5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
SHARK13 #947 kérlek ne hurrogd le a kollégát,mert nagyonis helyes amit a légkör megváltozásáról ír. A jura korban lényegesen több volt az oxigén az atmoszférában,ezért tudtak olyan marha nagyra nőni a sauropodák. A krétában már elkezdett megváltozni az arány,ezt sokminden bizonyítja: gáz-zárványok,a növényi leletek és az állatok is kisebbek lettek. A vulkanizmus volt az oka,mert a jurában nagyon erős volt a vulkáni tevékenység ezért több CO2 jutott a légkörbe,ettől meg felburjánzott a növényzet és több oxigént termelt. Ezt az NGC-n láttam úgyhogy el merem hinni. Meg leletekkel bizonyították is. Szóval ez az egyik,hogy JELENTŐSEN megváltozott a légkör összetétele. Egyes krétabeli fajoknak már volt rekeszizmuk,míg a legtöbb dino a hatalmas mellizmaival mozgatta a tüdejét,ami egyszerűen nem gazdaságos. Számítások szerint pl egy Diplodocus egyszerűen megfulladna a mai levegőn míg egy Trex is kómában lenne,de sanszos hogy az sem élne sokáig. Velociraptor életben maradna,de olyan állaptban lenne,hogy képtelen az erőkifejtésre.
A másik amit helyesen emített az az éghajlat változása. Az addigiakhoz képest nagyon gyorsan történtek és nagyon sok is. Ehhez valószínűleg nem tudtak volna alkalmazkodni az esetleges túlélők.
Harmadik az azóta eltelt idő,az evolúció. Megváltozott a környezet,a táplálék. Ha fenn is marad egy kis populáció akkor az is alkalmazkodik és máris nem úgy néznek ki,mint anno. -
W B #946 dínókat lehetetlen klonozni, földi tehnológiával -
W B #945 khm. a dínók melegvérüek.
az ég hajlattal kapcsolatban: nem kedvelik a hideget, de egyes fajok túlénék (jó vastag toll bunda) a táplálkozásnál át kell szokniuk másra, ez igaz, de ez sem lehetetlen.
de a bizonyítékok szerint nem változtak sokat a dínók.
Két feltevésem van:
1: sokan mondják, hogy az ókori civilizációkat segíteték más bolygoról jött lények. Tovább ragozom a hülyeséget: Segítetek, úgy hogy klonoztak nekik dínókat. (b*z meg! ha nem puskázom el a lehetőséget már lenne Jurassic Park) persze ez hülyeség
2: Atlantisz fejlet kulturáját a nagy erejü szelíd Állatok segítségével jötlétre. (persze katonaságban ott voltak a ragadozók) amikor a katasztrofa meg történt a túl élök vitték magukkal nagytermetü szelíd állataikat. (magyarán dínók)
igen valásos vagyok. És a Dínókat nem valami természetes dolog(ok) írtoták ki. (ez az én véleményem) -
Syzygye #944 Sziasztok!Na engem is átirányítottak a JP topicból :D Én még mindig azt a nézetet osztom,hogy hamarosan eljön az az idő amikor nem a csontokat kell már keresgélni,hanem fizikailag is képesek lesznek előállítani egy dínót.Tart már itt ma a tudomány,a kérdés csak az kinek érné meg és hogyan használná ezt fel? -
#943 Az badarság, hogy kevés lenne az oxigén nekik. Minimálisan változott a légkör azóta, ráadásul nem 1-2 nap alatt, hanem fokozatosan, úgyhogy ezt az elméleted ne nagyon hangoztasd, mert csak kinevetnek miatta.
A klímaváltozásról viszont nagyon is helyénvaló, amit írtál, a növényfauna megváltozása miatt pusztultak ki már a jurában a nagyobb sauropodák. Persze ugye ez sem zárná ki a kipusztulást, de biztos, hogy gyökeresen más irányú fejlődést váltott volna ki (ahogy azt te is leírtad).
Ha ma is élnének dinók, a mai ragadozók közül biztosan kifejlődött volna olyan, amely rájuk "szakosodott" volna. Ezt is természetesen már fel kellett volna fedezni. -
KnightRider #942
A Jurassic Parkos topicból irányított ide egy kedves kolléga :D
Túlélő dinoszauruszok? A lehetőség elgondolkodtató. Véleményem, és ismereteim szerint (amelyek természetesen lehet, hogy tévesek/hiányosak), a dinoszauruszok a mai Föld bizonyos elszigetelt klímájú területein fennmradhatnának, noha csak nehézkesen.
A baj a klíma. A Kréta kor után megváltozott az egész bolygó éghajlata. A légkör összetétele is megváltozott, a mai nitrogén/oxigén arány más volt az oxigén javára. Lehet, hogy egy dinoszaurusznak úl kevés lenne az oxigén, amit a mai levegőből kapna.
A másik a már említett klíma. A Kréta-Harmadidőszak váltás felbolygatta a jó öreg Földgolyót, jöttek az új tengeráramlások, kialkultak új éghajlat-változatok. Hogy mi is ennek az oka, ne menjünk bele, kismillió elmélet ltezik ezek magyarázatára. A lényeg: kaptunk egy hidegebb bolygót, ahol létezik olyan, hogy tél. A hüllők képtelenek lennének olyan hidegben megélni, belepusztulnának. A másik az ezek miatt megváltozott növényzet. A növényevők lehet, hogy nem tudnák megemészteni az új, alkalmazkodó nővényeket, és ebbe belepusztulnának. Így a húsevők is igen hamar éhen halnának.
Nem tagadom, vannak olyan területek a mai Földön, amelyek otthonául szolgálhatnának a dinoszauruszoknak. Elég tágas a forró égöv, és, tegyük fel, a fent említett oxigén-arányváltozás sosem volt számukra probléma, mondjuk alkalmazkodtak hozzá. Ragadozójuk csak másik ragadozó dinoszaurusz lehetne, nem hinném, hogy a forró égöv ismert ragadozói, nagymacskák és krokodilfélék, komoly veszélyt jelentenének egy közepes méretű dinoszauruszra.
A másik probléma az evolúció kérdése. A Kréta óta eltelt 65 millió év. Ennyi idő alatt lehetetlen, hogy nem következett be változás az élőlényekben. Sok a külső, környezeti behatás, illetve a már ismert alkalmazkodj-vagy-meghalsz elv. Ha élnének még dinoszauruszok, nem olyanok lennének, mint amilyenek a csntok alapján elképzeljük őket. Feltételezhetően kisebbek lennének, hogy könnybben felmelegedjenek a napi aktivitáshoz (feltéve a a dinoszauruszok a valóságban nem melegvérűek voltak)
Ezek az én elméleteim. Kérlek, írjatok kommentárt!
-
#941 Te vallásos vagy? -
W B #940 na hírtelen ennyi. és ha kell még keresek a tarsolyomban. (he nagy kupi van itt, de nagyon nagy)
ha neagy isten expedíciót akarsz szervezni akko regy tipp:
-van pénz?
-van normális szakember (NORMÁLIS aki tudja, hogy a T-rex ragadozó, és at hogy a Pterosaurus nem támad emberre stb)
-Kell védekező eszköz
-VIGYETEK PAPOT
-és nem meg ijedni a legkisebb pikejestolcsomótól. (gaz vagy 20 db van hátul a kertben, de nem azokra gondolok)
ha sikerülne, szivesen mennék de hogynéne ki egy 14 éves gyerek ott rohangál a nagy tollas bestiák elöl. (nem soká 15) -
W B #939 magyarán több tucat faj élt!
és most adom fel a kérdést: mért haltak ki? adjatok észszerű magyarázatott.
az enyém valási, a behemót (valamien dínó) Isten teremtésének remeke. a dínók elöbb voltak mint az ember. és Ki az aki pusztít? na ő műve az egész.
még nincs értelmes magyarázat mért haltak ki. mert amiket felhoznak, elméleteket azok ha megtörténtek volna, fatálisan máslenne ma a világ!
de még mindig vannak túlélők. és ez a mi felelőségünk őket megóvni -
W B #938
ez dél amerikai
ezt nem tudom
ezt se tudom
egy indiai templom (vagy mi)
ez is valami indián
-
W B #937 Délamerikai dínók:
ez egy iguanodon!
-
W B #936 De most Vicenkívül!
Expedíciót akarsz szervezni?!
amásik: Több tucat nagytermetü faj élt Délamerikában! Ceratopsidák, sauropodák, Húsevők! kiválóan lerajzolták ezeket az állatokat!
ha találok képet belinkelem -
W B #935 igen Tapejar -
#934 Kár a Spino-t fényesíteni. Nem volt ő olyan nagy (csak a JP3-ban ugye :)), és minden bizonnyal ő is dögevő volt. -
#933 Szerintem is egyértelmű, hogy ma már nem élnek dinók a földön. Szerintem ezen kár gondolkozni -
#932 Én személy szerint nem nagyon tudom elképzelni, hogy fennmaradtak volna dinoszauruszok a madarakon kívül. Persze, vannak élő kövületek, tüdőshalak, bojtosúszójú halak, kacsacsőrű emlősök, de ezekből rendes szaporodóképes populációk vannak... ha dinoszauruszból is létezik ilyen, akkor miért nem találtak még rájuk?
Nálam az egész nem illik a képbe. Ezeknek valahogy be kellett volna épülniük a helyi élővilágba. Nehezen tudom elképzelni, hogy valahol a dél-amerikai dzsungelben egy jaguár éppen ornithopodára vadászik... Egy csomó klímaváltozás is volt azóta, a növényzet megváltozott, új betegségek jelentek meg, ezekhez alkalmazkodniuk kellett, de kicsi csoportokkal ez gondolom nehezen megy. Szóval az a problémám az egésszel, hogy 1.) ha egy apró elszigetelt populáció létezik, akkor az hogy tudott ennyire elszigetelt maradni 65 millió évig, 2.) ha sokan vannak, miért nem találták még meg őket?
[ezzel most nem a kedvedet akartam elvenni az egésztől, vagy ilyesmi :)]
[W B, a képeden Tapejara van]
-
Xpeditorr #931 Fgyeljetek, egy dolog azonban aggaszt. A 'mai világban', a technikai cuccokkal rengeteg mindenre képesek az emberek, pl műholdas képek/felvételek készülnek vulkanikus, 'emner nem/gyéren lakta szigetekről', s akkor, ha élne vhol valami nagytestű, 'kirívó/feltűnő/érdekes' állat, akkor már kipécézték volna a szatellit képeket analizáló emberkék, nem? De eleddig nem hallottam hasonlóról -lehet, h titokban tartják-, remélem azért nem, mert tájékozatlan vagyok! (Ez idővel változhat, sose késő.). De vissza a témához: KIHALT fajt szeretnék felfedezni..ez az álmom. -
Xpeditorr #930 ..Tényleg nem konyítok hozzájuk (még nem néztem utána). De én szeretnék 'szigorúan' a dinoszauruszoknál maradni, persze Te 'dióhéjban' rámutathatnál nekem a köztük és a sárkányok közt fennáló összefüggésre! (Csak hogy én is 'avatott' legyek a témában.) De mondom, semmi más nem érdekel, csak a 'klasszikus értelemben vett' dinoszauruszok! (Csak a tisztánlátás kedvéért írom.) A madarak valóban az ő leszármazottaik? Minden jel erre mutat, igaz? Dehát azt azért elhiszed, h nem szárnyasokat akarok hajkurászni, mert ezt az 'aktust' elég komótosan is megtehetném, pl h betelepednék egy menü erejéig a Dixi Csirkébe, vagy mittudomén..:D (Na jó, ne tessék mindig komolyan vanni, pl most ne:P) Igazi, rejtőzködő dinoszauruszt akarok látni, a SAJÁT szemeimmel! -
Xpeditorr #929 Na, még inkább lekerekítem: Abban sajnos reménykedni sem merek, h például egy Costa Ricai tisztáson egy T-Rexxel vagy egy Velociraptorral (Oviraptor?) koccanok össze egy laza, bemelegítő reggeli dzsogging' alkalmával, de azt viszont 'hiszem'/(bízom benne), hogy nem is oly kis testű, valódi növényevő-féle dinoszauruszt felfedezhetünk, ha eléggé elszántak, elhivatottak és alaposak vagyunk 'túráinkban'! Persze a keresés összetett feladat, tervezés, megfontoltság, józanság, stratégia szükségeltetik hozzá (meg még sok más is..). Pl rátermettség. Elég rátermettnek érzed magad egy efféle tripphez?;P Van itt miről beszélni, és mit megtárgyalni. A sárkányokat nem is merem belekeverni ebbe, lehet, h régen a bizonyos dinoszauruszokkal tévesztették őket össze, szóval tulképp a sárkány a dínó szinonímájának tekinthető..? -
Xpeditorr #928 jócskán belebukdácsoltam ebbe a fejtegetésbe, szóval az a veleje a rögtönzött mondókámnak, h bizonyos növényevő dínók sokkal inkább képesek lehettek alkalmazkodni a 'mai körülményekhez', a változó időkhöz, mint pl a húsevők, akik ez előbbieken éltek, ők volzsk túlélésük zálogai. Dehát persze a növébyevők jelentős része is kihalt, stb, ez világos, így a 'rájuk apelláló' húsevő 'reéteg' meg annál inkább! Szóval ha létezik -SZÁRAZFÖLDI- dínó valahol a Földön manapság IS, akkor az feltételezhetően növényevő lehet, most az égi és a tengeri 'szférába' nem hatolnék be, azt majd máskorra hagyom. De légyszi ti, szakértők szóljatok rám, ha alapvető okfejtési bukfencet véltek dekektálni hablagyomban! Azért írok ide, h diskuráljunk, eszmecseréljünk. Nem vagyok szentírás, sőt. (..) -
Xpeditorr #927 Hmmh, igen, ma élő 'egyedekre'. Kell lennie egy helynek, ahol elszeparálva, 'háborgatlanul', izolálva még létezhetnek, ha csak elvétve, 'csorbult populációba rendeződve' is! (Vagy szétszórtan.) Hogy mit láttál Te élőben (és hol)???! Érdekesnek tűnik :) Tisztáznám tehát, h síma, 'kihaltnak tekintett' dínókat szeretnék találni, ha mást nem, hát én is beérem a kövületükkel, de azt én találjam meg, a saját erőfeszítésem', igyekvésem, kutatásaim eredményeként! Jó lenne akár ragadozót (pl Velociraptor, stb) találni, bár -ha valóban fennmaradt pár 'dino-példány'- valószínűbb, h inkább a növényevők egyes fajtái élhették túl az 'evolúciós taslikat', mármint 'múltból ittragadt húsevő' (dinoszauruszok) létezése felől már csak azért is kétségeim vannak, mert nekik már nem lenne igazán miből táplálkozniuk, hamar megtalálnák azt a szintén 'nem sok' fennmaradt növényevőt (addigi természetes táplálékukat.) Na, kifejezem ezt másképp, mert -
W B #926
az egyik kedvencem -
W B #925 ez gyors volt -
#924 Illetve Muttaburrasaurus, de elfogadjuk :) -
#923 Bingo -
W B #922 Muntaburasaurus
Iguanodon testalkat+ röktön észre vettem a fején a kis "lufit" -
#921 Kép is jön
-
#920 Ha te mondod... :) -
W B #919 ja! nem dobnád a képed? -
W B #918 aha... pedik 4 éves a könyv.... na mind1
a lényeg: a Spinosaurus egy q*** nagy állat volt, de egy szinte mindentől ami 10m hosszú és erős sirva rohant el -
#917 A négylábú Baryonyx régi elmélet, ma már nemigen szokták elfogadni. Egyrészt a kezei nem voltak annyira hosszúak, másrészt valszeg a csuklóját se tudta volna úgy fordítani, hogy kényelmesen tudjon négy lábon járni.
-
W B #916 a Baryonyx nem négylábu? mert ha a JP3 tesfelépítést veszük, akkor négylábu, mint a kisebbik rokona -
#915 A nagy büdös kétlábú ragadozóra gondolsz? :D -
W B #914 Ugyan mért haragudnék arra a nagy büdös négylábu dögevőre? -
#913 Néha az az érzésem, hogy te valamiért haragszol a Spinosaurusra :) -
W B #912 a Baryonyx leg nagyobb rokona. ami egy dög/ha fogyaztó és semmi köze sincs a csócsrahadozáshoz, de egy jópár barom azt csinált belőle -
SHARK13 #911 Elsőre Baryonyx a tippem. Iguanodon karma nem volt ennyire görbe,bár torzszülött is előfordulhatott. Volt még egy olyan fajta,int a Baryonyx de a neve nem jut eszembe,kisebb volt és korábbi faj. mondjuk egy méretarány segítene,hogy mégis mekkora ez a karom. Mert ha kics akkor bármelyik állaton lehetett szinte. Szóval egyenlőre passz. -
W B #910 amúgy még éllő dínók? a madarakra gondolsz? vagy a sárkányokra? ilyen pl az afrikai mocsarakban élő sauropoda? vagy az a rejtéjes 3m magas szürkés tolbundás dínó ami 2003ban egy sziget lakóit terorizálta? vagy olyanra gondolsz ami olyan mint egy gyík és lemez van a hátán? (na ilyet láttam élőben is) vagy a relytéjes Nessire gondolsz? vagy arra a plesiosauriára aminek a tetemét 1997ben találták?
mire gondolsz? végülis? és kifejtenéd bővebben azt amit mondtál?
mert én szivesen menék dínókat hajkurászni az esőerdőben. -
W B #909 nem nem a baryonyx! (fene helyesírás)
amúgy meg éllő dínók? a madarakra gondolsz? vagy a sárkányokra? ilyen pl az afrikai mocsarakban élő sauropoda? vagy az a rejtéjes 3m magas szürkés tolbundás dínó ami 2003ban egy sziget lakóit terorizálta? vagy olyan ra gondolsz ami olyan mint egy gyík és lemez van a hátán? (na ilyet láttam élőben) -
Xpeditorr #908 Na, hejjbejó ez a topic! Nagyon rokonszenves. Látom, van itt egy dínó-kvíz szál, de ezzel párhuzamosan azért arról is nyialtkozhatnátok, h van-e kedvetek mostanság is (esetleg) élő dinuszauruszok után kutatni, vagy paleontológiai kutatásokat végezni 'sivár' vidékeken, stb. Én pl -kivel mással is példálózhatnék:P- belátható időn belül ki szeretnék jutni Costa Ritába', ami észbontóan gyönyörű, varázslatos és titokzatos hely. Látom, egyesek itt igazán értenek az 'őslényekhez', de ha van affinitásotok, akkor ne adjátok fel, élhettek is e 'hobbinak', mert szükség van a múltat fürkésző, de ezáltal közvetetten 'jövőt meghatározó' szakemberekre/vállakozó lelkekre IS! Ha ezen a vonalon maradtok, vihetitek valamire. Vagy pedig mindegyikünk végül ugyanannak a pár szokásos szakmának vmelyikét választja? (pl számítástechnikus, kertész, stb-stn. Hát ez nem tűnik valami eredetinek, nemde??!)