 😊))

Sheva
már a vinyón pihen <#smile>

B0B0
Amúgy a Velociraptorról van egy kurva jó kép a #2-ben!

Sheva
😄DDDDDDDDDDD <#eljen>

B0B0
Azt hittem a Milanosaurus a king 😊))

B0B0
Ezt én is megtaláltam, de kurva nagy ezért nem tettem be 😊

Dying Soul
😉

Sheva
thx <#smile>

FrezeR
itt van egy pár dinó ITT <#buck>

Sheva
oks megnézem mindenképp! 😄

Truck Driver001
ja még annyit hozzá teszek hogy a filmbe kurvayól meg wan csinálva minden állat,élölény.T-rex,raptorok,kong...etc...de többet már nem OFF-olok😊

Mit mond a hülyegyerek az anyjának? apa.

Truck Driver001
😊))...egypk a filmbe is látni hogy nagyobb a rex,nem sokkal de méretesebb...meg az a száj...belefér kong feje😄DD....egypk kong majd megöli rexet😞....de wagy 20al fog küzdeni 1xe,kezén lábán rex fog lógni😄DD...a többit leráza,az 1iket meg majd amikor szemtöl szembe,mint a trailer-be is látható,azt öli meg,de durván.amit kicsit hülyeségnek tartok,mert ha akarná a rex fejét leharaphatná kongnak,na mind1.film😊

Sheva
kösz jó lesz háttérnek majd <#smile>

télleg vmi T-Rex-es vagy Velocis hátteret nem udtok nyomatni? :S

Dying Soul
Sheva
akkor menõ <#smile>

B0B0
A King Kongos T.Rex:

B0B0
Szexi????

Sheva
még egy kis off:

szexi mikor a "kicsi kong" ráordít a T-REx-re <#smile>

B0B0
Na itt a Burian féle Tarbosaurus nagy felbontásban:

Sheva
<#smile>

B0B0
Én is csak a rexek miatt vagyok kíváncsi a filmre 😊)

B0B0
Jóvanna! Cak úd cótam 😊)

B0B0
Ha elolvasod még vagy 50-szer te is olyan ól nyomod majd mint én 😊))

Truck Driver001
ajánlom figyelmedbe a film trailer-ét..nézd meg.innen az sg-röl is le lehet szedni,szinkronba.na de nincs OFF😊

Sheva
a king kong még nem láttam de megnézem majd nem is tudtam h abba is vannak dínók

Truck Driver001
nekem a t-rex a jurassic park,meg most föleg a king kong óta😄DDDDDDDDDDDDDDDDD

Sheva
Velociraptor a king!!!<#eljen>

Truck Driver001
te nagyon vágod a tmat láttom😄DDD ez a sok a saurus,belezavarodtam ahogy olvastam😄DDDDDDDDDDDD

FrezeR
értem én csak ugy megjegyeztem 😊

B0B0
Az egy dolog, de az eredeti cseh kiadás 64-es